標題: 美國出境一問 [打印本頁]

作者: laiwangkai    時間: 13-9-2013 11:27     標題: 美國出境一問

小弟現係美國啦
為左耐D返黎玩返支EBR
又見價錢都OK
買左支Leupold Mark 4 3.5-10x40mm LR/T M3 with Mount
同trijicon ta31
但係睇返法例"好似"出唔到境
問當地差佬又話要睇洲法例
想問有冇師兄知如果真係要出境應該點做
(已買左)
thx~~~~~
另想問槍身可唔可以出境?(m14 mcs)
作者: RCman    時間: 13-9-2013 11:35

引用:
原帖由 laiwangkai 於 13-9-2013 11:27 發表
小弟現係美國啦
又見價錢都OK
買左支Leupold Mark 4 3.5-10x40mm LR/T M3 with Mount
想問有冇師兄知如果真 ...
trijicon ta31.....祝你好運
作者: rho837    時間: 13-9-2013 11:42

我地一向玩民用貨同玩具! 幫唔到你! 你可以上海關網望望?
作者: laiwangkai    時間: 13-9-2013 11:58

引用:
原帖由 RCman 於 13-9-2013 11:35 發表

trijicon ta31.....祝你好運
我太貪心
見賣$750 9成新
作者: kazehui    時間: 13-9-2013 12:02

作者: RCman    時間: 13-9-2013 12:06

引用:
原帖由 laiwangkai 於 13-9-2013 11:58 發表

我太貪心
見賣$750 9成新
自從有ITAR, 要買呢D不如比多少少錢去鋪買。
你羅住呢件野出境....會唔會比人通櫃傢
依傢除左18樓,係長沙灣都有定期入新貨了。
作者: inl    時間: 13-9-2013 12:14

ITAR
作者: loveless    時間: 13-9-2013 12:19

成個地球, 走私係每日千千萬萬人都做緊既事.
遊戲規矩係,
出到就哈哈哈,
出唔到就自負盈虧了.

講完好以冇乜幫助, 當我冇講過
作者: laiwangkai    時間: 13-9-2013 12:20

今晚通霄睇法例
(天真mode)睇下拎唔拎到Licenses
作者: RCman    時間: 13-9-2013 12:22

引用:
原帖由 laiwangkai 於 13-9-2013 12:20 發表
今晚通霄睇法例
(天真mode)睇下拎唔拎到Licenses
有ITAR就無得天真
甘易羅到出境批文就成條廣華街都賣真品唔賣玩具啦
你不如賣番比鋪....不過可能佢只會$500要番你.....減低傷亡程度

作者: laiwangkai    時間: 13-9-2013 12:25

引用:
原帖由 RCman 於 13-9-2013 12:22 發表

你不如賣番比鋪....不過可能佢只會$500要番你.....減低傷亡程度
講起又岩
唔想搏運
買支民品鏡算
作者: RCman    時間: 13-9-2013 12:35

另想問槍身可唔可以出境?(m14 mcs)

先唔講你出境有無問題。
如果香港入境時定性為真鎗身一部份。
你擁入及管有都係違法的.....小心你個八月十五
為左玩.....留案底係唔值得。

作者: inl    時間: 13-9-2013 14:02

1.  US Export License?  <-- Impossible <-- don't even think.
2.  M14 MCS <--- Chapter 238 FIREARMS AND AMMUNITION ORDINANCE <-- don't even think
作者: 2slow    時間: 13-9-2013 14:10

引用:
原帖由 laiwangkai 於 13-9-2013 11:27 發表
小弟現係美國啦
又見價錢都OK
想問有冇師兄知如果真 ...
唔比出境就邊個state都一樣ga la

師兄你現係美國邊度?
想甩手的話, 幫你問下我阿哥要唔要...
作者: sovietarmy2012    時間: 13-9-2013 15:24

引用:
原帖由 RCman 於 13-9-2013 12:06 發表

自從有ITAR, 要買呢D不如比多少少錢去鋪買。
你羅住呢件野出境....會唔會比人通櫃傢
依傢除左18樓,係長沙灣都有定期入新貨了。
trijicon ta31點塞入"櫃桶"呀
作者: loveless    時間: 13-9-2013 16:32

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 13-9-2013 15:24 發表

trijicon ta31點塞入"櫃桶"呀
台灣人走私被補, 9個人, 總共塞左270件金入"櫃桶", 即係平均每人蘿友有24件共重5.5kg的黃金.
墨西哥監獄因犯人家屬投訴監獄接收不良, 迫監犯照X光後發現幾+部平時要收埋在"櫃桶"的手機.

