標題: Dominator DM870 開箱 [打印本頁]

作者: 2slow    時間: 6-10-2016 15:24     標題: Dominator DM870 開箱

拎左兩日都唔見有人開箱, 小弟唯有拋磚引玉, 獻醜了

這DM870由知道有人開發至發售小弟都好期望, 原因係消息指佢係真鐵廠搞的,
其次就係其售價3K左右全鋼成品, 又唔洗好似APX咁load彈

相機影大家睇住先啦
未開箱已經奇怪點解個箱咁細(對比之前SAI 870個盒) 以為佢係短版,
一開箱見佢原來分開了barrel, 十分聰明, 一來唔晒位, 二來分便偷運入境

眼見就係咁多野, 主體, 槍管, 兩粒彈, Keychain

廠方十分體貼, 除了有膠袋還綁了防潮珠

外管, 有段好細好淺既字, 應該好易可以整走佢...

大多數部件都係鋼造

鋼筷子

鋼bolt

唯獨是trigger housing 係polymer, 其實好多真鐵便宜版本都係polymer或鋁的
見trigger guard下面都有一串字"This is a TOY"

有流水編號

槍管另一面有"cal 17.5mm", 由此可見佢比真鐵的18.4mm造細左以防有人做壞事

槍管口度過, 真鐵的choke或muzzle brake應該不能直入, 要改

槍管外有粒幾米, 應該可以比你鬆條內管更換, 可見並無hopup裝置

裝上槍管, 呢個位要對齊先可入盡, 否則前面彈倉蓋不能擰實, 裝法與真品無異

跟槍兩粒彈 CNC制造, 但好易花, 亦都比較重, size比真品略細

彈倉

尾托特寫, 其實幾好睇

新槍未break-in黎講操作都算暢順...

小弟未有co2所以無得試
另外有時間再打散佢睇下火控咩環境...

已知既係槍身近尾條pin位係假狗, 問過應該可以打通佢入返條pin
handguard及尾托似係polymer或synthetic等等物料, 不是太膠
及尾托要換真品的話粒M5縲絲要轉M6...

根據廠方示槍身finishing係milspec parkerized,同1911軍用槍的表面處理一樣, 好處在於有防鏽防corrosion作用
另外槍身頂部已有縲絲位比你上rail, ghost ring等等...

