標題: KRYTAC KRISS Vector AEG 開賣 [打印本頁]

作者: Dave    時間: 31-5-2017 15:41     標題: KRYTAC KRISS Vector AEG 開賣

普通版 425 usd ,跟silencer 版本 貴 50 usd
即 普 $3293, silencer: $ 3681
暫見資料( 可能不準確 ) 全槍重 2.6kg ( 相當輕身 ),
102 發 膠身彈弓匣,100 克一隻 ( 相當輕 x2 ),
初速1j,有8mm 不知是否bearing 的波箱,快拆彈弓,電子雞,電子2 連發,高扭摩,
用的是細電,之前說可以打 11.1v 打24 rps 左右。

整體而言說平一定唔平,之前在下估價都係3500 前後,
如果撇除版權貴利的部份,這樣的spec 收個2500 蚊是合理價格。但收埋版權貴幾舊沒法。
當然rw 美金價係不便宜,可望望他日eh 或槍街是否有3 k 前後的水位賣。

作者: 天翔翼    時間: 31-5-2017 17:38

見到呢把我想唔買國狗枝M14EBR轉買呢個

但係3500好似真係有啲貴過頭,之前見有ching放把n年前既gbb版都好似只係比佢貴少少(而且係大執咗好多嘢
作者: Dave    時間: 31-5-2017 17:43

引用:
原帖由 天翔翼 於 31-5-2017 17:38 發表
見到呢把我想唔買國狗枝M14EBR轉買呢個

但係3500好似真係有啲貴過頭,之前見有ching放把n年前既gbb版都好似只係比佢貴少少(而且係大執咗好多嘢
當年gbb 一出好似 1980 ~ 22xx 左右,匣缺過一牌貨叫價最高 480 蚊一隻,自己沒買gbb 但身邊有朋友有。

基本上在下打game 一定唔會加silencer,要買都只是買平版32xx,可睇埋明槍他日有冇貨,他通常賣得比較便宜。
作者: 天翔翼    時間: 31-5-2017 17:51

引用:
原帖由 Dave 於 31-5-2017 17:43 發表

當年gbb 一出好似 1980 ~ 22xx 左右,匣缺過一牌貨叫價最高 480 蚊一隻,自己沒買gbb 但身邊有朋友有。

基本上在下打game 一定唔會加silencer,要買都只是買平版32xx,可睇埋明槍他日有冇貨,他通常賣得比較便 ...
22xx咁平咩
不過可惜呢隻應該冇咗
作者: gainax    時間: 31-5-2017 18:57

成支膠aeg要3千以上,都係大陸仔個支吸引D
作者: xo8816    時間: 31-5-2017 19:27

引用:
原帖由 gainax 於 31-5-2017 18:57 發表
成支膠aeg要3千以上,都係大陸仔個支吸引D
大陸仔果支鋼黎架咩?
作者: gainax    時間: 31-5-2017 19:47     標題: 回覆 6# 的帖子

平好多, 反正aeg落場玩款個殼唔需要好靚,橫掂膠身邊支抵玩就邊支
作者: xo8816    時間: 31-5-2017 19:52

引用:
原帖由 gainax 於 31-5-2017 19:47 發表
平好多, 反正aeg落場玩款個殼唔需要好靚,橫掂膠身邊支抵玩就邊支
哦…原來師兄你係咁諗…嘻嘻
作者: Dave    時間: 31-5-2017 21:50

引用:
原帖由 gainax 於 31-5-2017 19:47 發表
可能G 兄少玩膠身,其實膠身都分好多種,國狗 G36 又膠身,SPORT LINE 又膠身,ARES TAR21 真鐵( 聲稱 ) 物料BODY 又係膠身,但渣過上手就知各有不同,
在下支 ARES 21 2009 年買到今日都仲係新淨,放在同一個櫃內的一支ST G36 (2014 定2015 年買 )已經開始霉身有白印。
唔好話AEG 定GBB,「落場個殼唔洗靚」恐怕知音者不多,只見不少人為著靚身鋼身大灑金錢,姑勿論有理無理,但有此追求的人不算少。

至於此槍RW 價三千二、三千三,或者可以等下槍街價,始終網上價許多時是貴D 的,好似EH 的次世袋一支SCAR 都三千九百 ($500 USD + ),
不代表市面全部人都賣緊 三千九百

膽粗粗估價,此槍槍街可能三千不用買到
以一支電子雞快拆彈弓獨家外觀槍... 算是差無幾的價。

作者: channet    時間: 31-5-2017 21:59

唔知點解總覺得依支出左之後, gbb個支會更升值
作者: Dave    時間: 31-5-2017 22:05

引用:
原帖由 channet 於 31-5-2017 21:59 發表
應不會吧... VECTOR 本身係一支街知巷聞的槍,GHOST RECON,COD,DIVISION 無處不在,
出AEG 不見得會提升人氣。何況GBB 跟 AEG 之間用戶群交疊不深,不見得有用戶流通性,即係應該各自為政無甚影響,我估。
作者: channet    時間: 31-5-2017 22:11

引用:
原帖由 Dave 於 31-5-2017 22:05 發表

應不會吧... VECTOR 本身係一支街知巷聞的槍,GHOST RECON,COD,DIVISION 無處不在,
出AEG 不見得會提升人氣。何況GBB 跟 AEG 之間用戶群交疊不深,不見得有用戶流通性,即係應該各自為政無甚影響,我估。
我意思係如果依支AEG性能唔理想, GBB用家會更加提升2手價, 因為我相信買得依支多數係買唔到/買唔起GBB既玩家, 當然只係斷估亂吹
作者: Dave    時間: 31-5-2017 22:16

