標題: 反鋼珠、反鉛彈,否則wargame好快會完蛋! [打印本頁]

作者: faihk    時間: 2-4-2013 00:33     標題: 反鋼珠、反鉛彈,否則wargame好快會完蛋!

By gtoray: 本主題屬個人意見, 原全不代表 CGF 立場

齊心抵抗,
為真正玩wargame人仕發聲,
咪俾傳媒同心理變態人仕搞亂wargame秩序。

https://www.facebook.com/groups/127237480798109/

如此帖有觸犯版主,
請版主隨時Delete!
Thanks!

+++++++++++++++++++++++++++++

e排忙到high high地都無點上黎... 但係e排一再發生e野事件實在好怕攪到以後連收藏都成問題.

大家有冇咩計可以攪攪佢? 一齊係度/ 去e個群組share一吓 thx
作者: Tango1997    時間: 2-4-2013 01:04

根仔
作者: HUNK    時間: 2-4-2013 01:11

支持!
反正打wargame、IPSC都無必要用鋼珠、鉛彈、啖罐仔
作者: 閒雜人等    時間: 2-4-2013 01:25

冇晒鋼珠鉛彈痰罐仔
得番塑膠BB彈
唔通就解決到問題?
而家唔係氣槍既問題
係用佢果個人既問題,只要果個人心術不正
打6mm bb彈既槍一樣可以改大火黎傷人用
作者: sunny2014    時間: 2-4-2013 01:59

鋼珠其實好難ban
你去五金行買D啤令一樣放得入去
非球形彈(如痰罐仔)就唔係咁話啦
呢D野真係玩airsoft根本唔會用到既
ban左都無大害
最好乜野鎮暴槍鋼珠槍鉛彈氣槍都收緊一下管制
雖然唔治本但好過乜都唔做或者通通ban晒
不過講到尾我仲係覺得發牌同收緊捉過蕉比較直接

作者: 蛇    時間: 2-4-2013 02:10

殺一警百最有效
作者: Tango1997    時間: 2-4-2013 08:16

引用:
原帖由 HUNK 於 2-4-2013 01:11 發表
支持!
反正打wargame、IPSC都無必要用鋼珠、鉛彈、啖罐仔
4.5mm{.177"}口徑比6mm口徑。。。更加更加更加。。。早出現!
依家用呢D野傷人同周圍射嗰D人係玩wargame & IPSC既人咩?
好多國際性。。。上得磅有名既射擊運動比賽。。。都係用呢種口徑既子彈!
你唔玩。。。唔代表可以抹煞其他玩緊既人既權利。。。大家追求既野唔同。。。唔可以一概而論!
要取得平衡。。。就要從安全及教育&個人收養造起。

作者: gtoray    時間: 2-4-2013 08:38

問題係響犯案既人本身
只係部份用左汽槍作為犯案工具

而”安全、教育同修養”
事實上亦只係正面宣揚airsoft
阻止唔到呢類罪犯
作者: sealsman    時間: 2-4-2013 08:38

引用:
原帖由 faihk 於 2-4-2013 00:33 發表
齊心抵抗,
為真正玩wargame人仕發聲,
咪俾傳媒同心理變態人仕搞亂wargame秩序。

https://www.facebook.com/groups/127237480798109/

如此帖有觸犯版主,
請版主隨時Delete!
Thanks!

+++++++++++++++ ...
用拳頭 菜力 棒球棍犯案 果d又可以點計
作者: tinyau1134    時間: 2-4-2013 08:40

害人嘅人係人,唔係槍
作者: RCman    時間: 2-4-2013 09:04

犯法的不是鉛彈,鋼珠或氣鎗。
而是持鎗的人。
作者: Callous    時間: 2-4-2013 09:54     標題: 無奈

本人不再就此話題發表任何言論!亦就此謝過!

作者: queen    時間: 2-4-2013 10:54

大家知不知道奧運氣步/手槍打什麼彈????

"10米氣步槍使用的步槍重量不超過5.5kg,總長度不超過850mm;而使用的子彈是.177口徑子彈(直徑4.5mm)"

"10 metre air pistol is an Olympic shooting event governed by the International Shooting Sport Federation (ISSF). It is similar to 10 metre air rifle in that it is shot with 4.5 mm (or .177) caliber air guns at a distance of 10 metres (11 yards)"

所以基本上 4.5mm 啖罐仔鉛彈是奧運運動的工具, 我認為購買實名制更好, 順便問一下氣槍的來福線是否和真槍一樣, 支支不一樣???
作者: gtoray    時間: 2-4-2013 11:04     標題: 回覆 13# 的帖子

氣槍萊福線在一般情況下跟本起不了相同作用
又或者講,跟本無作用
所以不用幻想可以憑彈搵槍
作者: gtoray    時間: 2-4-2013 11:09

引用:
原帖由 Callous 於 2-4-2013 09:54 發表
一般用來打4.5mm或5.5mm,甚至痰罐仔的仿真氣槍款式,都不是正規軍隊用的款式,同大部份打wargame人士心中喜愛的款式都有一定的距離!
若非貪圖那些鋼珠槍力量大,頗有殺傷力,(有些人更用來打小動物),你根本好少機會會去 ...
對更多不打game 或airsoft的人來說
氣槍是否軍用款式,運動款式
他們不會關心
如果以相同角度,他們只會認為禁所有氣槍一了百了
作者: queen    時間: 2-4-2013 11:22

