標題: 公屋養狗屢遭投訴 女義工失控割脈 [打印本頁]

作者: sovietarmy2012    時間: 25-7-2015 20:37     標題: 公屋養狗屢遭投訴 女義工失控割脈

【太陽報專訊】【本報訊】愛狗女義工在沙田公屋住所飼養貴婦狗遭街坊投訴,房署人員兩度登門了解,但無人應門,而女戶主得知房署正跟進事件後,擔心人犬要分離,曾揚言:「攬住隻狗跳樓!」家人聲稱昨晨再有房署人員登門,婦人疑壓力「爆煲」割脈圖自殺,並將割脈相傳送給女兒,女兒大驚報警,婦人獲救送院。

四十四歲姓許女事主與兒媳及孫女,住新翠邨新學樓一單位,女兒居別處。許婦是「十八區動保專員」義工,其胞姊指胞妹早年收養叫「毛毛」黑色貴婦狗,其後一度因被指違規養狗而遭房署扣分,故將「毛毛」交託她代照料,近日因「毛毛」厭食,胞妹將愛犬帶返家照顧,再被街坊投訴,房署人員曾上門了解,因此令本身有情緒問題的胞妹憂心不已,連日失眠,曾揚言「攬住隻狗跳樓」,家人已好言安慰。

尋死相片上載fb

許姊又稱,昨晨十一時許,胞妹與小孫女及「毛毛」在家,再有房署人員拍門跟進養狗投訴,有人聲言許婦要將愛犬送走,許婦求情不果,其後疑不堪壓力下,在住所以利器割脈尋死,隨後更將割脈相片傳送給女兒(二十五歲),亦上載fb,同時寫上「再見了!」其女兒驚見母親割脈相,慌忙報警。救護員到場,將許婦送院治理,情況穩定。

房署發言人稱,新翠邨屋邨辦事處於本周一接獲投訴,指有關住戶養狗,職員曾於本周二及周三到上址家訪,但均無人應門,但單位內傳出狗吠聲,辦事處會繼續跟進。公屋住戶如有需要,在取得其同意,房署可將個案轉介至其他政府部門,或非政府組織等尋求協助。另外,十八區動保專員召集人表示對事件感到難過。

一哭二鬧三上吊
作者: gtoray    時間: 25-7-2015 22:12

一開始已經係一個錯誤
作者: rho837    時間: 25-7-2015 23:06

現今社會啲人唔咪好眀白自由係建基於尊重及遵守本地法律在先,然後在法律以下生活才能得到自由! 大家唔可以去茶餐廳食完飯唔俾錢講句我有我自由唔會俾錢!唔得嗎!大家知食霸王餐犯法!同樣!入住之前公屋大廈公契內講到明唔凖養狗!明知犯法又要做!做了又話人權自由!

即係報紙買機電工程處叫街舗唔准車房!香港有法律!大廈公契冇講唔淮做車房!機電處又好快俾人咬!
作者: Lolanto    時間: 25-7-2015 23:39

香港人幾時學埋晒大陸人啲技倆
作者: gtoray    時間: 26-7-2015 00:09

佢都無話自己無錯
只係一時諗唔到辦法,情緒失控自殺je
比d同理心啦
作者: sovietarmy2012    時間: 26-7-2015 00:13

好滾動呀~挑

利申:挑個狗主
作者: joey    時間: 26-7-2015 00:56

44做嫲嫲

自殺都要what's app 個女

我比較黑心,我會問當時人!

點解明知唔可以都要養?
作者: 阿堅    時間: 26-7-2015 01:18

痴線, 公屋十幾年來一直都唔比養狗,跟本有錯在先
作者: FunggI    時間: 26-7-2015 01:22

其實公屋好似唔係唔俾養狗
而係需要註冊申報?
作者: Tango1997    時間: 26-7-2015 01:34

取得公正做法。。。解除該單位租約,重新安排公屋輪侯冊家庭上樓。

取得人道平衡做法。。。 戶主須繳交同區市值租金,差餉及管理費。
作者: Lolanto    時間: 27-7-2015 00:12

引用:
原帖由 Tango1997 於 26-7-2015 01:34 發表
取得公正做法。。。解除該單位租約,重新安排公屋輪侯冊家庭上樓。

取得人道平衡做法。。。 戶主須繳交同區市值租金,差餉及管理費
我住出售公屋,當中仲有好多成租戶,樓下管理處成日大字報催人交管理費
作者: Tango1997    時間: 27-7-2015 00:29

