標題: [認真] 起香港讀唔到大學仲可以點? [打印本頁]

作者: 匿名    時間: 17-9-2014 21:44     標題: 起香港讀唔到大學仲可以點?

我自己都知自己發力得太遲,黎緊DSE10分都危危乎
我依家係諗住入HAECO,因為自己APL有讀
不過自己冇修PHY,數學都唔係好掂
不過驚冇學歷會做足一世學徒
可以點?
作者: Vindicator    時間: 17-9-2014 22:09

IVE
作者: jn_jona    時間: 17-9-2014 22:14

其實做ive仔出路都唔錯
特別係工程
如果Dse分數唔夠hd,就基礎文憑讀返上去
最近有個fd ive engine hd grad有14000人工
大學生學理論,ive仔就實習勁

樓主可以諗諗佢,加油!
作者: cccarlos    時間: 17-9-2014 23:07

作者: reniless    時間: 18-9-2014 00:10

唔知樓主幾多歲,比著我會早啲出嚟打工做嘢好過。
作者: Tango1997    時間: 18-9-2014 00:22

選港男
作者: Tango1997    時間: 18-9-2014 00:24

引用:
原帖由 jn_jona 於 17-9-2014 22:14 發表
其實做ive仔出路都唔錯
特別係工程
如果Dse分數唔夠hd,就基礎文憑讀返上去
最近有個fd ive engine hd grad有14000人工
大學生學理論,ive仔就實習勁

樓主可以諗諗佢,加油!
實習勁?。。。我唔覺law。。。我未遇過
作者: sovietarmy2012    時間: 18-9-2014 00:45

今日如果你要係香港撈:

中學程度=無讀過
大學程度=有張入場劵咁樣
IVE不等於學以致用,好過中學程度咁姐
讀書要講下興趣,不過將來做乜就言之尚早...
外國番泥好D

將來做龍定蛇睇造化...
作者: sam524    時間: 18-9-2014 00:57

我覺得首先你要諗2個問題
1.點解會"10分都危危乎"
- 係唔中意讀書/真係讀唔掂
- 定係只不過唔啱玩DSE喱套遊戲方式 但其實肯去讀書
2.你有咩目標
- 想要個大學學位
- 定係想有個好出路 讀d實用性高既野

如果你想知讀asso既野可以問我
我係asso今年上ugc degree既
最後用過來人身份講一句
唔好為"學士"兩個字亂去讀私立"大學"
作者: Tango1997    時間: 18-9-2014 01:01

考柳記
作者: 亞爾多    時間: 18-9-2014 01:17

引用:
原帖由 sam524 於 18-9-2014 00:57 發表
我覺得首先你要諗2個問題
1.點解會"10分都危危乎"
- 係唔中意讀書/真係讀唔掂
- 定係只不過唔啱玩DSE喱套遊戲方式 但其實肯去讀書
2.你有咩目標
- 想要個大學學位
- 定係想有個好出路 讀d實用性高既野
...
我係asso今年乜都上唔到
作者: L    時間: 18-9-2014 05:37

作者: 0o0p    時間: 18-9-2014 06:20

你可以周圍搵d課程讀下 保持學生身份向父母攞錢出去玩 實行終生學習
但就因為越黎越多呢類人 好多工無人做 好多體力勞動工作無人做 結果越黎越高價
作者: sovietarmy2012    時間: 18-9-2014 07:17

考差佬柳記都係正途之一
作者: 0o0p    時間: 18-9-2014 09:10

仲可以搞社運搞環保
最緊要諗清楚過去係咪向一間為業績不停要學生升學/讀名校 而忘記左學習本身既價值
作者: sovietarmy2012    時間: 18-9-2014 11:09

我家陣認為一間為業績不停要學生升學/讀名校係好學校
作者: Lolanto    時間: 18-9-2014 11:59

引用:
原帖由 於 18-9-2014 05:37 發表
中五畢業路過
邊期先
70s同90s際遇差好遠
作者: Vindicator    時間: 18-9-2014 12:42

引用:
原帖由 reniless 於 18-9-2014 00:10 發表
唔知樓主幾多歲,比著我會早啲出嚟打工做嘢好過。
早d 出黎打工依家無so
有資歷無證書都係無用
作者: reniless    時間: 18-9-2014 13:01

打工做嘢有收入先係經濟,屋企有米就無嘢好講。
廢話咁講,一日省一包煙錢,十日後你就可以買到十包煙。
食煙可以,但食飯唔得,唔可能今日唔食飯,十日後先食飯。
---
真係要睇下父母依個單一經濟體系夠唔夠強。
作者: rho837    時間: 18-9-2014 14:56

翻讀! 讀到掂為止!

打死一世工! 冇發逹 !

所以讀書讀到掂至工作! 點都好過十下十下翻呢份工又轉下個份工!

香港係好弱肉強食社會!

