標題: 陳惠敏係咪好揪得? [打印本頁]

作者: Tango1997    時間: 9-5-2012 00:32     標題: 陳惠敏係咪好揪得?

記得有單野係麻雀館門口四條友。。。四把刀。。。比佢打走哂。。。自己輕傷。。。。有無師兄有印象?

作者: 1233    時間: 9-5-2012 01:02

引用:
原帖由 tango1997 於 9-5-2012 00:32 發表
記得有單野係麻雀館門口四條友。。。四把刀。。。比佢打走哂。。。自己輕傷。。。。有無師兄有印象?
http://www.youtube.com/watch?v=HE7Wt9W73FA
呢個陳慧敏?歌唱既都可以咁好打??

陳惠敏<---呢個就好打得
呢個已經係入左行拍戲,無咁好打的,但都好fit!!
http://www.youtube.com/watch?v=Rg0wfyACzCQ

http://www.youtube.com/watch?v=FHksx50Mtik

作者: MP5RAS    時間: 9-5-2012 01:07

願聞其詳
作者: Tango1997    時間: 9-5-2012 01:16

個惠字寫錯左
作者: Tango1997    時間: 9-5-2012 01:20

唔知呀。。。我一見到家藤英我就會諗起佢
作者: heiyou167    時間: 9-5-2012 02:31     標題: 回覆 1# 的帖子

普通江湖仇殺,係以一敵五,但並非受了輕傷而是重傷,被人用刀斬傷手,更因此住院一天,至於事情的起因經過,我勸師兄不要追問,因為觸及很多敏感話題 但其本人確實好揪,他在日本KO了日本拳手森奇豪
作者: Tango1997    時間: 9-5-2012 02:48

入院一天。。。。重傷。。。。
作者: heiyou167    時間: 9-5-2012 02:59     標題: 回覆 7# 的帖子

確實幾難令人信服,但事實係佢隻手差d就冇,而入院1天係因為佢自已簽紙出院,因此他常向人們說,他的手是自已醫返好
作者: Tango1997    時間: 9-5-2012 03:00

禾唔係想問佢典解比人行刺。。。。我只係覺得鷹嘜練奶堅勁。。。。單拖打走五個刀手

作者: heiyou167    時間: 9-5-2012 03:08     標題: 回覆 9# 的帖子

緊係勁啦,東南亞拳擊冠軍,武術底子又強
作者: heiyou167    時間: 9-5-2012 03:14     標題: 回覆 9# 的帖子

師兄你都唔弱,人地拳頭勁,你就手工勁 我有睇你個type95改裝post,神手手工
作者: gtoray    時間: 9-5-2012 03:20

引用:
原帖由 tango1997 於 9-5-2012 03:00 發表
禾唔係想問佢典解比人行刺。。。。我只係覺得鷹嘜練奶堅勁。。。。單拖打走五個刀手
槳糊恩怨吧.....
作者: Tango1997    時間: 9-5-2012 03:24

唔講為人。。。齋講格鬥。。。禾覺香港李小龍之後到佢。。。至於再後期D既 富德 同 比利 禾就無留意。。。。

最近電視播拳王&禾見番加藤英。。。。所以想起陳惠敏。。。。其實我覺佢兩個長得幾似樣
作者: Tango1997    時間: 9-5-2012 03:27

引用:
原帖由 heiyou167 於 9-5-2012 03:14 發表
師兄你都唔弱,人地拳頭勁,你就手工勁 我有睇你個type95改裝post,神手手工
多謝師兄
作者: Tango1997    時間: 9-5-2012 03:42

引用:
原帖由 gtoray 於 9-5-2012 03:20 發表

槳糊恩怨吧.....
唔講槳湖 。。。。禾只係用呢單野帶出佢真功夫有幾堅 。。。。當年報紙形容個幾個刀手被打到。。。落慌而逃
作者: donaldszeto31    時間: 9-5-2012 04:50

留名看詳細....
作者: samsamyu    時間: 9-5-2012 07:13

D人求其拿把刀就係刀手。。有d武術底子都識識擋阿。。。
作者: B20_hk    時間: 9-5-2012 09:13

陳惠敏 真係好好打
作者: mike-mike    時間: 9-5-2012 09:39

睇過佢以前一條打擂台的片段(唔係拍戲), 真係快狠準!! ~~~
作者: 怒人甲    時間: 9-5-2012 10:08

有句說話叫一膽二力三功夫, 有功夫底同體能之外, 仲要夠狠
作者: mujiadam    時間: 9-5-2012 13:02

有冇人知佢係警察出生?!
作者: rho837    時間: 9-5-2012 13:09

後生時! 佢真係好勁!
作者: Tango1997    時間: 9-5-2012 13:40

引用:
原帖由 mujiadam 於 9-5-2012 13:02 發表
有冇人知佢係警察出生?!
你意思係話佢之前當差?
作者: B20_hk    時間: 9-5-2012 13:50

