標題: [DIY] 山寨Beretta M92FS (Italy) [打印本頁]

作者: 紗夢    時間: 29-4-2017 00:42     標題: 山寨Beretta M92FS (Italy)

一路想整LEON枝M9,而戲中是Italy版本
見WE 新版M9無刻字,細節位又幾好,決定用佢做base..

話說初初決定係廣華街做Marking,(都3個月前了)
facebook問左佢有開門,跟住就即刻上去諗住做Marking
點知上到去話開就有開,不過師傅唔係度,叫我聽日3點後再黎啦
唯有隔日3點再上去,不過竟然無開
咁心諗叫得我黎就係門口等下啦,點知等左1個半鐘都係無開..whatsapp facebook又無反應
十分傷心唯有番屋企研究下個Marking圖
因為話四張畫圖錢($150+$150+$150+$150)+深刻($170+$170+$170+$170)咁埋單成$1500,自已試下搞希望慳得就慳麻

慢慢對Italy版本字型
對左成4個鐘先畫好眼都花

咁已經有圖,可以直接去刻字店試下,我揀左紅磡果間

偷師XDDDD事先用膠紙貼好位置,現場造Marking時事便半功倍

好瘋狂,重複射左30次,
其實射到中途10次左右我問不如我比多1份錢,,射咁多次我有D唔好意思
姐姐話唔需要

補番黑油

跟住又番屋企畫多兩幅圖

前後$210搞掂哂
如自已有圖十分推薦紅磡刻字

待續

圖片附件: 16904842_10155043001414814_3857660799164666220_o.jpg (29-4-2017 00:42, 118.31 KB) / 該附件被下載次數 160

圖片附件: 16939232_10155048008669814_8081777023458130023_n.jpg (29-4-2017 00:42, 133 KB) / 該附件被下載次數 200

圖片附件: 16999204_10155048008744814_5648115416834842970_n.jpg (29-4-2017 00:42, 119.71 KB) / 該附件被下載次數 145

圖片附件: 17098478_10155048008649814_2688563495965373685_n.jpg (29-4-2017 00:42, 89.98 KB) / 該附件被下載次數 159

圖片附件: 16991908_10155048090534814_1453344482598155577_o.jpg (29-4-2017 00:42, 98.64 KB) / 該附件被下載次數 179

圖片附件: 17015833_10155048090099814_5878810365812392687_o.jpg (29-4-2017 00:43, 70.96 KB) / 該附件被下載次數 173

作者: jn_jona    時間: 29-4-2017 00:53

d字都幾細緻 呢間係抵的 但要自己比圖
作者: johnwick2    時間: 29-4-2017 00:56

師兄好勁
可唔可以教教大家點自已畫圖同埋用咩software?
仲有紅墈邊間刻字咁平?
可PM嗎
作者: 紗夢    時間: 29-4-2017 01:00

引用:
原帖由 jn_jona 於 29-4-2017 00:53 發表
d字都幾細緻 呢間係抵的 但要自己比圖
話說第一次去時佢開唔倒個檔,姐姐話依句野有人刻過啦,我地有圖係度..一樣姐
我一睇張圖,心諗..我畫既字型,間距,大小都跟足...
後面就有個叔叔走過黎話,點同GA,人地專登自已畫圖玩依啲有要求ga麻,要一模一樣,點會立亂刻ga
我聽完個心感動到喊

作者: sovietarmy2012    時間: 29-4-2017 01:11

太隔涉吾方便
作者: 紗夢    時間: 29-4-2017 01:15

引用:
原帖由 johnwick2 於 29-4-2017 00:56 發表
師兄好勁
可唔可以教教大家點自已畫圖同埋用咩software?
仲有紅墈邊間刻字咁平?
可PM嗎
唔勁呀wick師兄,我果陣上網YOUTUBE睇教學跟住整ga炸
用Adobe Illustrator畫圖的
但我張圖係3,4個月前畫,就係畫過果1次.. 依家都唔係好記得D步驟
而刻字舖要求係向量圖同畫左勾線

類似係咁
而邊間鋪做,就咁google打紅墈刻字,已經會見倒了

圖片附件: 未命名.jpg (29-4-2017 01:15, 101.65 KB) / 該附件被下載次數 157

作者: 紗夢    時間: 29-4-2017 01:18

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 29-4-2017 01:11 發表
太隔涉吾方便
蘇師傅好 膠紙定位大法無記錯係學你的
作者: NCP013    時間: 29-4-2017 04:42

紅磡果間係幾好心機
作者: T-800    時間: 29-4-2017 06:55

可以PM地址资料嗎。。。Thank you so much!

