標題: [Viper Tech] MK 18 mod 0 及我最喜愛的落場look! [打印本頁]

作者: Dardoman    時間: 5-9-2015 22:55     標題: MK 18 mod 0 及我最喜愛的落場look!

作者: newbiegary    時間: 7-9-2015 11:42

請問師兄用甚麼彈夾? 我用GP PMag有時有碎彈情況
作者: goodsmile    時間: 7-9-2015 12:55

師兄你揾到支951P 連舊版IR罩都好有心機啦
作者: kornhill401    時間: 7-9-2015 14:36

支槍連配件好靚仔, 我估 C Hing你一定好大隻 Thx for sharing
作者: rho837    時間: 7-9-2015 14:44

嘩! 條尾通好野咼!

我都齊料! 遲啲我支MK18 Mod0好快出世.
作者: Dardoman    時間: 7-9-2015 15:07

作者: FunggI    時間: 7-9-2015 21:07

小弟獻醜了

遲下可能會轉番PEQ-2
同肥仔951
始終mk18mod0都係老餅槍要襯番舊配件

小弟支係WE BASE
連匣連silencer不覺特別重   雙手持應該頂到一分鍾既

btw 樓主800流明驚唔驚射死人?我D雞野照人都俾人鬧

圖片附件: 11071540_10205063690726402_5347969110880663293_n.jpg (7-9-2015 21:07, 180 KB) / 該附件被下載次數 299

作者: Dardoman    時間: 7-9-2015 23:37

作者: FunggI    時間: 7-9-2015 23:59

引用:
原帖由 Dardoman 於 7-9-2015 23:37 發表
嘩!師兄兩支長火都配搭得好靚!
416D十分之正!
現在除了V記有416D外,若有廠出大蛇級數的成槍就正了,但d marking 就要再像真D!

另外,10年前,市埸上只有951,M900AB呢D燈款為主!X300已是我最現代的燈 ...
唉就係連KIT都無
BTW我覺得我支WE 416就差條BOLT
一望就知係M4扮416...無料扮4條...你懂的
BTW   舊肥仔951好似有copy
但粒sw02 麻麻地...因為我手指公唔夠長禁...

作者: rho837    時間: 8-9-2015 01:04

其實MK18 MOD 0出名在出現時係At the right place and at the right time! 當年打Calf War 1班SEAL要求武器就即時造出來! MK18 MOD 0可以代表M4 CQBR前生prototype!  無可厚非, M4 CQBR及HK416一定優越過MK18 MOD 0!但歷史上MOD 0代表Victory of War! 係WAR HEROS代表!所以我們點會唔中意!砌一支卦牆做裝飾都值得!

我認為我年代有資格卦牆槍:-

MK18 MOD 0
M16 第一代
AK47 第一代 及 TYPE 56
MP5SD MP5 MP5K
Hi Power
M9
AUG E1
L1A1
Glock 17 Gen 1
SIG P226 Gen 1
SVD
D40
M500
M870
M2
GPMG
Sterling
MG42
M60 E1
M249
UZI
M10
Single Action Army
Spencer Rifle
Lee Enfoeld 303
G3 G3K PSG1
作者: rho837    時間: 8-9-2015 01:14

如果本人卦牆!

1) HK416
2) AK105
3) SCAR-H
4) M870 Magnum
5) P226 E3
6) MP5 A3
7) MP7
8) SVIMM .40S&W
9) Gold Custom .40S&W
10) M10 and M60 .38/ .357
作者: 101airbrone    時間: 9-9-2015 12:30

小弟無知順便一問,其實當年真鉄mk18 mod 0的m16a1下身有冇用過毒蛇用的colt m16a1 後期marking呢?
作者: rho837    時間: 9-9-2015 12:50

嘩! M16 A1 尾期 Marking ! 對MK18 MOD 0 來講就真係一個迷 ( 用倉底貨雜件急急砌出來? Who knows ) ! 好多人認同會係尾期 Marking !
作者: 101airbrone    時間: 9-9-2015 13:13     標題: 回覆 13# 的帖子

