標題: 鎗店人人自危 [打印本頁]

作者: RCman    時間: 28-4-2013 16:42     標題: 鎗店人人自危

看來之前有氣鎗傷人,到最近聯合國事件。
鎗店都要用盡方法自保?

圖片附件: image.jpg (28-4-2013 16:42, 46.13 KB) / 該附件被下載次數 147

作者: gtoray    時間: 28-4-2013 16:54

我覺得呢個做法係好事!
作者: T-800    時間: 28-4-2013 16:58

引用:
原帖由 RCman 於 28-4-2013 16:42 發表
看來之前有氣鎗傷人,到最近聯合國事件。
鎗店都要用盡方法自保?
GOOD!做得好丫  ,店舗比D誠意做多少少野:即場當面測過速先買賣,訂記埋身份証就最好,尤其鋼珠、鉛彈槍....軍醫刀吾想買到過 J 槍

HAPPY SHOOTING!

作者: sovietarmy2012    時間: 28-4-2013 17:00

做得好丫
作者: siumingsiusiu    時間: 28-4-2013 17:02

店鋪自保一招,不過店鋪自已要keep好多單據
作者: withp90    時間: 28-4-2013 17:08

引用:
原帖由 T-800 於 28-4-2013 16:58 發表

GOOD!做得好丫  ,店舗比D誠意做多少少野:即場當面測過速先買賣,訂記埋身份証就最好,尤其鋼珠、鉛彈槍....軍醫刀吾想買到過 J 槍

其實我都覺得登記身份證冇咩所謂

btw 大家都知有支俄款中國手拉...
希望d人有處理到
作者: Tango1997    時間: 28-4-2013 17:10

如果我係佢度新買枝kj m700 。。。新紅腸。。。新36猪。。。一炮過機試完。。。。唔G佢他肯唔肯簽?。。。同會唔會自己報官呢?

作者: T-800    時間: 28-4-2013 17:17

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-4-2013 17:00 發表
做得好丫
一早應該咁做,比D商業誠意,但―定要當面測比客睇,吾好自己夾粗寫落去先好....
温馨提示:
一般4.5mm鋼珠鎗吾超過 310fps 、鉛彈260fps 就十分穏陣,幾乎任何情況下刀吾會過jj

happy shooting!

作者: Vindicator    時間: 28-4-2013 17:18

引用:
原帖由 tango1997 於 28-4-2013 17:10 發表
如果我係佢度新買枝kj m700 。。。新紅腸。。。新36猪。。。一炮過機試完。。。。唔G佢他肯唔肯簽?。。。同會唔會自己報官呢?
寫只限用咩氣
用紅氣過jj則不會負責
作者: Vindicator    時間: 28-4-2013 17:18

引用:
原帖由 siumingsiusiu 於 28-4-2013 17:02 發表
可以scan落電腦
作者: Tango1997    時間: 28-4-2013 17:20

引用:
原帖由 Vindicator 於 28-4-2013 17:18 發表

寫只限用咩氣
用紅氣過jj則不會負責
OK.... 咁你試吓猛將加25猪會有乜效果
作者: T-800    時間: 28-4-2013 17:22

引用:
原帖由 withp90 於 28-4-2013 17:08 發表

其實我都覺得登記身份證冇咩所謂

btw 大家都知有支俄款中國手拉...
希望d人有處理到
改低左至賣比客..... 不過一般人只針對鋼珠、鉛弾、co2比較多,範圍縮窄,易搞好多...

作者: T-800    時間: 28-4-2013 17:31

軍醫以前試過去朋友店度買枝4.5mm鋼珠鎗,朋友誓神劈願話吾過J,叫イ巨測速又話煩,返去一測又係過少少,搞到要自己改餐死降火....重話朋友.....

ps:現場測下速至賣有幾煩...??

ps:其実6mm AIRSOFT GUN 重煩...因不同彈重太多、不同壓力GAS太多,要測反而真係煩過鋼珠、鉛弾、co2多多声...

作者: ardyto    時間: 28-4-2013 17:41

引用:
原帖由 T-800 於 28-4-2013 16:58 發表

贊成~~好提意~唔洗係店買回家先知超J;相對唔會因自行改槍屈係店做
作者: Sophi_hk    時間: 28-4-2013 17:41

哩個做法係好事
如果維修既鋪頭都喧做就好
作者: marcooo    時間: 28-4-2013 17:44

如何證明張單寫個枝就係買個枝

屋企個枝就係張單個枝
作者: loveless    時間: 28-4-2013 18:01

引用:
原帖由 marcooo 於 28-4-2013 17:44 發表
如何證明張單寫個枝就係買個枝

屋企個枝就係張單個枝
槍店只係盡量做好/保護自已本份, 証明槍械售出時合乎法例.
貨物出門後就係槍主責任.

出發點係自保, 但都算係好的第一步.
作者: T-800    時間: 28-4-2013 18:05

引用:
原帖由 loveless 於 28-4-2013 18:01 發表

槍店只係盡量做好/保護自已本份, 証明槍械售出時合乎法例.
貨物出門後就係槍主責任.

