標題: [WA] Prime 身問題 [打印本頁]

作者: navy_seal    時間: 2-6-2017 00:41     標題: Prime 身問題

小弟支陳年bomber mk18 GBB(prime身?)近排摷返出來想換鋼bolt.
請問有冇師兄知道井成super bolt可唔可直上? Thanks
作者: gainax    時間: 2-6-2017 13:03

#記bolt有兩款,一隻可拆尾墊冇重鎚應該fit派多D,
另一隻係真數尺吋如冇記錯用係派身可能要拆前後take down pin先打開到上下身, 不過冇影響bolwback, 介意其實可自行磨短少少,
至於原本隻金屬飛機都係換走好D, 最好用豬P直上, 基本上豬p飛機設計係比派用冇咩必須要執, 想好打咁當然只有磨順支bolt降低阻力。。
作者: navy_seal    時間: 2-6-2017 17:05

引用:
原帖由 gainax 於 2-6-2017 13:03 發表
#記bolt有兩款,一隻可拆尾墊冇重鎚應該fit派多D,
另一隻係真數尺吋如冇記錯用係派身可能要拆前後take down pin先打開到上下身, 不過冇影響bolwback, 介意其實可自行磨短少少,
至於原本隻金屬飛機都係換走好D, 最好 ...
感謝你既詳細資訊,請問知道毒蛇鋼bolt(不是18mm)又可以直上嗎?我早幾日係eho買左條毒蛇鋼bolt(唔跟飛機)諗住配返gp飛機,點知數完全同....如配返毒蛇鋁飛機(台灣訂)可直上就唔洗哂左條bolt..因為呢個prime身已經買左好多條bolt....gp新款bolt for bomber..5ku npas bolt...Thanks a lot
作者: gainax    時間: 2-6-2017 18:58     標題: 回覆 3# 的帖子

要睇睇大蛇條bolt有冇WA切氣坑, 有既話加返尾通墊改短行程還可一用, 冇切氣坑推舊蛇條重煲個feel唔理想。。
加上買返大蛇隻飛機都幾貴下, 一來一回比我做法不如放左佢買返#記煲。。因我之前兩支大蛇都是一買即拆煲改#記,
印象中紅狗#煲仲有貨尾亦有9折,如你有WAD飛機又可以慳埋飛機錢。師兄你有咁多舊煲不如打爛先算
作者: navy_seal    時間: 2-6-2017 20:52

引用:
原帖由 gainax 於 2-6-2017 18:58 發表
要睇睇大蛇條bolt有冇WA切氣坑, 有既話加返尾通墊改短行程還可一用, 冇切氣坑推舊蛇條重煲個feel唔理想。。
加上買返大蛇隻飛機都幾貴下, 一來一回比我做法不如放左佢買返#記煲。。因我之前兩支大蛇都是一買即拆煲改 ...
毒蛇bolt外形同wa一樣,尾長左應該係真數,係飛機唔一樣,飛機已訂,會買埋super bolt比另外一枝bomber用,唔知咩原因gp bolt加飛機係呢兩支野度,已經用wa匣同gp pmag, 單發冇問題,連發用機check會細力左,單發1.7,連發得 1.0幾,0.8幾咁...不過應該唔係bolt同飛機問題..唔知咩問題.thanks for your opinion
作者: gainax    時間: 3-6-2017 00:59     標題: 回覆 5# 的帖子

可能槍機反彈影響hammer/飛機同出氣膠位置,或彈夾切氣鎖唔穩定,一般gbb正常扣實連發係比單發細力D但唔會細到咁多除左冬天有可能凍得快, 我之前用豬p gi夾配豬P煲用機check 連發印象中有post過唔知有冇記錯RoF成20 1.4~1.5J(單發好似都係1,7), pmag個切氣鎖冇固定軌感覺流流地唔知有冇關是
作者: gainax    時間: 3-6-2017 01:04

揾到,記錯唔好意思

圖片附件: 20150710_3b4596e3ccc5cd0858c2YHgr3THWXL2G.jpg (3-6-2017 01:04, 19.95 KB) / 該附件被下載次數 261

