標題: [VFC] 請教VFC HK417加SR25 GBB的評價 [打印本頁]

作者: dogjumpjump    時間: 8-8-2016 10:23     標題: 請教VFC HK417加SR25 GBB的評價

各位417用家, 小弟見最近出的417 班卡西都幾正,貪佢後座力強大

但我玩過WA, 對於類似系統都係唔太有信心, (所以掉咗支WA, 入馬記M4)
我見VFC都係類似WA系統, 所以想請教你地,

出咗都幾年, 呢支417有乜鑊氣? 會唔會好似WA成日爛BOLT爛BOLD LOCK??

仲有, 我上過WGC攞過上手, 上下RECEIVER好鬆好搖, 咁會好影響射擊穩定性, 你地果支係唔係都係咁

作者: gainax    時間: 8-8-2016 11:40

我諗417同之前未有神奇夾416系統相近,應該鑊氣地方會關於AUTO氣化方面但照計有得執,
印像中有玩家講過417條T骨有鑊氣之外, 好似未聽過台灣個邊有其它緊要野出現 , 由於後坐力大,樣版日日打打鬆個身應該正常?

至於WA系統我換左鋼煲後打左打左2年AUTO都冇問題,鋼Bolt lock未爛過
亞鉛煲我發覺只要加圖釘同磨短煲擋片個邊唔受力,其實都唔易出事,如果用加硬回膛彈弓煲直撞槍膛,大蛇咁厚既CNC鋼煲都會爛
作者: dogjumpjump    時間: 8-8-2016 13:47

引用:
原帖由 gainax 於 8-8-2016 11:40 發表
我諗417同之前未有神奇夾416系統相近,應該鑊氣地方會關於AUTO氣化方面但照計有得執,
印像中有玩家講過417條T骨有鑊氣之外, 好似未聽過台灣個邊有其它緊要野出現 , 由於後坐力大,樣版日日打打鬆個身應該正常?

...
謝謝, 睇來都入得過,
我同意, GBB唔好為咗後座力/回膛速度加硬彈弓/轉buffer, 遲早得不償失
作者: 2slow    時間: 8-8-2016 14:45

小弟的HK417係2015版, 性能及外表都ok滿意
後座力係數一數二, 其它小弟認為後座力的有GHK PDW, WE SVD...

暫時問題係綱球拍的pin好易震甩,
彈匣大大隻氣化亦穩定,不過要食重彈,
呢把野後座力大, 普通的瞄具頂唔順,成日走位

p.s.另外加硬回膛彈弓只能加快回膛速度, 不能加強後座力
作者: 怒人甲    時間: 8-8-2016 14:58

引用:
原帖由 2slow 於 8-8-2016 14:45 發表
後座力係數一數二, 其它小弟認為後座力的有GHK PDW, WE SVD...

呢把野後座力大, 普通的瞄具頂 ...
MAG. RELEASE PIN 都會, 兩個位我都換空心PIN ...
作者: gainax    時間: 8-8-2016 15:01

引用:
原帖由 2slow 於 8-8-2016 14:45 發表

呢把野後座力大, 普通的瞄具頂 ...
之前上去試打過417, GBB黎講後坐力真係好勁 , 但ROF有D慢可能回膛彈弓軟身同行程太長
師兄有冇試過墊野減行程?,唔點減後坐力之餘又可以加快ROF
作者: 2slow    時間: 8-8-2016 15:35

引用:
原帖由 gainax 於 8-8-2016 15:01 發表

之前上去試打過417, GBB黎講後坐力真係好勁 , 但ROF有D慢可能回膛彈弓軟身同行程太長
師兄有冇試過墊野減行程?,唔點減後坐力之餘又可以加快ROF
無真正計過連發速度, 小弟打單發多
不過正如你所講ROF的確有D慢, 相對M4黎對比
作者: dogjumpjump    時間: 8-8-2016 17:55

引用:
原帖由 2slow 於 8-8-2016 15:35 發表

無真正計過連發速度, 小弟打單發多
不過正如你所講ROF的確有D慢, 相對M4黎對比
行程大咗, ROF慢都好正常, 除非硬改佢變到好快

謝各位CHING, 睇來都買得過
作者: gainax    時間: 8-8-2016 23:09     標題: 回覆 7# 的帖子

有20吋成槍跌下價改狙都有得諗
作者: Dave    時間: 8-8-2016 23:47

引用:
原帖由 gainax 於 8-8-2016 23:09 發表
有20吋成槍跌下價改狙都有得諗
說好的SR 25 呢?
作者: dondon24    時間: 8-8-2016 23:47

作者: gainax    時間: 8-8-2016 23:58     標題: 回覆 10# 的帖子

sR25係正,但我估要5千幾至6k先有得埋單可以玩2支GBBR了養唔起
417好似見過有人放下二手仲跟多夾唔貴, 都係草下錢先
作者: gainax    時間: 9-8-2016 00:16

引用:
原帖由 dondon24 於 8-8-2016 23:47 發表
而家又有班加西版二千尾靚靚仔仔,不過唔好對佢性能太大要求,打單發punpun聲係幾好feel又大recoil,但grouping唔好同連發軟皮呢dV記問題一定有,唔執好難落場
黎緊z parts有一堆補品出,唔知會唔會fix到個問題
417唔係要3千幾咩 二千尾就有支玩又OKwo