引用:
原帖由 Lolanto 於 27-7-2015 00:12 發表

我住出售公屋,當中仲有好多成租戶,樓下管理處成日大字報催人交管理費
出租公屋??? 。。。有D咁既野? 。。。pm傾
作者: sovietarmy2012    時間: 27-7-2015 00:35

出售公屋
作者: WAIKO01    時間: 27-7-2015 00:50

引用:
原帖由 Lolanto 於 25-7-2015 23:39 發表
香港人幾時學埋晒大陸人啲技倆
呢d野由有“網絡“開始就有,首先是“求關懷“>之後是“求關注“>再到現在“求公審“。

“那渣古惑招“………互相交流而成,不能說誰學誰。
作者: WAIKO01    時間: 27-7-2015 00:52

引用:
原帖由 Tango1997 於 27-7-2015 00:29 發表

出租公屋??? 。。。有D咁既野? 。。。pm傾
居者置其屋計劃。
作者: rho837    時間: 27-7-2015 15:37

1990年打後绝9成9住宅大厦所合法定下公契(D M C)都例明得好清楚:-

例如一些 " 大厦單位內不允許 " 事項! (為反者一定在法庭輸硬):-

我見過類似既規條!

1) 收藏, 飼養及繁殖任何動物及寵物包括所製成標本及骨灰等等! 註: 動物包括但不限予任何生物如: 昆蟲; 爬蟲類; 兩棲類; 魚類海產; 雀鳥; 及其他生物! 如有為規者; 必须在24小時內淸走有關上述動物, ....... 離開單位內及屋苑範圍內, 否則報警及通知政府有關部門跟進及法團會即時採取法律行動!
2) 任何大型盆栽植物!
3) 擺放暫時或永久结構或非结構水缸; 水池; 漁池及假山之類系统或物品等等!
3) 任何商業及貨倉用途!
4) 任何宗教活動用途!
5) 租客作任何分租用途!
6) 單位内住客包括業主或租客只限予有關值係家人居住! 任何僱傭必须有合法證明文件, 有效保險及合约 !
7) 任何外牆及窗户由單位內外不得自行更換及嚴禁用任何物品粘貼在單位内外位置, 及嚴禁在單位内外貼街昭及燈飾告告之颣等等!
8) 嚴禁在單位內擺放垃圾; 及大量膠袋; 纸張; 雜物!
9) 嚴禁製造噪音及濃煙及濃洌氣味!
10) 嚴禁擺放危險品物!
11) 嚴禁改變單位用途!
11) 嚴禁在單位內作任何犯罪及犯法事情!
12) 單位內外任何大小工程必须經大厦業主合案法團及有關人仕同意才可進行!
13) 法團在任何無須通知下可經法律途經(收數公司服務, 清盤令; 禁制令及釘契等等方法)追討過期支付大厦管理費及雜支!
14) 所有業主; 租客; 住客; 家庭僱傭及任何訪問者必须尊重業主合案法團及全時間尊首大厦公契及法團所有規則. 如有任何為反法團規則及公契事宜發生, 法團及有關人仕必定從民事及形事法律途經追討所有法律責任, 費用及損失!

上述只是冰山一角! 法團如果揸正來做! 維規者喊, 發爛, 打人, 放火, 找SPCA, 找黑社會陀地, 找平果找區議員及自殺都冇用冇情講!  
作者: loveless    時間: 27-7-2015 16:22

引用:
原帖由 rho837 於 27-7-2015 15:37 發表
1990年打後绝9成9住宅大厦所合法定下公契(D M C)都例明得好清楚:-

例如一些 " 大厦單位內不允許 " 事項! (為反者一定在法庭輸硬):-

我見過類似既規條!

1) 收藏, 飼養及繁殖任何動物及寵 ...
OT:
工程師認執錢50萬 應訊低頭拭淚

裁判質疑案件發生後傳媒有大肆報導, 但被告為何無即時將鈔票交還警方.
....辯方律師解釋, 被告害怕交還鈔票後要立即坐監, 所以不懂得處理 .
....辯方律師求情時說, 被告案發時見到有人執錢, 以為聖誕派禮物, 已感到後悔, 並向法庭道歉 .
....辯方又說被告早前出庭時無即時認罪 , 是因為需要等不同的證據和報告 .

