標題: [VFC] 災情!! VFC SR25 嚴重災情, 爆bolt [打印本頁]

作者: dogjumpjump    時間: 8-10-2016 00:30     標題: 災情!! VFC SR25 嚴重災情, 爆bolt

上星期, 射擊其間發現掉了這個碎片

想了很久都知從何而來.
今日拆解看看, 發現原來, bolt頂假GAS管漏了一粒螺絲, 只找到一個, 打得多, 那個固定位置變型, 連另一粒螺粒也鬆了, 整個bOLT頂爆了,

太失望了, 而家要成份Bolt換, 又無零件, 正向VFC投訴

各位槍主, 掉緊快點檢查一下, 由其有連射問題的朋友, 說不定有關連

圖片附件: 檔案_001 (1).jpg (8-10-2016 00:30, 63.84 KB) / 該附件被下載次數 338

圖片附件: 檔案_000 (3).jpg (8-10-2016 00:30, 63.22 KB) / 該附件被下載次數 472

作者: Thanato.S    時間: 8-10-2016 01:25

女火金從來都係金玉其外
mp5 ump g36 有邊支唔係中伏?
連最多廠出既m4都出到而家2015版先見得下人
等下啦
白老鼠係咁架啦
佢地支m4咪一樣改黎改去改左5 6年先有而家2015版
咪等多5 6 年囉
作者: gainax    時間: 8-10-2016 01:31

都up用鋼煲好過,一係平D用返亞鉛未聽過M4同417出事
作者: gainax    時間: 8-10-2016 01:35

引用:
原帖由 Thanato.S 於 8-10-2016 01:25 發表
女火金從來都係金玉其外
mp5 ump g36 有邊支唔係中伏?
連最多廠出既m4都出到而家2015版先見得下人
等下啦
白老鼠係咁架啦
佢地支m4咪一樣改黎改去改左5 6年先有而家2015版
咪等多5 6 年囉
照我睇除左馬記鍋氣少D有邊間冇野
要列鍋氣清單我驚你地除左馬記唔敢玩
作者: ~~方~~    時間: 8-10-2016 01:42

照計E個位用途只係guide 住條bolt carrier係charging handle 條凹位度行, 應該唔駛點受力

但係都搞成咁, 鋁BOLT D 耐用度真係....
作者: ~~方~~    時間: 8-10-2016 01:43

引用:
原帖由 gainax 於 8-10-2016 01:31 發表
都up用鋼煲好過,一係平D用返亞鉛未聽過M4同417出事
明明可以好簡單...一條啞鉛過, 但佢係都要搞到咁複雜, 又鋁又配重

不過講開鋁bolt 豬皮果d應該粉碎得仲快
作者: Thanato.S    時間: 8-10-2016 01:59

引用:
原帖由 gainax 於 8-10-2016 01:35 發表

照我睇除左馬記鍋氣少D有邊間冇野
要列鍋氣清單我驚你地除左馬記唔敢玩
基本上每間廠出新gbb都有一定災情
馬記m4我都仲觀望緊
但你睇下女火金
真係一個跌錢旋渦黎
我最記得MP5個期d人日x夜x
最後比我們出個支MP5 Ko左
作者: jn_jona    時間: 8-10-2016 02:01

條bolt係6061?
好似話亞鉛硬過6061
7075應該會好d

我都想我們出762 ar ko佢
作者: Thanato.S    時間: 8-10-2016 02:03

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-10-2016 02:01 發表
條bolt係6061?
好似話亞鉛硬過6061
7075應該會好d

我都想我們出762 ar ko佢
亞鉛硬過6061
作者: gainax    時間: 8-10-2016 02:07     標題: 回覆 6# 的帖子

佢好似要就飛機檔片安裝所以要做分體式導氣管口,
一體實堅固過分體, 睇返爛個度個位咁薄上縲絲上實D都驚擰裂
同WA擋片位一樣,只要個位做返加大面積減少擋片尺吋咁個強度即刻好好多,

井記煲都係分體式導氣管口,但佢用兩粒細機米上實唔同v記用粗縲絲上實, 咁面積大左強度加大自然無問題,由於導氣口唔受力靠煲頭撞槍膛,咁分體式都無影響可以參考#記 定v記導氣口設計到會受力?
作者: goodsmile    時間: 8-10-2016 02:09