引用:
原帖由 channet 於 31-5-2017 22:11 發表

我意思係如果依支AEG性能唔理想, GBB用家會更加提升2手價, 因為我相信買得依支多數係買唔到/買唔起GBB既玩家, 當然只係斷估亂吹
GBB 同呢支見街時間差不多隔了 6 年.. 買唔起/ 買唔到 GBB VECTOR 的應該一早死心吧...
當年VECTOR 出街時我是有興趣的 ( 那時19XX ),同朋友一齊行街,佢買我冇買,事後我拿他那一支在家玩了幾晚,
最終就決定不買了... 因操作真的很麻煩,匣也很重。當然事後版權事件升價3 倍是後話... 冇人估到

而當時GBB 見街後其實都有傳AEG 版本跟住見街,
當時心態是等AEG 版,估不到一等就幾年了
雖然話等,但在下不是楊過相約十六年,等還等,繼續玩住其他咁等

作者: horenhim    時間: 1-6-2017 00:03

買隻二手Divison or Ghost recon 打機用Kriss算,不是庶民用的Aeg!
作者: gainax    時間: 1-6-2017 00:03     標題: 回覆 9# 的帖子

好多玩家唔會理乜膠,總之膠感玩具就覺唔值唔會比咁多水
唔講膠唔膠, 三千幾一支aeg又唔是次世袋有震動同斷彈過下癮
貴D鐘意呢個款無得選擇之下都會入既
作者: gainax    時間: 1-6-2017 00:12

引用:
原帖由 channet 於 31-5-2017 21:59 發表
Gbb始终過癮又鋼內件又二連發氣化又得值得比水,
當時仲平過aeg一節,kw@唔再出真係唔識貨
作者: jacko    時間: 1-6-2017 00:22

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2017 00:12 發表

唔係KWA唔想出,係人地唔比佢出
作者: jacko    時間: 1-6-2017 00:27

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2017 00:12 發表

AEG都有二連發
作者: gainax    時間: 1-6-2017 00:43     標題: 回覆 17# 的帖子

咁無辦法啦小強出手, kw@支gbb算係佢smg入面做得最好
又像真又fullmarkimg又用料足又好打,個時價又冇炒抵玩,個設計花左幾多心思外型仲要首做冇得抄, 所以二手先炒得起
不都成為過去式就算買到二手都係收藏間中過下癮,因打壞冇件配
現年得返aeg真正鐘意都會買既, 係貴D咁好過冇得玩
作者: Dave    時間: 1-6-2017 01:10

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2017 00:43 發表
咁無辦法啦小強出手, kw@支gbb算係佢smg入面做得最好
又像真又fullmarkimg又用料足又好打,個時價又冇炒抵玩,個設計花左幾多心思外型仲要首做冇得抄, 所以二手先炒得起
不都成為過去式就算買到二手都係收藏間中過 ...
其實2 手炒得起係因為絕版,唔係因為咩咩設計用心.. 唔該,謝謝。

至於話kwa 出得最好係佢... 如果唔計mp7 mp9 果堆的話係

至於三千幾蚊是否值則見人見智,獨家款式從來無話值唔值,只有買唔買,
正如 SILVER BACK 支手拉狙 SRS 賣成三千六,值唔值? 唔知,但得佢有,你只可以揀買/ 唔買

相同道理,G 兄成日迷戀鍛身乜乜乜,係「實用派落場玩家唔會考慮外觀」的道理下,其實都係浪費金錢,RIGHT?
作者: Dave    時間: 1-6-2017 01:13

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2017 00:03 發表
好多玩家唔會理乜膠,總之膠感玩具就覺唔值唔會比咁多水
唔講膠唔膠, 三千幾一支aeg又唔是次世袋有震動同斷彈過下癮
貴D鐘意呢個款無得選擇之下都會入既
好多玩家唔會理乜膠,總之膠感玩具就覺唔值唔會比咁多水<-- 請問VECTOR GBB版本是全金屬的嗎?
作者: aa7894    時間: 1-6-2017 01:14

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2017 00:43 發表
不都成為過去式就算買到二手都係收藏間中過 ...
得罪講句, 我覺得好玩既定義係外觀好睇得黎又有穩定表現, 當然唔整濕手套都好重要, 畢竟真槍無可能會出水架麻 除非你真係當佢係你老婆囉
作者: gainax    時間: 1-6-2017 02:18     標題: 回覆 20# 的帖子

好多野絕版都炒唔起
MP7做細size已經唔叫做得好,mp9唔是鋼內件又冇2連發過癮
外型同呢支受歡迎程度更加冇得比 , gbb個內構仲做埋像真連收藏派市場都食埋kW@smg入面係得kriss做到咁全面好,
得一間出貴鐘意既都要硬食, 但aeg貴個人就唔考慮Aeg只係外型同其他電槍唔同又唔係次世袋多返D樂趣可以玩操作, gbb好玩又睇得又打得又足料值哂回票價, 要玩aeg我等下大陸個支睇下幾銀仲好

落場我唔會哂咁多無謂錢換靚槍身要來hi花刮甩油,gbb換左身好多時仲衰過原裝要執先掂有得選擇之下我唔會手多 ,換得靚既唔會打wargame最多射把,一萬幾千支槍同二三千支落場一樣性能我諗無幾多個捨得拎貴野打到殘
作者: gainax    時間: 1-6-2017 02:26     標題: 回覆 22# 的帖子

