標題: [Marui] 馬記都出GBB M4..... [打印本頁]

作者: RCman    時間: 15-5-2014 11:17     標題: 馬記都出GBB M4.....

呢次真係要睇定D, 馬記 V SG記
都係出曬再作決定....

圖片附件: M4.jpg (15-5-2014 11:19, 78.86 KB) / 該附件被下載次數 233

作者: joeyjordisonhin    時間: 15-5-2014 11:24     標題: 馬記終於都要出M4 G B B

http://www.youtube.com/watch?v=olCr4zjAm6k
鋁合金身加耐磨既Cerakote coating.
作者: gainax    時間: 15-5-2014 11:32

如果馬記GBBM4做唔到比KSZ個結構像真, 其實意義不大
以馬記作風個售價唔會平得去邊, Lm4 RIS 一槍兩夾 2千尾。。。
不過作為馬記粉絲既我都想佢開發更多GBBR槍型~
作者: patrickpet    時間: 15-5-2014 11:34

好正呀,必買呀,幾時出呀?
作者: Dave    時間: 15-5-2014 11:36

引用:
原帖由 gainax 於 15-5-2014 11:32 發表
如果馬記GBBM4做唔到比KSZ個結構像真, 其實意義不大
以馬記作風個售價唔會平得去邊, Lm4 RIS 一槍兩夾 2千尾。。。
不過作為馬記粉絲既我都想佢開發更多GBBR槍型~
比較在意佢個匣幾重,ksc 性能係好,但d 夾成700 定 800 克一隻真是性能再好都難落場。

如果marui 同樣呢個匣重... 可以無視...
作者: lololo    時間: 15-5-2014 11:40

Must BUY!!!!!!
作者: joeyjordisonhin    時間: 15-5-2014 11:46

撞左post添
作者: yobit    時間: 15-5-2014 11:46

終於出…打GHK....?
http://www.hyperdouraku.com/event/hobbyshow1405/index.html
作者: gainax    時間: 15-5-2014 11:48     標題: 回覆 4# 的帖子

重匣個人覺得問題不大可以克服, 匣氣化比較緊要~
馬記氣化能力未必比得上數一數二既KW@, 不過hopup&QC原廠比較多數會勝出吧
作者: joeyjordisonhin    時間: 15-5-2014 11:48

好似行真數可上真品,馬記真係感受到威脅了……
作者: 優之涼粉    時間: 15-5-2014 11:53

RAS係用真marking,上下身係鋁
作者: 優之涼粉    時間: 15-5-2014 11:58

有無多d內部system既資料???
作者: N_G    時間: 15-5-2014 11:59

引用:
原帖由 yobit 於 15-5-2014 11:46 發表
終於出…打GHK....?
http://www.hyperdouraku.com/event/hobbyshow1405/index.html
唔洗打,睇條片以經高下立見.....可以賣曬D M4 GBB LU hahahaha
好在當我開手砌第二支以經放棄左
作者: rho837    時間: 15-5-2014 11:59

遲到好過冇到!
作者: Dave    時間: 15-5-2014 12:01

引用:
原帖由 gainax 於 15-5-2014 11:48 發表
重匣個人覺得問題不大可以克服, 匣氣化比較緊要~
馬記氣化能力未必比得上數一數二既KW@, 不過hopup&QC原廠比較多數會勝出吧
或這樣說,ksc 珠玉在前,
如果marui 做不到匣輕氣化好的話,真是比較難爭一席位。

如果能夠接受匣重性能好的槍,那批客應該早就在買ksc 了。
marui 字號出名實戰性能好 ( 姑勿論是否屬實 ) ,
主觀期望佢要做到等同ksc 或超越之,做到這個target 的話,
其他真數身,匣輕耗氣少等等已經是終點線後的錦上添花。

然而marui 用開的是134a ,如果134 a 都可以爽快的話,
topgas 性能應該毫無懸念了,怕只怕爆parts ,但強化件應該一、兩個月之內即刻飛出黎就好似mp7 咁...
作者: RCman    時間: 15-5-2014 12:05

引用:
原帖由 Dave 於 15-5-2014 11:36 發表

比較在意佢個匣幾重,ksc 性能係好,但d 夾成700 定 800 克一隻真是性能再好都難落場。

如果marui 同樣呢個匣重... 可以無視...
我同樣好在意匣的重量,KXC 的真係叫人敬而遠之
作者: 怒人甲    時間: 15-5-2014 12:05

價錢, 用料, 彷珍設計, 後援, PARTS... 有咩可以特別好過其他產品先有得同人玩 !!