引用:
原帖由 Thanato.S 於 8-10-2016 01:59 發表

基本上每間廠出新gbb都有一定災情
馬記m4我都仲觀望緊
但你睇下女火金
真係一個跌錢旋渦黎
我最記得MP5個期d人日x夜x
最後比我們出個支MP5 Ko左
我們支MP5一様有打壞野
作者: jn_jona    時間: 8-10-2016 02:12

引用:
原帖由 Thanato.S 於 8-10-2016 02:03 發表

亞鉛硬過6061
6061係軟而韌
亞鉛係硬而脆

實際數據我就無啦 有待其他師兄指正
作者: MG-42    時間: 8-10-2016 02:25

作者: gainax    時間: 8-10-2016 02:30     標題: 回覆 7# 的帖子

馬記M4都有鍋氣,我買返來第一夾已經冇煲Lock
但鍋氣真係最少要搞既地方比較易, 其他個D唔係爆身爆件各種唔順就係漏氣Jam彈升龍拳, 所以比較上黎馬記就安心好多架嗱
以前D女火金明顯係未如理想, 我們個支追住佢黎出實好過佢,
唔排除未來出MP 5v2又打擊返我們
作者: gainax    時間: 8-10-2016 02:36     標題: 回覆 12# 的帖子

真正cnc 6061實好過亞鉛粉合金(鋅)多多聲,但玩具成日up6061係咪就無人知, 玩具成日up7075都聽唔少
作者: jn_jona    時間: 8-10-2016 03:31

引用:
原帖由 gainax 於 8-10-2016 02:36 發表
真正cnc 6061實好過亞鉛粉合金(鋅)多多聲,但玩具成日up6061係咪就無人知, 玩具成日up7075都聽唔少
6061多數都係slide用多
sd既6061 同韓國仔既6061都係兩個級數
作者: Thanato.S    時間: 8-10-2016 04:28

引用:
原帖由 gainax 於 8-10-2016 02:30 發表
馬記M4都有鍋氣,我買返來第一夾已經冇煲Lock
但鍋氣真係最少要搞既地方比較易, 其他個D唔係爆身爆件各種唔順就係漏氣Jam彈升龍拳, 所以比較上黎馬記就安心好多架嗱
以前D女火金明顯係未如理想, 我們 ...
一定會
跟本而家台灣兩大廠都係玩緊呢套

一邊係用料垃圾迫你買補品/迫你買番原廠件
強行將d件變成消耗品

另一邊係是是但但整左支野出黎先
之後由玩家比錢做埋測試
再經廠睇下有冇得搞
有得搞就好似m4咁
一年改少少改少少 吱牙膏式改良
冇得搞即係Mp5 g36個d就等出ver 2
不過出完係咪真係得就等玩家比錢測試
無限loop
反正d人大把錢

作者: Thanato.S    時間: 8-10-2016 04:39

引用:
原帖由 goodsmile 於 8-10-2016 02:09 發表

我們支MP5一様有打壞野
打壞野事少
最少有得換

女火金早期個批係連打都打唔到變晒滅火槍

https://www.youtube.com/watch?v=LzRvG6BYPrQ
作者: Epxaiual    時間: 8-10-2016 05:57

其實我覺得鑊氣同缺憾要分開計。
我個人認為好似各廠牌m4 GBB打打下個後定都唔太暢順需要執執尼d叫鑊氣.
而直接令槍枝無法運作或者一定要更換零件無辦法自己執既叫缺憾.
我硬係覺得女金火既缺憾好似比其他廠多.....
而且經過mp5 一定要換crusader補品一事後對女金火槍枝的缺憾究竟係唔係人為既抱有極大疑問.
作者: gainax    時間: 8-10-2016 07:18     標題: 回覆 16# 的帖子

所以而家唔信乜乜用料講到幾好幾好,執個時磨過咪知
作者: gainax    時間: 8-10-2016 07:42     標題: 回覆 17# 的帖子

老實講我唔信測試個時試唔出鍋氣 ,正常大量生產都會拎出貨既抽查,
將量產抽樣打到自然爛已經知壽命同將會有乜鍋氣出現,馬記直頭入盒前會試埋射程所以點解Qc特別好, 不過都唔要求咁多少D鍋氣已經好
成日改版味將測試交比玩家 或者商機 有時做一支唔易壞既玩具係唔難, 但幾年都唔壞咁商家係味唔洗揾食 而家D電話就係例子啦
作者: JFCP    時間: 8-10-2016 07:57

