標題: [認真] 非走不可,點解要咁趕我走?! [打印本頁]

作者: 匿名    時間: 12-11-2012 03:02     標題: 非走不可,點解要咁趕我走?!

呢件事係一個家庭問題,我都唔知誰對誰錯....

話說我屋企有5個人,父母、阿哥、家姐
我就同阿哥同一間房、似酒店房design,兩張床都fix左位
我阿哥為人霸道,我相反唔鍾意同人嘈

阿哥前兩年問我老豆遲下結左婚可唔可以搬返來住
咁老豆就話細佬同阿哥一間房,結左婚點住啊?
我緊係反對啦,咁既係趕我走!

前兩年都冇野,阿哥舊女朋友怕我阿媽,好少上黎
阿哥個半月前換左女朋友,
咁本來逢星期一阿哥都帶佢番來,
都係夜晚11點幾,入房,當然唔係搞野啦
我今年考大學
呢個時候差唔多溫完書,諗住就訓,佢先上來

大佬啊!三個人一間房,你唔監尬我都監尬ga...
咁既係唔比我訓,
阿哥就叫我好似平時咁入來訓,
我阿媽一來覺得佢阻住我,二來覺得佢唔可以係到過夜
都叫佢走,阿哥都會好不滿

呢個星期,問題升溫,阿哥晚晚都帶佢上來
阿媽晚晚趕佢走
唔知係我阿哥問題定個女仔問題,
趕極都唔走,最後都走

岩岩又係咁,咁岩我同家姐有野傾,
阿媽見我未訓,覺得佢地阻住我
又趕佢走,真係趕極都唔走,
阿媽就罵佢啦,自己有屋企唔應該係人地屋企過夜
之後我阿哥就同佢嘈,岩岩都係要走

我心諗你有冇搞錯,間房大家有份,
你咁做同趕我走有咩分別先
阿媽早兩年叫你申請公屋你連填都唔填!
依家想點先!點解你可以咁樣拎埋我份權利先?
點解可以面皮咁厚?
我唔出聲唔等於認同,只係容忍!
我入到大學一定搬!我冇眼睇啊!我唔想再做夾心人!
我可以點?!
作者: Waterter    時間: 12-11-2012 03:29

我唔理您以上問題對與錯
不過我勸您唔好一時衝動搬出去
因為您好快會發覺自己無咁既本事
而且您搬走左,間房永遠都唔再有您份
作者: queen    時間: 12-11-2012 03:44

呢吓你蠢啦, 佢帶條女入房你咪由得佢囉, 仲要唔好瞓開晒燈, 等佢哋摷又無得摷,  連咀都無得咀, 你阿哥無引就自然寧願落公園坐都唔上嚟啦......
作者: 潛陣水    時間: 12-11-2012 05:13

刁個阿哥:
要搞去爆房啦xx,無錢學乜人溝女結婚,一係比細路我食埋一份!
作者: goodsmile    時間: 12-11-2012 06:41

你又帶返個上去嘛
作者: kai_matt    時間: 12-11-2012 07:48

唔好衝動
留番喺度
從長計議
呢啲年頭 你一夠十八歲就報公屋
到你大學畢業就差唔多架喇總之呢刻千祈唔好玩離家出走
蝕底嘅一定係你
作者: enochtam2    時間: 12-11-2012 11:17

引用:
原帖由 kai_matt 於 12-11-2012 07:48 發表
唔好衝動
留番喺度
從長計議
呢啲年頭 你一夠十八歲就報公屋
到你大學畢業就差唔多架喇總之呢刻千祈唔好玩離家出走
蝕底嘅一定係你
單身人仕起碼10年先上到樓.....
引用:
我可以點?!
大學D hall其實無想像中咁好.....其實就係一間拎正牌既"湯"房...
9個人用2個廁所,水電費又要自己俾,食飯又要自己俾....起碼3千一個月.....如果對正你個同房係好似你呀哥咁就.......出外面住就仲貴...
不過點都好...依家離開出走對你無好處...努力D讀好D書考完個試先再諗啦

