標題: [GHK] Ak入坑一問 [打印本頁]

作者: 準備入坑    時間: 14-10-2016 09:20     標題: Ak入坑一問

10月份好似AK月一樣。
小弟不慎中毒,想請教各位師兄,
如想入手GHK AKS74U,有冇邊間店鋪有貨同平d

另外請教如何分辨2015年版本同2016年版本。上網睇過相關post, 於包裝上有所不同?
作者: laukw123    時間: 14-10-2016 22:14

引用:
原帖由 準備入坑 於 14-10-2016 09:20 發表
10月份好似AK月一樣。
小弟不慎中毒,想請教各位師兄,
如想入手GHK AKS74U,有冇邊間店鋪有貨同平d

另外請教如何分辨2015年版本同2016年版本。上網睇過相關post, 於包裝上有所不同?
2015 及 2016 聽講就把槍就無分別, 係個盒入面裝槍的果個位由紙皮變左發泡膠(好似G5果種咁)
至於邊度平, 都幾肯定係E記做10% OFF特價果時 $29XX ,而且E記做9折的次數都幾密
一般出面都係33XX/32XX咁上下。
GHK D槍 係1批批出, 賣晒果批就要等下一水, 今年買唔到有機會要到下年先再有,
所以想係今年內落場,見到就好買了
作者: 準備入坑    時間: 15-10-2016 07:53

Thank you師兄
作者: Tango1997    時間: 15-10-2016 08:26

搭單一問。。。其實WE既AK。。。性能如可?thx
作者: laukw123    時間: 15-10-2016 13:38

引用:
原帖由 Tango1997 於 15-10-2016 08:26 發表
搭單一問。。。其實WE既AK。。。性能如可?thx
其實都有好多比較文/開箱文可以睇睇,
我呢度簡介少少啦...
WE:賣點全行程,入門平, 缺點就係佢的鋼身好易氧化,原裝氣化一般,基本上買回來要改件先玩得爽同順。
GHK:賣點外觀靚仔,鋼身真木, 冬天50發1雞清, 原裝即買即打唔洗煩。 缺點無全行程,死證無得搞(聽聞有公司會出改件可以變全行程), 入門貴,閒閒地3K以上
想知就自己再搵開箱文, 大把
作者: gainax    時間: 15-10-2016 14:35

我們Ak 全行程操作爽, 鋼身Pmc改戰術成本平,可以改埋短行程改善氣化
方仗用LZt外皮靚玩木頭最好,氣化亦好,但槍價偏貴改戰術成本高,短行程操作上冇乜feel
ksZ鋁身質感一般,但外型同細節最好,鋼火控kTR款改戰術最好, 但短行程又係差Dfeel
所以各有各好睇玩乜款
作者: Tango1997    時間: 15-10-2016 14:39

引用:
原帖由 laukw123 於 15-10-2016 13:38 發表

其實都有好多比較文/開箱文可以睇睇,
我呢度簡介少少啦...
WE:賣點全行程,入門平, 缺點就係佢的鋼身好易氧化,原裝氣化一般,基本上買回來要改件先玩得爽同順。
GHK:賣點外觀靚仔,鋼身真木, 冬天50發1雞清, 原裝即 ...
thx

PS...禾有文膏 及 閱讀狂躁症。。。鎖以....
Anyway.... thank you very so much
You are very nice guy
作者: ranger101    時間: 16-10-2016 11:25

兩家各有優缺點,宜家唔使急,
一定會有第三間出黎一統江山
作者: secure31    時間: 19-10-2016 15:39

C HING們, 我都想入坑
上網SEARCH圖果陣比MIDWEST條骨毒到, 想問問香港可唔可以入境?

圖片附件: mi31.jpg (19-10-2016 15:39, 30.12 KB) / 該附件被下載次數 262

作者: sovietarmy2012    時間: 19-10-2016 16:23

勸你出坑
作者: secure31    時間: 19-10-2016 18:09

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-10-2016 04:23 PM 發表
勸你出坑
C HING 何出此言? 天價?
作者: loveless    時間: 19-10-2016 18:30

引用:
原帖由 secure31 於 19-10-2016 15:39 發表
C HING們, 我都想入坑
上網SEARCH圖果陣比MIDWEST條骨毒到, 想問問香港可唔可以入境?
呢D入境一般冇問題, 冇人會找你麻煩, 但同時你亦唔會知有冇人開o左你file 觀察.
反而美國商戶好多時唔寄, 唔寄有好原因, ITAR禁出口或怕煩之類.
購物小貼士:加拿大冇ITAR限制
作者: secure31    時間: 19-10-2016 23:04

