標題: 6個年輕人 1個月光族   [打印本頁]

作者: reniless    時間: 30-9-2015 08:23     標題: 6個年輕人 1個月光族  

年輕人每月花光收入、甚至「入不敷支」的情況,有惡化趨勢。有調查發現,六個年輕人當中,就有一個是「月光族」;而80、90後收入追不上樓價,夢想跟現實落差太大,故以買樓為最大夢想的年輕人,較兩年前跌五個百分點。
http://www.skypost.hk/%E6%B8%AF% ... %89%E6%97%8F/191726
---
最後都係講買樓。

作者: sovietarmy2012    時間: 30-9-2015 09:53

我都想。。。因為怕租金狂升
作者: Tango1997    時間: 30-9-2015 10:07

官商勾結
作者: FBC1    時間: 30-9-2015 10:54

引用:
原帖由 Tango1997 於 30-9-2015 10:07 發表
官商勾結
問題根本。
作者: werewolf319    時間: 30-9-2015 11:09

“入不敷支”會不會是社會的問題,物價比人工升得更快
當然係有人是“大花筒”,但不只是青年有,其他年紀也有
再說青年的上流機會,好多因為年長的不退休或不放權而失落
作者: 資源回收筒=人=    時間: 30-9-2015 12:10

月光族揮手區  

坐車又貴 食飯又貴 依樣果樣都要計錢 淨埋仲要比屋企
買包bb彈都要諗幾日
作者: tf141    時間: 30-9-2015 12:19

小弟係月光族
人工少冇辦法
作者: sovietarmy2012    時間: 30-9-2015 12:36

今日資訊多,打開yahoo主頁就係講新艾風,扭開電視就係美食同旅遊,打開報刊就係講D明星幾風光。。。有乜法子D人吾沉迷物慾

想安樂茶飯安安穏穩,個社會係無"訂",無工俾你守。。。咁吾難怪D人寧願Hea
作者: Tango1997    時間: 30-9-2015 13:44

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 30-9-2015 12:36 發表
今日資訊多,打開yahoo主頁就係講新艾風,扭開電視就係美食同旅遊,打開報刊就係講D明星幾風光。。。有乜法子D人吾沉迷物慾

想安樂茶飯安安穏穩,個社會係無"訂",無工俾你守。。。咁吾難怪D人寧願Hea
共產黨萬歲  。。。。我等緊第二次文革
作者: FBC1    時間: 30-9-2015 13:54

我係打工仔,人工小又要襟得吊。
作者: FBC1    時間: 30-9-2015 14:06

引用:
原帖由 Tango1997 於 30-9-2015 13:44 發表

共產黨萬歲  。。。。我等緊第二次文革
唔好咁啦!文革之後經濟倒退幾十年架。
作者: 2slow    時間: 30-9-2015 14:14

香港係一個投機既城市, 唔靠炒賣只靠一份人工係無咩可能脫貧的
炒股、炒樓、炒波鞋、炒紀念鈔、炒演唱會飛、炒唉瘋等等、等等
作者: rho837    時間: 30-9-2015 14:23

引用:
原帖由 werewolf319 於 30-9-2015 11:09 發表
“入不敷支”會不會是社會的問題,物價比人工升得更快
當然係有人是“大花筒”,但不只是青年有,其他年紀也有
再說青年的上流機會,好多因為年長的不退休或不放權而失落
我唔認同 " ....... 好多因為年長的不退休或不放權而失落 ....... " ! 人就係人! 第一: 全世界所有大公司的識位都係傳受俾自己人, 總知係自己本身或自己背后個系统LIKEY個班人(後背)一路人傳人傳下去.......! 第二: "不放權" 其實只係個人觀感同態度問題! 服從上司及老闆係必然, 但上司及老闆就有權力撰擇(Y/N)聽你意見或就你!

呢個世界冇一定做得公司黑馬或馬騮就有預計或估計的成就; 薪酬待遇; 權力; 社會地位; 名利 ....... ! 當然絶大部分成功人士係 " 勤勞之中所謂班叻仔 " ! 又有别一班打工仔額外係靠祖宗能力作背景及關係成功上位逹到目的! 又有别一班人係天生䧭明, 後天行得正條路再加勤力盡忠職首而得到上司老闆賞識及信任上位! 重有一班係勤力上進很做又聽話但偏偏冇得上位而得個做字, 年年望住隔離枱班同事變上司變老闆! 好運有得到65~67歲退休食長糧時在公司年會收隻鑽石戒指為公司一生成就奬可以以后一世人自由翻公司坐下做PART TIME! 唔講剩餘個班上唔到位既打工仔!

