標題: GHK PDW version-2012 (開箱文及簡測) [打印本頁]

作者: RCman    時間: 25-8-2012 18:19     標題: GHK PDW version-2012 (開箱文及簡測)

自從進入了GBB後,我多數都係砌M4 GBB多
有時都會覺得幾悶下.....後來買過我們L85, 又買過二手GHK AKU
最近想買支短少少的...睇中左PDW
GBB的PDW得兩間廠出,二選其一....我相信好多師兄都會選GHK了
剛巧今年佢PDW出左2012版,而且一鎗一匣都不過2K,實是GBB的好選擇。

細細盒易收藏

簡潔的包裝

拿出來,感覺黑色比之前的版本較為啞色左

最後買多一氣一Co2匣,佢本來係話用WA syatem匣系統,不過我用GP Pmag匣噴氣,用Prowin五代就時得時唔得,bomber匣未羅出來試。不過就算用原廠GHK匣,吉入去時都好緊....要慢慢入..唔好心急

2012版係用左綠色Hop-up膠以作分別

左邊刻印比較淺左D

右邊刻印就好少少啦

原廠個Grip太方形及水口位太多,換了個Magpul K-grip型仔好多

鎗仔細細,都係加個細少少的瞄具match D

10” Barrel版本都唔會太大支

作者: Vindicator    時間: 25-8-2012 18:25

blowblack大嗎?
準嗎?
thz
作者: RCman    時間: 25-8-2012 18:28

GHK PDW係最初至到Verion 3都係善良之鎗,不過去到2012版,他不再善良了。
原裝top gas都去到1.7J
如果再用Co2匣會點?

先來用吉打Top Gas + 0.3g BB測試下,打了六發

到了Co2匣.........

打了一發....過J鳥....所以無再測試了

再來10發集彈性測試,Top Gas + 0.3G BB, 15尺距離連開單發10鎗

作者: RCman    時間: 25-8-2012 18:30

引用:
原帖由 Vindicator 於 25-8-2012 18:25 發表
blowblack大嗎?
準嗎?
thz
Blow Back 好有實在感。
集彈性都唔錯
作者: safety_tim2003    時間: 25-8-2012 18:38

GHK已經不是好人了
作者: garyyanykw    時間: 25-8-2012 18:58

唔過二千好似好抵,不過用唔到其他WA系統匣要買過咁就要考慮了,多謝樓主分享
作者: 怒人甲    時間: 25-8-2012 19:03

我用舊版GHK pdw,可用G&P M4 匣,bomber 匣,做小小手腳還可bolt lock

作者: RCman    時間: 25-8-2012 19:10

引用:
原帖由 garyyanykw 於 25-8-2012 18:58 發表
唔過二千好似好抵,不過用唔到其他WA系統匣要買過咁就要考慮了,多謝樓主分享
剛剛再試了匣方面。

GP Pmag匣﹣﹣入了鎗身後扣唔緊,好易跌番出來,不過都能打到。
Bomber匣--完全入到無問題,操作正常
ProWin第五代--裝入時要番意入完拉番少少就唔會頂飛機,就操作無問題。
作者: garyyanykw    時間: 25-8-2012 20:40

引用:
原帖由 RCman 於 25-8-2012 19:10 發表

剛剛再試了匣方面。

GP Pmag匣﹣﹣入了鎗身後扣唔緊,好易跌番出來,不過都能打到。
Bomber匣--完全入到無問題,操作正常
ProWin第五代--裝入時要番意入完拉番少少就唔會頂飛機,就操作無問題。
師兄用其他WA系統匣可LockBolt嗎?出氣正唔正常同穩定?thx
作者: oliver1997    時間: 25-8-2012 20:54

