標題: [認真] 我係唔係敗家仔? [打印本頁]

作者: 匿名    時間: 17-7-2012 02:36     標題: 我係唔係敗家仔?

話說我係一個中五仔,打左四年game,我好鍾意打game
我都有買下槍同gear
頭兩年都冇咩野,可能係我買d basic野,或者d平copy gear,
後兩年開始有要求,開始買d平價真品gear(us army infantry),
件件都唔過650,如boot,盔布,otv,flc,
屋企人開始話我買d野又貴又冇用,話買枝槍好過
但槍呢d野一兩枝就夠啦
講番我平時,我日日lunch都係十蚊,當然飽啦
衫來來去去都約件,鞋就兩件都係一對
我唔會問屋企人拎錢買潮衫潮鞋,更唔會出d冇必要娛樂
打game係我唯一花費,自問都用左唔少

每次考試我老豆都主動應承我有進步就買槍比我
我有進步都唔主動出聲,我覺得努力係應份既
有時冇左回事我都唔出聲
但今次想買下gear,特別係護目
咁我就話要買近視框比個風鏡,
係ess p2b rx,加鏡片,total 600
屋企人話我晒錢,
我諗左好耐,連最大花童既家姐都話我錢唔係咁洗
我只係想保護對眼,
我係唔係一個敗家仔?
作者: tf141    時間: 17-7-2012 02:47

佢地唔明啫...你可以試下同佢地解釋
如果都係唔明, 咁咪由得佢地囉, 佢地而家又唔係要做d咩阻止你...你既然對打wargame咁有熱誠, 唔會俾人話兩句都受唔住掛?
作者: Yuri    時間: 17-7-2012 02:51

Army infantry同好!!
小弟都係升中五,都係玩真品,屋企唔係話特別有錢,買嘢都係靠自己零用錢,死慳死抵,每次買完嘢都有內疚感,但自己又極鍾意,所以最後都係繼續買- -
作者: Yuri    時間: 17-7-2012 02:53

BTW家人唔比咪自己草lol
作者: jackieyue    時間: 17-7-2012 05:11

首先你係用自己儲返嚟d零用錢買定叫屋企人買俾你先?
如果係叫屋企人買俾你, 我就冇野講。
但如果係用自己儲返嚟d零用錢買既話, 我就覺得冇問題。

因為d錢係你自己死慳死抵儲返嚟, 雖則講到尾d錢都係你老豆老母搵既, 但既然俾咗你, d錢點洗係你既自由。
問題係在於你屋企人唔識呢d野。冇打開game, 唔係軍事迷, 你同各位師兄d寶貝係普通人眼中只係一堆爛銅爛鐵爛布爛膠, 你屋企人亦然。

小弟除咗打game同你一樣儲軍品之外, 亦鍾意玩耳機同單車, 仲有間中upgrade吓d電腦零件。
係我屋企人眼中, 跟電話、mp3機送既耳機同幾千銀d耳機毫無分別, 周街亂咁泊嗰d單車同成萬銀架既MTB、RB一模一樣, 3千幾蚊既電腦同一萬蚊既電腦一樣係咁玩。
我初初儲軍品、打game嗰陣都同你一樣, 成日比人哦...唔使一千銀既軍袋, 一買返嚟就比人話...但幾千銀個嗰d潮牌背囊就覺得冇問題, 仲成日問我想唔想要, 話買比我......
所以唔關金額事, 其實只係大家睇既野唔同, 有誤會。

小弟之後多咗同老媽子傾, 講比佢聽d野有咩唔同, 有咩特別, 點解我會鍾意, 雖然佢都係唔多明, 但而家冇再哦我。
所以最重要就係多d溝通, 講多d你既諗法比屋企人聽, 用朋友既角度去講, 當佢地開始對wargame既野有d認識, 知道副鏡既重要性, 咁就自然唔會再哦你架啦!
作者: yiuyiusiu    時間: 17-7-2012 05:15

老豆老母無欠你
我到咁大個先明呢個道理 努力唔係應份 係報答佢養你咁多年
佢地係用黎錫 唔係ATM
老老實實諗深一層 佢地對唔到你幾多年
係興趣緊要 定係要因幾百蚊攪到咁樣
興趣 : 等你養得起自己 對得住家人既時候 你先至應該擁有 到時無人會反對
作者: EF66-1192    時間: 17-7-2012 09:02

我同你相反,唔係屋企人話,係d同學成日咁同我講…個個都當我米王咁…但係實際上我係最窮果個!
但係第個又點知你d錢點來?,我d相機、鏡、閃、車、船、飛機咁,我有時草個控都一年啦,小小、小小咁積番來。好多時仲係買2手添。
人地又意為你有米到成日買expensive野,其實咪又係草番來…
作者: match_man    時間: 17-7-2012 10:39

