標題: [KA] KA M4 GBB身, 點樣執齊內部件最抵玩 [打印本頁]

作者: F_Fillet    時間: 13-6-2013 17:35     標題: KA M4 GBB身, 點樣執齊內部件最抵玩

作者: siman2003    時間: 13-6-2013 18:30

我的KA M4 GBB
主要用GP料
只有Trigger Guard Dust Cover Receiver Pin Set用KA的

圖片附件: 39.jpg (13-6-2013 18:30, 144.01 KB) / 該附件被下載次數 311

作者: kai_matt    時間: 13-6-2013 18:55

啱啱自組枝m7
只有Forward assist要用ka
Receiver pin我都係用gp
Buffer lock座最好搵ka,如果唔係有啲緊
作者: kai_matt    時間: 13-6-2013 18:57     標題: 回覆 1# 的帖子

用wok kit啦
諗諗下buffer lock座銼兩銼都得
作者: siman2003    時間: 13-6-2013 19:05

KA身用GP Forward assist會有D不順暢
Buffer lock座可以用GP不過要用沙紙汁少少

作者: loveless    時間: 13-6-2013 19:08

細pin, buffer lock座, forward assist之類, 最fit 位係AGM, 直上.

bolt stop座就真係乜廠都要銼兩野至入到...
作者: siman2003    時間: 13-6-2013 19:32

下個目標係M7A1或M&P15(零件收集中)

圖片附件: 42.jpg (13-6-2013 19:32, 147.58 KB) / 該附件被下載次數 306

作者: F_Fillet    時間: 13-6-2013 19:49

作者: loveless    時間: 13-6-2013 20:17     標題: 回覆 8# 的帖子

我係拆槍..

其實你遇到既問題, 都可以用簡單工具+ DIY解决, o甘當然要心機同决斷(ie. 打死罷就既心態)

PS. 我用緊鋼element BCG  + agm 飛機
作者: 2slow    時間: 13-6-2013 20:24

GP bolt carrier 加 energy飛機組唔錯
呢個組合用GP 匣及G5匣效果都好好
作者: F_Fillet    時間: 13-6-2013 20:43     標題: 回覆 9# 的帖子

作者: kai_matt    時間: 13-6-2013 21:06     標題: 回覆 10# 的帖子

能量飛機無得賣喇
想試gas paradise新出嘅鋁飛機
作者: Dardoman    時間: 13-6-2013 21:26

作者: Dardoman    時間: 13-6-2013 21:32

作者: 2slow    時間: 13-6-2013 21:35

引用:
原帖由 Dardoman 於 13-6-2013 21:26 發表
路過搭訕,gp的料太軟,不太耐操,為何不省下$買一支井記,買條真骨就搖都不搖!DD RIS II 是不錯的選擇!

http://www.ar15.com/archive/topic.html?b=3&f=118&t=531600
樓主話要抵玩喎...
作者: 2slow    時間: 13-6-2013 21:37

引用:
原帖由 kai_matt 於 13-6-2013 21:06 發表
能量飛機無得賣喇
想試gas paradise新出嘅鋁飛機
噢 ??? 能量飛機無得賣?
無耐前好似係見過槍街有喎...

anyway gas paradise 邊樹有
作者: F_Fillet    時間: 13-6-2013 21:43

作者: 2slow    時間: 13-6-2013 21:49

引用:
原帖由 F_Fillet 於 13-6-2013 21:43 發表

我全部軍火既總值都未必夠買
有咁既筆值, 都唔會用係AR上...
呢枝野一時衝動已經洗左我太多錢, 唔會再多駛了

所以先想把心一橫用平野搞掂佢, 諗緊放番枝M4幫補下
如果平唔到, 不如止蝕
但有D野都係要買;c ...
咁樣的話用5KU或AABC件睇下砌唔砌到啦, 不過預左要執執ga la
作者: kai_matt    時間: 13-6-2013 21:50     標題: 回覆 16# 的帖子