玩過v記M4我都覺得佢原本行程都有D長,417行7.62,個抛殻口比5.56仲長一節,要煲Lock像真到睇唔到支Bolt既全行程對於咁大後座力ROF慢D都正常,好似AkGBB7.62x39siZe氣化好都要減短行程先唯持到ROF, 417 7.62X51估計都要偷雞減一減行程Auto先掂了 ,係Bolt lock唔知點搞返要諗諗計
至於Z零件行鋼煲我就無興趣,太重
作者: dogjumpjump    時間: 9-8-2016 01:01

引用:
原帖由 dondon24 於 8-8-2016 23:47 發表
而家又有班加西版二千尾靚靚仔仔,不過唔好對佢性能太大要求,打單發punpun聲係幾好feel又大recoil,但grouping唔好同連發軟皮呢dV記問題一定有,唔執好難落場
黎緊z parts有一堆補品出,唔知會唔會fix到個問題
其實呢支定位似狙多過步, 所以GROUPING都好重要, 班卡西條內管都已經長過人, 如果呢支D GROUPING仲衰過TM M4 GBB, 真係有D失禮..

本來呢兩日去WGC入呢支, 不過無貨, 等下無所謂, 轉頭走咗去買咗支AW 新槍, 真係好那爽

https://www.youtube.com/watch?v=2TFILqIhn4I
老外支417 雙彈噴白煙

作者: gainax    時間: 9-8-2016 01:44

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 9-8-2016 01:01 發表

其實呢支定位似狙多過步, 所以GROUPING都好重要, 班卡西條內管都已經長過人, 如果呢支D GROUPING仲衰過TM M4 GBB, 真係有D失禮..

本來呢兩日去WGC入呢支, 不過無貨, 等下無所謂, 轉頭走咗去買咗 ...
其實...應該係馬記個支有D過份,日本仔測試用134a都打到40一個人咁上下m
v記417係唔係都用馬記手槍膠?如果係照計都唔錯,會唔會係裝工定零件質量唔ok? 不過玩港台槍我諗落場個個會搞搞Hopup同換603管&膠
作者: gainax    時間: 9-8-2016 01:53

貼錯
https://m.youtube.com/watch?v=6C0_yJEOUGE
睇返準度又真係一般,連發氣化唔0k, 會唔會係氣化定後坐力影響?  

作者: qq96591859    時間: 9-8-2016 02:38     標題: 我等支 g28好過

作者: rYaN    時間: 9-8-2016 03:54

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 9-8-2016 01:01 AM 發表

本來呢兩日去WGC入呢支, 不過無貨, 等下無所謂, 轉頭走咗去買咗 ...
好難用鬼佬條片做比較,因為佢哋未必用我哋用嘅Gas⋯⋯
枝槍我一出就買,只係換過新版飛機同埋hopup槍筒,暫時冇乜鑊氣,最多都係網球拍條pin鬆,
同埋有時打到個膊頭有個印喺度
作者: gainax    時間: 9-8-2016 07:29

引用:
原帖由 rYaN 於 9-8-2016 03:54 發表

好難用鬼佬條片做比較,因為佢哋未必用我哋用嘅Gas⋯⋯
枝槍我一出就買,只係換過新版飛機同埋hopup槍筒,暫時冇乜鑊氣,最多都係網球拍條pin鬆,
同埋有時打到個膊頭有個印喺 ...
而家夏天師兄有冇試過落鋼buffer玩過?應該可以真正打到膊頭痛
作者: stevechau    時間: 9-8-2016 10:08

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 9-8-2016 01:01 發表

邊支AW新槍?? HICAP??
GROUPING係重要, 不過如其他CHING講, 港台槍點都預要搞一次膠同內管...(個人覺得膠係搞硬, 管就睇BUDGET)
就算返返去AEG, 馬記原裝仲要細力D都係GROUPING/準度好過港台原裝槍~
只能夠講CHING係有要求之人, 但將馬記既STANDARD套落去港台槍身上就有點兒那個...
始終唔係管長過人就=一定比人地某方面好既~
作者: dogjumpjump    時間: 9-8-2016 11:01

引用:
原帖由 stevechau 於 9-8-2016 10:08 發表

邊支AW新槍?? HICAP??
GROUPING係重要, 不過如其他CHING講, 港台槍點都預要搞一次膠同內管...(個人覺得膠係搞硬, 管就睇BUDGET)
就算返返去AEG, 馬記原裝仲要細力D都係GROUPING/準度好過港台原裝槍~
只能夠 ...
係呢, 如果已狙為定位, 我會要求高少少, 可能我打靶多, 目標細D
係呀, 買咗支HICAP, 真係幾爽, 髮絲銀鋁FINISHING做得好一流, 比GUARDER 銀DE條SLIDE做得好好多,  BLOW BACK 快, DOUBLE TAP 速度好X爽,
老虎睇到實,準度未試,..
千零蚊貨仔自娛都算抵玩

