標題: [VFC] 想入手VFC MK18 MOD1 DX GBB Rifle 2015 Ver [打印本頁]

作者: Lee1329    時間: 25-5-2017 00:37     標題: 想入手VFC MK18 MOD1 DX GBB Rifle 2015 Ver

評價如何??如果要執點執好同埋係咪較力飛鏢
作者: gainax    時間: 25-5-2017 00:50

就黎出17版仲入15
作者: jn_jona    時間: 25-5-2017 00:54

引用:
原帖由 gainax 於 25-5-2017 00:50 發表
就黎出17版仲入15
近呢幾年應該都冇咩野改?
vfc 條dd mk18骨真係無得彈 非常靚仔
作者: gainax    時間: 25-5-2017 01:01     標題: 回覆 3# 的帖子

15版同哂把根(16)個身都有D唔同
不過v記DD骨就真係copy中最靚, 等佢出完美鍛造版就係出手時候
作者: Lee1329    時間: 25-5-2017 01:11

引用:
原帖由 gainax 於 25-5-2017 00:50 發表
就黎出17版仲入15
有冇消息來原
作者: gainax    時間: 25-5-2017 01:35     標題: 回覆 5# 的帖子

未知確實日期。。2017 目錄有

v記呢排宣傳咁勁應該將會出鍛身草定錢就啱,但佢未必咁快有計畫出mk18, 等唔到可以買住15版先到時打到舊哂先升級, 如是有水又等得咁實係鍛造啦
作者: Opica    時間: 25-5-2017 06:41

http://www.wargamehk.com/cgf/vie ... &extra=page%3D1

鍛造M4

P.S. E記賣緊的VFC M4係16版
作者: 2slow    時間: 25-5-2017 08:56

引用:
原帖由 gainax 於 25-5-2017 01:01 發表
15版同哂把根(16)個身都有D唔同
不過v記DD骨就真係copy中最靚, 等佢出完美鍛造版就係出手時候
條v記DD骨真係咁正???
同狂牛果條對比呢
作者: jn_jona    時間: 25-5-2017 10:27

引用:
原帖由 2slow 於 25-5-2017 08:56 發表

條v記DD骨真係咁正???
同狂牛果條對比呢
色水方面v記好d
另外狂牛冇開gas tube位
有人話v記條骨係狂牛做 但v記好似比較近真品古銅色
最可惜既係v記骨冇散賣 我果份係拆出黎的
作者: geoprotex    時間: 25-5-2017 11:52

V記條骨有DD授權, 像真度有保證
作者: 2slow    時間: 25-5-2017 12:13     標題: 回覆 10# 的帖子

狂牛都有DD授權呢
作者: 怒人甲    時間: 25-5-2017 12:34

色水上,V記優勝😄
作者: jn_jona    時間: 25-5-2017 14:01

引用:
原帖由 2slow 於 25-5-2017 12:13 發表
狂牛都有DD授權呢
狂牛執埋gas tube位 怕d友裝真鐵 仲好似刻左for airsoft
但v記兩樣都冇

作者: 2slow    時間: 25-5-2017 14:38

狂牛gas tube 位好易執je,
"For Airsoft only" 字樣係印係骨入面....
V記無得散買嘛...
只係想知邊隻的色水像真d 者
作者: NCP013    時間: 25-5-2017 15:03

引用:
原帖由 2slow 於 25-5-2017 14:38 發表
狂牛gas tube 位好易執je,
"For Airsoft only" 字樣係印係骨入面....
V記無得散買嘛...
只係想知邊隻的色水像真d 者
V 記
作者: 2slow    時間: 25-5-2017 15:09

引用:
原帖由 NCP013 於 25-5-2017 15:03 發表

V 記
as expected, 狂牛好似比較金及表面太smooth...

直品圖

圖片附件: MK18_DD_0.jpg (25-5-2017 15:09, 194.78 KB) / 該附件被下載次數 169

作者: gainax    時間: 25-5-2017 16:30     標題: 回覆 8# 的帖子

一定係v記DD骨copy中最正, 狂牛睇玻璃櫃D質感都爭一節, 色水仲
但冇散買我拆骨set放個陣一堆師兄爭住要,我諗好多人玩v記有一半係為前節
作者: 2slow    時間: 25-5-2017 16:46     標題: 回覆 17# 的帖子

記得以前socomgear都有出過...

