標題: 正式係打靶仔 [打印本頁]

作者: xo8816    時間: 27-4-2015 02:02     標題: 正式係打靶仔

話説今日約左幾個朋友去30米靶場朝聖 , 為5月份0既小組私片牙骹戰做點準備工夫 ~ 之前已同朋友度緊比賽形式 , 初步想分兩個玩法 , 第一種以立射姿勢打鐵靶 , 第二種不論任何姿勢及輔助品去打CTC

原本已準備左橡筋 + 鐵牌作第一輪測試 , 上到去發現竟然有驚喜 聽說之前剛剛場地進行左個精準射擊比賽 , 當時佢地整左個可用搖控控制o既架 ~ 架上有十個鐵靶 , 打中瞓底 , 之後可用搖控 reset 企返晒起身 , 直情係我地想要o既效果o岩晒心水

片中開頭o的靶係瞓底晒o既 , 之後就係一禁起返晒身 , 呢個距離係25米目標

https://youtu.be/yTDsRU2rODo

至於打ctc我朋友準備左過底紙 , 夾喺靶紙與計分紙之間 , 再響最底加塊膠片同紙皮 , 測試完於30米靶用0.6j x 0.4g彈打中紙靶後都有明顯0既彈痕 , 呢個方法的確唔錯 , 又可準確量度之餘又有效避免出現傳說中o既dounle tap所引起o既爭議

玩左一陣發覺真係要爆散支槍抹o下先至得 ... 因為今次牙骹戰如果包尾果三名要俾人fit pat pat呀{:25:}   

作者: Tango1997    時間: 27-4-2015 07:09

過底紙方法好似幾好。。。另外枝鏡個錄影有興趣知點整。。。師兄可否分享一吓。。。謝謝
作者: tokyojoe    時間: 27-4-2015 08:31

高科技電子零件喎……
作者: rho837    時間: 27-4-2015 10:07

引用:
原帖由 tango1997 於 27-4-2015 07:09 發表
過底紙方法好似幾好。。。另外枝鏡個錄影有興趣知點整。。。師兄可否分享一吓。。。謝謝
X2
作者: Dave    時間: 27-4-2015 10:46

師兄個打靶紀錄儀好肆正,求製程!
作者: sovietarmy2012    時間: 27-4-2015 15:00

以前買馬老仙 APS2,隨槍就附送一塊灰膠板同三張靶紙貼紙。

玩之前將貼紙貼在灰膠板上,每打一槍,靶紙上便有灰色的BB印。同樓主所述一様。

該貼紙可撕下再貼在簿中記錄,而膠板則無損。

我記得係類似膠箱及窗貼的物料。
作者: xo8816    時間: 27-4-2015 15:08

條片主要係用個山狗Cam影住分光鏡整的,我冇手功自己diy...所以print個座出黎組合
最緊要係瞄乜拍乜,完了我多年前o既心願
有個有玩開diy的師兄話其實只需用水喉碼&膠喉就diy倒,十分方便~

作者: rho837    時間: 27-4-2015 15:46

明白!
作者: Tango1997    時間: 27-4-2015 17:54

引用:
原帖由 rho837 於 27-4-2015 15:46 發表
明白!
禾完全唔明。。。
作者: gtoray    時間: 27-4-2015 18:02

引用:
原帖由 xo8816 於 27-4-2015 15:08 發表
條片主要係用個山狗Cam影住分光鏡整的,我冇手功自己diy...所以print個座出黎組合
有個有玩開diy的師兄話其實只需用水喉碼&膠喉就diy倒,十分方便~
http://i.imgur.co ...
勁有心!
作者: sovietarmy2012    時間: 27-4-2015 18:06

反射個part點搞?
作者: Tango1997    時間: 27-4-2015 18:11

引用:
原帖由 xo8816 於 27-4-2015 15:08 發表
http://i.imgur.co ...
師兄條片裡面個靶架D數字掉轉左。。。有無方發反返轉?。。。thx
作者: Dave    時間: 27-4-2015 18:12

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-4-2015 18:06 發表
反射個part點搞?
拿而家眼前得一個孔.. 又要分比兩邊.. 咁你就要將個孔... 點樣呢?