爆煲時永遠有件物體, 叫做辯方律師, 好好用既
作者: 2slow    時間: 27-7-2015 16:31

其實點解住公屋唔比養貓狗等等呢
作者: loveless    時間: 27-7-2015 16:34

引用:
原帖由 2slow 於 27-7-2015 16:31 發表
記憶中最主要係環境衛生責任issues
作者: 2slow    時間: 27-7-2015 16:38

引用:
原帖由 loveless 於 27-7-2015 16:34 發表

記憶中最主要係環境衛生責任issues
咁點解私樓又得呢? 難道住私樓就不會有環境衛生責任issues
作者: gtoray    時間: 27-7-2015 16:53

引用:
原帖由 2slow 於 27-7-2015 16:38 發表

咁點解私樓又得呢? 難道住私樓就不會有環境衛生責任issues
好多私樓都唔得
不過要搞業主比較勞民傷財
所以多數出下公告提示就算
作者: Tango1997    時間: 27-7-2015 16:53

引用:
原帖由 2slow 於 27-7-2015 16:38 發表

咁點解私樓租金咁貴呢? 難道只有私樓住的就是人?
作者: 2slow    時間: 27-7-2015 17:01

引用:
原帖由 Tango1997 於 27-7-2015 16:53 發表

咁點解私樓租金咁貴呢? 難道只有私樓住的就是人?
家下係咪歧視住公屋既人先
作者: 2slow    時間: 27-7-2015 17:26

anyway, 小弟都不喜歡d貓貓狗狗隨處方便或嘈等等, 但責任絕對在於其主人
貓狗既不當行為, 小弟絕對歧視其沒有公德心的主人

伸利 本人都有養狗狗
作者: loveless    時間: 27-7-2015 17:44

引用:

我住天橋底點識甘多姐
作者: sovietarmy2012    時間: 27-7-2015 18:11

師兄們D對答好鬼古希臘D先哲
作者: rho837    時間: 27-7-2015 21:47

引用:

90年打後私樓公契列明乜都唔俾養! 除左仆街仔; 雞;二奶同小衫呢類動物俾養之外!就連老鼠曱甴都唔得!

之前就係有業主,租客養到成屋百幾隻貓狗!搞到其他人極其難受! 呢啲新聞時不時有發生! 法律上安全趗見!一係有一係冇!容許養一隻就係輸官司風險!所以大厦公契內容一定要預算到最盡! 盡到冇得輸!
作者: rho837    時間: 27-7-2015 22:00

你地估唔到有啲業主奇人到不得了!

有人在大廈單位內建造大水池養魚! 假山噴水池! 鋪泥造小農場! 成屋就係一個大係雀籠! 骨灰竃! 佛龕! 放棺材! 影樓.....無奇不有!
作者: Dave    時間: 27-7-2015 22:50

引用:

私樓都可以報警架,如果係狗狗亂吠影響旁人,無論任何時間皆可報警處理。不過私樓踢你唔走,公屋可皆D E 踢人走。
我對面都有條衰狗晚晚十一點幾吠 ( 可能主人番 ),真係香肉佢。
作者: rho837    時間: 27-7-2015 23:42

引用:
原帖由 Dave 於 27-7-2015 22:50 發表

私樓都可以報警架,如果係狗狗亂吠影響旁人,無論任何時間皆可報警處理。不過私樓踢你唔走,公屋可皆D E 踢人走。
我對面都有條衰狗晚晚十一點幾吠 ( 可能主人番 ),真係香肉佢。
我對面都係!又隻仆街十歳大G嘩嘩!日吠夜吠!個租客好識做!成家人成曰灑冧!又成曰送自己整蛋糕來請食!當然啲Bun妺食哂!個租客都知唔比養狗!所以好聲好氯!所以法團容許只可養一隻!及要書面應承如有人投訴就不可養!三個月內處理!
作者: sovietarmy2012    時間: 27-7-2015 23:59

引用:
原帖由 rho837 於 27-7-2015 22:00 發表
你地估唔到有啲業主奇人到不得了!