玩邊家的gbb都預咗要跌錢啦!多定小而已!
作者: gainax    時間: 8-10-2016 08:22

引用:
原帖由 Epxaiual 於 8-10-2016 05:57 發表
其實我覺得鑊氣同缺憾要分開計。
我個人認為好似各廠牌m4 GBB打打下個後定都唔太暢順需要執執尼d叫鑊氣.
而直接令槍枝無法運作或者一定要更換零件無辦法自己執既叫缺憾.
我硬係覺得女金火既缺憾好似比其他廠多... ...
師兄鍋氣係暗號黎...
至於鍋氣連馬記MP7 G18當年都快爆飛機爆滑架,我相信係遲定早有鍋氣..
早發現還好有計傾, 一陣玩多排先知就係變左用家問題 ,爆身係有撞過,爆煲爆件漏氣係用紅氣
呢個年頭第一水特別係GBB冇鋼件我只玩馬記
作者: Ben_9413    時間: 8-10-2016 08:58

引用:
原帖由 gainax 於 2016-10-8 08:22 發表

師兄鍋氣係暗號黎...
至於鍋氣連馬記MP7 G18當年都快爆飛機爆滑架,我相信係遲定早有鍋氣..
早發現還好有計傾, 一陣玩多排先知就係變左用家問題 ,爆身係有撞過,爆煲爆件漏氣係用紅氣
呢個年頭第一水特別 ...
個主題....寺廟有好多, 每間都可能有方丈
作者: 怒人甲    時間: 8-10-2016 09:00

引用:
原帖由 Thanato.S 於 8-10-2016 04:39 發表

打壞野事少
最少有得換

https://www.youtube.com/watch?v=LzRvG6BYPrQ
Jam 珠重拉bolt 唔退匣,退匣又唔check 有冇清彈咪再jam 囉⋯
作者: gainax    時間: 8-10-2016 09:02     標題: 回覆 24# 的帖子

所以要暗號暗語...  近期有三叔碌7
作者: gainax    時間: 8-10-2016 09:07

引用:
原帖由 Thanato.S 於 8-10-2016 04:39 發表

打壞野事少
最少有得換

當年初出個D系列第一水無謂提, 玩過既都明白
作者: JBL    時間: 8-10-2016 12:17

作者: gainax    時間: 8-10-2016 12:49

唔係鎖飛機檔片個鏍絲甩, 而係導氣管鏍牙基座爛
如果導氣座會撞到回氣管而受撞擊力,咁因分體式基座又單薄震斷唔出奇
但V記唔係導氣管座唔受撞擊力只係當固定軌道?  即成條煲只有最前面煲皮撞槍膛,導氣座頭部位掂唔到零件

唔通導氣位當固定軌道唔受撞擊力都震斷鏍牙基座? 唔明白

圖片附件: 679679.jpg (8-10-2016 12:49, 45.02 KB) / 該附件被下載次數 197

圖片附件: ZPARTS-006-3L.jpg (8-10-2016 12:49, 32.5 KB) / 該附件被下載次數 174

作者: alvin155    時間: 8-10-2016 13:08

睇完搞到我快D走去檢查支417,話曬同一隻飛機
作者: dogjumpjump    時間: 8-10-2016 14:05

引用:
原帖由 JBL 於 8-10-2016 12:17 發表
樓主呢一個災情係V記所有M系槍既通病,如果有經驗玩之前落鏍絲膠就平安一世,所以樓主應該係第一次玩V記M系槍,無I計。
就係太天真咁唔打開逐件check. 那貴籏艦級無理由咁流

但就係咁流落。所以好快就打到受唔到力離晒位

死啦。如果vfc唔肯換bolt. 都唔知邊度可買返個bolt

作者: JBL    時間: 8-10-2016 14:22

作者: goodsmile    時間: 8-10-2016 14:30

DEL
作者: goodsmile    時間: 8-10-2016 14:30

引用:
原帖由 JBL 於 8-10-2016 14:22 發表

BOlT一定唔肯換比你,要你比錢買,但最大煲係佢地唔會覆你E貓,我同V記直接訂零件幾年多一向快靚正無事,但上年至從WXC詐佢地型話咁樣直接寄零件黎HK會影响佢地本地生意之後,V記就開始完全唔覆HK用家既E貓以 ...
同樣售後方式係18樓 SF(大中華區代理)都係咁,
有咩維修要經佢地,夾硬比(代理)抽水,
作者: Opica    時間: 8-10-2016 14:51