至於彈匣氣化, 易唔易漏氣,  VALVE 等等依家都唔差, 有冇特別優勢?!
作者: gainax    時間: 15-5-2014 12:09

佢無影火控構造,不過睇到條bolt&防塵蓋,係類似我們/KSZ個樣
估到馬記既構造都唔會有咩像真構造, 不過槍身睇落唔錯肯定有colt花,呢點會完勝KSZ,
氣化就未必贏到KSZ了, 未投入GBB M4可以等埋馬記
作者: RCman    時間: 15-5-2014 12:10

引用:
原帖由 怒人甲 於 15-5-2014 12:05 發表
價錢, 用料, 彷珍設計, 後援, PARTS... 有咩可以特別好過其他產品先有得同人玩 !!

至於彈匣氣化, 易唔易漏氣,  VALVE 等等依家都唔差, 有冇特別優勢?!
我想馬記M4都係想做實戰派,最緊要唔洗回執落到場。
如果做到呢點,就算仿真度未夠對手,都會有人買黎落場。
後援一向都好過KXC, 所以改件,原裝parts都唔係問題。
作者: ayaka    時間: 15-5-2014 12:13

134A 後座不錯,應該同KSC 差不多
氣化應該問題不大,30-40rd 唔算多
但條外管結構好怪,好似以前馬記d aeg 咁,唔知d 數會係點
作者: 2slow    時間: 15-5-2014 12:14

馬記一向仿真度一般, 都係睇定d先啦
不過佢地肯開發GBBR係一件好事
作者: 2slow    時間: 15-5-2014 12:16

如果果設計只用到134a就...
始終134a比較貴
作者: RCman    時間: 15-5-2014 12:17

引用:
原帖由 2slow 於 15-5-2014 12:14 發表
相信都係落場派,還送你"ASGK"字樣
作者: 怒人甲    時間: 15-5-2014 12:18

引用:
原帖由 2slow 於 15-5-2014 12:14 發表
係屈服於呢個大時勢姐...
作者: RCman    時間: 15-5-2014 12:19

引用:
原帖由 怒人甲 於 15-5-2014 12:18 發表

係屈服於呢個大時勢姐...
其實GBBr 係近兩三年,台灣的影響力真係好大。
作者: 怒人甲    時間: 15-5-2014 12:23

引用:
原帖由 RCman 於 15-5-2014 12:19 發表

其實GBBr 係近兩三年,台灣的影響力真係好大。
都係, 但 GBBR 最初都係 WA 帶頭改變先既...
作者: 2slow    時間: 15-5-2014 12:24

睇條片佢試連射尾段好似有d腳軟喎
作者: 2slow    時間: 15-5-2014 12:27

會唔會用真數呢
作者: 不打狗夫    時間: 15-5-2014 12:28

係咪話七月再有展出定出啦?睇片同聽blowback好似幾正播!!!!仲未決定買唔買ghk好!睇嚟都係等埋你同埋支短shot gun
作者: RCman    時間: 15-5-2014 12:32

引用:
原帖由 怒人甲 於 15-5-2014 12:23 發表

都係, 但 GBBR 最初都係 WA 帶頭改變先既...
係,不過現你想買到一支WA出的M4 GBBr都幾難
作者: siman2003    時間: 15-5-2014 12:38

用唔用到真品Charging Handle
作者: kai_matt    時間: 15-5-2014 12:42

the outer barrel is an aeg one...?
作者: carl    時間: 15-5-2014 12:49

匣重約500g.
作者: gainax    時間: 15-5-2014 12:52     標題: 回覆 15# 的帖子

睇過條片, 覺得除左槍身好過KSZ(應該係KSZ槍身做得差 ) ,
其它地方如後座力,氣化,仿真度,價錢,用料,以馬記氣動野唔太覺得會比KSZ有優勢
同埋佢果個唔多似真數身, 感覺馬記支野好似名氣大過實物,好似MP7咁。。