有人在大廈單位內建造大水池養魚! 假山噴水池! 鋪泥造小農場! 成屋就係一個大係雀籠! 骨灰竃! 佛龕! 放棺材! 影樓.....無奇不有!
我最近種稻米,小麥同粟米...係咪一個罪人?
作者: sovietarmy2012    時間: 28-7-2015 00:04

細狗係最X仆Y...一種外星樣,欺善怕惡零工作能力,嘈嘈蔽,side米飯,靠人類才可生存既非昆蟲寄生生物
作者: Lolanto    時間: 28-7-2015 02:05

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-7-2015 00:04 發表
細狗係最X仆Y...一種外星樣,欺善怕惡零工作能力,嘈嘈蔽,side米飯,靠人類才可生存既非昆蟲寄生生物
睇下你點教姐

作者: sovietarmy2012    時間: 28-7-2015 07:35

引用:
原帖由 Lolanto 於 28-7-2015 02:05 發表

睇下你點教姐
細狗,寵物犬就係咁樣,好難教到大狗咁

呢D狗都吾知乜水溝出泥
作者: gtoray    時間: 28-7-2015 10:03

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-7-2015 00:04 發表
作為人的最佳動物伴侶, 足矣
人類對於地球來說,也不過是寄生蟲而已
作者: 2slow    時間: 28-7-2015 10:17

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-7-2015 07:35 發表

細狗,寵物犬就係咁樣,好難教到大狗咁

呢D狗都吾知乜水溝出泥
事實上細狗真係比較嘈, 但都可以教的
多d放佢出黎玩, 放下電累了就無咁嘈,
都係歸咎於一個負責任的主人...

又唔可以話完全無用既, 有d狗仔係狗醫生黎的
如果講嘈, 咁有d鄰居日夜攻四方城、成日鬧交、炸機、bb半夜嘈、小朋友練琴/喇叭等等都一樣je...
作者: mk23    時間: 28-7-2015 10:54

引用:
原帖由 2slow 於 27-7-2015 16:31 發表
公屋除左你有需要特別伸請(如導盲犬),一律唔比養狗.

但貓,免仔ed唔出街的就可以養.

https://www.housingauthority.gov ... gement-enforcement/

作者: sovietarmy2012    時間: 28-7-2015 12:31

人係破瓌地球的原兇,所以我吾會養D非自然生物

最近吼緊柴狗,細隻D又似狗。雪橇皮費太貴了。
作者: rho837    時間: 28-7-2015 12:40

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 27-7-2015 23:59 發表

我最近種稻米,小麥同粟米...係咪一個罪人?
我講個類係用大量地方種植! 唔咪十幾盆野!

幾耐以前! 有個住客(業主)用一間頂樓連天台單位用作養魚養龜養多隻兔子及種菜! 成間屋由天台去單位內七成地方铺十幾寸厚泥! 用大光燈及肥料! 肥料臭氣搞到其他住客投訴! 跟着有老鼠曱甴出現! 單位同天台因冇僭建物! 屋宇處唔理! 報警求助, 落完口供得回復私人地方理唔到! 食環處派人員上門口頭警告為反衛生條例! 幾十年舊樓公契冇講唔凖養動物及種植! 再去民政處投訴叫食環處發告票但罰款唔大冇佢呼! 跟着社工上門聯络但冇結果! 最终商討大厦多過八成業主成立業主立案法團在多過半數業主讚成下通過一些大厦內首則, 因衛生問题嚴禁養大量動物及種植! 個業主重唔理! 最後出律師信及高院全票! 釘契! 法庭出禁制令! 個住客致停止! 到最後告到個住客及業主清盤! 搞左好耐!

之前有精神病人入住公屋去拾垃圾入屋滿到又臭大多曱甴老鼠! 就係大厦公契內之定議有 " 灰色地帶 " ! 在法庭上什麼叫垃圾? 雜物? 私人物品? 單位內什麼叫衞生準則? 搞左好耐致有合法方法去處理! 近以近期再冇乜呢颣問题出現!

所以大厦公契長氣嚴格! 乜都唔凖唔得! 係一件好事! 一般人養一隻狗仔猫仔! 但可能一百萬人之中有一個養到満天神佛對其他人不公平! 公契就係對附個一百萬分之一既麻煩!

但如果你有錢! 有個呀伯用自己成坐工厦養動物! 個天台有三十隻梅花鹿! 呢啲自己話咁事! 雙赢 !

作者: joey    時間: 28-7-2015 16:42

公屋基本只係俾你養魚,重要係"一缸",多一缸都唔得!

狗一律唔比養!

有D舊屋村俾養貓,係因為講明捉老鼠!

好似"牛下"果D,但呢D屋村都無幾多剩!

點解有人向公屋養狗出入大枝野?

因為佢地個單位係買既!!

扣分制係用向租户身上,自購果D佢養老虎都耐佢唔何!
作者: gtoray    時間: 28-7-2015 16:54

引用:
原帖由 joey 於 28-7-2015 16:42 發表

狗一律唔比養!