Happy shooting!
作者: gainax    時間: 29-4-2017 09:16

Good, 即刻靚仔哂
唔知師兄可否分享一下地址,感謝
作者: gainax    時間: 29-4-2017 09:22

引用:
原帖由 紗夢 於 29-4-2017 01:00 發表

話說第一次去時佢開唔倒個檔,姐姐話依句野有人刻過啦,我地有圖係度..一樣姐
我一睇張圖,心諗..我畫既字型,間距,大小都跟足...
後面就有個叔叔走過黎話,點同GA,人地專登自已畫圖玩依啲有要求ga麻,要 ...
好彩未心急射住,花左咁多心血緊係用自己個張安心D
作者: Ang123456    時間: 29-4-2017 09:23

好靚仔!
師兄可否Pm地址,thank you
作者: RCman    時間: 29-4-2017 10:33

刻字的確清晰,多謝分享。
有機會都想一試這間店家
作者: 紗夢    時間: 29-4-2017 13:15

引用:
原帖由 NCP013 於 29-4-2017 04:42 發表
紅磡果間係幾好心機
係呀,我係咁"大dd,細dd,呀~再大番小小..." 幾驚比人一巴二巴打
引用:
原帖由 gainax 於 29-4-2017 09:22 發表

好彩未心急射住,花左咁多心血緊係用自己個張安心D
我見果張圖d字形應該無揀過,就咁打句野就射落去
引用:
原帖由 RCman 於 29-4-2017 10:33 發表
刻字的確清晰,多謝分享。
有機會都想一試這間店家
依間d人幾好,多多要求都唔黑面 不過我都好有禮貌的
作者: 紗夢    時間: 29-4-2017 13:16

引用:
原帖由 T-800 於 29-4-2017 06:55 發表
可以PM地址资料嗎。。。Thank you so much!

Happy shooting!
引用:
原帖由 gainax 於 29-4-2017 09:16 發表
Good, 即刻靚仔哂
唔知師兄可否分享一下地址,感謝
引用:
原帖由 Ang123456 於 29-4-2017 09:23 發表
好靚仔!
師兄可否Pm地址,thank you
咁多位師兄已經PM了
作者: 紗夢    時間: 29-4-2017 13:27

不過WE 小零件如takedown lever,slide release造型怪怪的,好似變變地型 slide release spring都長得濟..位置過前

換番日本製品靚仔哂

WE原廠extractor同firing pin block有另外的獨立零件~~加分,
可惜extractor造型不正確

加工一下...

加工完造型正常番D,上膛指示器再填上紅漆,像真+100分

裝珍GRIP要fit小小位

跟住到重頭戲 -- AL-GI-MEC Compensator
當年買不到台灣Cat's師兄造果隻..不過好彩重買倒RGW製品
不過顏色灰得濟..加工一下

圖片附件: 18156792_10155232947609814_3581683509896673163_o.jpg (29-4-2017 13:27, 126.53 KB) / 該附件被下載次數 117

圖片附件: 18156544_10155232947814814_4741559413271494963_o.jpg (29-4-2017 13:27, 138.97 KB) / 該附件被下載次數 142

圖片附件: 18121494_10155232947619814_7766760399404632309_o.jpg (29-4-2017 13:27, 73.06 KB) / 該附件被下載次數 117

圖片附件: 18193326_10155232956394814_5241672904006816693_o.jpg (29-4-2017 13:27, 70.08 KB) / 該附件被下載次數 128

圖片附件: 18155780_10155232956694814_1395173975022794058_o.jpg (29-4-2017 13:28, 135.65 KB) / 該附件被下載次數 119

圖片附件: 18193467_10155232956569814_4728371605045378025_o.jpg (29-4-2017 13:28, 132.14 KB) / 該附件被下載次數 119

圖片附件: 18193323_10155232947774814_5370361969062705082_o.jpg (29-4-2017 13:42, 125.95 KB) / 該附件被下載次數 124

作者: gainax    時間: 29-4-2017 13:35

Good,支持diy
作者: Kwind    時間: 29-4-2017 13:46

支持DIY  ...用WE新版可以補返用迷版冇全行程既缺點...已經可以算完美了

除非第日有副廠出鋼件先要考慮換唔換埋佢了
作者: kornhill401    時間: 29-4-2017 13:59

加了刻字,支槍生猛好多, Thx for sharing
作者: 紗夢    時間: 29-4-2017 13:59

引用:
原帖由 Kwind 於 29-4-2017 13:46 發表
支持DIY  ...用WE新版可以補返用迷版冇全行程既缺點...已經可以算完美了

除非第日有副廠出鋼件先要考慮換唔換埋佢了
迷版字形同間距有D像美國版
WE新版有全行程,仿真decocker,獨立extractor,firing pin block,假狗firing pin正到飛起
不過聽聞內件就好易死
作者: NCP013    時間: 29-4-2017 15:19

