標題: KSC M93RII開箱+簡測 [打印本頁]

作者: RCman    時間: 1-9-2012 23:33     標題: KSC M93RII開箱+簡測

M93R,90年代有玩過M92FS的,可能同樣會對M93R有一點情意結哦!
M93R...我由年少時初接觸....對他的三連發(3 Brust)很醉心。
自已第一把M93R是MGC出的Heavy Weight Fixed Slide gas鎗。
第二把同樣是MGC,不過已經進化到Gas Bolt Back了。
但是當年的Bolt Back只有動作,沒有半點回鏜的沖激力!
更談不到說金屬身呢?

近期手鎗的一團火,終於燒到了M93R身上。
現今M93R的GBB不多,KSC可能是唯一的選擇。
KSC的M93R已去到二代了,System 7負壓更見可靠。
價錢,可算是比老馬的來得老實。
$1300鎗價,Spare彈匣也只是$280。

先來個包裝示人

KWA Tag Card, 一貫台版的內容

Made in Taiwan Label

全金屬上下身,拿上手夠實在

刻字,一般般啦....還可接受

32 Rounds 彈匣做功精巧

分解同M92FS同樣,內部做功自覺比老馬的還好。

作者: RCman    時間: 1-9-2012 23:37

M93R給人一種很強的肌肉感覺

與同們兄第MGC 93R合照

當年買MGC93R同時購入的專用鎗架,也能順利裝入今天的KSC M93RII身上

作者: RCman    時間: 1-9-2012 23:38

力度簡測,台版的氣鎗都估不會有0.9-1J的力度了。測試用上0.23g BB 連打六發,結果如下

今之測試用上摺合式鎗架

簡測一下集彈發準繩度,15尺外打十發,感覺有少少向上炒,可能要調整一下Hop-up

M93R有三連發,當然都要測試下了,連打三次3 Brust

多謝觀看,謝謝

作者: 2slow    時間: 1-9-2012 23:39

好正, 多謝分享
如果跟木grip就仲正
作者: T-800    時間: 1-9-2012 23:43

正野!請問セ野力水......thx!

happy shooting!
作者: kenchan3037    時間: 1-9-2012 23:46

毒物阿!~~ 多謝分享
作者: RCman    時間: 1-9-2012 23:50

引用:
原帖由 2slow 於 1-9-2012 23:39 發表
好正, 多謝分享
如果跟木grip就仲正
木Grip我有的,當年買MGC Fixed Slide時有買過電木Logo的木Grip
Logo深刻很正,不過現在的未在家中找到他的足跡。
忙了放了在那兒
作者: RCman    時間: 1-9-2012 23:53

引用:
原帖由 T-800 於 1-9-2012 23:43 發表
正野!請問セ野力水......thx!

happy shooting!
師兄你好,剛更新了內容,已有J數測試出了
作者: yiuyiusiu    時間: 2-9-2012 00:12

全只因鐵甲威龍
作者: 怒人甲    時間: 2-9-2012 00:14

有接托, 如果加埋個comp 頭就超型了
作者: T-800    時間: 2-9-2012 00:18

引用:
原帖由 RCman 於 1-9-2012 23:53 發表

師兄你好,剛更新了內容,已有J數測試出了
好力道度! 吾錯...! 打1.5J GBB GAME的利器

HAPPY SHOOTING!
作者: KACSR16M4    時間: 2-9-2012 01:36

睇完即刻有買野衝動
不過KSC 好小廠出Parts~
作者: kai_matt    時間: 2-9-2012 02:12

93r真係好正
我可唔可以貼張最舊版ksc ge m93r呀
我都想分享

作者: landy    時間: 2-9-2012 02:14

其實真是想知如果帶佢打戶外。咁短小槍管到底有幾多的有效射程呢。
查實呢個出速都比小弟長槍GBB為高了。呢D日子帶佢出場真輕鬆喎!!