網上D相大多都是早期16A1 marking(馬仔logo左上邊,colt ar15右上邊)的,所以才好奇問問
其實我想入支蛇仔好耐,就只有呢個marking問題令我仍在考慮中....
作者: goodsmile    時間: 9-9-2015 14:41

MOD0 支鏡吾係M2 就係01NSN 加埋PEQ2

有時MOD 0 用邊 支燈真係頭都大埋
D相張張都吾同

圖片附件: 11668012_10206460685470004_1918935833_n.jpg (9-9-2015 14:41, 103.71 KB) / 該附件被下載次數 257

作者: 2slow    時間: 9-9-2015 15:29

引用:
原帖由 101airbrone 於 9-9-2015 13:13 發表
網上D相大多都是早期16A1 marking(馬仔logo左上邊,colt ar15右上邊)的,所以才好奇問問
其實我想入支蛇仔好耐,就只有呢個marking問題令我仍在考慮中....
搵到一張用後期型marking的MK18mod0, 但唔敢確定係唔係A1 receiver

作者: FunggI    時間: 9-9-2015 17:53

引用:
原帖由 2slow 於 9-9-2015 15:29 發表

搵到一張用後期型marking的MK18mod0, 但唔敢確定係唔係A1 receiver

我覺得已經唔係A1下身
所以亦唔算MOD0了
作者: rho837    時間: 9-9-2015 18:31

引用:
原帖由 101airbrone 於 9-9-2015 13:13 發表
中東第一次開戰係1990至1991期間, 當時主力用M16, 到1994年開始正式生產M4A1, 而M4A1(CQBR)用10.5吋長(短槍管)在2001年供應俾SEAL用.

Special Operation Peculiar Modification (SOPMOD) 以在80's年代到1992定下新槍標準, 當中包括M18 Mod 0, M4A1 及 M4A1(CQBR)包括(KACM4QD火帽).

淨講外皮部件! MK18 Mod 0 係用10.3吋 (262mm)長(短槍管 - 當年係急急腳求其拿支長管鋸短到10.3吋長, 到後期COLT造一條全新設計M4(CQBR)10.5吋長(短)槍管, 槍管內1:7扭轉來褔線及計算Harmonic resonance到槍咀口! 音波及精凖度一定好過手鋸長管多多聲), 包括(KACM4QD火帽), KAC RIS手筒(全套装 ) , CQD Sling扣, 第一代Crane Butt Stock, LMT後凖星, COLT大陽環, COLT前凖星(有刀座扣)包括M4A1手筒前蓋及M4A1回氣喉, M16A1下身抱括A1 Grip及COLT原廠外皮件, M4A1 Flat Top上身 (Picatinny rails MIL-STD 1913), Wilcox Mount 及 Aimpoint CompM2鏡, KAC滅聲器, Surefire M962電筒, AN/PEQ2 IRD. (呢個樣就係大家成日上網或當年睇電視新聞個支既外表组合)

現今所有M4...(CQBR)配用 10.5吋長槍管, KACM4QD火帽及KACQD滅聲器, Crane Stock同類申宿柄及尾柄Sling扣(類似或好過CQD Sling扣), Picatinny rails MIL-STD 1913, 唔理係原廠標凖三角準星或任何指定NSN Gas Block or advance push rods regulator weapon system 總知可以正常發射到 5.56 x 45mm NATO MK262 子彈! 就係一支 MK18 Mod 0 or Mod 1 .......!

其實大家追求係一件有歴史價值既藝術品!
作者: goodsmile    時間: 9-9-2015 19:16

引用:
原帖由 rho837 於 9-9-2015 18:31 發表

中東第一次開戰係1990至1991期間, 當時主力用M16, 到1994年開始正式生產M4A1, 而M4A1(CQBR)用10.5吋長(短槍管)在2001年供應俾SEAL用.

Special Operation Peculiar Modification (SOPMOD) 以在80's年代到1992定 ...
Colt係10.3
10.5係LMT
作者: rho837    時間: 9-9-2015 19:56

U are right! I always got reverse!

Use the old wrong notes!

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0