作者: navy_seal    時間: 3-6-2017 03:22

引用:
原帖由 gainax 於 3-6-2017 01:04 發表
揾到,記錯唔好意思
睇埋你個gbb密氣post,真係冇得頂
作者: gainax    時間: 3-6-2017 06:35     標題: 回覆 8# 的帖子

覺得有用就好 diy共勉之
作者: navy_seal    時間: 5-6-2017 21:24

引用:
原帖由 gainax 於 3-6-2017 06:35 發表
覺得有用就好 diy共勉之
請問單發,打完第一發,第二發就冇反應,要彈下佢先有返或者再拉過bolt..會係咩問題..?
換一換個super bolt, 再裝返舊果個bolt就係咁,thanks
作者: gainax    時間: 5-6-2017 23:02     標題: 回覆 10# 的帖子

可能是單發勾或板機L角接觸hammer個位有問題,最好拆出來睇睇有冇損壞或裝得唔好, 通常打一下即停無反應都係連發槍機反彈,
要裝重身少少例如hhr buffer先解決到,單發就好少見不過都可以試下
Super bolt係井記個set? 係既話先拆走重鎚再用豬P飛機睇睇?
通常情況單發是但砌埋都打到
作者: navy_seal    時間: 5-6-2017 23:18

條super bolt我冇用了..我發現係果兩點上面果點有個細洞..應該出廠law穿左既不良品,應該會漏氣,又冇睇清楚就裝..
但以上情況係gp新款bolt加飛機出現,單發之前一路都冇事,已經用了ghk 80g重buffer, 單發發勾同板機L角係邊件parts? 另會唔會關hammer彈弓同hammer lock事?
作者: gainax    時間: 5-6-2017 23:44     標題: 回覆 12# 的帖子

其實係用乜夾?豬p Pmag有頂煲問題, 用WA夾試下?
不如拆走連發司牙用返原本輕buffer打單發睇睇? 打唔到單發多數係單發司牙損壞/接觸不良, 再唔係就飛機同夾出氣膠位置對唔正,  
師兄你個火控係乜牌子?用返豬P內件冇損壞之下打單發都好穩定, 板機L角是板機前方直角用來卡住hammer底個卡位, 如是呢個位接觸不良咁有可能影響單同連發。。
作者: navy_seal    時間: 5-6-2017 23:53

引用:
原帖由 gainax 於 5-6-2017 23:44 發表
其實係用乜夾?豬p Pmag有頂煲問題, 用WA夾試下?
不如拆走連發司牙用返原本輕buffer打單發睇睇? 打唔到單發多數係單發司牙損壞/接觸不良, 再唔係就飛機同夾出氣膠位置對唔正,  
師兄你個火控係乜牌子?用返豬P內件冇 ...
Pmag同 wa匣,兩雙單發都係咁,之前都尚算ok,係連發有小小問題,火控係bomber原裝,應該即係gp
作者: gainax    時間: 6-6-2017 00:18     標題: 回覆 14# 的帖子

我醒起了  豬P支新設計行錍零煲似係WA尺吋用係派身就短身左,
咁冇野頂住bolt尾唔怪得單發都槍機反彈打一下停
要用馬記個類buffer凸出來貼返煲尾先ok掛? 不過買返普通WA系統煲再用返派身付送延長墊小D煩惱,最好入返支井記full size算
作者: navy_seal    時間: 6-6-2017 00:44

引用:
原帖由 gainax 於 6-6-2017 00:18 發表
我醒起了  豬P支新設計行錍零煲似係WA尺吋用係派身就短身左,
咁冇野頂住bolt尾唔怪得單發都槍機反彈打一下停
要用馬記個類buffer凸出來貼返煲尾先ok掛? 不過買返普通WA系統煲再用返派身付送延長墊小D煩惱,最 ...
佢呢款bolt有for bomber做長左,已經係o岩位
我覺得呢個bomber身好似有太多問題...剛剛試bolt stop都冇埋...
我係唔係應該買5ku 130% hammer spring同hammer stop(L角?)換左睇下單發得唔得先?
作者: gainax    時間: 6-6-2017 01:17     標題: 回覆 16# 的帖子