喺邊見到=)
朗哥qxf
作者: F_Fillet    時間: 13-6-2013 22:07

作者: kai_matt    時間: 13-6-2013 22:11     標題: 回覆 20# 的帖子

你錯過咗ca半價
佢有for wa system嘅鋼件
一魚三草有哂hammer, sear, selector嗰啲
作者: 2slow    時間: 13-6-2013 22:14

引用:
原帖由 F_Fillet 於 13-6-2013 22:07 發表

加加埋埋都唔係平呀.. 何B又樣樣野都無貨
再度唔掂就上啱咪BLOOD訂!!反正要買托同骨片

枝KA都可以話交學費, 依家摸熟左結構, 真係寧可直接砌
依家除左多份上身玩可長可短, 剩低D野真係送都 ...
話時話啱咪BLOO係咪可直接上煙廠街訂野買野ga ??
作者: kai_matt    時間: 13-6-2013 22:21     標題: 回覆 22# 的帖子

唔係樣樣得
我試過想訂骨,佢話唔得
作者: F_Fillet    時間: 13-6-2013 22:24

作者: F_Fillet    時間: 13-6-2013 22:27

作者: kai_matt    時間: 13-6-2013 22:37     標題: 回覆 24# 的帖子

咁你再砌都唔會好貴姐
作者: F_Fillet    時間: 13-6-2013 22:44

作者: andre_ktss15    時間: 14-6-2013 08:16

成套原素件咪平
Za身
5kv外管+aeg hopup+尾通
原素鋼件

呢度維埋1300左右?管托有多的話就非常接近埋單
作者: horenhim    時間: 14-6-2013 11:44

是咁的,
小弟支KA用
兩年前的國產鋼火控+
井井bolt KA飛機+
GP HR buffer+
Prime aeg barrel hop up+
firefly hopup膠 RA精密管

一路到而家都好健康
作者: 2slow    時間: 14-6-2013 12:12

引用:
原帖由 horenhim 於 14-6-2013 11:44 發表
是咁的,
小弟支KA用
兩年前的國產鋼火控+
井井bolt KA飛機+
GP HR buffer+
Prime aeg barrel hop up+
firefly hopup膠 RA精密管

一路到而家都好健康
"...一路到而家都好健康..."
落場定係係家裡自hi先
作者: loveless    時間: 14-6-2013 18:39

引用:
原帖由 andre_ktss15 於 14-6-2013 08:16 發表
成套原素件咪平
Za身
5kv外管+aeg hopup+尾通
原素鋼件

呢度維埋1300左右?管托有多的話就非常接近埋單
今時今日我諗要行晒18區至有機會齊集一整套原素鋼件.
作者: kai_matt    時間: 14-6-2013 18:49     標題: 回覆 31# 的帖子

Shooter都叫做有啲
不過唔齊
作者: horenhim    時間: 15-6-2013 10:53

引用:
原帖由 2slow 於 14-6-2013 12:12 發表

"...一路到而家都好健康..."
落場定係係家裡自hi先
打靶/speed shooting多
間中打下CQB
我24/7自hi的
作者: 小鬼182    時間: 15-6-2013 11:44

引用:
原帖由 loveless 於 14-6-2013 18:39 發表

咪係~~去QRF度買套鋼餡仲好啦………
作者: kai_matt    時間: 15-6-2013 14:14     標題: 回覆 34# 的帖子

佢要平
我諗係好平……
六舊都可能多
同埋聽朗哥講套嘢落ka要執
作者: Lakuro    時間: 15-6-2013 14:49

玩M4 GBB內部真係最好吾好買聯合國牌子件,比你裝得入都未必打得順,依家已經好過以前起馬有ka成槍又有gp kit 小弟係過來人
作者: 小鬼182    時間: 15-6-2013 15:01

引用:
原帖由 kai_matt 於 15-6-2013 14:14 發表
佢要平
我諗係好平……
六舊都可能多
同埋聽朗哥講套嘢落ka要執
散買嘅ka民用身跟足wa數,聽聞要修小小,但軍版嘅成槍就改咗,直上~~
作者: loveless    時間: 15-6-2013 16:04

散買KA SW/MUR-1身的呎吋, 同AGM、日本WA 上下身係一樣.
好處係KA 有修正了上身魚骨高度.
作者: F_Fillet    時間: 15-6-2013 23:48

