標題: 黎緊諗住同個fd去game,諗緊買咩好 [打印本頁]

作者: 呀健    時間: 14-10-2016 22:24     標題: 黎緊諗住同個fd去game,諗緊買咩好

黎緊諗住同個fd去game
想買1狙1手槍
全新槍街買會唔會好貴
手槍諗住買1911/g系列
狙其實只係自爽同放屋企裝飾多
想要木色,跳殼之前睇過都要過千
跳殼邊到有平d/唔跳殼加埋鏡幾錢左右
同埋手槍的話係咪最少都要買多隻甲,打game用
最後一個問題了~bb彈大家有咩意見,中等價錢咩牌子好,冇甘傷槍
作者: tinyau1134    時間: 14-10-2016 23:49

落槍街走一轉睇睇再決定買唔買啦
作者: 新手一隻    時間: 14-10-2016 23:56

作者: Dave    時間: 15-10-2016 10:53

引用:
原帖由 呀健 於 14-10-2016 22:24 發表
黎緊諗住同個fd去game
想買1狙1手槍
全新槍街買會唔會好貴
手槍諗住買1911/g系列
狙其實只係自爽同放屋企裝飾多
想要木色,跳殼之前睇過都要過千
跳殼邊到有平d/唔跳殼加埋鏡幾錢左右
同埋手槍的話係咪最少都要 ...
先假設你是新手,如否,下面全是廢話。
新手不要買狙,或者說,如果你唔介意由早到晚一個人都殺唔到,瞄2 瞄比人掃番轉死埋,成場毫無建樹齋企做空氣,可以一戰。
WARGAME 係一種運動,極少人玩一種運動可以一學即上手甚至做高手,至起碼我沒見過真天才可以一玩即PRO,
所有運動都是愈玩愈叻的,WARGAME 亦然,一開始唔知點行唔知點攻唔知點守,而手上既狙係WARGAME 來說亦不是一種易用的東西,結果自然是空氣味濃。
渣支步槍的話,人射你射都叫有D 存在感,狙的話,瞄準要時間,射中要技術,射不中無得補飛,瞄得準亦不代表粒彈要跟你支鏡去。
易用一定是連射步槍易用,正如真軍佬的狙擊手亦是從一般兵的精英中選出,而唔係星探咁飲飲下STARBUG 有人行埋來見你骨格精奇不如做狙擊手啦咁。

以下是一般資料。
無論街場或收費場,狙擊槍 ( 只說拉一發打一發那一種 ,半自動全自動不計 )都有比較優惠的火力,算是讓手拉狙易玩一點的因素。
跳殼的話就不要想落大場了 ( CQB 還好 ),跳出來的殼就算你執到,可能都跌左落泥,何況跳殼式的一般比較不穩定 ,想打準基本上不會考慮。
便宜的跳殼木色「狙」有DBOY 的K98k。
如是一般手拉狙不跳殼的,建議ares m40 或 ares as01,前者二千左右,後者千餘,都是一買番來已經有1.5 ( 0.2克bb ) ~ 1.8 j ( 0.4克bb ),
可以不改直接落場用。鏡的話瞄準鏡可以花多一點鏡買真品鏡主要貪其夠清,千餘起有交易,便宜的可以買些1~4 x 的30mm 鏡 五百餘元,缺點是有少少重,
但性能不壞。wargame 狙一般來說不會用太大倍數,有4x 已很足夠,本人多數用3x ~ 4x 落場。

不過舊話重提,都是一些有全自動的rifle 類比較合新手用,以電動為優先因為使用比較易亦沒多少問題要處理,主要考慮不同廠的火力有頗大不同,0.7j ~ 1.6 j 都有,
要考慮你朋友場的火力限制。如果想轉用連射槍再談。
作者: 呀健    時間: 15-10-2016 11:42     標題: 回覆 4# 的帖子

謝謝帥兄詳細既講解,真心謝謝你
我諗住係打室內場先,內外自己覺得未夠班打同埋冇甘多人約到
所以就想買支1911/G系列玩下
手拉狙想要木色主要係放屋企裝飾同自爽
知道功能上新手用MAMA地
98K我之前睇過都好中意,但槍街大約賣緊幾錢,會唔會好貴?
作者: sovietarmy2012    時間: 15-10-2016 12:14

租下裝備槍仔先。。。最重要係真心喜歡這運動,不喜歡玩,有坦克車都無用。
作者: gainax    時間: 15-10-2016 12:29

WARGAME只係角式扮演,  買返馬記既手槍性能分別唔大,1911除左Hicap氣化性能好都唔建議玩薄夾個隻,
如果以實用性,Glock落場最好有連發同長夾,加上槍輕又大量補品,手拉狙98k 日本田中就最靚啦
作者: Dave    時間: 15-10-2016 13:07

引用:
原帖由 呀健 於 15-10-2016 11:42 發表
謝謝帥兄詳細既講解,真心謝謝你
我諗住係打室內場先,內外自己覺得未夠班打同埋冇甘多人約到
所以就想買支1911/G系列玩下
手拉狙想要木色主要係放屋企裝飾同自爽
知道功能上新手用MAMA地
98K我之前睇過都好中意, ...
cqb 自己很少打,打也只是手槍,2 匣也很夠,在下通常是右手手槍左手手心夾著一匣咁打,
手槍戰,瞄準技術十分重要,瞄得不好的手槍跟搵手掟bb 彈沒甚麼分別,差在聲音大些嚇鬼一些。
然而室內戰其實步槍+多彈量十分強勢,雖然都是單發,但手槍兩匣大概50 發打哂就冇,
步槍閒閒地300 發見影就扣十分惡,上排一場cqb 身痕跟一位租槍友換了一次玩,
拿了支槍地槍amoeba 短m4 來玩,打0.6j 但有三百幾發子彈,抵肩射擊為主,
瞄準易了彈量多了,那一場ko 了4 件,步槍弱點是轉灣麻煩,但當時位置是開揚位置只守180 度,故十分便利也,之後下場也用番手槍算。
個人覺得cqb 玩手槍是比較好玩,或者步槍也好限彈100 發就算 ( 一隻彈弓匣 ),當然這是自己圍內玩法沒有代表性。

