標題: [Marui] 鋼inside frame for 馬記 1911 (合鋼師奶用) [打印本頁]

作者: laiwangkai    時間: 19-5-2015 23:28     標題: 鋼inside frame for 馬記 1911 (合鋼師奶用)

之前有個朋友笑我話
“你又話你支nighthawk全鋼,inner frame都唔係鋼,係到吹水”
果時好想買井井1911換入面條inner frame黎換
不過今日見有廠出左鋼inside frame
好無問題家陣我換埋鋼等佢變成全鋼
裝上去好fit, 睇黎要d時間去磨合
但係無咩大煩處
我手多拋拋光d軌
順好多
同埋價格合理
唔再怕1911鋼師奶磨壞中身
(另外有“鋁”inner frame賣岩哂換左鋁架既朋友,無記錯係七條魚)

圖片附件: 11165055_10203267364163327_1677030110187896759_n.jpg (19-5-2015 23:28, 46.16 KB) / 該附件被下載次數 214

圖片附件: DSC_0610.JPG (19-5-2015 23:28, 113.85 KB) / 該附件被下載次數 211

圖片附件: DSC_0613.JPG (19-5-2015 23:28, 104.63 KB) / 該附件被下載次數 203

圖片附件: DSC_0614.JPG (19-5-2015 23:28, 102.04 KB) / 該附件被下載次數 198

作者: ~~方~~    時間: 19-5-2015 23:51

馬記1911既最後一塊砌圖

而家玩玩槍太幸福啦
作者: ayaka    時間: 20-5-2015 00:03

出埋比馬記G17就好了

BTW, 支nighthawk係cerakote黎? 咁快花左甩油
作者: laiwangkai    時間: 20-5-2015 00:08     標題: 回覆 3# 的帖子

果d係磨野既金屬粉黎姐
師奶頂果d就係入cqc既花
因為我拎落場博殺用
同埋其實些啦曲都算易花....

作者: AICSman    時間: 20-5-2015 08:09

so pretty
作者: gainax    時間: 20-5-2015 08:23

其實而家隻cerakote 同以前隻DuraCoat邊隻耐磨D? 都係好多色玩
當年聽台友講DuraCoat處理得好堅耐磨
作者: rho837    時間: 20-5-2015 10:10

唔咪嗎!Cerakote 係好強表面處理,跟著指示噴係好好好難括花及甩油!
作者: laiwangkai    時間: 20-5-2015 10:26     標題: 回覆 7# 的帖子

算係好強
但係比我不停抽插CQC(Kydex自家造)
都係會有花
噴我就係f__到噴唔會係佢地問題
同埋經常用手摸到既地方都會甩
(你見到張圖個safety係甩油, grip safety無事)
btw得silde甩油,下身完全無事

圖片附件: DSC00135.JPG (20-5-2015 10:34, 87.97 KB) / 該附件被下載次數 212

圖片附件: DSC00137.JPG (20-5-2015 10:34, 80.98 KB) / 該附件被下載次數 204

圖片附件: DSC00138.JPG (20-5-2015 10:34, 77.6 KB) / 該附件被下載次數 173

圖片附件: DSC00139.JPG (20-5-2015 10:34, 90.29 KB) / 該附件被下載次數 197

作者: 怒人甲    時間: 20-5-2015 10:30

呢把野唔係行 SRC 系統? TM 件都通用??!
作者: laiwangkai    時間: 20-5-2015 10:35     標題: 回覆 9# 的帖子

咁我唔知啦
我換埋馬記飛標
pdi管紫膠,弱d既hammer彈弓
好好打
作者: laiwangkai    時間: 20-5-2015 10:36     標題: 回覆 6# 的帖子

小弟有支f__出既DuraCoat ptw
耐磨係真既,撞極都未甩
但係好易花 我用手指甲都可以整花
作者: ayaka    時間: 20-5-2015 11:00