Gbb夾打得多係會凍到出水, 如你介意咁所有gbb都可以退役仲慳好多gas錢
落場心態以性能實用優先咁kriss人體工學唔會係好選擇
玩返m4仲平靚正
作者: gainax    時間: 1-6-2017 06:48

引用:
原帖由 jacko 於 1-6-2017 00:27 發表

AEG都有二連發
呢支我無話佢做得唔好實際就未知,但三千幾買aeg除左獨一無二外型同二連發有吸引力,以今日角度就真是貴左D睇返電子雞堆M4都咁平,電槍二手價仲跌得快連次世袋都一樣仲搏唔博三千幾入手就真是睇有幾喜愛了,愛可以包容一切真係鐘意既呢支實好過大陸出個支又平過炒價gbb版既 一般喜好就等埋大陸仔再決定未遲始終Gbb再版既話多個選擇就最好了
作者: 2slow    時間: 1-6-2017 09:27

引用:
原帖由 horenhim 於 1-6-2017 00:03 發表
買隻二手Divison or Ghost recon 打機用Kriss算,不是庶民用的Aeg!
小弟因朋友關系剛開始玩Division, 暫時未能明白點解 Kriss 係division咁heat?

話說GBB版本的Kriss小弟都有一把長期訓係盒入面,
一來因為絕已版, 二來因為佢實在太重前後唔balance之外, d匣重係gbb入面數一數二的重

真不明白d人仲要改前骨加silencer, 點落場呀
作者: loveless    時間: 1-6-2017 09:28

鐘意就去買,最開心。
作者: tokyojoe    時間: 1-6-2017 09:50

呢度D師兄真係高深莫測,先批評日本大企業馬老二固步自封,再批評畸WA唔識貨,一副世事都給他看透的模樣又有品味地選擇了方丈牌,可惜出現很多“現象”........
作者: channet    時間: 1-6-2017 09:53

GBB 個支內構真係不得了, 像真度極高. 好小槍可以做到同真槍咁似, 依點係佢而家貴既其中一個原因
作者: aa7894    時間: 1-6-2017 10:04

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2017 02:26 發表
Gbb夾打得多係會凍到出水, 如你介意咁所有gbb都可以退役仲慳好多gas錢
落場心態以性能實用優先咁kriss人體工學唔會係好選擇
玩返m4仲平靚正
好同意師兄講M4, 我都係想貼題講番依支槍
平=> 通V2數的話維護成本一定比GBB低, 樓主亦唔洗擔心拉呻無左parts配唔番又乜又成
靚=> 主觀野我唔講, 而且兩家都有拉呻外觀應該差無幾
正=> 如我理解做表現, AEG對頻率控制一定容易於GBB, 以V仔依啲V2+短管黎講隨意改個齒比/DSG亦唔難
再討論下一步像真就無謂了, 畢竟係玩具
作者: channet    時間: 1-6-2017 10:15

引用:
原帖由 aa7894 於 1-6-2017 10:04 發表

好同意師兄講M4, 我都係想貼題講番依支槍
平=> 通V2數的話維護成本一定比GBB低, 樓主亦唔洗擔心拉呻無左parts配唔番又乜又成
靚=> 主觀野我唔講, 而且兩家都有拉呻外觀應該差無幾
正=> 如我理解做表現, AEG對頻 ...
但對於aeg版本既準度真係有保留, 希望唔會變成支aep咁, 睇過片見佢都相當花洒下
作者: aa7894    時間: 1-6-2017 10:30

引用:
原帖由 channet 於 1-6-2017 10:15 發表

但對於aeg版本既準度真係有保留, 希望唔會變成支aep咁, 睇過片見佢都相當花洒下
大貨暫時未見街, 師兄有小道消息?
作者: 天翔翼    時間: 1-6-2017 10:31

反正係aeg最後又係拉雞大玩派彈
aeg同gbb都係簡單便利或者blowback夠爽既決擇,可惜gbb唔會再出
作者: Dave    時間: 1-6-2017 10:37

引用:
原帖由 channet 於 1-6-2017 10:15 發表

aeg 準度都唔滿意既話gbb 咪..
我之前提過佢個結構似放大版aep ,但aep 唔代表唔準,在下支0.6j 一樣準直遠,
aep 本身最大問題是齒數得7 齒,十分細力,這是題外話。

btw 電槍好難話沒得執準
作者: Dave    時間: 1-6-2017 10:45

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2017 02:18 發表
好多野絕版都炒唔起
MP7做細size已經唔叫做得好,mp9唔是鋼內件又冇2連發過癮
外型同呢支受歡迎程度更加冇得比 , gbb個內構仲做埋像真連收藏派市場都食埋kW@smg入面係得kriss做到咁全面好,
得一間出貴鐘意 ...
師兄既比較永遠都係用優點比缺點,其實真係任up

重量:vector > mp7 > mp9 ,vector 敗
換匣便利性: mp9 = mp7 > vector ,vector 敗
匣重:vector > mp9  > mp7,vector 敗
價格:vector > mp7 > mp9 , vector 敗