手槍glock 基本上沒有死錯人,cz75/ p09 之流也很好渣手指向性也好,p226 之類好渣手也短身,但重量稍微重一點但可接受,
hi capa /m9 比較肥grip 手細者不宜,1911 好渣手但匣太薄氣化不及其他手槍,連射或天冷時射擊性能下降比較嚴重。
desert eagle / mk23 呢d 大而無當真係身痕先會用。

dboy 98k 跳殼一定要玩gas 自hi 也好,因彈匣版條bolt 難拉到反眼自hi 也hi 不起,街價1200 前後。
作者: 呀健    時間: 15-10-2016 13:14

引用:
原帖由 Dave 於 15-10-2016 13:07 發表

cqb 自己很少打,打也只是手槍,2 匣也很夠,在下通常是右手手槍左手手心夾著一匣咁打,
手槍戰,瞄準技術十分重要,瞄得不好的手槍跟搵手掟bb 彈沒甚麼分別,差在聲音大些嚇鬼一些。
然而室內戰其實步槍+多彈 ...
唔該曬師兄
搵日出去睇睇再決定^_^
依家街價一支Glock單匣幾錢到,台灣牌子最岩新手玩?
台灣係咪有KSC/KJ/WE?,唔係好識分
咩牌子比較好/平,或者係性價比高D?
馬記好似幾貴下
作者: 呀健    時間: 15-10-2016 13:15

引用:
原帖由 gainax 於 15-10-2016 12:29 發表
WARGAME只係角式扮演,  買返馬記既手槍性能分別唔大,1911除左Hicap氣化性能好都唔建議玩薄夾個隻,
如果以實用性,Glock落場最好有連發同長夾,加上槍輕又大量補品,手拉狙98k 日本田中就最靚啦
Glock有分連射同單發?
手拉狙就可以遲下再決定買唔買^_^
作者: 呀健    時間: 15-10-2016 13:17     標題: 回覆 8# 的帖子

另外岩岩睇到呢支
http://www.price.com.hk/pimage.p ... mp;tr_h=A5MJsrtbg8v
都幾岩心水,主要中意仿木色果類/中古款果D
但會唔會好貴
作者: Dave    時間: 15-10-2016 17:07

手槍通常大家認為MARUI 比較準,但日本槍滑架都是膠的,不會有全金屬。
淨買MARUI GLOCK 不貴大概700~800 ,但換下金屬SLIDE 金屬管就1500 以上
KSC 性能亦很好但壞左很難搵件換,也是膠滑架,但KWA 我理解係KSC 的台製版本,是全金身的,價格約千。
KJ 是台仔牌子,全金屬槍身,質素對起價格,準度亦合格,一般槍款都是 600~800。
WE 都是台仔牌子,全金屬槍身,但槍身上色十分易甩,用料亦一般,跟KJ 價格差不多但二擇的話我只會買KJ。

GLOCK 連射款是 18C ,最大路款是 GLOCK 17。但GBB 手槍計,連射沒甚麼大意義除了爽皮。電槍 18C 100 連發另計,不過沒有退膛的。

新手計買步槍好過手拉,至於租槍,一般場地的租槍質素也近乎垃圾級數,打得響已偷笑,不要談準談遠談可靠性,見過d 槍托又裂準星唔見埋有d 連safty 都壞埋...
除非真是十分玩票性質打一次半次唔打,如否,寧可係ca 特價600 蚊買支或者sportline 或者國狗都算,幾百蚊買支起碼飛到30 米的。
不然滿心歡喜落場,但實戰時粒彈10 米就跌落地,有機會都射唔死人感覺十分差。

src槍沒玩過不清楚。但個人覺得落場槍同觀賞槍最好分開買,質靚料靚通常貴到唔捨得落場,反之想性能優先打壞多件換的外觀多數不完美,又想睇得又想砌得到頭來可能兩頭不到岸。
作者: gainax    時間: 15-10-2016 19:44     標題: 回覆 10# 的帖子

G18c有連射同單發,加上長夾=CQB利器
https://www.youtube.com/watch?v=9vf0McsW1xc
作者: Ben_9413    時間: 15-10-2016 21:03

我買果支as01有部件(定管)missing, 揾廠叫我揾零售問但暫未解決到, for你參考
作者: loveless    時間: 15-10-2016 22:05

我諗到最最最平,合理耐用,又算係直接就用得,唔洗未開盒就話要改呢樣嗰樣既組合:
CA FN SPR A5M,加KJ  M9

自己貪得意買過A5M, CA減價時實在太便宜。支野係仿VSR系統,大致上OK 的。

跳殼步槍係另一種玩法,基本上中下價的選擇差不多只剩下dboys 及tanaka, 再平就要去玩具反斗城搵支Mossy Oak 了
作者: 呀健    時間: 16-10-2016 00:04

引用:
原帖由 Dave 於 15-10-2016 17:07 發表
手槍通常大家認為MARUI 比較準,但日本槍滑架都是膠的,不會有全金屬。
淨買MARUI GLOCK 不貴大概700~800 ,但換下金屬SLIDE 金屬管就1500 以上
KSC 性能亦很好但壞左很難搵件換,也是膠滑架,但KWA 我理解係KSC 的 ...
馬記我就未有諗住,一來要改,二來我筆直唔太多
HFC既G17師兄點睇
有師兄放比我4-500蚊,有少花
個滑架好似有少少爛左(外面)
幾成新就唔太清楚,如果二手槍交收既話有冇咩要睇/檢查清楚?
如果買反黎換過個滑架會5會好貴

作者: Dave    時間: 16-10-2016 00:21

引用:
原帖由 呀健 於 16-10-2016 00:04 發表

馬記我就未有諗住,一來要改,二來我筆直唔太多
HFC既G17師兄點睇
有師兄放比我4-500蚊,有少花
個滑架好似有少少爛左(外面)
幾成新就唔太清楚,如果二手槍交收既話有冇咩要睇/檢查清楚?
如果買反黎換過個滑架會5 ...
HFC 沒玩過,但500 蚊買一支爛左又花既二手手槍不見得有著數,6XX 夠買一支全新 KJ GLOCK,再加百幾夠買MARUI GLOCK 17,
馬記手槍9 成可以直接入TOPGAS打而且準,可以不改任何東西,改金屬滑架主要是為感覺良好,不見得對性能有提升。
二手槍最好當然是便宜又新淨又沒爛沒花,但大前題是一個新手不會知甚麼要看甚麼可接受,
賣家說甚麼信甚麼,撞到好人就好,反之有心搵你笨你預左交學費。
個人建議新手直接買新品比較好,或者有熟人又真的是識槍的去幫你。
市面上很多便宜大碗的玩具槍買,沒有相關判斷力之前不建議買2 手。