下下都要老豆老母比既,不論你其他幾少洗錢都有問題,
我自己中四開始打,但我D'軍費'自問老豆老母無乜參與過。
家下六七枝槍,十幾套gear(全英,真品)全部都係自己用零用玩既,
老豆老母間中都會講一兩句,但極小話我亂洗錢…頂多都係話我太多Gear
我家下先21,重讀緊U,但係軍費開支一向不會被家人干擾因為軍費都係全數自資。
作者: FNP90xvhk    時間: 17-7-2012 11:11

朋友,呢個係理財態度問題呢。
我唔識你邊位,亦唔知你幾歲,所以係好難分析你成唔成熟以及應唔應該繼續買你喜歡既野既。
只係一句少少奉勸:多d 企係各人立場諗下(當然也包括自己立場),咁你自然就識點做喇

作者: marcowong    時間: 17-7-2012 11:26

引用:
原帖由 Anonymous 於 17-7-2012 02:36 發表
話說我係一個中五仔,打左四年game,我好鍾意打game
我都有買下槍同gear
頭兩年都冇咩野,可能係我買d basic野,或者d平copy gear,
後兩年開始有要求,開始買d平價真品gear(us army infantry),
件件都唔過650, ...
做學生,讀好書就夠。錢呢d野真係一千幾百尤如垃圾。
你讀得好伯母真槍都買俾你,讀唔好買粒糖都話你哂錢,道理?就係噤簡單 。
作者: allen.W    時間: 17-7-2012 11:51

好神奇,明明一把槍都唔奀反而家人會支持
不過老實講,錢唔系自已出既屋企人點都會有野講既

作者: rho837    時間: 17-7-2012 12:23

你年紀是否16歲?

就算你屋企係富戶予否? 父母係冇必要比錢你買玩具! 無論年紀屬於50後; 60後; 70後; 80後; 90後任何一級, 父母話事仔女冇得出聲, 要買自己玩具就自己掙錢買, 重要問父母比唔比擺放在家中!

1997前我打工仔時識一個舊同事, 佢呀媽過生留下呀爸照顧幾兄弟姊妹, 因家景貧窮, 呀爸傅命做地盆掙日薪養家, 所以崖到周身病.......! 之後佢根大佬日日無柳過日晨(玩車玩氣槍打機), 佢細妹就晚晚出去K場做DJ掙錢幫首養家.....因晚晚"對"酒"對"煙! 做了四年後有天傞佬上門話個妹卒死係K場! 致此佢睲翻曬, 開頭乜工都做, 去讀書.......佢呀爸講左句! 佬頭失敗冇錢買玩具比係開心.......家下有小小錢比你讀書! 之後.......

家下! 呢個人有起碼幾仟萬身家! 買左間丁屋比呀爸住同收租, 又洗錢翻生一架舊日本車送比呀爸玩!

當然佢買好多玩具比個仔! 但無論點樣都要教個仔18歲打後要自食其力! 唔好賭唔比錢養囡囡

作者: tf141    時間: 17-7-2012 12:40

如果你係每個月係自己固定既零用錢到慳出嚟其實冇咩問題, 我自己都係咁
但係我就真係唔會為咗呢d野問屋企人攞錢....你屋企人同你一早有咗共識, 講好俾幾多零用錢你, 咁係雙方都認為OK, 佢地負擔得到, 你亦都夠洗夠用....打wargame係你個人既選擇, 冇人逼你, 但係你屋企人冇話過要打...點解要佢地為咗你既興趣, 額外拎一筆錢出嚟?

我自己玩wargame, 唔會額外問屋企人攞錢...我每個月有$1500零用錢, 每件利是錢有$1000, 生日會有幾百蚊....基本上呢到就係我一年所有既資產, 點樣係日常生活之中開源節流, 自己諗掂佢。先唔好講開口問屋企人攞佢地肯唔肯俾, 就算肯我都問唔出口。

有時呀媽會見我慳晒d錢去買wargame野, 見我好耐都冇買過新衫新鞋, 都會主動話買俾我....佢主動開口即係佢能力負擔得起, 咁我都樂意接受, 畢竟父母買野俾仔女, 雖然唔係話天經地義, 但係都合情合理....佢唔買我亦冇所謂。
作者: tf141    時間: 17-7-2012 12:47

引用:
原帖由 allen.W 於 17-7-2012 11:51 發表
好神奇,明明一把槍都唔奀反而家人會支持
不過老實講,錢唔系自已出既屋企人點都會有野講既
而家樓主面對既唔係純粹係金額既問題
係價值觀唔同
作者: mujiadam    時間: 17-7-2012 13:01