全敗wo 點算

要比較到咁就冇意思啦... 唔通話師兄你d m4 gbb 執到訓直先玩到又好差? 你喜歡冇所謂的。
玩具既野唔洗下下踩低人地抬高自己。

有人當年出馬記m4 gbb 之前,未見街已又踩唔像真又玩具不如玩aeg,之後自己入手後又讚到天上有地下無,之後唔知係唔係呢期放左轉會又開始踩馬記... 朝秦暮楚...
而家師兄你為左踩krytac vector 又話不如買 a&k,但事實上a&k 出都未出又知一定好?三千幾銀唔夠你買支鍛嘜鍛物...款式從來都是價值的一種,
師兄你之前都踩marui 唔肯新出gbbr ,咪又係追款式... 為何不對自己說m4 出得幾好,用m4 咪得,款既野真係有愛先買,對實用性零幫助

下下要自己玩既野先最叻最威最明智,人地玩嘜都係笨實傻豬貼錢買垃圾,呢d 唔係叫玩樂,呢d 叫洗腦

作者: Dave    時間: 1-6-2017 10:53

引用:
原帖由 2slow 於 1-6-2017 09:27 發表

小弟因朋友關系剛開始玩Division, 暫時未能明白點解 Kriss 係division咁heat?

一來因為絕已版, 二來因為佢實在太重前後唔balance之外, d匣重係gbb入面 ...
division 由 隻game poster 見街時,d 角色已經係渣 vector ,原因不明...可能貪外觀夠科幻卦。
vector 當日玩時,感想係原裝已氣化十分好射頻十分快,應該是直接落場用都ok 的程度。
但在下手大到可單手渣波 ( 籃球 ) ,要擘到虎口就黎爆裂先可以單手甩匣+ 渣實,更不要說單手渣2 匣tactical reload ( 起碼 mp5, mp7 等都可以 ) ,
當然可以用僭建mag relase ,但個人認為好肉酸。
重量亦是奇異地重,直迫416 rifle 重量...
在下當時亦冇踩支野,只是實話實說,優點明顯缺點也明顯,喜歡便好。
下下講勁講實用,一支膠身 m4 改 快頻彈股尿袋電派豆已封頂玩哂其他全系統企埋一邊即可...
作者: channet    時間: 1-6-2017 11:02

引用:
原帖由 Dave 於 1-6-2017 10:37 發表

aeg 準度都唔滿意既話gbb 咪..
我之前提過佢個結構似放大版aep ,但aep 唔代表唔準,在下支0.6j 一樣準直遠,
aep 本身最大問題是齒數得7 齒,十分細力,這是題外話。

btw 電槍好難話沒得執準
小弟支gbb的準度我覺得算不錯, 如加上嬲嬲鳥曬能晒, 準度射程算係十分唔錯, outdoor不輸其他大路槍, 當然每個人要求唔同
至於電槍可以執得好準依點我係同意, 但如果要以3K以上價錢既槍, 買返來再要自己執準, 我覺得就有保留,唔係個個好似DAVE兄你有技術有時間有心機去執
至小我3K以上買返來,希望原裝已經要有咁上下質素, 當然而家未出大家都係吹水, 可能原裝已經準直遠
作者: jacko    時間: 1-6-2017 11:08

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2017 06:48 發表

呢支我無話佢做得唔好實際就未知,但三千幾買aeg除左獨一無二外型同二連發有吸引力,以今日角度就真是貴左D睇返電子雞堆M4都咁平,電槍二手價仲跌得快連次世袋都一樣仲搏唔博三千幾入手就真是睇有幾喜愛了,愛可以包容 ...
我見你攞GBB嗰支有二連發嚟講,我以為你唔知AEG都有二連發啊∼sorry, 低估左你
作者: Dave    時間: 1-6-2017 11:08

引用:
原帖由 channet 於 1-6-2017 11:02 發表

小弟支gbb的準度我覺得算不錯, 如加上嬲嬲鳥曬能晒, 準度射程算係十分唔錯, outdoor不輸其他大路槍, 當然每個人要求唔同
至於電槍可以執得好準依點我係同意, 但如果要以3K以上價錢既槍, 買返來再要自己執準, 我 ...
我都係輕玩家,唔係專家,唔識專業執槍,太難執既槍我都係企係度...至於到時性能如何...或者到時我問朋友借支VECTOR 來開下箱啦...

BTW 呢支野其實RW 收32XX ... 大家可能嚇親.. 不如等下槍街價.. 冇85 折都9 折...
除非好似SRS 咁合作定價,度度都一樣價就吹佢唔帳

另外唔好話 3K 以上槍番來自己執係「問題」,得罪好多人架

作者: aa7894    時間: 1-6-2017 11:21

引用:
原帖由 Dave 於 1-6-2017 11:08 發表

我都係輕玩家,唔係專家,唔識專業執槍,太難執既槍我都係企係度...至於到時性能如何...或者到時我問朋友借支VECTOR 來開下箱啦...

BTW 呢支野其實RW 收32XX ... 大家可能嚇親.. 不如等下槍街價.. 冇85 折 ...
執槍 執執下執到封律師信
作者: loveless    時間: 1-6-2017 11:23

引用:
原帖由 Dave 於 1-6-2017 10:53 發表

division 由 隻game poster 見街時,d 角色已經係渣 vector ,原因不明...可能貪外觀夠科幻卦。
Division 雖然2016年至見街, 但2012年已簽晒約.
那段時期, Kriss 行銷話事人係Evan McNamara,
佢比較出名係瘋狂倒水簽o左無數植入式廣告協議,
電影Total Recall, 生化危機, 復仇者聯盟第一集, 都係McNamara狂俾錢植入支Vector.
Ubisoft那邊一樣係植入...