作者: loveless    時間: 12-11-2012 11:52

引用:
原帖由 Anonymous 於 12-11-2012 03:02 發表
我心諗你有冇搞錯,間房大家有份,
你咁做同趕我走有咩分別先
阿媽早兩年叫你申請公屋你連填都唔填!
依家想點先!點解你可以咁樣拎埋我份權利先?
點解可以面皮咁厚?
我唔出聲唔等於認同,只係容忍!
我可以點?!
權利?
作者: kai_matt    時間: 12-11-2012 12:09     標題: 回覆 7# 的帖子

要成十年架?
我啲親朋好友個個都話6-8搞掂嘅
作者: enochtam2    時間: 12-11-2012 12:16

引用:
原帖由 kai_matt 於 12-11-2012 12:09 發表
要成十年架?
我啲親朋好友個個都話6-8搞掂嘅
輪侯冊等1個月可以加一分
大一歲又可以拎一分
即係一年可以拎到13分
無記錯依家單身人仕好似要132分先有得上樓.....即係10年左右.....
PS.如果登記地址係公屋既話好似要先扣30分......
作者: Tango1997    時間: 12-11-2012 12:40

引用:
原帖由 Anonymous 於 12-11-2012 03:02 發表
呢件事係一個家庭問題,我都唔知誰對誰錯....

話說我屋企有5個人,父母、阿哥、家姐
我就同阿哥同一間房、似酒店房design,兩張床都fix左位
我阿哥為人霸道,我相反唔鍾意同人嘈

阿哥前兩年問我老豆遲下結左婚 ...
你阿哥想條女留過夜。。。大家麻佬 會理解。。。除非你解決到你呀哥既性慾問題啦 。。。你呀哥會同新個條囡短期內結婚咩?。。。有排等呀。。。。。你個公屋單位有無梗房?。。。。夜晚床板郁就成家醒哂。。。。結左緍就搬開住啦。。。。公一份婆一份。。。。六什月租刀交唔起就唔好結婚。。。。一陣床頭金盡。。。。條女走埋。。。。棧搞!
作者: loveless    時間: 12-11-2012 12:55

引用:
原帖由 tango1997 於 12-11-2012 12:40 發表

你阿哥想條女留過夜。。。大家麻佬 會理解。。。除非你解決到你呀哥既性慾問題啦 。。。你呀哥會同新個條囡短期內結婚咩?。。。有排等呀。。。。。你個公屋單位有無梗房?。。。。夜晚床板郁就成家醒哂。。 ...
寧教人打仔, 莫教人分妻
作者: Hkpolice-Psu    時間: 12-11-2012 15:36

其實我覺得呢件事係可以理性d去解決

首先輸人唔好輸陣,唔好下下諗住你走,間屋大家都有份既,
總之老虎蟹都霸住間房先,得閒播下四仔,得閒玩下webcam,睇下邊個死先~
作者: 匿名    時間: 12-11-2012 16:12

最好笑佢又唔係爆房

佢唔申請公屋同問老豆婚後番來住,問題係出係動機方面
長大左應該要成家立室,佢完全冇呢個意圖
我怕過左幾年連老豆老母都夠膽趕走!

我想搬出去住hall,一來避開下,二來體驗下獨立生活
如果入到hku or poly我都可以兩頭住

師兄們覺得盡量入到大學都唔搬,定係住hall都要霸住間房
如擺槍擺雜物?
作者: kai_matt    時間: 12-11-2012 16:15     標題: 回覆 14# 的帖子

poly hall C

作者: 匿名    時間: 12-11-2012 16:20

引用:
原帖由 kai_matt 於 12-11-2012 16:15 發表
poly hall C
Poly hall c???
作者: loveless    時間: 12-11-2012 16:22

引用:
原帖由 Anonymous 於 12-11-2012 16:12 發表
最好笑佢又唔係爆房

如果入到hku or poly我都可以兩頭住

師兄們覺得盡量入到大學都唔搬,定係住hall都要霸住間房
如擺槍擺雜物?
希望係我錯覺, 淨係覺得你對成件事既睇法、態度同立場, 都係比較自我中心...
作者: Waterter    時間: 12-11-2012 16:24

引用:
原帖由 Anonymous 於 12-11-2012 16:12 發表
最好笑佢又唔係爆房

...
HKU得三年一宿左喎,
而且您有冇D咩特殊身份OR能力,
如果唔係唔好住好D
作者: kai_matt    時間: 12-11-2012 16:29     標題: 回覆 16# 的帖子

體驗下

作者: 匿名    時間: 12-11-2012 16:42

引用:
原帖由 kai_matt 於 12-11-2012 16:29 發表
體驗下
Poly hall c咩來ga??