作者: 2slow    時間: 16-6-2013 00:05

引用:
原帖由 F_Fillet 於 15-6-2013 23:48 發表
QXF果套野應該都係無彈弓果D野?
加埋尾通, buffer, firingpin座, buffer座, 唔計剩料都唔會平過wok kit

KA身條數我都想知, 係開倉買既SW身/6MM COLT成槍身係一樣,
但有師兄講過KA身係窄過GP, D PIN係短D
而我換 ...
能量飛機今日係射手見到, 剛想post上黎比大家知...
點解唔買G5匣呢
作者: F_Fillet    時間: 16-6-2013 00:22     標題: 回覆 40# 的帖子

作者: loveless    時間: 16-6-2013 00:53

Sorry 唔記得講埋
KA身的確係比其他廠金身窄左大約1mm
作者: kai_matt    時間: 16-6-2013 01:08     標題: 回覆 40# 的帖子

how come i cant find it....juz three to four days ago........x!!
作者: kai_matt    時間: 16-6-2013 01:09     標題: 回覆 39# 的帖子

KA mags.......rubbish
y not buy G5 ar, gd price in Ehoxxy wor
作者: kai_matt    時間: 16-6-2013 01:11     標題: 回覆 41# 的帖子

how come.......
my M7 is King Arms body, the GP Pmag is damn fit
作者: 死硬利迷    時間: 16-6-2013 01:15     標題: 回覆 45# 的帖子

C HING 我想問你個前節係咩廠嫁
作者: kai_matt    時間: 16-6-2013 01:26     標題: 回覆 46# 的帖子

GP
作者: 死硬利迷    時間: 16-6-2013 01:31

KIT 951 果SET 嗎
如果係 呢SET係FOR AEG 可以順利上 KA GBB BODY嗎
唔好意思 因為本人而家得個身 可能比較多野問
唔該你先
作者: kai_matt    時間: 16-6-2013 01:51     標題: 回覆 48# 的帖子

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... 9281&highlight=
got all info u need
作者: F_Fillet    時間: 16-6-2013 02:22

作者: kai_matt    時間: 16-6-2013 02:26     標題: 回覆 50# 的帖子

二手街; 上手購於KA開倉
作者: F_Fillet    時間: 16-6-2013 02:31

作者: kai_matt    時間: 16-6-2013 02:47     標題: 回覆 52# 的帖子

no idea lu
作者: andre_ktss15    時間: 16-6-2013 03:38

引用:
原帖由 loveless 於 14-6-2013 06:39 PM 發表

E何b啊ching...減完價唔知凈幾多呢
作者: F_Fillet    時間: 16-6-2013 04:32

作者: F_Fillet    時間: 16-6-2013 04:33     標題: 回覆 54# 的帖子

作者: kai_matt    時間: 16-6-2013 05:03     標題: 回覆 55# 的帖子

我就ka身
Gp mag catch, gp bolt, gp bolt carrier
無misfeed/double feed
後定都正常

作者: andre_ktss15    時間: 16-6-2013 07:02

引用:
原帖由 F_Fillet 於 16-6-2013 04:33 AM 發表
hobby 好多野都無, 至少website係咁講
上星期最少有display
作者: siman2003    時間: 16-6-2013 12:16

引用:
原帖由 F_Fillet 於 16-6-2013 04:32 發表
想問下各位用GP PMAG+KA身既師兄, 你地個MAG CATCH係咩廠?
同埋你地所謂fit既, 係bolt在前, 還是後定在都fit?

依家個問題似乎係個PMAG除左鬆, 仲上得太高(1mm左右)頂住條bolt, 食bolt+misfeed/double feed
KA b ...
我的KA身用GP PMAG無問題很暢順(KA身+GP MAG CATC+QXF鋁bolt)
不過用係PRIME身到會比嘩佬lock卡住

圖片附件: 30.jpg (16-6-2013 12:16, 131.81 KB) / 該附件被下載次數 231

作者: F_Fillet    時間: 16-6-2013 23:11

作者: kai_matt    時間: 16-6-2013 23:13     標題: 回覆 60# 的帖子

not that useful for ambi mag catch....I suppose
作者: kai_matt    時間: 16-6-2013 23:17     標題: 回覆 60# 的帖子

no need for part 4,5 wor......
作者: carl    時間: 16-6-2013 23:43     標題: 回覆 60# 的帖子

2.個bolt尾膠圈位比KA明顯細,
KA係貼住兩個carrier內籠既, energy就好鬆.