引用:
原帖由 gtoray 於 2-4-2013 11:04 發表
氣槍萊福線在一般情況下跟本起不了相同作用
又或者講,跟本無作用
所以不用幻想可以憑彈搵槍
nonononono

if for 4.5mm 鉛彈, it is very useful and workable, not like the 6mm airsoft
作者: gtoray    時間: 2-4-2013 11:33

引用:
原帖由 queen 於 2-4-2013 11:22 發表

nonononono

if for 4.5mm 鉛彈, it is very useful and workable, not like the 6mm airsoft
兩條蕉內點very useful?
作者: 怒人甲    時間: 2-4-2013 11:42

引用:
原帖由 閒雜人等 於 2-4-2013 01:25 發表
冇晒鋼珠鉛彈痰罐仔
得番塑膠BB彈
唔通就解決到問題?
而家唔係氣槍既問題
認同, 要射人6mm 都可以射人, 都唔關事......
作者: queen    時間: 2-4-2013 12:07

引用:
原帖由 gtoray 於 2-4-2013 11:33 發表

As I remember the diameter of the upper part of the 痰罐仔 is 4.5mm, but the lower part of the 痰罐仔 is some little bigger than 4.5mm, therefore when the bullet shot out though a "rifle barrel", the 痰罐仔 will turning align the "rifle line", then it will mark the pattern in the 痰罐仔...

But, basically if the power of the airsoft gun is lower than 2J, it will power down when use 痰罐仔, but if it is around 7~8J....(it is a normal bower of co2 rifle/pistol)......So....if use 痰罐仔 in a under 2J airsoft....it is very stupid.....
作者: T-800    時間: 2-4-2013 12:14

引用:
原帖由 tango1997 於 2-4-2013 08:16 發表

4.5mm{.177"}口徑比6mm口徑。。。更加更加更加。。。早出現!
依家用呢D野傷人同周圍射嗰D人係玩wargame & IPSC既人咩?
好多國際性。。。上得磅有名既射擊運動比賽。。。都係用呢種口徑既子彈!
你唔 ...
120%認同!

要禁就禁晒所有射得出野既物体仲實際....点解要禁2J以下AIRGUN 而吾禁晒 AIRSOFT GUN既!?莫名奇妙???

氣槍吾係凈用来WARGAME 同AIRSOFT IPSC 架......係要犯案既改下支6MM AIRSOFT GUN 夠晒做架LA ....講完

HAPPY SHOOTING!

作者: gtoray    時間: 2-4-2013 12:18     標題: 回覆 19# 的帖子

即係其實我唔明你想帶出咩訊息?
作者: T-800    時間: 2-4-2013 12:24

引用:
原帖由 gtoray 於 2-4-2013 11:33 發表

睇下用来做乜...例如GAMO COMPACT,就算2J以下香港版,配靚D既 WC鉛弾用来練打10M靶準度都十分吾錯,一般6MM AIRSOFT GUN手槍,無一枝做到イ巨既效果....

作者: T-800    時間: 2-4-2013 12:25

引用:
原帖由 怒人甲 於 2-4-2013 11:42 發表

認同, 要射人6mm 都可以射人, 都唔關事......
150%認同!

作者: T-800    時間: 2-4-2013 12:38

引用:
原帖由 閒雜人等 於 2-4-2013 01:25 發表
冇晒鋼珠鉛彈痰罐仔
得番塑膠BB彈
唔通就解決到問題?
而家唔係氣槍既問題
200%認同!
6MM改大力来打工業啤鈴鋼珠仲和味呀....! 不如叫旺角"九蟲啤鈴公司"、"香江啤鈴公司"執晒イ巨LA....
咦...?吾止喎!6MM 改大力打玻璃珠刀好和味呀 ,一於促請正苦禁晒所有玻璃廠.....好!

作者: T-800    時間: 2-4-2013 12:53

真係要做野既就叫: "反氣鎗犯罪大聯盟" 好過LA....吾好搞咁多門派之別...

PS:不過点反呢....?

作者: rho837    時間: 2-4-2013 12:58

for those gun club shooting members may understand that the use of .177, .22 or even something like .25 or upper air gun pallets are mainly use in air-gun shooting competition and for hunting outside Hong Kong countries like UK and USA etc. there are shooting license require for "Safety handling of air-guns" in many countries, because, air-guns are belong to firearms or weapon in legal terms! But keeping and using certain class of air-guns such as .177 and .22 air-guns are reasonable less lethal than any full-bore centre rifles! But law apply equally!

I personally won't buy .177 and .22 air-gun in Hong Kong especially without license requirement! For the reason that I understand the consequence of owning such air guns may violate the law which may bare unnecessary fine etc.