作者: RCman    時間: 13-9-2013 16:36

引用:
原帖由 loveless 於 13-9-2013 16:32 發表

台灣人走私被補, 9個人, 總共塞左270件金入"櫃桶", 即係平均每人蘿友有24件共重5.5kg的黃金.
墨西哥監獄因犯人家屬投訴監獄接收不良, 迫監犯照X光後發現幾+部平時要收埋在"櫃桶"的手機.
http://soci ...
即係證明支TA31能夠安全"入櫃"啦
難入就買多幾支KY試下
作者: gtoray    時間: 13-9-2013 16:42

帶支狙擊鏡會唔會”易入d”

作者: loveless    時間: 13-9-2013 16:52

引用:
原帖由 gtoray 於 13-9-2013 16:42 發表
帶支狙擊鏡會唔會”易入d”
"先生, 請扒低並深呼吸.."

作者: RCman    時間: 13-9-2013 16:53

引用:
原帖由 loveless 於 13-9-2013 16:52 發表

"先生, 請扒低並深呼吸.."

呢LOOK唔係“通櫃”
係"通腸"至真................直上小腸
作者: 2slow    時間: 13-9-2013 16:56

引用:
原帖由 RCman 於 13-9-2013 16:53 發表

呢LOOK唔係“通櫃”
係"通腸"至真................直上小腸
你不如叫佢試下整碌"小白"
作者: sovietarmy2012    時間: 13-9-2013 17:33

點會入D有錂角咁笨ga
作者: geoprotex    時間: 13-9-2013 17:35

引用:
原帖由 loveless 於 13-9-2013 16:32 發表

http://soci ...
呢9個人應該都受過特殊訓練,想像吓用肛門夾住包米行路....
作者: shingfd    時間: 13-9-2013 23:30

Some time ago i ordered a few stuffs from brownells which according to the producers' website they're not exporting them. I clicked on things such as rails n mounts and various stuffs that are under the category "available outside USA" and therefore should be able to ship to hk. When I received those shipment there were documents about the company selling restricted stuffs and exporting to me and that I promised not to sell or export to someone/where else.

So my opinion is:
1) if even major exporting firms are not exporting those things, such as most of the us made optics, then it probably means it is too troublesome even for big firms to export them
2) even if you can clear the custom at us side, there might still be trouble on the hk custom side. I was tempted to buy a whole upper receiver but I'm quite sure it'd not pass the hk custom.

I remember asking similar stuffs n u have helped me so much so I thought I might just share with you what I've learnt from my previous deals
作者: M1616    時間: 14-9-2013 00:18

美國大部份的商店都可以退貨取回 or 換物!
作者: laiwangkai    時間: 14-9-2013 00:21

引用:
原帖由 M1616 於 14-9-2013 00:18 發表
美國大部份的商店都可以退貨取回 or 換物!
已換物
只退左$800
其他換哂腳架啊垃圾啊 同Leupold既入門鏡rifleman
佢話可以出境
想換vx-1但係唔出得境
btw mark 4真係好靚仔啊
作者: NCP013    時間: 14-9-2013 00:33

