標題: 中國軍艦截美水下探測器 美外交抗議求歸還 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 17-12-2016 10:41     標題: 中國軍艦截美水下探測器 美外交抗議求歸還

作者: FBC1    時間: 17-12-2016 10:55

精彩
作者: reniless    時間: 17-12-2016 10:56

今晚備戰。
作者: loveless    時間: 17-12-2016 11:24

可能探測器有3年上門維修服務, 可能中國呢邊只係有公司收到RMA派順豐號攞番去修理....
作者: kornhill401    時間: 17-12-2016 11:42

美國佬攪亂中東,現在又想攪亞洲
現在又不是開戰,為什麼要在人地國家外圍放置探測器
假如中國在你美國外圍放置探測器,你又會不會接受呢 Thx for sharing
作者: tinyau1134    時間: 17-12-2016 11:45

U-2偵察機
作者: loveless    時間: 17-12-2016 12:00

引用:
原帖由 kornhill401 於 17-12-2016 11:42 發表
假如中國在你美國外圍放置探測器,你又會不會接受呢 Thx for sharing
平心而論, 擺係一回事, 攞/槍走係另一回事...
手法比較肉酸..
作者: FBC1    時間: 17-12-2016 12:18

引用:
原帖由 kornhill401 於 17-12-2016 11:42 發表
美國周邊海床早在三十年前為防止蘇聯潛艇潛入而佈置了偵察網,任何船或潛只要進入就會被監控了.
作者: sovietarmy2012    時間: 17-12-2016 12:44

水文調查為了繪制水下海圖,海圖,水文資料必須經常更新,供潛艇及反潛作戰使用

船係軍方,部份人是民間承辨商。

美海軍做這些行為屢件不鮮,大6尾隨破壞也屢件不鮮。

爭拗點是美國所謂的全球公海航行自由(包括軍艦,偵察),還是中國(包括其他國家主張)聲稱的專屬經濟區權益。合法測量視乎美方覺得自己合吾合法,及中方覺得美艦是否無害通過。
作者: gtoray    時間: 17-12-2016 13:24

搵漁民撈起佢就得啦
作者: Ben_9413    時間: 17-12-2016 13:34

你炸我幾次大使館死幾件

我o丁番你一兩件o野, 都係試水

我覺得蝕tim
作者: sovietarmy2012    時間: 17-12-2016 14:42

引用:
原帖由 gtoray 於 17-12-2016 13:24 發表
搵漁民撈起佢就得啦
一向係D海上民兵同D編内漁船負責,可能今次遠水路又無漁船係附近先咁做。

我相信兩點,一定吾係界外行事,一定問過高層先做。
作者: kcwayne    時間: 17-12-2016 15:43

[quote]原帖由 loveless 於 17-12-2016 12:00 發表

平心而論, 擺係一回事,

一D都唔肉酸,擺明車馬落佢面,做得好!

作者: Hamlet    時間: 17-12-2016 15:49

圖片附件: IMG_5194.JPG (17-12-2016 15:49, 93.04 KB) / 該附件被下載次數 158

作者: loveless    時間: 17-12-2016 16:06

引用:
原帖由 kcwayne 於 17-12-2016 15:43 發表
[quote]原帖由 loveless 於 17-12-2016 12:00 發表

平心而論, 擺係一回事,

一D都唔肉酸,擺明車馬落佢面,做得好!
我鐘意食牛雜麵跟可樂,
是旦冇o左一樣都幾遺憾...
作者: zeta    時間: 17-12-2016 16:17

引用:
引用:
美軍海洋探測船「鮑迪奇號(Bowditch)」兩部無人水底探測器,日前在南海下水收集非機密的海洋數據如海水溫度、鹽度和能見度等,在周四下午,軍方在菲律賓蘇碧灣西北面約五十浬水域準備收回探測器時,被連日尾隨的中國海軍船艦「南救510」派出艦艇駛近,取走其中一部較小的探測器。
被害妄想?
作者: rho837    時間: 17-12-2016 16:56

要下馬威!