如唔是煲長度令到反彈,咁似係火控神神地, 以前玩過b0mber同派身啲數基本一樣用返之P火控打單發唔易有問題,唔知係咪有損壞定接觸不良,印象中之p板機L角有粒機米可較長短有機會有影響,
火控一切正常支煲又新,咁得返切氣位同飛機底口唔fit同hammer彈弓老化唔夠力扑開嘩佬了, 仲有原裝件係手最好先還原試試,彈弓唔夠力可以屈大角度再叉少D氣試(大約2秒)

作者: navy_seal    時間: 6-6-2017 01:39

引用:
原帖由 gainax 於 6-6-2017 01:17 發表
如唔是煲長度令到反彈,咁似係火控神神地, 以前玩過b0mber同派身啲數基本一樣用返之P火控打單發唔易有問題,唔知係咪有損壞定接觸不良,印象中之p板機L角有粒機米可較長短有機會有影響,
火控一切正常支煲又新,咁 ...
唔好意思咁好問題,至於條super bolt小洞有冇咩可以填返佢救返來用?個破損口大約1x0.5mm半月形
作者: gainax    時間: 6-6-2017 07:20     標題: 回覆 18# 的帖子

鋼煲可以焊接,但冇工具又非做呢行要托親戚朋友有做開先有得整,整得黎不如買過支快捷。。
作者: siman2003    時間: 6-6-2017 20:19

引用:
原帖由 navy_seal 於 5-6-2017 21:24 發表

請問單發,打完第一發,第二發就冇反應,要彈下佢先有返或者再拉過bolt..會係咩問題..?
換一換個super bolt, 再裝返舊果個bolt就係咁,thanks
我覺得可能係板機彈弓老化了令擊錘和單發司牙分離動作不暢順引起
作者: navy_seal    時間: 7-6-2017 15:37

剛拆散左,發現hammer bearing 爆左,唔知關唔關事, 但係我手頭冇零件
作者: navy_seal    時間: 7-6-2017 15:44

同埋trigger 果粒機米教長短會有咩分別? Thanks
作者: siman2003    時間: 7-6-2017 20:15

引用:
原帖由 navy_seal 於 7-6-2017 15:37 發表
剛拆散左,發現hammer bearing 爆左,唔知關唔關事, 但係我手頭冇零件
就算唔裝擊錘啤呤都無大影響
板機粒機米要在亞鉛製的板機上才有用
作者: gainax    時間: 8-6-2017 00:12

引用:
原帖由 navy_seal 於 7-6-2017 15:37 發表
師兄仲未搞好 不如問下朋友有冇件借來測試
再唔係收返個豬p hammer試下,wok亞鉛火控我相信好多人屋企一堆
作者: 2slow    時間: 8-6-2017 12:56

引用:
原帖由 gainax 於 6-6-2017 07:20 發表
鋼煲可以焊接,但冇工具又非做呢行要托親戚朋友有做開先有得整,整得黎不如買過支快捷。。
無錯! 鋼煲可以焊接, 呢支prime的鋼bolt,
lock bolt位蝕了, 搵個燒焊佬焊完再打磨一下又用得了

另外, 小弟都係prime身, prime bolt配GP飛機組, 十分好打

圖片附件: PrimeM4_bolt.jpeg (8-6-2017 12:56, 108.52 KB) / 該附件被下載次數 219

作者: navy_seal    時間: 8-6-2017 14:19

用鋼bolt要唔要配合硬hammer彈弓?用左supper bolt,bolt lock唔到...就黎比佢玩死
作者: 2slow    時間: 8-6-2017 14:23     標題: 回覆 26# 的帖子

第一要check下就咁用手拉bolt可否lock bolt先 (裝上無彈的彈匣試)
作者: navy_seal    時間: 8-6-2017 14:29

引用:
原帖由 2slow 於 8-6-2017 14:23 發表
第一要check下就咁用手拉bolt可否lock bolt先 (裝上無彈的彈匣試)
裝上無彈的彈匣手動可以lock bolt

作者: navy_seal    時間: 8-6-2017 14:46

引用:
原帖由 gainax 於 8-6-2017 00:12 發表

師兄仲未搞好 不如問下朋友有冇件借來測試
再唔係收返個豬p hammer試下,wok亞鉛火控我相信好多人屋企一堆
湯左支WA M4個原裝HAMMER 落去就無事了
作者: 2slow    時間: 8-6-2017 15:12

引用:
原帖由 navy_seal 於 8-6-2017 14:29 發表

裝上無彈的彈匣手動可以lock bolt
lock得實在嗎?
bolt頭蝕了?
用原裝recoil spring?
有無墊buffer?

