標題: 新手置裝小教學 [打印本頁]

作者: Shippy    時間: 4-8-2012 02:21     標題: 新手置裝小教學

我打Game就真係唔係話打咗好耐,但打開個裝備櫃就心想今個月又係Wargame又用咗幾多錢...... 所以決定係新手區寫個小教學幫幫啲新加入嘅會員。

保護裝備

-眼罩
不論你著咗啲乜,全身裝備有幾貴都好,你冇一個可以保護你雙眼嘅眼罩,你就冇得落場。
由於大部分嘅Full Mask帶咗都貼唔到腮,所以我比較建議帶風鏡。防彈眼鏡要配合自己臉型,上下有空位就要小心啲啦。
我比較建議下面嘅兩種:

Bolle X-500

Bolle X-800
兩種嘅價錢都係$300-400不等。
唔好買網Mask!BB彈打落去之後嘅碎片有機會入眼!

-帽
係Game場常見嘅帽具包括頭盔,棒球帽,漁夫帽等,我比較建議使用棒球帽及漁夫帽,因為一方面較輕便,二來有小量擋太陽的效果。

頭盔(圖為MICH 2000)

棒球帽

漁夫帽

-手套
各式手套皆可,我而家用緊美軍機師嘅Nomex Gloves。

Nomex Gloves

-護膝
護膝為非必要用品,如果有需要可以買。護膝可用Alta嘅出品。

價錢係$300左右。

衫、褲、鞋

-衫
T-Shirt,Polo Shirt即可,如有需要購買迷彩服,個人比較建議Multicam,CADPAT,DPM,Woodland同埋ERDL四種迷彩同佢地嘅變化性。

Multicam

DPM

Woodland

CADPAT

ERDL
註:CADPAT & ERDL價錢較貴,不太建議購買。

-褲
一條耐磨嘅褲即可,唔好太鬆或太緊。可以用牛仔褲或Cargo Pants。如果要買迷彩褲,可以買上述四種迷彩褲。

5.11 Tactical Pants

-鞋
建議選用行山鞋或軍靴,保護性比較好。當然你都可以選用波鞋,但真係唔好著Converse,會非常之滑!

Jungle Boot

個人裝具

個人裝具大致分為兩種:Webbing同埋Vest。Webbing就係用帶(H帶,X帶,Y帶)吊住條 Belt(S帶)上嘅裝備,使用年期大概係二戰到九十年代初。
好處:
- 比較涼爽。
- 比較輕便。
缺點:
- 載量較少。
- 對身體保護較少。

M1956 Webbing

Vest 大家都應該好熟悉,而家大部分嘅Game友都會選用Vest。
好處:
- 載量高。
- 保護性高。
缺點:
- 熱。
- 重。

CIRAS

MOLLE Belt:

我建議Webbing/ Vest上應該出現嘅嘢。
- 長槍彈匣袋(2-3隻鏈匣,5-6隻彈弓匣)
- 放置貴重物品/ 雜物嘅袋
- 水壺/ 水袋
- Dump Pouch

如果有手槍,要加上:
- 手槍槍套
- 手槍彈匣袋(2隻彈匣)

槍械

長槍嘅選擇有好多種,大家可以參考kin123450師兄嘅「大路槍械同可以配咩部隊」一文。
http://www.wargameyau.net/viewth ... 5984&extra=page%3D2
手槍方面,我建議大家購買KJ及KSC台板嘅產品。因為補品相對較多同埋耐用性都叫OK。
「我們」牌嘅手槍因為品質差異較大,建議大家小心選購。

我而家用緊嘅裝備,供大家參考。
-Woodland 漁夫帽
-BDU
-Jungle Boot
-GP M16A1
-KJ M1911A1
-ALICE LC-1 Webbing(S帶,Y帶,兩個彈匣袋,兩個水壺袋同埋指南針袋)
-IFAK急救箱
-M1916槍套
-M1923彈匣袋

~The End~

作者: louisli    時間: 4-8-2012 12:39

褲方面,其實一般不建議牛仔褲,太緊身行動不方便
我個人會提議cargo pants,國內叫"工裝褲",寬身少少,側袋又方便放裝備
作者: Shippy    時間: 4-8-2012 15:05

已加入Cargo Pants,多謝師兄提點。
作者: 資源回收筒=人=    時間: 5-8-2012 02:17

webbing 同 vest 既載量分別唔大
反而自我定制既方式webbing 少d
始終得一條帶

另外除左 webbing vest外 而家都多左好多人用molle belt

衫 褲方便 都有好多分別 用料 款式
作者: navyjaa    時間: 5-8-2012 02:55

引用:
原帖由 louisli 於 4-8-2012 12:39 發表
褲方面,其實一般不建議牛仔褲,太緊身行動不方便
我個人會提議cargo pants,國內叫"工裝褲",寬身少少,側袋又方便放裝備
我打過一場Game
見過有一位師友著 牛仔褲落場
佢最後既結果 ..... 「褲浪位」爆軑爆到落褲管
作者: 里安    時間: 5-8-2012 07:57

Cadpat同dpm調轉左

仲有erdl係越戰野,你想講美軍woodland?
作者: Shippy    時間: 5-8-2012 15:21     標題: 回覆 6# 的帖子

CADPAT & DPM 改返。
我覺得ERDL香港偽裝效果比Woodland好。
作者: louisli    時間: 5-8-2012 19:53

引用:
原帖由 Shippy 於 5-8-2012 15:21 發表
CADPAT & DPM 改返。
我覺得ERDL香港偽裝效果比Woodland好。
但係唔易搵喎,對於新手置裝似乎唔多岩
作者: 胡夏虎威    時間: 5-8-2012 21:44

小弟可唔可以比DD建議?
護膝呢一隻小弟用過會跣到落腳眼
所以宜家用緊一般文具店的排球護膝
效果比之前用的都好
作者: louisli    時間: 6-8-2012 13:09

其實護膝,我覺得一般新手唔會買
到你玩到咁上下,肯跪又會趴時,就會買
作者: Shippy    時間: 6-8-2012 13:52

有護膝安全D姐。
ERDL其實同國軍&老解87迷彩差唔多。
作者: Shippy    時間: 6-8-2012 13:54

引用:
原帖由 里安 於 5-8-2012 07:57 發表
Cadpat同dpm調轉左

仲有erdl係越戰野,你想講美軍woodland?
原圖為越戰高地迷彩。

作者: kin123450    時間: 6-8-2012 14:44

衫個度我覺得美佬WOODLAND 都係一個唔錯O既選擇,因為佢比較平,又易搵
作者: gtoray    時間: 6-8-2012 16:16

ERDL 同 cadpat 似乎不應納入"新手"置裝考慮
作者: Shippy    時間: 8-8-2012 18:43

已加入Woodland及對CADPAT & ERDL之備註。
作者: 蛇    時間: 8-8-2012 19:41

引用:
原帖由 louisli 於 2012-8-6 13:09 發表
其實護膝,我覺得一般新手唔會買
到你玩到咁上下,肯跪又會趴時,就會買
我既睇法係相反...
作者: Shippy    時間: 8-8-2012 20:14     標題: 回覆 16# 的帖子

我覺得新手帶護膝對防止受傷好有用。
作者: proproprofessor    時間: 6-6-2017 11:28

大家有手套推介嗎,我都要厚的保護手指

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0