I think the government should impose a clear law definition to the use of toy guns and airsoft guns! Not to band such so called less lethal weapons instead a license scheme! Everyone over age of 16 should apply for airsoft guns license! which advocate the legal consequence and legal matters involved, the safety issue and handling of such weapons also storage at home! Apart from that there should be an organisation which govern all shooting ranges (a license scheme) to the owner and operator of and indoor and outdoor airsoft / war-game ranges! I would suggest force on force war game power up to 1.5 Joule for beginner, 2~6 joule to expert competition only. And for IPSC target shooting 1.5 joule for beginner and 2~6 joules for expert! And for above 2~6 joule airsoft guns should be store inside the club lockers! Any airsoft keep at home should be 2 joule or below. (beginner! Any license holders less than 3 years experience).

The suggestion may also help police to govern any matter involve air guns.
作者: 33tt    時間: 2-4-2013 13:39

引用:
原帖由 Callous 於 2-4-2013 09:54 AM 發表
一般用來打4.5mm或5.5mm,甚至痰罐仔的仿真氣槍款式,都不是正規軍隊用的款式,同大部份打wargame人士心中喜愛的款式都有一定的距離!
若非貪圖那些鋼珠槍力量大,頗有殺傷力,(有些人更用來打小動物),你根本好少機會會去 ...
有狂人用膠bb射人,難道又禁6mm? 所以應是從教育入手,人民素質影響重要。以下是2013年2月8日新聞:

主婦坐家中 一年中4槍 地上撿BB彈 槍手疑居對面樓 - 20130208 - 蘋果日報 - http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20130208/18160347

作者: T-800    時間: 2-4-2013 13:51

引用:
原帖由 33tt 於 2-4-2013 13:39 發表

有狂人用膠bb射人,難道又禁6mm? 所以應是從教育入手,人民素質影響重要。以下是2013年2月8日新聞:

主婦坐家中 一年中4槍 地上撿BB彈 槍手疑居對面樓 - 20130208 - 蘋果日報 - http://hk.apple.nextmedia ...
200%認同...!

作者: Vindicator    時間: 2-4-2013 14:19

加重刑罰啦
一味禁無用

依家係人用槍去射人
唔係槍自己去射人
作者: T-800    時間: 2-4-2013 15:02

引用:
原帖由 Vindicator 於 2-4-2013 14:19 發表
加重刑罰啦
一味禁無用

依家係人用槍去射人
唔係槍自己去射人
X2.....

HAPPY SHOOTNG!
作者: rho837    時間: 2-4-2013 15:14

氣槍生存係香港都幾十年! 如果一句禁就搞掂! 正苦一早做左啦! 不如大家去信叫凸手投放幾億搞好佢重好啦!
作者: Tango1997    時間: 2-4-2013 15:17

自己唔好老脾。。。公司岩岩搞。。。重諗住去參加改善吓D修養

圖片附件: 20130402_144904-1.jpg (2-4-2013 15:20, 136.25 KB) / 該附件被下載次數 129

作者: queen    時間: 2-4-2013 15:25

引用:
原帖由 gtoray 於 2-4-2013 12:18 發表
即係其實我唔明你想帶出咩訊息?
呀.......

我係想講,一般痰罐仔上面部份嘅直徑係大約4.5mm,但下面部份嘅直徑係比較大嘅,所以當鉛彈經過一條來福線而射出,咁粒痰罐仔就會留低鏜線.....
作者: T-800    時間: 2-4-2013 15:32

引用:
原帖由 tango1997 於 2-4-2013 15:17 發表

正喎......

作者: 33tt    時間: 2-4-2013 15:35

引用:
原帖由 tango1997 於 2-4-2013 03:17 PM 發表

嘩! 這公司福利真好,又十分關顧員工身心 ! 是否在南華會進行?
作者: Tango1997    時間: 2-4-2013 15:44

引用:
原帖由 33tt 於 2-4-2013 15:35 發表

嘩! 這公司福利真好,又十分關顧員工身心 ! 是否在南華會進行?
想報名姐。。未去
作者: T-800    時間: 2-4-2013 15:48

引用:
原帖由 tango1997 於 2-4-2013 15:44 發表

想報名姐。。未去
贊好....

作者: Tango1997    時間: 2-4-2013 15:49

引用:
原帖由 queen 於 2-4-2013 15:25 發表

呀.......

我係想講,一般痰罐仔上面部份嘅直徑係大約4.5mm,但下面部份嘅直徑係比較大嘅,所以當鉛彈經過一條來福線而射出,咁粒痰罐仔就會留低鏜線.....
係。。。佢既槍管原理同實彈一樣
作者: T-800    時間: 2-4-2013 15:57

引用:
原帖由 tango1997 於 2-4-2013 15:49 發表

係。。。佢既槍管原理同實彈一樣
只分別在:AIRGUN來復線好密,火葯槍來復線好梳...