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 17-7-2012 05:15 發表
老豆老母無欠你
我到咁大個先明呢個道理 努力唔係應份 係報答佢養你咁多年
佢地係用黎錫 唔係ATM
老老實實諗深一層 佢地對唔到你幾多年
係興趣緊要 定係要因幾百蚊攪到咁樣
興趣 : 等你養得起自己 對得住家人既 ...
講得好
作者: 匿名    時間: 17-7-2012 13:02

我係樓主...
即係咁,打game多數錢都係自己草番來...
但我阿媽一見到我草到幾百蚊就會拎走佢,幫我keep(好小學雞?)
咁我錢包長期都係得2﹣300蚊,要買野(gear)就去阿媽到'提款'(我有入錢ga!)
每次'提款'我阿媽都會同我講好多野,搞到我覺得自己好敗
我唔係'r'錢果隻,我係有入有出
我又唔係成日買野,我係次次考完試就買幾百蚊野開心下...
但阿媽次次一出聲,即刻冇晒mood

由f3開始我每次考試都比晒心機,次次都有進步(12x/180去到4x/180名)
咁都可以接受掛
老豆每次考試前都提出獎勵,
當然我比心機唔係主要為獎勵啦
如果話打game係晒錢,我老豆覺得我買槍比得玩又唔晒...
5千蚊都肯買,但我最多要枝二仟五以下
係買gear,買真品,買配件晒錢...奇怪

但打開game既都知得枝槍冇配件其實真係唔係最好玩
係佢地唔明定係我真係好敗呢?
作者: tf141    時間: 17-7-2012 13:17

引用:
原帖由 Anonymous 於 17-7-2012 13:02 發表
我係樓主...
即係咁,打game多數錢都係自己草番來...
但我阿媽一見到我草到幾百蚊就會拎走佢,幫我keep(好小學雞?)
咁我錢包長期都係得2﹣300蚊,要買野(gear)就去阿媽到'提款'(我有入錢ga!)
每次'提款'我阿媽都 ...
咁你咪同佢地解釋下囉, 唔係打game既人點會知果d咩真品有咩價值啫?

我老豆老母見我買d軍品野咪一樣係咁....
千幾銀買件"避彈衣", 問我係咪真係可以防彈我話唔係= =
果d咩鎗套彈匣套幾百幾百咁買, 係我呀媽眼中只係一堆爛鬼膠....

佢地冇興趣去玩wargame自然唔會主動去了解, 點解你會覺得佢地應該明呢?
作者: 潛陣水    時間: 17-7-2012 14:39

如果覺得自己敗家既
咪可以用"真平有平玩, 真品有真品玩"呢個心態囉
覺得曬錢咪件件都copy囉, 咪一樣錦打,唔通著左真品會飛天咩,係咪先
其他人同你講"嘩乜你無一件係真品" 你咪同佢地講"著左曉飛咩"
最基本既,直接一槍三匣一孖屎就已經上場, 唔洗玩裝備添
真係鐘意玩真品look, 過兩年出黎搵真銀先至買啦~
作者: rho837    時間: 17-7-2012 16:03

希望大家明白一點!

學生讀書求學(K1至F.7)等! 係每個香港人必須要盡心盡義去做的"工作"又係生為港人對社會責任負責的一部份! 冇人話要教第一! 年年進步等等! 只要盡力完成學業!

我爸爸講了一句! 我地係人而唔咪狗! 做任何事要盡力做好至完成! 冇獎勵係正常!

你為活做工而去打工! 做之前合約講好工價及工時! 如冇講明翻工過時冇水保係正常! 因為工作本份. 你做得好都唔可以同會計部講今個月高啲人工!

做學生都是一樣本份.......崖上山頂! 先苦後甜.....冇錢玩槍! 我當年都係一樣冇得玩! 現在要乜就買乜! 驚冇得買多過冇錢買.......

作者: 潛陣水    時間: 17-7-2012 16:47

引用:
原帖由 rho837 於 17-7-2012 16:03 發表
希望大家明白一點!

學生讀書求學(K1至F.7)等! 係每個香港人必須要盡心盡義去做的"工作"又係生為港人對社會責任負責的一部份! 冇人話要教第一! 年年進步等等! 只要盡力完成學業!

我爸爸講了一句! 我地係人而唔咪 ...
引用:
屋企人開始話我買d野又貴又冇用,話買枝槍好過
難得人地屋企人支持佢買槍(支持興趣)
我屋企得4支手槍(自己儲錢)都比阿媽成日話"遲早差人上黎話你藏有仿製槍械" "你買槍做乜, 打劫牙"

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0