標題: [Marui] G17 HI-CAPA 5.1取捨 [打印本頁]

作者: djerry    時間: 8-10-2015 19:24     標題: G17 HI-CAPA 5.1取捨

各位ching 本人最近想入手返枝GBB pistol 但係就考慮左好耐都唔知買馬記G17定hi capa 5.1好 本人比較多打cqb 所以想揀hi capa 但係又因為手細 所以怕控制唔好 事關之前買左枝KJ M9 正正因為手細 所以要mag release果陣就好困難 所以想問下各位ching有冇d咩建議或者睇法可以俾到小弟 如有錯誤 請更正thanks a lot
作者: 年少無資    時間: 8-10-2015 19:29

手細試下glock 19.或都各拿上手試左適唔適合自己手形先
作者: FunggI    時間: 8-10-2015 19:49

嗯去槍鋪試渣方為上策
作者: djerry    時間: 8-10-2015 20:08

唔該ching 同埋hi capa gold match買唔買得過?
作者: tinyau1134    時間: 8-10-2015 20:13

引用:
原帖由 djerry 於 8-10-2015 20:08 發表
唔該ching 同埋hi capa gold match買唔買得過?
要金件就要得過, 唔要金件就普通版
作者: 年少無資    時間: 8-10-2015 21:11

但好似只係金色的膠。。唔係金屬件。。
作者: tinyau1134    時間: 8-10-2015 21:16

引用:
原帖由 年少無資 於 8-10-2015 21:11 發表
但好似只係金色的膠。。唔係金屬件。。
YES, 染成金色的零件
作者: 暈又暈    時間: 8-10-2015 21:33

容小弟戴頭盔先
雖然M9 握把位也有感做得偏大,不過隻手真係咁細又堅持玩雙列式,Glock同Hi cap同M9既分別真係咁大?
如果M9換薄grip,成本會低些少嗎?
作者: FunggI    時間: 8-10-2015 21:52

引用:
原帖由 暈又暈 於 8-10-2015 21:33 發表
容小弟戴頭盔先
雖然M9 握把位也有感做得偏大,不過隻手真係咁細又堅持玩雙列式,Glock同Hi cap同M9既分別真係咁大?
如果M9換薄grip,成本會低些少嗎?
g17 手細真係易渣得多
小弟都唔係大
渣M9 HICAP 226 都係禁唔到退匣
如果要退匣隻手要郩我覺得打起上黎唔穩定
作者: 年少無資    時間: 8-10-2015 22:08

有時拿上手唔只大細重要。感覺也是很重要。有人用glock第一下舉槍總是瞄唔直。但轉用hicap就好順手。所以還是自己去槍店試拿上手才是王道
作者: 2slow    時間: 9-10-2015 09:28

引用:
原帖由 tinyau1134 於 8-10-2015 21:16 發表
YES, 染成金色的零件
呢類染成金色的零件最終會甩色
作者: NCP013    時間: 9-10-2015 13:37

是但買一支先,之後再買另一支
作者: GMG17    時間: 9-10-2015 15:36

如果以手鎗作為CQB main weapon, 咁性能及改裝上係HI CAPA略勝GLOCK 一籌.
你話你手細, 去試就一定要, 但心態關鍵係鎗就人定人就鎗。
作者: horenhim    時間: 9-10-2015 15:40

綜合性能hi-cap比較高(槍管長,準確,高彈容)
glock的優勢是操作簡單(冇manuel safety, load左射得)
改裝彈性二者相差不遠.

你覺得reload難視乎你想人就槍或槍就人, 多練習hi-cap也是無難.
另外glock同hicap的grip angle有些差異, 建議你二者都先試一下再比較邊樣合適自己.

如果將來打算改裝match custom的意義不大. 頂多算是貴200多元的mini-upgrade版.
作者: ayaka    時間: 9-10-2015 15:43

兩支都有得改extended mag release
作者: 年少無資    時間: 9-10-2015 15:46

glock17改件完善齊備。hicap管長glock少少優勢多得幾多?反而glock槍長我覺得適中。打cqp十分順手。滑套改款多。而且有些滑套更可直上rmr
作者: horenhim    時間: 9-10-2015 15:57

引用:
原帖由 年少無資 於 9-10-2015 15:46 發表
glock17改件完善齊備。hicap管長glock少少優勢多得幾多?反而glock槍長我覺得適中。打cqp十分順手。滑套改款多。而且有些滑套更可直上rmr
大概就是約0.2-3J的差別.
出力高用較重的BB遠距離的集彈較有優勢.
(當然你可以改G34等加長管方法解決)

最後就是你喜歡咩槍款式.
作者: 年少無資    時間: 9-10-2015 16:40     標題: 回覆 17# 的帖子

改左34就唔係17了。加碌野0.2彈1.8j無問題

圖片附件: IMG_20151009_670.jpg (9-10-2015 16:40, 76.49 KB) / 該附件被下載次數 167

作者: 2slow    時間: 9-10-2015 17:15

CQB的話Glock比較輕便吧
作者: FunggI    時間: 10-10-2015 00:06

個人認為現時GLOCK零件泛濫
特別係滑架
所以選擇多價錢亦唔係好貴
以唔再外加改裝上...性能兩支應該唔差得遠既
作者: horenhim    時間: 10-10-2015 11:45

引用:
原帖由 年少無資 於 9-10-2015 16:40 發表
改左34就唔係17了。加碌野0.2彈1.8j無問題
加surpressor比G34更bulky,
再講駁長內管都已經唔係CQB friendly...

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0