標題: [Viper Tech] 新手入蛇竇 [打印本頁]

作者: on-chai    時間: 16-11-2014 17:57     標題: 新手入蛇竇

新手一名,多多指教

圖片附件: NA201411161708170030-61-000000000.jpg (16-11-2014 17:57, 305.03 KB) / 該附件被下載次數 232

作者: joeyjordisonhin    時間: 16-11-2014 18:01

咦?師兄呢個版本冇左sling 扣,可以上到Magpul既sling adaptor。
支嘢好靚仔。
作者: on-chai    時間: 16-11-2014 18:11

睇台灣軍火X網話新版槍身Sling扣已無左。
作者: joeyjordisonhin    時間: 16-11-2014 19:52

我覺得其實冇左仲靚仔。
作者: jeffchoi0216    時間: 16-11-2014 20:30

師兄用咩骨片同匣?
Thanks
作者: on-chai    時間: 16-11-2014 20:55

骨片用magpul
匣現時用EB,有一隻豬標Pmag,但打到尾7,8粒明顯腳軟
作者: jeffchoi0216    時間: 16-11-2014 20:58

用gp匣可以lock bolt嗎?
我用prowin, 打得好爽,但完全不能lock bolt.
作者: on-chai    時間: 16-11-2014 21:27

豬標Pmag 打盡30飛都無力lock bolt
所以暫時用係用EB

另外請教下Ching你用乜BB彈,我用KSC 0.25成日碎彈
作者: gainax    時間: 16-11-2014 21:49

玩毒虫它都係改番WA鋼bolt同用豬P匣好過
而家啲天氣我支毒虫它舊版用井成鋼bolt+加重buffer+豬P飛機, 連續叉氣打2匣爽清定後無問題, 用亞鉛bolt仲爽。。
唔好再玩毒虫它舊版鋼bolt啦。。。
作者: on-chai    時間: 16-11-2014 22:44

Ching 想問下井成bolt可以用到落蛇仔度??
定用Zparts bolt好

作者: gainax    時間: 17-11-2014 08:29

z零件同井成都係氣缸較大,不過z零件應該夾d因比蛇專用,井成就有得換膠飛機可以調得更爽快

蛇個種細氣缸重bolt=08版井成應該一早淘汰 ,只係而家用短行程偷雞先過到骨,但市面好多全行程仲爽過你偷雞。。
我支舊版蛇條bolt買番屋企後都冇掂過亦執都費事

講番就算落z零件or井成bolt 都唔會係仙丹,一定要執順條bolt令佢bolt back退後個下阻力細,打出黎先叫爽亦唔會冬眠,
點先為止叫順,其實好簡單,用手指伸入去彈匣井推後條bolt就知,用細力陰力都推到就
當bolt退到中間有個位會比擊鎚頂住,去到個個位再退後既阻力越細,bolt back越爽快
(擊鎚彈弓會影響bolt退後個下阻力, 需要夾番彈匣嘩佬打開時個硬度)

彈匣方面醫B玩過第一代冇咩信心, 始終最穩陣都係豬皮WA匣,但切氣個度新蛇有自家切氣,
豬皮匣又有切氣,雙切氣未試過唔知效果會點。。。或者拆左豬皮匣切氣但拆佢好易報廢
先執bolt再揾夾到把槍既夾=成功
作者: gainax    時間: 17-11-2014 08:56

講埋.... 點解短行程blow back會順過全行程咁多, 除左行程時間短增加ROF外,
係因為行短行程時bolt底比擊鎚頂死既行程亦少左好多,變相條bolt唔會夾死自然順左所以好打左,
如果條bolt行得順自然唔需要短行程(當然條bolt順再行短行程ROF就更快但而家玩GBB唔係調整電槍咁玩。。 )
作者: on-chai    時間: 17-11-2014 13:14

Thx Ching

另外想問蛇仔換飛機後同井bolt是否可共用? 因為見朗爺度有井bolt賣

作者: vincentlee    時間: 17-11-2014 14:21

師兄,
我支毒蛇是舊版, 相信是2011. 初回來時,真的是被它玩, 升級了撞針組件, 仍是攪不好, 效果一般, 有碎彈和不能完成一匣(舊辦GKHM4匣). 後來聽取了台灣原廠意見, 改換了輕撞鎚彈弓+換了新辨hop up 座,初時出來放效果都尚可接受,後來GHK出了新辦G5和M4匣後, 買來一試, 效果出奇的改變. 叉氣5至6秒, 完成11/2匣冇難豪度, 師兄們, 如你手上有的,可試試. 但首要是換回原廠輕撞鎚彈弓.

Vincent.
作者: on-chai    時間: 17-11-2014 14:44

我也打算先用EB匣日日打一兩匣,打足一個月等内部run-in好先打散再上油換補品
作者: gainax    時間: 18-11-2014 00:32

引用:
原帖由 on-chai 於 17-11-2014 13:14 發表
Thx Ching

另外想問蛇仔換飛機後同井bolt是否可共用? 因為見朗爺度有井bolt賣
得井成Bolt可換膠飛機,蛇仔BoLt好似只有自家飛機,如有心搞都係放棄舊蛇Bolt吧,除非唔介意短行程效果又一般
作者: on-chai    時間: 18-11-2014 04:16

好!先試轉z零件bolt
作者: Cyrence123    時間: 18-11-2014 23:30

Z bolt 那裡可買到,請各師兄敎路。
作者: gainax    時間: 19-11-2014 00:49

Z件多數都係露天拍X有
作者: on-chai    時間: 19-11-2014 02:20

我响台灣(木郎)頭或崇(無)網訂

作者: Cyrence123    時間: 19-11-2014 23:49

謝謝提供。
作者: kazehui    時間: 20-11-2014 15:30     標題: 回覆 15# 的帖子

作者: on-chai    時間: 21-11-2014 00:25

BOLT底都要
作者: fai18    時間: 9-1-2015 22:15

井勝都要磨bolt底???
作者: kazehui    時間: 10-1-2015 18:30

作者: on-chai    時間: 10-1-2015 21:45

支蛇仔Bolt,已連底尾段都磨了
作者: gainax    時間: 12-1-2015 19:36

其實...如果想支野冬天都啪啪聲,淨磨bolt底唔夠的,好多地方要偷薄...
仲有...必要用膠飛機。。。

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0