引用:
原帖由 laiwangkai 於 20-5-2015 10:26 發表
算係好強
但係比我不停抽插CQC(Kydex自家造)
都係會有花
噴我就係f__到噴唔會係佢地問題
同埋經常用手摸到既地方都會甩
(你見到張圖個safety係甩油, grip safety無事)
btw得silde甩油,下身完全無事
唔係掛, cerakote 官方abrasion testing捱到砂紙5千轉先磨損喎
kydex料可以粗過砂紙,抽插到甩油? 定師兄日夜不停抽插
https://www.youtube.com/watch?v=ksj-XJzVQik
作者: laiwangkai    時間: 20-5-2015 11:11     標題: 回覆 12# 的帖子

我未有咁好精力日夜抽插
但玩左半年就開始甩油
作者: sam524    時間: 20-5-2015 11:48

引用:
原帖由 gainax 於 20-5-2015 08:23 發表
其實而家隻cerakote 同以前隻DuraCoat邊隻耐磨D? 都係好多色玩
當年聽台友講DuraCoat處理得好堅耐磨
跟據d鬼佬講係cerakote耐磨d
再加上cerakote更耐熱 噴埋槍管都無問題 (當然真鐵先用到)
作者: rYaN    時間: 20-5-2015 12:35

我都有朋友經f__噴左.....鋼既生金秀,鋁既易花.....仲老連咁貴
作者: NCP013    時間: 20-5-2015 12:56

把M45A1 COLT 都話係cerakote, 睇d  marines用到.... ,  佢地已經係用6004

圖片附件: 45.jpg (20-5-2015 12:56, 32.11 KB) / 該附件被下載次數 179

圖片附件: 451.jpg (20-5-2015 13:00, 62.19 KB) / 該附件被下載次數 190

作者: ayaka    時間: 20-5-2015 15:46

引用:
原帖由 NCP013 於 20-5-2015 12:56 發表
把M45A1 COLT 都話係cerakote, 睇d  marines用到.... ,  佢地已經係用6004

無人話CERAKOTE唔會花/甩
但樓主玩左半年, 支槍出入下HOLSTER就甩
經常用手摸到既地方都會甩, 咁就有D驚喎...
作者: gainax    時間: 20-5-2015 16:42     標題: 回覆 11# 的帖子

當年自己都玩過Dura,可能冇焗爐同冇買埋專用清潔濟, 出黎耐磨效果一般
呢隻唔知DIY又要點玩法?
作者: gainax    時間: 20-5-2015 16:46

引用:
原帖由 rYaN 於 20-5-2015 12:35 發表
我都有朋友經f__噴左.....鋼既生金秀,鋁既易花.....仲老連咁貴
咩價錢? 當年自己托代訂公司去外國訂Dura, 訂左三支,圍返一支印像4舊. 一支可做兩支M4身一支手槍有工具識玩幾抵
作者: gainax    時間: 20-5-2015 16:56

引用:
原帖由 ayaka 於 20-5-2015 15:46 發表

無人話CERAKOTE唔會花/甩
但樓主玩左半年, 支槍出入下HOLSTER就甩
經常用手摸到既地方都會甩, 咁就有D驚喎...
個人覺得始終係漆面, 耐磨極都只係層油唔可能唔甩,用耐左或撞過刮過甩正常
軍人用D野就算用軍規硬質陽極都用到花碌碌唔可以咁比既, 如果摸得耐都甩咁就有D驚..
作者: rho837    時間: 20-5-2015 16:58

引用:
原帖由 laiwangkai 於 20-5-2015 11:11 發表
我未有咁好精力日夜抽插
但玩左半年就開始甩油
可能係唔跟指示做預備工夫噴Cerakote? 我支支Cerakote finish槍都冇刮花! 我用銀仔同車匙大力刮支槍都冇花!

點解Cerakote抗磨擦力咁強勁! 其實曰本仔一早已經發明"陶瓷顏料" ! Cerakote每層coating就好似一塊有鱗片蛇皮, Coating層係運合一層層堅韌有彈性而中間滿有微細堅硬陶瓷片! 當有尖硬物料刮磨Cerakote表面時, Cerakote本質收縮之張力會自然收保刮磨造成的微細裂縫及尖孔, 而運合層內陶瓷片就好以鱗甲阻擋尖硬物料穿過cerakote到真物料表面. 就好似人穿著一件好粘身好堅身護甲一樣!

