標題: [others] Oakley si 鏡撞撞擊能力竟然比玩具廠的還差 [打印本頁]

作者: 年少無資    時間: 24-4-2017 19:11     標題: Oakley si 鏡撞撞擊能力竟然比玩具廠的還差

同圍內朋友打game打1.5j以下我副oakley軍規鏡竟然被打裂了 之前副grander用左成年都無花無損,真係O曬

圖片附件: 20170423_215228-756x1008.jpg (24-4-2017 19:11, 96.78 KB) / 該附件被下載次數 163

作者: gainax    時間: 24-4-2017 19:55

呢D鏡設計係防彈
作者: Epxaiual    時間: 24-4-2017 19:59

係中bb彈定係撞到?
作者: jn_jona    時間: 24-4-2017 20:08

我隻ess ice都斷左隻角
應該係壓爛既
作者: matthong    時間: 24-4-2017 20:11

冇穿已經好成功,執返隻眼

作者: 年少無資    時間: 24-4-2017 20:15

中bb彈
作者: Ang123456    時間: 24-4-2017 20:19

Mil spec 只係標準,不代表打不花,撞不破!
作者: wing383    時間: 24-4-2017 20:27

Z87?
作者: Dave    時間: 24-4-2017 20:30

其實... 好似冇話過確實頂到BB 彈....無論是香港的2J,
或是外國的其他火力。
所以話... 一副鏡買番來,搵支1.99 J ( 或當地上限火力 ) 同一個位最少打3 槍..
呢個工序我是一定會做。
當年吉打,後來MARUI,還有試過3M 鏡都一律打唔穿打唔爛先會落場用。
至於呢隻牌子,身邊不少人追棒,自己倒沒試過用。
作者: oliver1997    時間: 24-4-2017 20:31     標題: 回覆 8# 的帖子

應該掂架
ANSI Z87用左咁耐都掂吖
作者: 年少無資    時間: 24-4-2017 20:56

YouTube有片介紹oakley impact test,片中有防彈測試
作者: 年少無資    時間: 24-4-2017 20:58

https://m.youtube.com/watch?v=uy-kjqbYO6E
作者: wing383    時間: 24-4-2017 21:17

你用緊個隻model係咪z87先?
不如影下個盒,睇下咩model,影下眼鏡臂内側黎睇下有冇Z87 marking...

作者: MK~    時間: 24-4-2017 21:30

副鏡出廠幾耐?用左幾耐?擺得耐會有影響
正常都建議用家需按年期更換鏡片

其實唔係Z87.1的話,你塊鏡片唔只裂咁簡單
Z87.1唔代表受衝擊唔會有事,不過係唔會粉碎
作者: 年少無資    時間: 24-4-2017 21:37

Military版都係SI系列,標榜耐撞擊達軍規

圖片附件: 20170423_220237-1008x756.jpg (24-4-2017 21:37, 149 KB) / 該附件被下載次數 152

圖片附件: 20170423_220057-1008x756.jpg (24-4-2017 21:37, 120.03 KB) / 該附件被下載次數 129

作者: 年少無資    時間: 24-4-2017 21:41

引用:
原帖由 MK~ 於 24-4-2017 21:30 發表
副鏡出廠幾耐?用左幾耐?擺得耐會有影響
正常都建議用家需按年期更換鏡片

其實唔係Z87.1的話,你塊鏡片唔只裂咁簡單
Z87.1唔代表受衝擊唔會有事,不過係唔會粉碎
2016-7-14出廠
作者: wing383    時間: 24-4-2017 21:49

其實你個個型號會唔會係普通太陽眼鏡?
作者: aa7894    時間: 24-4-2017 21:50

有Z87就ok
師兄你果副係SI太陽眼鏡
唔係所有SI都食到BB彈的
買之前睇清楚
作者: wing383    時間: 24-4-2017 21:53

你上佢官網睇下,eyewear有其中一項係 "ballistic" , 裡面好似搵唔到你隻model, 反而响 “si polarized" 裡面先見到你款型號
作者: 年少無資    時間: 24-4-2017 22:06

引用:
原帖由 aa7894 於 24-4-2017 21:50 發表
有Z87就ok
師兄你果副係SI太陽眼鏡
唔係所有SI都食到BB彈的
買之前睇清楚
有這樣的事? 唔係所有SI鏡都有耐撞擊能力咩?