作者: gainax    時間: 2-9-2012 02:53

KSZ S7 手槍性能拍得住馬記, 台版更金屬身抵玩, 2,3年前先800有找無敵
一路只係輸唔夠件多, 而家對比其它正廠價都ok,
印像K牌S7好以仲有出M93R AUTO 9, 而家想揾就難揾了
作者: kai_matt    時間: 2-9-2012 03:03

引用:
原帖由 gainax 於 2-9-2012 02:53 發表
KSZ S7 手槍性能拍得住馬記, 台版更金屬身抵玩, 2,3年前先800有找無敵
一路只係輸唔夠件多, 而家對比其它正廠價都ok,
印像K牌S7好以仲有出M93R AUTO 9, 而家想揾就難揾了
唔係淨係得把唔係s7嘅auto9咩?
作者: gainax    時間: 2-9-2012 03:30     標題: 回覆 16# 的帖子

實程唔清楚了, 可能係舊版, 不過都買唔到
作者: kai_matt    時間: 2-9-2012 03:56

引用:
原帖由 gainax 於 2-9-2012 03:30 發表
實程唔清楚了, 可能係舊版, 不過都買唔到
find the manual in the drawer
take a look=]

同場加演小弟KSC第一版M93r

枝槍十幾歲lu, 仲係100% work, 原裝膠slide top gas喪full仲係靚靚仔仔

作者: mkmonkey    時間: 2-9-2012 05:57

反而想知有無師兄近排見到明搶有枝有下導軌既 93R ?即係無左下身個手把,換左做類似 M9A1 下槍身?
作者: silvano126    時間: 2-9-2012 07:11

我支93r
?dl=1
作者: kai_matt    時間: 2-9-2012 12:27

引用:
原帖由 silvano126 於 2-9-2012 07:11 發表
我支93r
?dl=1
年個comp同條slide都好正
係咪metal slide?
作者: RCman    時間: 2-9-2012 13:57

我還是最喜歡原裝M93R的模樣,
什麼Auto9 或加了Comp,自己覺得都沒有了原來的味道
作者: kai_matt    時間: 2-9-2012 14:21

引用:
原帖由 RCman 於 2-9-2012 13:57 發表
我還是最喜歡原裝M93R的模樣,
什麼Auto9 或加了Comp,自己覺得都沒有了原來的味道
how abt mine
作者: beemixbee    時間: 3-9-2012 12:41

3連發,實在太吸引喇,師兄請問加長內管加滅聲易攪嗎?thx
作者: RCman    時間: 3-9-2012 12:45

引用:
原帖由 beemixbee 於 3-9-2012 12:41 發表
不大清楚,他除了有單發,三連發外,還有Full Auto
作者: kai_matt    時間: 3-9-2012 13:48

引用:
原帖由 beemixbee 於 3-9-2012 12:41 發表
如果係s7 ge加長內管應該唔難
不過滅聲就應該難搞啲 好似無出有牙外管
作者: kai_matt    時間: 3-9-2012 14:16

引用:
You want to make it like this?

作者: beemixbee    時間: 3-9-2012 14:26

唔.....可惜,不過原庒都好好力喇,3連發真系令我好想BUY
作者: beemixbee    時間: 3-9-2012 14:29

就系咁樣喇,師兄呢支滅聲庒得落嗎?
作者: kai_matt    時間: 3-9-2012 14:33

引用:
原帖由 beemixbee 於 3-9-2012 14:29 發表
就系咁樣喇,師兄呢支滅聲庒得落嗎?
the one I post is not s7
old version
cannot buy now

作者: RCman    時間: 12-9-2012 23:36

這支台版需是金屬上下身。
但是外管還是塑料製品,真是令我耿耿於懷。
找了好幾片....最後原來RAtech有出鋼製KSC M93R
我的M93R有救了!
今晚放工後即出去找了來為我的M93R進補。