你試吓換KA 隻O-RING 再試, 呢個位唔密氣會BOLT 唔郁.
作者: 2slow    時間: 16-6-2013 23:50

引用:
原帖由 F_Fillet 於 16-6-2013 04:32 發表
想問下各位用GP PMAG+KA身既師兄, 你地個MAG CATCH係咩廠?
同埋你地所謂fit既, 係bolt在前, 還是後定在都fit?

依家個問題似乎係個PMAG除左鬆, 仲上得太高(1mm左右)頂住條bolt, 食bolt+misfeed/double feed
KA b ...
用PMag最好用番GP mag catch, 否則自己磨少少 mag catch
作者: F_Fillet    時間: 17-6-2013 01:16

作者: F_Fillet    時間: 17-6-2013 21:49

作者: siman2003    時間: 18-6-2013 04:41

oring方面試下紮兩圈水喉膠布撐大D睇下得唔得
或去立泰配返D oring
作者: 2slow    時間: 18-6-2013 09:49

引用:
原帖由 F_Fillet 於 17-6-2013 21:49 發表
用左KA oring => 一樣, 兩個ring size根本無咩分別

拆番4,5號, 再修短飛鏢, 都係打到幾槍又爆氣

問題都係blow back 完全唔夠力, 仲衰過ka飛機,
完全唔明點解咁多人推介

btw, M4 gbb真係比槍玩多過玩槍,
一 ...
不如總括一下你成支槍現在既setup先啦... x!!
作者: F_Fillet    時間: 18-6-2013 15:17     標題: 回覆 68# 的帖子

作者: 2slow    時間: 19-6-2013 10:35

引用:
原帖由 F_Fillet 於 18-6-2013 15:17 發表
KA s&w 身
GP PMAG

VFC hopup座
AABB chrome blot carrier
energy飛機
其他野都仲係KA原裝

新進展:
直接換做AABB飛機完成品(特價$44, 成個飛機唔駛砌, 再加一紅一黑後備O-ring 同 e-ring...
話時話紅黑o ...
我估係你cut飛標cut多左, 我有兩隻能量飛機唔洗mod都運作正常
概然你有幾隻飛機係度點解唔對比一下
作者: F_Fillet    時間: 20-6-2013 01:17     標題: 回覆 70# 的帖子

作者: siman2003    時間: 20-6-2013 06:40

點解要換sear?
小便彈有可能係hop up問題
作者: F_Fillet    時間: 23-6-2013 00:30

作者: red_ant_tony    時間: 23-6-2013 06:52

I find that GP or Prime internals are more consistent. At least they are made to fit each other. Why don't you try a GP aeroplane?
作者: F_Fillet    時間: 23-6-2013 09:55

作者: siman2003    時間: 23-6-2013 10:25

能量飛機+RA N.P.A.S.效果的確唔錯
作者: F_Fillet    時間: 23-6-2013 12:27

作者: 2slow    時間: 23-6-2013 12:45

引用:
原帖由 F_Fillet 於 23-6-2013 00:30 發表
最新進展:
我係成個火控換左, 我開呢個post就係問呢樣野...
btw, 個saph sear係完全掂都掂唔到個hammer, 又多件垃圾

個energy飛機, 我又研究左一陣, 發覺佢個入氣位係比AABB同KA都低成1mm
加埋PMAG就算磨埋mag ...
hopup已經收盡,
而AABB就仲有小便彈, 零距離唔穿報紙, 甚至唔夠力出槍管
未用過VFC hopup 坐真係唔知, 但小便彈應該係關hopup 坐事, 話時話你有無裝下面呢舊野?