只要勤力一定有出頭天!
作者: sovietarmy2012    時間: 18-9-2014 15:50

引用:
原帖由 Vindicator 於 18-9-2014 12:42 發表

早d 出黎打工依家無so
有資歷無證書都係無用
不能同意更多
作者: 0o0p    時間: 18-9-2014 16:10

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 18-9-2014 11:09 AM 發表
我家陣認為一間為業績不停要學生升學/讀名校係好學校
有部份名校為業績 採取超英美式政策
或者唔係間間都係咁 但我自己小學就因為近屋企自願考左入去
間野當年號稱東九龍數一數二 而我畢業果班幾乎大部份都入左傳統果幾間頂級名校
佢業績係好 不過幾年後約返出黎交換下試卷就知道出事
基本上小學訓練過量 大部份升學後都熄晒火
作者: sovietarmy2012    時間: 18-9-2014 16:43

K型社會生存要用K型方法先得
作者: 小鬼182    時間: 19-9-2014 00:53

讀唔到書入HAECO都係一個好選擇~~我十幾歲時中五畢業一分都無五科攞U,出嚟工作都整整整......三年前見HAECO請人攞住張全U會考證書走去見工都請........因為自己本身學歷低工作都係勞力工所以入到都無問題唔覺有咩辛苦.......撈到而返廿日有17K左右人工,下個月跳槽過HKA升到20K左右~~以29歲未到又無咩學歷嚟講仲要有樓供算係咁~~~好過有好多死讀爤讀撈d所謂白領工30歲人搵得15k仲要無得升連社會遊戲點玩都未知嘅人多多聲~~
作者: L    時間: 19-9-2014 04:12

作者: sovietarmy2012    時間: 19-9-2014 07:17

引用:
原帖由 小鬼182 於 19-9-2014 00:53 發表
讀唔到書入HAECO都係一個好選擇~~我十幾歲時中五畢業一分都無五科攞U,出嚟工作都整整整......三年前見HAECO請人攞住張全U會考證書走去見工都請........因為自己本身學歷低工作都係勞力工所以入到都 ...
嘩!乜咁正!咁會考讀泥托咩
作者: 0o0p    時間: 19-9-2014 09:56

讀書本來就唔一定適用所有工作架啦
反而依家風氣偏向夾人去讀書 搞到勞動類工作青黃不接
仲有除左勞動類別 工藝類一樣缺人 香港既課程太死板
作者: sovietarmy2012    時間: 19-9-2014 10:20

勞動類同工藝類地底泥,香港人尊重過咩,只係認錢.依家出街D人對地盤佬態度係好左,因為以為個個好有米

勞動類同工藝類都係一星期返六十個鐘,除開時薪衰過寫字樓,仲係好辛苦喎

吾係郊游,係耕田
作者: sovietarmy2012    時間: 19-9-2014 10:28

引用:
原帖由 0o0p 於 19-9-2014 09:56 發表
讀書本來就唔一定適用所有工作架啦
反而依家風氣偏向夾人去讀書 搞到勞動類工作青黃不接
仲有除左勞動類別 工藝類一樣缺人 香港既課程太死板
斑精英以為用錢可買起一切,讀吾好上補習斑咯,無人做工程咪揾外勞咯,無藝術咪整個西九咯,然後成果就會自動向預想方向爆出泥了...

思維上香港的中上層同沙特斑王子無分別
作者: Dave    時間: 19-9-2014 11:24

引用:
原帖由 小鬼182 於 19-9-2014 00:53 發表
讀唔到書入HAECO都係一個好選擇~~我十幾歲時中五畢業一分都無五科攞U,出嚟工作都整整整......三年前見HAECO請人攞住張全U會考證書走去見工都請........因為自己本身學歷低工作都係勞力工所以入到都 ...
<-- 30 歲人白領搵15 k 職都冇得升
作者: Vindicator    時間: 19-9-2014 12:03

個人意見

讀書唔勁唔係你ge 錯
盡左力就得
終於人人能力唔同
樓主要做ge 係重新發掘番自己ge 長處同興趣
再睇有無課程可以配合
唔怕辛苦都係優點
正如樓上有師兄都有講
藍嶺工作無人做
你肯去做分分鐘人工仲好

附上一年前新聞
彭博怪論資低生 讀大學不如通渠
https://hk.news.yahoo.com/彭博怪論資低生-讀大學不如通渠-220449343.html
作者: Dave    時間: 19-9-2014 12:13

其實係香港先咁白鴿眼 ,掃個地,推個垃圾車都比人啤...
實q 後生d 又話後生,老d 又話老冇用...
搬貨又覺得讀唔成書先搬,
總之你唔係醫生律師做生意就低人一等...好似...
勞力工其實真係幾好搵,最怕你唔捱得,
但講真上一代,生活迫人,嘜工都要做,自己父母就做過走小販賣衫賣嘜賣物,同d 走鬼隊嘈交喊打喊殺係常事,
邊有咁多咩冇型像唔做比人趕唔做呢支歌仔唱,最後搵到個正苦鋪位做下海sin,養大一家幾口。

