標題: 玩開Gundam嘅師兄請救命! [打印本頁]

作者: MANKF    時間: 4-8-2013 15:44     標題: 玩開Gundam嘅師兄請救命!

前幾日行開零X物語,見到有兩套Gundam嘅食玩,見幾靚仔又唔貴所以馬上俾錢買咗,但砌好後唔知嗰幾條透明膠條轉尼轉去嗰啲係乜東東 請各師兄指教

圖片附件: DSC04684A.JPG (4-8-2013 15:44, 51.29 KB) / 該附件被下載次數 232

圖片附件: DSC04685A.JPG (4-8-2013 15:47, 52.47 KB) / 該附件被下載次數 239

圖片附件: DSC04686A.JPG (4-8-2013 15:47, 58.46 KB) / 該附件被下載次數 269

作者: chris1    時間: 4-8-2013 15:50

浮游炮?
作者: MANKF    時間: 4-8-2013 15:58

引用:
原帖由 chris1 於 4-8-2013 15:50 發表
浮游炮?
唔識!咩尼
作者: chris1    時間: 4-8-2013 16:10

類似呢支

圖片附件: Capture.JPG (4-8-2013 16:10, 36.36 KB) / 該附件被下載次數 224

作者: MANKF    時間: 4-8-2013 16:15     標題: 回覆 4# 的帖子

Thanks C-hing 類似導彈物體!
作者: chris1    時間: 4-8-2013 16:17     標題: 回覆 5# 的帖子

類似無人機既炮塔
作者: 里安    時間: 4-8-2013 20:17

引用:
原帖由 MANKF 於 4-8-2013 16:15 發表
Thanks C-hing 類似導彈物體!
係運用駕駛員"精神能力"控制攻擊既武器
作者: wingwing2174    時間: 4-8-2013 21:41

係[s]觸手[/s]浮游炮
作者: lkawing999    時間: 5-8-2013 03:31

你當部MS係航空母艦,
D浮遊炮就係上面嘅(無人)撘載機
作者: 0o0p    時間: 5-8-2013 05:17

d咁粗既透明膠連著又幾似觸手喎
作者: 2slow    時間: 5-8-2013 09:42

浮游炮(Funnels) 是NT(新人類)的專用武器
NT可透過psycommu system/psycoframe作無線控制的武器

另外有d係有線式的浮游炮(incom) 係比普通人類透過 quasi-psycommu 系統用腦波控制的...
作者: MANKF    時間: 5-8-2013 13:15     標題: 回覆 11# 的帖子

Thanks各師兄!我上youtube睇過,原來個浮游炮可以發射!可以回收,我重以為飛咗出去唔識返尼
作者: MANKF    時間: 5-8-2013 13:17

引用:
原帖由 0o0p 於 5-8-2013 05:17 發表
d咁粗既透明膠連著又幾似觸手喎
150蚊重有粒吹波糖係咁上下啦
作者: kai_matt    時間: 5-8-2013 14:44

浮游炮/龍騎兵
作者: Hkpolice-Psu    時間: 5-8-2013 16:07

簡單d,

浮遊炮係由一部機體入面走出來,而又係由同一個機司用腦電波遙控既槍
作者: 0o0p    時間: 5-8-2013 20:52

其實就算強如好似new gundam由阿姆羅
似乎飛翔砲/浮游砲無正式片段指出可以放出後收回來
比較接近消耗品 搖控會飛既槍
作者: Hkpolice-Psu    時間: 5-8-2013 21:04

引用:
原帖由 0o0p 於 5-8-2013 20:52 發表
我印象中卡碧尼係有回收的...
作者: seamoncheng    時間: 5-8-2013 21:11

引用:
殺帝利既浮游砲係有收番既, 睇番UC第一集啦
作者: 亞爾多    時間: 5-8-2013 21:13

引用:
Gundam vs Gundam算唔算正式片段?

印象中卡碧尼有回收+1
seed的龍騎兵及00的fung動畫中應該都有回收到
作者: 0o0p    時間: 5-8-2013 21:38

引用:
原帖由 亞爾多 於 5-8-2013 09:13 PM 發表

Gundam vs Gundam算唔算正式片段?