咁聰明既人類就發現左一樣新既玩法...

分.... 肛... 鏡....
作者: sovietarmy2012    時間: 27-4-2015 18:25

分.... 肛... 鏡....邊到買?
作者: Dave    時間: 27-4-2015 18:33

引用:
原帖由 tango1997 於 27-4-2015 18:11 發表

師兄條片裡面個靶架D數字掉轉左。。。有無方發反返轉?。。。thx
其實UTUBE 發布者可以選擇旋轉影片,RT 90 兩次就得了,不過要等樓主攪
作者: Tango1997    時間: 27-4-2015 18:34

引用:
原帖由 Dave 於 27-4-2015 18:12 發表

拿而家眼前得一個孔.. 又要分比兩邊.. 咁你就要將個孔... 點樣呢?

咁聰明既人類就發現左一樣新既玩法...

分.... 肛... 鏡....
分肩碎骨爪就聽過。。。分肛鏡。。。未
作者: Tango1997    時間: 27-4-2015 18:36

引用:
原帖由 Dave 於 27-4-2015 18:33 發表

其實UTUBE 發布者可以選擇旋轉影片,RT 90 兩次就得了,不過要等樓主攪
明。。。。但即時睇現場會是沒掉轉嗎?
作者: Dave    時間: 27-4-2015 18:38

引用:
原帖由 tango1997 於 27-4-2015 18:36 發表

明。。。。但即時睇現場會是沒掉轉嗎?
睇番佢個設計,影出黎係已經頭下腳上,由於瞄果陣SHOOTER 望既係瞄準鏡本體,所以望果陣是不會反轉,但隻狗望出黎就反轉左,
設計時為左就位只好咁攪,如果上下反轉MOUNT 隻狗,碌偷虧儀又再長D ( 或者係一開始既設計!一切都係計算之內)
作者: Tango1997    時間: 27-4-2015 18:40

引用:
原帖由 Dave 於 27-4-2015 18:38 發表

睇番佢個設計,影出黎係已經頭下腳上,由於瞄果陣SHOOTER 望既係瞄準鏡本體,所以望果陣是不會反轉,但隻狗望出黎就反轉左,
設計時為左就位只好咁攪,如果上下反轉MOUNT 隻狗,碌偷虧儀又再長D ( 或者係一開始 ...
。。。唔明。。。我春
作者: Dave    時間: 27-4-2015 18:47

引用:
原帖由 tango1997 於 27-4-2015 18:40 發表

。。。唔明。。。我春
現場會否倒轉瞄:不會

答完
作者: xo8816    時間: 27-4-2015 21:44

我果款分光鏡原理就係槍街早排賣緊果d“了槍鏡”一樣,一邊可反射影像而另一邊就可望穿,咁就可以一路用返自己支鏡黎瞄一路靠佢反射o既境像作拍攝

而因拍緊果邊係鏡面反射o既影像,所以會有左右調轉問題,可用Softwear/手機app或dave兄o既方法執返好,但我懶冇攪到...

作者: Tango1997    時間: 27-4-2015 22:06

引用:
原帖由 xo8816 於 27-4-2015 21:44 發表
我果款分光鏡原理就係槍街早排賣緊果d“了槍鏡”一樣,一邊可反射影像而另一邊就可望穿,咁就可以一路用返自己支鏡黎瞄一路靠佢反射o既境像作拍攝

而因拍緊果邊係鏡面反射o既影像,所以會有左右調轉問題,可用Sof ...
感谢師兄提供教學。。。做福CGF
作者: xo8816    時間: 27-4-2015 22:32

嘩...教學不敢說...分享下而已

講返靶場...上完去後返黎whatsapp群吹水反應唔錯,個個家陣約期上去練/set槍,睇黎挑起左佢地條筋了,師兄們仲有冇咩提意可令呢類牙骹戰更好玩更刺激?
作者: sovietarmy2012    時間: 27-4-2015 23:10