引用:
原帖由 tango1997 於 9-5-2012 13:40 發表

你意思係話佢之前當差?
Yes 無錯
作者: mujiadam    時間: 9-5-2012 14:18

引用:
原帖由 B20_hk 於 9-5-2012 13:50 發表

Yes 無錯
yes yes~
作者: Tango1997    時間: 9-5-2012 14:26

引用:
原帖由 B20_hk 於 9-5-2012 13:50 發表

Yes 無錯
塵因建禾就G.............當年直播寶生銀行械劫案.........夾人質
作者: B20_hk    時間: 9-5-2012 14:28

引用:
原帖由 tango1997 於 9-5-2012 14:26 發表

塵因建禾就G.............當年直播寶生銀行械劫案.........夾人質
被鬼頭推
作者: MP5RAS    時間: 9-5-2012 15:02

話時話有冇人知陳惠敏e家做咩?
作者: mujiadam    時間: 9-5-2012 15:15

引用:
原帖由 MP5RAS 於 9-5-2012 15:02 發表
話時話有冇人知陳惠敏e家做咩?
有自己拳館~
作者: heiyou167    時間: 9-5-2012 23:04

正確黎講,他是懲教處出生,現專注在電影事業,至於拳館己經是很久的事,己沒有再辦,較少人知是當年斬他的人,絕非平庸之輩,有些更加是黑道猛人
作者: Tango1997    時間: 9-5-2012 23:36

引用:
原帖由 heiyou167 於 9-5-2012 23:04 發表
正確黎講,他是懲教處出生,現專注在電影事業,至於拳館己經是很久的事,己沒有再辦,較少人知是當年斬他的人,絕非平庸之輩,有些更加是黑道猛人
感謝師兄資料
傳聞小狐仙...當年日劇女王...新藤惠美...係佢好好好朋友
楊威日本   

圖片附件: N1128_09F_VTS_01_2_VOB_snapshot_08_48__2011_10_17_16_56_44_.jpg (9-5-2012 23:36, 50.61 KB) / 該附件被下載次數 1977

作者: Tango1997    時間: 9-5-2012 23:41

出自維基百科,自由嘅百科全書

陳惠敏(Michael Chan,1946年7月10號—)係前邵氏兄弟(香港)武打動作演員,熱衷拳擊、中華武術、健身等,背脊有龍圖騰樣式嘅紋身,配上2臂左青龍右白虎同埋最著名嘅胸前雙鷹。

佢少年畢業後一開始就投身香港紀律部隊:先係傳聞中嘅香港懲教署,編號為403;及後則投身皇家香港警察(喺警界中,服務滿二十年以上者無人唔識,並且能夠足以證實),離隊前隸屬西九龍任職刑事偵緝,編號為8872,而且有講階級至警長。期間游走黑白兩道,人面廣,至因此可能於離職後順理成章多涉江湖,雜誌報稱佢同日本山口組成員關係密切。

電影中成日扮演真我,語言剛烈,出口成章,亦以愛家庭,重義氣,以及一套靈巧身手同快拳聞名,面對非江湖人士及非驕橫之徒就好謙和。

成名前多飾演反面人物好似初露鋒芒跳灰中嘅職業殺手、富翁打手、一幫之主等,而喺民族有關嘅動作片、身不由己嘅黑道或偏門中人好似舞廳、士為知己者死嘅武林高手、喜劇人物好似黑道福星等多以正面或半正面人物身份登場,亦有著重演技嘅好似代表作浣花洗劍錄中不求名利醉心武道同人生哲理嘅白衣人、因不幸同埋心理歪曲而走火入魔嘅狂徒一脫求生等,到成熟期就多數演江湖叔公輩或鄉間富人或具聲望之輩。

曾經同日本女星新藤惠美傳緋聞。[1]

1983年年屆37歲嘅陳惠敏參加「世界精英搏擊大賽」,只用咗35秒就擊倒日籍拳手森崎剛[2]。
作者: gtoray    時間: 9-5-2012 23:43

傳聞山O組好比面佢架
作者: Tango1997    時間: 9-5-2012 23:48

引用:
原帖由 gtoray 於 9-5-2012 23:43 發表
傳聞山O組好比面佢架
山O組真經典..........日本大地震......山口組支援災區快過日本正苦 盗亦有道
山O組係日本裸正牌咁.......有卡片派............小弟有幸見過一次.......成張黑底色燙銀字

作者: 星之海    時間: 9-5-2012 23:50

聽過有個長輩講過現代武術兩個代表人物
拲是陳惠敏
腳係李小龍
果個長輩佢話係60-80年代做過"車頭"<----唔好追問我,因為我都唔知咩位
作者: Boniface    時間: 10-5-2012 01:03

引用:
原帖由 星之海 於 9-5-2012 23:50 發表
聽過有個長輩講過現代武術兩個代表人物
拲是陳惠敏
腳係李小龍
果個長輩佢話係60-80年代做過"車頭"
車頭好似係三柴????
作者: heiyou167    時間: 10-5-2012 01:23