作者: stevechau    時間: 9-8-2016 11:42     標題: 回覆 21# 的帖子

但如果以狙為定位, 咁我反而睇既唔會係GROUPING
而係每一槍既精準度(係咪叫PRECISION?)
因為比著係我用得做狙就唔會開連射...最多都係連開2槍~
作者: dogjumpjump    時間: 9-8-2016 11:58

引用:
原帖由 stevechau 於 9-8-2016 11:42 發表
但如果以狙為定位, 咁我反而睇既唔會係GROUPING
而係每一槍既精準度(係咪叫PRECISION?)
因為比著係我用得做狙就唔會開連射...最多都係連開2槍~
都係, 我諗意思都差唔多, grouping 好, 等於你打果度就中果度, 搞惦GROUPING, 再調校落彈位置到靶心, 咁就打邊中邊..
但BB彈, 點校無實彈/痰鑵仔好.. 求其唔太差就算..

我反而想知, 我見槍街又開多間痰鑵仔槍鋪, 呢D槍係香港好多人玩?  佢地去邊度打?  呢D槍就算唔過火, 都唔可以打人, 好傷, 打靶係OK.. 但我諗一般BB靶場都唔會比你玩..
而家座底都皮皮聲.. 咁貴仲有人買.. 香港就係越來越多人玩呢D打臘槍?
作者: 2slow    時間: 9-8-2016 12:16

引用:
原帖由 qq96591859 於 9-8-2016 02:38 發表
師兄等 g28啦
G28 個價堅離地...
作者: dogjumpjump    時間: 9-8-2016 12:19

引用:
原帖由 gainax 於 9-8-2016 01:53 發表
貼錯
https://m.youtube.com/watch?v=6C0_yJEOUGE
睇返準度又真係一般,連發氣化唔0k, 會唔會係氣化定後坐力影響?  
我都有留意, 佢連發腳軟, LOCK唔到, 唔知係唔係初版問題
作者: stevechau    時間: 9-8-2016 12:26

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 9-8-2016 11:58 發表

都係, 我諗意思都差唔多, grouping 好, 等於你打果度就中果度, 搞惦GROUPING, 再調校落彈位置到靶心, 咁就打邊中邊..

我反而想知, 我見槍街又開多間痰鑵仔 ...
我完全唔知果D痰罐仔可以係邊度玩...次次行過賣呢D槍既鋪都唔見入面有客...
有時我都唔知佢地點玩同點生存

grouping應該係precision, 每槍精準應該係accuracy掛...
http://2poqx8tjzgi65olp24je4x4n. ... ion-Vs-Accuracy.png
作者: gainax    時間: 9-8-2016 12:32

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 9-8-2016 11:58 發表

我反而想知, 我見槍街又開多間痰鑵仔 ...
痰鑵仔個班都係收埋自己玩,如果你見到落場有人玩反而唔係好事...
作者: gainax    時間: 9-8-2016 12:43     標題: 回覆 25# 的帖子

我諗片中20度都冇要返叉隻夾凍左軟腳都正常掛? 始終行程太長又要拖重煲氣化有影響既
作者: gainax    時間: 9-8-2016 12:49

引用:
原帖由 stevechau 於 9-8-2016 12:26 發表

我完全唔知果D痰罐仔可以係邊度玩...次次行過賣呢D槍既鋪都唔見入面有客...
有時我都唔知佢地點玩同點生存

grouping應該係precision, 每槍精準應該係accuracy掛...
http://2poqx8tjzgi65olp24je4x4n.wpen ...
可能賣一把既利潤=賣幾把airsoft?, 或者人地做網上夠揾開舖只係門面功夫掛
作者: 2slow    時間: 9-8-2016 14:11     標題: 回覆 28# 的帖子

片中有好多未知因素
- 隻匣溫度
- 現場溫度
- gas type
- 係咪狂操單一隻匣
等等..等等..
作者: dogjumpjump    時間: 9-8-2016 14:30

引用:
原帖由 gainax 於 9-8-2016 12:32 發表

痰鑵仔個班都係收埋自己玩,如果你見到落場有人玩反而唔係好事...
唔會有人同佢落場 自殺

槍地獄都有, 我見有人用單車泵打氣入去, HPA...

再brainstorm 下, (又離題) , 870都可以用呢個方法打氣入CO2缸?, 夠壓加就得嗎? 不過無冷郤, 容量有限?

