標題: [others] 窮人ACOG [打印本頁]

作者: loloandlok    時間: 20-4-2017 10:49     標題: 窮人ACOG

小弟第一次寫開箱文,請各位手下留情~

話說早排開始接觸過珍品鏡, 一試就返唔到轉頭, 又轉左玩GBB,

就開始心郁郁想買珍品, 玩得AR款都會想有支ACOG, 但珍品太貴買唔起,

上網搵搵下比我搵到一支3X32MM PRISM鏡, 價錢又OK, 只係ACOG四份一,二話不說就落ORDER!

呢支就係BURRIS AR-332, 冇乜見師兄們講過, 但外國5.56同7.62用家都一致好評

先黎張全相

原裝有跟SUNSHADE, 但冇跟FLIP COVER,

個人中意佢有頂骨可以MOUNT MICRO RED DOT,

點解叫窮人ACOG,除左因為平之前, 佢係可以共用ACOG既QD MOUNT,

鏡同準星都好清, EYE RELIEF有2.5"-4.5", 據聞外國D人話易瞄過ACOG, 自己用落幾順手, 上膊落頭清清楚楚,

支鏡有紅綠五段光度, 就算冇電都仲有個準星,個人好中意個RETICLE, 似EOTECH易瞄

紅色光度1

紅色光度5

綠色光度1

綠色光度5

手機影所以睇落好似好暗, 但室外光既地方係夠光夠清

MOUNT上AR既合照

總結, ACOG四份一價錢, 3倍紅綠光, 用ACOG MOUNT, 有RAIL可上多支MIRCO RED DOT, 個人意見覺得好抵

市面上有好多民用鏡既選擇, 但係呢類PRISM鏡就好似少D見, 想買珍品ACOG但同細佬一樣買唔起既,

相信呢支BURRIS AR-332係一個唔錯既選擇

作者: Ben_9413    時間: 20-4-2017 11:08

詳細分享
作者: BLSK    時間: 20-4-2017 11:10

感謝分享!
作者: RCman    時間: 20-4-2017 11:15

唔追款,用民版真鏡好過用copy,得個樣但無實用價值。
我都係同師兄一樣想法。
作者: loloandlok    時間: 20-4-2017 11:18     標題: 回覆 4# 的帖子

軍用鏡係有佢既吸引力既,加上電影再加強一D毒性,

但老實講,我唔捨得拎支6-7千既珍品落場...
作者: loloandlok    時間: 20-4-2017 11:21

補充:呢支鏡都可以拆MOUNT上落去AR手抽上身, 因為佢個MOUNT位同ACOG一樣, 外國有人試用LARUE QD MOUNT, 直上冇問題
作者: Dave    時間: 20-4-2017 11:23

精明消費
作者: loloandlok    時間: 20-4-2017 11:26     標題: 回覆 7# 的帖子

其實仲有一支就係VORTEX SPITFIRE, 不過VORTEX貴D同埋D骨唔係水平.....
作者: 2slow    時間: 20-4-2017 11:55

個recticle幾清楚,唔錯
作者: loveless    時間: 20-4-2017 12:01

引用:
原帖由 RCman 於 20-4-2017 11:15 發表
唔追款,用民版真鏡好過用copy,得個樣但無實用價值。
我都係同師兄一樣想法。
AR332 真品同老番我都有,老番OK的..
作者: jn_jona    時間: 20-4-2017 12:04

講起prism鏡
台灣仔果邊拆左隻ta01整 原來比想像中簡單
作者: AK-74    時間: 20-4-2017 12:08

作者: kornhill401    時間: 20-4-2017 12:09

呢個款都好有型 ,同ACOG比,我鐘意呢款多D Thx for sharing
作者: loloandlok    時間: 20-4-2017 12:10     標題: 回覆 10# 的帖子

老番係真野四分一,所以我最尾決定買支堅既

同埋老番個reticle唔同左樣又行光纖
作者: loloandlok    時間: 20-4-2017 12:11     標題: 回覆 12# 的帖子

已經pm左師兄你了
作者: loloandlok    時間: 20-4-2017 12:13     標題: 回覆 11# 的帖子

師兄有冇LINK分享睇下?THANKS
作者: loloandlok    時間: 20-4-2017 12:20

後補支鏡既SPEC, 仲有終生保養!!!!!!!