自己都做過派信打字仔搬貨仔仲要濕貨臭崩崩,願得做一定餓你唔死仲幾好pay,
至於買樓就唔好諗咁多,一係你父母大把錢一係你自己大把錢一係等沙屎雷漫金溶風暴,否則一個素人跟本買唔起呢個係九成九的事。好采既上到岸係好d 但機會唔係時時有,但做好saving 有舊錢係手係必須,
唔好諗咁多理想工作呢d 野,做到係福份,做唔到唔過份,
當有一日你d 錢多到養到個仔打柴都有剩果陣,你去做走鬼賣胸圍叫做藝術同享受生活,你窮果陣做叫做陰公。
作者: sovietarmy2012    時間: 19-9-2014 12:21

引用:
原帖由 Dave 於 19-9-2014 12:13 發表
其實係香港先咁白鴿眼 ,掃個地,推個垃圾車都比人啤...
實q 後生d 又話後生,老d 又話老冇用...
搬貨又覺得讀唔成書先搬,
總之你唔係醫生律師做生意就低人一等...好似...
勞力工其實真係幾好搵,最怕你唔捱得 ...
不能同意更多

做不了專業型,就做萬能型
作者: rho837    時間: 19-9-2014 12:58

努力學好中文國語同英文! 自己想辦法移民去臺灣或新加波!  香講比怪獸當道以冇得翻轉頭! 一個"地小人多以發展城市"越來越多新移民但有冇農業工業及高科技工業, 只得地產業,金融業及好一般鏈所店購物式旅遊業.......塘水煮塘魚經濟就只係最終弱肉強食! 大業主, 大公司, 大財團, 大機構當道! 要逹到安心(衣食住行)生活質素的確要費神費力! 如果一世人就咁過一生! 不如襯重係香港人重有自由移民權利就盡快去實行!

香港比你入到港大讀醫又如何! 咪又係手作仔功夫做死一世謂留層樓及供書敎學比灑條頂咀頂肺既化骨龍.......

唔要求駁一世命發逹 ! 只要求生活得平靜安心! 踏架carbon架環島遊, 又唔車望揸"波子"只望有四個輪代踄, 又唔會自卑冇名錶名牌衫褲鞋襪.......去臺灣駁一駁啦! 至少重有airsoft玩具玩呀!
作者: geoprotex    時間: 19-9-2014 14:37

連黃子華都估唔到,今時今日最有能力買勞力士果班真係勞力士(建築、運輸)
作者: sovietarmy2012    時間: 19-9-2014 16:03

引用:
原帖由 geoprotex 於 19-9-2014 14:37 發表
連黃子華都估唔到,今時今日最有能力買勞力士果班真係勞力士(建築、運輸)
好多係供架,未供哂賣出去分分鐘升值有錢賺,但家陣都少見了

我見過有個搭棚佬褲擋有一大塊LV皮,走埋去問佢搞乜,佢話堅野泥ga,特登買個袋泥割,得佢先耐磨.我問佢咁咪好浪費?!

佢答:袋貴定啫貴?

作者: sam524    時間: 19-9-2014 16:25

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-9-2014 16:03 發表

好多係供架,未供哂賣出去分分鐘升值有錢賺,但家陣都少見了

我見過有個搭棚佬褲擋有一大塊LV皮,走埋去問佢搞乜,佢話堅野泥ga,特登買個袋泥割,得佢先耐磨.我問佢咁咪好浪費?!

佢答:袋貴定啫貴?

8 ...
裝修佬都百幾萬買架新BMW X5車架生

btw 袋同啫都貴
作者: 0o0p    時間: 19-9-2014 16:44

LV本身價值好似源自鐵達尼打撈發現到佢裝著既衫係乾既
同似家既裝飾品唔同 反而有人由頭到腳都係同一名牌好似制服咁先堅
作者: WAIKO01    時間: 19-9-2014 16:59

大學和社會大學是不涵接課程,不要攪錯。

現在香港的主流氛圍還是由80s開始的“做少少,賺多多“才是叻仔,專業但賺錢少的和辛苦但賺錢多的,都是地底泥。這樣的不平衡心態。
這種心態由上至下的不停灌輸給下一代,而形成現在的社會觀念和氛圍,這已不能說是哪個人,哪個政府,哪個團體的錯,因為這是我們全體一起形成的。

一心只想著逃離的,其實只是在遺禍下一個華人社會,甚至是地區文化,這和蝗蟲其實沒有兩樣。因為你只是把自身的錯誤觀念,帶到下一個社區。

還有,叫人逃離的人,為什麼還這麼留戀我們所在的這塊“爛地“?

作者: cccarlos    時間: 19-9-2014 17:15     標題: 回覆 39# 的帖子

師兄所言甚是。
預其唯恐天下不亂,不如努力解決問題。
作者: 餅    時間: 19-9-2014 17:19

二千年會考零分部隊,打左十幾年工,見工見我工作經驗多好少唔請。

但人浮於事,起呢個成日話終身學習既社會,死死地氣都要拎返個HD ......

