標題: [VFC] 416C [打印本頁]

作者: spider    時間: 24-12-2012 10:39     標題: 416C

請問各師兄

(VF屎) 的416C是否有很多弊病的?

因為之前search過一些post都說有,但我只search到少量資料,

所以想問問各師兄寶貴的意見.thx

小弟在此先謝謝各師兄,THX
作者: hung    時間: 27-12-2012 19:18

師兄 VF屎 416c 外型的確好正 , 攞嚟擺都可以 , 但打就要慎重考慮
作者: Hkpolice-Psu    時間: 27-12-2012 19:19

引用:
原帖由 hung 於 27-12-2012 19:18 發表
師兄 VF屎 416c 外型的確好正 , 攞嚟擺都可以 , 但打就要慎重考慮
model gun
作者: RCman    時間: 27-12-2012 19:35

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 27-12-2012 19:19 發表

model gun
真係掛牆思物
作者: gainax    時間: 27-12-2012 20:02

416c個尾通特規,入面buffer&彈弓都特規, 可能問題在此吧
作者: RCman    時間: 27-12-2012 20:08

引用:
原帖由 gainax 於 27-12-2012 20:02 發表
416c個尾通特規,入面buffer&彈弓都特規, 可能問題在此吧
我發現VFZ裝工好有問題,
我朋友支新鎗落地,
打了幾發....前管有野掉了出來,原來是有一粒管住條pin的機米根本未上實。
而打連發失效,打算拆開上下身睇下。
點知尾通果個lock ring又係無上緊的,可以途手扭得開+折開尾通。
我到現在還未知點解連發失效。
我睇完支HK416C....我唔敢買VFZ的M4系了
作者: gainax    時間: 27-12-2012 20:36     標題: 回覆 6# 的帖子

台灣邊都好多人講裝工,QC問題…
之前佢出到12 版M4都仲連爆上身…好彩醒目有改模做番好 ,
老實比起初版好多地方改左, 評價已經鍋氣少得多穩定同耐用左, 效能聽講唔錯仲有得優化,
不過暫時對於唔係佢本地玩家,都係等真正穩定版先諗得過費事煩, 有潛力但都係要等佢一段時間修正,
416c啱啱出遲d都應該會再出修正版, 真係玩V記GBB冇得唔等
作者: kwankwan60    時間: 27-12-2012 22:10     標題: 連發失效個人見解

VFZ既 HK 416c 設計及組裝基本上無大問題,但近日多次聽到師兄們受連發失效問題而對VFZ 416c 有失信心,小弟當初亦是受害者之一,後來發現問題好大機會出在彈匣上。絰過小手術調整問題迎刃而解,單發連發得心應手,但詳細解畫則稍為容後補上。
請見諒。
作者: RCman    時間: 27-12-2012 22:25

引用:
原帖由 kwankwan60 於 27-12-2012 22:10 發表
VFZ既 HK 416c 設計及組裝基本上無大問題,但近日多次聽到師兄們受連發失效問題而對VFZ 416c 有失信心,小弟當初亦是受害者之一,後來發現問題好大機會出在彈匣上。絰過小手術調整問題迎刃而解,單發連發得心應手,但 ...
謝謝回覆,等師兄的解答
作者: biow    時間: 27-12-2012 22:54

連發問題就未出現過,不過以下圖片中個位係NN匣後就有D問題,不過墊左D野好易解決左。
另外張圖係個人優化左下,可以睇睇有沒幫助。

其實依段時間觀察以來,除左第一張圖個問題,暫時未發現有乜其他設計問題。

圖片附件: 61826_139073456245051_1262501885_n.jpg (27-12-2012 22:54, 45.17 KB) / 該附件被下載次數 156

圖片附件: 281297_139076169578113_1015936269_n.jpg (27-12-2012 22:54, 22.91 KB) / 該附件被下載次數 154

作者: spider    時間: 30-12-2012 00:55

請問各師兄,我支416C個保險制有粒鑼c鬆了,
如圖中!
請問我要用什麼工具,才可把鑼c上返好?是不六角匙,要什麼大小的呢? THX

附件: securedownload-4.jpeg (30-12-2012 00:55, 85.72 KB) / 該附件被下載次數 285
作者: superseadog    時間: 30-12-2012 17:33

用支好细好细的尖咀鉗夾反入去,我把都係一样。
作者: spider    時間: 31-12-2012 10:16     標題: 回覆 12# 的帖子

謝謝師兄~~~
我用了0.9mm的六角匙,整好了.thx
作者: pakho0912    時間: 1-1-2013 02:40

支槍整到人都癲.....
個bolt lock 最白痴......打十幾廿匣就無左,BOLT STOP頂bolt的地方得2-3mm, 仲要鋼bolt stop 加亞鉛bolt真係吹脹, 真係要執得好順先得。而小弟換晒vfc自家的鋼火控, 發射順左,睇黎都係要俾一千蚊換埋支鋼bolt