作者: gainax    時間: 9-8-2016 22:28     標題: 回覆 31# 的帖子

co2個壓力咁大, 870係指馬記? 佢入TOPGAS都危危地唔洗諗co2...
作者: dogjumpjump    時間: 9-8-2016 23:32

引用:
原帖由 gainax 於 9-8-2016 22:28 發表
co2個壓力咁大, 870係指馬記? 佢入TOPGAS都危危地唔洗諗co2...
唔係, CAM870 , APS果支, CO2的
作者: qq96591859    時間: 9-8-2016 23:49     標題: 回覆 24# 的帖子

作者: dogjumpjump    時間: 10-8-2016 23:17

VFC SR25 /  MK11 MOD0 出咗價, 嚇死人, 全支得個FRONT SIGHT係鋼..  唔洗諗 417算
作者: Dave    時間: 10-8-2016 23:33

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 10-8-2016 23:17 發表
VFC SR25 /  MK11 MOD0 出咗價, 嚇死人, 全支得個FRONT SIGHT係鋼..  唔洗諗 417算
嚴格來說係 Steel front sight base ,真係悲啦今次..
作者: gainax    時間: 10-8-2016 23:49

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 10-8-2016 23:17 發表
咩價位? 有實物相睇?
作者: Dave    時間: 10-8-2016 23:51

引用:
原帖由 gainax 於 10-8-2016 23:49 發表

咩價位? 有實物相睇?
wg屍有preorder ,8xx 美金,相片就去facebk wg屍 hk 度比較多。
作者: gainax    時間: 10-8-2016 23:57     標題: 回覆 38# 的帖子

嘩~ 唔係聽説台仔up過20k台仔上落咋咩
8XX美金仲要冇鋼煲鋼管? 咁冇野好講Lu~
作者: dogjumpjump    時間: 11-8-2016 00:03

引用:
原帖由 gainax 於 10-8-2016 23:57 發表
嘩~ 唔係聽説台仔up過20k台仔上落咋咩
8XX美金仲要冇鋼煲鋼管? 咁冇野好講Lu~
都唔知D錢去晒邊, 係唔係比晒LICENSE 錢?  相對417, 417係細少少, 但都有幾件鋼件, 一半價錢左右
作者: Opica    時間: 11-8-2016 00:08

https://www.facebook.com/VegaFor ... 73331910734/?type=3

<<武哈祭活動快訊>>
VFC 2016 年度旗艦級大作
鍛系列 KAC SR-25 MK11 MOD 0 GBB
將於武哈祭現場限量首發!只有10挺!只有10挺!只有10挺!

武哈祭特仕版採一槍兩匣組,售價為NT$26400元
並附上只有武哈祭特仕版才有的:
限量客製化紀念品及原廠精準調校證書

KAC SR-25 MK11 MOD 0 GBB特色:
鋁合金鍛造CNC銑削槍身
鋁合金CNC銑削高速槍機
鋁合金CNC銑削槍機拉柄
鋁合金CNC銑削RAS護木
鋼製CNC銑削瓦斯座
彈跳式折疊準星
六百米折疊照門
軍規等級硬化陽極處理
獨立序號,仿真刻印,
專用滅音管與槍枝序號相同
專利免拆槍Hop調整機構
初速調整機構

包含:
頂級鍛造SR25 GBB本體 x1
20發彈匣 x2
腳架座 x1
腳架 x1
十一指魚骨護片 x3
專用快拆滅音器 x1
大型狙擊槍箱 x1

武哈祭限量首發贈品
限量客製化紀念品 x1
原廠精準調校證書 x1

作者: gainax    時間: 11-8-2016 00:11     標題: 回覆 40# 的帖子

可能鍛身產品少要圍返條數, 不過大蛇D sR16都係產品少雖然貴但cNc全鋼喎, 呢支會唔會連D小零件都唔係鋼掛?。。。
都係417低玩D
作者: gainax    時間: 11-8-2016 00:17

引用:
原帖由 Opica 於 11-8-2016 00:08 發表
https://www.facebook.com/VegaFor ... 73331910734/?type=3

VFC 2016 年度旗艦級大作
鍛系列 KAC SR-25 MK11 MOD 0 GBB
將於武哈祭現場限量首發!只有 ...
呢個價仲貴過美金。。 原來有兩夾
以我睇到得個身同骨最值得
點解要用鋁煲? 咁後坐力將會。。。
作者: dogjumpjump    時間: 11-8-2016 00:29

原廠精準調校證書 <--- 呢個係賣點?? 真係準?
作者: gainax    時間: 11-8-2016 01:18

咁冇呢張證書既貨會變成點?
作者: ~~方~~    時間: 11-8-2016 01:58

引用:
原帖由 gainax 於 11-8-2016 01:18 發表
咁冇呢張證書既貨會變成點?
平左!?
作者: wongmanhong2    時間: 11-8-2016 07:36

支sr25用鋁煲有d失望
作者: Dave    時間: 11-8-2016 09:59

引用:
原帖由 wongmanhong2 於 11-8-2016 07:36 發表
我覺得無咩問題可以接受,性能仲好d ...
.
.
.
.

