標題: [VFC] UMP彈匣問題 [打印本頁]

作者: hinson    時間: 17-9-2013 19:50     標題: UMP彈匣問題

我之前張VFC UMP個彈匣拆左出黎  但係唔知係咪大力過頭 彈匣底果4粒鏍絲 有一粒比我扭到冇左個十字型劃左亞 呢家粒野扭唔實又扭唔番出黎 不停漏氣 家下唔知點算好  希望CHINGS可以幫下我 感激
作者: JBL    時間: 17-9-2013 22:06

作者: 2slow    時間: 18-9-2013 09:30

搭單問下先:
我有隻UMP匣, 整極都係漏氣, 大家有咩解救方法?
作者: RCman    時間: 18-9-2013 09:39

引用:
原帖由 2slow 於 18-9-2013 09:30 發表
搭單問下先:
其實玩VXC鎗.....第一件事就係要識修理匣
我剛剛至修理好兩個MP5匣。
其中一個第一次修好後還有漏氣,拆過封口膠再上多一次膠....現在還安好。
前晚剛取了兩個UMP匣....唔知玩幾耐又出事
作者: 怒人甲    時間: 18-9-2013 09:41

引用:
原帖由 hinson 於 17-9-2013 19:50 發表
我之前張VFC UMP個彈匣拆左出黎  但係唔知係咪大力過頭 彈匣底果4粒鏍絲 有一粒比我扭到冇左個十字型劃左亞 呢家粒野扭唔實又扭唔番出黎 不停漏氣 家下唔知點算好  希望CHINGS可以幫下我 感激
買定多d 匣頂底膠同埋出去配多d 螺絲...
作者: rYaN    時間: 18-9-2013 09:52

引用:
原帖由 2slow 於 18-9-2013 09:30 AM 發表
搭單問下先:
買舊新底膠,記住要放好哂位先好拎螺絲,點叫放好哂呢?你放落隻匣果陣,要用少少力咁舊膠入匣,好FIT位既會聽到卡一聲!最好放膠板前落多少少油
可以既話配過哂D螺絲,可以配長多少少,KFC D螺絲好雞
作者: 怒人甲    時間: 18-9-2013 09:58

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2013 09:39 發表

其中一個第一次修好後還有漏氣,拆過封口膠再上多一次膠....現在還安好。
ump 匣比 mp5 難整, 之前漏兩隻, 都整到, 無耐有一隻又再漏 mp5反而唔會

作者: 2slow    時間: 18-9-2013 10:07

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2013 09:39 發表

我呢隻匣之前漏氣比我整好左, 但放埋一邊幾個星期又開始漏氣了
作者: RCman    時間: 18-9-2013 10:09

引用:
原帖由 怒人甲 於 18-9-2013 09:58 發表

ump 匣比 mp5 難整, 之前漏兩隻, 都整到, 無耐有一隻又再漏 mp5反而唔會
我買UMP "D版"的,當時跟鎗買多了兩隻匣。
佢成箱已拆開Tag card的匣,試了三隻都漏.......
最後店員說再去倉送過來,所以前兩日我至去取回兩隻匣。
見成箱匣(至少三四十隻)都無一隻賣得比人.....都心裡有數
作者: matthong    時間: 18-9-2013 10:16

係啦,MP5啲匣整極都漏,我已經每次打完都入返少少氣頂住O ring,但隔一排又漏
作者: 怒人甲    時間: 18-9-2013 10:17

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2013 10:09 發表

佢成箱已拆開Tag card的匣,試了三隻都漏.......
見成箱匣(至少三四十隻)都無一隻賣得比人.....都心裡有數;dow ...
呢個現象由第一,二水到都有, 我開頭買跟槍兩隻, 再後來單買一隻, 每次都要試幾隻先比到隻正常我(當時心諗唔怕佢漏, 重好自信一定整到,因為整過好多匣)
到後來先知原來整到, 但漏又係遲早問題, 設計真係要改改, 呢下 WGX 都好無奈, 我都唔會怪佢地...

