標題: [others] 睇黎又有廠出Lee Enfield - RWA Lee Enfield? [打印本頁]

作者: adamhaha2002    時間: 11-1-2017 18:07     標題: 睇黎又有廠出Lee Enfield - RWA Lee Enfield?

鍾意Lee Enfield的朋友仔又有多個選擇啦
但只有包裝的防撞膠cutting
睇過樣似係No.4 Mk1而非SMLE MkIII
二戰英軍必買啦
希望支槍靚仔
作者: loveless    時間: 11-1-2017 18:24

呢支?
半年前好核突, 希望出街唔係o甘...
http://www.popularairsoft.com/ne ... ee-enfield-no-4-mk1

作者: cyl198911    時間: 11-1-2017 22:39

口水
之前咪有個重演比大公報抽水既,我唔知,如果唔係我會去跟隊買套二戰英軍,短褲超型
作者: MG-42    時間: 12-1-2017 04:00

作者: sovietarmy2012    時間: 12-1-2017 10:34

引用:
原帖由 cyl198911 於 11-1-2017 22:39 發表
口水
之前咪有個重演比大公報抽水既,我唔知,如果唔係我會去跟隊買套二戰英軍,短褲超型
個重演有政治成份。。。不過成套野據説二千確實抵玩!
作者: sovietarmy2012    時間: 12-1-2017 10:37

No4係好槍,值得一買。但之前ZetaLab有demo出過,其眾多分身廠又係到,觀望
作者: rho837    時間: 12-1-2017 12:32

引用:
原帖由 loveless 於 11-1-2017 18:24 發表
呢支?
半年前好核突, 希望出街唔係o甘...
http://www.popularairsoft.com/ne ... ee-enfield-no-4-mk1
在英國及澳洲買支舊真鐡賤過玩具槍多多聲!
作者: queen    時間: 12-1-2017 13:45

引用:
原帖由 MG-42 於 12-1-2017 04:00 發表

同佢枝MG34一樣咁肉酸,由其D WW2穿越時空六角鑼絲.. 覺得冇問題先好野
同佢講咗架,竟然話揾唔到啱的一字螺絲喎……
作者: kornhill401    時間: 12-1-2017 14:56

當年在E何b見到支,(KTx廠)做工一流 ,價錢都一流..過萬..
呢支如果價錢親民的話,可以諗諗 Thx for sharing
作者: sovietarmy2012    時間: 12-1-2017 17:38

引用:
原帖由 queen 於 12-1-2017 13:45 發表

同佢講咗架,竟然話揾唔到啱的一字螺絲喎……
一字螺絲家下係難揾的。。。。但這不是廠家的奶油
作者: kornhill401    時間: 18-1-2017 13:43

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 12-1-2017 17:38 發表

一字螺絲家下係難揾的。。。。但這不是廠家的奶油
唔講唔知,現在D一字螺絲,成為了稀有品種 Thx for sharing
作者: loveless    時間: 18-1-2017 15:35

引用:
原帖由 kornhill401 於 18-1-2017 13:43 發表

唔講唔知,現在D一字螺絲,成為了稀有品種 Thx for sharing
真係要揾點會冇
No.4見光既螺絲大致上有2種, 一字圓柱頭及一字扁頭木螺絲.
淨係淘寶以上兩種螺絲已染黑埋既都有
作者: 辰料戍    時間: 23-1-2017 15:54

我相同廠做點都易過玩家自己做
同埋玩得李英菲爾都係懷舊無理由接受到cossover
作者: queen    時間: 23-1-2017 18:24

對於啲一千幾百的槍唔像真,爭一兩粒螺絲,一啲花紋唔似本來真係無乜所謂,但係某些出貴價氣槍的廠商,都出呢啲錯就真係不能之所謂!因為對於買這些槍的玩家來說,洗得一萬幾千,就係想要枝最像真的玩具槍,要一步到位而唔係仲要自己翻手執……

好似某枝收人過萬的二戰重機,已經包含二戰未面世的六角螺絲、雷雕刻字、7.62 NATO 彈箱三樣穿越野……大佬我洗咗皮幾野你比D咁野我!我就真係接受唔到啦!