而家讀唔到,將來可能會得,由其學費係你自己搵返黎,咬落啖啖有血有汗 !!
作者: sovietarmy2012    時間: 19-9-2014 17:30

交到學費咁易pass咩,pass左又未必會升你,升左都吾夠大學畢業既玩

利申:小六,辛苦但賺錢少的
作者: sovietarmy2012    時間: 19-9-2014 17:34

家陣夜間進修課程深過以前
作者: reniless    時間: 19-9-2014 18:51     標題: 回覆 43# 的帖子

我身邊的同事都不停進修而且可以開公數,我就對讀書無興趣亦對公司無乜歸屬感,一路最鐘意講公司是非。我對同事講,我係會讀書,早就廿幾三十年前讀,唔係依家先嚟同阿囡掙書讀。
作者: 餅    時間: 20-9-2014 00:26

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-9-2014 17:30 發表
交到學費咁易pass咩,pass左又未必會升你,升左都吾夠大學畢業既玩

利申:小六,辛苦但賺錢少的
開頭為份工讀HR , 死背始終唔係我強項

o徙左皮幾野,中途轉去識吹就得既媽劇亭

讀書同做人一樣,避重就輕兜路唔緊要,最緊要到目的地
作者: sovietarmy2012    時間: 20-9-2014 00:37

媽劇亭咁容易?!

細個D人講到會考好重要,其實只係升上一級之用。少過十四分,其實同零分無分別,計我話當年不如去Wet,然後揸舊錢去讀其他野。諗番轉頭,考完會考先知自己吾係讀書材料既朋友,會否遲左D

我成日好想記者佬每日冩篇野,講每一個影相要跳起的10A狀元之後搞成點。
作者: rho837    時間: 20-9-2014 01:40

我地係七十后! 想當年去外國潯鹹水回來199X開始揾工做! 講窮苦我地真係乜都冇! 由企酒樓, 超市PART TIME到做地盆工作到顧問工作! 月入三千開始.......當時環境好過現在??????? 因為見到上司及老闆都係行同一條路慢慢升"呢"到有樓有車有家庭! 所以當有目標有路行, 辛苦得來都覺得値得!   好彩當年有排隊供樓....... 如果唔咪乜都冇灑! 當年也選擇了移民.......如果冇移民的話以經做了上司再上司個位! 但總算開了後門比子女多條出路! 講真點解咁遲玩玩具槍! 當年冇錢而家咪補償翻!

但八九十后個環境變了! 社會遍向有錢人多! 新移民湧入! 人財太多! 科技化而專業人士要求小左!

但物價指數太高! 所以真係無奈!

作者: 0o0p    時間: 20-9-2014 08:59

朕想當年曾經收過一個靚仔係某東區官立中學高校7a生
滿懷信自信同信念上講大 佢確實完成左自己既目標最後做到左工程師
但現實係d客一樣  
學習時 學校俾左好多單純既正面觀 有時候當學生真正達到左目標而開始後悔當初所定下目標
可是生命無take2 在定下目標時係咪應該先問心 問下自己想過怎樣既生活
要活得在唔一定要好多錢
作者: Dave    時間: 20-9-2014 10:16

移去一個普通廿幾歲仔的角度,無樓無女無好工做,想做自己喜歡的東西可能又是屎路一條,
住既地方又冇女朋友又話同你一齊冇錢途去搵個光頭大叔拍拖唔洗2 年話結婚買家C,自己就ONXX 打賓X,
呢種感覺係需要同理心的,因為真是有許多後生面對緊係切切的狀況,他們需要的不是成功例子,而是生存方法。

都係果句... 香港.. 都唔很係人住的
作者: sovietarmy2012    時間: 20-9-2014 11:48

引用:
原帖由 rho837 於 20-9-2014 01:40 發表
我地係七十后! 想當年去外國潯鹹水回來199X開始揾工做! 講窮苦我地真係乜都冇! 由企酒樓, 超市PART TIME到做地盆工作到顧問工作! 月入三千開始.......當時環境好過現在??????? 因為見到上司及老闆都係行同一條 ...
專業人士要求高左人又多左,係D實際能力同道德差左
作者: sovietarmy2012    時間: 20-9-2014 12:07

引用:
原帖由 0o0p 於 20-9-2014 08:59 發表
朕想當年曾經收過一個靚仔係某東區官立中學高校7a生
滿懷信自信同信念上講大 佢確實完成左自己既目標最後做到左工程師
但現實係d客一樣  
學習時 學校俾左好多單純既正面觀 有時候當學生真正達到左目標而開始後 ...
我一直恪守單純既正面觀念,撈到一無是處

成人都未必知自己想點,要小朋友諗到要求太高

撈得掂個陣9成人都會覺得係行啱真正目標ga la,咁真正目標的定義係乜?

就算你安貧樂道,三餐一宿,但求一篤,但你身邊的人未必同你一樣,有要求就會磨擦.