擺係upper receiver的

作者: 2slow    時間: 23-6-2013 13:43     標題: 回覆 69# 的帖子

"...新進展:
直接換做AABB飛機完成品(特價$44, 成個飛機唔駛砌, 再加一紅一黑後備O-ring 同 e-ring...
話時話紅黑oring有咩分別?)..."

答番你呢個問題, 紅oring比較大, 自己用AGM或GP bolt carrier 時先會用, 其它bolt用可能大緊, 令致飛機出入困難
作者: F_Fillet    時間: 23-6-2013 13:49     標題: 回覆 78# 的帖子

作者: seiko1    時間: 23-6-2013 17:05

有無人試過ka身用GP 個fire pin 坐?
作者: 2slow    時間: 23-6-2013 17:16     標題: 回覆 80# 的帖子

今日出左去買一set 能量飛機, 一來見有得買就買番set作後補, 二來試下你個問題

砌法如下圖, 直落完全無改任何部件, 用番佢跟黎的黑色o-ring

用GP原裝bolt, 飛機外殼都係無改無修直上, 用手試拉飛機出入正常

飛標無cut過, 入氣口無磨過

用KA Troy金身 及GP既Pmag, 拉bolt上彈暢順,
唯一係能量飛機頭close bolt時感覺到佢比較緊, 同KA個金身敏合問題 (G&P及Prime金身係用barrel extension無呢個問題)
不過我特登唔執睇下有無問題

測試結果, old school方法用汽水罐, 裂底中力度, 爽穿兩面(當然用top gas啦)
再試單發及連發都無問題

圖中可以見到我用AABB出果隻Ambi Magazine release, 有磨過少少

圖片附件: CIMG3766.JPG (23-6-2013 17:16, 103.06 KB) / 該附件被下載次數 308

圖片附件: CIMG3768.JPG (23-6-2013 17:16, 77.48 KB) / 該附件被下載次數 295

圖片附件: CIMG3777.JPG (23-6-2013 17:16, 89.67 KB) / 該附件被下載次數 323

圖片附件: CIMG3778.JPG (23-6-2013 17:16, 66.71 KB) / 該附件被下載次數 307

圖片附件: CIMG3773.JPG (23-6-2013 17:16, 95.72 KB) / 該附件被下載次數 364

圖片附件: CIMG3775.JPG (23-6-2013 17:16, 101.76 KB) / 該附件被下載次數 294

圖片附件: CIMG3776.JPG (23-6-2013 17:20, 79.27 KB) / 該附件被下載次數 309

作者: carl    時間: 23-6-2013 18:53

引用:
原帖由 seiko1 於 23-6-2013 17:05 發表
有無人試過ka身用GP 個fire pin 坐?
要少改先裝到.
作者: kai_matt    時間: 23-6-2013 19:49     標題: 回覆 81# 的帖子

我枝m7係
作者: RCman    時間: 23-6-2013 20:03

其實KA/GP件互換上面的兼客性問題。
有師兄直上無問題,有師兄話唔得?完全係一個正常答案。
你得唔代表人得,反之你唔得人地得你可能覺得好出奇?
大家都係WA system, 一支M4所相關的Parts係好多,
其中一小件parts有公差,個人裝砌時的工藝,都可能影響到做唔到正常動作。
學砌一支WA system,有經歷在所難免。
從錯誤中吸取經驗反而最重要,沒有一本通書會睇到老的

作者: titaniumcat    時間: 24-6-2013 00:33

引用:
原帖由 RCman 於 23-6-2013 20:03 發表
其實KA/GP件互換上面的兼客性問題。
有師兄直上無問題,有師兄話唔得?完全係一個正常答案。
你得唔代表人得,反之你唔得人地得你可能覺得好出奇?
大家都係WA system, 一支M4所相關的Parts係好多,
其中一小件p ...
I couldn't agree more!!
作者: loveless    時間: 24-6-2013 02:12

我o個支因為換柄等緊套A2 buffer, 所以暫時抽走左彈簧, 得個睇字.
佢用緊元素鋼bolt+agm飛機.
呢支我係在UN買KA淨身乜都冇跟, 成支槍係有乜就手就塞入去, 唔o岩修到o岩.
有好多件磨少少修少少就用到
但好難用文字寫到明邊件邊忽修幾多
所以後期見到樓主o甘多煩惱
都唔知講乜好

整槍可以係樂趣, 又可以好痛若
有點視乎心態..