之前冇咩feel...今次心動了
作者: terenceckm    時間: 25-8-2012 23:06     標題: 回覆 1# 的帖子

搞到我唔想放支槍了...雖然我係用緊 version 3... hehe ,  多謝分享!
作者: ?老虎仔?    時間: 25-8-2012 23:51

2012版有無bolt lock?
作者: sing106    時間: 26-8-2012 18:09

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 25-8-2012 23:51 發表
2012版有無bolt lock?
唔好意思師兄,舊版無bolt lock?
作者: ?老虎仔?    時間: 26-8-2012 18:50

Sorry,我都唔知,見咁靚仔,問下啫
作者: RCman    時間: 26-8-2012 19:13

引用:
原帖由 sing106 於 26-8-2012 18:09 發表

唔好意思師兄,舊版無bolt lock?
有bolt lock
作者: sing106    時間: 26-8-2012 19:37

其實喱支嘢好低玩,質感硬正,blowback聲音清脆!
我之前玩開WE PDW,忍唔住都換咗GHK!
作者: Vindicator    時間: 26-8-2012 20:27

引用:
原帖由 sing106 於 26-8-2012 19:37 發表
其實喱支嘢好低玩,質感硬正,blowback聲音清脆!
我之前玩開WE PDW,忍唔住都換咗GHK!
實戰得唔得
作者: mgs123    時間: 27-8-2012 16:32

不過2K, you mean under 2k?! where?
作者: sing106    時間: 28-8-2012 08:29

引用:
原帖由 Vindicator 於 26-8-2012 20:27 發表

實戰得唔得
打CQB都OK喎!
作者: hung    時間: 29-8-2012 00:20

2 K 價錢GHK PDW GBB ,  用樓主師兄試用的 B 牌及 PW 牌匣 , 有bolt lock 及 blowblack 又夠實在 , 仲有co2 匣對付啲不死人 , 真抵玩
作者: 閒雜人等    時間: 30-8-2012 01:09     標題: 回覆 1# 的帖子

請問一下師兄
個Grip係咪就咁鬆左螺絲就換到 ??
麻煩解答了 ~
作者: RCman    時間: 30-8-2012 09:50

引用:
原帖由 閒雜人等 於 30-8-2012 01:09 發表
請問一下師兄
個Grip係咪就咁鬆左螺絲就換到 ??
麻煩解答了 ~
是,與M4 共通的。
作者: keepkeep56    時間: 30-8-2012 20:22

樓主可唔可以PM我係邊到買支PDW?
作者: spgalan    時間: 30-8-2012 21:50

一槍兩匣$2k?咁低?邊到買?
作者: wargamexjim    時間: 1-9-2012 11:20

樓主可唔可以PM我係邊到買支PDW?  X2
作者: Terryimac    時間: 1-9-2012 11:32

個刻印又真係.....

如果刻番深d 我都可能會心動
作者: 9公子    時間: 1-9-2012 18:10

看了樓主這篇介紹,使我立刻愛上這槍
作者: Henrymts    時間: 1-9-2012 21:31

C Hing,我都係買左2012 版,但我HOP UP膠是黑色的,而且試詔支槍係得1.2J.....係咪我買錯左
作者: RCman    時間: 1-9-2012 22:30

引用:
原帖由 Henrymts 於 1-9-2012 21:31 發表
C Hing,我都係買左2012 版,但我HOP UP膠是黑色的,而且試詔支槍係得1.2J.....係咪我買錯左
師兄,你可能被鎗鋪騙了買了倉低貨,這不是2012版,而是Version 3。
2012版除了用上綠色飛機膠外,還有可在拋殼口內的Hop-up位作Hop-up調校的。
作者: ?老虎仔?    時間: 2-9-2012 00:10

RCman兄, 可否pm地點俾我?thanks
作者: RCman    時間: 2-9-2012 00:16

引用:
原帖由 ?老虎仔? 於 2-9-2012 00:10 發表
RCman兄, 可否pm地點俾我?thanks
前後都有好幾位師兄PM問過我,
不如在此直答,
GHK PDW 2012版,一鎗一匣。
在"日本首都" $!(%) 買到,10"及8"鎗管同價,今次測試的是10"版本。
作者: ?老虎仔?    時間: 2-9-2012 00:43