明知呢件器才唔咪什麼重要戰略系統! 撻左佢可以搞下啲'大件事'但影響小既新聞!

呢啲做法! 同班港女啲手段好相似囉!
作者: sovietarmy2012    時間: 17-12-2016 17:26

呢D船去得一個地方採集數據,就吾至係佢公佈的東西,尤其是有軍方背景。

無錯,天氣資訊,山脈河川,海洋資料都係大自然公開的,但靠人力物力採集而來的原野數據同繪制而成的海圖地圖係機密了。

美佬吾係第一日做,大家都有做,無關局勢既事。
作者: kornhill401    時間: 18-12-2016 13:36

..收集非機密的海洋數據如海水溫度、鹽度和能見度..這些資料,不是會有民間組織去做嗎
例如一些保護海洋生物組織,軍方如有須要,可向這些組織取得.又為何花咁多人力物力去做呢
作者: zeta    時間: 18-12-2016 16:41

引用:
原帖由 kornhill401 於 18-12-2016 13:36 發表
..收集非機密的海洋數據如海水溫度、鹽度和能見度..這些資料,不是會有民間組織去做嗎
例如一些保護海洋生物組織,軍方如有須要,可向這些組織取得.又為何花咁多人力物力去做呢
比人偷探測器果艘係USNS Bowditch, 唔係USS Bowditch

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Naval_Ship
引用:
United States Naval Ship or USNS is the prefix designation given to non-commissioned ships that are property of the United States Navy.[1]

United States Naval Ships are usually auxiliary support vessels owned by the U.S. Navy and operated by Military Sealift Command.[2] They are crewed by civilian mariners rather than U.S. Navy personnel, although some ships include a small military complement to carry out communication and special mission functions, or for force protection.
再講, 有民間組織做就代表軍方唔可以做?
引用:
救災這些事不是會有民間組織去做嗎
例如紅十字會/無國界醫生,軍方如有須要,可向這些組織要求協助.又為何花咁多人力物力去做呢

作者: sovietarmy2012    時間: 18-12-2016 21:40

如果民間科考,係會事先通知該國並得其允許,無必要犯險去獨自進行.

聯合科考係一個好辦法.

例如石油公司探油,會同該國簽約,咁就有事都有救兵....越南無技術採油,而油公司又吾會搏,所以大家合作先得,但係爭議海域涉及投資安危,除非國營公司或個別因素,否則無人會去探油

無錯,潛艇水下導航,研究海魚,探油,搵墜毀航機等,要的數據都差不多,但數據側重不同.吾排除軍方會向民間組織拎資料,但若果民間組織被人發現佢同軍方有路,民間組織以後都好難做到自己野,情況同美國IT公司,電訊商從無認過佢地同美政府合作
作者: kornhill401    時間: 19-12-2016 00:09

檢拾到了寶物 http://www.twgreatdaily.com/node1376932
作者: JBL    時間: 19-12-2016 00:11

作者: FBC1    時間: 19-12-2016 04:48

唔要?真唔真呀?
作者: horenhim    時間: 19-12-2016 09:39

要示威但偷雞模狗, 唔入肉
作者: sovietarmy2012    時間: 19-12-2016 09:59

引用:
原帖由 FBC1 於 19-12-2016 04:48 發表
唔要?真唔真呀?
佢吹水
作者: kornhill401    時間: 19-12-2016 13:54

當奴叔叔話唔要, 係就等佢上任先至交比佢,睇佢要,定唔要
作者: sovietarmy2012    時間: 19-12-2016 14:30

大陸話會俾番佢

抄完先
作者: LCH925    時間: 19-12-2016 18:07

民間組織偵測又唔代表冇軍事用途
當年老架打中國之前都有一批日本商人兼職畫圖
作者: FBC1    時間: 20-12-2016 04:51

大六巳破解咪比番佢咯.
作者: horenhim    時間: 20-12-2016 09:58

引用:
原帖由 JBL 於 19-12-2016 00:11 發表
美國國防部指,中國將歸還在南海取走的無人水底探測器,但美國總統當選人特朗普卻說中國「偷走」探測器,美國不想要回。另外,特朗普亦在Twitter發文指摘中國時卻串錯成字,淪為笑柄。
美國指海軍海洋探測艦「鮑迪奇 ...
講到自己唔小心拎左人地野咁
作者: Hamlet    時間: 20-12-2016 12:06