至於呢枝4號,以我所知個價都屬中高價槍,竟然比啲咁野我!

Btw,我早預咗一拎到槍就會去配返一百幾十套螺絲去賣賺返D BB彈錢……
作者: Tango1997    時間: 23-1-2017 19:17

我就咁睇法 。。。如果係螺絲既。。。 换9咗佢就得。。。 如果連螺絲都唔想换..... 真係唔好買

作者: gainax    時間: 23-1-2017 23:53

玩具D野講像真有時唔激死就笑死
好似馬記專登深刻個TM名落槍身 ,v記送你6mmbb但轉頭就改版
都係唔好咁認真DiY到就買,唔like就唔買冇人買自然會改
作者: jacko    時間: 24-1-2017 00:36

引用:
原帖由 Tango1997 於 23-1-2017 19:17 發表
我就咁睇法 。。。如果係螺絲既。。。 换9咗佢就得。。。 如果連螺絲都唔想换..... 真係唔好買
點解廠方唔一早換好曬,而要玩家自己去配呢?我知好多時本來係好簡單嘅嘢,就係咁簡單嘅嘢廠商都唔願意用心去做先衰
作者: Lolanto    時間: 24-1-2017 01:03

一間廠生產幾萬粒螺絲易,一個人搵幾粒螺絲難...可能搵幾萬粒螺絲會易過幾粒啲,但一個人只需用幾粒咋喎...其餘果幾萬粒點算?
作者: type38    時間: 24-1-2017 01:15

真係有心玩4號, 就簡左KTW果支喇

另外,有冇人知道KTW果支要成過萬 甘係用咩螺絲 ?

呢支除左螺絲問題, 仲有咩位係錯 ?
作者: jn_jona    時間: 24-1-2017 01:36

引用:
原帖由 gainax 於 23-1-2017 23:53 發表
玩具D野講像真有時唔激死就笑死
好似馬記專登深刻個TM名落槍身 ,v記送你6mmbb但轉頭就改版
都係唔好咁認真DiY到就買,唔like就唔買冇人買自然會改
中位價玩具大家都冇咩問題
但如果幾千 一皮比較貴d既
買家本身都有要求既 求求其其就想收人一萬幾千
自然受到銷量既制裁
作者: gainax    時間: 24-1-2017 06:54     標題: 回覆 46# 的帖子

可能係曲線宣傳呢
正正常常都唔會咁甩漏掛, 遲下應該會改返好架嗱
最近支scar味好例子, 出左兩三個月就改刻字
作者: 阿堅    時間: 24-1-2017 10:20

請各位理性討論,謝謝
作者: Dave    時間: 24-1-2017 10:25

引用:
原帖由 type38 於 24-1-2017 01:15 發表

岩岩睇下ktw 果支真是出得幾好,
自己本身都幾喜ktw 不過真是頗貴,
係eh 特價時3k 幾買過支手拉狙,
論穩定性真是一流級數,連打十槍誤差低過1mps,講原裝。

講番支4 號,ktw 係明顯做得靚,用既亦係1 字螺絲,
至於話「換粒螺絲就得」,其實我唔認同,因為真鐵螺絲位是陷入去的,
rw 果支是齋鑽一個洞,六角磨姑頭仲係凸緊出黎,我當你換粒平頭1 字,都係凸出來超肉,
最大獲係護弓位前面粒大一字,先不論原本個位夠唔夠開一個咁大既洞,
淨係要開一個1 毫子咁寬既洞再上粒1 字入去,工程不少。
我支9 舊水既d boy 呢個位都靚仔過rw  支磨姑頭..
自己都會落手diy 既人,但我既格言係「有現成買現成,走投無路先好諗diy」,
始終玩槍友又唔係甚麼手工達人,做到唔「穿崩」已經唔易,仲想整得靚仔過機械生產?
如果有咁既手工,其實夠搵食。
君不見好多diy 完出黎既野仲肉酸過原裝...
自己重度diy 有幾支,
一係vsr 膽裝落dboy kar98身再自製表尺,
二係ares msr 削底骨外觀整型,
三係VFC SCAR SSR 改狙擊尾托。
自己知自己做出來的有瑕疵,無邊支真是滿意,
DIY 對我來說係次次次次次次選,一來唔係100% 做到,
二來做完出來始終有瑕疵。三來係花太多時間。