份量十足的鋼製CNC外管

鋼製外管質感無可比

塑膠管 vs CNC鋼製管,高下立見

裝了入鎗鏜內,試打了一陣子,明顯Boltback聲比之前膠管清脆

作者: kai_matt    時間: 12-9-2012 23:56     標題: 回覆 31# 的帖子

very very nice, dude
congrat
where do u find the outer barrel?
I wanna get one for mine...
作者: RCman    時間: 13-9-2012 00:00

引用:
原帖由 kai_matt 於 12-9-2012 23:56 發表
very very nice, dude
congrat
where do u find the outer barrel?
I wanna get one for mine...
第一張相價錢牌已見到店名
不過今晚我買了兩支,貨架空空如也。
有心買還是打個電話問問有沒有現貨,免得白行一次

作者: kai_matt    時間: 13-9-2012 00:09     標題: 回覆 33# 的帖子

oh....
I have been to Tokxo just now...why the hack I cannot see this lovely thing
have to wait for a while I guessx!!
作者: pyc9394    時間: 13-9-2012 08:23

The other metal outer barrel is mine...........
作者: 怒人甲    時間: 13-9-2012 10:35

樓主, 如果支 93R 換條 RA STEEL BARREL 就好睇好多

作者: RCman    時間: 13-9-2012 10:48

引用:
原帖由 怒人甲 於 13-9-2012 10:35 發表
樓主, 如果支 93R 換條 RA STEEL BARREL 就好睇好多
現在換了鋼管後,boltback 聲好好聽
作者: 怒人甲    時間: 13-9-2012 10:51     標題: 回覆 37# 的帖子

D 聲一定好有FEEL 啦... 條管洗唔洗 $ ^)) ???
作者: RCman    時間: 13-9-2012 10:59

引用:
原帖由 怒人甲 於 13-9-2012 10:51 發表
D 聲一定好有FEEL 啦... 條管洗唔洗 $ ^)) ???
其實RAtech條管唔算貴。
賣$*), 一支SD的5.1都要呢個價啦
作者: littlestep    時間: 14-9-2012 03:27

當年, 應該係1991年定係90年...
我o既第一支真真正正 氣槍就係MGC M93R , 當年 係沒有blowback 的
但這支M93R 也就是名震世界的系統, 基本直入直出. 重鎚直接打value 吸彈咀接入彈夾就射.
當然用22氣 加上一些改裝, 輕易做出驚人威力. 當年老羊2面easy job...
記得很多人 改上6.01 加長鏡管, 有些更接上co2 ...呵呵好多吹蛇長火都未必係佢對手.(以前o的JAC 吹蛇已經好很癲)
不過最大毛病是扣雞好快打柴. 當時初中的我,幾百蚊套 拉橋同扣雞真係好羅命.

從此愛上93R , 也因為robocop , 改左支 AUTO 9 .....單發真係打x死人....以前冇hopup 都可以改到勁準...好多鬼祟野...!!!

後來mgc 關門大吉前出左第一支 BLOWBACK 版 M93R , 如樓主說得對, 3運發已經好爽, 但真係冇咩後坐力..
因為膠slide , 之後買過金屬slide 不過更失敗, 因為金屬slide 重 而以至3連發blowback 出不少問題.
因為第一代GBB M93R 3連發係唔lock 鎚的,只有個slide 回得快就打第二下, 所以個slide 回唔切就會碰鎚.
不過力量真的有MGC 風格, 自由通心 飛機,沒有用上wa 的飛標塞. 都算直入直出, 打22 或紅氣改改佢0.2 單發罐低邊也不難做到.  
不過記得當年日本原廠改裝年 , 都可以打到個飛機心 久不久就斷.已經係精鋼cnc ,同埋value 金打到彎 , 可想而知loading 幾大.
力量就真係好有了,加上又係改auto9 +6.04長管 但準確度就真係笑死人..當年開始有hopup 手槍.
記得出去打game , 人地 好近我full 哂 成排夾都唔中一粒.. 到我冇彈 人地遠遠用支 有hopup o既1911  一shoot 中手指..