輸左玩"終極標靶",係四十米凸個patpat出泥

其實買架搖控坦克係上面整個靶做移動靶...貪佢夠慢
作者: xo8816    時間: 28-4-2015 00:43

移動靶唔錯喎,有得諗
作者: sovietarmy2012    時間: 28-4-2015 01:32

以前有人做過十米靶(好似係電動),按比例縮成50m,100m,150m....的目標.400m好似係牙簽咁大

有30m靶道目標就易set得多,仲可以整搖控速射靶,整目標屋同測距

或者鬥快射波碌向終點/打層層叠木頭/打麻雀

作者: Lolanto    時間: 28-4-2015 03:42

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-4-2015 01:32 發表
以前有人做過十米靶(好似係電動),按比例縮成50m,100m,150m....的目標.400m好似係牙簽咁大

有30m靶道目標就易set得多,仲可以整搖控速射靶,整目標屋同測距
咁似森林家族啲屋仔
作者: xo8816    時間: 28-4-2015 09:30

按比例的確增加不少難度,而射波就增加過癮程度 我偏向過癮刺激
作者: sovietarmy2012    時間: 28-4-2015 10:25

如果支槍穩定,配合瞄鏡中的真槍彈道表計算出BB彈的彈道表,打縮比小人係好玩的!

前題係槍夠穏定,這才是最難的事。
作者: xo8816    時間: 28-4-2015 13:45

我暫時玩過都有幾類槍種,以穩定黎計始終都係手拉彈弓槍最為可靠,氣動計如去到co2/hpa也難同彈弓槍比較,睇黎支狙都係轉返彈弓穩陣
作者: sovietarmy2012    時間: 28-4-2015 15:59

奧運都吾係手拉。。。。不過呢D火力好難搞掛
作者: xo8816    時間: 28-4-2015 16:11

奧運... 同我地玩o既氣槍有乜分別架?
作者: xo8816    時間: 30-4-2015 13:40

感謝Dave師兄賞面參加今次牙骹戰

另小弟個舊a/c已開唔返...請之前話參加o既師兄直接call/whatsapp我唔好pm個舊a/c了
作者: Tango1997    時間: 30-4-2015 13:47

引用:
原帖由 xo8816 於 30-4-2015 13:40 發表
感謝Dave師兄賞面參加今次牙骹戰

另小弟個舊a/c已開唔返...請之前話參加o既師兄直接call/whatsapp我唔好pm個舊a/c了
。吓。。 。。。你係?。。。
作者: xo8816    時間: 30-4-2015 13:57

小弟叫敫秋忠 好少留言的師兄你未必認得
作者: lkfwsm_3    時間: 30-4-2015 14:33

wargame 界真系多謝一D甘有心搞活勳的師兄.多D人交流可以提高精準的質數.
作者: xo8816    時間: 30-4-2015 14:58

wargame界入面好多師兄都唔係只愛落場,有唔少師兄亦愛撚槍,呢類活動都係想除落場打game外有多d空間俾我地互相交流o下,小弟亦因為呢類活動識倒好多朋友,仲時不時會出黎攪o下飯局,玩o下槍以外o既野添

現有個咁好o既靶場唔攪o下活動點對得住班打靶仔  有朋友仲話今次自己友玩牙骹戰種壓力仲大過之前玩公開賽
作者: xo8816    時間: 30-4-2015 15:02

今次活動各位如有記錄儀o既不如帶晒去拍底個打靶過程,活動完左post出黎吸引o下多d師兄下次一齊玩丫
作者: sovietarmy2012    時間: 30-4-2015 16:12

雖然不打wargame甚少打靶,不過都想join下
作者: xo8816    時間: 30-4-2015 17:51

so師兄係咪會join埋
作者: sovietarmy2012    時間: 30-4-2015 23:28

好呀
作者: sovietarmy2012    時間: 30-4-2015 23:30

不過仲有邊個師兄先?
作者: 48191    時間: 1-5-2015 00:31

我都想...
引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 30-4-2015 16:12 發表
雖然不打wargame甚少打靶,不過都想join下