.
.
.
如果佢賣3k 的話..
作者: dogjumpjump    時間: 11-8-2016 10:47

引用:
原帖由 wongmanhong2 於 11-8-2016 07:36 發表
bolt反而用鋁會安全D, 鋼太重, 會影響BLOW BACK 速度, 重Recoil加快其他軟金屬件損耗等問題, 或可好似417, 撞擊部份為可拆式鋼件,

反而, 其他可以做鋼的零件無用上鋼, 只係得個front sight base, 誠意欠承, 但價錢十分進取, 我諗SR死忠/有錢槍友或者都會訂

作者: gainax    時間: 11-8-2016 10:58

對比417好似仲多鋼

【HK417班加西限定版】特色說明
《13 小時:班加西的秘密士兵》電影HK417擬真細節設計
HK授權仿真刻印
16吋槍管搭配9吋魚骨
鋼製HK417防火帽
鋼製退彈鈕
鋼製槍機釋放鈕
鋼製HK417延伸外管
鋼製槍機助進器
鋼製擊錘與火控組(GBB only)

特別配置
HK417 摺疊準星照門組
G28加大槍機拉柄
HK V7虎口加大握把
作者: 2slow    時間: 11-8-2016 11:07

比我寧願要417班加西限定版

另外G28 GBBR 幾時會有呢?
作者: gainax    時間: 11-8-2016 11:13

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 11-8-2016 10:47 發表

bolt反而用鋁會安全D, 鋼太重, 會影響BLOW BACK 速度, 重Recoil加快其他軟金屬件損耗等問題, 或可好似417, 撞擊部份為可拆式鋼件,

反而, 其他可以做鋼的零件無用上鋼, 只係得個front sight base, 誠意欠承,  ...
玩開鍛身既好似未聽過有人配鋁煲玩單發 , 連發就話鋁煲玩ROF快D,
其實鋼煲可以偷輕唯持重量唔會過重,鋁煲就太輕又唔及鋼咁耐玩, 都係斷估Z零件之後會出件等你再比水
作者: dogjumpjump    時間: 11-8-2016 11:19

引用:
原帖由 gainax 於 11-8-2016 10:58 發表
對比417好似仲多鋼

【HK417班加西限定版】特色說明
《13 小時:班加西的秘密士兵》電影HK417擬真細節設計
HK授權仿真刻印
16吋槍管搭配9吋魚骨
鋼製HK417防火帽
鋼製退彈鈕
鋼製槍機釋放鈕
鋼製H ...
鋼製擊錘與火控組(GBB only)
^---呢個十分重要!!
作者: dogjumpjump    時間: 11-8-2016 11:25

引用:
原帖由 gainax 於 11-8-2016 11:13 發表

玩開鍛身既好似未聽過有人配鋁煲玩單發 , 連發就話鋁煲玩ROF快D,
其實鋼煲可以偷輕唯持重量唔會過重,鋁煲就太輕又唔及鋼咁耐玩, 都係斷估Z零件之後會出件等你再比水
我意思係個blow back 速度爽唔爽,夠唔夠力咁. 唔係好似腳軟咁.,  唔係指ROF,

用鋼重咗實會慢,又blow大力咗, 改咗又唔知會撞壞D乜, 相應要改埋彈弓調整返個回膛速度, 咁火控組又要用埋鋼先頂得順撞擊力,牽一髮而動全身
如果呢支過半萬的出災情又會搞到forum FB好多投訴同埋送上等花生一齊食,
我諗VFC費時煩, 低難度低成本完成,  出咗個鋁比你,無咁易出事

我懷疑呢支嘢咁貴, 用料又唔夠堅.. 一係佢食水太深, 一係比咗好多license fee

作者: gainax    時間: 11-8-2016 11:28

引用:
原帖由 2slow 於 11-8-2016 11:07 發表
比我寧願要417班加西限定版

另外G28 GBBR 幾時會有呢?

我覺得7.62口徑都係20吋長管最靚仔, V記好似有出20吋kit比417 GBB?
但又冇20吋成槍又買多份kit多左短kit又哂錢 , G28 GBB外國已經有,AEG印像中好x貴 9XX美金...咁GBB相信..

圖片附件: hk417_20-1.jpg (11-8-2016 11:28, 24.68 KB) / 該附件被下載次數 308

作者: gainax    時間: 11-8-2016 11:31     標題: 回覆 54# 的帖子

我諗SR25都有鋼火控同鋼bolt lock掛? 如果成7K支野仲用亞鉛火控咁就真係...
作者: RCman    時間: 11-8-2016 11:33

引用:
原帖由 gainax 於 11-8-2016 11:31 發表
我諗SR25都有鋼火控同鋼bolt lock掛? 如果成7K支野仲用亞鉛火控咁就真係...
如果呢個價無鋼料,甘個價就好大份比左拉臣及個金身了
作者: loveless    時間: 11-8-2016 11:41

引用:
原帖由 gainax 於 11-8-2016 11:28 發表

我覺得7.62口徑都係20吋長管最靚仔, V記好似有出20吋kit比417 GBB?
但又冇20吋成槍又買多份kit多左短kit又哂錢 , G28 GBB外國已經有,AEG印像中好x貴 9XX美金...咁GBB相信..
有20吋管成槍o架
作者: dogjumpjump    時間: 11-8-2016 11:51

引用:
原帖由 gainax 於 11-8-2016 11:31 發表
如果用鋼,佢仲唔打鑼打鼓咁寫係個SPEC, 實無
作者: gainax    時間: 11-8-2016 11:58     標題: 回覆 57# 的帖子

如果唔洗執都好打咁都值既話哂外殼包正, 當馬記內料咁玩
但SR25火控唔係同417一樣? 照計應該用返得返417鋼火控,唔通火控改版?
會唔會V(z)系統
作者: 2slow    時間: 11-8-2016 11:59     標題: 回覆 55# 的帖子