有人際關係,責任就隨之而來

況且物慾彭漲,以前我細個用尿布,今日D BB換片要用上幾多野,同一個屎忽又係無爛到.
作者: sovietarmy2012    時間: 20-9-2014 12:37

引用:
原帖由 Dave 於 20-9-2014 10:16 發表
移去一個普通廿幾歲仔的角度,無樓無女無好工做,想做自己喜歡的東西可能又是屎路一條,
住既地方又冇女朋友又話同你一齊冇錢途去搵個光頭大叔拍拖唔洗2 年話結婚買家C,自己就ONXX 打賓X,
呢種感覺係需要同理心的 ...
好簡單,網上D女D相,又去旅行又食好野又扲住個貴袋,講哂英文咁,一個窮小子點夠膽去溝.咪話愛情無分階級,正如叫人信美國牛係食草一樣.

一日做十到十二個鐘,返足六日,時薪不及白領,吾娶大陸人揾鬼吼,仲怪新移民落泥?!你同斑勞工階層含呀,定港女含先 溝女梗係講就手la,邊個想去四川咁遠娶老婆,女人又想嫁咁遠咩!樓就吾駛講,雀仔生蛋都要有巢啦,租樓無問題,除非業主吾加租!

我睇社會富裕,新移民做埋D本地人吾做ge 3D工(Danger,Dirty,Difficult),斷絕本地人上流ge係留洋學生,外國大學多,學制較本地寛鬆,成績又好過D當地鬼佬...

我估八十後無乜運行,因為五六七十後阻住(升職及資本控制上),上到位個陣差不多退休了.九十二千後啦,必有運行,況且該爭取的八十後同佢地做埋了.
作者: WAIKO01    時間: 20-9-2014 14:49

引用:
原帖由 Dave 於 20-9-2014 10:16 發表
呢種感覺係需要同理心的 ...
一個女仔只要有錢,就算對待差也是好的,而沒錢但盡心盡力呵護她的,也是差的。這樣能怪男方嗎?
其實這只是觀念歪曲的一個彰顯 就正如我上面所說的一樣。
但男方又是否真的要有女友才算成功?單身又是不是死罪?自己又是不是經得起結婚的責任?

好工的定義是什麼?我是大學畢業,最低要求也要做經理級,不用勞動的才算好工?又或者做的不舒服多野做,悶,做兩三星期就轉工的就不是好工?

樓問題則更簡單,如果有人甚至團體重提并支持“八萬五“這個禁語的話,相信立即可以將那幫為害社會的本地抄家和業主們趕絕,但相信之後又有一群人出來“上街發聲“,將政策又再趕下去。再說現在的“抄賣“已經列入香港的生產總值中,除非全體港人願意回歸7-80年代的簡樸,否則不可行。(題外話,這個問題也可拿去問問那些喜歡將社會推回到80年代的人,問問他們是否承受得了)

個人觀點:這只是一個錯誤而產生的,所以還是那句:一個人定多殺一百人,一個錯誤的觀念可以摧殘一個社區,甚至民族。

以上純為個人看法。

作者: sovietarmy2012    時間: 20-9-2014 16:17

女仔未必貪錢,但兩個壽頭一個有米一個無,但同樣喜歡的情況下,揀邊個先?!人望高處好正常,況且愛情有得培養

男人不可以無錢
作者: reniless    時間: 20-9-2014 16:35

依家經濟好,市道好時,就早啲出嚟搵吓錢,踏實啲做嘢實餓唔死人,再唔係就聽財爺咁講出去行船。
---
阿財爺同黎局長講嘅嘢都係至理名言。
作者: 匿名    時間: 20-9-2014 16:55     標題: 回覆 52# & 53# 的帖子

-網上D女
不要睇低自己,有時行多一步,講多一句可能有意外收獲。當然佢俾說話你聽/無咩反應,就係一個signal 話俾自己知Next target please.
另外,53#個到,不要一竹捍打一船人,有時好睇個女仔本身ge年齡,家教,學歷背景。我以前有女同事(Fresh grad around 20頭到)開出ge條件,我聽完都唔知好嬲定好笑。有車有樓當你基本港女要求都算la~仲要話,我唔會同碩士以下學歷ge人一齊ga~因為依家得個degree係無用,做極都唔會上到位。但老實講lee 個女仔就係佢自己口中所講做極都唔會上到位ge人。講真一個Master真係易讀ge咩~讀完就一定上到位ge咩~個時都唔知話佢天真好定白痴好。但一次偶然見到佢父母,交談過幾句後,我就明白到點解佢會有d"咁ge想法"所以你話家教係幾重要。
作者: sovietarmy2012    時間: 20-9-2014 18:01

我奉行行多一步,講多一句ga,反正吾駛$,當練習
作者: rho837    時間: 20-9-2014 18:57

當你有錢的時候!係D女心目中!你不是靚仔,猛男,形男,好仔等等!
你也不再屬豬屬狗.......