總括黎講把槍CP值唔錯, 值得收藏

圖片附件: 20161004_IMG_0303_sm.jpg (10-8-2017 09:58, 108.79 KB) / 該附件被下載次數 531

圖片附件: 20161004_IMG_0304_sm.jpg (10-8-2017 09:58, 82.58 KB) / 該附件被下載次數 480

圖片附件: 20161004_IMG_0305_sm.jpg (10-8-2017 09:58, 55.77 KB) / 該附件被下載次數 467

圖片附件: 20161004_IMG_0306_sm.jpg (10-8-2017 09:58, 68.01 KB) / 該附件被下載次數 420

圖片附件: 20161004_IMG_0307_sm.jpg (10-8-2017 09:58, 61.88 KB) / 該附件被下載次數 483

圖片附件: 20161004_IMG_0308_sm.jpg (10-8-2017 09:58, 70.17 KB) / 該附件被下載次數 418

圖片附件: 20161004_IMG_0309_sm.jpg (10-8-2017 09:58, 79.86 KB) / 該附件被下載次數 504

圖片附件: 20161004_IMG_0310_sm.jpg (10-8-2017 09:58, 76.97 KB) / 該附件被下載次數 471

圖片附件: 20161004_IMG_0311_sm.jpg (10-8-2017 09:58, 60.66 KB) / 該附件被下載次數 487

圖片附件: 20161004_IMG_0312_sm.jpg (10-8-2017 09:58, 62.57 KB) / 該附件被下載次數 458

圖片附件: 20161005_IMG_0325_sm.jpg (10-8-2017 09:58, 51.66 KB) / 該附件被下載次數 465

圖片附件: 20161004_IMG_0310_sm.jpg (10-8-2017 10:10, 76.97 KB) / 該附件被下載次數 441

圖片附件: 20161004_IMG_0317_sm.jpg (10-8-2017 10:10, 34.38 KB) / 該附件被下載次數 438

圖片附件: 20161005_IMG_0321_sm.jpg (10-8-2017 10:10, 49.13 KB) / 該附件被下載次數 453

圖片附件: 20161004_IMG_0313_sm.jpg (10-8-2017 10:10, 56 KB) / 該附件被下載次數 475

圖片附件: 20161004_IMG_0314_sm.jpg (10-8-2017 10:10, 57.73 KB) / 該附件被下載次數 482

圖片附件: 20161004_IMG_0318_sm.jpg (10-8-2017 10:10, 66.97 KB) / 該附件被下載次數 435

圖片附件: 20161004_IMG_0319_sm.jpg (10-8-2017 10:10, 69.5 KB) / 該附件被下載次數 444

圖片附件: 20161005_IMG_0324_sm.jpg (10-8-2017 10:10, 69.49 KB) / 該附件被下載次數 470

圖片附件: 20161004_IMG_0320_sm.jpg (10-8-2017 10:10, 54.33 KB) / 該附件被下載次數 435

圖片附件: 20161005_IMG_0332_sm.jpg (10-8-2017 10:10, 71.92 KB) / 該附件被下載次數 429

圖片附件: 20161005_IMG_0330_sm.jpg (10-8-2017 10:15, 119.3 KB) / 該附件被下載次數 435

作者: gainax    時間: 6-10-2016 15:33

Good,支持開箱
除左D多餘刻字外表就100分, 唔知遲D會唔會出全槍0刻字放便DiY
作者: dogjumpjump    時間: 6-10-2016 15:43

終於有開箱 THX
This is toy 真係十分顯眼, 個marking 係CNC /LASER寫上去? 如是, 要整走一定磨走埋D漆... 大工程

條內管拆到出來? 定可以拆走淨返個外管? 還是中間果個銀色 "中管" 係拆唔走?
作者: loveless    時間: 6-10-2016 15:47

引用:
原帖由 gainax 於 6-10-2016 15:33 發表
Good,支持開箱
除左D多餘刻字外表就100分, 唔知遲D會唔會出全槍0刻字放便DiY
見埋實物就未必會講100分.
槍管係boy size o甘的..
作者: 2slow    時間: 6-10-2016 15:53

引用:
原帖由 gainax 於 6-10-2016 15:33 發表
Good,支持開箱
無印版應該唔會有喇, 除非第三方出
作者: 2slow    時間: 6-10-2016 15:56

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 6-10-2016 15:43 發表
終於有開箱 THX
This is toy 真係十分顯眼, 個marking 係CNC /LASER寫上去? 如是, 要整走一定磨走埋D漆... 大工程

條內管拆到出來? 定可以拆走淨返個外管? 還是中間果個銀色 "中管" 係拆唔走?
marking應該係cnc的, 但好淺好淺, 其實裝個散熱cover已經唔見

trigger果個仲易搞, 自己磨走佢啦
作者: dogjumpjump    時間: 6-10-2016 15:57

唔明佢點解打 this is a toy, 好多廠都唔會咁做,
做咗toy仲煩, 賣美國等文明國家, 對toy限制十分嚴緊, 呢支嘢一定過唔到,

反而好多玩具, 例如搖控飛機等等, 寫到明係 This is not a toy, 只賣比大人, 費時煩..
作者: gainax    時間: 6-10-2016 15:58     標題: 回覆 4# 的帖子

唔係個刻字咋咩 定顯眼做細左
作者: 2slow    時間: 6-10-2016 15:59

引用:
原帖由 loveless 於 6-10-2016 15:47 發表

見埋實物就未必會講100分.
槍管係boy size o甘的..
都係差1mm左右je...
換支槍管搞掂啦, 希望有廠出啦

拋殼口都係特登造窄少少, 真彈未能輕易出入  
作者: 2slow    時間: 6-10-2016 16:01

引用:
原帖由 gainax 於 6-10-2016 15:58 發表
唔係個刻字咋咩 定顯眼做細左
槍管直徑真係造細左大約1mm左右
所以我話真鐵choke或muzzle brake未能直上
作者: gainax    時間: 6-10-2016 16:22     標題: 回覆 10# 的帖子

