標題: 李嘉誠戴乜野錶? [打印本頁]

作者: JBL    時間: 7-6-2017 20:45     標題: 李嘉誠戴乜野錶?

作者: loveless    時間: 7-6-2017 20:54

每年一次.
但至少以前既人識寫o個錶字.
作者: kornhill401    時間: 7-6-2017 20:57

我仲估佢戴..NO力士..tim. Thx for sharing
作者: olw0978    時間: 7-6-2017 21:17     標題: 回覆 2# 的帖子

唔記得邊一個節目曾經說過,錶其實不正確,表才是對的
作者: reniless    時間: 7-6-2017 21:29

諗起
三個代表
三個袋錶
作者: Dave    時間: 7-6-2017 21:54

引用:
原帖由 olw0978 於 7-6-2017 21:17 發表
唔記得邊一個節目曾經說過,錶其實不正確,表才是對的
手錶的話,有金字部才對,但一些文獻會接納「表」是「錶」的異體字。
如果「表」字,指的是沒有錶帶的,例如懷表,或有繩子吊起來的鐘錶,
同理,沒有錶帶的計時器可稱為秒表,但也有人寫秒錶,水錶/水表。
但有錶帶的卻一定是叫作手錶,不能寫作手表。
作者: olw0978    時間: 7-6-2017 22:00

引用:
原帖由 Dave 於 7-6-2017 21:54 發表

手錶的話,有金字部才對,但一些文獻會接納「表」是「錶」的異體字。
如果「表」字,指的是沒有錶帶的,例如懷表,或有繩子吊起來的鐘錶,
同理,沒有錶帶的計時器可稱為秒表,但也有人寫秒錶,水錶/水表。
但 ...
我不是語言專家,但這個解釋似乎也太片面吧,起碼九龍表行這種老字號不可能連招牌也寫錯吧。。。
作者: Dave    時間: 7-6-2017 22:35

引用:
原帖由 olw0978 於 7-6-2017 22:00 發表

我不是語言專家,但這個解釋似乎也太片面吧,起碼九龍表行這種老字號不可能連招牌也寫錯吧。。。
在下都不是語言專家。

為何用「表」字這個不清楚,創辦人已去世了,或者可問問他兒子。

然而195x 年,似乎尚未興用「錶」字,錶字是後期追加的中文字,特別指自動運作的機械計時器。

而事實在當年執字粒年代,「表」字是比較多人用,有些報紙雜誌社也許字庫中根本找不到「錶」字也不奇。

需知九龍表行第一家只是街口地攤,即時今時今日去深水步路邊阿伯賣傘一樣水平,「老字號」不過是結果論,他開店時應該不會想到可以做幾十年老字號。

作者: rho837    時間: 7-6-2017 22:36

當佢有錢到什麼都求求其其買得到時! 乜都冇所謂! 佢見到所有人面上表情! 以經達到目的! 冇必要載三四千萬馬頭矖命防身!
作者: Dave    時間: 7-6-2017 22:44

引用:
原帖由 rho837 於 7-6-2017 22:36 發表
當佢有錢到什麼都求求其其買得到時! 乜都冇所謂! 佢見到所有人面上表情! 以經達到目的! 冇必要載三四千萬馬頭矖命防身!
有錢人吃菜叫養生
窮人吃菜叫無餐好
作者: eda    時間: 7-6-2017 23:02

平日就粗戴,得閒撚下patek philippe收藏品,跟本唔洗戴名錶顯示身份
作者: rho837    時間: 7-6-2017 23:44

引用:
原帖由 eda 於 7-6-2017 23:02 發表
平日就粗戴,得閒撚下patek philippe收藏品,跟本唔洗戴名錶顯示身份
佢都廢事買靚嘢! 佢集團出高價成間PP公司買起都濕濕碎!
作者: GMG17    時間: 8-6-2017 12:05

李生本身已經係名人,  俏像姓名已經係比一眾名牌更響亮
作者: rho837    時間: 8-6-2017 12:18

引用:
原帖由 GMG17 於 8-6-2017 12:05 發表
李生本身已經係名人,  俏像姓名已經係比一眾名牌更響亮
以前很久有機會見到李超人一面! 我上司同佢交换卡片! 他笑説沒有載公司卡片, 跟著又笑説没有人問我拿公司卡片! 他近身就拿一張空白卡片出來及一支墨水筆给老闆, 李超人就寫上自己個名三隻中文字上卡片给我上司作記念!