McNamara腥依家響Eagle Industries撈...
作者: ayaka    時間: 1-6-2017 12:31     標題: 回覆 41# 的帖子

唔怪得周圍都係KRISS。。。
作者: jacko    時間: 1-6-2017 14:20

三千蚊買支玩具返嚟咩都唔洗攪可以爽直遠,只係某啲人一廂情願,現時某啲手槍,一出要幾千一萬,我唔認為會比一般日本槍台灣槍爽直遠,以呢支AEG Kriss為列,大家會認為三千蚊入面有幾多成放落爽直遠"功能"到?又有幾多成放落"外型"開模同"版權"到?
作者: channet    時間: 1-6-2017 14:34

引用:
原帖由 jacko 於 1-6-2017 14:20 發表
三千蚊買支玩具返嚟咩都唔洗攪可以爽直遠,只係某啲人一廂情願,現時某啲手槍,一出要幾千一萬,我唔認為會比一般日本槍台灣槍爽直遠,以呢支AEG Kriss為列,大家會認為三千蚊入面有幾多成放落爽直 ...
"三千蚊買支玩具返嚟咩都唔洗攪可以爽直遠,只係某啲人一廂情願" 我唔太同意, 如果你話係一廂情願,
我會話" 三千蚊買支玩具返嚟之後執到仆街, 跟住重要笑呵呵係理所當然咁, 其實只係一直比人搵笨實搵到麻木左, 比人搵左一百次笨實就好似比人搵笨實係理所當然"

付出一定價格理應要有一定要求, 收得人咁多錢理應比返D水準, 當然我都戴返個頭盔, 總有人會覺得比完錢再執到仆街先夠過癮, 咁先似一個高手, 但我情願做"一廂情願"既玩家, 睇準先買

BTW 以前廣告有一句 「比別人花得起不值得興奮, 比別人懂得花才是真正學問」
作者: Dave    時間: 1-6-2017 14:51

引用:
原帖由 channet 於 1-6-2017 14:34 發表

"三千蚊買支玩具返嚟咩都唔洗攪可以爽直遠,只係某啲人一廂情願" 我唔太同意, 如果你話係一廂情願,
我會話" 三千蚊買支玩具返嚟之後執到仆街, 跟住重要笑呵呵係理所當然咁, 其實只係一直比人 ...
其實一句到尾,AIRSOFT 玩家係好多人眼中都係無無謂謂搵BB 膠珠射來射去的怪人,
跑山辛苦又熱又盛,D 槍放係屋企又阻住哂又易整親人,咁其實你買第一支AIRSOFT GUN 之時已經成為好多人眼中的「不智花費者」,
無論你覺得你買支槍幾抵條骨幾靚個身幾咁精準真數直上識飛,在旁人眼中不過是個屁,射的都是6MM ,一樣冇火藥味一樣冇跳殼一樣冇後助力一樣半點像真都談不上,
玩具就是玩具。想「精明」,洗得其所應該儲錢投資買樓買鋪買車位,買股買基金買IPHONE 黎炒,嘜野嗜好都唔好掂,得閒去做運動做下義工咁先似樣。

自己錢自己洗都要比人公審值唔值明唔明智,唔知咩風氣,又玩個人觀點當普世價值?
講番支VECTOR,而家市面係得GBB 同AEG,喜歡便買,如果你話MARUI 出左一支又快又勁又準又後助又像真數又$1000 蚊埋單送維他奶,咁D 人走黎買呢支 KRYTAC 就可能叫唔明智既

至於甚麼三千蚊就要包快痕準勁直襟靚?
不如數下市面邊支GBBR 長火可以做到先?唔可以執唔可以改直接開盒落場喪射果種

作者: channet    時間: 1-6-2017 16:28

唔知係唔係天口熱, 我見dave兄D POST都有點火藥味, 其實大家只係吹下水討論下, 希望不要有hard feeling, 以下我逐點回應

其實一句到尾,AIRSOFT 玩家係好多人眼中都係無無謂謂搵BB 膠珠射來射去的怪人,
跑山辛苦又熱又盛,D 槍放係屋企又阻住哂又易整親人,咁其實你買第一支AIRSOFT GUN 之時已經成為好多人眼中的「不智花費者」,
無論你覺得你買支槍幾抵條骨幾靚個身幾咁精準真數直上識飛,在旁人眼中不過是個屁,射的都是6MM ,一樣冇火藥味一樣冇跳殼一樣冇後助力一樣半點像真都談不上,
玩具就是玩具。想「精明」,洗得其所應該儲錢投資買樓買鋪買車位,買股買基金買IPHONE 黎炒,嘜野嗜好都唔好掂,得閒去做運動做下義工咁先似樣。

以上雖然我唔明依段野有咩關係, 但都討論下: 其實任何興趣對於不在其中既人來講,都係無無謂謂, 十幾萬一架單車如是, 我老婆D名牌手袋如是, 阿叔幾萬蚊買個雀籠也如是, 絕對不是只有airsoft如此,
但是否買"玩具"就不需要精明呢? 我覺得只要係駛錢, 就應該要精明, 唔係人人都老豆大把, 3K對於好多人來講, 跌落地都唔想去執怕扭到條腰, 但對於一些小眾, 例如學生哥, 3K不是小數
至於洗得其所是否等於"儲錢投資買樓買鋪買車位,買股買基金買IPHONE 黎炒,嘜野嗜好都唔好掂,得閒去做運動做下義工" ? 依個係個人價值觀問題, 為左唔好講太遠暫不作討論