色水唔岩唯有噴左佢做舊化等等...
作者: jn_jona    時間: 25-5-2017 17:06

引用:
原帖由 gainax 於 25-5-2017 16:30 發表
一定係v記DD骨copy中最正, 狂牛睇玻璃櫃D質感都爭一節, 色水仲
但冇散買我拆骨set放個陣一堆師兄爭住要,我諗好多人玩v記有一半係為前節
我果時有個fd去外國 平讓枝v記mk18比我
我就拎左份骨 其他野當散件賣左 一家便宜幾家著

之前v記mk18骨有少量流出過既 around 700hkd
我買唔到 唯有用過都照殺
作者: RCman    時間: 25-5-2017 17:19

引用:
原帖由 2slow 於 25-5-2017 15:09 發表

as expected, 狂牛好似比較金及表面太smooth...

直品圖
我有狂牛,約五六年前買。
個人"目測"色係偏紅左少少
作者: rYaN    時間: 25-5-2017 17:20

17版出左啦...
作者: gainax    時間: 25-5-2017 18:46     標題: 回覆 18# 的帖子

噴買大陸仔就得唔洗買貴野。DD骨始終暗泥色先正氣黑色就冇哂味道, Mk18粉等v記啦
作者: gainax    時間: 25-5-2017 18:50     標題: 回覆 19# 的帖子

其實我都有D後悔唔知6百幾定7百放走成套新拆v記dd骨連前後西同電盒,呢排又想玩下dd。但鏡又是一個問題。。
作者: gainax    時間: 25-5-2017 18:51

引用:
原帖由 rYaN 於 25-5-2017 17:20 發表
17版出左啦...
本地好似冇消息,17版唔知有冇配vmag
作者: Opica    時間: 25-5-2017 19:14

引用:
原帖由 gainax 於 25-5-2017 18:51 發表

WGX/EH restock = 17
作者: jn_jona    時間: 25-5-2017 19:58

引用:
原帖由 gainax 於 25-5-2017 18:50 發表
其實我都有D後悔唔知6百幾定7百放走成套新拆v記dd骨連前後西同電盒,呢排又想玩下dd。但鏡又是一個問題。。
果套好野黎的
鏡我有隻傑電553 舊版配色 新版配色似真野d
依家都有唔少mk18mod1裝xps3(xps3-4?定exps?唔係好識分)
或者elcan火車頭 再唔係裝nf(可以用日本仔novel arms tac1扮)
作者: gainax    時間: 25-5-2017 20:07     標題: 回覆 26# 的帖子

過左去唔好提
新款鏡最平支支都5~6k ,copy又麻麻地 係得553但H記copy上千
不如火車頭潮下算
作者: jn_jona    時間: 25-5-2017 21:10

引用:
原帖由 gainax 於 25-5-2017 20:07 發表
過左去唔好提
新款鏡最平支支都5~6k ,copy又麻麻地 係得553但H記copy上千
不如火車頭潮下算
火車頭好貴啊
之前見過新淨553 好似3800咋
作者: gainax    時間: 25-5-2017 21:24     標題: 回覆 28# 的帖子

copy喳 真品咁貴外型只夾小眾槍款玩唔過
紅點鏡都是COPY玩外型算,E記真品是唔是有光衰弱問題?前幾年有玩家UP過
作者: rYaN    時間: 25-5-2017 21:37

引用:
原帖由 gainax 於 25-5-2017 06:51 PM 發表

我台灣朋友年頭買已經係17版,係唔係VMAG就冇問,不過槍身處理好左好多,同埋係CNC刻字
作者: gainax    時間: 25-5-2017 22:41     標題: 回覆 30# 的帖子

咁正喎, 15個身上下身唔同色同刻字太粗我覺得是唔同時期生產裝埋一齊, 哂把根個身就係新模新刻字用vmag無問題,17版係咁既就值得玩,有埋vmag就抵
作者: jn_jona    時間: 25-5-2017 22:52

引用:
原帖由 gainax 於 25-5-2017 22:41 發表
咁正喎, 15個身上下身唔同色同刻字太粗我覺得是唔同時期生產裝埋一齊, 哂把根個身就係新模新刻字用vmag無問題,17版係咁既就值得玩,有埋vmag就抵
極邪惡 迫人一年一枝
作者: gainax    時間: 26-5-2017 00:03     標題: 回覆 32# 的帖子

我12版等到15版穩定左先敢入 ,而家其實15版開始唔會明顯改版所以已有舊版冇咩需要一年升級一支 ,要升級入支鍛造仲好
作者: Lee1329    時間: 26-5-2017 00:16     標題: 回覆 25# 的帖子