印象中卡碧尼有回收+1
seed的龍騎兵及00的fung動畫中應該都有回收到
卡碧尼向z同zz都好過場boss性質 有無回收到浮游砲真係無乜印像
到於seed同00中仲算唔算浮游砲值得研究
因為00鋼中頂多有一個人算nt吧 經常開裸聊果位
作者: kai_matt    時間: 5-8-2013 21:52     標題: 回覆 16# 的帖子

Seed嘅providence gundam, seed destiny嘅strike freedom同legend gundam都肯定有回收
作者: seamoncheng    時間: 5-8-2013 22:39

引用:
原帖由 0o0p 於 5-8-2013 21:38 發表

卡碧尼向z同zz都好過場boss性質 有無回收到浮游砲真係無乜印像
呢D算浮游砲吧

圖片附件: [POPGO][Mobile_Suit_Gundam_Unicorn][01][X264_AAC][480P](9E706EF0)_201385223840.JPG (5-8-2013 22:39, 36.46 KB) / 該附件被下載次數 196

作者: 亞爾多    時間: 5-8-2013 23:37

引用:
原帖由 0o0p 於 5-8-2013 21:38 發表

seed同00中唔係叫浮游砲,並不要求有特殊能力,不過武器性質一樣

卡碧尼響zz係過場boss?
作者: GHST    時間: 6-8-2013 01:17

SEED個D的確唔係浮游砲,叫龍騎兵
兩者看似相似,但其實係完全不同既系統
簡單尼講,
浮游砲(FANNEL):直接由NT機師腦波控制,電腦只係把腦波數字化執行命令
龍騎兵系統(Dragoon System):由電腦計算.控制,機師只是輔助
PS:00的GN FIELD又是不同的東西

而浮游砲可唔可以自力回收充電,沒太多設定,但以模型說明書的說法沙煞比的浮游砲可回收充電再用

令外00同SEED沒有NT的設定
作者: chris1    時間: 6-8-2013 02:19     標題: 回覆 24# 的帖子

Seed無新人類架咩
作者: seamoncheng    時間: 6-8-2013 02:45

引用:
原帖由 chris1 於 6-8-2013 02:19 發表
Seed無新人類架咩
coordinator同newtype係唔同既
作者: kai_matt    時間: 6-8-2013 03:05     標題: 回覆 24# 的帖子

very detail answer
作者: GHST    時間: 6-8-2013 05:51

補充
有部分精神感應兵器的確為消耗品
如NU GUNDAM的飛翔砲,雖然可收納,但無法充電(HI-NU的可以)
還有有一種"精神感應導彈"兵器,出處為閃光的[s]不肖子[/s]凱撒衛的RX-104FF PENELOPE,RX-105 Ξ GUNDAM....但注意不是正史
引用:
原帖由 chris1 於 6-8-2013 02:19 發表
Seed無新人類架咩
SEED既新人類一詞係TBB[s]亂[/s]誤譯   

原詞為"調整者/協調者(Coordinator)"
指"尚在胚胎時期或受精卵時期就進行人為基因操作的人類"及其後代
智能,體能,免疫系統比自然人(即普通人)好,學習速度比自然人快
PS:原計畫有NT設定,但最後取消了...不過角色"穆·拉·布拉加"中有保留相關設定

而U.C的Newtype係指
自然進化的人類
感知能力,精神力量,反應比一般人強,但身體機能只和一般人相同

令外U.C中有強化人(Artificial Newtype)
為人工手段做出來的NT,同時會強化身體機能
由於強化方法,大多數強化人都出現精神不穩定,嚴重頭疼,有的更有人格分裂問題
而強化人本身就是為戰爭而生,所以絕大部分強化人都以悲剧收場
PS:GUNDAM X中都有Newtype,但是是不同定義
引用:
原帖由 kai_matt 於 6-8-2013 03:05 發表
very detail answer
已經簡化好多...再深入我自己都有可能講到亂

作者: MANKF    時間: 6-8-2013 22:57

引用:
原帖由 GHST 於 6-8-2013 05:51 發表
補充
有部分精神感應兵器的確為消耗品
如NU GUNDAM的飛翔砲,雖然可收納,但無法充電(HI-NU的可以)
還有有一種"精神感應導彈"兵器,出處為閃光的不肖子凱撒衛的RX-104FF PENELOPE,RX-105 Ξ GUNDAM....但注意不是正史 ...
不愧為Gundam達人!請受小弟一拜
作者: Hkpolice-Psu    時間: 7-8-2013 08:17