1mm。。無所謂層油厚D都1mm
咁個槍身唔知有冇多餘野 做雷明櫈字無問題掛? 槍管護弓個D我唔太緊張反正有水有補品, 最緊要個身
作者: rho837    時間: 6-10-2016 16:29

Looks not bad word! Quick test and give us report.
作者: jn_jona    時間: 6-10-2016 17:20

我仲以為尾批可以直上真品數野

即係一條pin固定trigger set?
另外師兄有冇aps彈或pps彈係手試試打唔打到?
作者: 怒人甲    時間: 6-10-2016 17:43

d shell 用top gas 可以嗎??
作者: gainax    時間: 6-10-2016 21:09

引用:
原帖由 怒人甲 於 6-10-2016 17:43 發表
唔係原裝已經係打TOP gas?
作者: Tango1997    時間: 6-10-2016 21:21

见過實物 。。。不會入手 。。。size越看越古怪
成支槍我只喜歡鋼煲造型
作者: gainax    時間: 6-10-2016 21:43

引用:
原帖由 Tango1997 於 6-10-2016 21:21 發表
见過實物 。。。不會入手 。。。size越看越古怪
成支槍我只喜歡鋼煲造型
其實係乜問題? 之前支版唔係好靚仔?  量產改左個樣?
唔知有冇正面背面相參考下
作者: 暈又暈    時間: 6-10-2016 23:31

睇過實物,硬係覺得尺寸比印象中纖幼
唔知有冇內構或者爆炸圖可以參考下?
作者: FBC1    時間: 7-10-2016 00:08

如果似AP蛇,初版咁就正啦.
作者: gainax    時間: 7-10-2016 00:26

引用:
原帖由 暈又暈 於 6-10-2016 23:31 發表
對比真鐵唔覺有顯眼比例問題 其實DM幾長先?對照返資料唔係就最簡單?

圖片附件: 870p-18in.png (7-10-2016 00:26, 59.92 KB) / 該附件被下載次數 332

圖片附件: dsc_1647.jpg (7-10-2016 00:26, 23.23 KB) / 該附件被下載次數 286

作者: loveless    時間: 7-10-2016 07:10

引用:
原帖由 gainax 於 7-10-2016 00:26 發表

對比真鐵唔覺有顯眼比例問題 其實DM幾長先?對照返資料唔係就最簡單?
最簡單係攞實物上手
作者: gainax    時間: 7-10-2016 08:22     標題: 回覆 21# 的帖子

可能真係, 刻字又唔掂,都係睇下先算
作者: RCman    時間: 7-10-2016 08:29

引用:
原帖由 loveless 於 7-10-2016 07:10 發表

最簡單係攞實物上手
我總覺得佢鎗管比例目測明顯幼,如果用數據只係同真鎗直徑差1mm,
個視覺唔會甘樣,可能其他比例都有DD問題?
作者: loveless    時間: 7-10-2016 09:03

引用:
原帖由 gainax 於 7-10-2016 08:22 發表
可能真係, 刻字又唔掂,都係睇下先算
支槍冇問題o丫
以售價計, 槍本身的用料同手工都交足晒功課了.

我諗有樣野先要搞清楚: 佢本來就唔係Remington Model 870.
細節上好多野唔同, 如果先入為主有一個可能已經係錯誤既期望, o甘攞上手時可能會有點失落.
作者: loveless    時間: 7-10-2016 09:04

引用:
原帖由 RCman 於 7-10-2016 08:29 發表

我總覺得佢鎗管比例目測明顯幼,如果用數據只係同真鎗直徑差1mm,
個視覺唔會甘樣,可能其他比例都有DD問題?
o甘有冇買jack?
作者: PMX    時間: 7-10-2016 09:36

希望快啲有kit 改管, marking 身同trigger guard , 換咗就ok !!所以唔入住!!
作者: jyannu    時間: 7-10-2016 09:40

作者: 2slow    時間: 7-10-2016 09:51

小弟昨晚度左槍總長度大約係99cm
睇返Remington的18" barrel版本(下圖) 38.5"即大約97.79cm

另外bore亦都用卡尺度左大約係17.4mm,(即槍口內徑)
如果真鐵12guage的話正常係18.4mm(下圖 .727"

以上資料睇黎同真鐵差不多, 除了槍管真係造細左睇落去比較纖幼(1mm)
呢樣小弟覺得又無可厚非, 可能廠方考慮到APX事件...