出發點係自保, 但都算係好的第一步.
不錯....肯做始終好過吾做.....
亦可以比買家一個較具体的数據,更了解支鎗的具体火力...WIN WIN 的

作者: loveless    時間: 28-4-2013 18:06

引用:
原帖由 tango1997 於 28-4-2013 17:10 發表
要100%完善制度至行動, 就真係2067年都落實唔到, 盞大家攬住一齊死...
作者: Tango1997    時間: 28-4-2013 18:09

風頭火勢。。。。一定自保。。。。免得拖垮公司業務

部測速機唔知有無 Calibration呢?
作者: ardyto    時間: 28-4-2013 18:11

希望各槍店負責人睇到此POST都有樣學樣咁大家都有一D保障(雖然未解決marcooo問題)
作者: loveless    時間: 28-4-2013 18:16

引用:
原帖由 tango1997 於 28-4-2013 18:09 發表
風頭火勢。。。。一定自保。。。。免得拖垮公司業務

部測速機唔知有無 Calibration呢?
大家..要..靈活處理o麻
作者: rho837    時間: 28-4-2013 21:13

記住!部初速機要一年兩次去公正行驗證!
作者: ELSONQOO    時間: 28-4-2013 22:39

小小off topic一問,
如果警方check槍
係會用134a,top gas,紅氣? (8kg,12kg,22kg)
又要用幾重既彈呢???
作者: gtoray    時間: 28-4-2013 22:51

引用:
原帖由 ELSONQOO 於 28-4-2013 22:39 發表
小小off topic一問,
如果警方check槍
係會用134a,top gas,紅氣? (8kg,12kg,22kg)
又要用幾重既彈呢???
應該會用同時搜到, 所有相同既氣同彈
作者: Hkpolice-Psu    時間: 28-4-2013 22:55

都不失為一個方法
作者: B20_hk    時間: 28-4-2013 22:58

老實講,買架掃把佬返嚟,車主跟手落場賽車。
唔通警察去車行代理拉人咩!
作者: gtoray    時間: 28-4-2013 23:01

引用:
原帖由 B20_hk 於 28-4-2013 22:58 發表
老實講,買架掃把佬返嚟,車主跟手落場賽車。
唔通警察去車行代理拉人咩!
UM 同地肉依家就係咁...... (不過好似事前已經比放蛇中伏)

其實我覺得 wgc 咁做可以一定程度上保障雙方
而且係一個好明確既姿態, 係好的
作者: siumingsiusiu    時間: 28-4-2013 23:07

其實維修之後都可以咁做。總之無論支鎗販賣定維修之後驗一驗,證明合法,咁買賣雙方都安樂又放心。
作者: b.jam    時間: 28-4-2013 23:22

引用:
原帖由 siumingsiusiu 於 28-4-2013 17:02 發表
一般做生意都要keep單七年,影響不大呀
作者: B20_hk    時間: 28-4-2013 23:38

引用:
原帖由 gtoray 於 28-4-2013 23:01 發表

UM 同地肉依家就係咁...... (不過好似事前已經比放蛇中伏)

其實我覺得 wgc 咁做可以一定程度上保障雙方
而且係一個好明確既姿態, 係好的
放蛇就低死
作者: gtoray    時間: 28-4-2013 23:43

我覺得近時中港台氣槍玩具業發展蓬勃
業界忙於做生意而疏忽都是原因
作者: JBL    時間: 28-4-2013 23:48

作者: carltam    時間: 29-4-2013 00:19

其實警察一早就知呢行有少少唔見得光,咁多年都係隻眼開隻眼閉。
講真,呢d氣槍咁多變數,唔同氣唔同彈都唔同j,佢要做野既話咩22kg+鋼彈,咩GBB手槍都中伏啦。
作者: T-800    時間: 29-4-2013 00:55

引用:
原帖由 carltam 於 29-4-2013 00:19 發表
其實警察一早就知呢行有少少唔見得光,咁多年都係隻眼開隻眼閉。
講真,呢d氣槍咁多變數,唔同氣唔同彈都唔同j,佢要做野既話咩22kg+鋼彈,咩GBB手槍都中伏啦。
22kg幾乎一定會用來試,但6mm工業鋼珠就唔會....因為6mm工業鋼珠並唔係GBB應用既子彈,警察部內部係唔會亂來的...

Happy shooting!

作者: alvin155    時間: 5-5-2013 17:17

引用:
原帖由 T-800 於 29-4-2013 00:55 發表

22kg幾乎一定會用來試,但6mm工業鋼珠就唔會....因為6mm工業鋼珠並唔係GBB應用既子彈,警察部內部係唔會亂來的...

Happy shooting!
怕就怕好似哥哥套槍王咁,係要搞你你都冇符(我估)
作者: sovietarmy2012    時間: 5-5-2013 17:38

若要諗到最極端的情況,除了離開,別無他途

若你無能力離開HK,一切上繳你又不會交槍.你又何必自己嚇自己.

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0