因為佢地個單位係買 ...
都唔係ga
就算私樓都可以先釘契
無用的話可以申請禁制令等....
作者: Lolanto    時間: 28-7-2015 17:18

引用:
原帖由 mk23 於 28-7-2015 10:54 發表

公屋除左你有需要特別伸請(如導盲犬),一律唔比養狗.

但貓,免仔ed唔出街的就可以養.

https://www.housingauthority.gov ... tate-management-enf ...
咁啲狗唔出街又可唔可以養呢
作者: sovietarmy2012    時間: 28-7-2015 17:19

引用:
原帖由 rho837 於 28-7-2015 12:40 發表

我講個類係用大量地方種植! 唔咪十幾盆野!

幾耐以前! 有個住客(業主)用一間頂樓連天台單位用作養魚養龜養多隻兔子及種菜! 成間屋由天台去單位內七成地方铺十幾寸厚泥! 用大光燈及肥料! 肥料臭氣搞 ...
我都係諗住種碗飯,一個粟米同一個面包出泥姐

開埠早期上環三層木樓,人畜係共住的,人瞓床地就瞓豬陽台養雞!搞到瘟疫爆發,先有衛生同防疫條例出現。今日尚有D舊例存在,簡易治罪條例入邊有好多!
作者: sovietarmy2012    時間: 28-7-2015 17:22

引用:
原帖由 joey 於 28-7-2015 16:42 發表

狗一律唔比養!

自購都大不過公契!
因為佢地個單位係買 ...
自購都大不過公契!
作者: sovietarmy2012    時間: 28-7-2015 17:25

引用:
原帖由 Lolanto 於 28-7-2015 17:18 發表

咁啲狗唔出街又可唔可以養呢
社會現實:無人知你做乜都得。

我就係怕鎖隻雪橇上天台,佢對住月光鳩嗚。。。咁就麻能飯了
作者: gtoray    時間: 28-7-2015 19:44

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 28-7-2015 17:25 發表

社會現實:無人知你做乜都得。

我就係怕鎖隻雪橇上天台,佢對住月光鳩嗚。。。咁就麻能飯了
雪橇要室內長開冷氣....
作者: 051039    時間: 28-7-2015 21:05

引用:
原帖由 gtoray 於 28-7-2015 19:44 發表

人地天台係玻璃屋仲有冷氣嫁
作者: 2slow    時間: 28-7-2015 21:13

引用:
原帖由 gtoray 於 28-7-2015 19:44 發表

雪橇呢個真係想知香港d咁既天氣是否適合養
作者: sovietarmy2012    時間: 28-7-2015 21:27

引用:

雪櫃犬
作者: rho837    時間: 28-7-2015 21:31

天台冷氣狗屋! 我朋友話雪hill都唔夠用!要架多個雪櫃裝冰!要浸冰水涼!
作者: sovietarmy2012    時間: 29-7-2015 08:57

死老鼠尋晚爬開我D泥食Q哂我D稻米種子!!!

圖片附件: IMG-20150729-WA0000.jpg (29-7-2015 09:04, 147.74 KB) / 該附件被下載次數 128

作者: kimkileo    時間: 29-7-2015 09:25

新建私人屋苑好似冇寫得咁死方便業主租出去......以前住YOHO都係要有三戶"長期"投訴先下逐狗令
依家搬去沙田某個冇話養得狗既屋苑....但咁多年呢樹都有人養狗....變成怕狗就咪搬入黎....
據觀察.....新地樓多數都俾養狗
作者: 2slow    時間: 29-7-2015 10:48

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 29-7-2015 08:57 發表
蘇C苦都有種草
作者: Tango1997    時間: 29-7-2015 11:00

引用:
原帖由 kimkileo 於 29-7-2015 09:25 發表
新建私人屋苑好似冇寫得咁死方便業主租出去......以前住YOHO都係要有三戶"長期"投訴先下逐狗令
依家搬去沙田某個冇話養得狗既屋苑....但咁多年呢樹都有人養狗....變成怕狗就咪搬入黎....
據觀察.....新地樓多數都俾 ...
我細妹住yoho.....佢養緊金毛沉。。。無野喎
作者: sovietarmy2012    時間: 29-7-2015 12:39

