標題: 求此槍評價(唔知有冇錯區) [打印本頁]

作者: JT_ArThuR_KoRT    時間: 15-7-2013 16:25     標題: 求此槍評價(唔知有冇錯區)

http://shop.ehobbyasia.com/catal ... -earth/category/27/
呢吧點?
作者: yiuyiusiu    時間: 15-7-2013 18:04

邊方面?
好重
唔實用
唔岩室內
GNP箱 得閒玩下算可以
以上所有 = 唔值
作者: hermansiu    時間: 16-7-2013 02:12

16尺管,打室內轉彎都辛苦啦!加支203又重,又無機會用,第二支吧啦!
作者: Dave    時間: 16-7-2013 12:15

外觀:各花各眼,我覺得呢碌型好多
http://shop.ehobbyasia.com/gandp ... her-aeg-marine.html

重量偏重,重心偏前,舉槍瞄準時吃力一點,M203 係實戰冇咩用,嚇下人歡樂下還可以,
性能方面的事請無視。長槍身壞處係舉槍放槍都慢一點,CQB 轉彎抵肩不能,
好處是可以裝長D 管 打大力D,相對用細力D 彈弓,同埋大碌D有型。

在下都偏向又長又大碌的槍款,當然係氣槍界入面,長槍管不等於準d 遠d ,跟真槍不同的。
所以長槍管的益處不顯,就淨係缺點「重」了。
然而如果你唔係瘦猛猛,渣一日3 kg 的m4 同 渣一日 4 kg 的 m16 分別不大,
因為雖然話 m16 重心前,但仍算平衡,這是很影響體力消耗的一環。

gp 性能不過不失,唔打神力快頻,可以安心使用的質素。

作者: sergeant3007    時間: 16-7-2013 13:32

16尺?

樓上ching對度量衡概念,,,,,
作者: Dave    時間: 16-7-2013 15:54

引用:
原帖由 sergeant3007 於 16-7-2013 13:32 發表
16尺?

樓上ching對度量衡概念,,,,,
是16 寸吧,... 不過M16 都唔係16 寸的
作者: loveless    時間: 16-7-2013 17:45

內部唔識講.
外觀就真係各花入各眼.
呢類架勢槍係俾緊一筆額外錢去買一堆相對雞肋的配件.
配件唔係送的,羊毛出自羊身上,售價貴0左同槍既性能並冇直接關係.

反而動用更少既金額去買支一體上身的MRP, 個人會覺得你還有點品味..

作者: fredpiek    時間: 16-7-2013 23:37

外觀就睇你點睇
內部就寫original box, 而小弟對gnp o既box感覺就一般, 想長打始終都要爆box
實用方便...小弟就覺得長到咁, 除非真係鐘意個款啦, 如果唔係盞自己辛苦 (大隻佬另計)

值唔值方面, 小弟就覺得唔值喇..
支野就咁斷估都3000以上
其實都係用黎買果堆「外觀為上實質有同無都一樣」o既配件
m203不在話下, 更重要o既係果堆 pts件..
話說小弟有聽過某位師兄話佢呢d  pts件係假野黎 (睇隻mbus後西正前方, 正牌pts gen1係印pts白字, 而非分模線), 而grip及stock手感同pts真野都有分別)
真定假小弟就真係唔清楚, 不過小弟上過西京個裝對比過, 發覺真係有「印白字o既款」
作者: Dave    時間: 17-7-2013 11:52

如果大前題係 m16 +203
其實都係得幾個選擇,
一係就長ras 版 ,加個上魚骨的203 係骨底:
一係比較classic 的呢種 http://shop.ehobbyasia.com/gandp ... her-aeg-marine.html
一係就post 1 果種嘜鋪版本。

嘜鋪版如果槍上面的配件你樣樣都喜歡就當然抵d ,
一個前節幾舊,一個尾托幾舊,一對西又幾舊。
問題係有時d 件你未必全部想要,結果就成為困縛式消費,
好似本人喜歡嘜鋪個尾托,但對前節實在散而遠之,倒不如買碌普通 m16 加托,甚至cheap 雞d 用國狗托也可。
花費少成千也。
作者: Contingency    時間: 17-7-2013 15:57

建議師兄諗過自己的體能...
(雖然自己都鐘意長身的槍)

M16應該係20吋定20.5吋....好似....
作者: Dave    時間: 17-7-2013 16:22

引用:
原帖由 Contingency 於 17-7-2013 15:57 發表
建議師兄諗過自己的體能...
(雖然自己都鐘意長身的槍)

M16應該係20吋定20.5吋....好似....
真槍 20 寸槍管
玩具槍內管就家家不同,MARUI 是 500 MM
GP 是短一點點。而呢碌MAGPUL 版佢寫得三百幾MM ,唔知攪咩..

其實4 KG 又唔算咩好重的槍,
最主要係睇個人身高,碌野都成米長,如果槍手冇番 170 Cm 以上就會似撐桿跳選手  

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0