我都唔知我係唔係自我中心,
我只係覺得屋企係比屋企人住,
咁樣晚晚帶人番來以經有d唔岩
仲要係同人一間房,應該要顧及同房既感受,
而唔係自己想點就點
作者: rho837    時間: 12-11-2012 16:50

引用:
原帖由 tango1997 於 12-11-2012 12:40 發表

你阿哥想條女留過夜。。。大家麻佬 會理解。。。除非你解決到你呀哥既性慾問題啦 。。。你呀哥會同新個條囡短期內結婚咩?。。。有排等呀。。。。。你個公屋單位有無梗房?。。。。夜晚床板郁就成家醒哂。。 ...
大家麻甩佬! 個女仔瀨死都明白佢想比你呀哥...! 好易解决 大家一齊夾三舊水比佢地出街! 去時鐘酒店乜番鑊咪OK灑!
作者: joey    時間: 12-11-2012 16:55

住Hall無2-3點都唔洗訓....

"結左婚可唔可以搬返來住"

你大佬幾大呀?無銀咪學人玩結婚
作者: enochtam2    時間: 12-11-2012 18:25

引用:
原帖由 kai_matt 於 12-11-2012 16:15 發表
poly hall C
hall C?
新hall定舊hall...?
(死啦我呢個poly人都唔知係乜......)
作者: Vindicator    時間: 12-11-2012 20:17

出面D租好貴
湯房都千幾蚊一個月,你比得起咩?
仲未計水電煤...

E家又唔係你錯
你繼續住無人反對你
但你自己E家就諗點走點避
都唔知你怕咩避咩
唔好話
將來你真係自己搬出黎
萬一你呀哥唔掂又會走上你屋企住
到時又係用死霸的方法霸你屋企住
你果時真係大大大大鑊

今次你真係要學識企硬爭取
唔係你係大就要讓比你
作者: gtoray    時間: 12-11-2012 21:14

我明白你的痛苦
因為我有類似經歷
正所謂家家有本難諗的經
無咁既經歷係唔會明

我認為只要你計得掂條數,自己搞得掂
支持你搬開住
作者: 潛陣水    時間: 12-11-2012 21:25

引用:
原帖由 enochtam2 於 12-11-2012 11:17 發表

單身人仕起碼10年先上到樓.....

大學D hall其實無想像中咁好.....其實就係一間拎正牌既"湯"房...
9個人用2個廁所,水電費又要自己俾,食飯又要自己俾....起碼3千一個月.....如果對正你個同房係好似你呀哥咁就... ...
1. 又未必, 你肯食凶宅, 單身房,偏遠地區, 都唔洗5年
2. 你見識過CU Hall未 , 上年去open day, 有間叫善乜書院既, 正到頂一聲, 水電唔收錢, 冷氣$1/hr 住10個月97xx
作者: 潛陣水    時間: 12-11-2012 21:26

引用:
原帖由 joey 於 12-11-2012 16:55 發表
住Hall無2-3點都唔洗訓....

"結左婚可唔可以搬返來住"

你大佬幾大呀?無銀咪學人玩結婚
你就想, 3點有得訓
禾個fan住hall, 成日high到日出先訓
作者: kai_matt    時間: 12-11-2012 21:47     標題: 回覆 23# 的帖子

New~~
u hv to ask the guys now lu
作者: Waterter    時間: 12-11-2012 22:02

引用:
原帖由 潛陣水 於 12-11-2012 21:25 發表

1. 又未必, 你肯食凶宅, 單身房,偏遠地區, 都唔洗5年
2. 你見識過CU Hall未 , 上年去open day, 有間叫善乜書院既, 正到頂一聲, 水電唔收錢, 冷氣$1/hr 住10個月97xx
0個個係新書院叫善衡,前年新開兩個書院,遲D再開兩個加埋八個
[水電唔收錢, 冷氣$1/hr 住10個月97xx ]?好抵喎~不過你唔駛食?
又咩都唔駛買,你住得宿又唔上莊?
每餐都去UC Can食十蚊頹飯?包你一個月谷屎上腦!
幾爽~
作者: enochtam2    時間: 12-11-2012 22:07