作者: Dave    時間: 24-4-2017 22:06

花幾多錢都算了,執番對眼算好采... 下次嘜鏡都好回家打幾槍先講。
有時鏡不穿,定位不牢固可以鏡片甩...嘜都有,實測為實。心痛打花既話就留番上場用自己對眼測試吧。
作者: wing383    時間: 24-4-2017 22:12

原來你連自己戴落場副鏡既規格都唔清楚,今次執返隻眼算好很好彩了....
作者: FBC1    時間: 24-4-2017 22:12

無傷眼算好好彩.
作者: 年少無資    時間: 24-4-2017 22:17

還以為軍規鏡都有防彈功能,原來還有分
作者: MK~    時間: 24-4-2017 22:21

唔好以為軍規鏡就一定唔會爛
Z87只係唔會粉碎,唔代表唔會爛

係道分享下個人經驗

我試過oakley gascan中彈裂左,無碎
試過okaley M frame 2.0中彈裂左,無碎
試過吉打C2眼鏡中彈裂左,凹埋,無碎
試過ESS crossbow鏡片中間中彈裂左,無碎,拆開鼻托之後成塊斷開兩半

而我亦親眼見過人用不知明眼鏡,無任何規格證明,中彈後鏡片被打穿,鏡片碎開,眼球留有碎片,立刻求醫去

唔好因為鏡片有裂而唔開心,覺得買咁貴都唔得,試下掉返轉諗
佢救左你一命,現完成使命,係時候功成身退
作者: 年少無資    時間: 24-4-2017 22:31

其實我不在意損失,只是驚訝個效果不及預期,既然係我自己因不了解型號同規格而出現這樣結果這樣就無怨了
作者: MK~    時間: 24-4-2017 22:38

引用:
原帖由 年少無資 於 24-4-2017 22:31 發表
其實我不在意損失,只是驚訝個效果不及預期,既然係我自己因不了解型號同規格而出現這樣結果這樣就無怨了
你呢副SI flak jacket同SI ballistic M frame一樣ANSI Z87.1
唔係你唔了解型號,應該話裂係無可避免既,屬正常現象

正如我上面所講,我吉打C2同Oakley M frame鏡片被打中都會裂

作者: wing383    時間: 24-4-2017 23:25

請問樓主响包裝或副镜任何地方有無見到Z87 marking?
作者: aa7894    時間: 24-4-2017 23:51

http://www.oakleysi.com/Root/Eye ... 0-XL/p/888392180308

作者: Mairon    時間: 25-4-2017 00:30

找APEL的吧。。
They all past this standard -->MIL-PRF-32432
作者: horenhim    時間: 25-4-2017 09:44

吉打是安心之選, 可考慮upgrade
作者: kornhill401    時間: 25-4-2017 14:21

閱讀多位C Hing對各牌子眼鏡的評價,得益良多. Thx for sharing
作者: ayaka    時間: 25-4-2017 14:38

好耐之前打CQB, 我支1J AEG 約5M距離打裂左朋友副O牌
唔清楚佢買左咩型號, 但1J都頂唔到我都嚇左嚇, 之後我都唔太敢買O牌

自己又試過有一副陳年吉打C3, 都有7—8年
但打OUTDOOR比人打裂左, 可能鏡片太舊老化了
作者: rainey    時間: 25-4-2017 18:23

暫時帶ESS ice 中彈後都係凹痕。後期嚴重d就出裂痕。即換鏡片(感覺佢已完成習任了)。
作者: ++朗++    時間: 25-4-2017 18:28

其實就算真係防彈
膠片都會老花
所以要定期換
作者: mkmonkey    時間: 25-4-2017 22:09

引用:
原帖由 horenhim 於 25-4-2017 09:44 發表
吉打是安心之選, 可考慮upgrade
話時話,吉打又真係平靚正之選,至少 c2 我覺得唔差 ... 係無人地 d 牌子咁出名o者。
作者: marco91919    時間: 26-4-2017 01:08

我真品個D唔好話裂 打CQB中彈花都無花喎
你肯定你用緊真品?
作者: stevechau    時間: 26-4-2017 09:04     標題: 回覆 37# 的帖子

有時係中彈位置既受力問題JE~
作者: stevechau    時間: 26-4-2017 09:08

其實打中塊鏡唔爆對我黎講就已經算防到BB彈~
鏡片裂左只係話比你知佢交左功課必須要功成身退~
而且係當務之急!
要求塊鏡片下下中彈都唔花唔裂...同拎件真鐵避彈衣擋左粒子彈塊鐵片要毫髮未傷唔准凹有咩分別??
我自己副鏡玩左幾年都打裂左...
搵左好耐OAKLEY都搵唔到副岩心水, 到搵到FLAK SERIES鋪頭又話無我想要既色...
咪買住副3M玩住先囉~
作者: Eddiem249    時間: 26-4-2017 09:20

我識個開眼鏡店既朋友,佢同我講唔好去大型眼鏡店買o牌,rayband呢啲牌子,因為十副有七副係流既,佢地會捞高仿貨賣,你分到咪比副真既你,分唔到既話.....
作者: stevechau    時間: 26-4-2017 11:44

