標題: [VFC] VFZ KSZ W@ M4 GBB 系統邊個好 [打印本頁]

作者: garysiu    時間: 9-1-2013 15:46     標題: VFZ KSZ W@ M4 GBB 系統邊個好

VFZ KSZ W@ M4 GBB 系統邊個好各位師兄 小弟想買支m4 GBB很久
VFZ(2012) KSZ(KW@ Magpul version ) W@(井勝2012 cqb) M4 GBB 系統邊個好
及耐用度 (買返來不改)
聽的人講
ksc 氣化好耐打
VFZ 就個樣靚仔 但唔知個系統好唔好過[email=W@,ksz]W@,ksz[/email]
井勝當然好但真系貴$5xxx ,如果VFZ,KSZ要買來要左改右改先得=4至5千 我就會選井勝(我會用pro win甲的)
1.先以系統來比較
2.耐用度買來不改
3.甲的氣化 VFZ,KSZ ,WA(PROwin) 因會有機會冬天打
4.後坐力
5 bolt lock (成日聽人講會冇左)
我明天會去買 請各位師兄幫幫手 thx
作者: loveless    時間: 9-1-2013 15:56

絕對係ksz
作者: garyyanykw    時間: 9-1-2013 16:13

引用:
原帖由 loveless 於 9-1-2013 15:56 發表
絕對係ksz
X2
性能上KSZ無得輸
作者: terence820    時間: 9-1-2013 16:24

氣化最好係ksz,但比像真及款式多元化就wa系統了
作者: 2slow    時間: 9-1-2013 16:24

KSZ 最少人投訴(買返來不改) ~

仲有"我們"呢...
作者: RCman    時間: 9-1-2013 16:30

引用:
原帖由 2slow 於 9-1-2013 16:24 發表
KSZ 最少人投訴(買返來不改) ~

仲有"我們"呢...
落場都係KSZ好,我們......就
作者: lok1713    時間: 9-1-2013 16:52

其實樓主講果5點, 頭1,2,3,5點都係KSC(KWA)玩哂~
至於後座力大家都差唔多(我無玩過井勝)

作者: garysiu    時間: 9-1-2013 17:09

多謝咁多位師兄意見  
但ksz 會否很易冇左 bolt lock
ksz 甲 vs WA prowin 甲 氣化邊個好
作者: RCman    時間: 9-1-2013 17:14

引用:
原帖由 garysiu 於 9-1-2013 17:09 發表
多謝咁多位師兄意見  
氣化好唔好,都要睇下個GBB系統本身,不是單單看隻匣
作者: garyyanykw    時間: 9-1-2013 17:18

引用:
原帖由 garysiu 於 9-1-2013 17:09 發表
多謝咁多位師兄意見  
KSZ有原裝鋼Bolt,打到無Bolt Lock換咗佢搞掂,不過就算原裝合金Bolt都無VxC咁快打柴,樓主可以放心
至於匣氣化用落好似差唔多,不過KSZ隻Magpul匣重過prowin好多...
作者: terence820    時間: 9-1-2013 17:18

不過ksz全部槍都有一個共同問題。。。

匣貴
作者: wongmanhong2    時間: 9-1-2013 19:04     標題: 回覆 11# 的帖子

ksc匣價錢都可以接受,wa匣就真係癲野
作者: gainax    時間: 9-1-2013 20:18

問得當師兄玩GBB時間不長, 咁唔洗簡了, KSZ/KVVA 永遠係原裝最安心爽打首選(除非馬記會投入 )
玩"仿製VVA"除非玩正廠或有好多正廠匣,或你簡尺吋最好既件/有修改經驗搞到把出黎,
只要唔係玩VVA數槍身,好多小問題或個槍身唔Fit內件,把槍就只會打得唔爽,同埋代用匣+負壓天氣低温真係唔多夠力 ,
所以如唔要求殻靚全補品、高仿真度同多件多款, 無必要再新玩投入,除非諗住平玩粗打買WOK,
因KSZ M4都只係2千幾蚊,唔鐘意甩漆&白字,有錢寄去或訂支吉打客製靚靚陽極+Colt花身 ,客製收多你千幾(暫時冇得簡都叫有解決辦法)

VFZ M4暫時唔洗諗了 , 香港所有槍型更新最身版槍身先算
KXJ/VVE價值最大係落場, 有最強氣化既KSZ,定價又相近,唔偏向可以唔諗了(玩開另計)