唔見有😮
作者: Lee1329    時間: 26-5-2017 00:17

同埋知唔知邊間鋪有現貨賣VFC MK18GBB
作者: 2slow    時間: 26-5-2017 10:15

引用:
原帖由 gainax 於 25-5-2017 18:50 發表
套前後西散買都要3舊
作者: gainax    時間: 26-5-2017 12:40     標題: 回覆 36# 的帖子

吳巧提
唯有等e記有折補返個三舊 等下Mk12
作者: 我當你透明    時間: 26-5-2017 14:02

引用:
原帖由 gainax 於 26-5-2017 12:40 發表
吳巧提
唯有等e記有折補返個三舊 等下Mk12
多謝CHING,你講果SET,應該係我到!!!
作者: gainax    時間: 26-5-2017 16:39     標題: 回覆 38# 的帖子

咁快相認?  買到心頭好就好  想多謝第時有野啱我放比我先就Ok互相幫忙(講笑)
作者: 我當你透明    時間: 26-5-2017 18:58

引用:
原帖由 gainax 於 26-5-2017 16:39 發表
咁快相認?  買到心頭好就好  想多謝第時有野啱我放比我先就Ok互相幫忙(講笑)
梗係啦∼∼∼我地要團結起來,互相幫忙⋯⋯先可以長玩長有
作者: jn_jona    時間: 26-5-2017 21:47

好似鍛身版sopmod ii就有了
作者: gainax    時間: 26-5-2017 22:50

引用:
原帖由 jn_jona 於 26-5-2017 21:47 發表
好似鍛身版sopmod ii就有了
v記效率進取哂唔再"即將來"
作者: jn_jona    時間: 26-5-2017 23:39

引用:
原帖由 gainax 於 26-5-2017 22:50 發表

v記效率進取哂唔再"即將來"
有實際日期開心好多
我估2018版可能係壓字
作者: gainax    時間: 27-5-2017 00:12     標題: 回覆 43# 的帖子

v記就只差壓字=完美像真外觀,其實以佢規模做壓字唔難到佢
但到時做到咁像真一街壓字養大左班玩家觀感胃口,望返普通身你會覺得冇feel失去興趣
作者: jn_jona    時間: 27-5-2017 01:31

引用:
原帖由 gainax 於 27-5-2017 00:12 發表
v記就只差壓字=完美像真外觀,其實以佢規模做壓字唔難到佢
但到時做到咁像真一街壓字養大左班玩家觀感胃口,望返普通身你會覺得冇feel失去興趣
大量生產我諗壓字快過cnc字既
作者: gainax    時間: 27-5-2017 02:19     標題: 回覆 45# 的帖子

一定係啦 但壓字風險大過cnc好多有機會壓得唔好睇,
以前大蛇啱出sr16都係壓字但比人彈唔靚深淺差異大,第二水即時改返cnc字, 一大批做壓字到時實有一D靚一D冇咁靚個個簡槍身買槍以商業角度上唔會想咁
cnc字只要做幼身字唔好粗身其實都唔錯順眼,因真野衝壓字越粗身,字邊位被擠壓凸起地方越明顯,所以cnc做幼身字比較符合物理現象
穩陣起見又想有像真feel其實v記可以做返以前2012版個種刻字(下圖)近似壓字(可能真係壓的深淺不一但又精美),

或#記針刻只要後期噴砂執走針痕保留凸痕都扮到有壓字個feel有凹凸感美觀又唔會失手,最好不過都係一條心壓字啦,做得有feel比多D冇所謂横掂高檔系列入手既都唔爭少少係味先

圖片附件: R1091072.jpg (27-5-2017 02:19, 76.38 KB) / 該附件被下載次數 208

作者: jn_jona    時間: 27-5-2017 02:24     標題: 回覆 46# 的帖子

真野壓字都係有深淺ga la
cnc幼字都ok
井記都好似係壓 但唔係好似真鐵個款
睇過v記2012字係好得下
作者: gainax    時間: 27-5-2017 02:56

引用:
原帖由 jn_jona 於 27-5-2017 02:24 發表
真野壓字都係有深淺ga la
cnc幼字都ok
井記都好似係壓 但唔係好似真鐵個款
睇過v記2012字係好得下
V記12版未有7075壓字之前係做得最像真又保持精美
我估好大機會係壓出黎先做到粗幼深淺不一
揾到我地cgf師兄做左張相,

睇返真野上萬支生產其實未必隻隻深到字邊位誇張凸哂出黎
不過大家都鐘意重機械加工感先叫像真
V記就係似精美走向仿真壓字個種feel,可惜12版之後冇再搞呢種
#記就針刻型造凸邊放大睇有一個個窿 太多味精要再噴砂省靚返字坑先靚仔
唔知v記到時有冇散買個空白身?有就升級舊版再拎去壓字陽極就屈機