作者: rho837    時間: 2-4-2013 16:07

射.177氣槍! 又難又悶!
作者: 33tt    時間: 2-4-2013 16:46

引用:
原帖由 rho837 於 2-4-2013 04:07 PM 發表
射.177氣槍! 又難又悶!
認同rho兄說,.177靶練(target shooting)是不及真鐵powder burner那般震撼,亦不像IPSC般刺激.....但其實 氣槍靶射 是一種鍛鍊,想玩得好一定要"浸"反來的

作者: 閒雜人等    時間: 2-4-2013 17:08

引用:
原帖由 Callous 於 2-4-2013 09:54 發表
支持支持
若非貪圖那些鋼珠槍力量大,頗有殺傷力,(有些人更用來打小動物),你根本好少機會會去買!有些人更可能以為一槍在手,彷如真槍在手!!(***打wargame根本不會用到***)
加上能容易買到手,自然這種人出現的可能性便會增加!鋼珠店開得越多,鋼珠屠夫可能就會越多!!
近這幾年的氣槍傷人案裡,都不是用BB彈的氣槍來的!!
禁鋼珠槍的情況,我諗同禁弩是差不多的,雖然犯案的是人,而不是支槍,但若本身(鋼珠槍)已經很難買到,甚至購買即屬違法,這種人應該係會相對減少的吧!!
為了保存我們的真貴收藏,保衛我們的wargame世界,一齊來出一分力,反鋼珠,反鉛彈,反痰罐仔!!!
咁即係點
大家都係"子彈"發射器
分別就係你果支用黎射6mm bb彈,真槍好多軍警用好,氣槍就多人用黎打war game就冇問題唔洗禁??
我果支打4.5/5.5/痰罐仔,因為非軍警主流用既槍,而且少人/冇人用黎打war game就要禁?? 我自己鍾意用黎射紙靶唔得架

有咩證據話你知
100%冇人用6mm bb彈既槍傷害小動物 ??
100%冇人用6mm bb彈既槍傷人??
有咩理據認為標禁剩6mm bb彈槍,就會減少呢班人既犯罪行為

作者: T-800    時間: 2-4-2013 17:42

引用:
原帖由 閒雜人等 於 2-4-2013 17:08 發表

咁即係點
大家都係"子彈"發射器
分別就係你果支用黎射6mm bb彈,真槍好多軍警用好,氣槍就多人用黎打war game就冇問題唔洗禁??
我果支打4.5/5.5/痰罐仔,因為非軍警主流用既槍,而且少人/冇人用黎打war game就要禁? ...
無他既...大家為了近日既事心急左D...,想得未夠全面姐...

作者: 怒人甲    時間: 2-4-2013 23:27

唔通有人周街用石頭掟人就禁止人拎石頭或者香港唔比有石頭咩?!咩邏輯??
作者: hoperper    時間: 3-4-2013 02:02

已加入~
作者: 2slow    時間: 3-4-2013 10:27

引用:
原帖由 tango1997 於 2-4-2013 15:17 發表

咁正既
竟然有訓練班...
作者: faihk    時間: 3-4-2013 14:13

開左個post都未覆過...

個人睇法啦! 槍鋪本身唔好有ed金屬彈會可以減少一dd可能會有人用金屬彈去打人/ 動物既人既可能性, 事關唔係人人知道/ 會考慮去五金/ bearing鋪買料去做野.

雖然話膠彈都可以做成大好大傷害, 但係同金屬相比點都會感覺上係危險性大少少.
作者: gtoray    時間: 3-4-2013 18:14

引用:
原帖由 faihk 於 3-4-2013 14:13 發表
開左個post都未覆過...

個人睇法啦! 槍鋪本身唔好有ed金屬彈會可以減少一dd可能會有人用金屬彈去打人/ 動物既人既可能性, 事關唔係人人知道/ 會考慮去五金/ bearing鋪買料去做野.

雖然話膠彈都可以做成大好 ...
之後呢?
槍鋪本身唔好賣槍就......
作者: faihk    時間: 3-4-2013 18:58

引用:
原帖由 gtoray 於 3-4-2013 18:14 發表

之後呢?
槍鋪本身唔好賣槍就......
唔係唔好賣槍, 不過最好都係只賣6mm用既. & 係唔好有金屬彈出售姐!
作者: gtoray    時間: 3-4-2013 20:00

引用:
原帖由 faihk 於 3-4-2013 18:58 發表

唔係唔好賣槍, 不過最好都係只賣6mm用既. & 係唔好有金屬彈出售姐!
我意思係如果之後d人用BB彈犯案
係咪又要禁BB彈?
作者: gtoray    時間: 3-4-2013 20:34

響我地一般AIRSOFT GAMER 來講
金屬/鉛彈 係非我族類, 小眾玩意, 另有所途

但響更大多數既一般人來講
氣槍/WARGAME 一樣係可能非我族類, 小眾玩意, 另有所途

今日, 如果我地小眾玩家成功排除非我族類
他日, 我地一樣會被大眾排除

明不明白?
作者: T-800    時間: 4-4-2013 01:54

老二兄:其實在軍醫心目中您係一位算幾有理智嘅人,不過今次好似諗偏咗小小喎.....

Happy shooting!
作者: T-800    時間: 4-4-2013 01:56

引用:
原帖由 gtoray 於 3-4-2013 20:34 發表

氣槍/WARGAME 一樣係可能非我族類, 小眾玩意, 另有所途

他日, ...
250%認同

剃人頭者,人亦剃其頭....

作者: 33tt    時間: 4-4-2013 02:02

引用:
原帖由 gtoray 於 3-4-2013 08:34 PM 發表
!!!
他日, ...
251% 認同!