作者: 4jai    時間: 18-9-2013 10:26

VFC嘅裝工真係求舊期,亂能來
我隻隻匣幾乎上膠下膠都因為裝工問題有損耗

只從我用左爭口膠圍邊之後,立即搞掂晒
作者: 2slow    時間: 18-9-2013 10:31

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2013 10:09 發表

見成箱匣(至少三四十隻)都無一隻賣得比人.....都心裡有數;dow ...
買槍時見成箱匣拎出黎已經
點解唔送埋option底膠比人...
作者: 2slow    時間: 18-9-2013 10:32

引用:
原帖由 4jai 於 18-9-2013 10:26 發表
VFC嘅裝工真係求舊期,亂能來
我隻隻匣幾乎上膠下膠都因為裝工問題有損耗

只從我用左爭口膠圍邊之後,立即搞掂晒
師兄用邊隻爭口膠? 如之後再漏可否拆封d爭口膠?
作者: RCman    時間: 18-9-2013 10:56

引用:
原帖由 怒人甲 於 18-9-2013 10:17 發表

呢個現象由第一,二水到都有, 我開頭買跟槍兩隻, 再後來單買一隻, 每次都要試幾隻先比到隻正常我(當時心諗唔怕佢漏, 重好自信一定整到,因為整過好多匣)
到後來先知原來整到, 但漏又係遲早問題, 設計真係要改改,  ...
佢地近年的服務都好左就係真的。
有問題,肯改過係好事
都值得贊下佢地。
作者: matthong    時間: 18-9-2013 11:08

引用:
原帖由 RCman 於 18-9-2013 10:56 發表

佢地近年的服務都好左就係真的。
有問題,肯改過係好事
都值得贊下佢地。
其實佢地都有誠意嘅,玩一排,之後有問題就出改件或改良版,都算係良心產業
作者: 4jai    時間: 19-9-2013 12:01

引用:
原帖由 2slow 於 18-9-2013 10:32 發表

師兄用邊隻爭口膠? 如之後再漏可否拆封d爭口膠?
當然可以!
我係用呢隻

我都係入到汽車零件鋪大叫一句
「師傅,有冇灰色爭口膠呀!」
作者: RCman    時間: 19-9-2013 12:10

引用:
原帖由 4jai 於 19-9-2013 12:01 發表

當然可以!
我係用呢隻

我果支爭口膠係紅色.....依傢匣底見紅
作者: 4jai    時間: 19-9-2013 13:10

引用:
原帖由 RCman 於 19-9-2013 12:10 發表

我果支爭口膠係紅色.....依傢匣底見紅
我記得有師兄話要用灰色的...
我唔知係唔係顏色唔同,成份都有別
作者: 2slow    時間: 19-9-2013 14:02

引用:
原帖由 4jai 於 19-9-2013 13:10 發表

我記得有師兄話要用灰色的...
我唔知係唔係顏色唔同,成份都有別
我買左呢隻, 紅色的

作者: 小鬼182    時間: 19-9-2013 18:57

爭口膠,正確名稱叫silicon(音“屍擰“),一般紅色係高溫用(其實2slow師兄幅圖有寫“High temp“解高溫),我通常叫佢做“熱silicon“,多數用係發動機內(例如汽車,飛機引擎),而灰色就係低溫用,我通常叫佢做“凍silicon“,多數用係制冷器同飛機機身上(飛機機身用係因為飛機飛到三萬尺高空上室外氣溫係-52c),所以整匣用會建議凍silicon~~
作者: Andres    時間: 19-9-2013 20:16

我隻UMP 匣膠圈冇溜氣 但個入氣咀就一直溜 14樓又話冇貨 而家唔知點搞,
早兩日去EHOXXX 買左粒ACTION 既嘴
即場試都冇問題, 但番到去再試 個嘴就好似廢左咁 入幾多溜幾多.....
作者: 失去靈魂騎兵師    時間: 19-9-2013 20:59

gasket maker = 爭口膠

silicone = 矽膠

silicone gasket maker = 矽質爭口膠

作者: JBL    時間: 19-9-2013 21:36

作者: Andres    時間: 19-9-2013 22:59

引用:
原帖由 JBL 於 19-9-2013 21:36 發表

入氣咀去三軍買kj手槍用入氣咀就得,大家通用...
好 唔該曬C兄 去買粒試下先
作者: 2slow    時間: 19-9-2013 23:07

引用:
原帖由 JBL 於 19-9-2013 21:36 發表

入氣咀去三軍買kj手槍用入氣咀就得,大家通用...
又學到野了, 感謝師兄
作者: 4jai    時間: 20-9-2013 01:24

引用:
原帖由 Andres 於 19-9-2013 20:16 發表
我隻UMP 匣膠圈冇溜氣 但個入氣咀就一直溜 14樓又話冇貨 而家唔知點搞,
早兩日去EHOXXX 買左粒ACTION 既嘴
即場試都冇問題, 但番到去再試 個嘴就好似廢左咁 入幾多溜幾多.....
有冇落水試?
作者: Andres    時間: 20-9-2013 13:32

引用:
原帖由 4jai 於 20-9-2013 01:24 發表

有冇落水試?
唔洗落水試, 明顯係個咀問題 我入幾多出幾多 玩左我成支氣
作者: zekecheung    時間: 20-9-2013 17:35

ghk, we g17 入氣咀都可以用到
作者: zulu    時間: 21-9-2013 11:27

師兄
我想問吓我隻匣一叉氣個嘩佬就係咁漏氣,請問有冇方法可以救得番?
唔該晒
作者: Andres    時間: 24-9-2013 22:03

引用:
原帖由 4jai 於 19-9-2013 12:01 發表

當然可以!
我係用呢隻

C 兄
請問一下用爭口膠點樣封法? 封邊個位
剛剛買左幾隻匣 回家拆開換彈弓後 而家隻隻都有少少溜氣
THANKS!