圖片附件: KA_GBB.jpg (24-6-2013 02:12, 108.22 KB) / 該附件被下載次數 248

作者: F_Fillet    時間: 24-6-2013 03:48

作者: F_Fillet    時間: 24-6-2013 03:53

作者: loveless    時間: 24-6-2013 07:29

引用:
原帖由 F_Fillet 於 24-6-2013 03:53 發表

師兄個setting正呀, 我心目中都係咁上下
枝鏡係珍品?
多口問句, 你地D trx extreme骨, 係牛牛無gas tube版,
定係
槍上o個碌係中國造的平價1-4X.
我試鏡有一套比較系統化的方法,
睇光學同結構, 冇話咩珍唔珍品

條骨我都唔知係乜牌子
總之13吋就唔會係dytac
又唔係牛
總之老翻一條...

圖片附件: scope_set_test.jpg (24-6-2013 07:29, 58.6 KB) / 該附件被下載次數 238

作者: 2slow    時間: 24-6-2013 11:47

引用:
原帖由 loveless 於 24-6-2013 02:12 發表
我o個支因為換柄等緊套A2 buffer, 所以暫時抽走左彈簧, 得個睇字.
佢用緊元素鋼bolt+agm飛機.
呢支我係在UN買KA淨身乜都冇跟, 成支槍係有乜就手就塞入去, 唔o岩修到o岩.
有好多件磨少少修少少就用到
但好難用文字 ...
幾靚仔喎
loveless兄你個KA身係自己抹晒d marking?
作者: loveless    時間: 24-6-2013 12:09

引用:
原帖由 2slow 於 24-6-2013 11:47 發表

幾靚仔喎
loveless兄你個KA身係自己抹晒d marking?
噴油o乍
個KA身太易甩油了, 一碰就花
作者: 2slow    時間: 24-6-2013 14:08

"。。。根據前面MATT師兄, 佢個M7A1身都係fit GP PMAG, 而你地好似都無磨mag catch
但我個MP15身, 就同另一D poast既KA身case一樣, 入PMAG係鬆既, 仲可以前後搖
而且全原裝都要磨mag catch先得
極度懷疑KA至少有兩條數。。。"

用KA身我有磨Mag catch的
其實我有幾隻唔同時期買既PMAG都有唔同既公差, 有兩隻黑身PMAG竟然要好大力先插得番入GP既Magpul身
其它入KA身有d好fit, 有d就有虛位

"。。。仲有carrier因素, 所以話兩個case其實好唔同,
雖然我都諗唔到點解可以完全唔work咁大獲。。。"

aabb carrier自己無買未試過, 咩重量? 可能夾其它飛機會好正呢

"。。。我唔係唔enjoy整槍, 但當你越洗越多意外錢落去, 洗晒D錢,
用晒D工餘時間, 一晚大裝大拆十次八次, 重複大半個月
仲係壞完一樣又一樣, 你就明我既唏噓。。。"

砌GBB就係咁, 以前我都一樣又想最平砌把見得人又打得既GBB, 之後就買埋一大堆唔等洗既件, 當交學費
你話晒D工餘時間, 但我又幾enjoy個過程, 真係學到唔少野ga, 砌得多你就自然會識執生, 第時行少好多怨枉路

砌GBB 我覺得主要係d件要平衡先得, 自己既首則係執到d零件運作暢順, 吻合為最關鍵
作者: RCman    時間: 24-6-2013 14:32

引用:
原帖由 2slow 於 24-6-2013 14:08 發表
"。。。根據前面MATT師兄, 佢個M7A1身都係fit GP PMAG, 而你地好似都無磨mag catch
但我個MP15身, 就同另一D poast既KA身case一樣, 入PMAG係鬆既, 仲可以前後搖
而且全原裝都要磨mag catch先得
極度懷疑KA至少有兩 ...
aabb Bolt Carrier 我買過兩次(都係灰色身,AABB我全完唔建議買電鍍身添),真量真係唔可以叫做合格,
而且左邊活門位鑄造時個角位有問題,一定要打磨,否則個膠活門cover不能完全閉合。
老實講,如果新手Bolt果方面唔想太麻煩,我係建議買完齊負壓GP Bolt set好過。

