標題: 新手求介紹war game 場地 >_< [打印本頁]

作者: biohazard    時間: 29-1-2015 11:00     標題: 新手求介紹war game 場地 >_<

我哋第一次玩,想試吓玩war game,
因為好似唔夠人,有d沒興趣,又有d話貴唔肯去
依家仲揾&拉緊d朋友去…
上網揾過幾間,但唔知邊d好

情況:
差唔多全部都係新手(得1個曾經玩過一次)… 要租裝…
全部都係女仔(全日制學生)
星期六玩,下午時段(大概係3pm-7pm之類嘅時段)

想揾間人數下限細d &價錢平d嘅場
各位師兄師姐有冇邊d場介紹吓…
Thanks
作者: faihk    時間: 29-1-2015 11:14

PM
作者: m11.man    時間: 29-1-2015 12:03

全女班我又想玩,我都係新手
作者: Dave    時間: 29-1-2015 12:10

引用:
原帖由 biohazard 於 29-1-2015 11:00 發表
我哋第一次玩,想試吓玩war game,
因為好似唔夠人,有d沒興趣,又有d話貴唔肯去
依家仲揾&拉緊d朋友去…
上網揾過幾間,但唔知邊d好

情況:
差唔多全部都係新手(得1個曾經玩過一 ...
一般來說香港室外場都係咁上下收費,自己裝就200 蚊左右,租佢D 雞裝就 300 蚊左右,
包食飯而家好似唔包答車。

新仔最好唔係打細場,而係打大場,因為交戰距離遠,望到射到都有相當距離,唔傷唔痛,
如果場仔細細又多轉角位,新仔又緊張,真係三幾米比你掃十幾粒都有之,真係和味,
在下打CQB 帶過新手玩,佢摸到我背距離兩米佢又好驚,對住我背脊直落到PP 拍左5, 6, 7 槍.. 爽到我飛天。

由於預計都係多人租裝,300 蚊位是預計之內。
不過唔好JOIN 街團,人家的裝備+經驗VS 你地裝備+無經驗基本上是屠殺。
最好都係柴娃娃大家一齊玩性能麻麻的場地槍就算,當玩個緊張又高運動量的活動還是不錯的。

租場通常要你20 人,不過通常17, 18 人都比你過骨尤其是租佢的裝備佢有水位執更加OK。

個人建議三「根」或者大「糖」場,兩者都有大場地同結構簡潔的停車場,頗合新手所玩。

順帶一題通常場地都預你10 ~ 5 點玩哂全日,亦見過有小學生體驗團淨玩下午,可以同場地傾傾有冇得淨玩半日平番3, 4 成唔包飯之類。

另外全女班真是非常吸引狗公參加包括在下

作者: Tango1997    時間: 29-1-2015 12:13

室內定室外先
作者: 怒人甲    時間: 29-1-2015 12:18

全女班...
作者: Dave    時間: 29-1-2015 12:25

引用:
原帖由 怒人甲 於 29-1-2015 12:18 發表
全女班...
夢想是這樣破滅的

作者: 怒人甲    時間: 29-1-2015 12:46

引用:
原帖由 Dave 於 29-1-2015 12:25 發表

夢想是這樣破滅的

有眼淚, 有初戀FEEL....
作者: Tango1997    時間: 29-1-2015 13:08

我有經驗。。。唔好迫我又貼相!
作者: biohazard    時間: 29-1-2015 14:16

引用:
原帖由 Dave 於 29-1-2015 12:10 發表

一般來說香港室外場都係咁上下收費,自己裝就200 蚊左右,租佢D 雞裝就 300 蚊左右,
包食飯而家好似唔包答車。

新仔最好唔係打細場,而係打大場,因為交戰距離遠,望到射到都有相當距離,唔傷唔痛,
如果場 ...
吓,要17-20人咁多 …我好努力揾,暫時揾到8個only,估計最多都只係12人…

同埋,點解我揾到d war game場嘅網,好似都係室內場咁,
佢哋都分幾個時段  見佢通常分早午晚零晨, 3-7pm,  7-11pm 之類

三「根」, 大「糖」場, 係指邊度?