作者: 4jai    時間: 25-9-2013 11:42

引用:
原帖由 Andres 於 24-9-2013 22:03 發表

C 兄
請問一下用爭口膠點樣封法? 封邊個位
剛剛買左幾隻匣 回家拆開換彈弓後 而家隻隻都有少少溜氣
THANKS!
http://www.wgcshop.com/wgc2008/m ... amp;catid=&cat=
同埋接觸嘅匣芯周邊
作者: 4jai    時間: 25-9-2013 11:43

引用:
原帖由 zulu 於 21-9-2013 11:27 發表
師兄
我想問吓我隻匣一叉氣個嘩佬就係咁漏氣,請問有冇方法可以救得番?
唔該晒
係咪肯定係嘩佬先?
因為彈匣上方同下方係差唔多結構,可能係上方位漏
作者: Andres    時間: 25-9-2013 23:46

引用:
原帖由 4jai 於 25-9-2013 11:42 發表

http://www.wgcshop.com/wgc2008/m ... amp;catid=&cat=
同埋接觸嘅匣芯周邊
就係落 佢凹左落去果D位?
另外 塊膠 AND 吸住佢果舊銀色金屬既接觸地方 都要嗎?
THANKS!
作者: 4jai    時間: 25-9-2013 23:54

引用:
原帖由 Andres 於 25-9-2013 23:46 發表

就係落 佢凹左落去果D位?
另外 塊膠 AND 吸住佢果舊銀色金屬既接觸地方 都要嗎?
THANKS!
凹落去嘅位,冇錯
膠片所有同夾心嘅接合位都要
銀色金屬果啲唔洗
作者: Andres    時間: 26-9-2013 23:57

引用:
原帖由 4jai 於 25-9-2013 23:54 發表

凹落去嘅位,冇錯
銀色金屬果啲唔洗
OK Thanks a lot.
I will try it!
作者: Andres    時間: 4-10-2013 22:34

引用:
原帖由 4jai 於 25-9-2013 23:54 發表

凹落去嘅位,冇錯
銀色金屬果啲唔洗
剛剛完成了
等24小時D膠乾唔乾得曬?
另外想知道落左果D灰膠 塊底膠係咪唔洗再落槍油?
THANKS!
作者: 4jai    時間: 5-10-2013 00:03

引用:
原帖由 Andres 於 4-10-2013 22:34 發表

剛剛完成了
等24小時D膠乾唔乾得曬?
另外想知道落左果D灰膠 塊底膠係咪唔洗再落槍油?
THANKS!
30分鐘都得喇!穩陣咪1個鐘囉~

唔洗再落架喇,搞密氣搞完一次之後,更係少搞為妙啦~
作者: 4jai    時間: 5-10-2013 00:04

**如果你塊鐵版仔不幸變左形,就變鐵版仔都要落埋膠
作者: Andres    時間: 5-10-2013 01:11

引用:
原帖由 4jai 於 5-10-2013 00:04 發表
**如果你塊鐵版仔不幸變左形,就變鐵版仔都要落埋膠
剛剛整左2隻做測試 有1隻成功 成一隻就因為入氣咀有問題 而家仲係溜
另外岩岩再整多左2隻 等聽日再入氣測試
作者: zulu    時間: 5-10-2013 02:00

引用:
原帖由 4jai 於 25-9-2013 11:43 發表

係咪肯定係嘩佬先?
因為彈匣上方同下方係差唔多結構,可能係上方位漏
帥兄,

再check清楚, 應該係氣咀漏氣 (有d si si聲)至真
唔知有冇得救哩??

謝~
作者: 4jai    時間: 5-10-2013 02:02

引用:
原帖由 zulu 於 5-10-2013 02:00 發表

帥兄,

再check清楚, 應該係氣咀漏氣 (有d si si聲)至真
唔知有冇得救哩??