不過未出冇定論, 作為粉絲呢支都冇咩興趣,
利申: 以前玩過1x支馬記AEG ,幾支GBB
作者: joeyjordisonhin    時間: 15-5-2014 13:44

不過就算係行真數我都唔會買了,因為見到made in japan 果堆字我就唔想買了。
引用:
原帖由 gainax 於 15-5-2014 12:52 發表
睇過條片, 覺得除左槍身好過KSZ(應該係KSZ槍身做得差 ) ,
其它地方如後座力,氣化,仿真度,價錢,用料,以馬記氣動野唔太覺得會比KSZ有優勢
同埋佢果個唔多似真數身, 感覺馬記支野好似名氣大過實物,好似MP7咁。。
...

作者: gainax    時間: 15-5-2014 14:11

可能而家各系統既GBB M4越做越好,越做越靚, 馬記。。。
只怪太遲推出市場了,
最近既豬HK M4需然偏貴,但氣化以豬HK牌面宣傳得咁密,差極有番咁上下又全鋼件構做又算像真,
馬記如果售價三千左右定位落場槍仲有得同KSZ/豬HK競爭下,
不過我諗大作起碼四千起跳冇走雞, 未計打唔打得topgas要換件
四千都夠買3支豬皮WOK kit加夾, 兩支VVE, 一支Lm4原廠已鋼火控加四~五夾。。。
除非馬記有明顯優勝過人地方
作者: saswilliam    時間: 15-5-2014 14:15

正爆喇!!!又可以上啲好野上去改look,又可以爽爽打,再加上無敵hopup射程。GHK又等極都冇。馬記真正信心保證!快啲出啦!到時大把周邊配件給marui無限支持。開心開心!
作者: 蛇    時間: 15-5-2014 14:17

樣品槍都打得,應該同mp7果時一樣,好快見街…
幾時出mp5…
作者: saswilliam    時間: 15-5-2014 14:19     標題: 回覆 36# 的帖子

如果GHK做到佢地講的宣傳的一切。當然冇問題啦。不過....希望無吹水快啲出啦。 好野係有玩家欣賞的。
作者: 怒人甲    時間: 15-5-2014 14:21     標題: 回覆 36# 的帖子

"明顯優勝"  就是有名氣同埋一斑粉絲...:
作者: saswilliam    時間: 15-5-2014 14:21

引用:
原帖由 於 15-5-2014 14:17 發表
樣品槍都打得,應該同mp7果時一樣,好快見街…
幾時出mp5…
分分鐘快過GHK... 出scar,mp5,M14 就好啦
作者: carl    時間: 15-5-2014 14:35

話時話GHK 果支出左去邊? 新年吹到5月中都未見街.
作者: ayaka    時間: 15-5-2014 15:05

轉自道樂

7/26-27に秋葉原で東京マルイフェスティバルが開催される。その際には試射をはじめ、価格や発売予定日が明らかになりそう。早ければ7月に量産体制が整い、8月の発売もありうるとのことだった。価格だが、次世代のM4 SOPMODが54,800円で一つの基準となるとのことで、そこから少し高くなるような話でもあった。59,800円くらいか?

定價以次世代SOPMOD為基準?
咁馬記唔洗玩啦...
作者: Dave    時間: 15-5-2014 15:14

引用:
原帖由 怒人甲 於 15-5-2014 14:21 發表
"明顯優勝"  就是有名氣同埋一斑粉絲...:
粉絲呢家野... 又唔止MARUI 有既

先說上面提到匣重500 克,其實偏輕的,
GP PMAG 應該430 克,GHK M4 五百幾,KSC就唔洗提
如果為著真數去玩MARUI 基本上SIDE 氣,倒不如說是無傷太大資源下添加一些時髦元素,同時又鞏固下固有客源。