Thanks
作者: m11.man    時間: 29-1-2015 14:20

三根 衫軍
作者: biohazard    時間: 29-1-2015 14:20

啱啱揾到d室外場,包埋食飯,價錢竟然同室內場差唔多  
同埋場境都大好多~~咁室外場可能更吸引到佢哋
作者: faihk    時間: 29-1-2015 14:32

引用:
原帖由 biohazard 於 29-1-2015 14:20 發表
啱啱揾到d室外場,包埋食飯,價錢竟然同室內場差唔多  
同埋場境都大好多~~咁室外場可能更吸引到佢哋
打室外, 記得帶定夠勁既蚊怕水 & 穿長衫長褲... 唔係...
作者: biohazard    時間: 29-1-2015 15:15

唉,啱啱睇過一d 室外場,好似唔太夾到個場嘅條件…
最重要係,我哋一開始諗住係室內場,好難先夾好咗d 時間,
如果再改時間應該有更多人去唔到T-T

有冇d 啱嘅室外場/室內場好介紹?
要星期六下午時段(大概係3pm-7pm之類嘅時段
人數估計得12人(依家得8個…)

大棠野戰場地服務中心點解揾唔到佢個網?(死網嚟@@

作者: biohazard    時間: 29-1-2015 15:16

引用:

夢想是這樣破滅的

邊係呢種年紀 =3="
作者: Tango1997    時間: 29-1-2015 15:42

引用:
原帖由 biohazard 於 29-1-2015 15:15 發表
唉,啱啱睇過一d 室外場,好似唔太夾到個場嘅條件…
最重要係,我哋一開始諗住係室內場,好難先夾好咗d 時間,
如果再改時間應該有更多人去唔到T-T

有冇d 啱嘅室外場 ...
你依家至book下星期六?....祝你好運。。。。有就室內室外拿拿淋落訂先啦。。。旺場日子。
作者: biohazard    時間: 29-1-2015 15:43

引用:
原帖由 tango1997 於 29-1-2015 15:42 發表

你依家至book下星期六?....祝你好運。。。。有就室內室外拿拿淋落訂先啦。。。旺場日子。
唔係呀,係下個月
新年假之後
作者: lppl    時間: 29-1-2015 15:58

新手一SEARCH 就搵到O黎LEE度開POST, LEE度真係咁HIT?

女仔新手.....玩D新D光猛D O既 室內場會舒服D, 好似PAT PAT FORCE?
作者: faihk    時間: 29-1-2015 16:23

引用:
原帖由 lppl 於 29-1-2015 15:58 發表
新手一SEARCH 就搵到O黎LEE度開POST, LEE度真係咁HIT?

女仔新手.....玩D新D光猛D O既 室內場會舒服D, 好似PAT PAT FORCE?
IF... 係我最_想_9既場
作者: Tango1997    時間: 29-1-2015 16:26

引用:
原帖由 biohazard 於 29-1-2015 15:43 發表

唔係呀,係下個月
新年假之後
要注意事項...室外場有d野戰場旅遊車要自己俾錢另外搞。。。不包括租裝備及人頭錢

室內場...亦有d係一個戰區...同時有兩三班客人輪候等打game....比左4個鐘頭錢。。。玩左兩個鐘頭都冇但係就夾埋等左兩個鐘。。。仲要得一隻彈匣同一樽BB彈比你地。。。無槍。。。因為距地唔夠槍。。。死左比另外一班輪候既人玩。。。所以你想揸住支槍影張相都有困難。。。。btw....book乜刀好。。。記住問多D同肯定D。。。我唔想新手對wargame失去興趣!
作者: lppl    時間: 29-1-2015 16:32

重記得第一次同班同事租槍玩(有幾個女同事), 問佢俾MP5 我地玩佢就話係俾細路O既, 俾D好X重O既國狗槍我地玩...

最重要記得帶手套(勞工都好過冇), 唔係個個場都提供, 打中手指驚你以後唔玩
作者: Tango1997    時間: 29-1-2015 17:43

引用:
原帖由 faihk 於 29-1-2015 14:32 發表

打室外, 記得帶定夠勁既蚊怕水 & 穿長衫長褲... 唔係...
點止。。。你預左個人有急事要走先唔洗諗。。。一係自己揸車入。。。荒山野嶺。。。無車走。。。比狗追
作者: faihk    時間: 29-1-2015 17:45

引用:
原帖由 tango1997 於 29-1-2015 17:43 發表

點止。。。你預左個人有急事要走先唔洗諗。。。一係自己揸車入。。。荒山野嶺。。。無車走。。。比狗追
田夫仔電話都收唔到喎!
作者: Dave    時間: 29-1-2015 17:46