作者: loveless    時間: 20-4-2017 12:37

引用:
原帖由 loloandlok 於 20-4-2017 12:10 發表
老番係真野四分一,所以我最尾決定買支堅既

同埋老番個reticle唔同左樣又行光纖
我肯買就當然唔係巷仔o個支奇怪光纖版..
手上支老番的reticle同真o個支係一樣的.
其它得意之處係老番的objective lens 仲大過真野, ie. AR536呎吋..
遲D影相擺上黎...
作者: loloandlok    時間: 20-4-2017 12:42     標題: 回覆 18# 的帖子

我都見過有支係用電既, 但果支香港街真係未見過,

其實會唔會可以都係BURRIS自己拎出黎賣? BURRIS都係MADE IN CHINA
作者: jn_jona    時間: 20-4-2017 12:43

引用:
原帖由 loloandlok 於 20-4-2017 12:13 發表
師兄有冇LINK分享睇下?THANKS
http://www.arms-cool.net/forum/r ... o=lastpost#lastpost
如果gp個筒身同vector個筒身結構一樣
應該可以改自發光acog
作者: loveless    時間: 20-4-2017 13:05

引用:
原帖由 loloandlok 於 20-4-2017 12:42 發表
我都見過有支係用電既, 但果支香港街真係未見過,

其實會唔會可以都係BURRIS自己拎出黎賣? BURRIS都係MADE IN CHINA
Burris唔會自己打自己, 一般都係OEM廠出事...零件流出, 百鳥歸巢..之類之類的各種後門手法.
所以老番不論幾"真", 品質都仲係會比較飄忽, 因為始終都係欠缺原品既劃一標準..
作者: ++朗++    時間: 20-4-2017 14:05

Ching
我都想知邊度買呀
唔該
作者: gainax    時間: 20-4-2017 14:21

good, 民鏡落場實用之餘亦唔貴hi花唔心痛, 珍品e記個set連RMR成萬8買左都唔多會有人捨得拎落場 ,  落場玩民鏡 , 造型玩高仿 , 自HI收藏就真品
作者: gainax    時間: 20-4-2017 14:24

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-4-2017 12:43 發表

http://www.arms-cool.net/forum/r ... o=lastpost#lastpost
如果gp個筒身同vector個筒身結構一樣
應該可以改自發光acog
如果平平地收到支破損品TA01改返入面都好
作者: Masgrey    時間: 20-4-2017 14:37

我比較現實,不是想淋冷水
今天買呢枝2000,賣出去肯定不值2000什至賣唔出
但一枝Ta01 or ta31 , 假如合理價錢入手
他日換鏡賣走基本上不會蝕而且有二手市場需求
真品軍品始終有佢本身價值同二手需求,這是很多人都忽略的
作者: ++朗++    時間: 20-4-2017 14:53

引用:
原帖由 Masgrey 於 20-4-2017 14:37 發表
真品軍品始終有佢本身價值同二手需求,這是很多人 ...
有啲人可能好似我咁
唔會賣野返出去ge
咁話知個二手市場係有幾保值
對我嚟講都係冇分別
作者: Dave    時間: 20-4-2017 15:14

引用:
原帖由 Masgrey 於 20-4-2017 14:37 發表
有冇考慮過落場用時有意外撞花撞崩的折損?

1500 鏡ttl lost 都係1500
真品撞崩撞花的話...希望有買家肯用原價買啦

又或者真野 15000 假野 1500,當中差額是13500, 當你玩 4 年放,
個差額拎去做定期,hkd 定期1.2% ,4 年後即4.8% 增益,即 648 蚊
個差額拎去做人仔,rmb 定期3.2% ,4 年後即13.4% 增益 即 1809 蚊
講緊一件item 咋。講埋通帳仲煩,4 年前買番來 2 萬,今年賣番出去2萬1 千,賺左定蝕左呢?
注意講緊價值升跌,至於主觀快感不包含於此例。

即係咁.. 玩得起又捨得洗錢就買真品絕無問題,但不用下下話用真品點點點用仿品點點點的...

作者: loveless    時間: 20-4-2017 15:23

香港基本上唔存在真槍市場,
基本上冇真正需求或承接能力...

真係要保值, 要用時光隧道番去掃玩具Kriss Vector
作者: RCman    時間: 20-4-2017 15:29

其實所謂二手回收/折換價。
都係睇市場,有市至會有價。
而且用過就係用過(儲另作別論),放出二手市場如果有少花都會比準買家講到唔值錢。

作者: 2slow    時間: 20-4-2017 15:42

引用:
原帖由 loveless 於 20-4-2017 15:23 發表
香港基本上唔存在真槍市場,
基本上冇真正需求或承接能力...