先估下價,次世袋索價郁下6 萬羊,圍番HKD 4 千2 ,仲要愈出愈貴,估計要填番條天文數字開發費。
至於GBB ,以之前頭炮MP7 計,竟然只賣32000 羊,雖然個殼十足舊版AEG,而舊版AEP 已經要28000 羊,
雖說用同一個殼慳了開發費,但GBB 比AEP 版貴得4000 羊,當然如果說套GBB 件開發需要400 羊ONLY 是太簡陋的想法,
但撇除頭炮爭客定價這原因,估計GBB 開發並非太高。而且市面上GBB 系統應有盡有,說完全不抄是呃人的,
參考下總會有,故此估計成槍價定然低過次世袋,以外觀比較近似的S SYSTEM 舊世代M4 羊45800 同M4 SR 16 羊38000 來考慮,
估計M4 RAS GBB 定價約莫是 羊48000~ 55000 ,即HKD 3360 ~ 3850 左右。

這個價對玩熟GBB 的人來說是偏貴的,
但對於沒玩過M4 槍型GBB 的朋友來說,如果真是「一步到位」<-- 台灣仔最喜歡說的對白,不用換呢換路,
落場無痛打足一日的話,仍然是有非常大的吸引力。

至於片中見134A 都可以順到呢個程度,對於用開TOPGAS 起跳的香港市場來說真是沒太大憂慮。

BTW 自己非M4 熱忱者,MARUI 出得好與不好都不打算買,分別就是出得好的話就氹下身邊朋友買入之後借黎玩而已。

作者: Dave    時間: 15-5-2014 15:18

引用:
原帖由 ayaka 於 15-5-2014 15:05 發表
轉自道樂

7/26-27に秋葉原で東京マルイフェスティバルが開催&# ...
我反而估佢個價略低於SOPMOD M4
作者: kai_matt    時間: 15-5-2014 15:19     標題: 回覆 44# 的帖子

I will probably stick with WA system
作者: RCman    時間: 15-5-2014 15:20

引用:
原帖由 Dave 於 15-5-2014 15:14 發表

GP PMAG 應該430 克,GHK M4 五百幾,KSC就唔洗提
如果為著真數去玩MARUI 基本上SIDE 氣,倒不如說是無傷太大資源下添加一些時髦 ...
基本上過三千已經是一個關口,不是一般鎗友會話買就買。
君不見GHK的AK都好多人話貴咩?同一個道理......所以馬記係GBB分唔分得到地盤,就真係見仁見智了。
在我而言,係香港呢個GBBr環境,佢未必能夠熱賣羅。
作者: RCman    時間: 15-5-2014 15:22

引用:
原帖由 Dave 於 15-5-2014 15:18 發表

我反而估佢個價略低於SOPMOD M4
我都覺,不境M4 GBBr地盤已一早比人家分割曬。
第一炮可能會比番D甜頭用家,比佢地上左隻海盜船先
作者: Dave    時間: 15-5-2014 15:30

引用:
原帖由 RCman 於 15-5-2014 15:20 發表

基本上過三千已經是一個關口,不是一般鎗友會話買就買。
君不見GHK的AK都好多人話貴咩?同一個道理......所以馬記係GBB分唔分得到地盤,就真係見仁見智了。
在我而言,係香港呢個GBBr環境,佢未必能夠熱賣羅。
我唔知台仔槍是否去到日本都一樣好賣,但同樣三千幾銀( 甚至4000 + HKD) ,
MARUI 就賣得瀟灑好多,唔似GHK 咁斬開幾截賣,
當然公司大加埋日本正苦科水振興經濟唔同講法,
MARUI 一出,大家不若而同問GHK 果支點... 如果企係GHK 立場,
呢個市場景況真係最差的時候。

不過雖然話貴,但見D 日本仔買次世代仍然好似好爽手,完全唔覺得貴咁... MARUI 就出完一支又一支,出完一款又一款,
都知佢有肉食... 或者因為日本仔人工「數字上」比香港高2~ 3 倍,6 萬隻羊對佢地黎講真係等如我地買套GP MOE KIT...
作者: RCman    時間: 15-5-2014 15:34

引用:
原帖由 Dave 於 15-5-2014 15:30 發表

我唔知台仔槍是否去到日本都一樣好賣,但同樣三千幾銀( 甚至4000 + HKD) ,
MARUI 就賣得瀟灑好多,唔似GHK 咁斬開幾截賣,
當然公司大加埋日本正苦科水振興經濟唔同講法,
MARUI 一出,大家不若而同問GHK  ...
其實以日本本土計,佢地買一支"廁勢袋",唔係真係好貴。
計番國民生活水平,同我地買支"我們"差不多。
而至於台仔港仔GBBr, 可能物離鄉貴
價錢比香港貴上50個巴仙