自己錢自己洗都要比人公審值唔值明唔明智,唔知咩風氣,又玩個人觀點當普世價值?
講番支VECTOR,而家市面係得GBB 同AEG,喜歡便買,如果你話MARUI 出左一支又快又勁又準又後助又像真數又$1000 蚊埋單送維他奶,咁D 人走黎買呢支 KRYTAC 就可能叫唔明智既

我唔知DAVE邊個位覺得係公審, 可能有左誤會, 睇返晒留言都唔覺有, 如果引起誤會真係要講sorry,
致於?個人觀點當普世價值" 又係唔知點解你會咁諗, 討論區從來都係發表個人觀點, 致於係唔係普世價值就唔由一個人去決定, 如果一個人講句野就變普世價值, 689都真係要學野
睇返我都冇返KRYTAC KRISS唔好, 只係講左如果以這價格, 想要求返有咁上下水準, 我就唔覺得係咩大要求, 但可能人人要求唔同

至於甚麼三千蚊就要包快痕準勁直襟靚? 不如數下市面邊支GBBR 長火可以做到先?唔可以執唔可以改直接開盒落場喪射果種
睇返自己留言係"付出一定價格理應要有一定要求" 冇講過要包快痕準勁直襟靚, 可能有左誤會, 其實我地都係討論緊一D老話題 AEG OR GBB, 相信過100年都唔會有結果, 至於依支AEG KRISS我都拭目以待, 希望對得起個價
作者: gainax    時間: 1-6-2017 16:49     標題: 回覆 35# 的帖子

玩kriss等等獨一無二外型都為玩款, 計埋夾重又大細支又操作不便呢D無關鍵野咁kW@Mp7都好過佢,細支左味仲好係咪先 玩得佢外型就預左係咁,因真野都咁操作不便麻
你見我一見我一直彈佢貴又冇彈佢性能唔得,咁事實平民來講就貴左D唔只係我彈
其實有留意我post我無論投入左幾多千甚至上萬玩具味又好的地方就讃唔好的就彈, 我堆WA,方仗,馬記玩緊既一樣彈,咁實是求是彈下先進步係味先 如我是踏低其它抬高自己玩個D就唔會見到我成日分享自己D鍋氣野出來,而家我仲有堆wa方仗馬記唔驚賣唔出咩,啱啱冇耐4千幾先入左個7075方仗身都打唔響味又上來up過,就算馬記mws你都見我讚佢上天,有讚有彈下D唔好地方算正常掛 只比讚冇彈就唔健康
作者: happypony    時間: 1-6-2017 17:40

引用:
原帖由 channet 於 1-6-2017 16:28 發表
唔知係唔係天口熱, 我見dave兄D POST都有點火藥味, 其實大家只係吹下水討論下, 希望不要有hard feeling, 以下我逐點回應

跑山辛苦 ...
同意

其實我地係消費者提出自己觀點好正常,都係個句玩玩具姐唔好投射個人榮辱落去.
作者: Dave    時間: 1-6-2017 18:00

引用:
原帖由 channet 於 1-6-2017 16:28 發表

跑山辛苦 ...
其實冇火藥味,我D 文永遠都係睇完一次先SEND OUT,何況擺明嘈交係會比版主DEL 的,呢一點上面我是很注意。

首先一點,其實呢支 VECTOR 唔洗「三千幾」,或者可以等等大貨番,主觀期望二千尾有交易,即係一支次世袋最便宜版本M4 CQBR 的價格前後。

另,玩具槍界有個特性,或者說是歪理,三千蚊甚至四五千銀,唔代表可以即玩即射無煩惱,

尤其是GBBR,2, 3 年前的金句係:唔識整唔好玩,基本修理能力一定要有,彷彿是理所當然,

今時今日好些,多少因為日本仔出左一支真正義意上開盒即打的GBBR 出黎,有選擇之下整個要求拉高了。

那些「技術不到位勿掂GBB」論亦收歛了許多。

相同性質下,例如你買一套電子產品,三千銀,買番去係開機不順卡頁面,拎部機番去丟到佢地反艇沈船都得,

玩具槍界卻沒有這支歌仔唱,好一些的會幫你送修,但我自己遇過基本上係耍得走你就會盡耍,甚麼貨物出門唔包乜乜乜。

道理上、理想上、個人情感上,不合理吧? 但這是事實,任君振臂高呼爭取權益,亦不見得店家/廠商會聽你支笛。

市場細,小眾玩意不太需要社會價值的考驗,出得,就有人買,沒多久前一支6, 7 K 的M110 GBB 都一樣有災情,

便宜一點在下三千多一支417 GBBR 都是時快時慢要「執」,雖然理論上能夠自己動手處理,但當然不用攪最好,玩個玩具而已,為何要自帶金工木工技術...

但在下是偏向接受(屈服)現實主義者,買之前會查清是否有能力處理,覺得OK 便買,接受不到就不買。
作者: Kwind    時間: 1-6-2017 18:05

引用:
原帖由 2slow 於 1-6-2017 09:27 發表

一來因為絕已版, 二來因為佢實在太重前後唔balance之外, d匣重係gbb入面 ...
唔知師兄咩時間開始玩DIVISION...我唔排除DAVE兄講既海報之類宣傳效果

但我覺得最主要因素都係GAME入面...因為最早期GAME既設定加裝備配置後

GAME入面用SMG係神一樣既存在...而支KRISS在GAME入面既設定亦幾接近真鐵(後座低...準星唔好散開得好勁)

所以當時不少FANS...而當時既2手區亦係最多人徵KRISS的

但除住唔同改版...SMG實用性降低...到步槍上位...到我唔玩之前...竟然步槍入面最好用既係G36C ...你真係估佢唔到
作者: Dave    時間: 1-6-2017 18:19

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2017 16:49 發表
玩kriss等等獨一無二外型都為玩款, 計埋夾重又大細支又操作不便呢D無關鍵野咁kW@Mp7都好過佢,細支左味仲好係咪先 玩得佢外型就預左係咁,因真野都咁操作不便麻
你見我一見我一直彈佢貴又冇彈佢性能唔得,咁事實 ...
玩個玩具,吹吹水,不用認真。

其實我當支VECTOR 3 K 蚊一支,其實VFC 好多AEG 嘜功能都冇都係賣緊咁上下價,唔知你又點睇?