到再後期KSC 出的M93R 帶hop-up 再買, 不過明顯質量同力量已經沒有MGC 的級數了. 不過準確到大大提高.
但好多parts 同MGC 唔多通用. 記得好似係97年. 個時已經有好多hi-cap 產品. M93R 咁重又咁多問題o既hand gun 就給比下去了.
作者: akboy    時間: 14-9-2012 14:50

引用:
原帖由 RCman 於 12-9-2012 23:36 發表
這支台版需是金屬上下身。
但是外管還是塑料製品,真是令我耿耿於懷。
找了好幾片....最後原來RAtech有出鋼製KSC M93R
我的M93R有救了!
今晚放工後即出去找了來為我的M93R進補。

份量十足的鋼製CNC外管
htt ...
看起很怪, 2色!!
作者: mic_hk    時間: 15-9-2012 04:18

引用:
原帖由 littlestep 於 14-9-2012 03:27 發表
當年, 應該係1991年定係90年...
我o既第一支真真正正 氣槍就係MGC M93R , 當年 係沒有blowback 的
但這支M93R 也就是名震世界的系統, 基本直入直出. 重鎚直接打value 吸彈咀接入彈夾就射.
當然用22氣 加上一些改裝 ...
MGC M93R.............
我仲有兩隻長恐龍夾無影到.....

當年既"天宙"件~

十九幾年前既MGC原廠紅點鏡~

作者: kai_matt    時間: 15-9-2012 04:26     標題: 回覆 42# 的帖子

嘩 古董呀
呢枝槍等於我咁大
作者: mic_hk    時間: 15-9-2012 04:34

引用:
原帖由 kai_matt 於 15-9-2012 04:26 發表
嘩 古董呀
呢枝槍等於我咁大
仲要無病無痛~ 行得打得~
個下先好野丫麻~
作者: littlestep    時間: 16-9-2012 01:18

引用:
原帖由 mic_hk 於 15-9-2012 04:34 發表

仲要無病無痛~ 行得打得~
個下先好野丫麻~
冇blowback 小問題好多.
作者: mic_hk    時間: 16-9-2012 02:32

引用:
原帖由 littlestep 於 16-9-2012 01:18 發表
冇blowback 小問題好多.
其實我仲有幾枝老野槍~
WA無blowback既92F HW、R Type既92F~
MGC既黑豹、745...........
不過只有枝MGC 93R到而家都仲有機會上場~~
仲有枝全新MMC L85唔想要~ 有無師兄想要?
作者: RCman    時間: 18-9-2012 22:38

昨晚友人帶來了M93R及鏡Mount
打算換入R@tech鋼管及Mount
個mount要修少少位至入到M93R

兩支M93R,多麼美麗哦

作者: issacman    時間: 18-9-2012 23:42

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2012 22:38 發表
昨晚友人帶來了M93R及鏡Mount
打算換入R@tech鋼管及Mount
個mount要修少少位至入到M93R

http://i169.photobucket.com/albums/u233/KKshoot/KSC9 ...
請問師兄個M93R鏡Mount係邊度入手??THX~~
作者: RCman    時間: 19-9-2012 00:30

引用:
原帖由 issacman 於 18-9-2012 23:42 發表

請問師兄個M93R鏡Mount係邊度入手??THX~~
長沙灣一樓
作者: pyc9394    時間: 19-9-2012 14:07

Thanks.....Master~~~

圖片附件: DSC05538a.jpg (19-9-2012 14:07, 74.21 KB) / 該附件被下載次數 333

作者: cdg021531    時間: 19-9-2012 21:23

想問師兄邊度有得買呢枝M93R II S&?
作者: RCman    時間: 19-9-2012 21:51

引用:
原帖由 cdg021531 於 19-9-2012 21:23 發表
想問師兄邊度有得買呢枝M93R II S&?
依興趣
作者: 2slow    時間: 19-9-2012 22:58

引用:
原帖由 pyc9394 於 19-9-2012 14:07 發表
Thanks.....Master~~~
you finally got it, are you happy with it?
作者: cdg021531    時間: 20-9-2012 21:26

依興趣冇貨

好在係槍街搵到, 雖然貴啲但照去馬! 連發真係好爽, blowback好清脆!