Cxw好似訂到v記野

或者揾人台灣代購。。。
作者: SHESHECHOCHO    時間: 8-10-2016 15:00     標題: 回覆 14# 的帖子

師兄支馬記M4洗1舊水换過憤怒槍嘅bolt lock lever,包解決!
作者: dogjumpjump    時間: 8-10-2016 15:56

引用:
原帖由 goodsmile 於 8-10-2016 14:30 發表

同樣售後方式係18樓 SF(大中華區代理)都係咁,
有咩維修要經佢地,夾硬比(代理)抽水,
搵WXX等於唔洗整, 有排都到唔到貨..
唯有搵其他途徑幫下手
作者: MG-42    時間: 8-10-2016 16:37

作者: Thanato.S    時間: 8-10-2016 16:37

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 8-10-2016 14:05 發表

就係太天真咁唔打開逐件check. 那貴籏艦級無理由咁流

但就係咁流落。所以好快就打到受唔到力離晒位

死啦。如果vfc唔肯換bolt. 都唔知邊度可買返個bolt
呢個就係點解我話女火金 係金玉其外

當年比人日媽夜媽既MP5一樣
一支MP5SD賣到差唔多4000既價錢
可以試槍個時己經清唔到
之於仲有咁多人肯跌錢
我都只可以講句
有錢就是任性
作者: MG-42    時間: 8-10-2016 16:58

作者: FBC1    時間: 8-10-2016 17:11

有錢就係任性. 我都想任性吓.
作者: vgrdragon1    時間: 8-10-2016 17:36

親身經歷。

我自己把V牌MP5今年2016年年初買,三隻mag之中,其中一隻mag上槍會Jam或者做左Fire Extinguisher,其他兩隻正常可以清匣。一直玩到而家,終於有問題個隻Mag無端端又磨合到OK番。

最初第一次攞呢把V牌MP5落場都俾佢跣到直一直,非常唔可靠。但同一把槍而家玩玩下又順左好精神。不過我知我呢把係2016年生產又已經改善左。
作者: Thanato.S    時間: 8-10-2016 17:50

回上面

前人種樹 後人乘涼
問題係次次買新出既都比人叫左去種樹
最神奇係次次種樹個班都仲會一直種落去
真係要向呢d人致敬
以上絕無貶意
因為我都識有人係以解決問題為樂
但廠有咁多資源
咁多測試機器
唔通真係冇測試過就推出市場?
最簡單開廠整產品
你都會試下產品壽命掛
大量生產前點都會有DEMO測試掛
點解每一次新產品買家都係做白老鼠?
點解咁耐以黎都唔改進?
定係呢d "補品" "初版" "頭幾水"  根本係一早已經預定好既賺錢工具

作者: dogjumpjump    時間: 8-10-2016 18:34

如廠家肯每個bolt頂螺絲加啲螺絲膠。就唔會搞到咁
或佢明顯地提下用家自己加。我都唔介意

其實好簡單的事

長遠點都要買返個bolt
而家急救我諗緊係原有位置自己鑽返個螺絲孔再dup返牙
成功再通知各位

作者: jn_jona    時間: 8-10-2016 18:53

引用:
原帖由 dogjumpjump 於 8-10-2016 18:34 發表
如廠家肯每個bolt頂螺絲加啲螺絲膠。就唔會搞到咁
或佢明顯地提下用家自己加。我都唔介意

其實好簡單的事

長遠點都要買返個bolt
而家急救我諗緊係原有位置自己鑽返個螺絲孔再dup返牙
成功再通知各位
6千幾蚊枝槍 砌果時落兩滴螺絲膠唔係好過份嘛
台灣之光永遠超越唔到日本仔就係因為太求奇
作者: Thanato.S    時間: 8-10-2016 19:23

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-10-2016 18:53 發表

6千幾蚊枝槍 砌果時落兩滴螺絲膠唔係好過份嘛
台灣之光永遠超越唔到日本仔就係因為太求奇
可能係另類賺錢工具呢
100支槍唔上膠
總有幾支打爆
又賺多幾份bolt錢
要知而家得佢廠有bolt
一支賣你1000你都要買啦
作者: gainax    時間: 8-10-2016 20:10     標題: 回覆 36# 的帖子