引用:
原帖由 紗夢 於 29-4-2017 13:15 發表

係呀,我係咁"大dd,細dd,呀~再大番小小..." 幾驚比人一巴二巴打

我見果張圖d字形應該無揀過,就咁打句野就射落去

依間d人幾好,多多要求都唔黑面 不過我都好有禮貌的
係呀,不過如果可以最好射邊件拆邊件去,成枝槍有時冇咁方便,佢地話試過有人成枝長槍隊畀佢地
作者: 紗夢    時間: 29-4-2017 15:51

作者: TROY    時間: 29-4-2017 16:27

可以PM地址资料嗎?謝謝!
作者: sovietarmy2012    時間: 29-4-2017 18:25

引用:
原帖由 紗夢 於 29-4-2017 01:18 發表

蘇師傅好 膠紙定位大法無記錯係學你的
我意思係红磡太隔涉
作者: sovietarmy2012    時間: 29-4-2017 18:27

好有心機!

最好做埋支反派左輪
作者: loveless    時間: 29-4-2017 18:35

引用:
原帖由 紗夢 於 29-4-2017 15:51 發表
佢有2支92FS, 打唔打算搞埋支2 tone
作者: 紗夢    時間: 29-4-2017 21:36

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 29-4-2017 18:27 發表
好有心機!

最好做埋支反派左輪
引用:
原帖由 loveless 於 29-4-2017 18:35 發表

佢有2支92FS, 打唔打算搞埋支2 tone
應該收山了
作者: 新手一隻    時間: 29-4-2017 22:16

作者: sovietarmy2012    時間: 29-4-2017 22:41

引用:
原帖由 紗夢 於 29-4-2017 21:36 發表

應該收山了
WE都俾你做到咁靚,表面點處理?
作者: 紗夢    時間: 29-4-2017 23:08

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 29-4-2017 22:41 發表

WE都俾你做到咁靚,表面點處理?
蘇師傅依枝表面無整過喔,只係其中一忽近拆槍掣凹凹突突好勁,沙紙磨番平再染番炸,其餘大部份都係原裝黎
剩係Comp頭同滅聲用拋光膏拋令左,
Comp頭本來想用台灣師兄翻新手錶果招用沙膠拉髮絲紋,但不成功
不過佢地個個都指定用隻叫Faber Castell 7016-40
我唔係果隻,唔知關唔關事

作者: gainax    時間: 29-4-2017 23:14

引用:
原帖由 紗夢 於 29-4-2017 13:59 發表

迷版字形同間距有D像美國版
WE新版有全行程,仿真decocker,獨立extractor,firing pin block,假狗firing pin正到飛起
不過聽聞內件就好易死
我們新版係copy馬記新M9?
係就正而家都冇乜廠做馬記新版系統
作者: 紗夢    時間: 29-4-2017 23:31

引用:
原帖由 gainax 於 29-4-2017 23:14 發表

我們新版係copy馬記新M9?
係就正而家都冇乜廠做馬記新版系統
gainax師兄,
我們新版M9感覺似o係馬記新版系統上再自家研制過,
多左全自動  搞到多左好多小零件
作者: jn_jona    時間: 30-4-2017 01:37

引用:
原帖由 紗夢 於 29-4-2017 23:31 發表

gainax師兄,
我們新版M9感覺似o係馬記新版系統上再自家研制過,
多左全自動  搞到多左好多小零件
我一開始係玩ksc sys7 m9
之後轉左we 新 m9 再加鬼島custom marking
但頂唔順佢個連發 加上we新m9 感覺上冇ksc果種紮實同順
轉左馬記m9a1 比ksc sys7更加好 又有nova kit加持
我套nova m9 擺左成年仲未得閒砌
作者: 紗夢    時間: 30-4-2017 02:12

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-4-2017 01:37 發表

之後轉左we 新 m9 再加鬼島custom marking
但頂唔順佢個連發 加上we新m9 感覺上冇ksc果種紮實同順
轉左馬記m9a1 比ksc sys7更加好 又有nova kit加持
我套nova m9 擺左成年仲未得閒砌: ...
M9我剩係有擁有過marui舊版,marushin同mgc既cap
依家得翻依枝WE,性能方面就無乜所謂,因為啲槍整好左都好小會打
不過話時話現時最靚應該就係Marui新版加nova kit吧
可惜我太貧窮玩唔起
作者: jn_jona    時間: 30-4-2017 02:27

引用:
原帖由 紗夢 於 30-4-2017 02:12 發表

M9我剩係有擁有過marui舊版,marushin同mgc既cap
依家得翻依枝WE,性能方面就無乜所謂,因為啲槍整好左都好小會打
不過話時話現時最靚應該就係Marui新版加nova kit吧
可惜我太貧窮玩唔起
因為我果枝係軍版m9 we d髮絲紋好唔襯
如果急打出鋼件比新m9 就perfect池啦
作者: gainax    時間: 30-4-2017 07:25     標題: 回覆 32# 的帖子