作者: garyyanykw    時間: 15-5-2014 15:36

期待,不過都係出咗先算
作者: gainax    時間: 15-5-2014 16:12

引用:
原帖由 Dave 於 15-5-2014 15:14 發表

如果為著真數去玩MARUI 基本上SIDE 氣,倒不如說是無傷太大資源下添加一些時髦 ...
日本仔平均都揾得比香港人多, 佢本地啲野眼中可能唔算貴
不過平民揾港紙玩日製唔捨得玩得幾多支就係真,
M4槍型GBB系統都有567間。。平均二千幾蚊, 炒冷飯野個人覺得唔值貴價,
無奈唔係先出hk416/Scar呢啲少有又熱們槍型, 物以罕為貴, 貴啲都會捨得比水
(馬記開左個ARGBB系統, 未來只要開模做416槍身用番次世代骨件托唔排除有機會出)

支野未出無謂討論太多好與不好地方,但馬記有個優點係其它牌子比唔到,
就個人而言, 就係馬記比到信心一買即打,準度高,照佢說明書使用有耐用保障,咁多產品只有個別易出問題,
完全適合新入們或唔想執槍既師兄~
自己係個AR+馬記粉絲, 不過呢次我比較偏好豬HK。。。
雖然我玩緊井成爽打,又入多左支暫時對其它無興趣。。。 逃~

作者: saswilliam    時間: 15-5-2014 16:24     標題: 回覆 52# 的帖子

點解偏好GHK?GHK 個hop up係WA果款調整方法,用其他全部骨都好難調整。
如果有好多WA系統GBB彈匣的話,又仍然好有吸引力既。鋼internal,鋼bolt。
快啲出黎啦哎.....

marui一貫系統穩定性真係無得輸...加上已經係金屬receiver同ceracoat finish的確係賣點。唔再係膠野。
作者: horenhim    時間: 15-5-2014 16:28

問題回歸原點就係豬HK支SAMPLE而家唔係咁順,
唔改善到等同/好過marui就會被比下去...
當然重有本土情懷/死忠/唔想轉會等等等等因素影響到

不過我比較期待marui就是
作者: saswilliam    時間: 15-5-2014 16:32     標題: 回覆 50# 的帖子

其實,錢從來對香港玩家唔係最大問題,大把人買支WA系統WE系統,內件唔得,hop up 唔得,inner barrel唔得,個槍身唔鍾意等等。換鋼件,換換下就變左viper ino 啲價錢...
未計買ino viper 改改改同玩PTW然後又整整改改果啲。

如果三四千港元,換隻topgas飛機就可以打得穩定。
marui係有優勢的。當初想買GHK都係咁諗jei...
作者: happypony    時間: 15-5-2014 17:15

多一個系統絕對值得支持尤其係Marui
However M4就不感興趣
我支KWA Magpul LM4無論冬天還是夏天穩定無得彈,彈匣重to me 不值得一提.

不過支短870must buy
作者: 2slow    時間: 15-5-2014 17:30

無錯, 現在先出M4未免有d遲, 大家對M4既欲望一般了
正如上面師兄講, 如果佢出d大家都想要既槍種咁又唔同
作者: 潛陣水    時間: 15-5-2014 17:34

馬記同Surefire真有得比
人地出到唔出既野, 依家先黎出
作者: 辰料戍    時間: 15-5-2014 17:48

引用:
原帖由 潛陣水 於 15-5-2014 17:34 發表
馬記同Surefire真有得比
人地出到唔出既野, 依家先黎出
馬記不嬲行保守路線
作者: NCP013    時間: 15-5-2014 17:54

我相信日本本土不愁市場, 因為MARUI 出, 等於唔洗買"來路"貴槍,  

睇左樂道D介紹, 19MM飛機,  但CARRIER無啦啦開個長方凹位就佢特規forward assist
作者: jn_jona    時間: 15-5-2014 18:15