引用:
原帖由 2slow 於 29-7-2015 10:48 發表

蘇C苦都有種草
DIY緊一碗飯
作者: sovietarmy2012    時間: 29-7-2015 12:50

引用:
原帖由 Tango1997 於 29-7-2015 11:00 發表

金毛巧乖乖豬架 。。。

雪橇係咪怕熱成咁,阿拉斯加雪橇咪死?!
作者: rho837    時間: 29-7-2015 12:58

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 29-7-2015 08:57 發表
老鼠好賤! 要.......

https://www.youtube.com/watch?v=ZrX0oaK-OdE

要有猫
作者: reniless    時間: 29-7-2015 14:30

引用:
原帖由 Tango1997 於 29-7-2015 11:00 發表

我細佬搬出住就買隻貓嚟玩,阿囡放假成日話去叔叔屋企睇貓。
作者: 2slow    時間: 29-7-2015 15:13

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 29-7-2015 12:39 發表

DIY緊一碗飯
你洗唔洗樣樣野都要DIY呀
話時話, 用咩肥料呢
作者: sovietarmy2012    時間: 29-7-2015 16:17

引用:
原帖由 2slow 於 29-7-2015 15:13 發表

話時話, 用咩肥料呢
食屎疴飯,食鈑疴屎。。。

未發芽。。。未諗。。。。
作者: sovietarmy2012    時間: 29-7-2015 16:17

引用:
原帖由 2slow 於 29-7-2015 15:13 發表

話時話, 用咩肥料呢

作者: geoprotex    時間: 29-7-2015 16:35

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 29-7-2015 16:17 發表

貫徹DIY精神,肥料梗係DIY啦
作者: sovietarmy2012    時間: 29-7-2015 20:11

引用:
原帖由 geoprotex 於 29-7-2015 16:35 發表

貫徹DIY精神,肥料梗係DIY啦
Yeah

第日寫報告影埋點樣DlY肥料
作者: joey    時間: 29-7-2015 20:29

表面係飯,實係可能係"草"
作者: sovietarmy2012    時間: 29-7-2015 21:47

邊到有咁High既老鼠架

今日見稻同粟發芽了
作者: 暈又暈    時間: 30-7-2015 00:16

可以請求師傅分享DIY肥料和施肥過程嗎?
作者: 2slow    時間: 30-7-2015 09:40

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 29-7-2015 20:11 發表

Yeah

第日寫報告影埋點樣DlY肥料
呢個你真係出的話, 收費我都照比
作者: sovietarmy2012    時間: 30-7-2015 10:12

引用:
原帖由 暈又暈 於 30-7-2015 00:16 發表
可以請求師傅分享DIY肥料和施肥過程嗎?
“由於時間關係”係一句好好用的句子
作者: rho837    時間: 30-7-2015 13:07

人做肥係:-

1) 草 (枯萎) 或燒草灰

2) 屎 (疴屎同屎)

3) 兩 Part 屎 勞入 一 Part 草

放入通內用濕布蓋頂面 "吽" 三星期就用得! 到用時 三 Part 水溝 一 Part 肥料! 翻開泥土铺肥料再翻泥土蓋肥料面! 以前新界呀叔教!

注! 係種桔子同花!

想桔子靚同甜美! 加多個花奶罐係泥土內! 生鏽時有鐡質!

作者: sovietarmy2012    時間: 30-7-2015 13:29

我聽過70分水加一分殊殊

我掹左考多雜草,揾日用燒烤爐整下

花生full係花生殼磨粉...對植物好補

仲有雞蛋殼,種花一流

玩屎可能違反大厦公契

家陣我老豆搞到天台開心農場咁,吊夠D蝴蝶疴蛋,害佢要捉蟲 仲有雀仔食種籽同老鼠偷肥料同番茄 最近洗菜仲扔D通菜框落盤荷花到...又work喎 所以我先去DIY碗飯
作者: geoprotex    時間: 30-7-2015 16:32

期待So C Fu嘅肥料DIY無碼流出
收費我都照比 x 2
作者: 進擊的Chun    時間: 2-8-2015 00:03

引用:
原帖由 rho837 於 25-7-2015 23:06 發表
現今社會啲人唔咪好眀白自由係建基於尊重及遵守本地法律在先,然後在法律以下生活才能得到自由! 大家唔可以去茶餐廳食完飯唔俾錢講句我有我自由唔會俾錢!唔得嗎!大家知食霸王餐犯法!同樣!入住之前公 ...
自由的定義,其中之一叫自由放任。就係想做什麼就做什麼。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%87%AA%E7%94%B1

所以每次睇到有關自由的新聞,我都會啞口無言………………

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0