你是老細

你屬水魚
作者: kai_matt    時間: 20-9-2014 20:13

IVE, Asso, HD, study abroad
作者: leong556    時間: 20-9-2014 22:56

小弟今年中六,就黎考DSE
全部回文我睇晒

我有無盡的煩腦,好迷網

我浪費了很多時間
現家我連攞5個2都難(英文底差)

想做的事不是沒有,我現家上緊工聯會的配音班,我玩呢d野都幾上手的
不過配音........我都唔知點入到行
早幾年無記好似有招聘,但後來又沒了

同埋都係果句:人工低,工時長,無前途
都唔知點搞
作者: WAIKO01    時間: 21-9-2014 00:00     標題: 回覆 60# 的帖子

我先說,我絕對不是行內人,我只是道聽途說過一些資訊,所以可能不盡準確。
配音其實是以工作計而不是長工,所以你是不能當成正職做,除非你是“老牌卅人氣演員“
香港除了入無記外,以我所知還有不少專做外判工的配音製作公司,還有animax頻道有時也攪配音比賽,我覺得這些也可能是“敲門磚“ 。
如果你真心想入行,人工低,工時長你是不會去計較的,就如以前舊制度的“學師“一樣,前途看你的定義是什麼,如果這真的是你的理想,這就是前途,否則,你大可以算了。

還有,雖說沒有正式的關係
http://tieba.baidu.com/f?kz=699764254

但在其中我悟出了理想和現實是可以並存的,問題是你對你的理想是真心的,還是只是說說罷了。

作者: WAIKO01    時間: 21-9-2014 00:10     標題: 回覆 54# ,56# 的帖子

其實我也明白的 ,只是為了回覆那位師兄所述的case,所以才這樣說

sorry
作者: 匿名    時間: 21-9-2014 01:56     標題: 回覆 60# 的帖子

師兄,知恥近乎勇。遲知好過唔知。DSE盡力la~
至於工作,香港無份工唔係人工低,工時長,無前途。
作者: rho837    時間: 21-9-2014 02:42

[quote]原帖由 WAIKO01 於 20-9-2014 14:49 發表

一個女仔只要有錢,就算對待差也是好的,而沒錢但盡心盡力呵護她的,也是差的。這樣能怪男方嗎?動物天性! 雌獸永遠都會天生地選擇強壯雄獸! 就如女仔都會自然中意或喜歡有所謂安全感一類的男仔! 一般女仔都會先向順眼的男仕開始選擇再發掘想得到的安全感, 又不是個個女仔要鑽石腳男仕, 各方面要平均.......

其實這只是觀念歪曲的一個彰顯 就正如我上面所說的一樣。 又未必係歪曲! 女仕天性啦!

但男方又是否真的要有女友才算成功? 不是! 但如果有老婆工作搛多份人工的話! 對家庭經濟好有幫助! 單身又是不是死罪?不是! 單身有單身好處! 但又有好多唔方便之處! 自己又是不是經得起結婚的責任? 搞大個女仔個肚要迫結婚就一定多數唔好得去邊! 但只想同居享受"魚水歡"之樂又未必長久! 分手機會也得高! 講到尾都係個人行為是否成熟及有膽量成擔做父母養家一切事情.......

好工的定義是什麼?我是大學畢業,最低要求也要做經理級,不用勞動的才算好工?又或者做的不舒服多野做,悶,做兩三星期就轉工的就不是好工? 一句 "No pain no gain"! 有好多內地新移民到本地落腳都覺得係好機會要駁到底改善生活, 個人經歷不同! 我未見過有工種係又容易又揾到錢! 香港地冇不勞而鑊! 當然大把人偷呃拐騙拿到錢但結局都係慘痛收場! 馬多夫夠勁咪一樣未死就衰收尾! 要贏要成功就要唔怕"悶"! Again no pain no gain!

樓問題則更簡單,如果有人甚至團體重提并支持“八萬五“這個禁語的話,相信立即可以將那幫為害社會的本地抄家和業主們趕絕,但相信之後又有一群人出來“上街發聲“,將政策又再趕下去。再說現在的“抄賣“已經列入香港的生產總值中,除非全體港人願意回歸7-80年代的簡樸,否則不可行。(題外話,這個問題也可拿去問問那些喜歡將社會推回到80年代的人,問問他們是否承受得了) 買物業投資係好多人人生必經之路! 市場永遠有大起又有大跌.......平有平買貴有貴買! 事實本地現時樓價太高! 成曰謂層樓煩惱, 不如開心面對現時環境, 繼續储蓄, 多多少少都留起! 實有用處! 80年代係一個人人平等人人有機會的年代! 同有冇IP6用又有韓片睇係冇關係! 生活過本地八十年代之人就明白當其時有的好處以不在了!

個人觀點:這只是一個錯誤而產生的,所以還是那句:一個人定多殺一百人,一個錯誤的觀念可以摧殘一個社區,甚至民族。

以上純為個人看法。
作者: WAIKO01    時間: 21-9-2014 04:42     標題: 回覆 64# 的帖子

嗯嗯,師兄的回覆有道理。

我倒是覺得這種“平等“,就是當時人們的觀念:“只要努力做好自己就會出頭天“,人人也是腳踏實地簡樸的為自己未來努力,
直到開始產生“我一個價位等於我做一個月人工,甘辛苦為咩;又或者是,我放租一個月隨時等於我一年開舖收入,必要時重可以加租“這類觀念的出現。就是這種投機投資的風潮,將社會帶去兩極化,同時也產生“勞動只有蠢人“的觀念,也灌輸到了下一代之中。

另外,80年代好景的原因,我覺得很多人也忽略了,就是當時國際整體經濟還境也是上升發展中,而不是現在的全球性經濟不穩,甚至倒退。

個人覺得,現在唯一可改變現況的方法,就是“要pain了“,將投機投資變成一個不能再以此生財,而是只能作長遠投資儲蓄,但既得利益者一定不會讚成,再加上現在的“起風者“實在不少,所以………

作者: rho837    時間: 21-9-2014 21:09

所以下半場打移民戰略係一個未必叉既方法!