引用:
原帖由 saswilliam 於 15-5-2014 16:32 發表
其實,錢從來對香港玩家唔係最大問題,大把人買支WA系統WE系統,內件唔得,hop up 唔得,inner barrel唔得,個槍身唔鍾意等等。換鋼件,換換下就變左viper ino 啲價錢...
未計買ino viper 改改改同玩PTW然後又 ...
對我黎講,假如佢收埋個asgk,made in Japan
3-4千有鋁身又打得係可以接受既
但事實冇可能
作者: Dave    時間: 15-5-2014 18:17

引用:
原帖由 jn_jona 於 15-5-2014 18:15 發表

對我黎講,假如佢收埋個asgk,made in Japan
3-4千有鋁身又打得係可以接受既
但事實冇可能
剔走呢句應該得"假如佢收埋個asgk,made in Japan"
作者: NCP013    時間: 15-5-2014 18:25

MADE IN JAPAN 刻印好淺
作者: jn_jona    時間: 15-5-2014 19:17

引用:
原帖由 NCP013 於 15-5-2014 18:25 發表
MADE IN JAPAN 刻印好淺
馬記呢次醒wor,呢個位貼張qr code遮住都得
另一邊都生生性性

搞到我都心思思想整枝
到時我枝we都唔知點處理

作者: saswilliam    時間: 15-5-2014 19:33

真係淺到我差D睇漏左,正!
作者: alvin155    時間: 16-5-2014 00:01

希望佢賣好D然後信心大增出其他槍款就好
作者: rho837    時間: 16-5-2014 00:19

係時候放棄啲舊M4 GBBR! 從新買一支就算! 講到底都係MARUI
作者: queen    時間: 16-5-2014 00:22

如果佢集彈同彈道同佢過往嘅 GBB 一樣, 咁就要買啦
作者: RYODLi    時間: 16-5-2014 00:45

引用:
原帖由 alvin155 於 16-5-2014 00:01 發表
希望佢賣好D然後信心大增出其他槍款就好
希望馬記大發慈悲記得佢曾經出過支famas aeg之後再將佢gbb化...
作者: gainax    時間: 16-5-2014 01:48     標題: 回覆 53# 的帖子

豬hk佢真係宣傳既又睇得又打得小弟先考慮佢先,其實個個玩槍玩到最後都想咁姐 電話冇電又要打過 ,馬記關鍵係佢售價,同而家市面既差唔多或只係貴唔多肯定受歡迎,佢個殼都ok,性能都會有保障,但係冇咩突破性賣點對於識執槍既師兄就睇唔上眼了,好似而家馬記電槍vs其它港臺電槍一樣,出下其它少有既槍型會好得多,老老實實,m4gbb要玩既一早玩到有啲厭,只係執念追求更好一個最睇得最打得既糸統而已

作者: gainax    時間: 16-5-2014 03:14

tw個邊望到張圖,始終仍然是馬記作風。。。

圖片附件: 1907997_10152355326608950_6307293494728114979_n.jpg (16-5-2014 03:14, 78.64 KB) / 該附件被下載次數 181

作者: Dave    時間: 16-5-2014 08:52

引用:
原帖由 RYODLi 於 16-5-2014 00:45 發表

希望馬記大發慈悲記得佢曾經出過支famas aeg之後再將佢gbb化...
famas 次世袋又好gbb 又好,值係期待值 99 %
作者: Dave    時間: 16-5-2014 08:53

引用:
原帖由 gainax 於 16-5-2014 01:48 發表
豬hk佢真係宣傳既又睇得又打得小弟先考慮佢先,其實個個玩槍玩到最後都想咁姐 電話冇電又要打過 ,馬記關鍵係佢售價,同而家市面既差唔多或只係貴唔多肯定受歡迎,佢個殼都ok,性能都會有保障,但係冇咩突 ...
我係eh 個網睇aeg ,已經唔知幾耐冇按過分類 " marui "

係想玩廁世袋先會搵佢
作者: gainax    時間: 16-5-2014 09:12     標題: 回覆 73# 的帖子

偷偷地講個秘密比大家,其實KSZ都會出次世代電槍
應該冇乜人知
http://www.youtube.com/watch?v=NkE5ao-PEB0
作者: Dave    時間: 16-5-2014 09:18

引用:
原帖由 gainax 於 16-5-2014 09:12 發表
應該冇乜人知
http://www.youtube.com/watch?v=NkE5ao-PEB0
呢支唔係即係kwa 果支erg "rm4" 乎?_?
作者: gainax    時間: 16-5-2014 09:35     標題: 回覆 75# 的帖子