引用:
原帖由 潛陣水 於 12-11-2012 21:25 發表

依家凶宅都無得你揀呀.....
CU sh ho 個宿費同其他hall差唔多姐....
引用:
你就想, 3點有得訓
禾個fan住hall, 成日high到日出先訓
睇你個roomate係點姐
我個fd 12點就瞓覺覺豬

作者: 潛陣水    時間: 12-11-2012 22:32

其實搵份幾千既part time已經夠大學生活自立(Given 淨係食住行,唔蒲,唔水電差餉)
我表姐單身排左幾年派到單人房,排特快公屋
依家個個都識呢個方法就無用了
有如之前扮住公屋厄綠表

作者: 潛陣水    時間: 12-11-2012 22:34

引用:
原帖由 enochtam2 於 12-11-2012 22:07 發表

依家凶宅都無得你揀呀.....
CU sh ho 個宿費同其他hall差唔多姐....

睇你個roomate係點姐
我個fd 12點就瞓覺覺豬
宿費一樣,但係Motel同五星酒店之別,知shho有幾新淨啦
作者: joey    時間: 13-11-2012 00:18

引用:
原帖由 潛陣水 於 12-11-2012 22:32 發表
其實搵份幾千既part time已經夠大學生活自立(Given 淨係食住行,唔蒲,唔水電差餉)
我表姐單身排左幾年派到單人房,排特快公屋
依家個個都識呢個方法就無用了
有如之前扮住公屋厄綠表
你表姐幾大先~!
作者: 潛陣水    時間: 13-11-2012 01:24

引用:
原帖由 joey 於 13-11-2012 00:18 發表

你表姐幾大先~!
中女一名
作者: rho837    時間: 13-11-2012 09:04

雖然中女一名!但識得搵錢上樓!比好多中女smart好多!我見好多中女都重係冇腦成日買名牌大包圍駁有老闆級男友(其實班上岸麻甩佬)!
作者: joey    時間: 14-11-2012 00:30

引用:
原帖由 rho837 於 13-11-2012 09:04 發表
雖然中女一名!但識得搵錢上樓!比好多中女smart好多!我見好多中女都重係冇腦成日買名牌大包圍駁有老闆級男友(其實班上岸麻甩佬)!
對~呢類人,小弟見得最多是護士同醫務所D女
作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 00:45

引用:
原帖由 rho837 於 13-11-2012 09:04 發表
有鬼錢, 有錢唔洗拎單人公屋啦
之前衰過獲甘, 依家識翻身都抵讚, 人工高過公屋線少少架炸, 不過叫老細將多左果d現兜兜, 因為做sales!
依家都係成日發夢想搵好碼頭
作者: Lolanto    時間: 14-11-2012 00:55

看來男人要有本事(錢)
否則溝女變成禍及家人
作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 00:56

引用:
原帖由 Lolanto 於 14-11-2012 00:55 發表
看來男人要有本事(錢)
否則溝女變成禍及家人

係樓主阿嫂唔得姐, 錦既仔都受
爆房錢都比唔起,學人溝女過人世
作者: 匿名    時間: 14-11-2012 01:17

唉...我都唔明,佢地又唔係爆房,根據你地咁講上來係為解決性需要又唔成立

有人叫我守(死都唔走),有人叫我避(入到u即住hall),有人叫我退(讓間房出來訓廳)
我可能真係未拍過拖,叫我退果個叫我體諒佢,
依家搵地方住唔易
但拍拖一齊訓唔一定為扑
係要相處下
我真係r晒頭

唯有見步行步啦
作者: 潛陣水    時間: 14-11-2012 01:25

襟兄弟, 帶條女上黎唔搞野齋訓, 都叫比足面了...
及野方面, 你估你蝕d定阿嫂蝕d
單人床放兩條友唔迫架咩
作者: Tango1997    時間: 14-11-2012 02:23

引用:
原帖由 潛陣水 於 14-11-2012 01:25 發表
襟兄弟, 帶條女上黎唔搞野齋訓, 都叫比足面了...
及野方面, 你估你蝕d定阿嫂蝕d
單人床放兩條友唔迫架咩
女U男D
作者: joey    時間: 15-11-2012 12:22

你走左去hall,條女入黎!幾年後你畢業,你果半間房點算?

你畢業之後肯定自已有能力自立?(錢)

八掛問下?你大老有錢結緍?

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0