謝!
作者: Henrymts    時間: 2-9-2012 00:44     標題: 回覆 29# 的帖子

我係WXC買的
作者: Henrymts    時間: 2-9-2012 00:55

但WXC係YOUTUBE上既PROMOTION VIDEO,試支2012 PDW ,支槍係唔過1.3J的.點解會咁?
作者: RCman    時間: 2-9-2012 01:12

引用:
原帖由 Henrymts 於 2-9-2012 00:55 發表
但WXC係YOUTUBE上既PROMOTION VIDEO,試支2012 PDW ,支槍係唔過1.3J的.點解會咁?
我係用0.3g BB的,WXG用的是幾重彈呢?
而且,最初我是去WXG問,他們答我只有一鎗兩匣賣$@$@@
所以我無同佢買哦!
作者: Henrymts    時間: 2-9-2012 15:30     標題: 回覆 35# 的帖子

我係用0.25G
作者: RCman    時間: 2-9-2012 15:43

引用:
原帖由 Henrymts 於 2-9-2012 15:30 發表
我係用0.25G
你sure你支係綠色飛機膠+拋殼口作Hop-up調整的2012版?
作者: sing106    時間: 6-9-2012 18:47

我響WXC買咗份8吋有可調hop up前截都係$3XX,舊版的朋友可以考慮一下!
作者: BoRiS    時間: 7-9-2012 02:03

引用:
原帖由 RCman 於 2-9-2012 15:43 發表

你sure你支係綠色飛機膠+拋殼口作Hop-up調整的2012版?
我係WXC買左支2012 反黎 係黑色飛機膠 ,但係又係拋殼口作Hop-up調整
都係得1.3J
作者: BoRiS    時間: 7-9-2012 02:13

引用:
原帖由 RCman 於 1-9-2012 22:30 發表

師兄,你可能被鎗鋪騙了買了倉低貨,這不是2012版,而是Version 3。
2012版除了用上綠色飛機膠外,還有可在拋殼口內的Hop-up位作Hop-up調校的。
但係我張單 都係寫住2012版  重要係WXG買  , 佢算唔算欺騙???
作者: BoRiS    時間: 7-9-2012 02:13

有圖

圖片附件: IMAG0381.jpg (7-9-2012 02:13, 49.79 KB) / 該附件被下載次數 316

作者: BoRiS    時間: 7-9-2012 02:14

飛機膠

圖片附件: IMAG0382.jpg (7-9-2012 02:14, 66.92 KB) / 該附件被下載次數 302

作者: 2slow    時間: 7-9-2012 09:04

引用:
原帖由 BoRiS 於 7-9-2012 02:14 發表
飛機膠
點解唔係綠色既
如樓主果支

作者: 怒人甲    時間: 7-9-2012 09:14

係舊版呀!
作者: RCman    時間: 7-9-2012 09:43

引用:
原帖由 BoRiS 於 7-9-2012 02:14 發表
飛機膠
新版好似係連個hop-up坐都唔同傢,
因為新版除了用上綠色Hop-up膠外,重係係拋穀位置做Hop-up調整。
GHK可能把新版的都換上綠色Hop-up膠,就連佢的AK都係
新版AKU都係用上綠色Hop-up膠
圖片節錄至兩岸的軍X酷版友Pagaxx的相片。
是最新出的GHK AKU

圖片附件: aku.jpg (7-9-2012 09:52, 66.99 KB) / 該附件被下載次數 306

作者: RCman    時間: 7-9-2012 09:57

引用:
原帖由 BoRiS 於 7-9-2012 02:13 發表
有圖
我見師兄你張單真係打住PWD 2012 Limited<<<<<而唔係2012 Version
佢幾時有出過限定?自家限定?
最初我係打算去WXG買,不過佢又係話2012雙匣版,
而且要$2422....當時我只想要單匣版所以我無同佢買,
好彩我無同佢買到ja
師兄你呢個係單匣定係雙匣版呢?