引用:
原帖由 GHST 於 6-8-2013 01:17 發表
SEED個D的確唔係浮游砲,叫龍騎兵
兩者看似相似,但其實係完全不同既系統
簡單尼講,
浮游砲(FANNEL):直接由NT機師腦波控制,電腦只係把腦波數字化執行命令
龍騎兵系統(Dragoon System):由電腦計算.控制,機師只是輔助 ...
反而沙薩比果d浮遊炮我會記錯係炸彈定核彈,所以都係消耗品
作者: GHST    時間: 7-8-2013 19:00

引用:
原帖由 MANKF 於 6-8-2013 22:57 發表

不愧為Gundam達人!請受小弟一拜
才不是,只是自己有興趣,才了解多了GUNDAM的背景設定

上面其實都是網上有既資料;
引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 7-8-2013 08:17 發表

反而沙薩比果d浮遊炮我會記錯係炸彈定核彈,所以都係消耗品
浮遊炮攔截核彈一幕?其實我對這幕有疑問,為什麼被攔截的核彈會核爆(又是"演出效果"?  )
核彈本身不是要有一串反應才會產生核爆嗎?  

要說浮遊炮係消耗品都不冇道理,就算設計上能自力回收,但實際戰鬥後是否有足夠動及推進劑返回機體也是一個問題(Bit令計)

作者: 亞爾多    時間: 7-8-2013 19:42

講到有無力返回機體真係不得不提AGE
一出戰就全數放出黎,一直打到完場都唔使收返,場場都係咁,無限動力
作者: MANKF    時間: 7-8-2013 22:45     標題: 回覆 1# 的帖子

終於砌埋3個渲古嗰套,印象中呢三個渣古係唔係最早期嗰款,又要請教資深高達師兄們

圖片附件: DSC04695A.JPG (7-8-2013 22:45, 64.91 KB) / 該附件被下載次數 179

圖片附件: DSC04700A.JPG (7-8-2013 22:45, 60.58 KB) / 該附件被下載次數 193

圖片附件: DSC04700A.JPG (7-8-2013 22:45, 60.58 KB) / 該附件被下載次數 172

作者: seamoncheng    時間: 7-8-2013 23:33

引用:
原帖由 MANKF 於 7-8-2013 22:45 發表
終於砌埋3個渲古嗰套,印象中呢三個渣古係唔係最早期嗰款,又要請教資深高達師兄們
呢三部都係渣古II黎
再早期有渣古I
http://gundam.wikia.com/wiki/MS-05B_Zaku_I
作者: 亞爾多    時間: 8-8-2013 10:04

你既印象都唔算錯,渣古II係最早期既0079動畫一開始就有既機體
計出場次序佢算最早
渣古I印象中無係動畫出現(咁多年前真係唔記得),主要係響設定同模型同見到,部份漫畫中都有登場
作者: GHST    時間: 8-8-2013 12:07

引用:
原帖由 亞爾多 於 7-8-2013 19:42 發表
講到有無力返回機體真係不得不提AGE
一出戰就全數放出黎,一直打到完場都唔使收返,場場都係咁,無限動力
AGE就無視吧
引用:
原帖由 seamoncheng 於 7-8-2013 23:33 發表

呢三部都係渣古II黎
再早期有渣古I
http://gundam.wikia.com/wiki/MS-05B_Zaku_I
我諗MANKF 兄係指同MS-06F(即動畫常見型號)有別
咁我做下補充啦
上面3部為 MS-06R-1A 高機動型渣古II(黑色三連星專用機)
MS-06R系是以MS-06F為基本模組開發出來的宇宙專用機
而MS-06R-1A是由MS-06R-1(先行量產型)修改而來
主要把燃料槽修改成可立即更換的彈匣式,背包跟腿部有作一定的改進
為了解決06R-1推進器高故障率的問題
開發此機的ZEONIC採用了敵對公司ZIMMAD所開發的新型推進器

成為了R型首個正式量產型號,生產數量更是R型之冠
在MS-09(大魔)系,MS-14(格魯古古)系正式實用前也是不少王牌駕駛員駕駛過的機種
引用:
原帖由 亞爾多 於 8-8-2013 10:04 發表
你既印象都唔算錯,渣古II係最早期既0079動畫一開始就有既機體
計出場次序佢算最早
渣古I印象中無係動畫出現(咁多年前真係唔記得),主要係響設定同模型同見到,部份漫畫中都有登場
渣古I TV版有出過場的,當然最後在[s]主角威能[/s]白色惡魔下被虐殺
在劇場版被鬼隱了

