標題: 超級英雄以一人之力擊斃500日軍 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 6-6-2017 22:22     標題: 超級英雄以一人之力擊斃500日軍

作者: Opica    時間: 6-6-2017 22:32

想睇Simo多D。。。
作者: reniless    時間: 6-6-2017 22:32

開外掛,會畀人(隊友)問候。

作者: Hamlet    時間: 6-6-2017 22:47

比較奇怪係,當時既水冷式重機鎗需要一個小組去操作,而且由於當時中國士兵普遍既後勤保障導致體格較差,要一個人連支架抬住走?如果話佢用ZB-26之類就話,但ZB-26一個匣好似得25發⋯⋯

另一個就係日軍當時同中國軍隊打陣地戰嗰陣,其實係知道中國軍隊缺乏重火力,輕重機鎗數量亦不足,,部署重機鎗嗰陣過於暴露,往往係會俾日軍既迫擊炮或者擲彈筒消滅。係日軍當時最嫻熟既一種戰術。
作者: loveless    時間: 6-6-2017 22:57

引用:
原帖由 Opica 於 6-6-2017 22:32 發表
想睇Simo多D。。。
Simo 要用100日至夠500個...
作者: cyl198911    時間: 6-6-2017 22:59

引用:
原帖由 Hamlet 於 6-6-2017 22:47 發表
比較奇怪係,當時既水冷式重機鎗需要一個小組去操作,而且由於當時中國士兵普遍既後勤保障導致體格較差,要一個人連支架抬住走?如果話佢用ZB-26之類就話,但ZB-26一個匣好似得25發⋯⋯

另一個就係日軍 ...
如果係拉利呢?30發mag,100人黎6x個返去,睇落合理
彈量大既都可能係路易士
作者: Hamlet    時間: 6-6-2017 23:02     標題: 回覆 6# 的帖子

啟拉利?有可能既⋯⋯不過啟拉利應該都係25發

作者: BLSK    時間: 6-6-2017 23:05

痴線一打五百,打機都做唔到
作者: loveless    時間: 6-6-2017 23:12

中國好似都有幾千支DP-27?
作者: Opica    時間: 6-6-2017 23:22

引用:
原帖由 loveless 於 6-6-2017 22:57 發表

Simo 要用100日至夠500個...
但係會有多啲戰術既野睇。
或者和對方狙擊手鬥智鬥力之類的
作者: Hamlet    時間: 6-6-2017 23:34

引用:
原帖由 cyl198911 於 6-6-2017 22:59 發表

如果係拉利呢?30發mag,100人黎6x個返去,睇落合理
彈量大既都可能係路易士
漏佐麥德森 佢先係當時30發匣用緊
作者: 0o0p    時間: 7-6-2017 00:07

機槍子彈一發二個 仲可能有部份係心臟病發
作者: type38    時間: 7-6-2017 00:57

咁似蘇聯果班狙擊手報大數 當英雄咁宣傳
作者: jn_jona    時間: 7-6-2017 03:25

https://kknews.cc/military/858rzeq.html
會唔會係日本仔92式重機槍?
作者: MG-42    時間: 7-6-2017 04:11

作者: cccarlos    時間: 7-6-2017 09:30

http://baike.baidu.com/item/%E6%9B%B9%E9%94%A1
作者: geo216    時間: 7-6-2017 10:07

手撕鬼子?
作者: gtoray    時間: 7-6-2017 10:07

引用:
原帖由 cccarlos 於 7-6-2017 09:30 發表

http://baike.baidu.com/item/%E6%9B%B9%E9%94%A1
香港 sazt影視公司??
1億元??
抗日神劇應該都係大陸投資拍
然後用天文數字請一堆大明星
拍一套垃圾(倒城瘋暈系列)
作者: Willy222    時間: 7-6-2017 10:08