懷疑幾樣野:
1) 你個網球拍食唔住條BOLT, 好多原裝網球拍彈得唔夠高, 要磨網球拍下半部
2) 用了加強回樘彈弓

作者: navy_seal    時間: 8-6-2017 15:50     標題: 回覆 30# 的帖子

我覺得應該係網球拍彈得唔夠高,已打磨左斜位,GP錏鉛bolt lock無問題,如何另佢彈高D
作者: 2slow    時間: 8-6-2017 16:24

引用:
原帖由 navy_seal 於 8-6-2017 15:50 發表
我覺得應該係網球拍彈得唔夠高,已打磨左斜位,GP錏鉛bolt lock無問題,如何另佢彈高D
你用緊咩bolt? 鋼?

如何另佢彈高D.......幾樣野可以做:

1.網球拍底如圖磨斜位
2.接觸面種縲絲 (如用錏鉛網球拍)
3.加厚彈匣Bolt lock頂杆

(圖唔記得左係邊度cap底)
作者: navy_seal    時間: 8-6-2017 16:46     標題: 回覆 32# 的帖子

本身用緊GP BOLT, 本身BOLT LOCK都有問題,磨左個GP BOLT同網球拍斜位就無事了.
買左套#勝BOLT,裝上去就LOCK唔到. 睇返個#勝BOLT磨損位都好小,應該係BOLT STOP頂得唔夠高掛

圖片附件: IMG_4078.JPG (8-6-2017 16:46, 22.77 KB) / 該附件被下載次數 187

作者: gainax    時間: 8-6-2017 16:47

引用:
原帖由 2slow 於 8-6-2017 12:56 發表

無錯! 鋼煲可以焊接, 呢支prime的鋼bolt,
lock bolt位蝕了, 搵個燒焊佬焊完再打磨一下又用得了

另外, 小弟都係prime身, prime bolt配GP飛機組, 十分好打

非常好 鋼煲只要唔爆是近乎無限次使用,長久玩開頭比多d落鋼煲執順左無得輸
作者: gainax    時間: 8-6-2017 16:54

引用:
原帖由 navy_seal 於 8-6-2017 14:46 發表

湯左支WA M4個原裝HAMMER 落去就無事了
咁似係冇左hammer錍零唔夠下壓角度勾唔到單發勾
不過整好就算唔好再理
作者: gainax    時間: 8-6-2017 17:07

引用:
原帖由 navy_seal 於 8-6-2017 16:46 發表
本身用緊GP BOLT, 本身BOLT LOCK都有問題,磨左個GP BOLT同網球拍斜位就無事了.
買左套#勝BOLT,裝上去就LOCK唔到. 睇返個#勝BOLT磨損位都好小,應該係BOLT STOP頂得唔夠高掛
Bolt lock要預返大約最少5mm隔距先夠穩定,可能支##bolt長左搞到隔距短左就Lock唔夠穩定,先跟2slow師兄方法搞左先 ,我WA系統都加高夾頂杆或網球拍低同磨短煲L角先夠穩定,
但肉酸左唔建議新煲咁整打蝕先算
作者: navy_seal    時間: 8-6-2017 17:27     標題: 回覆 36# 的帖子

我磨短緊條bolt尾,磨到手軟都係仲差1mm...
作者: navy_seal    時間: 8-6-2017 17:36

引用:
原帖由 2slow 於 8-6-2017 16:24 發表

你用緊咩bolt? 鋼?