小弟關於AR GBB都諗左好耐, 新投入建議: 一係 KSZ(最強勁氣化&後力座力) 一係VFZ (最高仿真度高質感,打得下),
最後就鍛造牌(最靚殻可永久收藏,好耐用,可順打)<--有件有經驗先好諗,困難鍋氣模式
想原裝買番黎又睇得又打得又耐用既AR GBB冇乜可能, 未來都唔太可能
邊支優點啱自己再去改善不足之處係唯一辦法, 所以點都係要自己取捨了
作者: gainax    時間: 9-1-2013 20:30     標題: 回覆 11# 的帖子

4百一匣, 氣化好, 唔多聽過會漏氣, QC好 唔算貴吧?
其它牌廠都3xx一隻, VVA匣就算數, 只係我們較平吧?
作者: laiwangkai    時間: 9-1-2013 21:44

想知性能上ksz好D定係12年井勝好D?
作者: gainax    時間: 9-1-2013 21:52

引用:
原帖由 RCman 於 9-1-2013 17:14 發表

氣化好唔好,都要睇下個GBB系統本身,不是單單看隻匣
GBB氣化補求mode:
合金Bolt+減短行程, 輕Buffer或WA SV樣式配偏軟彈弓, 改行大啤零擊鎚+合適力度擊鎚彈弓
磨合增加順暢度減力再配合好出氣膠同飛機口密氣度, 低溫用暖包包暖匣再打,新設定新效能體驗
隻匣氣化好更
作者: ~~方~~    時間: 9-1-2013 21:53

引用:
原帖由 wongmanhong2 於 9-1-2013 19:04 發表
ksc匣價錢都可以接受,wa匣就真係癲野
對我黎講, ksz匣仲有一個問題

你有幾多錢都冇用

冇貨
作者: garysiu    時間: 9-1-2013 23:31

多謝咁多位gainax兄
但有最後2個問題就是 今晚去了旺角 拿過ksz vfz 井勝 覺得ksz重過 vfz及井勝好多
及日版飛機可否安在台版度 有否獨立買 thx
作者: gainax    時間: 10-1-2013 00:25

本身井成M4都唔重,紅朗資料2,630 g VFZ鑄件輕唔奇, 話說原來KSZ有近3.5KG重

同埋提一提, Ksz其實仲有一個問題, 就係市面既貨唔知係真正新版hopup定舊hopup, 新版hopup評價好不少,
友台師兄問過買後都中左招要留意一下, 新同舊個hopup分別同盒既包裝我就唔清楚了,最好估狗搵搵圖對照 ,
或最後方法散買新hopupset自己裝(最好就免咁搞)

作者: garysiu    時間: 10-1-2013 01:08

引用:
原帖由 gainax 於 10-1-2013 00:25 發表
本身井成M4都唔重,紅朗資料2,630 g VFZ鑄件輕唔奇, 話說原來KSZ有近3.5KG重

同埋提一提, Ksz其實仲有一個問題, 就係市面既貨唔知係真 ...
嘩3.5KG重
我想知佢重係邊 外管定內件重是用亞原嗎???
作者: yiuyiusiu    時間: 10-1-2013 08:17

引用:
原帖由 garysiu 於 10-1-2013 01:08 發表

嘩3.5KG重
甩匣先磅啦
作者: 2slow    時間: 10-1-2013 09:24

引用:
原帖由 garysiu 於 10-1-2013 01:08 發表

嘩3.5KG重
真鐵都差不多3Kg, 連30發子彈
作者: fig822    時間: 10-1-2013 13:14     標題: 回覆 22# 的帖子

KSZ M4是跟真槍一樣重, 落場有點吃力. 所以我支KSZ 更換吉打鈻外管, 原裝外管等於2支半吉打鈻外管,重量輕了許多.
作者: fig822    時間: 10-1-2013 13:26     標題: 回覆 22# 的帖子

KSZ M4是跟真槍一樣重, 落場有點吃力. 所以我支KSZ 更換吉打鈻外管, 原裝外管等於2支半吉打鈻外管,重量輕了許多.
作者: garysiu    時間: 10-1-2013 13:28

引用:
原帖由 fig822 於 10-1-2013 13:14 發表
吉打鈻外管幾錢??
作者: fig822    時間: 10-1-2013 14:47     標題: 回覆 25# 的帖子