換個新的金屬滑架最少預400 蚊吧。不同牌子的滑架通常不通用,不要槍買回來後才知沒有零件可換。
見過身邊不少新手一開始貪便宜或方便,心急急買了一些看起來很正但其實伏到反眼既玩具番來,
又或者一開始問我很多我通常得閒亦會答得很詳細,但最後買自己最開始想買的中看不中用款式,
之後再問我要點救,我通常會答買過支新就好。不是話寸不寸咀的問題,
而是問得意見,身痕跳出來答你的大部份是有心幫你的,真心求聽教,
如聽而不入耳不如不問,直接衝去槍街買一支自己看的爽就好。

前一頁LOVELESS 師兄亦有很好的意見,可以參考。

作者: 呀健    時間: 16-10-2016 00:58

引用:
原帖由 Dave 於 16-10-2016 00:21 發表

HFC 沒玩過,但500 蚊買一支爛左又花既二手手槍不見得有著數,6XX 夠買一支全新 KJ GLOCK,再加百幾夠買MARUI GLOCK 17,
馬記手槍9 成可以直接入TOPGAS打而且準,可以不改任何東西,改金屬滑架主要是為感覺良好 ...
好多謝師兄你甘詳細甘解答我既問題
新手好多時撞過板所以想放棄,師兄甘熱心教其他人真係難得
岩先賣家放比我可送埋we匣
賣家話(更新反,打錯)冇爛,只係甩油,如果自己diy反應該OK
手槍我主要想同fd打下靶同打室內,但係打game我同朋友都冇試過
約戰方面多數係點約,室內一次大約幾錢到同打幾耐
上網睇過有些工廈,唔知算唔算平
講反支槍,甘既價錢有點心動,因為幾舊水包埋匣
一來唔洗再買多一兩隻匣,二來全新買埋匣果d件好似有點過左筆直
如果師兄唔介紹我可以pm相你睇睇嗎

作者: Dave    時間: 16-10-2016 01:56

引用:
原帖由 呀健 於 16-10-2016 00:58 發表

好多謝師兄你甘詳細甘解答我既問題
新手好多時撞過板所以想放棄,師兄甘熱心教其他人真係難得
岩先賣家放比我可送埋we匣
賣家話有爛,只係甩油,如果自己diy反應該OK
手槍我主要想同fd打下靶同打室內,但係打g ...
HFC 槍沒玩過,但見網上店賣HFC GLOCK 17 才 640 ,師兄打算用500 買支又爛又甩油的二手回家DIY 執漏只能說個人自由。
另外你的首要目標是買一支可靠的工具落場,而不是考慮送幾多周邊東西,
正如你去超市買袋米$100 ,見到旁邊有袋穿左隆的米只收 $70 ,送多一排六盒維他奶一般,
因為你袋中只有$70 蚊又覺得送奶很抵,所以你就買了後者,你選擇的傾向似乎是這樣。
買新品只需要錢,二手需要眼光判斷力及相關知識,DIY 要技術經驗及工具,你有甚麼條件便行哪條路即可。

作者: 呀健    時間: 16-10-2016 10:01     標題: 回覆 19# 的帖子

收到,唔該曬師兄
另外想更新反打錯字<--賣家話(更新反,打錯)冇爛,只係甩油

作者: Ben_9413    時間: 16-10-2016 11:09

引用:
原帖由 呀健 於 2016-10-16 10:01 發表
收到,唔該曬師兄&#128522;
買o野整o下攪o下

同人接觸交流, 發現自己真正所需

都係玩樂一部份, 師兄加油
作者: Dave    時間: 16-10-2016 11:17

引用:
原帖由 呀健 於 16-10-2016 10:01 發表
收到,唔該曬師兄
另外想更新反打錯字
你覺得抵可去馬,支持
作者: Ben_9413    時間: 16-10-2016 11:56

引用:
原帖由 Dave 於 2016-10-16 11:17 發表

你覺得抵可去馬,支持
跌o下跌o下曉大個人
作者: gainax    時間: 16-10-2016 13:11

HFZ都唔知乜系統打爛要上神台仲要5,6百蚊? 一樣價求期執支KxJ,迷,HK3好過
其實馬記G17都只係800左右?最多夏天要換加硬撃鎚彈弓就夠玩, 或者上面個三支換左補品都好好玩,
其它D不明系統想交學費咁無所謂
作者: T-800    時間: 16-10-2016 14:05

入門級平、靚、正又金身又玩得過手槍~KJ首選。。若要求不太高就根本無需要改,亦冇乜鑊氣。。。
次選~KWC
Ps:We手槍~外型靚,但不太耐用。。
      其他大陸牌子、山寨品牌。。。最好小心D!
      HFC~台灣細廠,質量好一般,除非迷於個別       獨有槍款:例如T-77。。。否則最好不要。。。
(以上純屬軍醫叔叔個人實際經驗。。。)

Happy shooting!

作者: loveless    時間: 16-10-2016 14:11

HFC 内部係抄馬記G26。
作者: T-800    時間: 16-10-2016 14:16

引用:
原帖由 loveless 於 16-10-2016 14:11 發表
HFC 内部係抄馬記G26。
平價槍其實抄乜系統也是其次,實際表現同用料耐用度才是重點,(因為間中也有朋友拿D不知名/山寨/或新品牌比在下試玩,話全抄什麼名牌系統云云,誰知抄得了設計時抄不了用料及工差,結果一樣無用。。。),當然中、上價槍又唔同,比較講求承襲什麼血統。。。

Happy Shooting!