咁就唔清楚了.都好耐冇留意電槍野,
不過電槍馬記代表作次世代冇得輸,只係貴,

講番GBB, 小趣聞, M4GBB呢舊肥豬肉未來總共有8個系統
VVA
VVE
KSZ
VFZ
Kxj
V!per
豬HK
馬記

真係。。。。
拜托出下其它槍型。。。
作者: 2slow    時間: 16-5-2014 09:42

引用:
原帖由 gainax 於 16-5-2014 03:14 發表
tw個邊望到張圖,始終仍然是馬記作風。。。
WTF,
睇完條bolt及hammer既樣已經say no 了
作者: Dave    時間: 16-5-2014 09:52

引用:
原帖由 gainax 於 16-5-2014 09:35 發表
咁就唔清楚了.都好耐冇留意電槍野,
不過電槍馬記代表作次世代冇得輸,只係貴,

講番GBB, 小趣聞, M4GBB呢舊肥豬肉未來總共有8個系統
VVA
VVE
KSZ
VFZ
Kxj
V!per
豬HK
馬記

真係。。。。
拜托出下其它 ...
7.62 好勁幾時捨得出呢...

我見到m4 就好似見到早餐份沙爹牛米咁..
真係食到唔想食,不過唔食又冇野好叫.. 陰公..

其實仲有d 國狗 gbb .. 不過我都冇咩呢方面研究。
作者: Dave    時間: 16-5-2014 09:53

引用:
原帖由 2slow 於 16-5-2014 09:42 發表

WTF,
睇完條bolt及hammer既樣已經say no 了
好一條... 直步...

http://www.youtube.com/watch?v=rvPBqV45N20
作者: 2slow    時間: 16-5-2014 09:57

有無搞錯, M4GBBR 比咁多廠輪左咁耐大米, 馬記仲出d不倫不類既野
睇返條bolt, 有d似416既design喎, 會唔會出HK416呢
作者: gainax    時間: 16-5-2014 09:58     標題: 回覆 77# 的帖子

我覺得馬記內構有啲似我們牌既影子,不過我們牌係真數身
KSZ個內構雖然像真度麻麻地但仍然有為仿真外型設計, 馬記內構只可以講似玩具設計,
不過只要唔打開入面, 除左防塵蓋睇相過,馬記外表像真度都算不錯,
唯有只當佢係實用性&射擊取向既M4外型GBB咁睇會好啲

圖片附件: 543456.jpg (16-5-2014 09:58, 83.71 KB) / 該附件被下載次數 148

作者: Dave    時間: 16-5-2014 10:00

引用:
原帖由 gainax 於 16-5-2014 09:58 發表
我覺得馬記內構有啲似我們牌既影子,不過我們牌係真數身
KSZ個內構雖然像真度麻麻地但仍然有為仿真外型設計, 馬記內構只可以講似玩具設計,
不過只要唔打開入面, 除左防塵蓋睇相過,馬記外表像真度都算 ...
如果佢性能好到飛天一雞清 40 粒仲要唔雀軟,我會好期待有廠幫佢出 70 ~ 80 rd mag
當彈弓匣 AEG 咁玩
作者: saswilliam    時間: 16-5-2014 10:03

實會啦,馬記出咩都係M4款行先,416好大機會。不過如果馬記出AK GBB,夠唔夠薑用鋼身實木?
作者: 2slow    時間: 16-5-2014 10:07

條bolt   個凹位咩黎ga

仲有呢個marking...

反而條barrel有d驚喜

作者: saswilliam    時間: 16-5-2014 10:10

個凹位係比forward assist個制lock住,話tunehop up唔會硤手指wor,多舊魚。lock bolt 就得啦。
作者: RCman    時間: 16-5-2014 10:16

引用:
原帖由 saswilliam 於 16-5-2014 10:10 發表
個凹位係比forward assist個制lock住,話tunehop up唔會硤手指wor,多舊魚。lock bolt 就得啦。
barrel nut好似AEG甘
作者: gainax    時間: 16-5-2014 10:16     標題: 回覆 82# 的帖子