在社會大學人人平等! 唔可以話冇! 我們班老野都看到真係(小左)上流機會! 大家行入書局, N咁X多人寫書出書! 作家有(上了岸跟着馬后炮)成功人仕; 又有大把自認所謂乜乜才女才子; 學者! 而學者之中又有分開學術性自主度高一班有料學者, 别一班有背后勢力及財力支持去叫乜寫乜商對學者; 别一班就狗UP寫書人! 佢地寫好多書但供通點無論有料定冇料但之中最好賣個類書就係個啲敎你如何冇變有; 唔得變得; 改變; 提升; 進踄; 最快; 最多.......成功, 上位, 發逹, 赢, 有答案; 有解决方法! 總知唔買來說讀, 冇睇過唔知道就係拾輸.......

我工作最DOWN最窮個段時間我睇好多書(由聖經到教會書到班出名人仕...)又同朋友吹好多水成日想學到一些方法來改變現狀! 呢個世界99.999%人類其實只係想平凡人生安份首己自己揾咁多就食咁多一世人過左就算! 但偏偏社會(香港, 大陸)就不段標磅"成功"理論! 人人看"成功"定義就是=(赢/輸)=(得/失)=(窮/富)=(自由/捆绑 )=(淘汰/繼續)=(尊重/不在乎)=(強者/弱者)=(安全感/擔憂 )=(做得好/做得唔好)=(上司中意/上司不中意)=(接受/拒絕).......! 原本人人都中意安份首己但因環境快速改變之下影响生活摺惯及好大機會影响天生性格及思想! 做成某些身心靈傷害! 記得當年睇完個本富爸爸與窮爸爸...個內心好down好唔開心! 作者來香港開TALK!當時有去聽! 但完場後問自己! 條漆頭其實狗UP緊一推中學時學過COMMON SENSE學識! 只不過佢上到位就講乜都有人信!  

好早年代我睇到一本敎會書本! 完左窮爸爸與富爸爸個TALK後! 我突然記起有個作者引用一句常句! 內容係 " Happiness is not wanting what you don't have, but wanting what you have and already have ! " 改變自己工作睇法! 要有心去做! 盡力去學習勤力做好自己工作! 冇錢就搬翻去同屋企住! 定立考試目標! 一年復一年一路翻工一路用X哂所有年假去考試! 肥左三年但终于合格! 薪酬待遇極之不人道! 唔好想! 自己唔题唔講! 食苦期間乜貴都唔買! 迫自己俾家用! (我三年前至用第一部I-Phone! 易手 iphone 4) 望住某些同學出身上位成功! 有樓有車结婚! 自己撘MTR去做鄧穿石! 唔好比較! 放開心情! 我成日對自己講 " It's not what you want, It's what you can take. " 等待了十幾年老闆至给我一個機會! 可能一世人等不到這個機會! 但有冇機會唔咪主要問題! 主要係明唔明白及對自己有冇信心個天(上帝)給你行的方向(處事造人的態度及方法)是對的!

作者: Tango1997    時間: 30-9-2015 14:28

引用:
原帖由 2slow 於 30-9-2015 14:14 發表
香港係一個投機既城市, 唔靠炒賣只靠一份人工係無咩可能脫貧的
炒股、炒樓、炒波鞋、炒紀念鈔、炒演唱會飛、炒唉瘋等等、等等
香港係一個仆街既城市, 唔靠呃飯食只靠一份人工係無咩可能富貴的  
炒咀、炒魷、炒粟子、炒車、炒芥蘭、炒靈位、炒泥馬、等等
作者: loveless    時間: 30-9-2015 14:40

香港係一個四面環海既島.
充滿入不敷支既投機仆街.
作者: reniless    時間: 30-9-2015 15:16

引用:
原帖由 rho837 於 30-9-2015 14:23 發表

我唔認同 " ....... 好多因為年長的不退休或不放權而失落 ....... " ! 人就係人! 第一: 全世界所有大公司的識位都係傳受俾自己人, 總知係自己本身或自己背后個系统LIKEY個班人(後背)一路人傳人傳下去..... ...
突然間文筆暢通,少咗錯別字
作者: reniless    時間: 30-9-2015 15:23

香港係個唔錯城市,係啲人PK啲。
---
我靠剝削自己為生,各種剝削。
作者: sovietarmy2012    時間: 30-9-2015 15:45

R兄寫字之多,小弟自愧不如
作者: rho837    時間: 30-9-2015 15:48

面皮厚!目的係CGF度練習中文!
作者: 520df10    時間: 30-9-2015 15:52

冇錢食飯但有錢食煙
冇錢租樓但有錢炒iphone
作者: sovietarmy2012    時間: 30-9-2015 15:52

安,樂,茶,飯。。。係我七八年前生意失敗所悟到的。。。香港做不了前兩字

話說回來,儲得少都要儲D cash.... 天有不測之風雲,人有旦夕之禍福,這幾年我感受很深
作者: rho837    時間: 30-9-2015 16:04

唔咪我們大家漆左或退步左!只是1997後由英轉中的不可改變的社會自然環境變化!冇人可以妀變香港!但自己可以改變自己心態去應對!
作者: reniless    時間: 30-9-2015 16:11