如果呢支RW #4 真是一買番來又要擴洞換螺絲,但只賣1500 蚊既,我只會話:女夭 1500 蚊你想點呀?
如果賣5 千蚊又唔係咁計法。

作者: Opica    時間: 24-1-2017 10:38

無記錯無論你以何種方法入口一粒軍品鑼線(e.g.固定槍托)都可以charge你。。。只要警方的軍火專家介定該物品是軍火

因為你係"主動"揾代X幫"你"本人買及運送該件物品回香港
即是說你是付款那一方,而且你"清楚"知道你要買的是甚麼貨品

仲有好多可以講不過我放棄

最後只有一句想說
祝你好運
作者: loveless    時間: 24-1-2017 10:40

引用:
原帖由 type38 於 24-1-2017 01:15 發表

KTW細節上比較細心, 當然同真槍比總會有出入.
3張圖, 該不難分邊支係KTW, 真4, RWA..

圖片附件: KTW-SPGN-LEEENFIELD4_6_MARK.jpg (24-1-2017 10:40, 113.72 KB) / 該附件被下載次數 170

圖片附件: LEE-ENFIELD-LW002.jpg (24-1-2017 10:40, 88.79 KB) / 該附件被下載次數 204

圖片附件: RWA-Lee-Enfield-No4-MK1_1-818x545.jpg (24-1-2017 10:40, 85.06 KB) / 該附件被下載次數 163

作者: sam524    時間: 24-1-2017 11:02

其實鑼絲真係唔係咁易配
簡簡單單一粒1911 grip鑼絲 你落廣東道都未必配到
喱d 一字 平頭 大杯頭 又要短 唔係咁易揾
揾到又唔會淨係買3 5 7粒
玩家自己配唔係問題 問題只係值唔值
咁大間廠 一用就萬萬聲咁數上去 想點訂造都得
喱d唔係誠意 唔係attention to details我都無野好講
喱樣亦係點解咁多細廠細公司慢慢爬起出玩具

Btw 應該可以用粒6角 DIY既 磨平再開番一字 不過又係值唔值囉
作者: rho837    時間: 24-1-2017 11:19

浄係DD骨個幾粒鑼絲配唔到!

AK47尾柄頂粒鑼絲都係配唔到!

作者: loveless    時間: 24-1-2017 11:38

引用:
原帖由 rho837 於 24-1-2017 11:19 發表
浄係DD骨個幾粒鑼絲配唔到!

AK47尾柄頂粒鑼𢇃都係配唔到!
外國買...幾蚊搞掂, 之不過運費盛惠$200之o麻
作者: rho837    時間: 24-1-2017 12:02

引用:
原帖由 loveless 於 24-1-2017 11:38 發表

外國買...幾蚊搞掂, 之不過運費盛惠$200之o麻
學個位傻仔話! 乜乜網購乜乜團購咪平囉!

作者: kornhill401    時間: 24-1-2017 13:06

站在消費者立場,當然希望能夠比合理價錢,買到..一步到位..理想貨品.無須左改右改
作者: sovietarmy2012    時間: 24-1-2017 15:29

如果係平價路線,六角螺絲無人會出聲,但呢間廠吾係。

玩珍品亦都不應太掦,也許法庭判你無事,但其他成本上你都蝕番。
作者: Dave    時間: 24-1-2017 15:46

不如講番支#4 仔算啦

作者: loveless    時間: 24-1-2017 16:07

引用:
原帖由 Dave 於 24-1-2017 15:46 發表
不如講番支#4 仔算啦
我都好奇最終見街係幾多大洋同修正o左幾多
作者: rho837    時間: 24-1-2017 16:40

