標題: [others] 極不愉快嘅打驚經驗 [打印本頁]

作者: hermansiu    時間: 2-4-2017 15:30     標題: 極不愉快嘅打驚經驗

今日係紅磡if打室內,又重複舊場排隊嘅挽法,無下次
作者: Eddiem249    時間: 3-4-2017 09:08

唔識字就去讀多啲書,唔好掛住打game....

一個GAME場,我都唔知點解可以挽到....
作者: kornhill401    時間: 3-4-2017 09:34

支持樓主,香港是自由社會,選擇多.
作者: rho837    時間: 3-4-2017 09:51

Agree!

再係咁拉隊去臺灣打!

別一問題!

載氣槍上飛機去臺灣出入境有什麼手續! 煩唔煩!
作者: tyy996633    時間: 3-4-2017 11:13

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: ++朗++    時間: 3-4-2017 13:15

引用:
原帖由 rho837 於 3-4-2017 09:51 發表
Agree!

再係咁拉隊去臺灣打!

別一問題!

載氣槍上飛機去臺灣出入境有什麼手續! 煩唔煩!
去到機場
寄倉時同地勤講有氣槍
佢地會call機場特警check
check完寄倉可以上機

去到當地最好比海關check多次
回程都係

心得係枝槍最好一打開行李就拎到
因為你要打開無數次
如果你放哂衫喺面就真係恭喜哂
同埋要同地勤強調唔係軍火, 係合法出入口
因為佢地唔識分, 會當係運軍火處理
作者: Tango1997    時間: 3-4-2017 14:25

引用:
原帖由 tyy996633 於 3-4-2017 11:13 發表
不嬲要等架啦,人地要賺盡啊嘛,個埸又垃圾,btw 無人迫你去打架,串柒柒既mp5 師兄
新Account又mp5 。。。 似乎有故仔聽
作者: 屈濕    時間: 3-4-2017 14:44

引用:
原帖由 Tango1997 於 2017-4-3 14:25 發表

新Account又mp5 。。。 似乎有故仔聽
唔明咩野又新ac又MP5喎,洗耳恭聽
作者: jacko    時間: 3-4-2017 15:16

引用:
原帖由 ++朗++ 於 3-4-2017 13:15 發表

去到機場
寄倉時同地勤講有氣槍

回程都係

因為你要打開無數次
如果你放哂衫喺面就真 ...
我唔知自己帶同郵寄有無分別,因為郵寄去台灣另外要加動能測試証明及原廠說明書
作者: ++朗++    時間: 3-4-2017 15:56

引用:
原帖由 jacko 於 3-4-2017 15:16 發表
我唔知自己帶同郵寄有無分別,因為郵寄去台灣另外要加動能測試証明及原廠說明書
台灣我未試過
之前去歐洲冇問題
同埋要有單據
作者: type38    時間: 4-4-2017 03:12

引用:

去到機場
寄倉時同地勤講有氣槍

回程都係

因為你要打開無數次
當出動到機場特警走埋來check時,就算ok問題
但你已經成為全場焦點
作者: laiwangkai    時間: 4-4-2017 05:31

Game場點挽?
Btw果間排隊就預左
作者: m11.man    時間: 4-4-2017 07:25

引用:

去到機場
寄倉時同地勤講有氣槍

回程都係

因為你要打開無數次
寄完倉d行李先過X光機wo師兄,照到有違禁品,應該係登機橋地勤會叫你,之後帶你落機底處理,帶定頭盔先,利申我未試過,聽人講咋
作者: gtoray    時間: 4-4-2017 17:51

引用:
原帖由 m11.man 於 4-4-2017 07:25 發表

寄完倉d行李先過X光機wo師兄,照到有違禁品,應該係登機橋地勤會叫你,之後帶你落機底處理,帶定頭盔先,利申我未試過,聽人講咋
事先申報就免煩惱
一陣照到先搵你,時間又唔夠分分鐘offload
作者: m11.man    時間: 4-4-2017 21:44     標題: 回覆 14# 的帖子