作者: 呀健    時間: 16-10-2016 14:30     標題: 回覆 25# 的帖子

多謝師兄詳細講解^_^
依家如果買把kj既(m9/g系列)
加多隻匣,買埋槍套/袋等
7-800搞唔搞得掂
因為筆直唔多,所謂先諗住會5會買二手比較好
作者: T-800    時間: 16-10-2016 14:38

引用:
原帖由 呀健 於 16-10-2016 14:30 發表
多謝師兄詳細講解^_^
依家如果買把kj既(m9/g系列)
加多隻匣,買埋槍套/袋等
7-800搞唔搞得掂
因為筆直唔多,所謂先諗住會5會買二手比較好
如果要加多隻匣同槍套預900好D,ps:實戰用槍套,不要買太差的,最平要過百元果D叫做好D,幾十元果D要小心D揀。。。
攜帶槍袋反而幾十元已經ok...
新手不建議買2手槍,但槍套如有平放2手名牌可以帶槍去試,不妨買。。。軍醫以前都百幾元執過隻2手"鹿仔頭"真槍用皮套,十分之正!
Happy SHOOTING!

作者: 呀健    時間: 16-10-2016 14:50     標題: 回覆 29# 的帖子

唔該曬軍醫師兄
我問緊個有點氣槍資歷既朋友睇下底唔底買
因為新手唔知會5會長玩
500蚊內買到全套(無壞/其他問題既話)我都可以接受
或者我UP相上黎比師兄你睇睇(完來呢到UP唔到相,可能係我唔UP)(文件尺寸: 小於 50 kb ,張相1xx kb)

作者: T-800    時間: 16-10-2016 14:51

補充:山寨平價槍套最好買簡單掛腰款,因為好多平價山寨大脾槍套D帶唔多掂。。。盞搞。。。

作者: T-800    時間: 16-10-2016 14:58

500元以內。。。您肯定要手槍,會不會要MP5k之類小型電槍。。。?
呢類用槍帶唔洗槍套,有全自動,匣又平。。。

圖片附件: latest.jpeg (16-10-2016 14:58, 80.46 KB) / 該附件被下載次數 200

作者: 呀健    時間: 16-10-2016 15:05

引用:
原帖由 T-800 於 16-10-2016 14:58 發表
500元以內。。。您肯定要手槍,會不會要MP5k之類小型電槍。。。?
呢類用槍帶唔洗槍套,有全自動。。。

MP5果類應該唔會諗住
想要手槍款多D,同埋諗住打室內/射靶多
想要後座力既感覺多點
二手那支HFC G17我比左相朋友睇
新淨程度麻麻地,但又全合我500蚊內搞掂的因素
都仲諗緊,岩岩讀完曬書,反緊Part time,所以筆直唔多,但怕買到伏,心大心細
作者: 呀健    時間: 16-10-2016 15:07

引用:
原帖由 T-800 於 16-10-2016 14:51 發表
補充:山寨平價槍套最好買簡單掛腰款,因為好多平價山寨大脾槍套D帶唔多掂。。。盞搞。。。

另外二手那支佢可以送埋槍套比我,可惜上傳唔到相
比唔到師兄過目
另外我朋友回覆話支槍可能平時都冇點落油保養
已我就覺得槍身舊了一點,如功能冇問題%匣冇流氣我都可以接受
作者: T-800    時間: 16-10-2016 15:13

還是自己考慮一下。。。。
打靶為主、少打game,就不需槍套住啦。。。
要後座力強:KJ~kp05 Hi~capa 加C02匣,玩過個後座力唔想再玩什麼HFC了。。。

作者: 呀健    時間: 16-10-2016 15:16

引用:
原帖由 T-800 於 16-10-2016 15:13 發表
還是自己考慮一下。。。。

明白的~謝謝師兄指教~
作者: 暈又暈    時間: 16-10-2016 16:08

暫時所見,如果在開始階段只考慮CQB,只用1支手槍,未想拎好多錢出來,考慮應從落場同安全的最底要求

引申為1槍+匣,1眼罩/面具
再多既護具/裝備就睇個人
個人以為槍套未必需要計入預算內,雖然槍套最平可能都係100左右,不過在只得一槍情況下,落場可以拎住支槍入,打算在接敵果時先至拔槍就沒大意義了

帶多一隻匣最少心理上可能會安心啲,如果要多一隻匣,引申既彈匣套又係一條數

眼罩/面罩真係唔好慳,唔係要看倌買好貴既(其實小弟都唔識講邊樣好唔好),而係唔好因為支槍而係呢一方面妥協,唔好彩打中啲咩地方就一世了
作者: loveless    時間: 16-10-2016 20:10

引用:
原帖由 呀健 於 16-10-2016 15:07 發表

另外二手那支佢可以送埋槍套比我,可惜上傳唔到相
比唔到師兄過目
另外我朋友回覆話支槍可能平時都冇點落油保養
已我就覺得槍身舊了一點,如功能冇問題%匣冇流氣我都可以接受
二手價一般都有一個市場認為合理既範圍,
開天殺價落地還錢, 若叫價合理吸引, 亦不由你考慮甘耐, 早就賣出了.
意思即係, 若你禮貌地還價300-350, 相信依然會成事...
作者: 呀健    時間: 16-10-2016 20:26     標題: 回覆 38# 的帖子

師兄講得有道理,謝謝意見^_^
作者: 呀健    時間: 16-10-2016 20:30

引用:
原帖由 暈又暈 於 16-10-2016 16:08 發表
暫時所見,如果在開始階段只考慮CQB,只用1支手槍,未想拎好多錢出來,考慮應從落場同安全的最底要求

引申為1槍+匣,1眼罩/面具
再多既護具/裝備就睇個人
個人以為槍套未必需要計入預算內,雖然槍套最平可能都係 ...
護具果到遲下會再同朋友去睇/收二手
護眼必須的,另外有問題想問下,帶眼鏡既師兄係護眼方面點做@@
照帶眼罩?
作者: loveless    時間: 16-10-2016 20:44

引用:
原帖由 呀健 於 16-10-2016 20:30 發表

護具果到遲下會再同朋友去睇/收二手
護眼必須的,另外有問題想問下,帶眼鏡既師兄係護眼方面點做@@
照帶眼罩?
最平最實用係幾十年如一既鐵絲網眼罩, 幾十蚊搞掂.
你若帶平時用開既眼鏡, 再加個冇風扇既有鏡片眼罩, 室內一焗就即刻就起晒靄.