引用:
原帖由 loveless 於 19-10-2016 06:30 PM 發表

呢D入境一般冇問題, 冇人會找你麻煩, 但同時你亦唔會知有冇人開o左你file 觀察.
反而美國商戶好多時唔寄, 唔寄有好原因, ITAR禁出口或怕煩之類.
購物小貼士:加拿大冇ITAR限制
多謝提點👍🏾
不過唔多見有師兄用,係唔岩裝定太貴?
作者: sovietarmy2012    時間: 19-10-2016 23:16

引用:
原帖由 secure31 於 19-10-2016 18:09 發表

C HING 何出此言? 天價?
有得一支就有下一支,然後再一支,最後一支,跟住聖誕又一支
作者: gainax    時間: 19-10-2016 23:27

蘇c父换左個頭像都唔認得, 以為新人
作者: sovietarmy2012    時間: 19-10-2016 23:31

我確係新手
作者: loveless    時間: 19-10-2016 23:54

引用:
原帖由 secure31 於 19-10-2016 23:04 發表

多謝提點👍🏾
不過唔多見有師兄用,係唔岩裝定太貴?
真品二手區見過一兩次吧, 唔算貴.
不少人掛牆自high用真野, 落場用老翻..
MI骨係有老翻的, 由Dynamic Star出.
呢d上一代非keymod/M-lok骨,
個人覺得仿品中最價廉物美係 CA的 仿Kerbs 骨...
作者: nec338    時間: 20-10-2016 00:22

放下毒先

圖片附件: 2016-08-04-PHOTO-00000614.jpg (20-10-2016 00:22, 167.11 KB) / 該附件被下載次數 170

作者: secure31    時間: 20-10-2016 00:40

Btw, 有冇師兄見過明搶有把開價$7xxx既ak, 個樣幾靚仔咁, 比d意見吖
作者: gainax    時間: 21-10-2016 07:54

引用:
原帖由 secure31 於 20-10-2016 00:40 發表
Btw, 有冇師兄見過明搶有把開價$7xxx既ak, 個樣幾靚仔咁, 比d意見吖
7千夠買2支AK...  係落左珍鏡定珍骨
作者: stefano_cnc    時間: 21-10-2016 10:19

GHK for sure

作者: cyl198911    時間: 21-10-2016 11:36

記得好似得VVe支74u個行程做得最長,係咪呀?
作者: gainax    時間: 21-10-2016 12:39

得我們全行程,其他半行程
話説睇過行仔,我們同方仗支AK拍埋都唔覺得我們質感明顯輸蝕
可惜無出木頭版同Ak74膠版?,黑膠夾比方仗像真玩膠版一流,
,自己改oldschool木頭成本又太高, 全行程都有佢既魅力, 好似M4,M9,沙鷹, 如果偏向自hi收藏向,我們都係個唔錯選擇
作者: 暈又暈    時間: 21-10-2016 13:25

係台灣"手臂涼"見過有人話可以拎走槍身尾部俾槍機撞果舊膠就可變全行程,但請恕小弟找不回原POST、接受原裝行程、也怕萬一出事肉赤所以唔去試,不敢肯定真偽

搭單問下,方仗能否兼容AEG配件或者小執可上? 例如魚骨、尾托、榴彈? 握把應該唔得掛?
作者: loveless    時間: 21-10-2016 14:50

引用:
原帖由 gainax 於 21-10-2016 12:39 發表
得我們全行程,其他半行程
話説睇過行仔,我們同方仗支AK拍埋都唔覺得我們質感明顯輸蝕
可惜無出木頭版同Ak74膠版?,黑膠夾比方仗像真玩膠版一流,
,自己改oldschool木頭成本又太高, 全行程都有佢既魅力 ...
我們的AK後準星座,gas block, 前準星都唔係鋼,要換貴得很。
反而換全套木Kit 四百有找,仲靚過GHK原裝。
作者: loveless    時間: 21-10-2016 14:59

引用:
原帖由 暈又暈 於 21-10-2016 13:25 發表
係台灣"手臂涼"見過有人話可以拎走槍身尾部俾槍機撞果舊膠就可變全行程,但請恕小弟找不回原POST、接受原裝行程、也怕萬一出事肉赤所以唔去試,不敢肯定真偽

搭單問下,方仗能否兼容AEG配件或者小執可上? 例如魚骨 ...
尾托唔得,前面試過換KA, CA, GP, CYMA電槍年代的魚骨,基本上直上。
講緊AKM/AK74, 非U仔啊
作者: loveless    時間: 21-10-2016 15:11

記憶中GP25榴彈炮係不能溫柔地直上方仗的,我記得係用錘打佢入去...
作者: gainax    時間: 21-10-2016 15:19     標題: 回覆 25# 的帖子