奇怪的地方是,看他生平去世時間是1939年。而事件正正發生在1939年9月22日,說他命大,事後沒有什麼傷,相信是作家跨大了。正常情況是經歷這麼大的會戰,事後可能都傷重不治。
作者: ohnavi    時間: 7-6-2017 10:13

大陸文章,誇大七倍絕對有可能
作者: loveless    時間: 7-6-2017 10:31

引用:
原帖由 gtoray 於 7-6-2017 10:07 發表

香港 sazt影視公司??
1億元??
抗日神劇應該都係大陸投資拍
然後用天文數字請一堆大明星
拍一套垃圾(倒城瘋暈系列)
抄百度:
"2010年国庆节前夕,香港SAZT影视公司宣布,将斥资1亿元将抗战英雄曹锡的故事搬上银幕。[1] "
百度既參考係呢度:
http://www.krzzjn.com/html/6679.html
而呢度既參考係呢度:
http://bbs.rednet.cn/thread-28172729-1-1.html
即係冇來源.
個人未聽過有香港SAZT影視公司.

不過..
我冇否定曹錫,
雖然有點匪夷所思,
邏輯又好似有點商確餘地,
但又真係未見到有資料可以指出係大話...
作者: pbay    時間: 7-6-2017 10:39

數字可能有水份, 但始終國軍將士係真抗日, 有血有淚,
唔似某軍敷衍了事, 偷糧草, 同日軍夾擊國軍,
然後今日仲有面又自吹自擂.
作者: Hamlet    時間: 7-6-2017 11:26

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-6-2017 03:25 發表
https://kknews.cc/military/858rzeq.html
會唔會係日本仔92式重機槍?
氣冷式既重機鎗唔一定輕過水冷馬克沁⋯⋯例如92式個概念前身法國佬既Hotchkiss,無記錯既話佢行軍嗰陣要四個人抬住,蘇聯版馬克沁有一對碌仔可以拖住行⋯⋯如果話可以用「撿起」尼個動作喇住支重機鎗既人應該天生神力啦

作者: reniless    時間: 7-6-2017 12:14

引用:
原帖由 BLSK 於 6-6-2017 23:05 發表
痴線一打五百,打機都做唔到
琴晚就諗起gow打持久戰,又托炮又裝手雷。
---
gow最後的遊戲碟,老虎唔畀人打機。

圖片附件: 4.jpg (7-6-2017 12:14, 16.9 KB) / 該附件被下載次數 119

作者: rho837    時間: 7-6-2017 12:31

大陸文章! 內容誇張!
作者: 0o0p    時間: 7-6-2017 13:03

疑問:點解砲擊完日軍登山遇上"頑抗" 唔再提供坐標再次進行砲擊
而係採用送頭戰術 對手仲要有時間重新佈置陷阱
作者: 0o0p    時間: 7-6-2017 13:20

引用:
原帖由 pbay 於 7-6-2017 10:39 AM 發表
數字可能有水份, 但始終國軍將士係真抗日, 有血有淚,
唔似某軍敷衍了事, 偷糧草, 同日軍夾擊國軍,
然後今日仲有面又自吹自擂.
我認為2個黨都無打仗 因為黨本身係唔會打仗既
打仗既係由2個黨就地係原本大清領土上召集得黎既平民
千萬別因為個人情感而覺得有某一方無打仗 你要知道當年打仗既好多係平民
客觀睇 由美軍係朝鮮戰爭生還者口中得知既事實 確實係有一大隊人馬會打仗 而且經驗豐富
作者: kornhill401    時間: 7-6-2017 13:37

謝謝給予當年大陸戰爭歷史故事.
作者: pbay    時間: 7-6-2017 13:49

引用:
原帖由 0o0p 於 7-6-2017 13:20 發表

我認為2個黨都無打仗 因為黨本身係唔會打仗既
打仗既係由2個黨就地係原本大清領土上召集得黎既平民
千萬別因為個人情感而覺得有某一方無打仗 你要知道當年打仗既好多係平民
客觀睇 由美軍係朝鮮戰爭生還者口中得 ...
抗日果陣, 民國黃金十年整左黃埔軍校, 德械師, 國軍都叫有訓練既.
某軍就真係農民為主了.