大人物就真係大人物! 氣派夠鳩!
作者: FBC1    時間: 8-6-2017 12:20

李生本人已是大名牌啦。
作者: GMG17    時間: 8-6-2017 12:27

引用:
原帖由 rho837 於 8-6-2017 12:18 發表

以前很久有機會見到李超人一面! 我上司同佢交换卡片! 他笑説沒有載公司卡片, 跟著又笑説没有人問我拿公司卡片! 他近身就拿一張空白卡片出來及一支墨水筆给老闆, 李超人就寫上自己 ...
可能一時開心得滯姐, 大忙人點會隨便比CONTACT人地, 問到佢跟班電話已經好正, 同埋握手照會開心D。
作者: rho837    時間: 8-6-2017 12:51

長實保安好勁! 自大富𤐶后及謂防商業間諜! 想私底下用手機找班高層密針跟本冇可能! 班高層及大老闆句句說話䛹哂音及GPS定哂位! 有卡片個電話都冇用!

班人連早午晚三餐所有善食都有一位專家帶隊安排, 同皇帝冇分别 !
作者: FBC1    時間: 8-6-2017 13:06

引用:
原帖由 rho837 於 8-6-2017 12:51 發表
長實保安好勁! 自大富𤐶后及謂防商業間諜! 想私底下用手機找班高層密針跟本冇可能! 班高層及大老闆句句說話䛹哂音及GPS定哂位! 有卡片個電話都冇用!

班人連早午晚三餐所有善食都有一位專家帶隊安排, ...
無自由
作者: Sophi_hk    時間: 8-6-2017 13:15

以前錶科林一出lee個post
通常combo咁出埋
郭炳江隻Timex

作者: loveless    時間: 8-6-2017 13:30

引用:
原帖由 Dave 於 7-6-2017 22:35 發表

在下都不是語言專家。

為何用「表」字這個不清楚,創辦人已去世了,或者可問問他兒子。

然而195x 年,似乎尚未興用「錶」字,錶字是後期追加的中文字,特別指自動運作的機械計時器。

而事實在當年執字粒 ...
表係正字既根據, 源頭係因為年前有人開始引用番《紅樓夢》去合理化棄用錶字.
第十九回: 寶玉命取表來看時, 果然針已指到子初二刻.
媒體來來去去都係用紅樓夢做例子, 其實好懶.

鐘錶同歷史都算係我嗜好,
真係要拗的話,
我仲可以引用中國首富和坤被抄家時既清單:
"大自鳴鐘十座,小自鳴鐘一百五十六座,棹鐘三百座,時辰表八十枚"
曹雪芹係1763升仙, 呀和腥則係1799年被賜死.
即係18世紀時, 錶係寫作表.

先唔講18世紀除了女子沒有人會把表帶在肢體上,
從一個最簡單既角度睇,
係幾百年前社會覺得表一字,
不足以形容這個器材,
才產生了錶字.

至於最初點解用[表]
呢樣我諗要去番報時既來源:
即係[鐘]本義係樂器,
金屬(銅)製中空敲擊樂器>發出童(o當)聲..
古人嗚鐘報時,
同Clock字發源一樣:
clock 來自西歐Celtic字 clagan/clocca
意思係bell, 用鐘敲打報時,
中外字詞來源進化, 都係反映文明演化, 其實無需配合,好多時都係自然地大同小異的.

純粹個人斷估,
[表]係圭表與滴漏計時演化出來的一個形容詞.
正如 watch 一字,
我相信唔會有太多人明白採用此字既源由..
作者: ohnavi    時間: 9-6-2017 12:30

記者問了個相當無知的問題:「你的朋友看見你的手表,會不會嘲笑你?」
作者: Dave    時間: 9-6-2017 12:41

引用:
原帖由 ohnavi 於 9-6-2017 12:30 發表
記者問了個相當無知的問題:「你的朋友看見你的手表,會不會嘲笑你?」
誠哥:以前有的,但現在他們都不在了
作者: loveless    時間: 9-6-2017 13:08

呀李生呢D乜錶訪問,
之前係百幾蚊精工,
依家係3千蚊星晨,
同佢賣樓比你既升幅差不多...

我有隻響拍賣掃既, 連佣唔駛3千蚊既NOS瑞士錶.
ETA/ Valjoux 7751 自動機芯,  日月星期顯示, 月相顯示, 機械計時.
正因為我窮, 所以至唔捨得3千買隻星晨光動能..

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0