我友兩個朋友的連發都有問題, 我果支就好好彩無事, 期待kwankwan60師兄的教學
作者: superseadog    時間: 1-1-2013 13:06

引用:
原帖由 pakho0912 於 1-1-2013 02:40 發表
支槍整到人都癲.....
個bolt lock 最白痴......打十幾廿匣就無左,BOLT STOP頂bolt的地方得2-3mm, 仲要鋼bolt stop 加亞鉛bolt真係吹脹, 真係要執得好順先得。而小弟換晒vfc自家的鋼火控, 發射順左,睇黎都係要俾一千 ...
小弟種鋼支 bolt lock 好正。冇問題。
作者: superseadog    時間: 1-1-2013 13:10

引用:
原帖由 spider 於 31-12-2012 10:16 發表
謝謝師兄~~~
我用了0.9mm的六角匙,整好了.thx
我支用0.9 mm 都入唔到wo.
点小小膠水先安返入去呀。如果唔係打打吓又會走出來。
作者: spider    時間: 1-1-2013 23:11

引用:
原帖由 superseadog 於 1-1-2013 13:10 發表

我支用0.9 mm 都入唔到wo.
点小小膠水先安返入去呀。如果唔係打打吓又會走出來。
請問師兄,應該用用什麼膠水呢? THX
作者: pakho0912    時間: 2-1-2013 02:14

自己種嗎? 好似好難,唔係好敢
引用:
原帖由 superseadog 於 1-1-2013 13:06 發表

小弟種鋼支 bolt lock 好正。冇問題。

作者: superseadog    時間: 2-1-2013 23:57     標題: 回覆 17# 的帖子

用鑼c 膠或小小aa膠
作者: superseadog    時間: 3-1-2013 00:00

引用:
原帖由 pakho0912 於 2-1-2013 02:14 發表
自己種嗎? 好似好難,唔係好敢

係自己種,之前都有兩個師兄教過。
作者: kwankwan60    時間: 3-1-2013 13:22     標題: 回覆 14# 的帖子

真不好意思,本想圖文並茂將個人心得奉上,但小弟搞唔到點樣將圖片貼上,請再稍作忍耐,又或者可否有高人指點一下,可盡快孓與各位分享
作者: superseadog    時間: 3-1-2013 18:10

引用:
原帖由 kwankwan60 於 3-1-2013 13:22 發表
真不好意思,本想圖文並茂將個人心得奉上,但小弟搞唔到點樣將圖片貼上,請再稍作忍耐,又或者可否有高人指點一下,可盡快孓與各位分享
不能按快速回覆,要按回覆。
可能相片尺寸過大。
作者: kwankwan60    時間: 5-1-2013 14:08     標題: 解決連發失效

聽各位師兄講連發失效,小弟有以下心得給各位參詳,
作者: RCman    時間: 5-1-2013 15:09

引用:
原帖由 kwankwan60 於 3-1-2013 13:22 發表
圖片編輯我可代勞
文字處理都可以
作者: kwankwan60    時間: 6-1-2013 02:48     標題: 回覆 24# 的帖子

先唔該RCman師兄,就等我盡量用文字作表達啦。

GBB進行連發時,撞鎚必定要打到彈匣上既嘩佬放氣,令槍閂向後及回膛。這時嘩佬內既彈弓會將嘩佬回彈Cut氣,等槍閂再次上膛及釋放撞鎚,並重復以上勳作。   

不過嘩佬蕊入面有一個細膠圈,作用係要密氣,但亦因為呢個膠圈响嘩佬蕊內可能受到gas嘅化學反應造成鬆動。當彈弓要回彈嘩佬cut氣時就啜住條蕊,減慢咗回彈動作,造成連發失效!但何解單發又無問題呢?原因在於在連發時射速較快,嘩佬彈弓來不及將嘩佬彈回原位。當撞鎚再次打落個嘩佬位時,條嘩佬跟本就仲未到位,結果就只係打到空槍,失去咗連發效果。相反單發時有足夠時間比佢,所以單發就仍會有得玩。

各位師兄,不妨用鏍絲批隊吓個彈匣嘩佬【當然係要放晒彈入面既gas先】,測試吓個嘩佬同彈弓暢唔暢順。如果一隊落去再縮番支鏍絲批,個嘩佬明顯係慢慢彈番轉頭的話,就即係以上毛病。

要解決就首先將彈匣折開,用條嘩佬匙將嘩佬扭出黎【記得要先放晒gas先】,用手指
作者: kwankwan60    時間: 6-1-2013 02:51     標題: 回覆 24# 的帖子