係呀, 我都改左20"kit

G28印象中外國佬話G28 GBBR要1000歐羅
作者: gainax    時間: 11-8-2016 12:04     標題: 回覆 58# 的帖子

好似唔常見 , 417同SR25比較咁SR25啱鐘意經典軍版既啱D, 417就可以潮改
如果價錢用料相近只可以玩一支都幾難簡
作者: gainax    時間: 11-8-2016 12:09     標題: 回覆 61# 的帖子

師兄等G28? AEG都9XX美金咁GBB定價肯定唔少野
如果1000歐羅不如玩SR25好過起碼鍛身
作者: 2slow    時間: 11-8-2016 12:11

引用:
原帖由 gainax 於 11-8-2016 12:09 發表
師兄等G28? AEG都9XX美金咁GBB定價肯定唔少野
如果1000歐羅不如玩SR25好過起碼鍛身
G28如果5K樓下或者有得諗下, 但買得G28要配返支鏡先至係問題...
作者: Dave    時間: 11-8-2016 12:13

可能呢D 款都係主攻死忠粉絲,G28 ... SR25.. .
如果純粹操作把玩性能來說,呢個價跟呢套槍真係有少少離地。但如果作少量生產限定品又可能有數圍。
作者: RCman    時間: 11-8-2016 12:20

引用:
原帖由 Dave 於 11-8-2016 12:13 發表
可能呢D 款都係主攻死忠粉絲,G28 ... SR25.. .
如果純粹操作把玩性能來說,呢個價跟呢套槍真係有少少離地。但如果作少量生產限定品又可能有數圍。
哈武話現場只得10支,10支.......但可能之後出貨有好多支10支10支
作者: gainax    時間: 11-8-2016 12:20

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 11-8-2016 11:51 發表

如果用鋼,佢仲唔打鑼打鼓咁寫係個SPEC, 實無
其實佢M4/416 D鋼火控散賣一件都只係一百幾十蚊,
咁都唔包鋼料既話一係改左火控,一係未來有DX版好似以前初初M4都係亞鉛火控之後DX版同新版先跟鋼料
作者: Dave    時間: 11-8-2016 12:23

引用:
原帖由 gainax 於 11-8-2016 12:20 發表

咁都唔包鋼料既話一係改左火控,一係未來有DX版好似以前初初M4都係亞鉛火控之後DX版同新版先跟鋼料
呢套佢已經寫左DX VER,跟SILENCER 同「專業狙擊箱」,最令人驚艷既係,SILENCER 同槍身個流水號係一樣的!哇... ..勁..

如果遲D 出全鋼可以叫EXTREME 版... SUPER 版... REAL FIGHT 版... INFINITY 版..
作者: gainax    時間: 11-8-2016 12:24     標題: 回覆 64# 的帖子

應該冇乜可能,G28 aeg都950美金
作者: RCman    時間: 11-8-2016 12:25

引用:
原帖由 gainax 於 11-8-2016 12:20 發表

其實我都幾滿意2015版M4系,打得都幾順。
氣化也不錯,而且匣算輕。但膠皮匣未打算買,
因一支係MK12, 另一支係14.5 管....都好似用不著膠皮匣造形

作者: gainax    時間: 11-8-2016 12:31     標題: 回覆 68# 的帖子

我諗收幾多都好亦好快賣完, 10支有錢都冇你同我同大家份
作者: gainax    時間: 11-8-2016 12:48     標題: 回覆 70# 的帖子

我都係因為佢D 15版唔錯先諗整支長既玩, 話哂V記外表真係數一數二
如果5K一支SR普通版/6K DX鋼內件版都可以接受, 整支長417都成4K,
但而家成7K又冇鋼煲火控又未知乜料... 將呢個價已經入到MK12或417做租+ MK18或M4RAS打CQB有淨仲可以買夾,
所以都係算
作者: dogjumpjump    時間: 11-8-2016 13:47

話時話, 支417 同埋呢D SR25 G28 Recoil力咁大, 一般COPY鏡實震到走晒位,
你地會配乜嘢鏡比佢地? (香港買到的)
作者: stevechau    時間: 11-8-2016 13:51     標題: 回覆 72# 的帖子

我諗法都係咁...
一支長+一支短...再加3隻匣...
都係6000幾...
唔係特別對SR-25有愛真係未必會諗佢~
作者: RCman    時間: 11-8-2016 13:51

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 11-8-2016 13:47 發表
話時話, 支417 同埋呢D SR25 G28 Recoil力咁大, 一般COPY鏡實震到走晒位,
個樣長都無用,一樣係打6mm,
其實一支1-4 千幾至三千幾係Wxc, Ehoxxy唔難買到woo
之前有D 樓上鋪都有返過Bushell 1-4, 都幾靚仔。
但要扮士拉爬就要支3-9以上  
但用唔用得到呢?
作者: stevechau    時間: 11-8-2016 13:52

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 11-8-2016 13:47 發表
呢兩支槍我都無...不過通常一講到落場鏡...
我都係推介UTG/LEAPERS支1-4X 30MM果支老翻鏡比自己朋友~
就算買國內VECTOR正版, 好似都係千頭有交易~
作者: Dave    時間: 11-8-2016 14:04