槍管不能直上真品呢個真係有d可惜, 但如有人出返套正常size外管咁就正喇...

圖片附件: gauges.png (7-10-2016 09:51, 29.49 KB) / 該附件被下載次數 257

作者: 2slow    時間: 7-10-2016 10:06

引用:
原帖由 怒人甲 於 6-10-2016 17:43 發表
昨晚試左... 入左3粒bb, 射程1米

圖片附件: IMG_0337.JPG (7-10-2016 10:06, 33.35 KB) / 該附件被下載次數 272

作者: 2slow    時間: 7-10-2016 10:11

食字
作者: 2slow    時間: 7-10-2016 10:12

引用:
原帖由 loveless 於 7-10-2016 09:03 發表
無錯呀凹兄, 支野本身係跟Dominion Arms的Grizzly造的,
上網check過下Grizzly係仿雷明登870, 本身就係clone...

marking只可以跟Grizzly的了
https://www.youtube.com/watch?v=8tQE9ggPVzo
作者: 2slow    時間: 7-10-2016 10:14

引用:
原帖由 暈又暈 於 6-10-2016 23:31 發表
爆炸圖在此
http://www.dominatorinternational.com/ex88-parts-diagram.html

圖片附件: parts_diagram.png (7-10-2016 10:14, 207.86 KB) / 該附件被下載次數 373

作者: dogjumpjump    時間: 7-10-2016 10:45

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2016 10:06 發表

咁細力?

真係善良之槍..

不過大家都要明, 始終我地唔係玩真槍,呢支已經係全鋼,  不能要求到佢同真的一樣,  
要入到真數, 就好似APS咁, 不能全鋼

否則呢支嘢會成為危險武器, 到時惡勢力人士改到用來開片講數就唔好啦

作者: RCman    時間: 7-10-2016 11:05

引用:
原帖由 loveless 於 7-10-2016 09:04 發表

o甘有冇買jack?
前日係暗鎗見住人買,自己無買
作者: dogjumpjump    時間: 7-10-2016 11:23

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2016 10:14 發表

爆炸圖在此
http://www.dominatorinternational.com/ex88-parts-diagram.html

睇爆炸圖, 如果將B14 同B15出來, 就可以行返無內管 , 再配合返多彈頭子彈.. 就可挑戰APS散彈發射地位
作者: 2slow    時間: 7-10-2016 11:34

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-10-2016 11:23 發表

睇爆炸圖, 如果將B14 同B15出來, 就可以行返無內管 , 再配合返多彈頭子彈.. 就可挑戰APS散彈發射地位
照睇你可以咁講, 佢係有潛質既

槍管內chamber位及粒彈要fit位, 先可頂住粒彈,
另外粒彈要好似APX前面有個膠蓋做compression先可做到果種爆發性

現DM粒彈前面係用oring hold住bb唔比佢跌出黎...
作者: safety_tim2003    時間: 7-10-2016 11:40     標題: 回覆 35# 的帖子

如果這樣做,支槍可以列做18禁了.....可能臺灣做左禁槍了,有錯請指教

作者: safety_tim2003    時間: 7-10-2016 11:43

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2016 11:34 發表

另外粒彈要好似APX前面有個膠蓋做compression先可做到果種爆發性

現DM粒彈前面係用oring hold住bb唔比佢跌出黎...
我無計劃買,我當宅是升級版的tanaka m870
作者: 2slow    時間: 7-10-2016 11:49

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 7-10-2016 11:40 發表
如果這樣做,支槍可以列做18禁了.....可能臺灣做左禁槍了,有錯請指教
諗諗下又好似係
作者: 2slow    時間: 7-10-2016 11:51