唔知我們AK街價大約幾多? 方仗29XX~3600, 如果我們賣2千多D都有吸引力可惜原裝得pmc款亦唔算全鋼外表,整得黎都買到方仗
原本已有木頭款2k頭就低玩
作者: loveless    時間: 21-10-2016 15:24

引用:
原帖由 gainax 於 21-10-2016 15:19 發表
唔知我們AK街價大約幾多? 方仗29XX~3600, 如果我們賣2千多D都有吸引力可惜原裝得pmc款亦唔算全鋼外表,整得黎都買到方仗
原本已有木頭款2k頭就低玩
買木頭既遲早比錢換Tactical,
買Tacticsl既又遲早比錢換木頭
作者: gainax    時間: 21-10-2016 15:29     標題: 回覆 29# 的帖子

長既改短,短既改長, 男人有散紙就手痕
作者: nickchan    時間: 21-10-2016 18:15

引用:
原帖由 ranger101 於 16-10-2016 11:25 AM 發表
兩家各有優缺點,宜家唔使急,
一定會有第三間出黎一統江山
師兄我都是玩槍新手,據很多師兄,上網搜文等都知道GHK已經很好,還有可能會出現其他廠家做AK?不會吧?有誤請賜教!謝謝!
作者: nickchan    時間: 21-10-2016 18:20

引用:
原帖由 loveless 於 21-10-2016 03:24 PM 發表

買木頭既遲早比錢換Tactical,
買Tacticsl既又遲早比錢換木頭
的確係有👉🏻個心態
作者: gainax    時間: 21-10-2016 18:26

引用:
原帖由 nickchan 於 21-10-2016 18:15 發表

師兄我都是玩槍新手,據很多師兄,上網搜文等都知道GHK已經很好,還有可能會出現其他廠家做AK?不會吧?有誤請賜教!謝謝!
Exl,VFZ,馬記仲有機會出既,暫時方仗Ak用LZT殼靚氣化好算最值得玩, 馬記出AK冇咩可能鋼身,V記做AK既機會比較細,
淨返Exl有得同方仗比外皮,十劃未有一都係方仗AK主流了
作者: loveless    時間: 21-10-2016 18:39

近年有E&L做對比, LCT殼其實真係唔算靚...
作者: secure31    時間: 21-10-2016 20:25

匠神把AMD-65有冇得諗??
作者: wongmanhong2    時間: 21-10-2016 21:37     標題: 回覆 35# 的帖子

有,不過好貴
作者: gainax    時間: 21-10-2016 23:13

引用:
原帖由 loveless 於 21-10-2016 18:39 發表
近年有E&L做對比, LCT殼其實真係唔算靚...
ExL有做真野同玩具廠比實有别 ,LZT gbbak外皮我覺得Ak74木版所有gbbak入面做得最靚,木件同鋼件都比AKM精美,可能限量生產又賣貴D做得正d
作者: secure31    時間: 21-10-2016 23:22

引用:
原帖由 wongmanhong2 於 21-10-2016 09:37 PM 發表
有,不過好貴
街價幾多,見e興趣over 4k
作者: jacko    時間: 21-10-2016 23:35

緊係買KSC啦

圖片附件: IMG_2767.JPG (21-10-2016 23:35, 83.14 KB) / 該附件被下載次數 138

作者: gainax    時間: 21-10-2016 23:47

引用:
原帖由 jacko 於 21-10-2016 23:35 發表
緊係買KSC啦
其實ksZ系統原裝表現唔知點?
玩戰術我鐘意kTR,仲有ksz隻夾做得好像真細節靚
作者: nickchan    時間: 22-10-2016 00:14

引用:
原帖由 gainax 於 21-10-2016 06:26 PM 發表

Exl,VFZ,馬記仲有機會出既,暫時方仗Ak用LZT殼靚氣化好算最值得玩, 馬記出AK冇咩可能鋼身,V記做AK既機會比較細,
淨返Exl有得同方仗比外皮,十劃未有一都係方仗AK主流了
師兄謝謝賜教!
作者: jn_jona    時間: 22-10-2016 00:34

引用:
原帖由 loveless 於 21-10-2016 14:50 發表

我們的AK後準星座,gas block, 前準星都唔係鋼,要換貴得很。
反而換全套木Kit 四百有找,仲靚過GHK原裝。
我們有鋼準星座,gas block, 前準星岩換?
木kit已知有w&s 出有埋傳統selector around 700
作者: jacko    時間: 22-10-2016 01:02