圖片附件: 20141106_397716b4a07435cb800dwrsJyheYuy4d.jpg (27-5-2017 02:56, 157.75 KB) / 該附件被下載次數 210

作者: jn_jona    時間: 27-5-2017 03:02

引用:
原帖由 gainax 於 27-5-2017 02:56 發表

V記12版未有7075壓字之前係做得最像真又保持精美
我估好大機會係壓出黎先做到粗幼深淺不一
揾到我地cgf師兄做左張相,
睇返真野上萬支生產其實未必隻隻深到字邊位誇張凸哂出黎
不過大家都鐘意重機 ...
到時可以試下問vfc廠
陽極果到我仲未問
不過有另一個人比左一個我 之前留意過 但佢個fb page近期del左 唔知係咪執左
未打去問 只知係好平

其實唔係太識分cnc身同鍛身 鍛身如果飛左前面條邊就好難分
作者: gainax    時間: 27-5-2017 07:02     標題: 回覆 49# 的帖子

佢做鍛造唔似幾十隻咁少應該有散買鍛身當後備零件形式上架
咁就算冇空白身有散買鍛身同鋼煲有望升級15,16,17版
陽極揾唔到本地不如寄比拍拍高搞算,
鍛身同cnc身個質感對比下其實有好明顯分別, cnc身就算而家做得最正既7075呃到人唔似cnc但只要一拍埋鍛造即刻明確分到,
因cnc始終加工精美每一條線條個輪廓都好清晰利落未夠圓滑feel,
同埋通常玩具cnc身都係未完全噴砂省走哂刀痕所以仲有少少cnc味,
鍛造每條線條都好圓滑,有時一個身有幾十個線條輪廓所以一拍就知了,  但真野貴價鍛造可以做到近似cnc咁精美類似V記SR25比人話似cnc, 只係軍版十萬十萬支生產做到個模走哂樣比你地見多左呢種先覺得咁粗糙先算真正鍛造   
又是個句,玩具玩家追求重機械加工感先會覺得像真
作者: gainax    時間: 27-5-2017 08:45

貼2張例子
假如問冇玩/少玩氣槍既朋友,信唔信貼呢2支都以為只係玩具無特別

一般人覺得粗製先似真野,工整靚個D珍品反而似玩具,都係落重調味先合玩具玩家要求

圖片附件: COLTLE6920M4CARBINELOWER2016-LH-2_zps5bl616ex.jpg (27-5-2017 08:45, 137.92 KB) / 該附件被下載次數 222

圖片附件: f-1-firearms-fdr-15-forged-matched-receiver-set-ar15-fdr-15-by-f1-firearms-bda.jpg (27-5-2017 08:45, 34.62 KB) / 該附件被下載次數 211

作者: jn_jona    時間: 27-5-2017 20:09

引用:
原帖由 gainax 於 27-5-2017 07:02 發表
佢做鍛造唔似幾十隻咁少應該有散買鍛身當後備零件形式上架
咁就算冇空白身有散買鍛身同鋼煲有望升級15,16,17版
陽極揾唔到本地不如寄比拍拍高搞算,
鍛身同cnc身個質感對比下其實有好明顯分別, cnc身就算 ...
一般我係睇magwell前面條邊
但最近望過e&l好耐之前既prototype 佢鍛完再cnc走埋條邊
我諗有實物係手上會易分d
Vfc枝mk11如果唔出半成品圖真係難分d
但今次vfc鍛身好似冇講用咩料鍛? 我估都係6061唔會7075
作者: gainax    時間: 27-5-2017 23:13     標題: 回覆 52# 的帖子

玩具好少用7075,熱處理更少, 6061 T6強度>7075,
玩具鍛造主要只為質感姐  用乜料其實冇乜玩家分到 , V記鍛身應該算玩具中最像真,因pin位同內部都係跟真數比大蛇好, 所以追求像真而家v記都出鍛造係最真選擇了, enL最近貼批試版個身應該唔是用北方模造,單純做玩具咁超越唔到V記又無左影其實暫時省略,

ARgbb鍛造都係V記同大蛇之爭, 等埋Z件馬記壓字身都係呢3間天下
R@無馬仔之餘個身彈夾裙甲同擋彈殼版未做真其實7075cnc仲好過佢
,最後邊間跑出就要睇價位了,玩得M4gbb最少都要入支鍛造先叫像真,草定錢啱架喇

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0