如何另佢彈高D.......幾樣野可以做:

1.網球拍底如圖磨斜位
2.接觸面種縲絲 (如用錏鉛網球拍)
3.加厚彈匣Bolt lock頂杆

http://www.wargamehk.com/cgf/attachments/forumid_2/20090 ...
師兄,可唔可以PM我焊接既地方? Thanks
作者: gainax    時間: 8-6-2017 19:20     標題: 回覆 37# 的帖子

執鋼件係咁上下慣左就冇野
如是執短煲尾要留意返個尾要頂住buffer唔撞到粒retainer, 撞到日子耐左就撞斷了
Hammer彈弓硬度最好狀態是足夠穩定打開嘩佬有足夠供氣量,
太硬身會令blowback十分唔順, 通常睇返温度配,夏天戶外硬少少ok
冬天凍d易扑左就唔需要硬身了
作者: siman2003    時間: 8-6-2017 19:28

bolt stop磨斜位 的確可以解決bolt lock問題不過飛機入氣口會比bolt stop磨損
我的方法是剪bolt stop彈弓
作者: 2slow    時間: 9-6-2017 09:41

引用:
原帖由 navy_seal 於 8-6-2017 17:36 發表

師兄,可唔可以PM我焊接既地方? Thanks
唔好意思, 年幾前既事忘記了在那裡...
作者: navy_seal    時間: 14-6-2017 16:06

終於搞好支野BOLT LOCK 同條SUPER BOLT, 用GP飛機, 試槍打0.25珠 1.4-1.5J, 開冷氣24/5度正常嗎?
作者: gainax    時間: 14-6-2017 16:39

引用:
原帖由 navy_seal 於 14-6-2017 16:06 發表
終於搞好支野BOLT LOCK 同條SUPER BOLT, 用GP飛機, 試槍打0.25珠 1.4-1.5J, 開冷氣24/5度正常嗎?
差唔多了落場要用0.3珠夏天3x度可能升到1.7~1.8已經打唔到1.5j場要降火
作者: bennytsang16    時間: 14-6-2017 17:24

想請教各位師兄, Bomber (Prime身 + G&P件) 的 M16/M4 可否用「井勝」鋼 bolt? 打起來順唔順?

圖片附件: m4-01.jpg (14-6-2017 17:24, 35.04 KB) / 該附件被下載次數 185

作者: siman2003    時間: 14-6-2017 18:44

引用:
原帖由 bennytsang16 於 14-6-2017 17:24 發表
想請教各位師兄, Bomber (Prime身 + G&P件) 的 M16/M4 可否用「井勝」鋼 bolt? 打起來順唔順?

https://www.youtube.com/watch?v=B9wS9jvtdKU
作者: gainax    時間: 14-6-2017 19:22

引用:
原帖由 bennytsang16 於 14-6-2017 17:24 發表

用就冇問題,通常換膠飛機拆重鎚打上黎先有爽快感,
但要打得真正爽就實要磨順+低阻力,個人經驗豬P煲set系WA系統入面改上黎行得最順(最夾係用返W0k身)不過煲遲早打爆,井記煲為耐用各有優點
作者: siman2003    時間: 14-6-2017 19:56

引用:
原帖由 gainax 於 14-6-2017 19:22 發表

用就冇問題,通常換膠飛機拆重鎚打上黎先有爽快感,
但要打得真正爽就實要磨順+低阻力,個人經驗豬P煲set系WA系統入面改上黎行得最順(最夾係用返W0k身)不過煲遲早打爆,井記煲為耐用各有優點
如果要講邊枝bolt最順我會話係好幾年前係QRF度買既鋁bolt

作者: gainax    時間: 14-6-2017 20:09     標題: 回覆 47# 的帖子

鈻煲太輕無feel , 豬P支亞鉛煲set好似210g咁加20g buffer=230g
執順左已經太快要cut 回膛彈弓
作者: siman2003    時間: 14-6-2017 20:23

引用:
原帖由 gainax 於 14-6-2017 20:09 發表
鈻煲太輕無feel , 豬P支亞鉛煲set好似210g咁加20g buffer=230g
執順左已經太快要cut 回膛彈弓
當年QRF枝鋁bolt乜都唔洗搞直接裝GP白飛機就超順到依家我都後悔緊點解當時唔買多枝
作者: navy_seal    時間: 21-6-2017 15:45

剛試槍發現個BOLT磨到隻匣上彈咀邊, 連發有小小咥咥地,這是正常嗎? 和隻GP MP匣未清空就BOLT LOCK...
整完一樣又有第二三樣..
Thanks
作者: gainax    時間: 21-6-2017 16:45