前節加後節約六舊水左右, 不過現在槍街唔知仲有冇得賣, 我支前節係台彎訂番來.
後節是EXHobby買.
作者: fig822    時間: 10-1-2013 14:53     標題: 回覆 25# 的帖子

http://www.intrudershop.com.tw/s ... ?idproduct=1966#top
作者: garysiu    時間: 10-1-2013 15:17

引用:
原帖由 fig822 於 10-1-2013 14:47 發表
前節加後節約六舊水左右, 不過現在槍街唔知仲有冇得賣, 我支前節係台彎訂番來.
後節是EXHobby買.
後節是尾通? 有冇查過換左之後幾重 thx
作者: fig822    時間: 10-1-2013 15:41     標題: 回覆 28# 的帖子

後節不是尾通? 是9" 外管, 前節是吉打M16-02(B)
之前有磅過但唔得左幾多, 淨記得一支原裝14.5"等於二支半14.5"鋁外管
作者: loveless    時間: 10-1-2013 15:55

有時很奇怪, 玩GBB又說是因為像真, 但又要偷輕.
有時重量只係一組數字, 重量的分佈與重心才會真正響"輕"與"重"的感覺.
玩具槍因用料、設計或成本各種問題, 有時會生產一支槍, 純粹在整體重量看起來正確, 但實際不是那回事.
以AGM為例,  淨上身接近500g, 比正常重一倍, 但整體重量依然是正確的. 當你拿走那輕飄飄的手揪, 重量分佈就出事了.
又以WE為例, 尾通重量是正常的2倍多. 於是當你換上真品尾通, 重量分佈就又出事了.

下面是真槍各組件的大約重量, 可參考一下:
M4 14.5"淨管應重700g
三角準星是130g
A2火帽是60g

淨上身是250g
Bolt/撞針是250g
太陽環組是70g
後準星手揪是250g
charging handle加回氣管是60g

淨下身包括火控是400g
A2手柄是80g
尾通是150g
H buffer是 100g
M4伸縮尾柄是200g

M4栗米桶是220g
KAC M4 RAS 是 320g
NATO Stanag彈匣滿30飛是450g
作者: fig822    時間: 10-1-2013 16:00     標題: 回覆 30# 的帖子

c hing 好詳細, Good
作者: loveless    時間: 10-1-2013 16:18

我自已砌槍, 通常會盡量令重量重心在彈匣位置.
下面2支都是鋼外管的槍, 重量相差接近1kg, 但單手提槍感覺上沒大分別, 這就是重心的影響...

圖片附件: CASV.jpg (10-1-2013 16:18, 34.4 KB) / 該附件被下載次數 112

圖片附件: 10inchupper.jpg (10-1-2013 16:18, 36.93 KB) / 該附件被下載次數 115

作者: garysiu    時間: 10-1-2013 23:39

ksz尾通可以用wa ???

作者: garyyanykw    時間: 10-1-2013 23:41

引用:
原帖由 garysiu 於 10-1-2013 23:39 發表
ksz尾通可以用wa ???
唔得,自家數
作者: issacman    時間: 11-1-2013 00:00

引用:
原帖由 garyyanykw 於 10-1-2013 23:41 發表

唔得,自家數
用得的,我支KWA LM4手多多放左個WA用BUFFER PAD落去攞唔返出黎,要買過條GP的尾通黎用,BUFFER都要轉用WA
作者: garyyanykw    時間: 11-1-2013 00:09

引用:
原帖由 issacman 於 11-1-2013 00:00 發表

用得的,我支KWA LM4手多多放左個WA用BUFFER PAD落去攞唔返出黎,要買過條GP的尾通黎用,BUFFER都要轉用WA
睇嚟我有啲嘢搞錯咗,sorry!

作者: garysiu    時間: 11-1-2013 01:55

引用:
原帖由 issacman 於 11-1-2013 00:00 發表

是否直上就用得 thx
作者: gainax    時間: 11-1-2013 05:27

引用:
原帖由 loveless 於 10-1-2013 15:55 發表
有時很奇怪, 玩GBB又說是因為像真, 但又要偷輕.
有時重量只係一組數字, 重量的分佈與重心才會真正響"輕"與"重"的感覺.
玩具槍因用料、設計或成本各種問題, 有時會生產一支槍, 純粹在整體重量看起來正確, 但實際不是 ...
玩GBB就係為仿真, 不論外殼定射擊體驗 , 重量近似就ok
師兄好似仲有20吋未現身