引用:
原帖由 loveless 於 24-1-2017 16:07 發表

嬲嬲地訂左支真槍! 搞手續翻來擺槍房!
作者: queen    時間: 24-1-2017 17:39

引用:
原帖由 loveless 於 24-1-2017 16:07 發表

as I know.........5K +/- 1K
作者: loveless    時間: 24-1-2017 17:50

引用:
原帖由 queen 於 24-1-2017 17:39 發表

as I know.........5K +/- 1K
Tanaka 領域了吧, 但RWA唔係tanaka. 某程度上消費者如果對其要求比對tanaka更高亦非不合理.
作者: FBC1    時間: 24-1-2017 20:13

嘩.......呢個P0ST變左超濃缩咼.
作者: rho837    時間: 24-1-2017 21:08

引用:
原帖由 FBC1 於 24-1-2017 20:13 發表
嘩.......呢個P0ST變左超濃缩咼.
下次打邊爐聚槍會時每人加多隻蟹作記念日。
作者: gtoray    時間: 24-1-2017 21:10

呢個post係有價值既
作者: MG-42    時間: 24-1-2017 23:45

作者: MG-42    時間: 25-1-2017 00:02

作者: mk23    時間: 25-1-2017 12:23

一D可能因就gearbox已要裝拆的位置用六角代拉釘替我覺得還可以接受. 但連個上蓋鮫位都用六角就真係...

人地松榮車房仔都能做到博物館級數, 就只係看開發者有無心吧.
作者: MG-42    時間: 25-1-2017 22:49

作者: queen    時間: 26-1-2017 12:32

RWA算好彩,出呢D槍基本上D死忠Fans都係焗買,但比錢嗰刻就係谷鬼氣!好似呢枝4號咁,玩二戰英佬真係焗住買……但保證一路買一路小九佢……
作者: sovietarmy2012    時間: 26-1-2017 13:57

KTW出左咁耐都未見過有實物。。。太罕有了,有貨就搶完

唯有望國九。

幾時先有No1MKIII呢
作者: oldguy    時間: 26-1-2017 16:19

引用:
原帖由 queen 於 26-1-2017 12:32 發表
RWA算好彩,出呢D槍基本上D死忠Fans都係焗買,但比錢嗰刻就係谷鬼氣!好似呢枝4號咁,玩二戰英佬真係焗住買……但保證一路買一路小九佢……
完全正確。邊鬧邊買正係現實寫照。基本只要走高價量少原則,死忠粉絲已可保廠商利潤。不過取之要有道。
作者: oldguy    時間: 26-1-2017 16:22

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 26-1-2017 13:57 發表
KTW出左咁耐都未見過有實物。。。太罕有了,有貨就搶完

唯有望國九。

幾時先有No1MKIII呢
No1mk3 出過囉喎
作者: sovietarmy2012    時間: 26-1-2017 18:53

引用:
原帖由 oldguy 於 26-1-2017 16:22 發表

No1mk3 出過囉喎
咦,你都泥左喎,咁你實有啦
作者: queen    時間: 27-1-2017 11:22

引用:
原帖由 oldguy 於 26-1-2017 16:22 發表

No1mk3 出過囉喎
出咗又如何,間鐵airsoft都唔知點解唔賣港台,只有少量出貨好似去晒日本
作者: queen    時間: 27-1-2017 11:25

引用:
原帖由 oldguy 於 26-1-2017 16:19 發表

完全正確。邊鬧邊買正係現實寫照。基本只要走高價量少原則,死忠粉絲已可保廠商利潤。不過取之要有道。
但係好似枝MG34 同 M1919就無咁好彩啦,一來機槍唔係必需未必個個買,二來又有平價MG42洗鬼買佢枝MG34咩……
作者: sovietarmy2012    時間: 27-1-2017 13:04

見過陳黑企放並排34,42同1918,氣勢勁到呢

如果我玩二戰槍,就吾會改乜珍野,一來危險二來貴,三來多件四吾夾feel

個人見解
作者: FBC1    時間: 27-1-2017 13:37

引用:
原帖由 oldguy 於 26-1-2017 16:19 發表

認同.

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0