標題: [GHK] ghk m4拖延發售的主因?? [打印本頁]

作者: 小鬼182    時間: 14-6-2014 03:35     標題: ghk m4拖延發售的主因??

不知是真是假,轉至ghk的FB:
關於M4的發售期的延後 在此向各界槍友致上十二萬分的歉意
也借此機會向大家報告延後的原因

此次GHK M4為因應後座力及下場各種外力的摧殘
上下槍身及拖桿的鋁料 經不斷的選擇及更換配方
於今年三月份調配出適合的鋁料 所以當時信心滿滿
預計四月底出槍沒問題

於小量產時槍身強度及性能表現皆非常OK
但表面坑坑疤疤 不堪入目
原因是此次鋁料雖然非常強韌 但灌注時因原料太過粘稠
會形成表面包風,不飽水, 水痕的情形發生
GHK的鋁壓鑄配合廠商 不斷地建議使用一般鋁料
即可解決所有外表問題 但GHK還是堅持新配方鋁料
所以只能不斷地修改模具 甚至模具鍍鈦(造成進度延後的主因)

許多人質問GHK M4使用鋁壓鑄槍身
主要是否成本考量?
M4於預研階段已經試過純CNC加工槍身 雖然強度OK
但試過多家CNC加工廠 槍身內部公差一直無法滿足GHK要求
造成每把槍的脾氣皆不同 毫無穩定度可言
GHK把“效能穩定”放在首要考量
故還是選擇鋁壓鑄槍身
為因應強韌且成本較高的鋁料 表面硬陽又要能處理
模具又不斷地修改 再加上表面不良槍身的報廢 等等因素
成本已與鍛造槍身相差無幾

最後
向等待許久的槍友們說聲抱歉
也感謝於這段風風雨雨時期
還是選擇默默支持GHK槍友
謝謝

GHK
作者: gtoray    時間: 14-6-2014 03:44

什麼是純CNC加工槍身?
那到底是
純CNC?
還是CNC加工...?

作者: 小鬼182    時間: 14-6-2014 04:15

引用:
原帖由 gtoray 於 14-6-2014 03:44 發表
那到底是
純CNC?
還是CNC加工...?
很難理解……不過為一件玩具去研製一種新金屬我都係第一見………
作者: sovietarmy2012    時間: 14-6-2014 07:14

引用:
原帖由 gtoray 於 14-6-2014 03:44 發表
那到底是
純CNC?
還是CNC加工...?
鋁磚去鑼或精鑄後在鑼掛
作者: gainax    時間: 14-6-2014 09:29

同井成當初一樣任你up
比較想知呢支野同樣版打上黎有冇進步
作者: MG-42    時間: 14-6-2014 09:33

作者: MG-42    時間: 14-6-2014 10:00

作者: sovietarmy2012    時間: 14-6-2014 10:03

原文是否:

鍛造太貴又揾吾到人做,所以採用先鑄後加工

用靚料又貴,落太多鋁又吾夠硬淨,落太多其他金屬流動性又差,仲有溝得吾混.仲要夾到用陽極...

作者: saswilliam    時間: 14-6-2014 10:30

唔明吖!即係好定吹水吖?
作者: MG-42    時間: 14-6-2014 10:39

作者: sovietarmy2012    時間: 14-6-2014 12:09

GHK 吾係買LCT件ge咩?
作者: 怒人甲    時間: 14-6-2014 12:46

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 14-6-2014 12:09 發表
GHK 吾係買LCT件ge咩?
槍身同內件發射系統係GHK 生產,頭頭尾尾先係LCT
M4就應該冇LCT 粉啦
作者: sovietarmy2012    時間: 14-6-2014 13:01

槍身同LCT吾同?即係不能共用?

LCT 吾係又出M4咩?
作者: 怒人甲    時間: 14-6-2014 14:09

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 14-6-2014 13:01 發表
槍身同LCT吾同?即係不能共用?