引用:
原帖由 FBC1 於 20-12-2016 04:51 發表
大六巳破解咪比番佢咯.
攞去深圳俾「大薑」研究,出年有新玩具玩

作者: FBC1    時間: 20-12-2016 12:08

引用:
原帖由 Hamlet 於 20-12-2016 12:06 發表

攞去深圳俾「大薑」研究,出年有新玩具玩
我估大六巳硏究過晒咯.
作者: FBC1    時間: 20-12-2016 12:12

逆向工程現在開始.....
明年有中國版本了.
作者: loveless    時間: 20-12-2016 12:23

[quote]原帖由 Hamlet 於 20-12-2016 12:06 發表

作者: loveless    時間: 20-12-2016 12:25

引用:
原帖由 Hamlet 於 20-12-2016 12:06 發表

...深圳俾「大薑」研究,出年有新玩具玩
甘大薑唔駛一個月潛拍已經會上埋架
作者: horenhim    時間: 20-12-2016 15:21

唔洗出年! 因為已經還左.

https://hk.news.yahoo.com/%E4%B8%AD%E5%9C%8B%E5%8D%97%E6%B5%B7%E4%BA%A4%E9%82%84%E7%BE%8E%E5%9C%8B%E6%B5%B7%E6%B4%8B%E6%8E%A2%E6%B8%AC%E5%99%A8-052900976.html

撻完data? 熬底笠水?
who knows!
作者: loveless    時間: 20-12-2016 15:26

引用:
原帖由 horenhim 於 20-12-2016 15:21 發表
撻完data? 熬底笠水?
打開一睇原來已經係大薑造的...
作者: horenhim    時間: 20-12-2016 15:46

引用:
原帖由 loveless 於 20-12-2016 15:26 發表

呢D軍用(?)野一定proudly made in the USA個wor~
作者: FBC1    時間: 20-12-2016 15:59

引用:
原帖由 loveless 於 20-12-2016 15:26 發表

大笠開玩笑啫.
作者: loveless    時間: 20-12-2016 16:19

引用:
原帖由 horenhim 於 20-12-2016 15:46 發表

呢D軍用(?)野一定proudly made in the USA個wor~
跟大圍講o下笑o麻...
抄書的話件黃甘甘係Teledyne Brown生產的...

其實Teledyne響中國都有office. 當然唔會係軍用或敏感野....
世界越來越細, Teledyne都賣過美國零件生產線俾AVIC中國航空...

作者: FBC1    時間: 20-12-2016 16:58

不過我相信大六巳摸透了.
作者: Ben_9413    時間: 20-12-2016 22:17

阿爺n年前已經有D o甘o野

我相信示威大於一切
作者: loveless    時間: 20-12-2016 22:39

引用:
原帖由 FBC1 於 20-12-2016 16:58 發表
不過我相信大六巳摸透了.
中國自己D玩具...
http://www.scmp.com/news/china/a ... r-interests-peoples
作者: FBC1    時間: 20-12-2016 22:44

引用:
原帖由 loveless 於 20-12-2016 22:39 發表

中國自己D玩具...
http://www.scmp.com/news/china/a ... r-interests-peoples
原來自己有啦.
作者: Ben_9413    時間: 20-12-2016 22:57

引用:
原帖由 FBC1 於 2016-12-20 22:44 發表

原來自己有啦.
深潛萬米級都有啦

呢D unmanned scanner 真係無乜o甘巴閉
作者: sovietarmy2012    時間: 21-12-2016 00:57

相比做魚雷,整泥D水下無人機係小兒科

魚雷吾係簡單,比做導彈難

話說回來,大陸最近繼美,以後,做左無人水上巡邏艇

第日可能智能緝私了
作者: 48191    時間: 23-12-2016 14:59

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0