查看完整版本: hi capa 磨 SEAR & HAMMER

leopi 22-3-2015 14:08

hi capa 磨 SEAR & HAMMER

hi capa 磨 SEAR & HAMMER 應點 磨先可以 令 TRIGGER 輕呢??~?

oliver1997 22-3-2015 17:20

唔好亂磨,唔磨好過.
一係用幼砂紙chok滑佢.
最好唔搞,改得多就知其實效用唔大.

leopi 23-3-2015 12:03

THX ~
http://airsoft-guns-blog.pyramydair.com/2011/11/hair-trigger-mod-tutorial-part-ii-we-hi.html

leopi 23-3-2015 12:03

以上. LINK 方法有人試過嗎.

M1616 23-3-2015 12:38

C兄支hi capa係手工槍?

geoprotex 23-3-2015 17:14

磨sear/hammer改輕雞不如屈三叉片,不過要留意屈過龍易走火。

chuilok7 29-3-2015 00:20

回覆 6# 的帖子

可以請教點屈法嗎?謝謝

Tazman 29-3-2015 15:52

主要係將塊三岔片中間嗰條向後屈
因為嗰一條既主要作用係藉住TRIGGER推TRIGGER RING 再推嗰條三岔片,從而推開司牙令到個鎚脫勾
所以中間嗰條三岔片屈後D既話,咁樣自然正接比落個TRIGGER RING既力就會細左,而你扣TRIGGER時就會輕力左
不過要留意太輕既話,好多時你又唔為意手指原來一直擺係TRIGGER既話,好易走火
加上正如我所講三叉岔既功用,若果你屈得太後的話,好容易會唔夠力HOLD住個鎚,從而另外所謂既 "LON BOLD"(即係個鎚唔夠低,CLICK住左個飛機座,令條SLIDE復唔倒位),甚至乎FOLLOW(個司牙管唔住個鎚,不停連發)

chuilok7 29-3-2015 17:39

回覆 8# 的帖子

謝謝ching 慷慨教路!
我岩岩都第一次試下自己換件,搞掂晒之後有個問題,就係發射完之後個thumb safety 會郁唔到lock唔到槍,但係如果我再㩒實D個hammer,就lock得到。係咪都係三义片setting 出問題?
P.S. 而家我個trigger 輕重一般,唔覺得特別輕,即係唔關三义片中間個條屈太後事?請指教

chuilok7 29-3-2015 18:20

岩岩再試下調整塊三义片,真係中間個條屈得太後,向番前個thumb safety 就正常番,唔該晒ching;toohappy

Tazman 29-3-2015 23:53

咁你應該係屈得過晒火喇
其實一般想個TRIGGER輕D,除左三岔片之外,一般既方法仲可以剪HAMMER彈弓,不過咁樣又會產生另一個問題,就係FIRING PIN唔夠力扑開個嘩佬
不過個人經驗談,我曾經都追求過輕TRIGGER,曾經搵過D彈弓尺度過個TRIGGER得半磅力,不過後尾我都係屈返前塊三岔片等佢重返小小

horenhim 1-4-2015 00:55

最快方法拋光司牙與hammer的接觸面.
再high D 拋光所有TRIGGER作動零件會移動既接觸面.
炒左有可能會甩槌/long飛機/意外橫生.

自己感覺下要拋邊度.
感覺唔到? 你唔夠慧根......
唔好整...唔L好整....

然後再用林D既三叉片(UXC).
一定會輕D, 除非唔輕.
又再屈屈.屈前D.唔屈又可能甩hammer.
又可能唔會.

上面超連結磨短hammer鉤係改短reset.
磨太多會好容易甩hammer, 你可以試下,好正.

你reset/trigger travel短唔一定輕.
按壓力道係被leaf spring(三叉片)/main (hammer) spring影響.

其實輕唔輕TRIGGER 呢D個人感覺.
你問我我話原裝marui hi capa 已經好輕雞.

[[i] 本帖最後由 horenhim 於 1-4-2015 01:02 編輯 [/i]]

chuilok7 1-4-2015 01:31

回覆 11# 的帖子

thx ching!!
咁行程又可以點改短呢?

Tazman 1-4-2015 14:58

改短行程係司牙上做手腳都可以,不過風險太高唔建議
簡單D係個TRIGGER上做手腳。若果你已經更換左鋼TRIGGER RING既話,你可能會發現有一條鬼鼠野可以比你屈,其實就係利用佢,令你個TRIGGER唔會咁盡,咁變相你個TRIGGER行程咪短D
若果仲係原裝TRIGGER RING都仲有得玩,係個TRIGGER RING同GRIP之間,貼D膠紙墊住,異曲同工之效
不過 "千萬” 唔可以太多,否則你唔單只個TRIGGER返唔晒,就連整套系統都返唔晒既話,咁就變成扣TRIGGER冇反應,我試過幫人整個呢個問題喇
其實講到底,你支槍既用途係打GAME定咩呢??
利申,我偏愛重雞長行程,我估即係樓主你最唔想見既野
頁: [1]
查看完整版本: hi capa 磨 SEAR & HAMMER