查看完整版本: 新手求教 Marui Desert Eagle 唔見咗件

umkwan 6-3-2016 20:05

新手求教 Marui Desert Eagle 唔見咗件

小弟最近新買咗把Marui Desert Eagle同朋友打CQB,點知新槍落地第一場就出事,想向大家請教。

話說當日打咗個零鐘左右,支槍開始間歇性出現射完彈,個Slide會去唔返最前嘅情況,同場朋友最初推段係卡彈卅冇上油,但約打多個鐘後,個slide直情卡住咗推返唔到最前個位,於是就拆咗個Slide出嚟,然後有兩件Parts跌咗出嚟,分別係說明書中嘅50AE-14同50AE-26,雖然當場上google搵說明書,但偏偏又搵咗本錯嘅version,所以都係唔知點裝返⋯⋯
當晚返到屋企後,搵返說明書真身,而家先知我唔見咗50AE-13,令我裝返50AE-14同50AE-26去把槍度都唔會裝得實。現有以疑問望各位指教⋯⋯
1)其實我而家冇裝返50AE-26上去,把槍運作到好似正常,到底果件金屬件係有冇咩作用?如果我唔裝返上去會有咩後果?
2)我或會盡最後努去上CQB場,我拆槍嘅位置睇吓搵唔搵得返50AE-13,如果搵唔到的話,我又可以點做?

紅圈係唔見咗嘅件
藍圈係目前裝唔返上去唔知有咩作用嘅件

個人性格鍾意咩都拆吓嘅關係,目前都係打算試吓自己整返,希望各位幫幫手解答!唔該晒!

[[i] 本帖最後由 umkwan 於 6-3-2016 20:16 編輯 [/i]]

umkwan 6-3-2016 20:08

誤post,請見諒

[[i] 本帖最後由 umkwan 於 6-3-2016 20:17 編輯 [/i]]

tinyau1134 6-3-2016 20:49

2: 搵翻機會好微。去槍街問下

Dave 7-3-2016 10:05

其實一支槍既零件,放得入去自然有佢既用途,
好常聽見有d 新朋友仔會話覺得無左某件野好似無事,
有時係真係.. 特別係外觀性的部件,
但當不知道該件有何用時,「此零件似乎沒影響」是不能輕說。

回正題,
藍紅兩marking 的部份,前者是一條有螺孔的圓柱,基本上功能是「螺絲帽」,長柱型是為了扮真槍的回氣管,
紅色部份是一個金屬環,是配搭14 號的螺絲一齊扭入 26 號的部件以作鎖定。
墊片其實可以搵其他圓柱體墊片改上去,不影響回堂杆安裝,及不要過長否則回堂時會撞擊槍身,現在你要找的是紅色mark 那圓柱件。
或找個差不多樣子的金屬部件替代也可,外觀其實跟槍尾假撞針那圓柱一樣,可拿去參考尋找。
缺了13 號件的話,26 號的螺牙沒那麼深,所以扭到一定程度螺牙到底便扭不盡,但尚未觸及槍身,所以是鬆的。

至於這三件東西功能是將膠slide 跟 「內骨架」鎖死,現在不脫出是因為marui 膠slide 有一定彈性,咬住左個內frame,不知可捱多久但隨時可以散開。

[[i] 本帖最後由 Dave 於 7-3-2016 10:10 編輯 [/i]]

KACSR16M4 12-3-2016 02:35

我有呢枝槍既PARTS 有需要可PM我\

umkwan 26-3-2016 23:51

唔好意思,遲咗向咁多位師兄報告,奇跡發生咗,細佬竟然執得返件parts,暫時運作似乎正常,多謝大家嘅耐心解答。

FBC1 27-3-2016 17:16

師兄有須要可PM我,我有零件.
頁: [1]
查看完整版本: 新手求教 Marui Desert Eagle 唔見咗件