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 7-10-2016 11:43 發表

我無計劃買,我當宅是升級版的tanaka m870
手頭上無tanaka 可對比, tim兄意思係佢內件及設計抄tanaka?
作者: safety_tim2003    時間: 7-10-2016 11:54     標題: 回覆 40# 的帖子

師兄,我曾經有過日本個支,我指理念上罷
作者: safety_tim2003    時間: 7-10-2016 11:56

個人而言,想這槍長玩長有,有些地方Low Profile有好處的

作者: gainax    時間: 7-10-2016 11:59

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2016 10:12 發表

無錯呀凹兄, 支野本身係跟Dominion Arms的Grizzly造的,
上網check過下Grizzly係仿雷明登870, 本身就係clone...

marking只可以跟Grizzly的了
https://www.youtube.com/watch?v=8tQE9ggPVzo
仲以為有鍋氣有望跌價
個樣唔留心睇都分唔到,做REM字我覺得無乜所謂
作者: 2slow    時間: 7-10-2016 12:00

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 7-10-2016 11:56 發表
個人而言,想這槍長玩長有,有些地方Low Profile有好處的
明白了
作者: gainax    時間: 7-10-2016 12:13

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 7-10-2016 10:45 發表

咁細力?

真係善良之槍..

不過大家都要明, 始終我地唔係玩真槍,呢支已經係全鋼,  不能要求到佢同真的一樣,  
要入到真數, 就好似APS咁, 不能全鋼

否則呢支嘢會成為危險武器, 到時惡勢力人士 ...
唔明D人想要求玩具入面100%尺吋做到珍為乜, 無彈比你全珍零件都冇用,彈先係關鍵唔係本體
上網下載張圖紙CNC支野出黎容乜易? 玩具就係玩具射唔到R彈
存心改上網下載張圖紙CNC支野出黎易過玩具改啦
作者: Dave    時間: 7-10-2016 12:17

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2016 11:34 發表

最大影響其實係個連花杯,令APS 開火至出槍口都食到啖氣,
如果唔用連花杯直接開火 ( 試過 ) ,射程大概有1.5 米
如果PPS / D 系統要改12 發子彈或以上,工程十分浩大。
作者: 怒人甲    時間: 7-10-2016 12:19

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2016 10:06 發表

打game 可以遠程狙擊
作者: 2slow    時間: 7-10-2016 12:21

引用:
原帖由 jn_jona 於 6-10-2016 17:20 發表
我仲以為尾批可以直上真品數野

即係一條pin固定trigger set?
另外師兄有冇aps彈或pps彈係手試試打唔打到?
尾托只需換粒縲絲就得
即係一條pin固定trigger set? 係
作者: 暈又暈    時間: 7-10-2016 12:29

引用:

O ring hold彈應該可以接受掛? 40mm 玩具榴彈都係咁
比較擔心係果1M射程就算改到都唔知夠唔夠用,唔係話入到top gas咩
作者: gainax    時間: 7-10-2016 13:08

一米射程? 馬記boys力都廿米喎 , 係指準度定射程? 田中狂牛彈都起碼十米
作者: loveless    時間: 7-10-2016 13:14

引用:
原帖由 gainax 於 7-10-2016 13:08 發表
一米射程? 馬記boys力都廿米喎 , 係指準度定射程? 田中狂牛彈都起碼十米
一米射程係指淨彈殼冇管....

edit: 我應該係睇及講錯o左

作者: gainax    時間: 7-10-2016 13:19     標題: 回覆 51# 的帖子

以為講支野原裝得一米射程
拆走條內管原意其實係為乜?
作者: safety_tim2003    時間: 7-10-2016 13:24     標題: 回覆 52# 的帖子

可能拍戲用....順手拎去玩
作者: loveless    時間: 7-10-2016 13:26

引用:
原帖由 gainax 於 7-10-2016 13:19 發表
以為講支野原裝得一米射程
拆走條內管原意其實係為乜?
因為前文後理講緊o個shell...