呢d情況,無申報個d,照到係實offload啦,拉佢落去問,再決定告唔告,搞得黎,隻機都飛咗啦
作者: davyto    時間: 4-4-2017 22:35

敢問上面話要拉要鎖(或會畀人告)果幾位師兄或版主,其實我出過台灣打幾次真係如上面師兄所講同櫃檯講聲後等AST CALL特警CHECK咗唔係真槍先可上機

另外,一定要用獨立GUN CASE而不能與其他行李放埋一齊,否則又係阻礙阿SIR時間要CHECK耐啲,但真係睇唔到有關OFFLOAD 或其他問題。

謝謝

作者: gtoray    時間: 4-4-2017 23:12

得字後面用其他同音字代替
作者: gtoray    時間: 4-4-2017 23:14

同埋睇曬咁多post
從來無一位版主講過要拉要鎖
作者: 屈濕    時間: 5-4-2017 12:44

去返IF到先,唔講game場,完全唔知佢個FB做咩勁,成日share埋D唔關wargame事ge野
作者: BLSK    時間: 5-4-2017 14:06     標題: 回覆 19# 的帖子

好多片睇
作者: ++朗++    時間: 5-4-2017 14:08

引用:
原帖由 m11.man 於 4-4-2017 07:25 發表

係你要喺counter講到明有氣槍
之後機場特警會帶你去check
當然唔會要你當眾拎出嚟啦
check完佢地會幫你寄埋倉
至於點過x ray我就唔知佢啦
不過我拎返行李ge時候係有海關seal sticker

呢個係我自身完全合法咁出入口ge經驗
係唔係全場焦點我真係唔係好care
我又唔係做咩犯法野
作者: m11.man    時間: 5-4-2017 14:33

引用:
原帖由 ++朗++ 於 5-4-2017 14:08 發表

係你要喺counter講到明有氣槍
之後機場特警會帶你去check
當然唔會要你當眾拎出嚟啦
check完佢地會幫你寄埋倉
至於點過x ray我就唔知佢啦
不過我拎返行李ge時候係有海關seal sticker

呢個係 ...
原來有asu幫你寄倉咁好嫁
作者: m11.man    時間: 5-4-2017 14:47

引用:
原帖由 davyto 於 4-4-2017 22:35 發表
敢問上面話要拉要鎖(或會畀人告)果幾位師兄或版主,其實我出過台灣打幾次真係如上面師兄所講同櫃檯講聲後等AST CALL特警CHECK咗唔係真槍先可上機

另外,一定要用獨立GUN CASE而不能與其他行李放埋一齊,否則 ...
邊有版主話要拉要鎖,只係咁岩講到無申報會發生既情況,就算申報咗做法都有分別
作者: ++朗++    時間: 5-4-2017 15:02

引用:
原帖由 m11.man 於 5-4-2017 14:33 發表

原來有asu幫你寄倉咁好嫁
又唔係ASU
因為check ge同時會有成村地勤喺度
佢地check完就會寄埋
以防你check完換件真鐡入去
作者: gtoray    時間: 5-4-2017 19:53

引用:
原帖由 davyto 於 4-4-2017 22:35 發表

另外,一定要用獨立GUN CASE而不能與其他行李放埋一齊,否則 ...
唔該你消化一下我講乜先
我係話如果唔主動申報
香港唔同台灣,要求行李寄倉後要睇埋過機先走
香港呢邊你行李入面有咩問題就會開咪搵你
如果一直搵你唔到,就會到機口先見到
咁就睇下搵到你時仲有幾多時間喇,係有可能offload左先,唔可能等到最後一刻

如果check in時已講就梗係唔存在offload問題啦
作者: gtoray    時間: 5-4-2017 20:00

我試過台灣check in counter 申報
Call完海關,再到航警
佢地拎左支g&g槍出黎舞,仲話好似呀邊個果支
最後以一句“我說不行就不行”唔比我寄倉
係響check in counter,成為全場焦點
作者: m11.man    時間: 5-4-2017 20:05

引用:
原帖由 gtoray 於 5-4-2017 20:00 發表
除咗恭喜都唔知講咩好
作者: jacko    時間: 5-4-2017 20:08

引用:
原帖由 gtoray 於 5-4-2017 20:00 發表
最後支槍點?寄返香港?
作者: sovietarmy2012    時間: 5-4-2017 22:16

引用:
請問係乜model,最後點算?
作者: rainey    時間: 6-4-2017 01:17

咁最後你支槍如何呢。
我就會係佢地面前1開2整斷佢支槍,跟隨話比航警知。我都係唔要呢支垃圾煩請當廢物處理。謝謝
崇個人喜好。不喜唔好插。
引用:
作者: davyto    時間: 6-4-2017 15:41     標題: 回覆 26# 的帖子

所以一定要主動申報,另外你喺台灣機場發生既事我深表同情

作者: m11.man    時間: 6-4-2017 17:34

引用:
原帖由 davyto 於 6-4-2017 15:41 發表
所以一定要主動申報,另外你喺台灣機場發生既事我深表同情
師兄尋根究底叫人解釋原來只係叫人一定要主動申報,以為又有咩親身經歷分享下
作者: rYaN    時間: 6-4-2017 17:55