我們又發功咁有創意
個連發唔知有冇改走? 幾舊水全金身新系統都算值返既
作者: gainax    時間: 30-4-2017 07:30

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-4-2017 01:37 發表

我套nova m9 擺左成年仲未得閒砌: ...
仲未砌好差D乜 幾時砌好貼出黎毒人,好心急
作者: 紗夢    時間: 30-4-2017 14:28

引用:
原帖由 jn_jona 於 30-4-2017 02:27 發表

因為我果枝係軍版m9 we d髮絲紋好唔襯
如果急打出鋼件比新m9 就perfect池啦
髮絲紋我岩洗
造假扮義大利舊版岩岩好
*圖為真鐵

圖片附件: a_o.jpg (30-4-2017 14:28, 122.58 KB) / 該附件被下載次數 130

作者: 紗夢    時間: 30-4-2017 14:35

引用:
原帖由 gainax 於 30-4-2017 07:25 發表
我們又發功咁有創意
個連發唔知有冇改走? 幾舊水全金身新系統都算值返既
不過本身內件材質唔耐用,玩耐左會得番全自動,一上膛會走火
但聽台灣師兄講連發可以廢左佢
不過幾舊水全金身,無刻字,全行程,仿真decock,獨立extractor,firing pin block,假狗firing pin,太吸引了
作者: sovietarmy2012    時間: 30-4-2017 16:48

舊版好。。。。心思思添
作者: gainax    時間: 30-4-2017 17:04     標題: 回覆 39# 的帖子

我都等緊新M9系統, N記黑色KIT+TM又冇水入,唯有望我們改返正常支M9...
作者: jn_jona    時間: 30-4-2017 17:20

引用:
原帖由 gainax 於 30-4-2017 07:30 發表

仲未砌好差D乜 幾時砌好貼出黎毒人,好心急
好懶
其實我未諗好早期版定後期版
早期: 無坑spring guide rod,一字grip螺絲
後期: 有坑spring guide rod(真鐵係polymer),六角螺絲

marui m9a1係用有坑spring guide但金屬的,六角螺絲吉打同馬記都係錯左少少,真野個頂係平的
但真螺絲唔知係咪英制 係就無用了
以上都係藉口
作者: hong99    時間: 30-4-2017 20:15

師兄,可pm地址小弟
作者: 紗夢    時間: 30-4-2017 22:10

已經PM哂咁多位師兄了
作者: gainax    時間: 30-4-2017 22:53     標題: 回覆 42# 的帖子

擇日不如聽日啦,勞動節唔勞動就無意義
作者: jn_jona    時間: 1-5-2017 00:16

引用:
原帖由 gainax 於 30-4-2017 22:53 發表
擇日不如聽日啦,勞動節唔勞動就無意義
仲有樣野唔肯定既係 m9 sight係咪兩點 但新版轉左3點
作者: 紗夢    時間: 1-5-2017 01:14

引用:
原帖由 jn_jona 於 1-5-2017 00:16 發表

仲有樣野唔肯定既係 m9 sight係咪兩點 但新版轉左3點
M9 (1985)
前白點後白點兩點成直線瞄準

92FS (1989)
前白點後兩白點三點平衡瞄準

應該係,除非唔係

作者: sovietarmy2012    時間: 1-5-2017 10:37

咁玩具咪做左85版?
作者: BD7PA    時間: 1-5-2017 17:50

好Q正,睇完都心欲欲!!
作者: 紗夢    時間: 1-5-2017 17:57

引用:
原帖由 sovietarmy2012 於 1-5-2017 10:37 發表
咁玩具咪做左85版?
都有啊,
92FS虎口位cut細左,防止斷slide後飛出黎 既加大擊錘軸
玩具如WE新版都有呈現出黎

下面段片有介紹分別,不過其實舊版92FS都係有直身dust cover,唔一定係斜 同舊版92FS都有前後兩點"8"型前後sight
https://www.youtube.com/watch?v=iRJgBqaDOzs

作者: jn_jona    時間: 1-5-2017 21:18

引用:
原帖由 紗夢 於 1-5-2017 17:57 發表

都有啊,
92FS虎口位cut細左,防止斷slide後飛出黎 既加大擊錘軸
玩具如WE新版都有呈現出黎

下面段片有介紹分別,不過其實舊版92FS都係有直身dust cover,唔一定係斜 同舊版92FS都有前後兩點"8"型前後sigh ...
我都亂亂地 軍版m9應該係同舊fs一樣 用直dust cover,冇cut細虎口
見過民間買到既m9有用polymer spring guide同六角螺絲 sight就真係唔肯得了
軍版m9同民間買到既m9有冇分別都唔肯定 民間買到既m9 marking同軍版都一樣的

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0