作者: gainax    時間: 7-10-2016 13:30     標題: 回覆 53# 的帖子

其實想冇內管不如直接玩APX系統唔係仲簡單?
作者: loveless    時間: 7-10-2016 13:33

引用:
原帖由 gainax 於 7-10-2016 13:30 發表
其實想冇內管不如直接玩APX系統唔係仲簡單?
鋼APX入場要萬中o麻...
作者: gainax    時間: 7-10-2016 13:37     標題: 回覆 54# 的帖子

我見講殼叉topgas得一米力有D驚, 原來係計冇內管直接打咁得一米射程好正常
之前唔係話DM870 D殼打TOPgas?會出多個殼專打co2? 而家原裝殼For co2? 好混亂
作者: gainax    時間: 7-10-2016 13:41     標題: 回覆 56# 的帖子

有內管唔係好過冇內管?  冇內管原意係想打APX個種彈殼?
個種設計連底蓋同面蓋都射埋出黎要執,個人唔識欣賞...
作者: channet    時間: 7-10-2016 13:51

引用:
原帖由 gainax 於 7-10-2016 13:41 發表
睇你用咩角度, 有內管就力度射程都會大大提升,但彈數會有限制, 最多一殼六飛. APX個種冇內管就加大彈量, 做到真係散彈效果, 但射程十米已經頂盡。 等價交換睇你想點

作者: loveless    時間: 7-10-2016 13:52

引用:
原帖由 gainax 於 7-10-2016 13:41 發表
我諗問10個有11個會答APX系統殼煩但好feel得多..
作者: channet    時間: 7-10-2016 13:57

引用:
原帖由 loveless 於 7-10-2016 13:52 發表

庇護工場式上彈
作者: safety_tim2003    時間: 7-10-2016 13:58

引用:
原帖由 loveless 於 7-10-2016 13:52 發表

所以十一月左右出新彈....
作者: gainax    時間: 7-10-2016 14:01     標題: 回覆 59# 的帖子

我會簡實用性行先畢竟係玩具...
作者: 2slow    時間: 7-10-2016 14:02

引用:
原帖由 gainax 於 7-10-2016 13:37 發表
我見講殼叉topgas得一米力有D驚, 原來係計冇內管直接打咁得一米射程好正常
之前唔係話DM870 D殼打TOPgas?會出多個殼專打co2? 而家原裝殼For co2? 好混亂
補充返少少資料先
原槍跟的紅色cnc彈係比co2用only,
因為14樓怒人甲兄問可否用topgas所以我先試下je.
得出答案就係射程只得1米左右 (co2彈入topgas, 3粒bb)

預定的買家會送多兩粒topgas彈, 但要月中先有貨
作者: loveless    時間: 7-10-2016 14:03

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 7-10-2016 13:58 發表

所以十一月左右出新彈....
o個o個都係o甘講既?.. 新管新殼...o甘揾呀水買第一水呀?
作者: gainax    時間: 7-10-2016 14:08     標題: 回覆 60# 的帖子

個種叉氣組裝粒殼已經費時,再諗射完要執蓋我舉白旗
唔落場自HI都還好,其實落場係咪唔要D蓋當消耗品?
作者: gainax    時間: 7-10-2016 14:10     標題: 回覆 64# 的帖子

明白...
咁等gas殼
作者: ~~方~~    時間: 7-10-2016 14:14

引用:
原帖由 channet 於 7-10-2016 13:51 發表

睇你用咩角度, 有內管就力度射程都會大大提升,但彈數會有限制, 最多一殼六飛. APX個種冇內管就加大彈量, 做到真係散彈效果, 但射程十米已經頂盡。 等價交換睇你想點
齋內管射程未必多好多, pps 果支係有內管之餘仲有埋hopup
試過用紫shell 打1粒0.3, 起碼飛40 米
不過頹在隨時過火
但如果load 6 粒, 射程又會暴跌

如果要散...真係要買幾包唔同重量既豆撈黎用
作者: safety_tim2003    時間: 7-10-2016 14:19     標題: 回覆 65# 的帖子

我會落場打比賽,所以個人在使用上會俾少少方向自己:落場堅打比賽用番之前出的(因為用魚缸charge出power好好多),新彈照買當操槍用,直至之前的唔出罷

前蓋紙通常唔要,隻蓮花杯我會執番再用,分分鐘執多左下次用(偷笑)