引用:
原帖由 gainax 於 21-10-2016 23:47 發表

其實ksZ系統原裝表現唔知點?
玩戰術我鐘意kTR,仲有ksz隻夾做得好像真細節靚
KSC槍出名氣化強勁,爽. 缺點係易jam彈
作者: gainax    時間: 22-10-2016 01:16     標題: 回覆 43# 的帖子

Jam彈會唔會係彈問題? ksZ槍用返ksZ彈唔知好唔好D?聽說ksz彈比普通彈細少少
作者: jacko    時間: 22-10-2016 03:42

引用:
原帖由 gainax 於 22-10-2016 01:16 發表
Jam彈會唔會係彈問題? ksZ槍用返ksZ彈唔知好唔好D?聽說ksz彈比普通彈細少少
Ksc GBB 用KSC 彈死得仲快 ,用WE彈好啲
作者: jn_jona    時間: 22-10-2016 03:46

引用:
原帖由 jacko 於 22-10-2016 01:02 發表

KSC槍出名氣化強勁,爽. 缺點係易jam彈
試過匣內jam彈 可能我用d彈衰
作者: loveless    時間: 22-10-2016 10:36

引用:
原帖由 jn_jona 於 22-10-2016 00:34 發表

我們有鋼準星座,gas block, 前準星岩換?
木kit已知有w&s 出有埋傳統selector around 700
74U 叫做可以用dboys 電槍鋼件, 個別要少修..
PMC 我係二手買o左支CA全鋼AK74電槍,拆件換上去,個別要少修...
作者: jn_jona    時間: 22-10-2016 12:10

引用:
原帖由 loveless 於 22-10-2016 10:36 發表

74U 叫做可以用dboys 電槍鋼件, 個別要少修..
PMC 我係二手買o左支CA全鋼AK74電槍,拆件換上去,個別要少修...
哦 即係rear sight block,gas block,front sight都近電槍數既
但裝左上去會唔會鬆 最怕d野鬆
我砌既話可能搵lct 件
作者: gainax    時間: 22-10-2016 15:05

其實玩木頭都係方仗低玩D一步到位, 玩戰術我就會玩KSZ/我們了
夏天冬天方仗AK一雞清無難度
https://www.youtube.com/watch?v=DVZKtY_xIW0

唔知點解方仗D身&木頭質感好似AK74靚過AKM?兩支拍埋74吸引D,
但隻膠夾太膠要DIY電木色先靚 ,AKM鋼夾就真係好靚
作者: jn_jona    時間: 22-10-2016 20:00

引用:
原帖由 gainax 於 22-10-2016 15:05 發表
其實玩木頭都係方仗低玩D一步到位, 玩戰術我就會玩KSZ/我們了
夏天冬天方仗AK一雞清無難度
https://www.youtube.com/watch?v=DVZKtY_xIW0

唔知點解方仗D身&木頭質感好似AK74靚過AKM?兩支拍埋74吸引D,
但隻 ...
我們ak全行程太吸引
其實我們rof慢 氣化唔好可能係因為條spring guide rod唔岩角度同無固定
youtube見人用手指按住條spring guide rod黎打 即刻快左

我們好似最近出左啡色匣 但我諗要diy下靚d
我都想改枝akm同ak74m
ak74m個槍身係咪同aks74un個身一樣呢
只係換返akm管、ak rear sight block、頂蓋、ak74 front sight同flash hider就變返ak74m呢?
作者: gainax    時間: 22-10-2016 22:58     標題: 回覆 50# 的帖子

我們價錢平又係鋼身都係唔錯選擇 氣化同RoF就肯定行程行一半會好好多 ,改戰術原本都好方便,方仗改戰術成本太高又哂左原本既木件,
如果我們有出木頭款多個選擇就好
同埋方仗隻黑膠夾玩74唔好睇,要用打鐵佬夾皮又貴 我直接玩木頭算, 玩左咁多年M4都夠,係時候玩Ak 入坑啦
作者: jn_jona    時間: 22-10-2016 23:09

引用:
原帖由 gainax 於 22-10-2016 22:58 發表
我們價錢平又係鋼身都係唔錯選擇 氣化同RoF就肯定行程行一半會好好多 ,改戰術原本都好方便,方仗改戰術成本太高又哂左原本既木件,
如果我們有出木頭款多個選擇就好
同埋方仗隻黑膠夾玩74唔好睇,要用打鐵 ...
we有aftermarket木kit search w&s around 700
但好多人覺得we改木kit貴過方仗 不如直接方仗
可惜我對全行程有種執著
作者: gainax    時間: 22-10-2016 23:26     標題: 回覆 52# 的帖子