又~[s]吞[/s]Turn A 的算不算

作者: MANKF    時間: 8-8-2013 13:56

引用:
原帖由 GHST 於 8-8-2013 12:07 發表

AGE就無視吧

我諗MANKF 兄係指同MS-06F(即動畫常見型號)有別
咁我做下補充啦
上面3部為 MS-06R-1A 高機動型渣古II(黑色三連星專用機)
MS-06R系是以MS-06F為基本模組開發出來的宇宙專用機
而MS-06 ...
好勁! 超詳細
作者: Hkpolice-Psu    時間: 8-8-2013 14:11

黑之三連星又真係好經典...
作者: 2slow    時間: 8-8-2013 14:25

黑之三連星當年我的至愛
作者: 0o0p    時間: 8-8-2013 19:41

渣古I向補給艦同馬莎隻船補給時
補給艦艦長有開過出黎自殺
作者: Hkpolice-Psu    時間: 9-8-2013 17:12

尋晚見寧蝕勿語特價$150, 會員再有8折

不過都無買到....
作者: MANKF    時間: 9-8-2013 21:42

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 9-8-2013 17:12 發表

不過都無買到....
阿公去九龍灣間睇吓!前日重有
作者: GHST    時間: 10-8-2013 20:20

引用:
原帖由 Hkpolice-Psu 於 9-8-2013 17:12 發表

不過都無買到....
以食玩尼講,總覺得有D貴
買盒模型起碼可以砌呀......
作者: sunny2014    時間: 10-8-2013 20:37

引用:
New gundam翼形浮游炮的確無回收設計
聯邦軍精神感應武器嘅技術一向唔及自護成熟
亞古捷斯派/新自護系嘅機體就多數收得返

仲有一種好早期嘅叫Bit
雖然收唔返
但裡面有小型reactor
愛美號就係用呢種
作者: 廢柴    時間: 10-8-2013 22:14

引用:
原帖由 sunny2014 於 10-8-2013 20:37 發表

New gundam翼形浮游炮的確無回收設計
聯邦軍精神感應武器嘅技術一向唔及自護成熟
亞古捷斯派/新自護系嘅機體就多數收得返

仲有一種好早期嘅叫Bit
雖然收唔返
但裡面有小型reactor
愛美號 ...
其實唔關聯邦事, Nu 同其他新自護機體都係AE社整, 不過係個精神框架係新自技術不外傳
FIN FUNNEL係阿寶自行設計, 雖然話NU係無回收, 但事實係無咩需要回收, 因為FIN FUNNEL一樣係內藏GENERATOR, 所以先會咁大部, 出力比Funnel大
而hi nu雖然話係可以回收"充電", 但其實同設定fin funnel有generator呢個設定有D矛盾, 所以一說係主要充填推進劑
作者: 9292098    時間: 24-8-2013 00:21

引用:
原帖由 亞爾多 於 5-8-2013 23:37 發表

seed同00中唔係叫浮游砲,並不要求有特殊能力,不過武器性質一樣

卡碧尼響zz係過場boss?
Seed嘅龍騎兵需要強大嘅空間感, 變相近乎coordinator專用...
00好似視乎pilot, 有D用腦, 有D用電腦
作者: sunny2014    時間: 24-8-2013 09:57

引用:
原帖由 9292098 於 24-8-2013 00:21 發表

Seed嘅龍騎兵需要強大嘅空間感, 變相近乎coordinator專用...
00好似視乎pilot, 有D用腦, 有D用電腦
龍騎兵要求強空間感係因為坐標要手動計算
每個coordinator基因調整方向都唔一樣
未必話coordinator就一定用到、自然人就一定唔得
聯合軍喺第一次宇宙戰爭早期就有一個完全由自然人組成嘅線式炮筒(龍騎兵前身)中隊
晚期亦有變相係雪佛蘭專用嘅線式炮筒背包105達加
後來超級龍騎兵已經係全電腦控制
比隻馬騮坐上去都用得到
作者: andre_ktss15    時間: 31-8-2013 00:38

其實我一直覺得浮遊炮呢味野,用艦放咪得囉

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0