作者: YSL    時間: 4-4-2013 02:20

引用:
原帖由 gtoray 於 3-4-2013 20:34 發表

他日, ...
認同 阿公所言甚是
作者: faihk    時間: 4-4-2013 02:21

引用:

他日, ...
引用:
原帖由 T-800 於 4-4-2013 01:54 發表
老二兄:其實在軍醫心目中您係一位算幾有理智嘅人,不過今次好似諗偏咗小小喎.....

坦白講, 當真好怕會攪到禁槍... 今次反應或者係大左少少...
作者: 4jai    時間: 4-4-2013 13:21

其實我都唔係幾明白
點解個FB PAGE嘅Admin可以將"不支持不反對"歸納為敵人?

唔支持用槍進行暴力行為嘅人,都唔支持打橫黎講嘅鋪頭
唔比錢垃圾鋪頭
作者: 4jai    時間: 4-4-2013 13:28     標題: 回覆 51# 的帖子

我個人認為,真係要禁,係都禁wargame先於運動氣槍(4.5mm鋼彈類)

wargame點講都係玩意,但運動氣槍已經歸納為運動,
人地最多咪收緊政策,唔賣街咪唔賣街,人地運動總會一樣可以做零售,
玩運動氣槍果班,比唔起錢乎?洗錢仲大方過我地行槍街
人地總會隨時多謝咁多位大大令佢地生意集中。

之前奧運中國氣槍射擊咁好成績,會禁運動氣槍用彈頭,邊有可能
人地警訊都肯拍條片,分稱合法玩家,同犯罪者嘅分別,做乜仲要麻煩人呢
作者: sovietarmy2012    時間: 4-4-2013 13:44

玩運動氣槍射擊形象點都好過wargame,你信吾信?

公眾睇你D airsoft parts咁多就生疑la

你禁人時人亦可禁你

提倡運動氣槍射擊,爭取場地才是正途

利申:我無運動氣槍/運動氣槍射擊
作者: jacko    時間: 4-4-2013 14:11

我都有加入呢個反鋼珠group, 但我其實只反對在一般槍鋪賣, 我認為應該有一間正苦認可嘅鋪頭賣, 而買呢類鋼珠/槍嘅人要攞牌, 雖然對喜愛玩呢類槍嘅師兄係麻煩左, 但始終係小數, 又可保障正常鍾意玩呢類槍嘅師兄
作者: T-800    時間: 4-4-2013 15:57

引用:
原帖由 faihk 於 4-4-2013 02:21 發表

坦白講, 當真好怕會攪到禁槍... 今次反應或者係大左少少...
很明白您的用心,但我們並不能因害怕全面禁玩具槍、禁AirSoFT gun,而勉強要求禁止一些自己唔玩的"合法槍種",這是不理性、不公平而且不成熟的想法....
再講:政府目前實施的限火力而不限鎗種、口徑的做法軍醫認為已經十分實用了....只要巿民肯確實遵守的話,根本不會有問題,唔肯守的話,搞乜都係無用的...

作者: gtoray    時間: 4-4-2013 16:12

引用:
原帖由 T-800 於 4-4-2013 15:57 發表

很明白您的用心,但我們並不能因害怕全面禁玩具槍、禁AirSoFT gun,而勉強要求禁止一些自己唔玩的"合法槍種",這是不理性、不公平而且不成熟的想法....
再講:政府目前實施的限火力而不限鎗種、口徑的做法軍醫認為已 ...
253%認同~
作者: sovietarmy2012    時間: 4-4-2013 17:40

引用:
原帖由 jacko 於 4-4-2013 14:11 發表
我都有加入呢個反鋼珠group, 但我其實只反對在一般槍鋪賣, 我認為應該有一間正苦認可嘅鋪頭賣, 而買呢類鋼珠/槍嘅人要攞牌, 雖然對喜愛玩呢類槍嘅師兄係麻煩左, 但始終係小數, 又可保障正常 ...
計我話所有賣槍的要攞牌仲好la
作者: sovietarmy2012    時間: 4-4-2013 17:47

一係吾管,一係一齊管,要係源頭一齊管

新聞ge野一期興乜就不停講乜....你吾覺爆開渠蓋就日日爆,電視機着火就日日着....

你可以點驚?真係泥個陣你又可以點阻?
作者: Dave    時間: 4-4-2013 18:30

引用:

他日, ...
想起某論:

天水圍多大 6 人,歧視天水圍

明天歧視埋新界西,之後新界人賺錢不夠香港九龍咁多,歧視埋,

之後港島歧視埋九龍半島,最後得番中環
作者: Dave    時間: 4-4-2013 18:44

睇哂兩邊台post,不知是否同一人開,不論。

個人覺得近排不停有airsoft 為害人間新聞,一來是流行,二來是有心人乘機抽水,

客觀來說,airsoft 界仍是那個樣子,要說劣化得特別大的日子,應該是國狗當道,人人一槍的時間,

然而我都係果段日子入行。六、七年了吧,

那時國狗支支大大力,幾舊水一支,大力彈弓處通飛,要做新聞,那時才是一流時間。

為何到今時今日才突然爆出如此大龍鳳?說穿了就是天水圍那條導火線,而爆得起亦係時也命也,冇咩特別原因。

要說射動物射人,自久有之,之前偶然亦有片段小朋友射馬留之類,不過睇完鬧完就算。

但而家火頭起,就連之前單工業用品 + 水候射鐵珠亦入埋我地數,公平嗎? 不公平,有人說話嗎?沒有。

落水狗人人喊打就是呢個道理。

做事要想深一步,或兩步,或很多步。

記得之前一篇教人管理還是甚麼成功人士文之類,頗有深義,一個ceo 行過工廠,走過,見到有些油在地面,

經理當然知唔妥,叫人拖,又話安排以後會派人管理呢 d 清潔問題。

後來ceo 想深一步,再想深一步,才知這是工廠資源管理同溝通問題,令到買入的呢批候管不能更好,以致呢個滴油現像,細節不記得了,大概是咁啦。

我正想說,而家我地就是抹緊呢一劈「油」,但如果個源頭管理不好,我地仲要抹多幾多劈「油」呢?

鐵珠從來不是問題,我雖不玩打巴射擊,但都知呢d 係競賽用彈 ( 佢寫住的... ) ,河水井水,何德何能去禁佢?

M170 超J 彈弓? 夠工業彈弓硬嗎?挽鞋還未夠班也。

WARGAME 從來不能登大雅之堂,正如李麗珊拎金牌前,你識風帆嗎?做葉問之前,你識詠春嗎?真係識春。

小眾玩意變成人人接受的東東,也是時,也是命,也是運氣。

此刻,我地只可以做好自己,賊仔D 講句,風聲冇咁緊時就冇問題架啦...
作者: sovietarmy2012    時間: 4-4-2013 19:07

引用:
原帖由 Dave 於 4-4-2013 18:44 發表

個人覺得近排不停有airsoft 為害人間新聞,一來是流行,二來是有心人乘機抽水,

客觀來說,airsoft 界仍是那個樣子,要說劣化得特別大的日子,應該是國狗當道,人人 ...
500% support
作者: hktropper    時間: 4-4-2013 19:10

引用:
我都有加入呢個反鋼珠group, 但我其實只反對在一般槍鋪賣, 我認為應該有一間正苦認可嘅鋪頭賣, 而買呢類鋼珠/槍嘅人要攞牌, 雖然對喜愛玩呢類槍嘅師兄係麻煩左, 但始終係小數, 又可保障正常 ...
咁樣對佢地唔公平
大家都係Under 2J
咁係扼殺佢地既權利
作者: gtoray    時間: 4-4-2013 19:23

我相信有唔少人見到個group
諗都唔諗就like
作者: 怒人甲    時間: 4-4-2013 19:29

玩氣槍不單單是玩wargame既人,還有其他非主流產品既玩家收藏家,大都係守法健康,所以要公平D,政府都有節目叫人健康安全甘玩,玩槍係香港已經好細既圈子,加上又吾係咩大利益生意,他日有人想禁,呢個圈子係好難自保到!
作者: jacko    時間: 4-4-2013 23:07

引用:
原帖由 hktropper 於 4-4-2013 19:10 發表

咁樣對佢地唔公平
大家都係Under 2J
咁係扼殺佢地既權利
無辦法,而家大眾好多只知金屬子彈係問題出處,大都唔知”2j"嘅存在…
作者: kai_matt    時間: 4-4-2013 23:29     標題: 回覆 69# 的帖子

that's wt I mentioned in WGY
those who are not involoved in WG will certainly not care abt the issue in WG
wt they saw is someone suggesting to ban sth...they will not even think and click "Like"
well...that's HK
作者: kai_matt    時間: 4-4-2013 23:33     標題: 回覆 69# 的帖子

一般唔玩嘅市民實支持
事不關己去按個like而已,香港人風氣

搵政客?認真你便輸了!
作者: loveless    時間: 4-4-2013 23:34

引用:
原帖由 Dave 於 4-4-2013 18:44 發表

客觀來說,airsoft 界仍是那個樣子,要說劣化得特別大的日子,應該是國狗當道,人人 ...
知唔知點解我只在友台發過言?
我賭友台管理層唔會有任何意見、立場.
作者: kai_matt    時間: 5-4-2013 00:16     標題: 回覆 74# 的帖子

this time u r wrong wor...
he has shown his stands this time
I appreciate it
作者: loveless    時間: 5-4-2013 00:28

引用:
原帖由 kai_matt 於 5-4-2013 00:16 發表
this time u r wrong wor...
he has shown his stands this time
I appreciate it
yup.
作者: gtoray    時間: 5-4-2013 02:31

原本看似伸張正義的群組
細心一想卻並非如此
一意孤行, 排除異己
千多 個所謂成員就當正代表 WARGAME 界
仲想拍片危言聳聽, 誤導公眾

這個群組絕不代表 airsoft 界!!