LCT 吾係又出M4咩?
吾同架,LCT 是AEG 身,LCT m4 又好似冇消息了
作者: rYaN    時間: 14-6-2014 14:37

GHK M4槍身陽極後再烤漆處理的.....
姐係D鋁(NO)左好多野,上唔到色
作者: ~~方~~    時間: 14-6-2014 15:40

引用:
原帖由 MG-42 於 14-6-2014 10:39 發表

吸取當日GHK賣第一水KAC PDW個身花痕多到你驚,重要條rail連散熱位都未開都夠贍既教訓...  GHK沖先死先, 始終生產能力,經驗及QC唔及大公司, 我身為GHK GBB AK粉都係咁話..
連佢地最自豪既g5都一樣, 好多人做左炮灰
作者: Dave    時間: 14-6-2014 15:45

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 14-6-2014 10:03 發表
原文是否:

用靚料又貴,落太多鋁又吾夠硬淨,落太多其他金屬流動性又差,仲有溝得吾混.仲要夾到用陽極...

佢咁講.. .你咁信LAW..

"為因應強韌且成本較高的鋁料 表面硬陽又要處理
模具又不斷地修改 再加上表面不良槍身的報廢 等等因素
成本已與鍛造槍身相差無幾"

即係我買左三斤蝦,手殘整衰左兩斤,而家個成本已經同買隻龍蝦相差無幾了...
ANYWAY 要怪就怪一開始吹太大,料子又差幾兩,實行上黎先發覺困難處處,最後先萬樣原因之下,我地遲左兩個幾月同埋個身咁咁咁整,
放心啦絕對靚野照買就得。加上marui 又就黎出,多少都會影響到銷情,有理無理出左先算。
以一間公司黎講,奶哂野之後出黎解話係指定動作,但一而再再而三咁解畫,宣稱為左力求完美先delay,實際上明顯係功力不足奶緊野,有點醜怪。

然而點都好,遲見街2 個月唔算咩十惡不赦,三千幾銀跟哂鋼件,如果一雞清匣無腳軟性能良好,都應該係市場度分到一羹。

作者: sovietarmy2012    時間: 14-6-2014 17:41

即係我買左三斤蝦,手殘整衰左兩斤,而家個成本已經同買隻龍蝦相差無幾了...笑死我了

佢公關做得吾好,講咁多把鬼咩
作者: loveless    時間: 14-6-2014 18:35

唔講好過講
作者: rex12781    時間: 14-6-2014 21:17

CNC都會有公差,咁佢而家點造先無公差呀
作者: gainax    時間: 14-6-2014 22:36

唔理佢呢啲原因, 只要出貨靚靚仔仔, 未整好不如唔好夾硬出
遲啲賣哂二百支下批質感又靚啲,再下批又15年更新版
信唔信?  首批咁既質數個邊都讃好, 見到啲相唔望字仲以為邊間大廠出,
個邊嗱嗱聲買埋我個份等我等下一批
作者: gtoray    時間: 14-6-2014 23:17

引用:
原帖由 gainax 於 14-6-2014 22:36 發表
唔理佢呢啲原因, 只要出貨靚靚仔仔, 未整好不如唔好夾硬出
遲啲賣哂二百支下批質感又靚啲,再下批又15年更新版
信唔信?  首批咁既質數個邊都讃好, 見到啲相唔望字仲以為邊間大陸廠 ...
O岩是菇好像很多鱔稿
作者: MG-42    時間: 14-6-2014 23:29

作者: gtoray    時間: 15-6-2014 01:07

我諗緊佢係咪"啤"左成舊外型出黎
再拎去CNC入面呢?
由於唔係成件CNC, 所以容易做成大公差?

但冇奶油會咁做ga....?
一係就成舊CNC出黎, 一係就成件"啤"出黎
點解會諗到外啤內C既做法呢?
唔慳得幾多喎
作者: sovietarmy2012    時間: 15-6-2014 01:13

人類所有食物都會有細菌,但細菌有多少先....講比D平常人知食物有細菌,人地就覺得好大件事....

人類所有加工都會有公差,但公差值多少先....講比D平常人知有幾千蚊支野有公差,人地就覺得好大件事....but似乎係好大件事

人們期望過高要求太高出手太低,廠商經驗太少操之過急太過坦白...