講真,新手試打WARGAME 我只會介紹室外場,CQB 新手玩多數痛到有幾件以後唔玩... 自己打CQB 都會著厚衫,始終1 J 槍3 米打落身同30 米打落身真係差好遠
作者: Tango1997    時間: 29-1-2015 17:51

引用:
原帖由 faihk 於 29-1-2015 17:45 發表

田夫仔電話都收唔到喎!
痴線。。。收大六台刀不知幾勁
作者: faihk    時間: 29-1-2015 17:53

引用:
原帖由 tango1997 於 29-1-2015 17:51 發表

吓 !? 未試過喎真係... BTW, 香港打長途返香港咩?
作者: m11.man    時間: 29-1-2015 18:42

引用:
原帖由 tango1997 於 29-1-2015 17:51 發表

我以前去打變國際漫遊,有次打game聽咗個電話,張單即刻貴百幾蚊
作者: Tango1997    時間: 29-1-2015 19:12

引用:
原帖由 m11.man 於 29-1-2015 18:42 發表

我以前去打變國際漫遊,有次打game聽咗個電話,張單即刻貴百幾蚊
。。。溝女
作者: ae86kelvin    時間: 29-1-2015 19:44

I like w28
作者: Tango1997    時間: 29-1-2015 19:46

引用:
原帖由 ae86kelvin 於 29-1-2015 19:44 發表
I like w28
good...
作者: 0v0    時間: 29-1-2015 20:53

其實呢...
打室內舒服唔少
同埋會平d
S.X.S minium 6個人都好似已經ok
作者: tinyau1134    時間: 29-1-2015 21:03

引用:
原帖由 Dave 於 29-1-2015 17:46 發表
講真,新手試打WARGAME 我只會介紹室外場,CQB 新手玩多數痛到有幾件以後唔玩... 自己打CQB 都會著厚衫,始終1 J 槍3 米打落身同30 米打落身真係差好遠

交火距離往往都係好近...一兩米0.7 J 都幾係嘢 (直接命中皮膚)
作者: Tango1997    時間: 29-1-2015 21:54

引用:
原帖由 tinyau1134 於 29-1-2015 21:03 發表
&h=500&w=500&zc=2&q=100&a=c&s=&f=&cc=&ct=

...
不能相提並論。。。CQB...同outdoor。。。打法唔同。。。市街戰同打森林又唔同。。。痛就梗。。。別忘記有部份人是從痛楚中獲得快感
作者: biohazard    時間: 30-1-2015 08:40

引用:
原帖由 tango1997 於 29-1-2015 16:26 發表

要注意事項...室外場有d野戰場旅遊車要自己俾錢另外搞。。。不包括租裝備及人頭錢

室內場...亦有d係一個戰區...同時有兩三班客人輪候等打game....比左4個鐘頭錢。。。玩左兩個鐘頭都冇但係就夾埋等左兩個鐘。 ...
吓… 希望唔係咁la

室外場夾唔到,我哋暫時揀咗室內場shxxting wxxkshop
希望唔係咁
另外,見呢間租裝有得揀低火力嘅bb gun, 希望中彈都冇咁痛 XD

作者: Tango1997    時間: 30-1-2015 08:58

引用:
原帖由 biohazard 於 30-1-2015 08:40 發表

吓… 希望唔係咁la

室外場夾唔到,我哋暫時揀咗室內場shxxting wxxkshop
希望唔係咁
另外,見呢間租裝有得揀低火力嘅bb gun, 希望中彈都冇咁痛 XD

作者: ivan0819    時間: 30-1-2015 10:01

CQB, 唔識打亂打係仲危險過室外, 所謂單發, 極近俾人打幾粒0.7J都唔掂.
打CQB, 最緊要有鬆身衫, 有CAP帽就出埋啦
作者: biohazard    時間: 30-1-2015 16:30

引用:
原帖由 ivan0819 於 30-1-2015 10:01 發表
CQB, 唔識打亂打係仲危險過室外, 所謂單發, 極近俾人打幾粒0.7J都唔掂.
打CQB, 最緊要有鬆身衫, 有CAP帽就出埋啦
鬆身得嚟要厚?

著件連帽嘅衫再加CAP帽? @@
作者: lppl    時間: 30-1-2015 17:02

引用:
原帖由 biohazard 於 30-1-2015 16:30 發表

鬆身得嚟要厚?

我會揀風樓, 可以拉鍵拉到上條頸O固隻, 頸同手近距離中咗好大可能見血,
頭中咗都係一粒粒紅豆仔.