引用:
原帖由 geoprotex 於 13-9-2013 17:35 發表

呢9個人應該都受過特殊訓練,想像吓用肛門夾住包米行路....
強化括約肌
作者: M1616    時間: 14-9-2013 00:54

引用:
原帖由 laiwangkai 於 14-9-2013 00:21 發表

已換物
只退左$800
其他換哂腳架啊垃圾啊 同Leupold既入門鏡rifleman
佢話可以出境
美國好多野都平個HK
除左中菜飲茶食飯唔計

作者: laiwangkai    時間: 14-9-2013 01:30

引用:
原帖由 M1616 於 14-9-2013 00:54 發表

美國好多野都平個HK
除左中菜飲茶食飯唔計
(題外話)
小弟係MA讀書
中餐一個餸由$10起
申請緊hunting license
得左先再買鏡
作者: inl    時間: 14-9-2013 08:45

除非你係移民,學生簽證是不能擁有槍械的
作者: laiwangkai    時間: 14-9-2013 08:57

引用:
原帖由 inl 於 14-9-2013 08:45 發表
除非你係移民,學生簽證是不能擁有槍械的

可以擁有
F1簽證
F-20
I-94
再拎埋hunting license
就可以正式買槍
不過唔可以向普通人買
長槍無限洲買
手槍只能係你居住既洲買(注:手槍要21先買得,差小小....)

作者: M1616    時間: 14-9-2013 16:10

乜唔係美國公民才有資格有槍嗎? 各洲有洲法,不一定能持槍穿洲過省的
持槍到大城市也要事先申請批准才能入境or過境! 例如去NY,大部份都唔批!
作者: inl    時間: 14-9-2013 16:29

引用:
原帖由 laiwangkai 於 14-9-2013 08:57 發表

可以擁有
F1簽證
F-20
I-94
再拎埋hunting license
就可以正式買槍
不過唔可以向普通人買
長槍無限洲買
手槍只能係你居住既洲買(注:手槍要21先買得,差小小....)
小弟一九窿窿年揸住F1嗰時已經反轉晒d例嚟睇,有清楚寫明海外學生是不能擁有槍械的,除非改左例啦
小弟平時唯有租槍玩
作者: laiwangkai    時間: 14-9-2013 22:33

引用:
原帖由 inl 於 14-9-2013 16:29 發表

小弟一九窿窿年揸住F1嗰時已經反轉晒d例嚟睇,有清楚寫明海外學生是不能擁有槍械的,除非改左例啦
小弟平時唯有租槍玩
無錯的確唔比
但有例外
就係你有hunting licence
hunting license 吹到可以係walmat買
但要上堂 兩日8個鐘內(小弟11月先報,暫時校內既野都未應付好)
每洲份都有
只係差左買槍既情序煩同唔煩
當然學校通常唔準有firearms
所以要租屋而且比有firearms先好去買(視乎洲份)
作者: colin1124    時間: 14-9-2013 23:03

I ordered an Eo 553 from ebay in USA and delivered it to UK when I was there, but the seller still make it through USPS and declared it as telescope
But it is strictly prohibited to carry these armed accessories or scopes  with yourself when you leave USA, don't even think abt it...
作者: inl    時間: 14-9-2013 23:03

師兄拎住F1又買鏡出口又買槍小心踩鋼線hi嘢連累書都無得讀
作者: laiwangkai    時間: 14-9-2013 23:53

引用:
原帖由 inl 於 14-9-2013 23:03 發表
師兄拎住F1又買鏡出口又買槍小心踩鋼線hi嘢連累書都無得讀
多謝師兄提醒
小弟已唔打算買鏡果D高危物品出境
買槍會問清楚當地差佬有關守則
先搞掂學業先慢慢玩
作者: dennislau1    時間: 16-9-2013 12:43

引用:
原帖由 laiwangkai 於 14-9-2013 00:21 發表

已換物
只退左$800
佢話可以出境
ITAR prohibits all accessories that can be mounted on a gun to be exported. To be exact. If you want to confirm, better ask the US custom instead of the shops.
作者: 冰影    時間: 16-9-2013 14:28

搭單一問,如果真品木槍托可唔可以運黎hk?
(ebay或者搵人係外國帶)
係咪要先申請? thanks
作者: sovietarmy2012    時間: 16-9-2013 16:27

寄要睇彩數
作者: andre_ktss15    時間: 17-9-2013 06:31

mcs呢類身
勸你咪試嘞
又貴  
又少出產斷估易trace d

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0