我都鐘意全行程 ,好似點解M9,沙鷹出全行程班粉絲又流口水
最理設計法係全行程同短行程可以切換或簡單換個buffer加回膛彈弓就可以, 夏天自hi玩全行程,落場或冬天較返短行程
始終有唔少玩家聽見要改都自動退膛,見過仍唔少師兄唔識拆槍換原裝件,改kit要有少少技巧要求就更加R頭, 原廠肯出多D款就一天光哂
我都等緊方仗出返靚仔版黑膠夾
作者: jn_jona    時間: 22-10-2016 23:44

引用:
原帖由 gainax 於 22-10-2016 23:26 發表
我都鐘意全行程 ,好似點解M9,沙鷹出全行程班粉絲又流口水
最理設計法係全行程同短行程可以切換或簡單換個buffer加回膛彈弓就可以, 夏天自hi玩全行程,落場或冬天較返短行程
始終有唔少玩家聽見要改都自 ...
全行程既槍拉開果下好減壓
手槍影響唔大既
係ak真係好長行程既 做全行程唔易
改裝既野係改下改下就大膽 以前螺絲都唔敢拆 依家簡單既野都自己搞
特別係gbb

we真捉到鹿都唔脫角
ak,l85都出一兩枝唔出多幾個款咩l86a2,rpk74啊
作者: gainax    時間: 23-10-2016 00:25     標題: 回覆 54# 的帖子

行程好大影響氣化同RoF,除非玩一百克鋁煲先可以克服Ak先天行程太長做gbb困難,畢竟AK算係7.62 ,但到時又唔滿意後座力細

我覺得可以搞個有回彈設計既buffer類似馬記M4加快rof,又同時做接近全行程再適量偷輕煲,一來增加操作感,二來唔需要行程太長過重煲令氣化負擔太大
假設珍鐵行程為10, 方仗/ksZ為5, 咁可以做到行程為7操作手感大好多呃到自己 只要唔入滿40飛只打30飛就唔會軟腳,
再照上面做法其實理論上近似全行程都可以實行
其實所有玩具M4gbb都唔係100%全行程.比起珍鐵最多只有8成行程, 真鐵AR後定係退後到飛機頭頂住, 拋殼口只睇見到少少飛機,玩具直頭成個飛機頭完全外露甚至見到煲皮, 唔提可能冇咩人察覺只要呃到自己就得始終係玩具。AKgbb都可以咁做無人知係咪全行程
作者: jn_jona    時間: 23-10-2016 00:35

引用:
原帖由 gainax 於 23-10-2016 00:25 發表
行程好大影響氣化同RoF,除非玩一百克鋁煲先可以克服Ak先天行程太長做gbb困難,畢竟AK算係7.62 ,但到時又唔滿意後座力細

我覺得可以搞個有回彈設計既buffer類似馬記M4加快rof,又同時做接近全行程再適量偷輕 ...
長知識了 唔講真係唔知有咁多
如果好似蛇咁又太短
我枝vve試過行程太長 hammer夾扁條bolt卡實飛機
vve既scar h都係唔足行程 cybergun就唔知啦
真鐵ak都有彈弓buffer 應該岩gbb用
we最大問題都係條spring guide rod
有機會再擁有一枝就搞搞佢
作者: gainax    時間: 23-10-2016 00:55     標題: 回覆 56# 的帖子

所以gbbm4多左樣尾通墊產物
珍鐵5.56行程都好長,

但AK由於原本冇bolt lock功能影響視覺,所以做玩具行程比M4&手槍可以鬆手好多,只要拉煲個下爽有7成行程都有全行程feel呃到自己啦 始終係玩具只要像真似樣就夠玩

圖片附件: CMMGBoltCatchAfterLooseningScrewCro.jpg (23-10-2016 00:55, 46.63 KB) / 該附件被下載次數 202

作者: gainax    時間: 23-10-2016 01:45

我們Ak鋼身質感都唔錯可以改得幾靚, 可惜冇乜款要改木頭同其他件先做到支完整old school AKM啲人不如買方仗, 唔明我們做乜唔出多D款,Ak74mn好似都冇出? 係咪得akpmc同74u兩款?
https://m.youtube.com/watch?v=7JaPMNcTntA
作者: jn_jona    時間: 23-10-2016 02:01

引用:
原帖由 gainax 於 23-10-2016 01:45 發表
我們Ak鋼身質感都唔錯可以改得幾靚, 可惜冇乜款要改木頭同其他件先做到支完整old school AKM啲人不如買方仗, 唔明我們做乜唔出多D款,Ak74mn好似都冇出? 係咪得akpmc同74u兩款?
https://m.youtube.com/wat ...
得呢兩枝咋
改ak74mn應該要用74u換pmc前節 大工程但可以順便換鋼件
W&S好似整緊74mn kit
佢套木kit幾好有托、護木同埋上面包住活塞條管、傳統seletor 都係700蚊
買多隻真品ak grip都係一百幾十搞掂晒
https://www.facebook.com/3482485 ... ?type=3&theater
作者: gainax    時間: 23-10-2016 02:59     標題: 回覆 59# 的帖子