但美中不足係冇木grip
有冇c hing知邊道有92R II 木grip?
作者: RCman    時間: 20-9-2012 22:08

引用:
原帖由 cdg021531 於 20-9-2012 21:26 發表
依興趣冇貨

好在係槍街搵到, 雖然貴啲但照去馬! 連發真係好爽, blowback好清脆!

但美中不足係冇木grip
有冇c hing知邊道有92R II 木grip?
$1300甘平緊係快賣曬傢啦
重有.....D匣都要快手買,一陣又話賣曬。
我中長匣都入齊貨
我知就一早買左

作者: beemixbee    時間: 23-9-2012 09:59

cdg021531 兄,pm咗你
作者: jacko    時間: 23-9-2012 12:37

我都好想要支鋼外管.......唔知幾時返貨

分享下我支S7 M93R同AUTO9先

圖片附件: [早期"重"口味] IMG_4880_大小 .JPG (23-9-2012 12:37, 83.24 KB) / 該附件被下載次數 337

圖片附件: [後期改返簡單] IMG_6357_大小 .JPG (23-9-2012 12:37, 131.14 KB) / 該附件被下載次數 296

圖片附件: [S7 AUTO9 (留意彈匣)] IMG_7472_大小 .JPG (23-9-2012 12:37, 125.15 KB) / 該附件被下載次數 304

作者: cdg021531    時間: 23-9-2012 14:55

引用:
原帖由 jacko 於 23-9-2012 12:37 發表
我都好想要支鋼外管.......唔知幾時返貨

分享下我支S7 M93R同AUTO9先
好想要個wood grip
作者: mkmonkey    時間: 23-9-2012 17:39

新o個隻 M93R Spartan 有無人知可唔可以裝燈呢 ?
作者: beemixbee    時間: 24-9-2012 22:00

依興趣有貨了,今曰帶咗返屋企,十分高興
作者: 061084    時間: 24-9-2012 22:19

引用:
原帖由 cdg021531 於 23/9/2012 02:55 PM 發表

好想要個wood grip
我都好想要,可惜有錢冇貨...........
作者: cdg021531    時間: 2-10-2012 04:01

師兄! 我個台灣朋友幫我搵到一對wood grip啦! 過幾日應該空運返黎!
作者: wongmanhong2    時間: 6-10-2012 00:08

我有一對真品grip,但發覺上m93r s7要修很大所以放棄了,現在對grip上咗神枱供奉緊
作者: RCman    時間: 6-10-2012 08:40

引用:
原帖由 wongmanhong2 於 6-10-2012 00:08 發表
我有一對真品grip,但發覺上m93r s7要修很大所以放棄了,現在對grip上咗神枱供奉緊
唔好話真品,就算舊版及S7系統的Grip位聽聞都不能互用。
店頭說S7除內里同舊版有少少分別要修,就連兩個hole位都有分別!
之前出的M93R都是舊版所做的。
如果係真的話....跟本市面就未有for S7的真木grip了
作者: wongmanhong2    時間: 6-10-2012 12:53     標題: 回覆 64# 的帖子

我地不如請木神出山幫我地客制
作者: RCman    時間: 10-10-2012 21:33

之前買唔到RAtech鋼管的師兄們,
返左貨啦......