除左某兩三個系統未必保証得外, 只要執過一雞唔軟腳爽清40粒對於而家GBBR成熟年代好似唔難做到 ,我信馬記都無問題,
GBBM4叉一次氣爽清兩匣先應該係難題吧, 暫時最強氣化既KSZ聽講都只係清一匣半左右, 應該差唔多係M4GBB槍型既氣化極限。。。
作者: mk23    時間: 16-5-2014 10:23

Barrel外觀跟足Socom M4, 之前完全無廠出過, 正
可見Marui D開發其實有做功課,盡量都想仿真.
作者: horenhim    時間: 16-5-2014 10:24

要像真....井井都是有失真...........
玩VFC囉.........................
呀唔係毒蛇...........
(無限loop)
作者: ayaka    時間: 16-5-2014 10:28

引用:
原帖由 gainax 於 16-5-2014 10:16 發表
除左某兩三個系統未必保証得外, 只要執過一雞唔軟腳爽清40粒對於而家GBBR成熟年代好似唔難做到 ,我信馬記都無問題,
GBBM4叉一次氣爽清兩匣先應該係難題吧, 暫時最強氣化既KSZ聽講都只係清一匣半左右, 應該差唔多 ...
爽清到一匣就OK 啦,個人習慣reload 時一定會叉氣,以免打打下無氣
今次馬記用鋁做匣,唔知重量輕到幾多呢?
作者: poloyau    時間: 16-5-2014 10:31     標題: 回覆 71# 的帖子

佢個bolt 似416c  custom, cut 短咗頂條管。
作者: Dave    時間: 16-5-2014 10:31

引用:
原帖由 2slow 於 16-5-2014 10:07 發表
條bolt   個凹位咩黎ga

仲有呢個marking...

反而條barrel有d驚喜 ...
個凹位唔拆槍是見唔到的,都尚可無視。

BTW 唔知佢個BOLT LOCK 位點整,需知道BOLT LOCK 蝕係M4 GBB 的常態,
除非換哂全鋼。唔知MARUI 點攪掂呢個千年難題。
作者: 2slow    時間: 16-5-2014 10:35

話時話, 日本仔本土可以用全金身既咩
作者: Dave    時間: 16-5-2014 10:37

引用:
原帖由 2slow 於 16-5-2014 10:35 發表
手槍唔得,長槍得
作者: horenhim    時間: 16-5-2014 10:37

引用:
原帖由 2slow 於 16-5-2014 10:35 發表
手槍NG
長槍OK
廁細袋賣左幾年喇
作者: tf141    時間: 16-5-2014 11:39

引用:
原帖由 gainax 於 16-5-2014 09:12 發表
應該冇乜人知
KWA版本一早已經賣緊街==
作者: 2slow    時間: 16-5-2014 14:25

同場加影,

作者: gainax    時間: 16-5-2014 15:39

順便貼埋另一條片過黎, 比較詳細
https://www.youtube.com/watch?v=B3YFnSHmSY4

睇落實物表面處理同刻字的確做得唔錯,唔識日文, 個身係陽極定焗漆?
打上黎後座力唔錯,可能鋁件多加上火控原本已經設計到順既關係,不過未知真實程況可否唔軟腳清一匣,

老實說,睇完呢條片有所改觀,可惜內構唔好睇唔係我杯茶,不過只要賣3千中左右唔貴過4千小弟覺得呢支係港台都可以佔有一部分市場,
對比死對頭同樣日製既KSZ, 真係KSZ你衰係個槍身到偷懶令到其它系統有機可乘了,
如果係做得正正常常個身, 馬記都冇得揮

作者: ayaka    時間: 16-5-2014 15:45

引用:
原帖由 gainax 於 16-5-2014 15:39 發表
https://www.youtube.com/watch?v=B3YFnSHmSY4

睇落實物表面處理同刻字的確做得唔錯,唔識日文, 個身係陽極定焗漆?
打上黎後座力唔錯,可能鋁件多加上火控原本已經設計到順既關係 ...
個身係用CERAKOTE
作者: RCman    時間: 16-5-2014 15:48

引用:
原帖由 gainax 於 16-5-2014 15:39 發表

打上黎後座力唔錯,可能鋁件多加上火控原本已經設計到順既關係 ...
K記的M4及AK身都係唔對版,唔怪得人羅.....

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0