呢支係改完出黎個樣? 靚好多喎只係7舊都值
74mn就真係得我們有望做支完整版
作者: jn_jona    時間: 23-10-2016 03:28

引用:
原帖由 gainax 於 23-10-2016 02:59 發表
呢支係改完出黎個樣? 靚好多喎只係7舊都值
74mn就真係得我們有望做支完整版
係啊 如果佢有埋svd仲正
我都係睇圖中毒 玩得多美系都想玩俄系
又或者輕鬆玩下民兵look
74m仲有ksc
作者: gainax    時間: 23-10-2016 08:31     標題: 回覆 61# 的帖子

AK作為全世界最著名既槍型(特別係本地)點可以唔玩
M4玩耐左都係咁上下外型會悶,同鋼身既AK比質感好難直接比較,
M4就緊緻貴公子Feel,AK就硬朗粗擴Feel, 本身7.62大大隻夾夠霸氣加上做GBB夾大氣化有保障,無論自HI定落場都係好選擇 ,我們支SVD底玩,後座力應該係GBB中最大, 都係草錢啦

KSZ支74M之前未玩過AK都有興趣,但收藏關係都係鋼身好D本來鐘意佢黑膠件唔用木頭咁過時 ,
但方仗黑膠夾唔靚所以就買左木頭74, 一唔買由自可, 一買左就完全中木頭鋼身毒...
AK始終木頭最正, 戰術可以搞支落場玩
作者: jn_jona    時間: 23-10-2016 22:39

引用:
原帖由 gainax 於 23-10-2016 08:31 發表
AK作為全世界最著名既槍型(特別係本地)點可以唔玩
M4玩耐左都係咁上下外型會悶,同鋼身既AK比質感好難直接比較,
M4就緊緻貴公子Feel,AK就硬朗粗擴Feel, 本身7.62大大隻夾夠霸氣加上做GBB夾大氣化有保障,無論自H ...
鋼身加木係好正 但要多d時間打理 唔係既話好易起鏽
Ak係收藏同打都得 花左當舊化
作者: gainax    時間: 23-10-2016 23:50     標題: 回覆 63# 的帖子

玩AK只要唔怕反派成日用咁好值得投入
oldschool玩木頭玩74M膠件加鏡加榴彈 , 戰術玩PMC玩KTR
2千幾3千搞到支鋼身唔以M4要再比水換身换鋼煲,就算鈻身都比M4硬淨
鏡骨托既配件又比M4系平,唔指定要玩M4我一定推薦朋友玩AK
作者: jn_jona    時間: 24-10-2016 00:07

引用:
原帖由 gainax 於 23-10-2016 23:50 發表
玩AK只要唔怕反派成日用咁好值得投入
oldschool玩木頭玩74M膠件加鏡加榴彈 , 戰術玩PMC玩KTR
2千幾3千搞到支鋼身唔以M4要再比水換身换鋼煲,就算鈻身都比M4硬淨
鏡骨托既配件又比M4系平 ...
俄系戰術野都正ga 但有d貴
oldschool/制式用ak74m裝1p29都正 聽講以前1p29好平 依家炒到好貴
或者木akm又平又簡潔
作者: gainax    時間: 24-10-2016 01:17     標題: 回覆 65# 的帖子

AK件有平有貴,鏡個D珍品比M4平好多, 如果多D戲正派用AK, 相信熱潮會回來,sai有冇出AK系列?
作者: jn_jona    時間: 24-10-2016 01:33

引用:
原帖由 gainax 於 24-10-2016 01:17 發表
AK件有平有貴,鏡個D珍品比M4平好多, 如果多D戲正派用AK, 相信熱潮會回來,sai有冇出AK系列?
rambo都好似有用過ak
聽人講戰術ak好似249咁重
作者: gainax    時間: 24-10-2016 01:45     標題: 回覆 67# 的帖子

Rambo好似係用AK47 Gbb冇出, 有出用cnc鋼身又另一種味道
聖誕樹M4重D,我揸慣方仗M4,只係裝支鏡仲重過Akm, 落peq+電筒再用m203就唔係講笑 , 聖誕樹AK唔興榴彈炮掛  玩戰術AK其實用乜鏡比較多? 成日見都只係micro
作者: jn_jona    時間: 24-10-2016 01:57