支槍以什麼都不做的性價比是高的.....問題是處理防鏽、上色支出金錢都幾大,所以唔買
作者: ayaka    時間: 7-10-2016 14:20

個人覺得行有HOP內管 + TOPGAS + 6粒BB最好
彈量夠, 射程夠, 又方便

其實DM用唔用到PPS殼呢?
作者: gainax    時間: 7-10-2016 14:20

引用:
原帖由 ~~方~~ 於 7-10-2016 14:14 發表

齋內管射程未必多好多, pps 果支係有內管之餘仲有埋hopup
試過用紫shell 打1粒0.3, 起碼飛40 米
不過頹在隨時過火
但如果load 6 粒, 射程又會暴跌

如果要散...真係要買幾包唔同重量既豆撈黎用
40米咁多? 入三粒唔知打唔打到25m?
我既目標想呢支打GAS殻,三粒打到25m玩CQB都夠,畢竟呢D跳殻槍玩操作feel多過玩性能
作者: safety_tim2003    時間: 7-10-2016 14:21     標題: 回覆 68# 的帖子

真槍有chok去調節子彈「鄺」散範圍,玩具槍用彈量同重量去就.....馬記或A記都合用
作者: gainax    時間: 7-10-2016 14:24     標題: 回覆 69# 的帖子

APX既發射彈量都係優點, 各有各好
作者: 2slow    時間: 7-10-2016 14:24

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 7-10-2016 14:19 發表
我會落場打比賽,所以個人在使用上會俾少少方向自己:落場堅打比賽用番之前出的(因為用魚缸charge出power好好多),新彈照買當操槍用,直至之前的唔出罷

前蓋紙通常唔要,隻蓮花杯我會執番再用,分分鐘執多左下次 ...
請問A記舊版可否用新彈??
作者: Dave    時間: 7-10-2016 14:26

引用:
原帖由 gainax 於 7-10-2016 14:20 發表

40米咁多? 入三粒唔知打唔打到25m?
我既目標想呢支打GAS殻,三粒打到25m玩CQB都夠,畢竟呢D跳殻槍玩操作feel多過玩性能
個HAMMER 直接影響出氣量直接影響火力,當時用原裝膠殼 ( XM26 ) ,打1 粒0.2 大概0.9,打3 粒大概0.4 ,用TOPGAS
作者: Dave    時間: 7-10-2016 14:29

引用:
原帖由 2slow 於 7-10-2016 14:24 發表

請問A記舊版可否用新彈??
如是說之前台灣防改的措施,
睇網上圖片,新彈個底火肥左很多,舊版的幼撞針可以打得響新彈,
相反新BOLT 打不響舊彈

作者: safety_tim2003    時間: 7-10-2016 14:32     標題: 回覆 74# 的帖子

照fb帖子所見,只是改左入氣方法(與新個支相似),其餘部件不改...同時會出埋义氣缸,據了解每隻可charge彈66次左右

另有一款只俾臺灣用,彈底同bolt都改左,無左撞針的樣式
作者: safety_tim2003    時間: 7-10-2016 14:33     標題: 回覆 76# 的帖子

個款好似俾臺灣用的
作者: Dave    時間: 7-10-2016 14:34

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 7-10-2016 14:33 發表
個款好似俾臺灣用的
YES ,避規用彈
作者: safety_tim2003    時間: 7-10-2016 14:36     標題: 回覆 79# 的帖子

我緊張悶因爲影響日後打比賽的安排
作者: 2slow    時間: 7-10-2016 14:57

引用:
原帖由 safety_tim2003 於 7-10-2016 14:32 發表
照fb帖子所見,只是改左入氣方法(與新個支相似),其餘部件不改...同時會出埋
香港玩家真幸福