你香港揾到錢可以去外面(臺灣及新加波.......其實得臺灣有得想下)買樓! 有層樓再想移民就夠膽及容易好多!

現今! 應該要學好英文, 中文(廣東話及普通話)! 預備移民臺灣或大陸(九成臺灣多)! 初期咪當旅遊去學風土人情歷史文化.......跟著咪申請戶口, 買物業買車........有齊曬至計畫移民掂唔掂有冇JETSO!

注: 外國物業同本地分別好大! 升値能力多數零%升値 ! 為修費可以好昂貴 ! 地震等等天災比香港多....... 所以放租收翻啲食老本就算! 同時一定要做足功課至好買!

而家由零開始計畫!

作者: WAIKO01    時間: 21-9-2014 22:36     標題: 回覆 66# 的帖子

嗯嗯,也有道理。

但我第一個想到的問題,如果我們真的這樣“湧去“台灣的話,當地樓價必會被搶高,然後又形成抄賣,最後我們又會被貼上“蝗蟲“標記………

所以,我覺得你說的不是沒有道理,只是覺得除了向外走,留下來就真的什麼也幹不了?

我自己的觀點,現在還在持續的炒賣風氣,基本就是問題的核心,就以現在香港的現況,基本是以,讓一些人抄賣獲利,帶動經濟,再令社會運轉的“真資本主義“結構模式,也就是我們現在面對的;然而在平伏後所帶來的會是什麼,那是未知的,但我們是否只有坐視不理?再來,炒賣被平伏,那麼以我們的現況又可以做些什麼?或創做些什麼?這是一個值得思考的問題;最後,這也是最大的阻力,就是人們又是否再願意“腳踏實地“………

我覺得這些問題,不會因為政制結構改變而得到解決或變好,反而是在這些問題解決前而胡亂令政制改變,令政策更容易被“干預“,問題只會演變成一個“永生的循環結“,永遠也解決不了。

以上純為個人看法。

作者: 0o0p    時間: 21-9-2014 22:49     標題: 回覆 67# 的帖子

所以最佳方法是將香港疆界擴大 將珠江口一帶範圍整合成統一香港經濟特區
這樣不單土地房屋問題解決了 連帶本港跟內地矛盾亦可加快融和
而這前題下就可以落實全民推舉特首 落實真普選 大東亞共榮圈萬歲
作者: reniless    時間: 21-9-2014 22:59

至憎台灣。
作者: Vindicator    時間: 22-9-2014 01:18

引用:
原帖由 leong556 於 20-9-2014 22:56 發表
小弟今年中六,就黎考DSE
全部回文我睇晒

我有無盡的煩腦,好迷網

我浪費了很多時間
現家我連攞5個2都難(英文底差)

想做的事不是沒有,我現家上緊工聯會的配音班,我玩呢d野都幾上手的
不過配音.. ...
配音係可行
不過e加可能變成散工禁
收入唔穩定
作者: 0o0p    時間: 22-9-2014 01:35

配陰呢行似乎窄到要開班教人先可以搵到下食
作者: WAIKO01    時間: 22-9-2014 01:44

引用:
原帖由 0o0p 於 21-9-2014 22:49 發表
所以最佳方法是將香港疆界擴大 將珠江口一帶範圍整合成統一香港經濟特區
這樣不單土地房屋問題解決了 連帶本港跟內地矛盾亦可加快融和
而這前題下就可以落實全民推舉特首 落實真普選 大東亞共榮圈萬歲  ...
你這回覆 是認真的?
作者: sovietarmy2012    時間: 22-9-2014 08:36

配音死得!以前識人做,散工咁,行頭好細.你問工聯會的阿sir介紹啦!

工聯會的配音班...玩下算.吾係工聯會的課程質素問題,係工聯會的印象好似好cheap的問題.

今日香港要求表面專業,實則周身刀...我估課程一半人為興趣一半人做相關行業,拎多張刀仔
作者: rho837    時間: 22-9-2014 09:53

引用:
原帖由 WAIKO01 於 21-9-2014 22:36 發表
嗯嗯,也有道理。

但我第一個想到的問題,如果我們真的這樣“湧去“台灣的話,當地樓價必會被搶高,然後又形成抄賣,最後我們又會被貼上“蝗蟲“標記………

所以,我覺得你說的不是沒有道理,只是覺 ...
臺灣冇實行"膠地價政策"又冇李父子力垟防打風.......! 一個好難發大達但又開始追求現代化成市規劃的社會! 可以放心咼!