去到韓戰, 行先死先損傷最多, 咪又投降國軍舊部...
作者: FBC1    時間: 7-6-2017 15:24

以當時日本兵不論裝備及訓練都比中國兵優勝,仲要話以一個全殺五百個,實在難以至信。
作者: 0o0p    時間: 7-6-2017 15:26     標題: 回覆 29# 的帖子

如果你有長輩參加過二戰仲在生 可以問下
偶長輩國民黨同共產黨召兵時都有加入 而我阿公為例
二戰正式發生前在上海讀書 結果被圍城 物價高漲 結果出現餓荒
見到街上有自願組建游擊隊 因為反正唔加人都會餓死 所以就加入了
武器最好的確實是把大刀 而出城準備偷襲日軍確實有遇到裝備精良 衣裝整潔既國軍
這班國軍確實請了我阿公這一行人餐飯 也是整場抗日戰最好一餐飽飯
我會同你講 軍人上戰場好多人都係真心打仗既
至於點用大刀去打日軍 我都知道些少 憑地型 先落石/投擲石塊
再盛對方混亂未站隱衝過去 所以真係斬得死人 即使傷亡慘重
所以咪亂講當年紅軍壞話 唔同時代 唔同既人 唔同既問題
作者: jn_jona    時間: 7-6-2017 15:34

引用:
原帖由 0o0p 於 7-6-2017 15:26 發表
如果你有長輩參加過二戰仲在生 可以問下
偶長輩國民黨同共產黨召兵時都有加入 而我阿公為例
二戰正式發生前在上海讀書 結果被圍城 物價高漲 結果出現餓荒
見到街上有自願組建游擊隊 因為反正唔加人都會餓死 所以就 ...
聽聞當年既白刃戰 大刀可以將對方連軍刀斬開兩份
大刀隊仲好似有一套刀法
作者: Hamlet    時間: 7-6-2017 16:10

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-6-2017 15:34 發表

大刀隊仲好似有一套刀法
大刀隊 基本就係一把中國傳統戰刀,幾個手榴彈 或者有若干駁殼,採取夜間偷襲 近戰,但就交換比黎講……相當慘
作者: 0o0p    時間: 7-6-2017 16:12

實情饑荒下 自組游擊隊 訓練/練習時間唔會好長
上到場其實係混戰 間中執到日軍既槍咪試下去開 但彈藥唔會好多
基本執得到都會儲埋用黎等下次衝鋒突襲用黎爭取時間拉近距離用
所以結果都係無槍多
作者: ranger_hk    時間: 7-6-2017 17:07

引用:
原帖由 jn_jona 於 7-6-2017 14:04 發表

大刀隊仲好似有一套刀法
得唔出奇!凍鋼有段片佢哋做果把"chinese war sword"一下係斬開2隻豬!
但大前題係人哋要企定定唔好旭俾佢斬
作者: sovietarmy2012    時間: 7-6-2017 21:18

當年的所謂大刀,係興起於西北軍,本來係用於專剋日本刺槍術...因為打贏左D戰術勝利,宣傳到人人識大刀,去做大刀.

中國類一戰水平的軍隊,農業國家去對付日本一支超一戰水平的軍隊,一個工業國家.中國只有做大刀先可迅速武裝.其實當時的大刀正規軍好少用,民間,二線用的多,大刀的工藝水平只係一塊鋼片.正面想憑大刀殺敵,要先躲過日本毒氣,山炮,擲彈筒,機槍,步槍,先有機會同日本兵白刃戰.日本每當進攻難攻的目標同撤退,都會放毒氣,所以武術大師要斬人前,都得先過幾關.

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0