作者: xo8816    時間: 1-5-2015 02:04

48191師兄pm小弟留個電話丫,so兄明日打俾你傾
作者: xo8816    時間: 9-5-2015 03:22

頭先同fd走去偷雞練習o下手力應付過兩日o既立射比賽,打到手都軟埋...各位大佬襯呢兩日舉多d啞鈴喇,唔係到時手軟就pat pat痛

是日趣事:*當中內容含有不雅用語,敬請師兄留意*
https://youtu.be/KGv0bn74KM4

作者: Tango1997    時間: 9-5-2015 07:46

引用:
原帖由 xo8816 於 9-5-2015 03:22 發表
頭先同fd走去偷雞練習o下手力應付過兩日o既立射比賽,打到手都軟埋...各位大佬襯呢兩日舉多d啞鈴喇,唔係到時手軟就pat pat痛

是日趣事:*當中內容含有不雅用語,敬請師兄留意*
https://youtu.be/KGv0bn74KM4
。。。笑死朕。。
作者: Dave    時間: 10-5-2015 08:22

突然醒起母親節!要就下時間!見唔到唔洗等我
作者: xo8816    時間: 10-5-2015 17:58

牙骹戰結束,好多謝今日咁多位o既參與

作者: xo8816    時間: 10-5-2015 19:15

作者: Tango1997    時間: 10-5-2015 19:19

有無比人打屎忽?
作者: xo8816    時間: 10-5-2015 19:25

引用:
原帖由 tango1997 於 10-5-2015 19:19 發表
有無比人打屎忽?
小弟符碌拎第二,有得fit包尾兩個個籮友
作者: Tango1997    時間: 10-5-2015 19:36

引用:
原帖由 xo8816 於 10-5-2015 19:25 發表

小弟符碌拎第二,有得fit包尾兩個個籮友
fit幾多野?。。。。
作者: Dave    時間: 10-5-2015 19:37

先講結果,冠軍人馬支槍係,馬記原裝料vsr10 ,換ka筒改彈弓,pdi 牌平價路線raven 管,紫膠,
連pdi bolt/零雞都唔洗換,已經打得出非常出色的ctc,,,
so... 不是說貴料冇用,但或者可以有種比較全面的解讀。
作者: xo8816    時間: 10-5-2015 20:21

首輪25米每人二十槍打鐵牌成績如下:

Chris ( wa2000 )
07/20

淫 ( wa2000 )
10/20

十二  ( aps-2 sv )
07/20

大輝  ( aps-2 mk1 )
07/20

騰( Amoeba )
03/20

Dave ( msr338 )
07/20

Aa ( vsr10 )
09/20

小妖 ( vsr10 )
10/20

Joe ( vsr10 )
08/20

細輝 ( vsr10 )
10/20

Cow ( vsr10 )
06/20

樂  ( vsr10 )
09/20

作者: Dave    時間: 10-5-2015 22:16

引用:
原帖由 tango1997 於 10-5-2015 19:36 發表

fit幾多野?。。。。
包尾FIT 3 槍
尾 2 FIT 2 槍
尾 3 食一槍
作者: Tango1997    時間: 10-5-2015 22:21

引用:
原帖由 Dave 於 10-5-2015 19:37 發表
先講結果,冠軍人馬支槍係,馬記原裝料vsr10 ,換ka筒改彈弓,pdi 牌平價路線raven 管,紫膠,
連pdi bolt/零雞都唔洗換,已經打得出非常出色的ctc,,,
so... 不是說貴料冇用,但或者可以有種比較全面的解讀。
資料有用。。。亦達到槍友射精交流目的
作者: xo8816    時間: 10-5-2015 22:22

第二輪25米M4 size ctc:

作者: sovietarmy2012    時間: 10-5-2015 22:39

有競爭有進步
作者: wing383    時間: 10-5-2015 22:47

enjoy!!!