要做到耐用Cerakote Coatings! 一定要原物件表面處理要做足工夫! 表面打砂處理加強物料表面摩擦力, 再用Acetone去捈所有污物油脂, 放入焗爐加熱至250'C及噴實第一層薄薄地塗層有效鎭實Cerakote在真物件表面, 同樣地噴多三次就完成Cerakote Coatings!

一般鈻合金身我會先打砂再電度加硬然後清潔就做Cerakote! 效果好靚!

不過Cerakote有一個决點! 就係刮花左係冇得收保!

作者: ayaka    時間: 20-5-2015 17:12

引用:
原帖由 gainax 於 20-5-2015 16:56 發表

個人覺得始終係漆面, 耐磨極都只係層油唔可能唔甩,用耐左或撞過刮過甩正常
軍人用D野就算用軍規硬質陽極都用到花碌碌唔可以咁比既, 如果摸得耐都甩咁就有D驚..
世上無唔甩既油, 但咁易甩就同官網聲稱既好大出入
作者: rho837    時間: 20-5-2015 17:18

引用:
原帖由 NCP013 於 20-5-2015 12:56 發表

睇圖就證明Cerakote好勁! 班SEAL起碼射至少兩三萬發子彈! 極高溫度下只係甩小小油漆! 再加長期浸鹹水, 上落沙灘受濕沙磨擦, 又乾又濕手套粘住海沙揸住支槍磨擦至少兩三萬次.......都只係估計三成括花! 重有軍佬issues用一季即棄! 合約價單張Specification就兇狠, 實際大量生產就大多數偷工減料! Cerakote咁貴! 分分鐘噴一層厚料就收工交貨!

所以Cerakote好耐用!

不過玩玩具槍用**模型油算把啦! 平靚正又簡單噴!

作者: gainax    時間: 20-5-2015 17:20     標題: 回覆 22# 的帖子

咁可能要跟足官方做法先可以定論, 一般...DIY應該冇咁好掛..
作者: ayaka    時間: 20-5-2015 17:43

引用:
原帖由 gainax 於 20-5-2015 17:20 發表
咁可能要跟足官方做法先可以定論, 一般...DIY應該冇咁好掛..
樓主唔係DIY架, 係比鋪頭噴, 話跟足美國做法
作者: laiwangkai    時間: 20-5-2015 18:16     標題: 回覆 21# 的帖子

我比鋪頭搞家
收得都幾貴
果時真係諗住可以落場博殺都無事
而家都開始有小小花(無跌過)
作者: laiwangkai    時間: 20-5-2015 19:16

搵返F__啦
佢地好好人肯幫我補返油
因為佢地話R位入CQC會"穿"好正常(佢地話唔係甩油係叫穿左)
但係safety會穿就不解
佢地肯幫我補返油
作者: AICSman    時間: 21-5-2015 06:03

返到美国買支nighthawk 玩下啦
作者: laiwangkai    時間: 21-5-2015 07:10     標題: 回覆 28# 的帖子

近4K美金一支手槍要諗諗

作者: AICSman    時間: 21-5-2015 14:54

GRP 2800 USD
TALON 3100 USD
作者: maxyeung    時間: 27-5-2015 23:52

樓主, 我想問一問,你支馬記night warrior 同我支馬記desert warrior 4.3,其實係咪可以配件兼容呢?
作者: laiwangkai    時間: 28-5-2015 17:03

引用:
原帖由 maxyeung 於 27-5-2015 23:52 發表
樓主, 我想問一問,你支馬記night warrior 同我支馬記desert warrior 4.3,其實係咪可以配件兼容呢?
我果支係鋼Nighthawk custom唔係馬記既
另你所講既兩支有部分件係通用
作者: 2slow    時間: 28-5-2015 18:04

引用:
原帖由 laiwangkai 於 28-5-2015 17:03 發表

我果支係鋼Nighthawk custom唔係馬記既
另你所講既兩支有部分件係通用
KWA 系統嗎?
作者: joeyjordisonhin    時間: 28-5-2015 19:19     標題: 回覆 21# 的帖子

師兄講解好詳細,小弟又長知識了。
作者: laiwangkai    時間: 28-5-2015 19:30     標題: 回覆 33# 的帖子

Marui系統
上nova件除左grip safety  之外全部直上

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0