我自己會用有RX內鏡架既眼罩, 豐儉由人.
作者: 呀健    時間: 16-10-2016 21:23

引用:
原帖由 loveless 於 16-10-2016 20:44 發表

最平最實用係幾十年如一既鐵絲網眼罩, 幾十蚊搞掂.
你若帶平時用開既眼鏡, 再加個冇風扇既有鏡片眼罩, 室內一焗就即刻就起晒靄.

我自己會用有RX內鏡架既眼罩, 豐儉由人.
明白~
我諗平平地就夠了
只係好奇帶眼鏡再加罩會唔會唔舒服/帶唔到~
作者: Ben_9413    時間: 16-10-2016 22:18

引用:
原帖由 呀健 於 2016-10-16 21:23 發表

明白~
我諗平平地就夠了
只係好奇帶眼鏡再加罩會唔會唔舒服/帶唔到~
堅守budget是重要的...

重點是...

預幾多洗盡佢
作者: 呀健    時間: 16-10-2016 22:44

引用:
原帖由 Ben_9413 於 16-10-2016 22:18 發表

堅守budget是重要的...

重點是...

預幾多洗盡佢
呢個當然~
作者: Dave    時間: 17-10-2016 12:03

雖然話經費有限,但基本支出是要一定金錢的,
將貨就價買一些品質不明的工具,可能平買貴執得不償失,
急不於一時,為求快手有得玩隨隨便便買倒不如多儲兩個月錢,吃多幾個麵包即可。
如果你暫時只需要玩cqb ,可以暫時比個list 你。

CQB:
1 - 全包型鋼絲眼罩 $60 ~ $130 / 全包型鏡片眼罩 約 $150
( 不要懶型只帶眼鏡,護齒一定要,CQB 火力雖然只有1J 左右,但距離近,擊中時的衝擊比室外場更大,直擊門牙可以直接斷牙 ( 親眼見過 ),
附加資料:香港種牙約 $8000 ~ 14000 一隻,深圳愛康健 $4000 )
2 - 護指手套 $ 30~ 180 ( 或勞工手套 $ 5 )
3 - bb 彈一包請買質素好一些的 約 $ 65
4 - 手槍一支個人建議 KJ P226系/ P09 / GLOCK 約 650
5 - 額外一彈匣 $ 140 ( 一般來說CQB 打很少彈 )

TTL (MIN ) : $ 945

室外場先不說槍價,因為差異可以十分大,而室外槍對武器準度要求比較高,可以有排說,只提幾支岩新手用的
1 - AMOEBA 系列 $ 1400/ S&T G36 系列 $ 1000 / CA P90 $ 700 / 狙擊槍( 不建議 ) :AS01 $1200/ ARES M40 $1900 / CA M24
2 - 軍服有好過無但非必須 $ 300 COPY 起,主要係比人更難發現你
3 - 如果玩狙配手槍,槍套是必須,而考慮到狙擊手支手槍是救命用,建議快拔槍套 $ 120 COPY ~ $400 前後 正牌槍套
4 - 深底紋軍BOOT 一對 $ 400 以上,不要著休閒鞋( 例如 CONVERSE ) 包仆死
5 - 護膝最好有,因為很多時要蹲要跪要趴 $30 COPY 起

相信許多老玩家的裝備都是一件件慢慢砌番來,年青時大家都窮,第一優先一定係安全性 ( 護目,護牙,護身 ) ,
之後先講槍。

作者: 閒雜人等    時間: 17-10-2016 14:34

與其5舊水買支2手hfc g17
真心建議樓主蓄多陣錢好過,真係中伏就血本無歸
唔識check槍好易比人昆左都唔知,騙徒手法層出不窮,有d暗病唔係是旦扣兩下槍就知
又送匣又送槍套,睇黎賣家都真係好想放左支槍,理由就自己估
不過睇樓主真係好想買咁,唯有祝你好運

另外基本裝備,上面dave兄都講左
補充少少
如果有後備彈匣既,最好買多個隱陣既彈匣套,年中見唔少人打到半途先知跌左匣要四圍搵
室內還好地方有限,室外場隨時搵唔番
同埋好多人都覺得戴防彈眼鏡會型d透氣d,不過就試過有人跑cover半路仆左一仆,結果副眼鏡就飛左落地
好在果陣唔係駁緊火,所以若果你用眼鏡+面罩,就要注意一下風險

作者: keln    時間: 17-10-2016 17:59

買支謎版都好過hfc
作者: ayaka    時間: 17-10-2016 18:57

新手建議買KJ G23, 數年前大約$550, 匣都平
耐用易維修, G系多補品, COPY槍套都有好多
朋友個支粗打, 跌槍入沙乜都有, 都打左6,7年至壞
作者: 呀健    時間: 18-10-2016 11:22

引用:
原帖由 keln 於 17-10-2016 17:59 發表
買支謎版都好過hfc
呢排上討論好多時聽到謎版,其實係咩意思
GOOGLE唔到,哈哈
新手知識不多,求教~
作者: 呀健    時間: 18-10-2016 11:27

引用:
原帖由 Dave 於 17-10-2016 12:03 發表
雖然話經費有限,但基本支出是要一定金錢的,
將貨就價買一些品質不明的工具,可能平買貴執得不償失,
急不於一時,為求快手有得玩隨隨便便買倒不如多儲兩個月錢,吃多幾個麵包即可。
如果你暫時只需要玩cqb ,可 ...
唔該曬師兄,
眼前打室內既,面/頭既保護會做到好足
但有少少問題想問
帶眼鏡時再加眼罩/面罩既話會唔會唔舒服,定係個個都係眼鏡係入面,出去再帶眼罩面罩\
因為我怕會好似帶眼鏡再加個3D眼鏡個感覺,哈哈
另外身上既護具有咩係需要既,因為聽人講有D人直接住D厚衫就算@.@
作者: 2slow    時間: 18-10-2016 11:33

引用:
原帖由 呀健 於 18-10-2016 11:22 發表

呢排上討論好多時聽到謎版,其實係咩意思
GOOGLE唔到,哈哈
新手知識不多,求教~
謎版通常係指一些由玩具正廠OEM出黎的full marking產品
例如VFZ出品的SA1 glock, 你唔會見到有VFZ的商標

http://www.wargamehk.com/cgf/viewthread.php?tid=144836&extra=page%3D1
作者: Dave    時間: 18-10-2016 11:43