唔關支槍事,係隻夾頂桿條彈弓原本設計太軟甩左冇煲lock,
而家換返彈弓精神爽利 呢Ddiy比起執槍易啦
作者: gainax    時間: 8-10-2016 20:36

其實係唔係痴死縲絲就OK。比我會痴死而家個一粒睇睇情況先反正都爛左,一陣買支新又來就。。
作者: 狂人    時間: 8-10-2016 20:45

引用:
原帖由 JBL 於 8-10-2016 14:22 發表

BOlT一定唔肯換比你,要你比錢買,但最大煲係佢地唔會覆你E貓,我同V記直接訂零件幾年多一向快靚正無事,但上年至從WXC詐佢地型話咁樣直接寄零件黎HK會影响佢地本地生意之後,V記就開始完全唔覆HK用家既E貓以 ...
小弟把SR25又甩pin又連發,發電郵比V記,音訊全無。
作為一間國際知名既公司,生產既旗艦級產品、售後服務、香港代理質素,完全令人失望。
吹得幾勁都無用,要追過日本廠,暫時無咁既可能。

作者: JBL    時間: 8-10-2016 20:51

作者: JBL    時間: 8-10-2016 20:53

作者: MG-42    時間: 8-10-2016 21:05

作者: gainax    時間: 8-10-2016 21:24     標題: 回覆 51# 的帖子

我意思係痴到佢實一實唔係焊死,唔痴死淨係縲絲上膠一陣甩出黎炒左整衰其他件
作者: gainax    時間: 8-10-2016 21:31

引用:
原帖由 MG-42 於 8-10-2016 21:05 發表

唔同方向... 而且日本出到呢D外觀用料又要性能好點都要1萬... 到時你都係買番VFC執 今時今日你比三千幾買枝次世代都重係用緊亞鉛金屬件...重要新槍D亞鉛已經甩甩地油 最後大家都係小住繼續買VFC.. 唔洗 ...
PTvv有版睇,打得用料好像真,多謝l0k仲要自己砌無marking 想要鍛身全刻字加多10k就差唔多 ,
最後追用料追質感都係玩返港台算
作者: happypony    時間: 8-10-2016 22:55

係呀馬記真係冇得彈咁米等馬記出g36,ak,sr25,hk416,417,p90,aug,.308,scar......先買law
不過近排見到有條偷輕bolt片比馬記用話原裝成月bolt lock唔到,唔知係唔係真.
作者: gainax    時間: 8-10-2016 23:27

馬記出只係比較穩陣之選,性能又係最好個班,但缺點實有排等之餘又亞鉛又玩具feel,所以味其它廠仲可以佔市場,
如果馬記做盡一年兩支又睇得又打得又唔貴其他廠仲洗撈
佢只係賣日本一年一支再食老本型號都揾夠,幾遲出都好咪一樣個個換系統睇日本仔反應都知 所以味唔同其他廠直接競爭爭市場,如果大家比心機D做可以無視佢出乜,AEG都反轉局面冇幾多人玩馬記
作者: stevenyu2000    時間: 9-10-2016 00:31

引用:
原帖由 happypony 於 8-10-2016 22:55 發表
係呀馬記真係冇得彈咁米等馬記出g36,ak,sr25,hk416,417,p90,aug,.308,scar......先買law
不過近排見到有條偷輕bolt片比馬記用話原裝成月bolt lock唔到,唔知係唔係真.
馬記bolt lock唔到唔關槍事,係匣! 一滴AA膠攪掂。 完全唔明偷輕bolt lock 片有咩用
作者: stevenyu2000    時間: 9-10-2016 00:34

引用:
原帖由 gainax 於 8-10-2016 23:27 發表
馬記出只係比較穩陣之選,性能又係最好個班,但缺點實有排等之餘又亞鉛又玩具feel,所以味其它廠仲可以佔市場,
如果馬記做盡一年兩支又睇得又打得又唔貴其他廠仲洗撈
佢只係賣日本一年一支再食老本型號都揾夠 ...
馬記等左一年先出支cqbr,頂!换條短管咋。 出下416哩D類M4都好呀
作者: Thanato.S    時間: 9-10-2016 00:35

引用:
原帖由 stevenyu2000 於 9-10-2016 00:31 發表

馬記bolt lock唔到唔關槍事,係匣! 一滴AA膠攪掂。 完全唔明偷輕bolt lock 片有咩用
so far 性能滿意嗎?