引用:
原帖由 navy_seal 於 21-6-2017 15:45 發表
剛試槍發現個BOLT磨到隻匣上彈咀邊, 連發有小小咥咥地,這是正常嗎? 和隻GP MP匣未清空就BOLT LOCK...
整完一樣又有第二三樣..
Thanks
豬p隻pmag彈夾扣固定位本身做得唔好對唔正,所以我一直只用gi款fit好多直上#記亦拍拍聲,連發唔順多數係槍機反彈,我通常會用加重buffer+軟身彈弓壓抑呢種bolt太用力向前衝反彈狀況,實際可能要較一較連發司牙角度先夠穩定,
換轉成支係豬PWok就算用輕buffer都冇問題爽快無比,問題我覺得係在於槍身內部尺吋未配合運作零件所致,不過既然要重新搞入面set好,而家直接改用方仗夾實際d,連同氣化&穩定一次性提升
將來買多支大蛇/方仗都可以慳返買夾錢
作者: navy_seal    時間: 21-6-2017 16:48     標題: 回覆 51# 的帖子

唔好意思, 方仗匣即係?
作者: navy_seal    時間: 21-6-2017 16:51

同埋目測近距離打紙箱好似有D左飛右飛,好似彈道唔係咁好,有冇D咩方法解決呢? Thanks
作者: 2slow    時間: 21-6-2017 16:56

引用:
原帖由 siman2003 於 14-6-2017 20:23 發表

當年QRF枝鋁bolt乜都唔洗搞直接裝GP白飛機就超順到依家我都後悔緊點解當時唔買多枝
QRF枝鋁bolt, 點樣架? 有無相睇下
作者: gainax    時間: 21-6-2017 17:00     標題: 回覆 52# 的帖子

唔廣德名睇片算
https://m.youtube.com/watch?v=xrguKNg7JYU
作者: navy_seal    時間: 21-6-2017 17:09     標題: 回覆 55# 的帖子

但係GXK都好似冇哂貨? 好小出廣華街, 多數只係去EHOB
作者: gainax    時間: 21-6-2017 19:52     標題: 回覆 56# 的帖子

E記近呢兩個月85折上個月我先入多隻仲有貨, 而家未知仲有冇等佢返貨要一段唔短時間,有折日子有貨買夾有買襯手了

提一提方仗夾用係WA系統要diy內部外,另需要減短行程rof先爽快
因為佢夾冇WA切氣鎖延長出氣,變唔夠氣推支bolt全行程到最盡RoF就好似AK, 有錢可以改大蛇延長出氣撞針組後坐力同rof都有增長, 但搞咁多=燒錢再要修位我就冇整落去淨改夾已好玩

其實買返豬P Gi夾配WA系統係好過pmag有水準表現又fit位, 但漏氣維修麻煩同肉酸無可避免先甜後苦, 改方仗夾diy一輪先苦後甜比較happy,
至於pmag好處除左外型就是維修比gi夾易,但要改彈夾扣位先fit槍,氣化冇前兩者好我就無買多隻玩,WA系統主流夾都係得呢三隻,
各有優點睇你偏好邊樣了,識改→方仗夾氣化最好, 先甜後苦一買即玩→豬Pgi夾,  玩款平穩之選→pmag。。
作者: navy_seal    時間: 22-6-2017 18:59

咁彈道極不穩係咩問題呢? 幾米打紙箱都見到D彈左飛右飛, 條管包左水喉膠布, 都係咁
作者: navy_seal    時間: 24-8-2017 21:03

引用:
原帖由 gainax 於 21-6-2017 16:45 發表

豬p隻pmag彈夾扣固定位本身做得唔好對唔正,所以我一直只用gi款fit好多直上#記亦拍拍聲,連發唔順多數係槍機反彈,我通常會用加重buffer+軟身彈弓壓抑呢種bolt太用力向前衝反彈狀況,實際可能要較一較連發司牙角度先夠 ...
之前冇bolt lock,照師兄既方法執個bolt catch,已經有返bolt lock, 衣加有一支變左仲有彈都會bolt lock, 師兄有冇試過? Thanks
作者: gainax    時間: 24-8-2017 23:27     標題: 回覆 59# 的帖子