作者: 怒人甲    時間: 7-9-2012 10:02

引用:
原帖由 RCman 於 7-9-2012 09:57 發表

我見師兄你張單真係打住PWD 2012 Limited
一冇留意細節就出事, 而且佢地甘寫都咬佢唔入, 新版 hop up 座可以拉開個bolt 用六角調整
作者: RCman    時間: 7-9-2012 10:04

引用:
原帖由 怒人甲 於 7-9-2012 10:02 發表

一冇留意細節就出事, 而且佢地甘寫都咬佢唔入, 新版 hop up 座可以拉開個bolt 用六角調整
係呀師兄,所以唔係單係一粒綠色膠唔同甘簡單
作者: 2slow    時間: 7-9-2012 10:05

張單既item code 寫 PDWV3... 舊版~
個description 又寫PDW 2012 Limited,  有矛盾
作者: RCman    時間: 7-9-2012 10:14

引用:
原帖由 2slow 於 7-9-2012 10:05 發表
張單既item code 寫 PDWV3... 舊版~
個description 又寫PDW 2012 Limited,  有矛盾
係bor...前面寫住PWDV3, 迷低已經打開!
師兄支係GHK PDW Version 3, 而唔係 2012 Version
因為GHK的PDW 係由Version 3之後更新到現在的2012 version
兩岸果邊都係甘稱呼的。
甘張單最後又加留2012 Limited....算唔算誤導呢?
作者: RCman    時間: 7-9-2012 10:25

睇黎Henrymts及BoRis版友都去了WXG買了舊版死貨了。
甘樣真係唔多老實bor
作者: BoRiS    時間: 7-9-2012 15:10

佢算唔算欺騙?? 我買果時3返4次問佢 係唔係2012版? 佢話係 重話呢個係重係係拋穀位置做Hop-up調整
佢甘樣做同昆新手有咩分別...
作者: BoRiS    時間: 7-9-2012 15:12

我可唔可以從法律上追究???
作者: BoRiS    時間: 7-9-2012 15:18

我岩岩打左去問WXG ,
佢地話只要係係拋穀位置用機米做Hop-up調整  就係2012新版.......
重話綠色係第一水  黑色係之後幾水......
佢話張單打錯   應該係冇分版本?
作者: RCman    時間: 7-9-2012 15:25

引用:
原帖由 BoRiS 於 7-9-2012 15:18 發表
我岩岩打左去問WXG ,
佢地話只要係係拋穀位置用機米做Hop-up調整  就係2012新版.......
重話綠色係第一水  黑色係之後幾水......
佢話張單打錯   應該係冇分版本?
但張單唔係跟物流倉羅個code傢咩?
甘佢真係寫PDW V3

至於係咪第二第三第四水就係黑色Hop-up膠,
我就不得而知啦,可能要問問兩岸果邊D師兄會清楚D。

作者: 2slow    時間: 7-9-2012 16:13

最簡單就係問番 GHK 喇
作者: RCman    時間: 7-9-2012 16:31

引用:
原帖由 2slow 於 7-9-2012 16:13 發表
最簡單就係問番 GHK 喇
我上次支GHK AKU第一代因為個Grip的膠老化了及經不起boltback力而爆開左。
之後係香港找了好耐都找不到買。
去了兩岸果邊同GHK講,佢真係有寄番個新的Grip比我。
作者: 2slow    時間: 7-9-2012 17:59

引用:
原帖由 RCman 於 7-9-2012 16:31 發表

我上次支GHK AKU第一代因為個Grip的膠老化了及經不起boltback力而爆開左。
之後係香港找了好耐都找不到買。
去了兩岸果邊同GHK講,佢真係有寄番個新的Grip比我。
yes, 有時對岸forum都有提過呢間既after sell service 都算唔錯
作者: Vindicator    時間: 7-9-2012 23:09