至於M4自組經驗。我手上七支M4, 只有一支GP M7A1 係成鎗買回來,
其他都是關合國自組,火控有買過台製Full set鋼製套件,有買過Element,有買過AABB, 連國產三連發火控都買過。
而最易生問題我經驗係bolt stop果道個坐,有時因為KA/GP工差問題要打磨修改少少係難免,修幾多就每個case都不同,也有試過Mag catch個kick位要磨走少少至lock得緊個Mag都有。
反而Bolt 問題係少好多。

作者: 2slow    時間: 24-6-2013 14:40

引用:
原帖由 RCman 於 24-6-2013 14:32 發表

aabb Bolt Carrier 我買過兩次(都係灰色身,AABB我全完唔建議買電鍍身添),真量真係唔可以叫做合格,
而且左邊活門位鑄造時個角位有問題,一定要打磨,否則個膠活門cover不能完全閉合。
老實講,如果新手Bolt果方 ...
下, 你竟然有買過aabb bolt? 用咩飛機呢? 效果如何?
我只買左aabb隻飛機(有金屬咀果隻), 唔落O-ring入落G&P bolt度都有d緊, 一定要執...

GP成份bolt要4-5舊水
作者: RCman    時間: 24-6-2013 14:48

引用:
原帖由 2slow 於 24-6-2013 14:40 發表

下, 你竟然有買過aabb bolt? 用咩飛機呢? 效果如何?
我只買左aabb隻飛機(有金屬咀果隻), 唔落O-ring入落G&P bolt度都有d緊, 一定要執...

GP成份bolt要4-5舊水
AABB bolt carrier 我貪平買過來試(想有唔同力度的Bolt除時換到麻),不過質素真係一般,
也有試過把AABB bolt carrier裝入aabb隻飛機,執少少都係work的,不過我覺得aabb隻飛機出氣唔stable,時大時細力。
GP bolt我係次次等E興趣八折時買的
GP 銀色bolt carrier 上次八折買$200
作者: 2slow    時間: 24-6-2013 14:55

引用:
原帖由 RCman 於 24-6-2013 14:48 發表

AABB bolt carrier 我貪平買過來試(想有唔同力度的Bolt除時換到麻),不過質素真係一般,
也有試過把AABB bolt carrier裝入aabb隻飛機,執少少都係work的,不過我覺得aabb隻飛機出氣唔stable,時大時細力。
GP b ...
話時話, 有無試過之前靚姐度買果組BOLT?? 我仲未拆未試過
作者: RCman    時間: 24-6-2013 14:57

其實以樓主最初時入手KA MUR身,作為第一次組裝WA system M4
最安全及經濟係直接入手GP WOK M4 kit $1000
原裝有齊所有部件,有幾件主要parts已經值回價錢。
負壓bolt set $500, Hop-up坐連內管$400, 啞鋁火控$250, Mag catch/ stopper $200, tube+ pad $150.......
其他如RIS, stock, grip, sight 就個人喜愛。

Matt 師兄支自組M7A1都係用GP WOK kit改出來,
至少"what氣"少及打得到,唔會裝裝拆拆後都係打不成。
到有一定自組經驗後,至真正買散件砌第二支還未遲。
作者: RCman    時間: 24-6-2013 15:01

引用:
原帖由 2slow 於 24-6-2013 14:55 發表

話時話, 有無試過之前靚姐度買果組BOLT?? 我仲未拆未試過
試過,一般啦。
還是能量+GP bolt carrier 或是GP負壓set好
能量飛機+Element Npus 都有試過,不過有時個Npus叉仔會反轉.....唔知點解
作者: loveless    時間: 24-6-2013 15:01

我居然買過aabb 電鍍o個條
三連發最大問題係冇士啤 disconector 散件,  semi o個片仲可以格硬磨薄普通司牙, burst o個片一蝕就真係冇計..

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0