真係要保值, 要用時光隧道番去掃玩具Kriss Vector
呢把我有keep呀, 幾時穿5K呢
作者: jn_jona    時間: 20-4-2017 15:43

引用:
原帖由 gainax 於 20-4-2017 14:24 發表

如果平平地收到支破損品TA01改返入面都好
你可以打開隻gp acog睇下入面係咪呢個樣
Vector果隻4x32都係ta31F個reticle 同埋佢自己話行prism
係set prism個收光位貼條氚管落去
或者再換條真光纖 係個鏡殼到開個窿收光接光纖 填翻膠落去個窿
咁應該做到日間收光同夜既自發光
以上只係構想 如果做應該好大工程
作者: RCman    時間: 20-4-2017 15:45

引用:
原帖由 2slow 於 20-4-2017 15:42 發表

呢把我有keep呀, 幾時穿5K呢
你得一把的話......就好似現在樓市一樣。
樓價升到兩倍都無用,除非你賣左層樓去訓街。
渣兩個以上磚頭至有發圍可能
作者: 2slow    時間: 20-4-2017 15:49

引用:
原帖由 RCman 於 20-4-2017 15:45 發表

如果真係無機會復刻的話, 呢把真係儲過世了
作者: laiwangkai    時間: 20-4-2017 15:53

呢支其實同Steiner M332好似同一個老母生既
Spec就大家有d唔同,但Steiner m332就貴多千幾兩千銀
作者: 來自星星的猩猩    時間: 20-4-2017 16:02

作者: loveless    時間: 20-4-2017 16:18

引用:
原帖由 laiwangkai 於 20-4-2017 15:53 發表
呢支其實同Steiner M332好似同一個老母生既
Spec就大家有d唔同,但Steiner m332就貴多千幾兩千銀
要睇番血源
Burris 母公司係Beretta USA,
Steiner  母公司係 Beretta Holding Group.
而Beretta响重慶有間合資光學廠..

Steiner話M332/536玻璃係Schott, 話係響德國裝組, 話係mil-spec質素, 所以貴o的..
作者: ++朗++    時間: 20-4-2017 16:29

引用:
原帖由 2slow 於 20-4-2017 15:49 發表

如果真係無機會復刻的話, 呢把真係儲過世了
我都想佢復刻
作者: jacko    時間: 20-4-2017 16:54

引用:
原帖由 RCman 於 20-4-2017 15:45 發表

我有兩把
作者: Mairon    時間: 20-4-2017 17:40

引用:
原帖由 jacko 於 20-4-2017 16:54 發表

我有兩把
想發圍嘅租出好過賣
一場幾舊
作者: NCP013    時間: 20-4-2017 17:40

引用:
原帖由 jn_jona 於 20-4-2017 15:43 發表

你可以打開隻gp acog睇下入面係咪呢個樣
Vector果隻4x32都係ta31F個reticle 同埋佢自己話行prism
係set prism個收光位貼條氚管落去
或者再換條真光纖 係個鏡殼到開個窿收光接光纖 填翻膠落去個窿
咁應該做到日 ...
ARMS COOX 有人拆散支舊TA 01 , 可參考
作者: rho837    時間: 20-4-2017 17:42

打game! 一定用玩具鏡! 打爛擺就!
作者: jn_jona    時間: 20-4-2017 18:24

引用:
原帖由 NCP013 於 20-4-2017 17:40 發表

ARMS COOX 有人拆散支舊TA 01 , 可參考
Yup
我就係睇左果個
作者: gainax    時間: 20-4-2017 23:06     標題: 回覆 31# 的帖子

硬改gp內膽應該0k之前拆過大陸支好似內堎鏡都係咁上下外型,
最多改完位冇得較上下左右, 但首先要執到支平破損品
作者: gainax    時間: 20-4-2017 23:31

引用:
都啱既, 好似買支全新eotch 4千幾5千或二手先二至三千
只要保養得好賣返出去唔太蝕甚至唔蝕,亦賺左玩個段開心時間
其他非熱門鏡賣出去就冇軍版咁有市場了,不過貴極先幾千蚊野一部新ip價,玩到退役十幾廿年時間賣唔賣都抵到返哂。。。
作者: jn_jona    時間: 21-4-2017 00:37

引用:
原帖由 gainax 於 20-4-2017 23:06 發表
硬改gp內膽應該0k之前拆過大陸支好似內堎鏡都係咁上下外型,
最多改完位冇得較上下左右, 但首先要執到支平破損品
唔一定破損品既
Vector optic枝4x32已經係抄ta31f個reticle
較鏡果part結構比想像中簡單好多
作者: gainax    時間: 21-4-2017 02:04     標題: 回覆 45# 的帖子