引用:
原帖由 呀健 於 18-10-2016 11:27 發表

唔該曬師兄,
眼前打室內既,面/頭既保護會做到好足
但有少少問題想問
帶眼鏡時再加眼罩/面罩既話會唔會唔舒服,定係個個都係眼鏡係入面,出去再帶眼罩面罩\
因為我怕會好似帶眼鏡再加個3D眼鏡個感覺,哈哈
另外身 ...
咁就要試,有些goggle 式罩係放到眼鏡係入面,但也要考慮你的眼鏡是甚麼款式,大大副粗框不一定塞得哂,
或者被迫實,暫時用過marui 面罩基本上不影響眼鏡但要490 蚊有點小貴。
亦用過槍工防130 蚊的日本仔網mask 是可連眼鏡用但有少少迫,多汗時mask 郁可能推到眼鏡。
如果必定works 的方法就係用隱形眼鏡,那選擇就簡單很多。

cqb 無論冬夏我都加外套,褲就普通的。室外場我很少會打損,
cqb 通常總有2, 3 點reddot 跟身回家
作者: geoprotex    時間: 18-10-2016 12:28

budget唔夠可以再儲,打少一場CQB已經可以慳兩舊幾
但如果貪平買左枝暗病槍,到時可能用錢都解決唔到 (e.g. 無parts, 搵唔到故障原因)
一分錢一分貨,大路牌子公差少d,QC好d,spare parts多d,上網search得到o既用家經驗都多d
細廠產品少人用,萬一出問題,就算你肯花時間diy都未必有足夠資料參考
作者: 呀健    時間: 18-10-2016 14:31

引用:
原帖由 geoprotex 於 18-10-2016 12:28 發表
budget唔夠可以再儲,打少一場CQB已經可以慳兩舊幾
但如果貪平買左枝暗病槍,到時可能用錢都解決唔到 (e.g. 無parts, 搵唔到故障原因)
一分錢一分貨,大路牌子公差少d,QC好d,spare parts多d,上網search得到o既用 ...
據師兄了解,HFC既GLOCK掂唔掂
中價槍黎講都係kj最好?
作者: Dave    時間: 18-10-2016 14:36

引用:
原帖由 呀健 於 18-10-2016 14:31 發表

引用:
原帖由 Dave 於 16-10-2016 00:21 發表

身痕跳出來答你的大部份是有心幫你的,真心求聽教,
如聽而不入耳不如不問,直接衝去槍街買一支自己看的爽就好。
不如樓主搵下有冇人提過「HFC GLOCK」很掂 呢句對白出黎,唔係話HFC 掂定唔掂,而係一支爛爛地花花地索價500 既HFC 比人既信心問題。
都係果句,唔好再問了,覺得正既抵既唔買就笨既話,直接買番來就好。
師兄們打字係唔洗錢,但總要花費少少心力少少時間提供可能是用錢堆出來的經驗,
一開始已經講緊買支新好過買支爛花收五百HFC,問到第四頁仲問緊好唔好買,咁你買啦不如...

作者: RCman    時間: 18-10-2016 15:50

引用:
原帖由 Dave 於 18-10-2016 14:36 發表

不如樓主搵下有冇人提過「HFC GLOCK」很掂 呢句對白出黎,唔係話HFC 掂定唔掂,而係一支爛爛地花花地索價500 既HFC 比人既信心問題。
都係果句,唔好再問了,覺得正既抵既唔買就笨既話,直接買番來就好。
...
其實師兄你真係有好耐性
貴買平用,點都好過平買貴用
但好多時總有人貪便宜....最後得個吉

作者: FunggI    時間: 18-10-2016 16:08

好簡單
放支hfc俾你個條友明知你新手水你
講完
作者: lppl    時間: 18-10-2016 16:19

其實如果玩1,2 場搵最平裝備係唔錯的(好過租?)~ 點都好過一開波連乜係WG 都唔識就去買最貴最TOPO既,
好似之前興起玩行山露營, 勁多人買哂營呀爐呀咁唔貴唔買

所以玩下不妨買最平, 反正都玩唔長~ 買貴O既折讓賣番出去條數都差唔幾~
玩耐咗就知邊D啱你, 之前買O既就當交學費~
作者: lppl    時間: 18-10-2016 16:24

好似買單車咁, 唔係架架好/貴車啱你夾你, 你渣耐咗先知邊架坐得舒服, 渣得寫意, 踩得開心
作者: Ben_9413    時間: 18-10-2016 16:34

兄弟, 大家都已經好俾心機咁[s]幾乎[/s]腸都畫埋出嚟

我只可以話如果你係想開po找認同....o尼度D師兄太有良心 (亦可能係踩包多年暗藏唏噓 )

話分兩頭, 易手買賣, o吾記得邊位智者講過: 没有賣不出的貨, 只有賣不出的價

最緊要玩得開心

作者: geoprotex    時間: 18-10-2016 17:17

引用:

樓主師兄, 雖然忠言逆耳, 不過Dave師兄o既意見已經好中肯, 我亦無o野補充了
作者: 新手一隻    時間: 18-10-2016 17:29

作者: keln    時間: 18-10-2016 17:42

五舊水二手hfc glock
五百五十一支全新謎版glock
一支就冇乜人聽過加玩過,一支就多啲人玩過,評價亦唔差
我真係唔係幾明點解要簡hfc
一係你就兩支都唔買,儲夠一千買支馬記加一夾,咁實冇死
作者: gunlock34    時間: 18-10-2016 18:21

如果真係想玩槍,我建議你去一d IPSC場場報初班,學左正確同安全知識,到認識左槍係咩一回事先買槍決定打wargame 或者打ipsc 都未遲,有網址,強烈建議先上班,了解左airsoft 同safety 先。否則你落場打幾叻都冇用
http://www.hkshooters.com/

PS 咩都唔洗帶,報名帶個人同腦上去就得
作者: 呀健    時間: 18-10-2016 20:04

引用:
原帖由 Dave 於 18-10-2016 14:36 發表

...
明白師兄心意,小弟收到曬
岩先睇完甘多位師兄回覆後已經放棄買入那支二手hfc
筆直方面情願草多陣,買支真正合自己心意既槍
作者: 呀健    時間: 18-10-2016 20:06