在 YouTube 上觀看「fit pat pat」 - https://youtu.be/Zj-XpHrvkik
作者: Tango1997    時間: 10-5-2015 23:01

引用:
原帖由 wing383 於 10-5-2015 22:47 發表
enjoy!!!

在 YouTube 上觀看「fit pat pat」 - https://youtu.be/Zj-XpHrvkik
好似幾好玩。。。一個月一鑊?
作者: Dave    時間: 10-5-2015 23:02

順帶一題,打牌仔是無依托射擊
打CTC 是有依托射擊
作者: xo8816    時間: 10-5-2015 23:30

今次冇乜人認真set過支槍,首次試玩25米知道自己不足時就會乖乖撚好啲為下次牙骹戰準備,時間方便我諗要再夾一夾下次係幾時,頭先吹過o下水話諗住一季一次
作者: sovietarmy2012    時間: 10-5-2015 23:56

我藉空檔試支APS-1,0.29g,10m單手立射打五蚊雞。打五槍中頭一槍。。。手累不舉。

真係想打譚仔
作者: Tango1997    時間: 10-5-2015 23:59

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 10-5-2015 23:56 發表
我藉空檔試支APS-1,0.29g,10m單手立射打五蚊雞。打五槍中頭一槍。。。手累不舉。

真係想打譚仔
譚仔記辣左D喎
作者: xo8816    時間: 11-5-2015 00:00

打靶我諗譚仔會開心好多...但難搵合適場地
作者: Tango1997    時間: 11-5-2015 00:05

引用:
原帖由 xo8816 於 11-5-2015 00:00 發表
打靶我諗譚仔會開心好多...但難搵合適場地
其實M4打到的。。。不過如果過jj....比職員發現。。。殺無赦
作者: wing383    時間: 11-5-2015 00:26

馬記vsr原力滴滴仔....

https://youtu.be/w6zseXbeuHA

https://youtu.be/QXX-bkRGwuk
作者: xo8816    時間: 11-5-2015 00:45

引用:
原帖由 wing383 於 11-5-2015 00:26 發表
馬記vsr原力滴滴仔....

https://youtu.be/w6zseXbeuHA

https://youtu.be/QXX-bkRGwuk
師兄個記錄儀真係唔錯
作者: sovietarmy2012    時間: 11-5-2015 00:53

有個師兄用個吾知乜野Mount左個艾風到打

求分享點整
作者: wing383    時間: 11-5-2015 09:30

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 11-5-2015 00:53 發表
有個師兄用個吾知乜野Mount左個艾風到打

求分享點整
那是現成買的,唔係diy...慚愧
iScope, iScope Hunting, Jeff Foxworthy - http://www.iscope.com/
作者: sovietarmy2012    時間: 11-5-2015 10:16

有得買當然吾整啦!
作者: Dave    時間: 11-5-2015 10:46

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 11-5-2015 10:16 發表
有得買當然吾整啦!
現像睇簡直好似打緊機咁,尤其是瞄住人see f 果陣
作者: aa7894    時間: 11-5-2015 13:42

啲師兄太勁,我亳無反擊之力
作者: Tango1997    時間: 11-5-2015 13:48

引用:
原帖由 aa7894 於 11-5-2015 13:42 發表
啲師兄太勁,我亳無反擊之力
講乜刀無用。。。有條無風阻30M靶道。。。一試便知龍與鳳 。。。唔緊要。。。得閒再上去set返好自己D架生。。。由鳳變返龍
作者: sovietarmy2012    時間: 11-5-2015 15:05

一於報仇啫!
作者: xo8816    時間: 11-5-2015 18:32

https://youtu.be/MmUBSsN-YGc

作者: lkfwsm_3    時間: 15-5-2015 12:45

thank you ching 條片
作者: xo8816    時間: 16-5-2015 12:05

多謝師兄既參與,你d槍真係支支都咁毒

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0