引用:
原帖由 rho837 於 30-9-2015 16:04 發表
唔咪我們大家漆左或退步左!只是1997後由英轉中的不可改變的社會自然環境變化!冇人可以妀變香港!但自己可以改變自己心態去應對!
我對英國殖民時期無好感,香港係退步,另一方面大陸係進步神速。
---
我早十幾廿年前已在大陸工作。
作者: loveless    時間: 30-9-2015 16:39

引用:
原帖由 rho837 於 30-9-2015 16:04 發表
妖即係點
作者: sovietarmy2012    時間: 30-9-2015 18:00

引用:
原帖由 reniless 於 30-9-2015 16:11 發表

我對英國殖民時期無好感,香港係退步,另一方面大陸係進步神速。
---
我早十幾廿年前已在大陸工作。
能在大陸謀到生,又何不回去?!為下一代著想,香港小孩正怪獸化。。。我不相信家庭教育能對抗同儕影響

再者,這個城市能給下一代發展空間嗎,香港樣様制度,文化都同大陸不同,要適應不是易事。
作者: reniless    時間: 30-9-2015 18:07

係大陸搵到錢,在香港生活。
係香港搵到錢,在大陸生活。
有衝突?
作者: Tango1997    時間: 30-9-2015 18:15

引用:
原帖由 reniless 於 30-9-2015 18:07 發表
有衝突?
無衝突。。。不過。。。嫲撚飯
作者: Dave    時間: 30-9-2015 18:31

引用:
原帖由 rho837 於 30-9-2015 14:23 發表

我唔認同 " ....... 好多因為年長的不退休或不放權而失落 ....... " ! 人就係人! 第一: 全世界所有大公司的識位都係傳受俾自己人, 總知係自己本身或自己背后個系统LIKEY個班人(後背)一路人傳人傳下去..... ...
之前聽過個比喻,一百隻馬騮係動物園,一百隻都在吃蕉跳樹ALL屎,後來有一隻馬騮成功左,
D 人就問佢點解成功。
隻馬騮就話吃蕉跳樹ALL 屎,有人問他在哪個位置ALL 屎,跳樹時比較喜歡跳哪一棵樹,之後大家就很努力地做筆記。
作者: sovietarmy2012    時間: 30-9-2015 19:48

引用:
原帖由 Tango1997 於 30-9-2015 18:15 發表

無錯,我D同事一半係咁,佩服佢地返工放工既毅力
作者: sovietarmy2012    時間: 30-9-2015 19:50

引用:
原帖由 reniless 於 30-9-2015 18:07 發表
有衝突?
我就無撚用ga la,吾想下一代係香港到受...
作者: sovietarmy2012    時間: 30-9-2015 19:51

引用:
原帖由 Dave 於 30-9-2015 18:31 發表

之前聽過個比喻,一百隻馬騮係動物園,一百隻都在吃蕉跳樹ALL屎,後來有一隻馬騮成功左,
D 人就問佢點解成功。
隻馬騮就話吃蕉跳樹ALL 屎,有人問他在哪個位置ALL 屎,跳樹時比較喜歡跳哪一棵樹,之後大家就很努 ...
係咪寫少左D字...吾明
作者: reniless    時間: 30-9-2015 21:05

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 30-9-2015 19:51 發表

係咪寫少左D字...吾明
即係咁。。。

圖片附件: IMG_20150930_210237.jpg (30-9-2015 21:05, 133.47 KB) / 該附件被下載次數 192

圖片附件: IMG_20150930_210300.jpg (30-9-2015 21:05, 99.62 KB) / 該附件被下載次數 154

圖片附件: IMG_20150930_210342.jpg (30-9-2015 21:05, 128.04 KB) / 該附件被下載次數 157

圖片附件: IMG_20150930_210407.jpg (30-9-2015 21:05, 134.64 KB) / 該附件被下載次數 166

作者: rho837    時間: 30-9-2015 21:15

引用:
原帖由 loveless 於 30-9-2015 16:39 發表

妖即係點
即係!冇計鑼! 馬照跑! 女照識! 八十年代既大陸妹係新界周街都見到! 只係個樣Sharp左寸左! 但幫襯佢都會一事同仁!
作者: rho837    時間: 30-9-2015 21:18

引用:
原帖由 Tango1997 於 30-9-2015 18:15 發表

喂!好想知!翻大陸娶老婆係咪可以係屋企別外再加多雙快?