G 兄GBBR 玩得精係人都知,不是反話,但其實玩具槍界十分多產品,你喜歡GBBR M4 是你的事,不用個個POST 都跳入來話唔抵唔值搵笨不如買其他,

師兄你踩AEG VECTOR 就話 A&K VECTOR 更值得期待,又突然覺得次世代「好」,但你又記唔記得你不久之前先話完次世代又難整,要整買材料又貴,多零件又易損耗,壞左又冇得買零件整呢?
言猶在耳,忽然又來個180 度反口彷彿失憶,也許G 兄心入面有自己一套理論,不得而知。

之前踩 HPA 系統又話人地玩得多數為左鬼火,但事實上你應連HPA 系統都未玩過,又何來咁多觀點?

唔係話玩針對你本人,而是既然G 兄的話太多漏洞或前言不對後語,我亦樂意將個人觀感表達出來,岩聽就聽,唔岩聽我都是這些話。

作者: wing383    時間: 1-6-2017 18:32

引用:
原帖由 Dave 於 1-6-2017 18:19 發表

玩個玩具,吹吹水,不用認真。

其實我當支VECTOR 3 K 蚊一支,其實VFC 好多AEG 嘜功能都冇都係賣緊咁上下價,唔知你又點睇?

G 兄GBBR 玩得精係人都知,不是反話,但其實玩具槍界十分多產品,你喜歡GBBR M ...
不能同意更多
偏頗,主觀,欠缺實質理據的言論確實令人討厭
作者: Dave    時間: 1-6-2017 18:45

引用:
原帖由 Kwind 於 1-6-2017 18:05 發表

唔知師兄咩時間開始玩DIVISION...我唔排除DAVE兄講既海報之類宣傳效果

但我覺得最主要因素都係GAME入面...因為最早期GAME既設定加裝備配置後

GAME入面用SMG係神一樣既存在...而支KRISS在GAME入面既設定亦 ...
其實仲有一隻2012 年5 月出的GHOST RECON FUTURE SOLIDER,
入面又係有支SMG VECTOR,是SNIPER 專用的,理論上呢D SMG 係埋身先勁,中遠距離RIFLE 勁,
但GAME 入面支 VECTOR 根本是強得過份,一般RIFLE 射頻 800 ~900,佢可以去到1480 ,而且連射近乎零震動,遠距離連射仍可確殺...
而埋身更加唔洗諗,RIFLE 對 VECTOR,RIFLE 輸9成,唯一可能嬴既係散彈一槍近距離...當然散彈第一槍打唔中又係死路一條。
GRFS 隻GAME 今時今日仲有不少人玩,用得SMG 一定係用VECTOR... 屈機的。
作者: gainax    時間: 1-6-2017 18:46     標題: 回覆 38# 的帖子

J大,我地班友吹開水唔洗咁認真睇 同睇波一樣場頭哎交場尾和
作者: gainax    時間: 1-6-2017 18:56     標題: 回覆 54# 的帖子

Hpa呢個話題見人見智,裡世界我唔再多講當時只係一番好意提提新手有乜利弊, 忠言我相信唔會順耳咁當我未見識過就Ok了免得又再"討論"一番
至於我發表其他既意見信不信由D兄, 好似呢支有人覺得貴有人覺得平每個人價值觀唔同唔需要咁認真
作者: jacko    時間: 1-6-2017 19:19

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2017 18:46 發表
J大,我地班友吹開水唔洗咁認真睇 同睇波一樣場頭哎交場尾和
沒有認真∼認真的話會少好多會員 我又唔想 ,呢度長期有發言嘅,我大概都知各位咩性格(論壇上),口講口賠,講完就算
作者: channet    時間: 1-6-2017 19:28

不如講返支槍, 睇完RW, 發現有個Lower Power Version, 莫非支野大大力?
http://www.redwolfairsoft.com/re ... r_Version_Black.htm
作者: 天翔翼    時間: 1-6-2017 19:35

引用:
原帖由 channet 於 1-6-2017 19:28 發表
不如講返支槍, 睇完RW, 發現有個Lower Power Version, 莫非支野大大力?
http://www.redwolfairsoft.com/re ... r_Version_Black.htm
馬記枝HI-CAPA 5.1都唔係特別大力(約0.8-1.2J)佢都唔知點解出個得0.2J既R版
可能係再降啲火力由1.5變0.8變成可以打CQB果類 或者又好似Boys series咁出比細路玩掛