車頭定龍頭
作者: mujiadam    時間: 10-5-2012 02:06

引用:
原帖由 heiyou167 於 9-5-2012 23:04 發表
唔係WOR....佢拳館架車仲四圍去架WOR
作者: Tango1997    時間: 10-5-2012 02:58

引用:
原帖由 samsamyu 於 9-5-2012 07:13 發表
D人求其拿把刀就係刀手。。有d武術底子都識識擋阿。。。
唔會掛。。。明知呀邊個咁好秋。。。。求其汁幾件去開工
作者: heiyou167    時間: 10-5-2012 03:08     標題: 回覆 38# 的帖子

黑貓拳館佢冇理好耐啦,佢自己接受電台訪問都話專注電影
作者: heiyou167    時間: 10-5-2012 03:12     標題: 回覆 39# 的帖子

就係咁先厲害,個五個人全部都有功夫底及泰拳底,都比佢打走,真係厲害
作者: 33tt    時間: 10-5-2012 03:13     標題: 回覆 39# 的帖子

又有冇師兄記得某人曾被控藏械呢 ?
作者: donaldszeto31    時間: 10-5-2012 04:38

山O組以前聽日本導遊講話好似上左市,同好似會起樓.....
五知真定假.....
引用:
原帖由 tango1997 於 9-5-2012 23:48 發表

山O組真經典..........日本大地震......山口組支援災區快過日本正苦 盗亦有道
山O組係日本裸正牌咁.......有卡片派............小弟有幸見過一次.......成張黑底色燙銀字

作者: Tango1997    時間: 10-5-2012 08:19

引用:
原帖由 heiyou167 於 10-5-2012 03:12 發表
就係咁先厲害,個五個人全部都有功夫底及泰拳底,都比佢打走,真係厲害
夠了師兄。。。。 再陳述寫鬼哂成個劇本。。。。香港電台揾李去拍景信

作者: Tango1997    時間: 10-5-2012 08:33

引用:
原帖由 33tt 於 10-5-2012 03:13 發表
又有冇師兄記得某人曾被控藏械呢 ?
聽過小小。。。深刻D既係藏6。。。不過佢老虎幫佢頂左。。。入去休養。。。之所以話法律係攻平既。。。無做過典都入唔到。。。。
作者: mujiadam    時間: 10-5-2012 09:06

引用:
原帖由 tango1997 於 10-5-2012 08:33 發表

聽過小小。。。深刻D既係藏6。。。不過佢老虎幫佢頂左。。。入去休養。。。之所以話法律係攻平既。。。無做過典都入唔到。。。。
係真~
作者: 33tt    時間: 10-5-2012 10:15

引用:
原帖由 tango1997 於 10-5-2012 08:33 AM 發表

係一枝.22 實彈,新聞照片看到應該是一枝target pistol,老虎立即出來頂了,他更在傳媒前表示很感激老虎 !
作者: T-800    時間: 11-5-2012 03:38

講起槍,惠敏叔d身手真係十分好!而且很謙虛:話說當年(好多年前)佢係某舞廳比人用支槍指住...........佢馬上起腳把對方支槍踢跌 ! 呢件事十幾年前軍醫在ATV 清水灣飯堂同佢吃飯時再問起佢,佢好謙虛地話:「哦....當年撞彩啫,槍喎!驚架馬,踢完我那那聲走人啦.......哈哈....咦.....好耐以前啦喎......後生仔,您點知架....?」軍醫答:「因為............................」(下刪一大段不便公開.....)

HAPPY SHOOTING!

作者: Tango1997    時間: 11-5-2012 08:08

個一大段字可簡化成。。。。。。我係熟客仔
作者: B20_hk    時間: 11-5-2012 08:51

引用:
原帖由 T-800 於 11-5-2012 03:38 發表
講起槍,惠敏叔d身手真係十分好!而且很謙虛:話說當年(好多年前)佢係某舞廳比人用支槍指住...........佢馬上起腳把對方支槍踢跌 ! 呢件事十幾年軍醫在ATV 清水灣飯堂同佢吃飯時再問起佢,佢好謙虛地話:「哦....當 ...
軍醫答:「因為我在某舞廳.....
作者: T-800    時間: 11-5-2012 10:51

引用:
原帖由 tango1997 於 11-5-2012 08:08 發表
個一大段字可簡化成。。。。。。我係熟客仔
咪亂估la.....衰公....

Happy shooting!
作者: T-800    時間: 11-5-2012 10:53

引用:
原帖由 B20_hk 於 11-5-2012 08:51 發表

軍醫答:「因為我在某舞廳.....
做清潔亞四.....?

HAPPY SHOOTING!
作者: Tango1997    時間: 11-5-2012 13:00

引用:
原帖由 T-800 於 11-5-2012 10:51 發表

咪亂估la.....衰公....

Happy shooting!
咁係熟客丫嘛。。。(緬甸台)。。。。

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0