係用豬p pmag? 因佢彈夾扣口高低有d問題, 有d槍身diy加原左頂桿會頂得太高,
#1如是有加厚bolt lock頂杆太高可以適量減返薄個加厚位慢慢試到fit位,
#2如是佢唔穩定一時時自然bolt lock可能係頂住網球拍條彈弓太弱震二下就chock高左網球拍而後定, 呢個情况通常需要增加彈弓力度,
我做法只係拉長原本條彈弓就算免得換左太硬彈弓個網球拍又升唔起,

自動bolt lock多數係#1問題, 但2支槍個槍身&bolt lock組件順暢度唔同,咁bolt lock高低位好可能唔一樣, 用同一隻夾就未必fit 到兩支槍都順利安穩bolt lock了, 想一樣保持通用性就要執槍fit隻夾。。
作者: navy_seal    時間: 25-8-2017 00:44

引用:
原帖由 gainax 於 24-8-2017 23:27 發表
係用豬p pmag? 因佢彈夾扣口高低有d問題, 有d槍身diy加原左頂桿會頂得太高,
#1如是有加厚bolt lock頂杆太高可以適量減返薄個加厚位慢慢試到fit位,
#2如是佢唔穩定一時時自然bolt lock可能係頂住網球拍條彈弓太弱震 ...
應該唔係#1我冇加高匣頂桿,同wa原廠,gp pmag同gi都有機會自動lock.
#2都有拉長到條彈弓剛剛頂到網球拍,唔知會唔會係拉得唔夠長.
會唔仲有期他因素試試?thanks
作者: gainax    時間: 25-8-2017 01:29     標題: 回覆 61# 的帖子

係乜槍身自動lock 或者係個撞針座未完全裝哂入下身到高左d出黎
其實通常唔夠高lock唔到bolt好小高得濟自動lock, 最好有相打開下身唔入bb彈插夾頂起網球拍個位置睇下
作者: navy_seal    時間: 26-8-2017 13:49

引用:
原帖由 gainax 於 25-8-2017 01:29 發表
係乜槍身自動lock 或者係個撞針座未完全裝哂入下身到高左d出黎
其實通常唔夠高lock唔到bolt好小高得濟自動lock, 最好有相打開下身唔入bb彈插夾頂起網球拍個位置睇下
Bomber身

圖片附件: IMG_4508.jpg (26-8-2017 13:49, 39.89 KB) / 該附件被下載次數 208

圖片附件: IMG_4509.JPG (26-8-2017 13:49, 40.7 KB) / 該附件被下載次數 216

圖片附件: IMG_4510.jpg (26-8-2017 13:49, 38.1 KB) / 該附件被下載次數 199

圖片附件: IMG_4511.jpg (26-8-2017 13:49, 38.34 KB) / 該附件被下載次數 192

作者: gainax    時間: 26-8-2017 22:56     標題: 回覆 63# 的帖子

照睇其實冇乜問題會唔會係有diy 左網球拍底斜角太多定加得太厚底部頂多左
或者豬P網球拍lock位有塊加大鋼塊太長易bolt lock,因你一支正常一支自動後定再執位有機會正常個支後定失靈,試下只換硬彈弓頂住網球拍仲易自動後定先
作者: gainax    時間: 26-8-2017 23:35

唔記得講,打開下身睇,插冇bb彈空夾禁實網球拍個網球拍會唔會同銀色撞針座有明顯高低級? 其實自動bolt lock多數係相關後定零件頂得太高或頂住彈弓唔夠硬頂唔住,  最好模擬後定動作揾出邊個位有問題先好修槍, 因diy加野可以隨時減返走, 磨走減左就難加返上去所以最好清楚問題根源先開工,
你有其他零件既話唔想煩其實拆正常冇自動後定個支份撞針組連網球拍過去有問題支試,大慨知係味份網球拍組問題, 仲有係有diy左邊部份正常個支槍乜牌子用乜夾可否講解下 因自動bolt lock問題pmag佢尺吋改左係有影響,話時話圖一隻gi夾係豬PV2

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0