但係打打下好多時嫌熱, 會短袖衫出戰
作者: seal    時間: 30-1-2015 21:47

作者: louisli    時間: 30-1-2015 23:00

引用:
原帖由 biohazard 於 30-1-2015 16:30 發表

鬆身得嚟要厚?

室內不如搵D比較大的場,例如本頁的廣告,交戰距離拉長D,節奏無咁快又襟打D
作者: ivan0819    時間: 31-1-2015 10:12

引用:

鬆身得嚟要厚?

厚衫穿係入面, 衛衣可以係一種選擇.

之後一件好鬆既薄風褸就OK, 褲都鬆身好. 牛仔褲, LEGGING 等穿左同冇穿係冇分別.
鬆身衫係用來卸走BB彈既力
作者: biohazard    時間: 5-2-2015 16:19

改咗去話全港最大室內場嗰間了 ~~
-------
頭:嗰度派嘅面罩 + cap帽
上身: 短T+有帽衛衣+好鬆既薄風褸
下身: legging+運動褲(鬆身)
鞋: 波鞋

覺得如何?  好似好有防禦力咁XD
作者: Tango1997    時間: 5-2-2015 18:42

引用:
原帖由 biohazard 於 5-2-2015 16:19 發表
-------

GOOD LUCK
作者: lyokoryan    時間: 8-2-2015 15:32

引用:
原帖由 biohazard 於 29-1-2015 15:43 發表

唔係呀,係下個月
新年假之後
點解唔襯新年假去?小弟每次都係襯學校假期約埋班fd一齊打outdoor 貪冇其他人爭場 自由度高d 可以挽得癲d 黎緊2月26就約咗去w28 la 不過我地係全男班 因為我地係讀男校

作者: lyokoryan    時間: 8-2-2015 15:38

引用:
原帖由 biohazard 於 5-2-2015 16:19 發表
-------

新手最緊要包曬全身同埋鬆身la 咁嘅dress code其實ok嫁la
作者: biohazard    時間: 28-2-2015 22:25

玩完lu,  好開心
個場有3個,又大又靚~~
作者: m11.man    時間: 28-2-2015 23:15

引用:
原帖由 biohazard 於 28-2-2015 22:25 發表
玩完lu,  好開心
個場有3個,又大又靚~~
全女班又唔係度開post約戰
作者: sovietarmy2012    時間: 1-3-2015 01:42

引用:
原帖由 m11.man 於 28-2-2015 23:15 發表

全女班又唔係度開post約戰
too many color wolf in here
作者: m11.man    時間: 1-3-2015 09:33     標題: 回覆 48# 的帖子

古語有云,食色性也
人類最基本既慾望
作者: Ψιπ‾▽‾    時間: 5-4-2015 15:37

剩自己fd玩既話, 室外場多數都好難夠人數,
室內場, 個人覺得 長沙灣既 sxs , 新蒲崗既Impact Forxx , 荃灣既 red xxxxx 都好玩
不過習慣上, 冬天玩室外,夏天玩室內
作者: 資源回收筒=人=    時間: 5-4-2015 15:46

想同咁多位一齊玩室外場
有無人有興趣
愈來愈多朋友唔玩 得番2 3個朋友 成日唔夠人數玩
出面d「老手」又夾唔黎...
作者: rho837    時間: 5-4-2015 15:58

講咁多!一於去M4啦!
作者: Tango1997    時間: 5-4-2015 23:09

引用:
原帖由 rho837 於 5-4-2015 15:58 發表
講咁多!一於去M4啦!
典解要去M4先
作者: rho837    時間: 6-4-2015 18:49

射槍時!有煙食;有酒飲;有人坐大脾!

講笑!

方便一句!

作者: sovietarmy2012    時間: 6-4-2015 18:51

引用:
原帖由 rho837 於 6-4-2015 18:49 發表
射槍時!有煙食;有酒飲;有人坐大脾!
睇場坐你大脾
作者: rho837    時間: 6-4-2015 18:53

佢!幫我吹............
作者: rho837    時間: 6-4-2015 18:54

係吹水!
作者: Los_r    時間: 16-5-2015 19:35

引用:

夢想是這樣破滅的

見倒依張相, 笑左 XDDD
作者: captkkk    時間: 12-7-2015 14:56

個個場都有自己個特色, 價錢上面師兄已有講, 但真係唔好夾街團, 佢地永遠有一班聖人.

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0