引用:
原帖由 RCman 於 11-8-2016 13:51 發表

其實一支1-4 千幾至三千幾係Wxc, Ehoxxy唔難買到woo
之前有D 樓上鋪都有返過Bushell 1-4, 都幾靚仔。
但用唔用得到呢?
老老實實,打AIRSOFT就算真係手拉狙打1.9J ,自己都唔會用4X 以上,
主要係交戰距離近,對方一郁得快D 就好易LOST TARGET,
自己支手拉實戰時都係3X~4X 居多 ( 用 L 牌 3~ 9 25 MM 鏡 )
至於半自動GBB,由於會跳既關係,除非真係打一下停一停,不然連扣幾下,用大倍數基本上嘜都睇唔到。
引用:
原帖由 stevechau 於 11-8-2016 13:52 發表

呢兩支槍我都無...不過通常一講到落場鏡...
我都係推介UTG/LEAPERS支1-4X 30MM果支老翻鏡比自己朋友~
就算買國內VECTOR正版, 好似都係千頭有交易~
1~4 X 真是大件夾抵食,鏡片相當清。自己有2 支,一支L 牌沒有紅點的,
另一支V 牌有紅色倒 ^ 光點,雙眼瞄準時可作紅點用。想平平地買支玩呢支是沒有死錯人。

作者: dogjumpjump    時間: 11-8-2016 14:32

引用:
原帖由 RCman 於 11-8-2016 13:51 發表

但用唔用得到呢?
我估計支嘢集彈能力唔太高,我又唔識改.. 比我用3-9X, 都唔知飛咗去邊

作者: stevechau    時間: 11-8-2016 14:32

引用:
原帖由 Dave 於 11-8-2016 14:04 發表

老老實實,打AIRSOFT就算真係手拉狙打1.9J ,自己都唔會用4X 以上,
主要係交戰距離近,對方一郁得快D 就好易LOST TARGET,
自己支手拉實戰時都係3X~4X 居多 ( 用 L 牌 3~ 9 25 MM 鏡 )
至於半自動GBB,由於會 ...
我就比較煩...睇高倍果陣好易頭暈...
所以就算OUTDOOR, 通常2.5-3X對我係最好用(已經睇得夠近但又仲睇到側邊有無其他野)
去到4X已經有D辛苦

我初頭買果支1-4X係十字, 後來見到朋友果支係^點...叫佢賣比我~
十字果支賣左比人...
問過槍鋪話呢支無出過^點...我心諗咁我用緊果支係咩黎?!
可能只係批次唔同, 不過而家眼見賣緊街既好似都係十字~

後來我係嘉頓見到呢支鏡賣唔使4舊, 不過無理到佢係十字定係^點
作者: RCman    時間: 11-8-2016 14:32

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 11-8-2016 14:32 發表

支嘢集彈能力唔太高,我又唔識改.. 比我用3-9X, 都唔知飛咗去邊
所以GBB最實用係1-4X
作者: stevechau    時間: 11-8-2016 14:35     標題: 回覆 80# 的帖子

其實都不單係GBB...係HK打AIRSOFT最實用都係呢支1-4X~
呢支野真係又襟又清又平...
仲要係1-4X, 唔同火車頭果隻1&4X...
作者: loveless    時間: 11-8-2016 15:35

引用:
原帖由 RCman 於 11-8-2016 14:32 發表

所以GBB最實用係1-4X
我堆鏡大概有一半係1-4X...
而家1K樓下可以有支FFP, 幾年前真係匪夷所思
但潮流係推緊去1-6X...
作者: dondon24    時間: 11-8-2016 16:01

作者: stevechau    時間: 11-8-2016 17:12

1-6X我都想要, 不過見好幾支既筒身都係24MM
反而1-4X呢支野係30MM...好睇好多~

室內一倍好少面對慢過紅點既問題...
可能因為以前支紅點係ACOG, 一樣唔快得去邊...
作者: loveless    時間: 11-8-2016 17:24

話時話 Leupold LCO有老翻,  但好似仲未有人肯投資去仿件 D-EVO
作者: jn_jona    時間: 11-8-2016 18:22

417好似單發都腳軟咁
Mk11用鋁bolt會唔會好d...
希望m110
作者: NCP013    時間: 11-8-2016 18:32

引用:
原帖由 loveless 於 11-8-2016 17:24 發表
話時話 Leupold LCO有老翻,  但好似仲未有人肯投資去仿件 D-EVO
件D-EVO 另一功能就係彈SHELL
作者: gainax    時間: 11-8-2016 23:21

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-8-2016 18:22 發表
417好似單發都腳軟咁
Mk11用鋁bolt會唔會好d...
希望m110
我諗係關於火控既事多D,執過發覺佢M4同其他幾個系統要壓低hammer個阻力都係比較大,所以未出現神奇夾呢D大容量夾之前氣化係唔Ok好快軟腳,
都係主要hammer彈弓太硬同撃鎚位置太像真靠到最前形成耗氣阻力,成個鎚造型直角咁樣如果配硬彈弓咁氣化實有折了,其實馬記隻夾都冇秘密主要係玩具化Z系統先令之野咁爽,v記要進一步比神奇夾更強氣化都係要用無壓嘩佬設計先可以做到一個佢自己既完美系統了