引用:
原帖由 gainax 於 24-10-2016 01:45 發表
Rambo好似係用AK47 Gbb冇出, 有出用cnc鋼身又另一種味道
聖誕樹M4重D,我揸慣方仗M4,只係裝支鏡仲重過Akm, 落peq+電筒再用m203就唔係講笑 , 聖誕樹AK唔興榴彈炮掛  玩戰術AK其實用乜鏡比較多??~ ...
戰術ak成枝都係金屬 尾托都係
spetsnaz果d好似見有用eotech果d
但ak佬好似係唔會用trijicon
多數aimpoint eotech

俄佬玩ak好似有自家戰術 要上youtube睇教育電視學野
作者: gainax    時間: 24-10-2016 02:18     標題: 回覆 69# 的帖子

可能M4頭重尾輕感覺上特別重
我心目中戰術Ak係呢隻

改短管再用74M膠夾,裝553都唔錯,尾同其他件要再夾
頂蓋上面支橋其實有冇玩具出過? AK都好多學問

圖片附件: 1185665-1.jpg (24-10-2016 02:18, 94.78 KB) / 該附件被下載次數 251

作者: jn_jona    時間: 24-10-2016 03:11     標題: 回覆 70# 的帖子

我諗既tactical ak

俄槍緊係要俄系戰術味
作者: gainax    時間: 24-10-2016 09:56     標題: 回覆 71# 的帖子

呢兩款都幾得,睇得多好易入坑

圖片附件: 36363.jpg (24-10-2016 09:56, 101.19 KB) / 該附件被下載次數 223

圖片附件: 4636346.jpg (24-10-2016 09:56, 120.74 KB) / 該附件被下載次數 218

作者: RCman    時間: 24-10-2016 11:58

我就相反,由有骨AK玩番無骨AK
減左好多重量一身輕曬

作者: sovietarmy2012    時間: 24-10-2016 12:32

簡單就是美
作者: gainax    時間: 24-10-2016 15:33

引用:
原帖由 RCman 於 24-10-2016 11:58 發表
我就相反,由有骨AK玩番無骨AK
減左好多重量一身輕曬

http://i169.photobucket.com/albums/u233/KKshoot/MODE ...
幾襯 另類民版風味
作者: jn_jona    時間: 24-10-2016 17:07

引用:
原帖由 gainax 於 24-10-2016 09:56 發表
呢兩款都幾得,睇得多好易入坑
下面果隻我都中中地毒

btw,最新消息well會出仿we 既ak74u 但唔知係咪鋼身
希望we會好似之後g36c咁玩減價戰 即刻入返枝
作者: gainax    時間: 24-10-2016 20:24     標題: 回覆 76# 的帖子

We11又做我們 又有望平價玩
作者: jn_jona    時間: 24-10-2016 21:03

引用:
原帖由 gainax 於 24-10-2016 20:24 發表
We11又做我們 又有望平價玩
正價around 1500 hkd依家特價under 1200
鋼身
d鋼好似靚過we
作者: gainax    時間: 24-10-2016 21:21     標題: 回覆 78# 的帖子

有冇相睇睇? 1200有支鋼身AK GBB?
作者: jn_jona    時間: 24-10-2016 21:28

引用:
原帖由 gainax 於 24-10-2016 21:21 發表
有冇相睇睇? 1200有支鋼身AK GBB?
Search well g74 gbbr
作者: gainax    時間: 24-10-2016 21:45     標題: 回覆 80# 的帖子

唔怪得揾唔到原來叫g74, 睇圖質感唔錯係鋼身就正
作者: gainax    時間: 24-10-2016 21:47

好似真係鋼身?
G74 GBBR Submachine Gun Replica

G74A gas submachine gun replica made from steel, metal and polymer. The outer barrel, flash hider, iron sights, dust cover. receiver, magazine release button and stock were made from steel.  The entire bolt mechanism and all moving parts are made from metal. Polymer parts include the pistol grip, gas pipe cap and the handguard.
The submachine gun features a frame foldable to the side. On the right side is a characteristic for AK system a winged fire mode selector.
The receiver features  a “dovetail joint” side mounting rail. It is compatible only special, dedicated optical sights (also original ones, intended for live firearms) or mounts equipped with a RIS rail, onto which any optical sight of choosing can be later mounted.
The replica features a powerful Blow Back system imitating the recoil of the bolt. The magazine was adapted to be powered with Green Gas and CO2. The replica was made in WE standard and is also compatible with gas magazines by WE.