文字太多本篇繼續:

要解決就首先將彈匣折開,用條嘩佬匙將嘩佬扭出黎【記得要先放晒gas先】,用手指
作者: kwankwan60    時間: 6-1-2013 02:52     標題:

作者: 小鬼182    時間: 6-1-2013 08:19

引用:
原帖由 kwankwan60 於 6-1-2013 02:52 發表
師兄可能打了白畫文,令之後的文章出唔到,改改佢就ok~~
作者: superseadog    時間: 11-1-2013 09:59

引用:
原帖由 biow 於 27-12-2012 22:54 發表
連發問題就未出現過,不過以下圖片中個位係NN匣後就有D問題,不過墊左D野好易解決左。
另外張圖係個人優化左下,可以睇睇有沒幫助。

其實依段時間觀察以來,除左第一張圖個問題,暫時未發現有乜其他設計問題。 ...
Hi biow,
係前面個紅圈係膠圈作用防震了解,但後面個介子請教有什麼作用?
Thanks
作者: hung    時間: 11-1-2013 20:13

如果佢變做Model Gun 相信會可靠啲
作者: superseadog    時間: 11-1-2013 20:19

Hung 你把槍有什麼問題?睇下幫唔幫到你。
作者: haze8677    時間: 27-1-2013 21:34

Ching,  搭單m 問, 費事開多個post
小弟之前玩開aeg,  早上個月買左支hk 416D m27 iar
打第一場game 已經有隻匣有問題, 跟住換返個入氣咀就無問題,
跟住再買多隻匣, 買果陣無漏氣, 返到屋企試兩槍即噴白龍, 跟住就邊入氣邊出氣…Valve 匙都開唔到,拎上wgc 搞,
總之d 匣問題多多, 其實vfz d 槍有問題定d 匣有問題? 我有d 想賣左佢轉會,
thx
作者: zekecheung    時間: 27-1-2013 23:17     標題: 回覆 32# 的帖子

d 匣要噴左矽油先好用, vfc執好,好好打.
作者: haze8677    時間: 28-1-2013 13:14

係咪真嫁ching!  因為我真係好鐘意vfc 呢支416 , 落埋場打, 我驚搞完一大輪都係無好結果, 咁不如係未搞之前停手
作者: haze8677    時間: 28-1-2013 13:18

姐係要落密氣油同歹油
作者: gainax    時間: 28-1-2013 14:50

引用:
原帖由 haze8677 於 27-1-2013 21:34 發表
小弟之前玩開aeg,  早上個月買左支hk 416D m27 iar
打第一場game 已經有隻匣有問題, 跟住換返個入氣咀就無問題,
跟住再買多隻匣, 買果陣無漏氣, 返到屋企試兩槍即噴白龍, ...
GBB新入們唔適合玩VFZ… 主力落場效能穩定為主要,VFZ一向唔係首選
除非對效能穩定要求低或能搞得掂佢d小問題, 416要靚殼識砌玩IR0N WA CNC kit or內外低要求但求穩定去玩VVE,
比V記落場更好選擇,
最最最好落場選擇係KSZ系統416,只係冇人出kit, 所以自行取捨各利弊
不過既然買左玩住先,試下整同改
作者: haze8677    時間: 28-1-2013 17:34     標題: 回覆 36# 的帖子

唔該晒GAINAX CHING 既意見....不過我覺得係D 匠既問題大D .....同埋聽日地講執順支槍....係點執?  我問過其他改槍C 傅話執順既話唔會用返 原廠野 ......

我依家3隻匣都有問題.....一隻用過兩條匙都開唔到嘩佬頭(出氣) 自己想整都無得整...拎左上 WGZ 搞要成個月.....問佢有冇嘩佬賣又成日無貸.....O WING 又係....仲要佢地原來無入黑匣...全部灰匣.....睇黎我都係要買多兩隻匣返黎自己落左次密氣油同矽油先落得埸打.....
作者: RCman    時間: 28-1-2013 17:53

引用:
原帖由 haze8677 於 28-1-2013 17:34 發表
唔該晒GAINAX CHING 既意見....不過我覺得係D 匠既問題大D .....同埋聽日地講執順支槍....係點執?  我問過其他改槍C 傅話執順既話唔會用返 原廠野 ......

