標題: XDM 3.8 compact (泡菜X老馬)開箱文 [打印本頁]

作者: RCman    時間: 8-12-2012 21:34     標題: XDM 3.8 compact (泡菜X老馬)開箱文

最近網絡流行泡菜國的"江南Style", 不過我還是喜歡泡菜國的"Compact Style"
我一向都很喜歡Compact手鎗,XDM大後坐力為原裝馬記少有。
早前VVE出過Compact XDM我也有敗下,不過沒有春田刻印還是不甘心。
泡菜國有出XDM compact slide Set我早有留意,不過價錢真的不便宜。
最近"依興趣"每年一度年尾八九折大行動我終於等到了。
是時候出手完成我早來的聖誕禮物哦!

成鎗九折,parts八折

包裝計了成本在內嗎

清晰的Label

打開包裝,井井有條,不像港製的連一張說明書都沒有提供!

套件內的部件

春田刻印哦

其他各部位的刻印

這個假撞釘的最欣賞

作者: tf141    時間: 8-12-2012 21:41

又嚟啦
作者: RCman    時間: 8-12-2012 21:50

簡單的開箱

Compact VS 原尺寸的滑套比較

就即時把原裝滑套分解吧

說明書清楚易明

內附的小部件,圖中小片的海綿,說明書解作如果滑動時不順,可加一片於外管上。不過我試過是順利的

飛機坐比我裝過的馬記其他鎗款為大

套件內附的一件補強片

基本套件常度很高,不過我於裝此件部件是很難也裝不到位,最後還是打磨少許便順利裝回

飛機坐順利完成裝配

作者: tf141    時間: 8-12-2012 21:56

ching但係我想問XDM下身出左啦咩?
作者: RCman    時間: 8-12-2012 22:01

到回鏜桿及內外管部份

套件跟來的特製短回鏜桿連彈簧

鋁製短小的外管

本來手頭有支95mm內管,不過無用武之地......

要把原裝管Cut去20mm至能夠短入回Compact外管內,未買到時...還是即興手作即改為先

Cut齊修內外邊,短暫試試吧

整份Compact上身完成

作者: RCman    時間: 8-12-2012 22:03

XDM 3.8 Compact成品

多謝觀看
作者: kai_matt    時間: 8-12-2012 22:20

sigh...the lower body marking......
adorable slide

作者: garyyanykw    時間: 8-12-2012 22:26

原裝size下身加compact上身,係小弟覺得最靚嘅組合
多謝分享
作者: kai_matt    時間: 8-12-2012 22:30     標題: 回覆 8# 的帖子

+1
作者: RCman    時間: 8-12-2012 22:38

我都是很喜歡compact XDM上身配原尺寸下身。
上下身剛好對齊,很完美。
本想我是想買黑色的,不過因為沒有貨,而銀色的也只餘下Display的都給我買下了。
作者: garyyanykw    時間: 8-12-2012 22:52

引用:
原帖由 RCman 於 8-12-2012 22:38 發表
我都是很喜歡compact XDM上身配原尺寸下身。
上下身剛好對齊,很完美。
本想我是想買黑色的,不過因為沒有貨,而銀色的也只餘下Display的都給我買下了。
小弟都覺得應該全黑色正啲,不過師兄宜家呢支都好靚
作者: kai_matt    時間: 8-12-2012 23:02     標題: 回覆 10# 的帖子

Black is surely better
but now silver is extraordinary too
作者: kai_matt    時間: 8-12-2012 23:22

RCman Ching,
is Icarus slide and barrel set okay, u think?
thx
作者: RCman    時間: 8-12-2012 23:28

引用:
原帖由 kai_matt 於 8-12-2012 23:22 發表
RCman Ching,
is Icarus slide and barrel set okay, u think?
thx
不過無compact size
作者: RCman    時間: 8-12-2012 23:37

引用:
原帖由 tf141 於 8-12-2012 21:56 發表
ching但係我想問XDM下身出左啦咩?
未,只出了PX4的劍仔marking
作者: khkenny2    時間: 8-12-2012 23:52

又放毒....
作者: kai_matt    時間: 8-12-2012 23:57     標題: 回覆 14# 的帖子

我想砌哂full size同compact size
所以想知下呢個廠得唔得
之前未聽過
見條titanium green (od)都幾特別
作者: RCman    時間: 9-12-2012 00:06

Marui X Detonator 完成品

作者: RCman    時間: 9-12-2012 00:08

Marui VS VVE

作者: kai_matt    時間: 9-12-2012 10:37     標題: 回覆 18# 的帖子

粒假firing pin真係做得好靚
作者: RCman    時間: 10-12-2012 20:59

RA 出鋼製XDM Compact連外管
還有HK45 steel slide+ barrel
及KJ09 steel barrel

http://www.youtube.com/watch?v=uet9t6wzO3M

作者: sergeant3007    時間: 10-12-2012 21:02

ching果然夠毒!

連泡棻都攪得掂.
幾時有多要放呢?
作者: 2slow    時間: 10-12-2012 21:33

引用:
原帖由 kai_matt 於 9-12-2012 10:37 發表
粒假firing pin真係做得好靚
agree~!! nicely done
作者: kei_2000s    時間: 11-12-2012 00:26

師兄你可以 check 下韓國呢款滑架飛機 stopper 位係咪 R 來, 事關呢個就唔係 stopper, 真正 stopper 會去左飛機耳仔度, 咁樣耳仔就好快斷.

建議你貼一塊膠片仔, 總之就係生番一個平位來做飛機 stopper. 詳細位置可睇番原裝膠滑架. 咁樣會 come 打好多.

圖片附件: DSCN4889_resize.jpg (11-12-2012 00:26, 93.01 KB) / 該附件被下載次數 286

作者: RCman    時間: 11-12-2012 09:51

引用:
原帖由 kei_2000s 於 11-12-2012 00:26 發表
師兄你可以 check 下韓國呢款滑架飛機 stopper 位係咪 R 來, 事關呢個就唔係 stopper, 真正 stopper 會去左飛機耳仔度, 咁樣耳仔就好快斷.

建議你貼一塊膠片仔, 總之就係生番一個平位來做飛機 stopper. 詳細位置 ...
多謝師兄提醒,甘要打開check下。

作者: ACC    時間: 11-12-2012 09:57     標題: 回覆 24# 的帖子

Great Methrod, thank you for sharing~

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0