引用:
原帖由 Ben_9413 於 18-10-2016 16:34 發表
兄弟, 大家都已經好俾心機咁幾乎腸都畫埋出嚟

我只可以話如果你係想開po找認同....o尼度D師兄太有良心 (亦可能係踩包多年暗藏唏噓 )

話分兩頭, 易手買賣, o吾記得邊位智者講過: 没有賣不出的貨 ...
收到師兄,謝謝
作者: gainax    時間: 18-10-2016 21:59

引用:
原帖由 FunggI 於 18-10-2016 16:08 發表
好簡單
放支hfc俾你個條友明知你新手水你
講完
HFX 既產品好似十年前先聽過 , 好唔好冇玩過就唔敢評論
但大路選擇既KXJ就係大眾評論平而抵用既產物至少冇咁易中伏
信唔信由自己, 始終新入們要交下學費先搵到最合適自己既產品
作者: 呀健    時間: 19-10-2016 00:06

引用:
原帖由 gainax 於 18-10-2016 21:59 發表

HFX 既產品好似十年前先聽過 , 好唔好冇玩過就唔敢評論
但大路選擇既KXJ就係大眾評論平而抵用既產物至少冇咁易中伏
信唔信由自己, 始終新入們要交下學費先搵到最合適自己既產品
明白,依家諗緊WE/KJ
作者: vp70usp    時間: 19-10-2016 02:05

樓主記住護眼無得平,我前排親眼見到有人用嘉頓$25網mask,俾枝底邊力射穿
最起碼... ...唔該用童工個隻日本仔網mask,都只係百拎蚊
記住防人之心不可無,1j game都要好好保護自己 !
作者: gainax    時間: 19-10-2016 09:08     標題: 回覆 68# 的帖子

要平而抵用得KXJ, 馬記遲早要換滑架加500仲有夏天撃鎚彈弓要換,唔換打唔郁TOPGAS對於新人又係頭痛除非玩細力134Agas
VVE/迷個D外皮係靚,但內件唔多似比KXJ耐玩通用性又不明, 5~6百蚊野穩陣起見都係得返KXJ
作者: Dave    時間: 19-10-2016 09:50

引用:
原帖由 呀健 於 19-10-2016 00:06 發表

同樣台仔牌子,同樣6 舊水價格,
如果唔係we 獨家款式,我一定會揀kj.. 淨係講用料硬淨同顏色比較難甩已經高下立見...
雖然我手上都渣住we p90 / we 盒子炮/ we g18c....
作者: mbuddy    時間: 19-10-2016 12:09

引用:
原帖由 呀健 於 19-10-2016 00:06 發表

兩隻首選KJ
作者: stevechau    時間: 19-10-2016 17:52

引用:

我係呢度插入參與...
HFC我玩過朋友支連射M9...其實你話佢料渣, 佢又未必差過WE/3HK幾多...
但HFC呢個牌子要$500買二手, 個人係絕對唔會諗!!!寧願比多三兩百搵新槍...
UNLESS連匣賣二手係$350左右搞掂就考慮得過(不過有心理準備買入後打壞/爛左就成支放棄佢算數)
另外本身支槍都花, 我唔太ASSUME支槍會係用得少就咁括甩左油~

唔敢講話中價槍KJ最好...不過KJ槍原廠台灣槍計品質算唔錯唔易壞~
但KJ匣算易漏氣~(呢個問題我見黎到呢條THREAD你都好似完全無考慮過咁)
作者: stevechau    時間: 19-10-2016 18:03

老實講...打GAME買GEAR用幾錢係豐儉由人是也...
唔係平野無好, 但要搵平既好野一定要用時間去搵同去睇~
然後睇自己需要去搵適合自己、用料唔差但又賣得唔貴既野~

好似在下咁...初初打GAME...
買支國狗雄鷹1911 400有找...買隻匣都係100左右...
護身既GEAR而家買3M GOGGLES都係100左右已經又型又夠PROTECT~其他護甲/軍服(怕熱)、面罩(後來阻住我瞄長槍)、手套(中過好多次係好痛, 不過唔會點傷)全部唔用~你唔怕打花面同痛就得~
唯獨建議用幾十蚊買護膝同匣套(尤其你中意打手槍, 買多隻匣就多D彈呢個係硬道理!!)
所以就算新手落坑, 連槍帶匣買埋匣套同護膝, 一千銀左右點都夠做, 加埋個血肉之軀已經係落場格~

不過你想同一套野用埋去打IPSC(打靶), 咁個計法就完全唔同晒~

作者: 呀健    時間: 19-10-2016 18:22

引用:
原帖由 stevechau 於 19-10-2016 18:03 發表

買支國狗雄鷹1911 ...
明白,主要同朋友打GAME/自己係屋企打下DIY紙箱靶
流氣我又真係冇諗到,但之前睇過KJ/WE既匣係咪有部分可以通用
如KJ槍較好,可先買KJ槍,買多一匣時買WE,甘行唔行得通
依家都係諗WE/KJ
係咪有隻叫KSC,都係台灣牌子?
睇到有支KSX既M9,銀色滑架黑下身既,都唔差
作者: 呀健    時間: 19-10-2016 18:24

引用:
原帖由 stevechau 於 19-10-2016 18:03 發表

買支國狗雄鷹1911 ...
https://www.youtube.com/watch?v=2xeb3KooOTU
呢支
作者: loveless    時間: 19-10-2016 18:33

引用:
原帖由 呀健 於 19-10-2016 18:24 發表

https://www.youtube.com/watch?v=2xeb3KooOTU
呢支
片中M9牌子係SRC, 非KSC. 馮京馬涼花多眼亂要小心點
作者: 呀健    時間: 19-10-2016 20:09

引用:
原帖由 loveless 於 19-10-2016 18:33 發表

片中M9牌子係SRC, 非KSC. 馮京馬涼花多眼亂要小心點
師兄,原來我記錯左,
SRC先岩
作者: loveless    時間: 19-10-2016 20:28

引用:
原帖由 呀健 於 19-10-2016 20:09 發表

師兄,原來我記錯左,
SRC先岩
第一支槍不要自尋煩惱了.
買KJ吧. 下面條link一目了然. 看準提問, 範圍收窄, 大把師兄會扶你一把.
http://www.rainbow8.com/collections/pistol-gbb-kj-works
作者: sovietarmy2012    時間: 19-10-2016 20:33

Kj係好多game場的租用槍,因為平靚正!