KWA MEGA 同 MARUI 爭扎中
作者: gainax    時間: 9-10-2016 00:53     標題: 回覆 58# 的帖子

人地有貨唔急慢慢出 ,呢D熱門又有版權既型號有錢揾九成有,
到時出416味又個個轉。。
作者: gainax    時間: 9-10-2016 00:55

引用:
原帖由 Thanato.S 於 9-10-2016 00:35 發表

09年系統vs15年
作者: Thanato.S    時間: 9-10-2016 02:03

引用:
原帖由 gainax 於 9-10-2016 00:55 發表

09年系統vs15年
不一定
KWA的AR15到而家都好多人用
尤其係2gun 3gun有一堆fans
某知名shooter都係用緊kwa
作者: gainax    時間: 9-10-2016 02:56     標題: 回覆 62# 的帖子

原裝馬記100分實好過其他系統,以我玩過打過市面主流系統所知原裝都係60至80分,
但改上黎就唔一定馬記顯眼比其他好,主要睇改唔改得好,
不過要比改既話馬記都有得改 , 所以主力玩性能首選都係馬記無走雞架嗱。佢地set好玩熟哂夠用唔轉都唔奇, 係wargame落大場先對性能要求特别大
作者: stevenyu2000    時間: 9-10-2016 11:25

引用:
原帖由 Thanato.S 於 9-10-2016 00:35 發表

No KWA , cannot compare.
但馬記係可以做到新槍即可落場,準度,連射性能,grouing 同可靠度我都好滿意。
而另一樣馬記比其他好係可用8kg gas (134a) , 即係可以 1J 8kg for cqb , 1.4J 12kg for out door 而唔使改

有興趣marui m4可以返去 marui m4 個post度傾
作者: gainax    時間: 9-10-2016 12:14

KW@ MEGA 14F有試打, 已經比人打順哂我都唔覺比馬記新槍爽, 可能鋼煲太重
馬記個ROF連射性能太好其它系統原裝唔改冇得比較,加上原裝馬記準度超班冬天氣化又好所以我比佢性能100滿分
KW@ 個人感覺原裝開箱最多75~80算唔錯水平, 不過我估可以改到90分,但馬記要改又可以拉開差距,
所以真心想追求極瑞性能,放棄像真放棄性價比(千五一支鋼煲,一堆鋼火控HOPUP未換),馬記係首選.
不過都係去返開箱個post傾
作者: 狂人    時間: 9-10-2016 12:56

引用:
原帖由 JBL 於 8-10-2016 20:51 發表

唔洗咁煩,拎上去比QRF整,佢應該幫到您...
已整好了
作者: alexmgjai    時間: 9-10-2016 13:08     標題: 回覆 59# 的帖子

我都買左meg@ arms 10.5寸版和馬記M4 GBB,論性能、準度和可靠性,馬記係最好
有次打2 gun 比賽,係高樓射擊20M 外的數個鐵靶(旁邊有大量no shoot靶),馬記做到絕不虛發
除非你追款式,馬記係鑊氣最少,性能最好的槍(以原裝計)
作者: gainax    時間: 9-10-2016 14:37

始終馬記呢支M4係捨棄像真專為實用而設計,再吸取咁多系統最後出既GBB系統,而仲要業界最大既廠性能實最好
有利必有弊缺點就係成支玩具feel無得改變加上改造成本貴,其它系統可以改造到像真同時高性能成本又唔貴,
可以改到點要睇個系統潛力同手工撘求.所以各有各市場,不過有馬記我都係推介玩馬記,原因係捷徑可以最快安心上場殺敵
作者: dogjumpjump    時間: 9-10-2016 15:05

引用:
原帖由 gainax 於 9-10-2016 14:37 發表
始終馬記呢支M4係捨棄像真專為實用而設計,再吸取咁多系統最後出既GBB系統,而仲要業界最大既廠性能實最好
有利必有弊缺點就係成支玩具feel無得改變加上改造成本貴,其它系統可以改造到像真同時高性能成本又唔貴,
...
我都希望馬記快D將Z 系統放係其他槍種, 真係十分放心打
作者: gainax    時間: 9-10-2016 15:29     標題: 回覆 69# 的帖子