作者: Tango1997    時間: 30-9-2015 21:26

引用:
原帖由 rho837 於 30-9-2015 21:18 發表

喂!好想知!翻大陸娶老婆係咪可以係屋企別外再加多雙快?
你唔覺得大六大多數係用六八尺多人花式床架咩?
作者: FBC1    時間: 30-9-2015 21:50

引用:
原帖由 Tango1997 於 30-9-2015 21:26 發表

係咩?
作者: FBC1    時間: 30-9-2015 21:53

引用:
原帖由 rho837 於 30-9-2015 21:15 發表

即係!冇計鑼! 馬照跑! 女照識! 八十年代既大陸妹係新界周街都見到! 只係個樣Sharp左寸左! 但幫襯佢都會一事同仁!
上校師兄,係馬照跑,舞照跳,G照叫。
作者: rho837    時間: 30-9-2015 21:56

引用:
原帖由 Tango1997 於 30-9-2015 21:26 發表

小!聽到都好提子呀!
作者: kornhill401    時間: 1-10-2015 01:14

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 30-9-2015 12:36 發表

絕對認同SO C FU 看法 Thx for sharing
作者: yiuyiusiu    時間: 1-10-2015 04:09

煮豆燒豆葉,豆在釜中泣...
香港唔係一個溫水煮蛙既地方,佢係一個男女共浴溫泉,戰後嬰兒知足常樂,捉下棋撚下雀
二代港人好高望遠,努力不懈跳出國際,創做成功
現代港人係溫泉中出世一直都熱到HIHI,有一部份人一開始已經係終點線,有一班係英治權威教育低下出黎只係知一加一等於二,唔係E=MC^2,有人同佢地講讀書係要高分,高分就有好工,有工死做就叫同一屋簷下。
基本上現代港人好多都無思想,人做佢就做,完由無傾計話題,只有興趣先埋到堆,無時事話題,好似南海如何?科學發展如何,西班牙海底黃金應歸誰,完全傾唔到,即係百佳就有保證,街市就要一個一個橙甩清楚果一班....
新香港人以樹大招風為本,必須出名,露,脫,銀彈戰,最緊要威威先

本末倒至

如果大家家有細心留意到,歐洲國家個情況係掉番轉左,二戰要搶黃金做經濟, 睇德國而家反而撚雀捉棋(英美唔計在內)人地反樸歸真,由皮草轉到而家幾十蚊有交易既FAST FASHION係為求個個都可以著....
作者: yiuyiusiu    時間: 1-10-2015 04:11

講到尾而家現代港人,街波當NBA打
作者: yiuyiusiu    時間: 1-10-2015 04:14

其實我係CGF一直都係一個傻仔出下白痴POST
什至無乜人會真係同我吹下水
但係CGF上面你地既話題將我個心留左係度,有人話科林好班鳩OUTDATE,我覺得係各位身上學習到好多野
作者: Dave    時間: 1-10-2015 08:59

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 1-10-2015 04:09 發表
香港唔係一個溫水煮蛙既地方,佢係一個男女共浴溫泉,戰後嬰兒知足常樂,捉下棋撚下雀
現代港人係溫泉中出世一直都熱到HIHI,有一部份人 ...
香港人由多年出名政治冷感變成政治小先鋒只需花兩、三年,
其實缺乏深度並唔係問題,問題係深信自己所有事都清楚,每件事都要做專家,甚至隻羊以為自己在做牧人,可以很可怕。

作者: Dave    時間: 1-10-2015 09:05

引用:
原帖由 reniless 於 30-9-2015 21:05 發表

即係咁。。。
全對

成功可以很多因素,但通常是不能COPY
作者: sovietarmy2012    時間: 1-10-2015 16:11

引用:
原帖由 yiuyiusiu 於 1-10-2015 04:09 發表
現代港人係溫泉中出世一直都熱到HIHI,有一部份人 ...
師兄,人地靠軍力支持資本輸出去奴役全球,咪可以捉棋撚雀囉!

二戰之前,歐美工運一樣此起彼伏,若非福利社會安撫國民及資本輸出,你認為他們的勞動和生產力能與生活水準掛勾嗎?
作者: reniless    時間: 1-10-2015 23:03

今日同老虎行街好唔開心好失落,老虎買嘢買得好開心,我一個睇住倆個囝囡跟住老虎後面,手抱一個,BB車推一個,有得睇無得試。見到Cesare Paciotti折扣好抵買,但無試到,只好同自己講今時今日Cesare Paciotti已沒法滿足到我。見到roberto cavalli獸紋好妖嬈發老姣好想試。。。

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0