謝~
氣咀入面有粒細I-ring,試下換做細o-ring(1x1,好似係,新填地街有售)
應該會好啲
作者: Andres    時間: 6-10-2013 00:20

引用:
原帖由 4jai 於 5-10-2013 02:02 發表

氣咀入面有粒細I-ring,試下換做細o-ring(1x1,好似係,新填地街有售)
應該會好啲
已經成功整左2隻 2隻都打左2排彈 都冇問題
係另外2隻 仲係有問題 岩岩重新落膠 而家等佢乾再試
作者: 4jai    時間: 6-10-2013 00:42

引用:
原帖由 Andres 於 6-10-2013 00:20 發表

已經成功整左2隻 2隻都打左2排彈 都冇問題
係另外2隻 仲係有問題 岩岩重新落膠 而家等佢乾再試
最重要留意,底板金屬有冇變形

我個人建議係成個匣芯拎出黎整
作者: Andres    時間: 7-10-2013 07:30

引用:
原帖由 4jai 於 6-10-2013 00:42 發表

最重要留意,底板金屬有冇變形

我個人建議係成個匣芯拎出黎整
請問一下個匣芯點爆開?
而家仲差一隻 係有好少好少溜...
作者: 怒人甲    時間: 7-10-2013 09:42

引用:
原帖由 Andres 於 7-10-2013 07:30 發表

請問一下個匣芯點爆開?
之前整好但耐左又會漏, 上下四粒螺絲仔頂唔順氣壓會鬆反...
作者: rYaN    時間: 7-10-2013 19:58

引用:
原帖由 怒人甲 於 7-10-2013 09:42 AM 發表

之前整好但耐左又會漏, 上下四粒螺絲仔頂唔順氣壓會鬆反...
我得閒會拎返緊佢
作者: f22a    時間: 7-10-2013 21:04

我有上螺絲膠....  ^^
作者: 4jai    時間: 7-10-2013 22:38

引用:
原帖由 Andres 於 7-10-2013 07:30 發表

請問一下個匣芯點爆開?
匣上面有兩條pin,打出黎,除左面果塊上彈咀&出氣膠
拆下面彈匣底板
按實嘩佬,向下推出匣心
作者: 小鬼182    時間: 8-10-2013 07:10

引用:
原帖由 怒人甲 於 7-10-2013 09:42 發表

加螺絲膠啦~~雙星隻藍色螺絲膠好堅,試過滴咗少少係ghk PDW嘅外管固定內管螺絲度,點知滲咗少少係內管同外管之間,三個月後清內管,條內管同外管痴死咗……用膠鎚點打都打唔番條內管出嚟(條內管係f記鋼管,唔想用鐵鎚打,驚打彎條管………)……竹從此之後內管同外管就變咗一體………定管都唔洗做………
作者: 怒人甲    時間: 8-10-2013 08:34

引用:
原帖由 小鬼182 於 8-10-2013 07:10 發表

加螺絲膠啦~~雙星隻藍色螺絲膠好堅,試過滴咗少少係ghk PDW嘅外管固定內管螺絲度,點知滲咗少少係內管同外管之間,三個月後清內管,條內管同外管痴死咗……用膠鎚點打都打唔番條內管出嚟 ...
我有用螺絲膠㗎,不過吾係雙星,五金店一般貨,有時有D小拆位置重會用AA膠,下次試下你介紹既雙星先,
請問師兄係咪一般模型店有賣?^^
作者: 小鬼182    時間: 8-10-2013 09:16

引用:
原帖由 怒人甲 於 8-10-2013 08:34 發表

我有用螺絲膠㗎,不過吾係雙星,五金店一般貨,有時有D小拆位置重會用AA膠,下次試下你介紹既雙星先,
請問師兄係咪一般模型店有賣?^^
係呀~~收螺絲前滴一兩滴落螺絲孔度,兩日後包你話實到擰唔開粒螺絲~~
作者: 4jai    時間: 9-10-2013 22:37

其實咁多位痴咁實嘅同時,有冇擔心過真係要拆時,會令到羅絲滑牙?
作者: 小鬼182    時間: 10-10-2013 09:22

引用:
原帖由 4jai 於 9-10-2013 22:37 發表
其實咁多位痴咁實嘅同時,有冇擔心過真係要拆時,會令到羅絲滑牙?
要拆先算啦~~再者,就算有幾難拆我都有信心拆到,不過粒螺絲可能唔可以再用咁解啫……(仲好,順邊換番D高質素靚螺絲~~)
作者: 4jai    時間: 10-10-2013 12:23

引用:
原帖由 小鬼182 於 10-10-2013 09:22 發表

要拆先算啦~~再者,就算有幾難拆我都有信心拆到,不過粒螺絲可能唔可以再用咁解啫……(仲好,順邊換番D高質素靚螺絲~~)
我一定要鍚住用...事關我唔識配螺絲

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0