作者: Dave    時間: 7-10-2016 15:38

新叉氣方法真好,舊方法唔係唔好,亦花不多時間,只係解lock 時有時會噴番哂出黎
作者: rik-rok    時間: 7-10-2016 16:12

引用:
原帖由 ayaka 於 7-10-2016 14:20 發表
個人覺得行有HOP內管 + TOPGAS + 6粒BB最好
彈量夠, 射程夠, 又方便

其實DM用唔用到PPS殼呢?
試過用橙色膠彈殼,可以玩單粒上膛,退彈殼,
鎚打到彈殼有氣出,但未入BB彈試。

彈殼邊大左,推唔到入彈管,所以只玩到單粒跳殼。
作者: ayaka    時間: 7-10-2016 16:43

引用:
原帖由 rik-rok 於 7-10-2016 16:12 發表

thank you師兄
作者: jyannu    時間: 12-10-2016 17:24

作者: 暈又暈    時間: 12-10-2016 20:09

引用:
原帖由 rik-rok 於 7-10-2016 16:12 發表

咁執一執彈邊可能有機喎
唔知dominator彈殼入PPS系統又打唔打到?
作者: PMX    時間: 12-10-2016 23:36

始終買唔落手住,等埋top gas 殼再睇下
作者: rik-rok    時間: 13-10-2016 10:22

引用:
原帖由 暈又暈 於 12-10-2016 20:09 發表

咁執一執彈邊可能有機喎
唔知dominator彈殼入PPS系統又打唔打到?
唔肯定dominator彈殼得唔得,不過唔會試。
PPS之前成日jam彈,主因都係粒彈殼跌得多,殼邊位變形細左直徑。
膠殼銅皮殼邊軟,最容易跌變形,好快就出現jam彈。
所以好多師兄,話用CO2紫殼有改善,因紫殼邊位係CNC車出黎硬D耐用D。
或屈下頂彈殼果兩條彈片,改善彈殼卡死係彈倉問題。

依家dominator彈殼本身已經細左直徑,係PPS jam彈機會極大。
作者: gainax    時間: 15-10-2016 16:49

最近揸過實物, 質感同市面常見既870唔同比較偏灰色
同埋感覺上眼見好似幼身D,唔知係味以前D870大左?
同埋個管個Toy刻字好明顯。。。暫時未有太大衝動
作者: safety_tim2003    時間: 15-10-2016 17:04     標題: 回覆 89# 的帖子

某些國家一刻"Toy"就會驗得更嚴謹
作者: gainax    時間: 15-10-2016 17:09     標題: 回覆 90# 的帖子

有D哂左條靚管  整體都幾靚仔唔係焗漆個種肉,但大大個Toy。。
作者: mbuddy    時間: 24-10-2016 22:30

鋼bolt好吸引
作者: 老兵    時間: 29-10-2016 00:12

唔知幾時先有gas彈殼出呢?
作者: kornhill401    時間: 29-10-2016 14:14

引用:
原帖由 mbuddy 於 24-10-2016 22:30 發表
鋼bolt好吸引
當年apx隻鋼bolt都要$18xx
作者: 辰料戍    時間: 28-2-2017 20:19

原廠出左隻新縠一粒4飛
作者: 暈又暈    時間: 1-3-2017 00:34

似乎原廠終於出了
www.dominatorinternational.com/accessories/dominatortm-12-gauge-gas-shotgun-shells-package-4-shells-unit.html
雖然出左係好事,但小弟有點失望
外觀就咁睇源自tanaka系統,走不出柜柜,小弟之前仲估計會沿用co2彈殼果種設計,而家咁樣做超越唔到前人了
只裝4發都幾雞肋,彈殼應該去買原廠4發定係外廠疑似有鑊氣6發?小弟沒實際接觸過,難度6發彈殼有缺陷?
作者: waierty    時間: 19-9-2017 01:21

想知有無殼袋岩用?
作者: sealsman    時間: 19-9-2017 01:38

引用:
原帖由 waierty 於 19-9-2017 01:21 發表
想知有無殼袋岩用?
珍品大把啦
作者: 48191    時間: 19-9-2017 07:51

Brass catcher? 醫悲大把喇......
引用:
原帖由 waierty 於 19-9-2017 01:21 發表
想知有無殼袋岩用?

作者: mathewlau1221    時間: 10-1-2019 10:01     標題: 回覆 29# 的帖子

姐係打topgas要用番gas彈殼

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0