作者: ELSONQOO    時間: 13-1-2013 23:19

kj同ksc匣氣化最好,2隻冬天10度發發有力無氣化問題,自已先前有支kj m4,不過真係接受唔到個身,自己又無咩心機搞wa系統gbb,最後都係買左ksc,換左吉打鋁外管,2代hop up加管,不過未裝..要cut短,出唔到報告住..
作者: garysiu    時間: 14-1-2013 02:13

引用:
原帖由 ELSONQOO 於 13-1-2013 23:19 發表
kj同ksc匣氣化最好,2隻冬天10度發發有力無氣化問題,自已先前有支kj m4,不過真係接受唔到個身,自己又無咩心機搞wa系統gbb,最後都係買左ksc,換左吉打鋁外管,2代hop up加管,不過未裝..要cut短,出唔到報告住..
我問曬旺角及you.n都話台灣版得係一代hop up 冇2代hop up,想問下有冇得單買
作者: ELSONQOO    時間: 15-1-2013 00:41

引用:
原帖由 garysiu 於 14-1-2013 02:13 發表

我問曬旺角及you.n都話台灣版得係一代hop up 冇2代hop up,想問下有冇得單買
之前成班人係台灣訂,價錢都係#xx..台灣x天拍賣有,交易版之前都有見師兄放~收下應該仲有~
槍街就唔知啦!無問過
作者: fig822    時間: 15-1-2013 12:39     標題: 回覆 40# 的帖子

Send 条 Link 俾你, 睇下幫唔幫到你。
台灣的
http://www.facebook.com/ActionAirsoft
作者: fig822    時間: 15-1-2013 12:46     標題: 回覆 39# 的帖子

我支KSZ已鋁換外管及二代HopUp, 已落場試槍,當日天氣二十零度, 用0.2G BB彈,槍槍向上炒, 轉試0.25 都一樣, HOPUP點搞沒有變化, 直到用0.3 眼前令人一亮, 彈導好直同遠.
作者: garysiu    時間: 16-1-2013 01:27

引用:
原帖由 fig822 於 15-1-2013 12:39 發表
Send 条 Link 俾你, 睇下幫唔幫到你。
台灣的
http://www.facebook.com/ActionAirsoft
非常多謝師兄幫忙 但有冇一代同二代圖可以一齊比較下 因我真係未見過個樣  thx
作者: garysiu    時間: 16-1-2013 02:18

多謝大家我已找到

圖片附件: 1.輕量化外管,外徑較以往苗條以減去不必要的前段重量。.jpg (16-1-2013 02:18, 53.32 KB) / 該附件被下載次數 107

作者: garysiu    時間: 16-1-2013 02:18

圖片附件: 2.星狀環內箍表面處理方式亦與以往不同.jpg (16-1-2013 02:18, 81.05 KB) / 該附件被下載次數 149

圖片附件: abbr_f5528862f16de284bf536c76cad4fd51.jpg (16-1-2013 02:18, 33.14 KB) / 該附件被下載次數 130

圖片附件: 4.新版HOP外殼,亦是全新設計品。.jpg (16-1-2013 02:18, 68.36 KB) / 該附件被下載次數 128

作者: garysiu    時間: 16-1-2013 02:19

圖片附件: abbr_3a96fefbf46774a733032e55de378298.jpg (16-1-2013 02:19, 60.59 KB) / 該附件被下載次數 127

作者: garysiu    時間: 16-1-2013 02:19

圖片附件: abbr_867e9e294b488467f4617cc38d6db86f.jpg (16-1-2013 02:19, 38.33 KB) / 該附件被下載次數 137

作者: issacman    時間: 17-1-2013 21:17

引用:
原帖由 garysiu 於 11-1-2013 01:55 發表

是否直上就用得 thx
YES
作者: ELSONQOO    時間: 20-1-2013 01:56

引用:
原帖由 fig822 於 15-1-2013 12:46 發表
我支KSZ已鋁換外管及二代HopUp, 已落場試槍,當日天氣二十零度, 用0.2G BB彈,槍槍向上炒, 轉試0.25 都一樣, HOPUP點搞沒有變化, 直到用0.3 眼前令人一亮, 彈導好直同遠.

作者: garysiu    時間: 20-1-2013 02:47

引用:
原帖由 ELSONQOO 於 20-1-2013 01:56 發表

可惜新版香港未有貨 又要等.......

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0