其實帶槍去台灣一D都唔難,帶返香港就比較麻煩
作者: m11.man    時間: 6-4-2017 18:23

引用:
原帖由 rYaN 於 6-4-2017 17:55 發表
其實帶槍去台灣一D都唔難,帶返香港就比較麻煩
請問去到台灣拎行李個時洗唔洗通知咩單位,真心唔識請教下
作者: rYaN    時間: 6-4-2017 18:39

引用:
原帖由 m11.man 於 6-4-2017 06:23 PM 發表

請問去到台灣拎行李個時洗唔洗通知咩單位,真心唔識請教下
其實你係香港正常申報出境,你間航空公司其實會通知台灣海關,你係台灣入境一拎行李海關就已經MON住你,叫你行過去開箱比佢CHECK。你正正常常又合法答幾條問題就走得
作者: m11.man    時間: 6-4-2017 19:45

引用:
原帖由 rYaN 於 6-4-2017 18:39 發表

其實你係香港正常申報出境,你間航空公司其實會通知台灣海關,你係台灣入境一拎行李海關就已經MON住你,叫你行過去開箱比佢CHECK。你正正常常又合法答幾條問題就走得
請教多樣,台灣返黎又有咩要注意
作者: rYaN    時間: 7-4-2017 03:45

引用:
原帖由 m11.man 於 6-4-2017 07:45 PM 發表

請教多樣,台灣返黎又有咩要注意
台灣返嚟嗰程就係最煩呀
去到櫃台一樣要提早揚聲有帶玩具槍,
佢會同你講叫你去X-ray果到等過機,一定會開箱睇!
之後再過多次機就冇問題。
返香港先係最煩,拎行李入境要行紅色,
同佢講帶左玩具槍返香港,海關會開箱check,
最好有文件寫清楚個槍箱入面有咩,咩火力之類。
(不過次次check既重點都唔同)最壞打算要call機場特警...
除時要搞個零鐘
機特到左mark數問你問題之後就走得
作者: rYaN    時間: 7-4-2017 03:47

[P.S.]記住以上係講桃園機場,其他機場會麻煩好多
作者: gtoray    時間: 7-4-2017 04:54

最後要改後機票,搭車拎返怪怪
佢地免費寄比我,因為買之前我買過有無問題,佢地都話只要申報左就ok
只係一支gg m16a4 aeg
作者: m11.man    時間: 7-4-2017 11:15

引用:
原帖由 gtoray 於 7-4-2017 04:54 發表
佢地免費寄比我,因為買之前我買過有無問題,佢地都話只要申報左就ok
機場返怪怪幾遠下,阿公真有錢
作者: ++朗++    時間: 7-4-2017 11:35

引用:
原帖由 rYaN 於 7-4-2017 03:45 發表

台灣返嚟嗰程就係最煩呀
去到櫃台一樣要提早揚聲有帶玩具槍,
佢會同你講叫你去X-ray果到等過機,一定會開箱睇!
之後再過多次機就冇問題。
返香港先係最煩,拎行李入境要行紅色,
同佢講 ...
反而機場特警check先冇乜問題喎
佢地都係check下有冇鏜線, 望下入彈位就OK
其實佢地望一望都知呢枝有冇危險啦
作者: gtoray    時間: 7-4-2017 12:32

引用:
原帖由 m11.man 於 7-4-2017 11:15 發表

機場返怪怪幾遠下,阿公真有錢
搭巴士....
改後左4個鐘機
作者: sovietarmy2012    時間: 7-4-2017 12:35

引用:
原帖由 gtoray 於 7-4-2017 04:54 發表
郵購咪仲好,買過把GG,三日就到,無手尾
作者: m11.man    時間: 7-4-2017 13:21

引用:
原帖由 gtoray 於 7-4-2017 12:32 發表

搭巴士....
改後左4個鐘機
桃園機場去士林坐巴士起碼成個幾鐘,咁咪好趕囉
作者: rYaN    時間: 7-4-2017 16:53

引用:
原帖由 ++朗++ 於 7-4-2017 11:35 AM 發表

反而機場特警check先冇乜問題喎
佢地都係check下有冇鏜線, 望下入彈位就OK
其實佢地望一望都知呢枝有冇危險啦
班海關真係識條蕉咩....又唔肯直接CALL特警

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0