我希望所有已經加入或被加入的朋友
立即退出這個群組
作者: queen    時間: 5-4-2013 02:47

我比人無端端add咗入去, 即刻走.....
作者: kai_matt    時間: 5-4-2013 03:13     標題: 回覆 77# 的帖子

Plz guys
join the discussion in WGY this time...
speak up for urself!!!
作者: sunny2014    時間: 5-4-2013 03:18

引用:
其實我想講既咪就係咁樣囉…
作者: mic_hk    時間: 5-4-2013 04:59

公開呼籲退群呢樣味免太無大將之風! 我就一定唔會走嫁啦!
問題始終係人身上! 而且金屬彈亦比較傷害性大係事實!
仲有其實我仲想講~ 係味另有所途我唔知! 我都叫玩過氣步~
用枝野得果2J既槍去打金屬彈? 打氣步既標准靶黎講~
十米內個準確度都有問題! 打黎把鬼咩!
所以一係枝野唔只JJ、一係射"鈀"以外既野~ 一係得個睇字............
仲有乜野用真係要大家諗諗同打出黎.....
但唔好打"我鐘意呀!吹咩"同"關你忍事"咁囉~ THX~

作者: T-800    時間: 5-4-2013 05:40

引用:
原帖由 gtoray 於 5-4-2013 02:31 發表
原本看似伸張正義的群組
細心一想卻並非如此
一意孤行, 排除異己
千多 個所謂成員就當正代表 WARGAME 界
仲想拍片危言聳聽, 誤導公眾

這個群組絕不代表 airsoft 界!!

我希望所有已經加入或被加入的朋友
立 ...
大佬G...真大將也!500% 支持阿公! 鎗界應大團結....停止幼稚的門派之見!

作者: T-800    時間: 5-4-2013 05:45

引用:
原帖由 queen 於 5-4-2013 02:47 發表
我比人無端端add咗入去, 即刻走.....
走得好...!

作者: Tekkno    時間: 5-4-2013 05:54

痴線㗎咩,咁唔通hollow point 對人體傷害大啲就禁hollow point 咩
今次禁4.5mm 下次咪禁bb 彈?
作者: gtoray    時間: 5-4-2013 06:32

引用:
原帖由 mic_hk 於 5-4-2013 04:59 發表
用枝野得果2J既槍去打金屬彈? 打氣步既標 ...
我從唔係大將, 所以亦無需要大將之風

而且呢, 我只係"希望"大家退群
並唔係"公開呼籲"

呢個GROUP既行動太有可能作繭自縛
作者: T-800    時間: 5-4-2013 08:06

引用:
原帖由 gtoray 於 5-4-2013 06:32 發表

並唔係"公開呼籲"

Good...!

作者: Tango1997    時間: 5-4-2013 10:42

引用:
原帖由 gtoray 於 5-4-2013 06:32 發表

並唔係"公開呼籲"

唔好話加入fb羣組。。。。直頭係隔離台出post嗰個刀有問題。。。。怪老二亦衝動左小小
作者: kirk123    時間: 5-4-2013 11:07

引用:
原帖由 tango1997 於 5-4-2013 10:42 發表

唔好話加入fb羣組。。。。直頭係隔離台出post嗰個刀有問題。。。。怪老二亦衝動左小小
" 唯恐天下不亂 " 的人多的是... :-(
作者: mic_hk    時間: 5-4-2013 11:10

引用:
原帖由 tango1997 於 5-4-2013 10:42 發表
隔離台講以經有好多人講到變成"為嗌而嗌~ 吹都要吹到贏~"既地步~
作者: T-800    時間: 5-4-2013 11:37

繼續重申:當前最應該做的是「玩鎗人仕自律及大團結,互相監察....停止幼稚無聊、不理性的門派之見....」方為上上冊....

作者: queen    時間: 5-4-2013 12:08

引用:
原帖由 mic_hk 於 5-4-2013 04:59 發表
所以一係枝野唔只JJ、一係射"鈀"以外既野~ 一係得個睇字............
仲有乜野用真係要大家諗諗同打出黎.....
但唔好打"我鐘意呀!吹咩"同"關你忍事"咁囉~ THX
以你的概念, 很有趣.......

"用枝野得果2J既槍去打金屬彈? 打氣步既標准靶黎講~十米內個準確度都有問題! 打黎把鬼咩!"
2J既槍去打金屬彈十米內準確度,射程, 火力都是垃圾, 這麼你擔心什麼??

"所以一係枝野唔只JJ"
意味著你擔心的是 over JJ 槍而不是打金屬彈, airgun好 airsoft gun好, 只需要 over 2J打何種彈也是非常危險的............

so what you want???
作者: jacko    時間: 5-4-2013 12:33

我剛退出了羣組,其實我上面post都講過,我反對一般槍鋪賣金屬子彈,但唔反對人合法地玩,退出原因只係唔喜歡羣組內”非友即敵”的氣氛,希望大家可以和平討論
作者: T-800    時間: 5-4-2013 12:34

引用:
原帖由 queen 於 5-4-2013 12:08 發表

以你的概念, 很有趣.......

"用枝野得果2J既槍去打金屬彈? 打氣步既標准靶黎講~十米內個準確度都有問題! 打黎把鬼咩!"
2J既槍去打金屬彈十米內準確度,射程, 火力都是垃圾, 這麼你擔心什麼??