作者: Dave    時間: 1-6-2017 19:55

引用:
原帖由 channet 於 1-6-2017 19:28 發表
如果佢既數據係岩,正常版1.0x j,細力版0.6 j 左右

btw 支野有快拆彈弓,改力都係easy

作者: BLSK    時間: 1-6-2017 20:45

我有個朋友好鐘意vector
但我自己無乜特別感覺,加上未把玩過真係毒我唔到
亦都唔明點解咁多人鐘意
不過玩槍打game其實都係cosplay既姐自己開心就得

如果去到二字頭到時就可以玩下朋友支了
作者: xo8816    時間: 1-6-2017 21:39

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2017 18:56 發表
Hpa呢個話題見人見智,裡世界我唔再多講當時只係一番好意提提新手有乜利弊, 忠言我相信唔會順耳咁當我未見識過就Ok了免得又再"討論"一番
至於我發表其他既意見信不信由D兄, 好似呢支有人覺得貴有人覺得平每個人價 ...
“一番好意提提新手有乜利弊”咁都講得出黎 呢啲“忠?”言直情係哽耳添啦
作者: Tango1997    時間: 1-6-2017 21:58

個人意見 呢支電鑽gbb 重到仆街。。。 我寧願用mp5。。。 如果玩造型 。。。 我會偏向玩電動 期待開箱文

主力打game 掛牆另計

作者: gainax    時間: 1-6-2017 23:46     標題: 回覆 61# 的帖子

其實上次都討論夠皮各有支持冇謂特登拎返出黎講
小弟玩左成廿年作為新手前輩咁實以新手角度考慮而比意見, 最穩陣最大路先推薦其它提出唔建議我諗好合理掛 大家都老手就無謂比意見信不信由人,
個人覺得作為前輩新手問野答得都要有責任感, 明知有鍋氣唔講清楚風險仲推人入坑一陣人地遇到問題個陣味怪介紹個個老點 介紹大路野唔一定最好但實比較低風險, 正如我玩gbb我都先提出一堆問題一堆缺點先小人, 玩電槍又會講清楚邊方面好邊方面唔好, 發覺而家太多野都吹捧O缺點, 彈既話又有反對聲音基本上少講為妙, 搞到要自己玩過或見人中㐲先知真假,好既就工起唔好就交學費, 以前討論求真好多 所以唔知係咪呢個原因再老一輩都&#164717;去私下傾 , 其實gbb同電槍各有各優點冇乜好拗, 最多傾下邊支抵玩邊支貴唔值邊支靚又邊支用料好值得玩比較下, 其他野就見人見智,玩玩具求自hi happy各人觀點與角度唔同唔洗咁認真係味師兄
作者: aa7894    時間: 2-6-2017 00:05

其實講像真100%乜乜,推介比新手,分分鐘害到人打一場高速退坑
更加唔好講某啲師兄既危言聳聽
一時又話GBB升值, 一時話AEG散彈, 一時話GBB版有人買唔起
我窮人我玩AEG我玻璃心, 兩位GBB師祖手下留情
作者: xo8816    時間: 2-6-2017 00:27

引用:
原帖由 gainax 於 1-6-2017 23:46 發表
其實上次都討論夠皮各有支持冇謂特登拎返出黎講
小弟玩左成廿年作為新手前輩咁實以新手角度考慮而比意見, 最穩陣最大路先推薦其它提出唔建議我諗好合理掛 大家都老手就無謂比意見信不信由人,
個人覺得作為 ...
哦…係0既係0既…嘻嘻…
作者: gainax    時間: 2-6-2017 00:38

引用:
原帖由 aa7894 於 2-6-2017 00:05 發表
其實講像真100%乜乜,推介比新手,分分鐘害到人打一場高速退坑
更加唔好講某啲師兄既危言聳聽
一時又話GBB升值, 一時話AEG散彈, 一時話GBB版有人買唔起
我窮人我玩AEG我玻璃心, 兩位GBB師祖手下留情
師兄你有留意gbb版就知冇人會推介像真個D比新手,
都係老手推薦比返有diy能力老手,甚至成日有人拉大隊轉玩馬記
Gbb同aeg本身冇衝突可以一齊玩可以分開玩可以兩樣都買,其實點解一講gbb同aeg好似變左有衝突? 電vs電,氣vs氣就難講各有支持者 不過。。。唔洗咁認真認為唔可信唔客觀聽過味算
作者: gainax    時間: 2-6-2017 01:02     標題: 回覆 65# 的帖子

唔知師兄係味hpa玩家 既然都揾我咁再回應一次
我同班戰友可能接觸過唔少裡玩家有不愉快可能以偏慨全,加上次被挑釁在先如有講錯野先同hpa既師兄講聲sorry
至於hpa係本地對於新手啱唔啱用就真係見人見智。。 。新手最易有樣學樣同三分鐘熱度, 所以我當時係唔建議態度, 不過如係老手自律其實玩乜都冇所為, hpa都有佢優點有佢支持者, 玩具一碌玩得happy就可以了, 如是正確推廣非大改, 我相信本地hpa都會多人玩左一齊happy, 呢D就要靠hpa玩家, 大家唔洗咁認真啱傾吹下水味算
作者: xo8816    時間: 2-6-2017 01:19

引用:
原帖由 gainax 於 2-6-2017 01:02 發表
唔知師兄係味hpa玩家 既然都揾我咁再回應一次
我同班戰友可能接觸過唔少裡玩家有不愉快可能以偏慨全,加上次被挑釁在先如有講錯野先同hpa既師兄講聲sorry
至於hpa係本地對於新手啱唔啱用就 ...
小弟經過上次個post後其實對呀大g師兄0既說話已冇認真了,總有原因你懂的吧 閣下亦無需咁認真地解釋之前是對是錯了,來…唔洗客氣…

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0