我落場只用KJ P226
作者: m11.man    時間: 19-10-2016 21:08     標題: 回覆 80# 的帖子

你落邊個場,遠至加拿大,近至香港,我都見唔到師兄wo, 樓主買咩槍
作者: FBC1    時間: 19-10-2016 21:16

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-10-2016 20:33 發表

你有落場架咩?
搵邊位媽咪?
作者: 051039    時間: 19-10-2016 21:20

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-10-2016 20:33 發表

邊個場有GBB槍租咁正
作者: FBC1    時間: 19-10-2016 21:21

引用:

衰野呀....靜雞鷄落場.仲要用P226古惑啦你.
作者: Dave    時間: 19-10-2016 21:45

引用:

未見過有場統一租KJ GBB 手槍比人用...就算租手槍都係雜牌軍嘜都有仲要激殘,
CQB 好多時都只係租電槍如MP5K 之類,起碼教新手用時唔洗煩,開SAFTY 扣雞就得。

SO 師苦下次可以加番「我估咋」

作者: sovietarmy2012    時間: 19-10-2016 22:52

下?!M4個場係kj 1911喎,我吾係四圍襟鐘架
作者: sovietarmy2012    時間: 19-10-2016 22:53

引用:
原帖由 FBC1 於 19-10-2016 21:21 發表

衰野呀....靜雞鷄落場.仲要用P226古惑啦你.
對上一次cqb若干年前,仲未識你
作者: m11.man    時間: 19-10-2016 23:23     標題: 回覆 82# 的帖子

你又搵邊個媽咪,bobo姐話有新女返
作者: m11.man    時間: 19-10-2016 23:25     標題: 回覆 86# 的帖子

M4有1911租,我淨係租過支全鋼SVD
作者: Dave    時間: 20-10-2016 00:15

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 19-10-2016 22:52 發表
下?!M4個場係kj 1911喎,我吾係四圍襟鐘架
http://m4workshopandtrainingcenter.blogspot.hk/

個指引Q5就寫電槍連2000 發彈,而唔係GBB 手槍。
個場我都上過,如果無記錯果支係 HI CAPA 唔係KJ1911。

其實在下冇惡意,糾正番而已,始終呢個係新手帖,教錯人就唔好。

作者: 呀健    時間: 20-10-2016 00:28

引用:
原帖由 Dave 於 20-10-2016 00:15 發表

http://m4workshopandtrainingcenter.blogspot.hk/

個指引Q5就寫電槍連2000 發彈,而唔係GBB 手槍。
個場我都上過,如果無記錯果支係 HI CAPA 唔係KJ1911。

其實在下冇惡意,糾正番而已,始終呢個係新手帖 ...
謝謝師兄,問少少打室內既問題,
多數大家會係點樣約同埋有冇D大家師兄去開平平地都玩得開心既場可以推介下
謝謝~
作者: Dave    時間: 20-10-2016 00:34

引用:
原帖由 呀健 於 20-10-2016 00:28 發表

謝謝師兄,問少少打室內既問題,
多數大家會係點樣約同埋有冇D大家師兄去開平平地都玩得開心既場可以推介下
謝謝~
不外乎兩個方法,一就係你朋友(或你本人)做HOST,周圍約人,而HOST 亦需要負責BOOK場,通常要早少少BOOK 例如2 星期甚至一個月,
BOOKING 方法就係打去個場地 ( 上網找電話 ),話要BOOK ,之後入訂金去場地的銀行戶口作實。
香港CQB 場不算少但質素參差,我所知亦有限,建議多上網找找玩家「玩後感」。

另一種方法是JOIN 別人,有些FACEBK 群或FORUM 會有約戰,你報名就好,
但醜話說在頭,場GAME 質素主要睇玩家,玩家既質素主要睇HOST 點約,
可以玩到不歡而散的。
作者: sovietarmy2012    時間: 20-10-2016 04:07

KJ HI CAPA係好槍
作者: FBC1    時間: 20-10-2016 05:16

引用:
原帖由 m11.man 於 19-10-2016 23:23 發表
你又搵邊個媽咪,bobo姐話有新女返
B0B0你都識,古惑啦你.
作者: vp70usp    時間: 20-10-2016 11:57     標題: 回覆 91# 的帖子

我可以同你講,依加啲cqb場有好多都hea set, 收費又貴
作者: stevechau    時間: 20-10-2016 15:57

引用:
原帖由 呀健 於 19-10-2016 18:22 發表

明白,主要同朋友打GAME/自己係屋企打下DIY紙箱靶
流氣我又真係冇諗到,但之前睇過KJ/WE既匣係咪有部分可以通用
如KJ槍較好,可先買KJ槍,買多一匣時買WE,甘行唔行得通
依家都係諗WE/KJ
係咪有隻叫KSC,都係台灣牌子 ...
好似得...不過WE匣都一樣易漏...
SRC出其他槍D品質聽說係OK的, 手槍就唔知喇...本地好似都唔多人玩呢個牌子~
M9既話, KJ出果支粗打算唔錯的~
作者: stevechau    時間: 20-10-2016 16:00

同埋諗真D自己想要咩槍款, 之後先揀牌子/用價錢去揀~
一支鍾意既槍, 買貴左又好, 易壞都好...真係鍾意你玩落都無咁多怨言~
買左支人地話好但自己唔鍾意既款...求其一樣唔夠好你都會嫌3嫌4~
作者: geoprotex    時間: 20-10-2016 16:40

幾年前我親眼見住朋友枝kj M9爆slide差d插眼,唔知近年kj產品質量有無改善
作者: Dave    時間: 20-10-2016 22:53

引用:
原帖由 geoprotex 於 20-10-2016 16:40 發表
幾年前我親眼見住朋友枝kj M9爆slide差d插眼,唔知近年kj產品質量有無改善
應該是考慮到像真性的設計,m9 爆飛slide ,真鐵都係咁
作者: gainax    時間: 21-10-2016 00:27

引用:
原帖由 geoprotex 於 20-10-2016 16:40 發表
吉打都有人爆過 我覺得以係馬記舊M9設計有鍋氣
始終只係幾百蚊鑄料又有氣泡耐用性睇運同有限,如果真係咁靚咁冇人玩cnc 一分錢一分貨

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0