個發光結構?  大陸支真光纖4倍其實已經ok好玩, 玩acog我只為造型同倍數其他野當附送  如是實用為主普通一至四倍民鏡已經好夠落場了, 始終bb彈遠少少瞄個紅點位都打唔中發唔發光無乜分別
作者: jn_jona    時間: 21-4-2017 02:09

引用:
原帖由 gainax 於 21-4-2017 02:04 發表
個發光結構?  大陸支真光纖4倍其實已經ok好玩, 玩acog我只為造型同倍數其他野當附送  如是實用為主普通一至四倍民鏡已經好夠落場了, 始終bb彈遠少少瞄個紅點位都打唔中發唔發光無乜分別
發光個結構其實都好簡單 只係用氚管代替led
其實係氣槍既野民鏡已經好夠 真品真係好有愛先追
作者: gainax    時間: 21-4-2017 06:58     標題: 回覆 47# 的帖子

玩具用一萬幾千蚊支鏡最大價值其實都係為外型加上真品體驗可以自hi
不過如是捨得一炮過都值得買支玩下,TA31咁多年見二手大約6至9千視符新舊都唔算好貴仲平過ptvv kit, 仲有見有人放殘舊版2千5十分抵
以前有人拎貨全新TA01 6千7抵到爛, 始終acog copy外型唔太掂, 功能更加兩個領域, 都好多人一萬幾千砌一支槍仲好多支,只係玩少一兩支拎來真品體驗玩到退役圍返條數其實支鏡就變左好平,都係一開始一炮過個下肉赤
作者: laiwangkai    時間: 21-4-2017 08:31

Acog TA31 個eye relief 睇死人
寧願買TA11好d
作者: dondon24    時間: 21-4-2017 09:43

作者: 來自星星的猩猩    時間: 22-4-2017 01:29

作者: jn_jona    時間: 22-4-2017 01:53

引用:
原帖由 laiwangkai 於 21-4-2017 08:31 發表
Acog TA31 個eye relief 睇死人
寧願買TA11好d
我諗玩得ta31都係鍾意佢有issue姐
原價黎講加多d買到nf 1-4
nf一定好過trijicon啦
作者: jn_jona    時間: 22-4-2017 01:55

引用:
原帖由 gainax 於 21-4-2017 06:58 發表
玩具用一萬幾千蚊支鏡最大價值其實都係為外型加上真品體驗可以自hi
不過如是捨得一炮過都值得買支玩下,TA31咁多年見二手大約6至9千視符新舊都唔算好貴仲平過ptvv kit, 仲有見有人放殘舊版2千5十分抵
以前有 ...
諗諗下買幾枝台仔gbb都夠買枝真鏡 又唔洗幫槍廠debug 成件事開心好多
作者: gainax    時間: 22-4-2017 06:30     標題: 回覆 51# 的帖子

頂到,倍數鏡唔同紅點鏡驚震息震壞入面電子野(因都冇電子野 )
但大陸出個十字未必正中亦較唔到幾多,所以通常都是望遠鏡同玩造型 不過佢個造型都唔多掂係光纖發光呢度過癮, 玩造型既話將支光纖移植去豬p個支到再做返仿真白字正面就有九成似堅野 成本先一千蚊左右抵玩架
作者: gainax    時間: 22-4-2017 07:29     標題: 回覆 53# 的帖子

買少2set長火有6至7千夠平平地入支7至8成新TA31,之前仲見6500有支TA11九成五新齊盒
我相信好多人日子耐左成屋槍十支8支最少洗左兩三皮落去,
拎一部分錢玩下珍品其實計返就知值得,真品實用又自hi呢點唔多再講, 一支鏡打到退役先幾千蚊,打幾年圍返可能一個月先一舊水買gas都唔止 仲未計保值放返出去, 開始個陣係肉赤比貴D,但長用計返就知抵玩。。。
養多兩支非補品槍又要掉錢改內件又要買夾買多份copy鏡
不如過下真鏡癮啦, 唔理乜型號玩過既人都知正唔係點會有人買完一支又一支, 二手都少見了,有時見到有個陣唔快手都冇
作者: JOHN2    時間: 22-4-2017 10:24

真鏡鏡片放低30年都未發黃,鏡身表面處理一般亦唔會甩色,橡膠/塑膠部件亦唔會溶溶爛爛

玩具鏡放低10年冇以上問題似乎唔多
作者: CLos3r    時間: 22-4-2017 11:21

我鐘意TA33 夠的骰
但仲難搵
作者: loveless    時間: 22-4-2017 11:33

引用:
原帖由 CLos3r 於 22-4-2017 11:21 發表
我鐘意TA33 夠的骰
但仲難搵
哈呢支曾經出過四不像亂黎既老翻

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0