圖片附件: DSCN3304.jpg (10-10-2012 21:33, 103.66 KB) / 該附件被下載次數 309

作者: 061084    時間: 10-10-2012 21:36

引用:
原帖由 RCman 於 10/10/2012 09:33 PM 發表
之前買唔到RAtech鋼管的師兄們,
返左貨啦......
條管易唔易花?
作者: RCman    時間: 10-10-2012 21:40

引用:
原帖由 061084 於 10-10-2012 21:36 發表

條管易唔易花?
我相信會比原裝條膠管易花。
作者: 061084    時間: 10-10-2012 21:44

引用:
原帖由 RCman 於 10/10/2012 09:40 PM 發表

我相信會比原裝條膠管易花。
C兄咁係邊間番貨?買定做後備都好!
作者: RCman    時間: 10-10-2012 21:46

引用:
原帖由 061084 於 10-10-2012 21:44 發表

C兄咁係邊間番貨?買定做後備都好!
鋼管都要多一條做後備?
我怕支M93R打難飛機,打難鋁製Slide.....條鋼管都未有事bor
作者: 061084    時間: 10-10-2012 21:51

引用:
原帖由 RCman 於 10/10/2012 09:46 PM 發表

鋼管都要多一條做後備?
我怕支M93R打難飛機,打難鋁製Slide.....條鋼管都未有事bor
我仲未換,依然係原裝膠管......
能PM小弟邊間有嗎?
作者: RCman    時間: 10-10-2012 22:01

引用:
原帖由 061084 於 10-10-2012 21:51 發表

我仲未換,依然係原裝膠管......
能PM小弟邊間有嗎?
相片有店名及價錢
作者: 061084    時間: 10-10-2012 22:04

引用:
原帖由 RCman 於 10/10/2012 10:01 PM 發表

相片有店名及價錢
係喎,放大左就見到,THX C兄!
作者: Tango1997    時間: 10-10-2012 22:05

感谢師兄分享
作者: RCman    時間: 10-10-2012 22:14

都係朋友見到幫另一個朋友買,
上來䏲下有無師兄找緊需要

作者: 2slow    時間: 10-10-2012 23:44

引用:
原帖由 RCman 於 10-10-2012 22:14 發表
都係朋友見到幫另一個朋友買,
上來䏲下有無師兄找緊需要
唔該晒阿朋友
作者: cdg021531    時間: 11-10-2012 03:37

西京今日有貨, 我都買咗
作者: RCman    時間: 11-10-2012 09:30

引用:
原帖由 2slow 於 10-10-2012 23:44 發表

唔該晒阿朋友
快D提貨呀
作者: pyc9394    時間: 11-10-2012 11:27

Last One..............
作者: RCman    時間: 13-10-2012 11:46

終於找到真品木Grip買到
又要做木工改裝了

圖片附件: GRIP.jpg (13-10-2012 11:46, 47.18 KB) / 該附件被下載次數 337

作者: 2slow    時間: 13-10-2012 12:08

又等你出post了
作者: 2slow    時間: 13-10-2012 12:09

引用:
原帖由 RCman 於 13-10-2012 11:46 發表
終於找到真品木Grip買到
又要做木工改裝了
d木番黎洗唔洗做表面處理ga
作者: RCman    時間: 13-10-2012 12:14

引用:
原帖由 2slow 於 13-10-2012 12:08 發表
又等你出post了
相信未有甘快,先做左朋友支"金磚"先
昨晚買齊料可以開工了。
作者: 2slow    時間: 13-10-2012 12:20

引用:
原帖由 RCman 於 13-10-2012 12:14 發表

相信未有甘快,先做左朋友支"金磚"先
昨晚買齊料可以開工了。
呀朋友支"金磚"真係好毒...
如果佢遲d出手我就要左ga la
作者: tongsir    時間: 24-10-2012 02:43

今日在西京再次見到鋼管有貨,我都入了一條(當時還有一、兩條剩),不過組裝倒花了好些功夫,其中三分一時間用來尋找不知彈到那裡去的小彈弓,小心、小心!

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0