"所以一係枝野唔 ...
佢可能少玩過其他4.5mm AlRGUN,軍醫支陳年古董垃圾玩具級無來福線(香港版1.85j)daisy M 914單泵步鎗10m站立打靚D嘅鉛彈輕易打到1cm集彈區(5發)....香港版GAMO COMPACT 手鎗打靚D嘅鉛彈集彈區小於1cm(5發)更是等閒事!雖未達比賽級,但一般6mm bb AIRSOFT gun望塵莫及的...

作者: Tango1997    時間: 5-4-2013 12:49

引用:
原帖由 T-800 於 5-4-2013 12:34 發表

佢可能少玩過其他4.5mm AlRGUN,軍醫支陳年古董垃圾玩具級無來福線(香港版1.85j)daisy M 914單泵步鎗10m站立打靚D嘅鉛彈輕易打到1cm集彈區(5發)....香港版GAMO COMPACT 手鎗打靚D嘅鉛彈集彈區小於1 ...
以我所知。。。。。兩個台既post發起人刀係無玩4.5mm既野
作者: T-800    時間: 5-4-2013 14:09

引用:
原帖由 tango1997 於 5-4-2013 12:49 發表

以我所知。。。。。兩個台既post發起人刀係無玩4.5mm既野
正常丫.....自己無玩個d咪叫"一少撮人"law,應該要牺牲架可....完全乎合祖國情!中國的國民教育辦得相當成功..!

happy shooting!
作者: alien_wong    時間: 5-4-2013 15:38

引用:
我都叫玩過氣步~
...
以你所講既話 , 你就真係 "玩" 過氣步 only.
個人認為 , 先唔講airforce RWS Beeman 呢d中高階 airgun
什麼 pellet彈 箭頭彈 pellet+銅珠頭彈 鋁合金彈 鍍金pellet彈 呢d高精度貴價野都唔好計
單單一枝Daisy牌 model 10, 12-3年前玩過
最平 最cheap 最無精度 無膛線 既拉一打一 拉桿仲要用膠造 垃圾彈弓長槍 (現在市值USD$35左右)
1.6J 槍配上crosman眼鏡蛇包銅珠 , 仲要陳年貨 , 成盒彈都係锈粉
屋頭屋尾5-6米 室內無風 打10個五毫子 槍槍中 , 可能係我撞彩死好命
以上條件 + grouping , 我有既 KSC MARUI WA KJ 6mm膠珠槍無一枝可以做到 , 可能係我人屎槍爛

用彈種黎分門分派 , 真係9唔答8
試問有邊個未見過10歲8歲小朋友拎住枝書局手拉膠身槍仔係公園玩佢地既wargame
可能大多數人住高尚住宅區未見過 , 但我呢d "小部份" 住公屋村既窮鬼就見得多
佢地射緊既係6mm膠珠,又需唔需要反
刀既殺傷力絕對唔係會金屬彈之下 , 咁又洗唔洗禁下刀 ?

今日你標籤人地 , 他日人地標籤你

作者: rYaN    時間: 5-4-2013 17:01

岩岩退出依個GROUP...........
因為睇到佢地既回應完全係冇POINT,又串,以為自己有1700個MEMBER就懶巴閉....
以為自己替天行道,可以代表哂WARGAME 界....
作者: T-800    時間: 5-4-2013 17:12

引用:
原帖由 alien_wong 於 5-4-2013 15:38 發表

以你所講既話 , 你就真係 "玩" 過氣步 only.
個人認為 , 先唔講airforce RWS Beeman 呢d中高階 airgun
什麼 pellet彈 箭頭彈 pellet+銅珠頭彈 鋁合金彈 鍍金pellet彈 呢d高精度貴價野都唔好計
單單一枝Daisy ...
軍醫的陳年古董垃圾玩具級無膛線(香港版1.85j)daisy M914單泵步鎗....10M内吾用鏡...暫時未發現有一枝6MM BB AIRSOFT GUN個集弾區細得過イ巨...

PS:不過因為彈重、無HOPUP、無膛線,反而無軍醫D 6MM 打GAME長鎗射得咁遠就真,(...就算吾打鉛彈打鋼珠亦吾會遠得幾多...)所以話2J以下4.5MM AIRGUN其實十分安全,近距離打靶一流!(正確使用的話)。

圖片附件: 914.jpg (5-4-2013 17:12, 28.98 KB) / 該附件被下載次數 66

作者: tinyau1134    時間: 5-4-2013 17:19

引用:
原帖由 rYaN 於 5-4-2013 17:01 發表
岩岩退出依個GROUP...........
因為睇到佢地既回應完全係冇POINT,又串,以為自己有1700個MEMBER就懶巴閉....
以為自己替天行道,可以代表哂WARGAME 界....
我退出果陣係1711 members (1710 new)

係亂加搵人充數姐
作者: T-800    時間: 5-4-2013 17:36

不過話分两頭....鋼珠、鉛弾確實不應該存在於WARGAME圏子當中....因為鋼珠、鉛弾確實不可用於打WARGAME,不過 " WARGAME 人仕 "絶不可代表整個"玩鎗人仕"的圏子,而事實上 WARGAME 只不過是整個"玩鎗人仕圏子"中的一部份而已.....

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0