The set includes:

- replica
- magazine
- cleaning rod
- User’s manual
- tactical sling
作者: jn_jona    時間: 24-10-2016 21:59

引用:
原帖由 gainax 於 24-10-2016 21:45 發表
唔怪得揾唔到原來叫g74, 睇圖質感唔錯係鋼身就正
好似正過Vve vve太藍
Well d質感睇落似ghk 而且幾工整
唔知香港會唔會入貨呢?
大陸貨黎到香港應該更平
作者: gainax    時間: 24-10-2016 22:17     標題: 回覆 83# 的帖子

最重要價錢咁平好吸引 會唔會又改變AK市場走向
作者: jn_jona    時間: 24-10-2016 22:43

引用:
原帖由 gainax 於 24-10-2016 22:17 發表
最重要價錢咁平好吸引 會唔會又改變AK市場走向
唔知亞洲有冇貨 依家好似得歐洲有
希望we會好似之前36c咁玩減價戰
依家36c好似回返原價
作者: gainax    時間: 25-10-2016 00:22     標題: 回覆 85# 的帖子

本地真係賣千二鋼身可能同當年AGN M4一樣即刻多左人玩AK
改短行程又易只要鍋氣冇乜就好低玩
作者: 2slow    時間: 25-10-2016 01:14     標題: 回覆 82# 的帖子

即係抄WE....正廠都係2K左右, 佢想賣幾錢
作者: jn_jona    時間: 25-10-2016 01:55

引用:
原帖由 gainax 於 25-10-2016 00:22 發表
本地真係賣千二鋼身可能同當年AGN M4一樣即刻多左人玩AK
改短行程又易只要鍋氣冇乜就好低玩
零件又係we 數 搵鋼件都易
1200真係好抵
作者: 2slow    時間: 25-10-2016 16:12

分享下我其中兩支戰術Ak....

呢支由匠神MG-MS改, Strike Industry Keymod Rail及grip等等

呢支由AK105改, 好重   

圖片附件: 20161025_IMG_0482.JPG (25-10-2016 16:12, 196.06 KB) / 該附件被下載次數 288

圖片附件: 20161025_IMG_0483.JPG (25-10-2016 16:12, 194.81 KB) / 該附件被下載次數 197

作者: jn_jona    時間: 25-10-2016 16:44     標題: 回覆 89# 的帖子

pt系列戰術野幾正 但係咪好重呢?
作者: RCman    時間: 25-10-2016 16:51

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-10-2016 16:44 發表
pt系列戰術野幾正 但係咪好重呢?
超重,唔會輕過一支M14 EBR
作者: Kky456kky    時間: 25-10-2016 17:33

好奇一問 well 係咩廠 評價如何
作者: secure31    時間: 25-10-2016 18:45

引用:
原帖由 2slow 於 25-10-2016 04:12 PM 發表
分享下我其中兩支戰術Ak....

呢支由匠神MG-MS改, Strike Industry Keymod Rail及grip等等

呢支由AK105改, 好重   
C HING, KEYMOD係咪可以直上?

評價如何? THX
作者: F22    時間: 25-10-2016 19:10

GHK

我至愛大支野

加長U仔

圖片附件: DSC01804.JPG (25-10-2016 19:10, 116.22 KB) / 該附件被下載次數 175

圖片附件: DSC01807 (2).JPG (25-10-2016 19:10, 117.06 KB) / 該附件被下載次數 164

圖片附件: DSC01808 (2).JPG (25-10-2016 19:10, 104.22 KB) / 該附件被下載次數 150

圖片附件: DSC01806 (3).JPG (25-10-2016 19:10, 106.65 KB) / 該附件被下載次數 164

作者: secure31    時間: 25-10-2016 19:26

引用:
原帖由 F22 於 25-10-2016 07:10 PM 發表
GHK
我至愛大支野
加長U仔
C Hing , midwest骨係邊度入手?
作者: F22    時間: 25-10-2016 19:31

引用:
原帖由 secure31 於 25-10-2016 19:26 發表

C Hing , midwest骨係邊度入手?
二手買返來
作者: secure31    時間: 26-10-2016 14:38

坑已入, 捱面包時間......

圖片附件: WhatsApp Image 2016-10-26 at 2.20.27 PM.jpeg (26-10-2016 14:38, 171.49 KB) / 該附件被下載次數 182

作者: 2slow    時間: 26-10-2016 14:51     標題: 回覆 97# 的帖子

AMD65現在幾銀??
作者: secure31    時間: 26-10-2016 15:34     標題: 回覆 98# 的帖子

我見槍街4.6k, E興趣9折緊4.2k

2slow兄, STRIKE條KEYMOD骨係咪直上?
作者: 2slow    時間: 26-10-2016 15:46

引用:
原帖由 secure31 於 26-10-2016 15:34 發表
我見槍街4.6k, E興趣9折緊4.2k

2slow兄, STRIKE條KEYMOD骨係咪直上?
係直上, 我呢條係真品, 買左無耐就出左玩具版本(madbull出)

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0