作者: sovietarmy2012    時間: 22-9-2014 11:43

一個城市的產業可以有所偏重,但不可偏廢.除非真正融合,否則問題無解

一個國家的產業則最好均衡.香港既不是國家也無條件去做.產業發展係要時間的.

英國佬的工業北移政策就梗係吾關環保事啦!可能係跟隨戴卓爾的新自由主義政策,試問有乜係本少利大,收集社會財富,長期維持英國在港利益的工具兼可以有事時最快捲款閃人?如果英國仍維持工業,就不會有龐大失業同公投.

李父子代表的華資係中方平衡英資的砝碼.其實阻住社會發展,回歸後理應逐步削弱,不過英美派系繼續爭奪治權而無郁到佢,貪曾時期打通關係盡量where銀,李父子對外則投資很多對中國有戰略價値的項目,令中港政府難以郁佢,反而上大陸派片多少並不重要.

題外話:台灣與大陸一天未薟停戰協定,一日都係內戰交戰區.如果香港人不相信一國兩制等大陸承諾,那麼去台灣只會更危險,因為大陸對台灣從無作出過政治前途上的實質承諾.而美日對台承諾又未必實現.返澳洲係最好,假若美國衰落,英國玩完,澳洲係盎格魯蕯克遜人搞世界霸權的最後基地.

最後,台灣有個法師去過香港幾年,同我fd講:台灣人熱愛自己的土地(真係土地),香港人則不熱愛自己的土地,

如果移民去邊都係精打細算的權宜之針,去到一百年都不過是個過客.或者我叫佢地做心靈難民.
作者: 0o0p    時間: 22-9-2014 13:38     標題: 回覆 72# 的帖子

讀過作假都知聯都既重要性 如果要超英趕美好應該考慮珠江口連成一線切除關卡
不過因為香港係一個特區要切除關卡要等多幾十年 咁不如"增加"香港特區既疆界
作者: sovietarmy2012    時間: 22-9-2014 16:00

引用:
原帖由 0o0p 於 22-9-2014 13:38 發表
讀過作假都知聯都既重要性 如果要超英趕美好應該考慮珠江口連成一線切除關卡
不過因為香港係一個特區要切除關卡要等多幾十年 咁不如"增加"香港特區既疆界
"增加"香港特區既疆界問題:
中央:你斑友吾聽話,點解要比你
地方:蒸蒸日上中,點解要比你
內地人:你班新移民,點解要比你
建築界:發逹Lu!改路改關卡改咁Q多野...好呀
作者: 0o0p    時間: 22-9-2014 16:07

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 22-9-2014 04:00 PM 發表

"增加"香港特區既疆界問題:
中央:你斑友吾聽話,點解要比你
地方:蒸蒸日上中,點解要比你
內地人:你班新移民,點解要比你
建築界:發逹Lu!改路改關卡改咁Q多野...好呀
你忘記左公民提名同普選原則係小數服從多數
”增加”香港疆界後地方大左 總人口亦多左..
作者: WAIKO01    時間: 23-9-2014 13:35

引用:
原帖由 0o0p 於 22-9-2014 16:07 發表

你忘記左公民提名同普選原則係小數服從多數
”增加”香港疆界後地方大左 總人口亦多左..
呵呵,原來個算盤係甘打既   但在西方洗腦價值面前,這又是否可行?
作者: 匿名    時間: 23-9-2014 13:44

細佬我最近入左間工程公司做野, 都幾大間咁.  收入最 "凶狠" 可以話你知一定唔係D大學生, 係D地盤工人, 人工啱啱出黎做都可以同大學生睇齊.
作者: sovietarmy2012    時間: 23-9-2014 14:18

引用:
原帖由 Anonymous 於 23-9-2014 13:44 發表
細佬我最近入左間工程公司做野, 都幾大間咁.  收入最 "凶狠" 可以話你知一定唔係D大學生, 係D地盤工人, 人工啱啱出黎做都可以同大學生睇齊.
地盤工時薪吾算高,工時長又辛苦,仲有喎,近年基建多先係咁...淡季時好可怕
作者: WAIKO01    時間: 23-9-2014 16:15     標題: 回覆 81# 的帖子

“好天斬埋落雨柴“是香港工程界的寫照  自身財富管理能力比起一般人要求更高………
作者: sovietarmy2012    時間: 23-9-2014 17:08

吾賭吾嫖吾飲咪得咯,不過今日百物騰貴,都係無乜用
作者: mkmonkey    時間: 20-10-2014 15:59

引用:
原帖由 Anonymous 於 23-9-2014 13:44 發表
老細,呢 d 高風險高回報既野,真係可以做一世嗎?真係做得咁開心又易賺,建築業訓練局仲幾時都有開班 ...
作者: M1616    時間: 20-10-2014 16:23

(學歷F5up)考個地產牌 剎入新界元朗做
作者: rho837    時間: 20-10-2014 17:39

個市好快會.........

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0