O岩是菇鱔稿多到嚇死人,誇張到嚇死人,殿霞吹到變秀娜
作者: gainax    時間: 15-6-2014 01:17     標題: 回覆 22# 的帖子

呢啲唔需要多講。。見佢講到咁好支AK又得一買即玩先諗佢姐,其實佢真係講多錯多,低調啲,簡單陽極槍身咪算,又要吹虛,件野得自然有人讚,太早放風又不斷吹虛,出貨又唔對版唔怪得人挑剔佢了,可能真係馬記又出唯有急住出貨
作者: sovietarmy2012    時間: 15-6-2014 01:30

我們係咁吹佢咪係咁吹...
作者: rYaN    時間: 15-6-2014 01:30

引用:
原帖由 gtoray 於 15-6-2014 01:07 AM 發表
我諗緊佢係咪"啤"左成舊外型出黎
再拎去CNC入面呢?
由於唔係成件CNC, 所以容易做成大公差?

但冇奶油會咁做ga....?
一係就成舊CNC出黎, 一係就成件"啤"出黎
點解會諗到外啤內C既做法呢?
唔慳得幾多喎
慳既係時間,好多廠都會咁做
作者: Dave    時間: 15-6-2014 03:30

引用:
原帖由 gtoray 於 14-6-2014 23:17 發表

O岩是菇好像很多鱔稿
個BOLT 個質感十足十我當年砌BANDAI 毛型,以為五金鋪D 天拿水可以直接用落去咁.. 溶哂...
不過果邊只乎HIGH到成個 MON 都係米青,真係正到出哂汁定係人人讚好冇人敢話差?天曉得...

而家只係等緊搵段片用TOPGAS 實測原裝槍性能,不過暫時未有
作者: gtoray    時間: 15-6-2014 03:56

引用:
原帖由 rYaN 於 15-6-2014 01:30 發表

慳既係時間,好多廠都會咁做
又係喎
作者: MG-42    時間: 15-6-2014 05:12

作者: 小鬼182    時間: 15-6-2014 07:44

引用:
原帖由 rex12781 於 14-6-2014 21:17 發表
CNC都會有公差,咁佢而家點造先無公差呀
我都想知點解cnc會有工差……佢講到用倒摸方式工差仲小過cnc………咁……要cnc嚟把鬼???
作者: hean    時間: 15-6-2014 09:46

對面的確太多豬HK既槍手啦,睇得肉都麻。
作者: Tango1997    時間: 15-6-2014 09:51

引用:
原帖由 小鬼182 於 14-6-2014 03:35 發表
不知是真是假,轉至ghk的FB:
關於M4的發售期的延後 在此向各界槍友致上十二萬分的歉意
也借此機會向大家報告延後的原因

此次GHK M4為因應後座力及下場各種外力的摧殘
上下槍身及拖桿的鋁料 經不斷的選擇及更換 ...
據上述文字泥睇。。。難造過枝真
作者: gainax    時間: 15-6-2014 09:57

鑄壓野本身優點量產快,成本低,缺點強度低,精度低,質感粗糙
成塊鋁拎去CNC就相反,除非機器刀具差&原材料差
不過鑄壓都可以做得靚,關乎模具同生產經驗了,今次GHX揾既代工廠明顯唔多做到,
GAK之所以個殼咁靚個代工廠跟本=井成外殼, 井成+GHX優點出槍點會唔正  
老實講,ARGBB佢應該同V!per合作出,咁就大家好
作者: saswilliam    時間: 15-6-2014 20:37

失望,不是真數牙,重要去車牙。
作者: rYaN    時間: 15-6-2014 23:06

引用:
原帖由 小鬼182 於 15-6-2014 07:44 AM 發表

我都想知點解cnc會有工差……佢講到用倒摸方式工差仲小過cnc………咁……要cnc嚟把鬼???
CNC緊係會有工差啦,睇你用咩機姐,0.0X mm都係工差,
不過講到啤好過cnc就假d囉,通常都係成本問題啦
作者: 怒人甲    時間: 16-6-2014 08:11

引用:
原帖由 saswilliam 於 15-6-2014 20:37 發表
失望,不是真數牙,重要去車牙。
乜牙要車?火帽?
作者: saswilliam    時間: 16-6-2014 09:59

引用:
原帖由 怒人甲 於 16-6-2014 08:11 發表

乜牙要車?火帽?
上身牙唔係真數,要車,鑼,唔知點叫呢種步驟。整番做真數牙,WE牙,Prime牙,viper牙,Ino牙。
作者: Dave    時間: 16-6-2014 10:01