今日見到實物,發現 手工真係唔太得
作者: Henrymts    時間: 10-9-2012 22:23

引用:
原帖由 RCman 於 7-9-2012 10:25 發表
睇黎Henrymts及BoRis版友都去了WXG買了舊版死貨了。
甘樣真係唔多老實bor
我同BoRis版友情況一樣
我之後去過日本首都問2012 UPGRADE KIT,佢地話而家套KIT已經唔送綠色HOP UP 膠
作者: Henrymts    時間: 23-10-2012 16:57

有冇C HING 幫支PDW換左內管同HOP UP 膠?
作者: 怒人甲    時間: 23-10-2012 18:30

我換了first 紅膠,但師兄想問咩呢?!
作者: 2slow    時間: 23-10-2012 20:34

引用:
原帖由 Henrymts 於 23-10-2012 16:57 發表
有冇C HING 幫支PDW換左內管同HOP UP 膠?
你係想問有無換精密管?
作者: Henrymts    時間: 24-10-2012 00:22     標題: 回覆 63# 的帖子

想幫我PDW支換精密管,想問問C HING有邊隻岩用,我自己度過支內管大約260MM,但好似方間D管多多少少有D出入

另外有冇C HING可以介紹邊隻HOP UP 膠好
作者: Henrymts    時間: 24-10-2012 00:26     標題: 回覆 62# 的帖子

想換HOP UP 膠,想C HING比D意見,而家支槍就算唔SET HOP UP,射出粒子彈最後都係向上飛,睇過後發現,原裝HOP UP膠太軟,就算我唔SET HOP UP,粒HOP UP膠都比粒老鼠屎頂左出黎,變相SET左HOP UP.

C HING有冇咩介紹,THANKS
作者: 怒人甲    時間: 24-10-2012 10:07     標題: 回覆 65# 的帖子

你支係新版? 新版有得較wor... 較到好細都得, 舊版hop up 本身下壓輕微向上,可打重小小彈解決, 例如 0.25/ 0.28/ 0.3
作者: Henrymts    時間: 24-10-2012 21:48     標題: 回覆 66# 的帖子

我果支係新版,HOP UP較到最細依然有HOP UP較果,睇過係HUP UP膠太軟,只係一粒老鼠屎已經頂到有HOP UP較果,而家用緊0.25G
作者: kiu0314    時間: 19-11-2012 23:44

SORRY唔知有冇推到舊post,不過既然有個post講開pdw我就唔開新post繼續係到問啦~

想問各位師兄,我支pdw hop up膠係綠色,亦係可以調較hop up,不過打出黎打出黎維持係1.4-1.4x j之中,請問有冇咩問題?

另外,想問問各位師兄,有咩彈匣岩呢隻pdw用? 每隻彈匣用黎去會唔會有咩問題?(例如好易跌出黎,又或者頂住之類)

問題可能比較多,唔該晒各位師兄~~~希望大家幫幫手解答我呢個新手繁多既問題,唔該晒晒!
作者: 怒人甲    時間: 20-11-2012 00:11

G&p m4a1 匣,Bomber匣,我都用緊,吾錯
作者: 30829674    時間: 4-12-2012 03:09

引用:
原帖由 kiu0314 於 19-11-2012 23:44 發表
SORRY唔知有冇推到舊post,不過既然有個post講開pdw我就唔開新post繼續係到問啦~

想問各位師兄,我支pdw hop up膠係綠色,亦係可以調較hop up,不過打出黎打出黎維持係1.4-1.4x j之中,請問有冇咩問題?

另外, ...
正常 我都係咁上下
原裝甲同GP都OK!
作者: kk3296    時間: 5-12-2012 20:09

引用:
原帖由 怒人甲 於 20-11-2012 00:11 發表
G&p m4a1 匣,Bomber匣,我都用緊,吾錯
請問gp m4a1款即係邊隻?
有無分第幾代呢?
驚買錯
thx

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0