馬記要出7.62GBB好似417/SR25呢幾年都冇希望, 就算出左價錢4千幾~5千冇走雞, 到最尾買齊補品實貴過而家支V記
仲要無配件跟玩鑄身...唔買補品打爛件等原廠亞鉛返貨長久計實做孤兒仔,可能到時又想玩返港台個D
真係針冇兩頭利,一係貴玩馬記,一係玩港台自己手工撘求, 我最想係有廠參考Z系統做多D殼賣, 咁就兩全其美
作者: Thanato.S    時間: 9-10-2016 18:49

引用:
原帖由 gainax 於 9-10-2016 15:29 發表
馬記要出7.62GBB好似417/SR25呢幾年都冇希望, 就算出左價錢4千幾~5千冇走雞, 到最尾買齊補品實貴過而家支V記
仲要無配件跟玩鑄身...唔買補品打爛件等原廠亞鉛返貨長久計實做孤兒仔,可能到時又想玩返港台個D ...
其實 d 補品 都好快出
15年12月第一水黎
而家已經出左
Bolt
飛機
Bolt stop 片

反而我想知 ZET 內件 易唔易爛
因為我見佢官方圖好似有好多彈弓同 pin 係個 housing到
作者: alexmgjai    時間: 9-10-2016 18:55     標題: 回覆 71# 的帖子

依家連火控都出左全套鋼製補品∼
作者: stevenyu2000    時間: 9-10-2016 19:00

引用:
原帖由 alexmgjai 於 9-10-2016 18:55 發表
依家連火控都出左全套鋼製補品∼
出左又点,無聽人講過火控出事,為換而換
作者: gainax    時間: 10-10-2016 00:02     標題: 回覆 71# 的帖子

爛就遲早既事,以亞鉛料幾千飛唔定一萬飛唔定,就算極限以消耗品都只係比盡兩三萬飛,如果一件亞鉛件神奇捱到三萬飛,咁將佢cnc真材實料鋼件化可以有幾倍甚至十倍既增益耐用度, 真正打足幾年都仍精神唔需求擔心落場會突然爛件無得玩,或等幾個月先返貨不穩定問題
所以補品同原裝件對於gbb可持續發展性甚為重要,

如果當年ksz係做到唔洗擔心後備件疑慮,咁WA同我們要換件同執先有好表現只會比ksz壓住上位, 係而家V2已經包鋼煲加上出返正常一體身後備件比以前易左揾到先多左市場, 所以後備件同補品對於玩gbbR消耗大投入前都會列入考慮因數  玩都最尾有得換九成人個個味又換哂補品
作者: joh0908    時間: 11-10-2016 19:20

台灣AC已有官方回文~~樓主趕緊check一下吧!

作者: jn_jona    時間: 11-10-2016 20:25

引用:
原帖由 joh0908 於 11-10-2016 19:20 發表
台灣AC已有官方回文~~樓主趕緊check一下吧!
如果係方仗牌 係留地址收律c信
唔講產品質數 售後服務v記都幾好
作者: Ben_9413    時間: 11-10-2016 20:48

正評是給有責任感商家的
作者: gainax    時間: 11-10-2016 20:54

Nice~ 好彩我有支持V記 抵讚, 等鍛身M4 M16
作者: dogjumpjump    時間: 11-10-2016 21:48

好, 我都看到了, 立即再發個電郵, 看看有什麼維修方案
作者: 閒雜人等    時間: 13-10-2016 10:12

引用:
原帖由 jn_jona 於 11-10-2016 20:25 發表

如果係方仗牌 係留地址收律c信
唔講產品質數 售後服務v記都幾好
又或者一堆"資深玩家"衝出黎質疑你錯誤操作/唔識用gbb/人為損壞
作者: Dave    時間: 13-10-2016 10:27

引用:
原帖由 gainax 於 11-10-2016 20:54 發表
Nice~ 好彩我有支持V記 抵讚, 等鍛身M4 M16
支持VFC

不過都係老問題... 代你問題...
訂件原裝件等1/3~ 1/4 個年頭..
作者: Dave    時間: 13-10-2016 10:27

引用:
原帖由 閒雜人等 於 13-10-2016 10:12 發表

又或者一堆"資深玩家"衝出黎質疑你錯誤操作/唔識用gbb/人為損壞
技術未到位
作者: Kwind    時間: 13-10-2016 14:30

引用:
原帖由 Dave 於 13-10-2016 10:27 發表

支持VFC

不過都係老問題... 代你問題...
訂件原裝件等1/3~ 1/4 個年頭..
訂件問題我而家開始有D懷疑未必關晒代理事(利申:唔係幫WGZ講說話)

事關知道代理訂件要咁耐...我搵左第2間訂原裝件

都兩個月了...等到WGZ返左貨...另一邊都未有消息...