我依家3隻匣都有問題.....一隻用過兩條匙都開唔到嘩佬頭( ...
有黑匣,我幫朋友係14樓買過兩個黑色,不過都係一向手法...要訂...沒有現貨的
作者: Darkey    時間: 28-1-2013 18:56

我本身都有一枝416c,都有連發問題出現…如果有心機可以part part炸散枝槍…咁會易d了解槍械內部操作就好易搞…同d匣有落下油都ok好打…我就習慣打game前一日就落油係氣咀位value位…
作者: superseadog    時間: 28-1-2013 22:15

引用:
原帖由 haze8677 於 27-1-2013 21:34 發表
跟住再買多隻匣, 買果陣無漏氣, 返到屋企試兩槍即噴白龍, ...
我個匣都試過,你試下壞左個匣入氣時用手指按住出氣膠位先入氣可能會正常返。
作者: superseadog    時間: 28-1-2013 22:20

引用:
原帖由 Darkey 於 28-1-2013 18:56 發表
我本身都有一枝416c,都有連發問題出現…如果有心機可以part part炸散枝槍…咁會易d了解槍械內部操作就好易搞…同d匣有落下油都ok好打…我就習慣打game前一日就落油係氣咀位value位…
你支連發有乜事?
作者: gainax    時間: 28-1-2013 22:31

引用:
原帖由 haze8677 於 28-1-2013 17:34 發表

我依家3隻匣都有問題.....一隻用過兩條匙都開唔到嘩佬頭( ...
VFZ 416都冇代用匣冇補品件出過可以提升性能或穩定性, 只有自改hopup內管, 換Buffer, 減力,
修順內部同減少爆氣問題, 最後絕招改埋短行程…  
其實GBB都只係彈匣、爆氣&槍內構是否可以正常暢順運作既問題, 只係要預時間同心機去研究,去修正一番就點都見得人,
除非零件QC尺吋太差執得一件第二件都唔fit ,
或系統運作設定/設計差, 要去到改硬淨件/改系統打高壓氣/Co2咁就難講
買得V記都唔會為佢打得先買掛…
掉轉諗如果有一買即打又睇得耐用既GBB選擇存在,其它系統實無人玩…  所以每個系統都有佢優點同存在價值,
不過最後點都要捨棄一d野先得到一d野,
不在乎 爽度/ 氣化/ 行程/ 仿真設計/ 改系統/ 比錢人優化&換件/ 自己落心機&時間調整…
舉個例要10分全行程,氣化得就5分,  5分行程, 氣化10分
10分全行程 + 10分氣化 = 10分花錢 改打紅氣& Co2…仲未必耐用

如係416C先天所限特規覆進結構就預佢冇咁好打好過…(普通型416D原裝都麻麻, 特規限制之下更…) 當買款心態會較好
(或諗到計將個短身尾通改到bolt行到短行程又有正常版既覆進效能&穩定性就成功……       )

彈匣交比代理搞就得…
作者: haze8677    時間: 29-1-2013 20:54

我又多左個問題…本來無事既彈匣去唔到全行程上唔再彈射唔出彈,
Ching,  如果要上wgz 訂黑匣幾耐有貨,佢話無賣我真係唾手啞左,
另外我好想自己改順d 把槍, 唔想成日爆氣,係咁爬文都唔多明要買咩料返黎執
作者: spider    時間: 30-1-2013 00:04     標題: 回覆 43# 的帖子

黑匣有的,2∼3星期之前我見過有2個人買左8∼10隻
作者: zekecheung    時間: 30-1-2013 01:45     標題: 回覆 43# 的帖子

台灣online買,快過14/f
作者: superseadog    時間: 2-2-2013 22:05

引用:
原帖由 spider 於 30-1-2013 00:04 發表
黑匣有的,2∼3星期之前我見過有2個人買左8∼10隻
今日我都買到
作者: hung    時間: 2-2-2013 23:30

多謝superseadog 師兄美意 , 我由 vfz sd6 開始已想入購 , 但聽得太多朋友講呢個品牌之敝病 , 好似總版主比喻得啱 , 佢似model gun 多啲
作者: Darkey    時間: 3-2-2013 00:11

引用:
原帖由 superseadog 於 28-1-2013 22:20 發表

你支連發有乜事?
我過枝扭到連發時…扣一下板機就能發射一槍後 lock槍…要重新上膛先可以射擊…
不過問題以解決…好難一言一語咁打出黎!
作者: superseadog    時間: 3-2-2013 15:47

引用:
原帖由 Darkey 於 3-2-2013 00:11 發表

我過枝扭到連發時…扣一下板機就能發射一槍後 lock槍…要重新上膛先可以射擊…
不過問題以解決…好難一言一語咁打出黎!
連發失靈都有第二個原因。

當之bolt 返回來時唔夠力頂開個連發釣。所以只能單發。
常有以上問題時你會發現打連發,射唔到後要轉去單發先射到。
而當你由連發轉單發時你會聽到一聲Da 一聲。
就肯定係支bolt 同個尾頂心之間變左形。

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0