引用:
原帖由 Eddiem249 於 26-4-2017 09:20 發表
我識個開眼鏡店既朋友,佢同我講唔好去大型眼鏡店買o牌,rayband呢啲牌子,因為十副有七副係流既,佢地會捞高仿貨賣,你分到咪比副真既你,分唔到既話.....
唔敢評論你朋友, 不過我會諗...連大眼鏡店都假...
咁細眼鏡店見賣高仿更有肉食, 咪更加唔會入真貨??
作者: RCman    時間: 26-4-2017 11:58

引用:
原帖由 stevechau 於 26-4-2017 11:44 發表

唔敢評論你朋友, 不過我會諗...連大眼鏡店都假...
咁細眼鏡店見賣高仿更有肉食, 咪更加唔會入真貨??
高仿O鏡一向都有
我不評論街鋪有無真假
但本地眼鏡鋪,專門店佢地定價偏高
買,去外國網上大型運動鋪買可以平一半
而且真貨買得開心用得安心
作者: BFG001    時間: 26-4-2017 22:24

引用:
原帖由 RCman 於 26-4-2017 11:58 發表

高仿O鏡一向都有
我不評論街鋪有無真假
有無海外網上大型運動鋪可推薦?感謝!
作者: gtoray    時間: 26-4-2017 22:45

引用:
原帖由 Eddiem249 於 26-4-2017 09:20 發表
因為你朋友開既係小型店嘛
作者: 媽屎    時間: 27-4-2017 03:50

而家唔知
江湖傳聞當年媽8真係有高仿, 員工私下撈落去做定公司做就唔知喇
但細鋪中招機會一定重高
作者: oliver1997    時間: 27-4-2017 04:05     標題: 回覆 39# 的帖子

我其實睇中左副3M,用緊ESS都係時候玩新野,
知唔知邊道有正貨既現貨可以買到吖
作者: RCman    時間: 27-4-2017 09:04

引用:
原帖由 Marsses 於 27-4-2017 03:50 發表
而家唔知
江湖傳聞當年媽8真係有高仿, 員工私下撈落去做定公司做就唔知喇
但細鋪中招機會一定重高
我想現在有商品說明條例可能會好好多?也相信一般連瑣鋪唔會有假野賣,
而且佢地入O記係有大代職員講野比鋪頭員工知D鏡分類,如Prizm 鏡都有兩大類,要敎佢地點解析比客人知。
作者: stevechau    時間: 27-4-2017 09:08

引用:
原帖由 RCman 於 26-4-2017 11:58 發表

高仿O鏡一向都有
我不評論街鋪有無真假
定價偏高係正常...以我所知, 基本上以前本地鋪入貨既所有野, 都係MARK UP兩至三倍賣比客~
而家可能MARK UP更高再做折比你都唔奇...所以早排我去買開野果間鋪搵O記款...
都係睇完佢比咩DISPLAY鏡, 再睇佢本CAT.望代理名, 再睇佢MARK UP價同折價去做其中一個衡量佢係咪正貨既因素~
所以本地鋪大唔大都一定貴...尤其太陽鏡更加會開得你貴...
又無得配鏡片食多你一重水, 但太陽鏡好多都係潮流款...你返轉頭買得貴就賺得返黎~
作者: stevechau    時間: 27-4-2017 09:10

引用:
原帖由 oliver1997 於 27-4-2017 04:05 發表
我其實睇中左副3M,用緊ESS都係時候玩新野,
知唔知邊道有正貨既現貨可以買到吖
話實...我副3M太陽鏡都係汽車精品店度買....
3M野除左汽車精品, 五金鋪果類地方都可能有...
反而一般眼鋪就唔知~
作者: stevechau    時間: 27-4-2017 09:14

引用:
原帖由 RCman 於 27-4-2017 09:04 發表

我想現在有商品說明條例可能會好好多?也相信一般連瑣鋪唔會有假野賣,
而且佢地入O記係有大代職員講野比鋪頭員工知D鏡分類,如Prizm 鏡都有兩大類,要敎佢地點解析比客人知。
同埋普遍而家大牌子(NIKE, O記果類我知係有的)都有請神秘顧客試D鋪...
因為佢地呢D牌子本身就有標準零售價比鋪, 唔跟個價賣以後就唔比正貨行貨比佢地~
亦會試下買完睇佢地會唔會比高仿貨比客...比左就BLACKLIST間鋪...所以而家都唔算太多鋪敢賣假野, 尤其越靠賣太陽鏡賺錢果班就更加唔敢~
(當然有GAME友自己上網淘果D就唔好FF太多啦)
佢地唔係見好熟買慣認得既客, 好多大牌子貨同款都費事減比你, 尤其係當年新款, 唔熟唔使諗住R折頭~

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0