不過現時有神奇夾如果執過支野其實都夠玩,417可以有好多野改提升氣化,如果好似片中l9度要Auto清一夾唔軟腳應該唔難,叉一次清兩夾Auto唔軟就話有D難道姐
作者: dogjumpjump    時間: 12-8-2016 00:08

引用:
原帖由 gainax 於 11-8-2016 23:21 發表

我諗係關於火控既事多D,執過發覺佢M4同其他幾個系統要壓低hammer個阻力都係比較大,所以未出現神奇夾呢D大容量夾之前氣化係唔Ok好快軟腳,
都係主要hammer彈弓太硬同撃鎚位置太像真靠到最前形成耗氣阻力,成個 ...
如果真係要改, 市面有冇零件可買到, 同埋要改乜,
我差唔多去買槍了, 要評估一下點改
作者: Opica    時間: 12-8-2016 00:16

417有2015新匣?
作者: Dave    時間: 12-8-2016 00:20

引用:
原帖由 gainax 於 11-8-2016 23:21 發表

都係主要hammer彈弓太硬同撃鎚位置太像真靠到最前形成耗氣阻力,成個 ...
想請問一下417 是否單排豆? 有沒有機會可改多一點容量?20 粒好窄洗
作者: jn_jona    時間: 12-8-2016 00:29

引用:

原來係咁
唔知佢有冇將神奇匣既技術用落mk11呢
都係觀望下先
等佢出m110
作者: dogjumpjump    時間: 12-8-2016 00:40

請問神奇匣係乜?
作者: gainax    時間: 12-8-2016 00:52     標題: 回覆 89# 的帖子

出面買到D改件多數得Hopup內管個D, 要改氣化咁就要DiY或拎出去比人改了
DiY最簡單第一步都係墊下尾通墊減下行程,可以減少耗氣同增加RoF,但因為墊左野回膛彈弓增壓大力左就要減弱返,唔係回膛向前太大力影響耐用度,
一般一係換比原裝弱既回膛彈弓,一係壓彈弓,一係直接cut短彈弓圈數,
之後就要改位配合返bolt lock位置除非放棄定後,

第二步就係所謂"磨合"增加運作暢順度,減少阻力令氣化同RoF同時增強
最簡單就係打多D, 自然方式磨順, 到磨順左先落油咁效果更大,原因好似冇人磨金屬野會一邊磨一邊加潤滑濟
做好呢兩步正常會有顯眼提升了,除非本身系統體質唔易提升
更進一步做法就要開始執件, 所以一係拎比師父一係自己有經驗先好做了, GBB同AEG改既話都係一樣,只要理解運作咁就一理通執法了
作者: gainax    時間: 12-8-2016 01:10     標題: 回覆 91# 的帖子

其實我未入417, 照睇417同M4/416基本系統一樣都有提升空間既(應該話每支GBB都有提升空間, 除非佢零件尺吋太差或隻夾氣化差,不過相信2016現代既氣夾好難差得去邊)
印象中網上都有教學改入多D彈, 但我覺得佢氣化唔算好裝多幾粒會軟腳反而冇癮 本身咁少彈其實都係為玩後坐力同外型算,咁大支實用性比M4低都係玩feel算
作者: 2slow    時間: 12-8-2016 01:14

引用:
原帖由 Dave 於 12-8-2016 00:20 發表

想請問一下417 是否單排豆? 有沒有機會可改多一點容量?20 粒好窄洗
係單排豆, 但可改到3X飛, 要條長d的彈弓推彈
作者: Dave    時間: 12-8-2016 01:26

引用:
原帖由 2slow 於 12-8-2016 01:14 發表

係單排豆, 但可改到3X飛, 要條長d的彈弓推彈
謝謝指教。剛上官網dl 個pdf 看,應該是圖中部件限制了彈量?

圖片附件: 未命名.jpg (12-8-2016 01:26, 137.77 KB) / 該附件被下載次數 207

作者: gainax    時間: 12-8-2016 01:26

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 12-8-2016 00:40 發表
請問神奇匣係乜?
416個隻長氣夾唔知幾時比人叫神奇夾
作者: 2slow    時間: 12-8-2016 01:42

引用:
原帖由 Dave 於 12-8-2016 01:26 發表

謝謝指教。剛上官網dl 個pdf 看,應該是圖中部件限制了彈量?

不敢當, 大家研究下je
無錯就是圖中部件...
作者: dogjumpjump    時間: 12-8-2016 09:54

引用:
原帖由 gainax 於 12-8-2016 00:52 發表
出面買到D改件多數得Hopup內管個D, 要改氣化咁就要DiY或拎出去比人改了
DiY最簡單第一步都係墊下尾通墊減下行程,可以減少耗氣同增加RoF,但因為墊左野回膛彈弓增壓大力左就要減弱返,唔係回膛向前太大力影響耐用度,
...
THXTHX, 我諗我會用方法二

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0