引用:

乜牙要車?火帽?
應該講緊槍身駁太陽環果個牙
作者: RCman    時間: 16-6-2014 10:08

引用:

乜牙要車?火帽?
原裝個recevier 係AEG數,物主想用PTW卅真數,所以要dup過牙。
作者: RCman    時間: 16-6-2014 10:10

引用:
原帖由 rYaN 於 15-6-2014 23:06 發表

CNC緊係會有工差啦,睇你用咩機姐,0.0X mm都係工差,
不過講到啤好過cnc就假d囉,通常都係成本問題啦
係呀,CNC所花的工時成本及原件鋁合金材料,遠比鑄造件高很多。
作者: 怒人甲    時間: 16-6-2014 14:09

引用:
原帖由 RCman 於 16-6-2014 10:08 發表

原裝個recevier 係AEG數,物主想用PTW卅真數,所以要dup過牙。
即係尾通冇事, 只係太陽環?! 甘買骨咪要買AEG 骨?!
作者: happypony    時間: 16-6-2014 14:37

引用:
原帖由 怒人甲 於 16-6-2014 14:09 發表

即係尾通冇事, 只係太陽環?! 甘買骨咪要買AEG 骨?!
Same as KWA LM4
作者: 2slow    時間: 16-6-2014 14:38

睇完佢地果邊d post 真係成地都係米青...
我諗要等無刻字版出先考慮喇
作者: horenhim    時間: 16-6-2014 18:22

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 14-6-2014 10:03 發表
原文是否:

感謝中文翻譯!

作者: sdanleylee    時間: 16-6-2014 22:59

我堅信一分錢一分貨,無理由低價就有VIPER、PRIME、INO嘅質量。。。
作者: Dave    時間: 17-6-2014 09:04

引用:
原帖由 sdanleylee 於 16-6-2014 22:59 發表
我堅信一分錢一分貨,無理由低價就有VIPER、PRIME、INO嘅質量。。。
幾分錢都未必有一分貨才是真理吧...
作者: gainax    時間: 17-6-2014 09:40

引用:
原帖由 sdanleylee 於 16-6-2014 22:59 發表
如果見過井成M4RAS b級版冇marking賣一萬二至一萬三千台幣仲可以賺緊錢,
你就知道市面量產個啲鑄壓零件既氣槍賺既錢係幾多了,
零件方面,如果線切割鋼硬度料,氮化表面處理,高仿真擊鎚連單發司牙限量生產都只係賣百零蚊人仔,
鑄壓鋼定鐵?既零件又值幾多錢?
不過錢係要比人賺,但起碼價錢對得起零件既質數,比兩蚊有一蚊既質數都願了
作者: 小鬼182    時間: 17-6-2014 09:43

引用:
原帖由 gainax 於 17-6-2014 09:40 發表

如果見過井成M4RAS b級版冇marking賣一萬二至一萬三千台幣仲可以賺緊錢,
你就知道市面量產個啲鑄壓零件既氣槍賺既錢係幾多了,
零件方面,如果線切割鋼硬度料,氮化表面處理,高仿真擊鎚連單發司牙限量生產都只 ...
俾兩蚊有一蚊嘅質數………依D直情叫良心企業啦………
作者: sdanleylee    時間: 17-6-2014 19:06

引用:
原帖由 小鬼182 於 17-6-2014 09:43 發表

俾兩蚊有一蚊嘅質數………依D直情叫良心企業啦………
可以咁理解啦,我贊成。。。。。
但繫睇臺灣嘅評價有讚無彈,吹到天上有地下無,實在肉麻。。。我都繫持觀望態度
作者: 小鬼182    時間: 17-6-2014 19:38

引用:
原帖由 sdanleylee 於 17-6-2014 19:06 發表

可以咁理解啦,我贊成。。。。。
但繫睇臺灣嘅評價有讚無彈,吹到天上有地下無,實在肉麻。。。我都繫持觀望態度
所以我等"空機版"~~反正果堆RAS,尾托同手抽都會換走,但係平成千蚊已經叫合理價錢~~最重要係無marking!!!因為我想整美陸軍COLT版嘅M16A4~~~

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0