標題: Stanley 赤柱 [打印本頁]

作者: EdKong    時間: 17-4-2013 15:19     標題: Stanley 赤柱

新手上路,多多指教!
For More:ClickHere

作者: garyyanykw    時間: 17-4-2013 17:33

nice photo
作者: Tango1997    時間: 17-4-2013 18:07

好靓。。。。
作者: sovietarmy2012    時間: 17-4-2013 19:02

photoshop?
作者: louisli    時間: 17-4-2013 22:10

好靚喎
作者: 里安    時間: 17-4-2013 22:32

頭兩張係咪用慢快門?
作者: 衰人    時間: 17-4-2013 23:44

直出???
作者: EdKong    時間: 18-4-2013 00:17

小弟相通常都直出的,所以唔好話我PS啦:P
其實好少少嘅天氣,加CPL、慢快門落黑卡就可以出到靚色
作者: JW.    時間: 18-4-2013 00:29

好有格調
作者: 1233    時間: 18-4-2013 00:45

it can be a postcard
作者: EdKong    時間: 18-4-2013 01:06

多謝各位Ching
作者: 里安    時間: 18-4-2013 01:24

引用:
原帖由 EdKong 於 18-4-2013 00:17 發表
小弟相通常都直出的,所以唔好話我PS啦:P
其實好少少嘅天氣,加CPL、慢快門落黑卡就可以出到靚色
黑卡其實點玩
作者: EdKong    時間: 18-4-2013 01:56

引用:
原帖由 里安 於 18-4-2013 01:24 發表

黑卡其實點玩
引用:
原帖由 里安 於 18-4-2013 01:24 發表

黑卡其實點玩
簡單而言,假設影個景有日落天空太陽(下稱A區)同下面d石頭同海(下稱B區)
A區因為比B區光所以快門速度一定比B區快,而B區換言之需要較長曝光時間
而相機設定快門速度只有一個,所以假若快門速度適合A區正常曝光,B區就會暗左
快門跟B,A就會爆光,咁所以就要用黑卡(不反光黑色卡紙,普通文具舖有)去做一個手動快門,搵一個分界位(通常係水平線或者光度明顯分別嘅界位),用黑卡去遮蔽A區若干時間(即B需要的快門速度-A區所需要的),令相機以B區所需嘅曝光時間去影呢張相,咁樣兩區都會有佢所需嘅合適快門速度,咁自然會出到兩區都有野睇喇
當然唔係就咁放張黑卡係鏡頭前面就得,要搖卡
所以影之前一定要有腳架,最好有快門線,同最重要一張大小適中嘅黑卡
影之前鏡頭唔好上遮光罩,因為黑卡要平貼鏡頭,不能孤,否則就會反光入鏡做唔到全黑唔曝光區域
然後開始影就慢慢上下搖動卡,但不要過界得太過份或太大力郁到相機,然後心裡有數(B要三秒A要半秒),快門釋放個三秒裡面抽半秒出黎係完全拎開張卡,然後其他時間都係遮住A區搖
咁就會有成果
當然黑卡係好難控制的,所以要練習多時,小弟影左六年多都係用得唔好
希望打完呢篇野幫到師兄
純粹個人經驗見解,有錯不喜勿插
作者: 里安    時間: 18-4-2013 05:04

引用:
原帖由 EdKong 於 18-4-2013 01:56 發表

簡單而言,假設影個景有日落天空太陽(下稱A區)同下面d石頭同海(下稱B區)
A區因為比B區光所以快門速度一定比B區快,而B區換言之需要較長曝光時間
而相機設定快門速度只有一個,所以假若快門速度適合A區正常曝光 ...
我開始少少明,不過要試下先會知點做
唔該晒師兄
作者: RANGER    時間: 22-4-2013 12:21

very impressive !
作者: MMC    時間: 23-4-2013 18:53

Gorgeous!!

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0