反而之前自己上網搵好晒D件...搵代購訂就真係一兩個禮拜到貨...比多一兩舊唔洗等到頸都長

作者: gainax    時間: 13-10-2016 16:07

訂件要睇睇個規模掛? 常用件大間個D可能一個月半個月返一次?
唔常用耐D都正常既。。始終冇可能為一件半件直接幫你訂又唔收運費,而家v記直接補件寄比玩家仲唔收任何費用超級有誠意。第二間唔係話要測試就係自己買過件啦
作者: Kwind    時間: 13-10-2016 16:33

引用:
原帖由 gainax 於 13-10-2016 16:07 發表
訂件要睇睇個規模掛? 常用件大間個D可能一個月半個月返一次?
唔常用耐D都正常既。。始終冇可能為一件半件直接幫你訂又唔收運費,而家v記直接補件寄比玩家仲唔收任何費用超級有誠意。第二間唔係話要 ...
V記真係超有誠意

我之前試過某牌子...件貨有事影晒相比佢睇

係要你先寄返件貨去台灣比佢...佢再一換一寄返比你

結果我計過咁樣寄一寄...不如買過件新
作者: 再次隨機    時間: 14-10-2016 00:53

同樣都係台灣廠,Vfc同方仗既處理手法真係天淵之別,佢封律師信隨時可以講到我退役...之後都仲講緊。
作者: gainax    時間: 14-10-2016 01:34

引用:
原帖由 Kwind 於 13-10-2016 16:33 發表

V記真係超有誠意

我之前試過某牌子...件貨有事影晒相比佢睇

係要你先寄返件貨去台灣比佢...佢再一換一寄返比你

結果我計過咁樣寄一寄...不如買過件新
我試過買5k玩具因為袋你搞錯寄錯件做左色同刻字既下身比我(已落訂)冇得退要硬食,加上執唔走原本已刻字乜都搞唔成向原廠反映,結果原廠免費超好心寄多隻空白鍛造下身比我。。。 原本個隻唔收返即當送。。當然當更換冇要比返原廠, 所以台灣仲有唔少熱誠做產品又有好售後服務既牌子
去親袋你伏多過服務
作者: Ben_9413    時間: 14-10-2016 08:42

引用:
原帖由 gainax 於 2016-10-14 01:34 發表

我試過買5k玩具因為袋你搞錯寄錯件做左色同刻字既下身比我(已落訂)冇得退要硬食,加上執唔走原本已刻字乜都搞唔成向原廠反映,結果原廠免費超好心寄多隻空白鍛造下身比我。。。 原本個隻唔收返即當送。。 ...
好好伏務
作者: stevenyu2000    時間: 14-10-2016 08:49

方仗以前唔係咁架,我初代PDW果陣換parts仲會寄返粒定管膠比我
作者: gainax    時間: 14-10-2016 09:19     標題: 回覆 88# 的帖子

全因袋鯉, 然後關公   V記快D轉袋鯉好過啦
作者: dogjumpjump    時間: 14-10-2016 16:52

原廠沉晚回覆了,算跟進得唔錯!!
作者: rainey    時間: 13-12-2016 23:11

想了解支女火金真的咁唔掂嗎?。
我知呢個牌子一向著重質感(外觀) 多過內涵。 但今次佢開到個價錢咁高,真係無改進?
睇親Ð意見多數都係負評。
作者: dogjumpjump    時間: 14-12-2016 00:46

引用:
原帖由 rainey 於 13-12-2016 23:11 發表
想了解支女火金真的咁唔掂嗎?。
我知呢個牌子一向著重質感(外觀) 多過內涵。 但今次佢開到個價錢咁高,真係無改進?
睇親Ð意見多數都係負評。
其實唔太差, 準度算係VFC低水標準之上, 馬記之下, 起碼唔會昇龍彈,
用料算OK,
佢之後寄返個bolt比我, 上面粒螺絲已上好膠, 應該就唔會再甩,

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0