標題: 老外測試中國產廉價防彈衣 [打印本頁]

作者: JBL    時間: 8-6-2017 21:15     標題: 老外測試中國產廉價防彈衣

作者: jn_jona    時間: 8-6-2017 21:19

淘佬比賣防彈野咩
作者: 新手一隻    時間: 8-6-2017 21:26

作者: loveless    時間: 8-6-2017 21:42

聽口音都估到係Polenar,
正片中係跟住再打多2粒步槍再加20飛9mm,
都未穿.
作者: reniless    時間: 8-6-2017 21:51

老外有手神淘到正貨,
射穿咗可唔可以申請退款?
作者: sam524    時間: 8-6-2017 21:53

引用:
原帖由 jn_jona 於 8-6-2017 21:19 發表
淘佬比賣防彈野咩
LV1-LV4都有
軟式到硬式
淨鋼板到陶瓷加鋼都有
作者: jn_jona    時間: 8-6-2017 21:55

引用:
原帖由 reniless 於 8-6-2017 21:51 發表
老外有手神淘到正貨,
射穿咗可唔可以申請退款?
假一賠十
但係咪賠十塊假呢?
作者: jn_jona    時間: 8-6-2017 21:56

引用:
原帖由 sam524 於 8-6-2017 21:53 發表

LV1-LV4都有
軟式到硬式
淨鋼板到陶瓷加鋼都有
原來係咁 長知識了
作者: zetaleong    時間: 8-6-2017 21:58

https://www.youtube.com/watch?v=9OQw6T48inc

原片係到
作者: 新手一隻    時間: 8-6-2017 23:28

作者: 天翔翼    時間: 8-6-2017 23:48

7.62打落去幾槍都仲未爆 100鎂好嘢...
作者: mouselkm    時間: 9-6-2017 02:45

就算塊板無射穿,也不代表人無事,中槍時其衝擊力也可以重創內臟一樣死人,不同場合選擇也很重要
作者: Dave    時間: 9-6-2017 12:02

引用:
原帖由 mouselkm 於 9-6-2017 02:45 發表
就算塊板無射穿,也不代表人無事,中槍時其衝擊力也可以重創內臟一樣死人,不同場合選擇也很重要
本身防彈衣就係將火力分散,將一支針一般的彈頭傷害分散為面衝擊,食一粒7.62,斷下骨一d 都唔奇,唔斷都應該瘀哂。

但起碼防止左射入身體彈頭滾動帶來的撕裂性傷害。

都係果句,100 usd 頂幾十粒9mm,幾粒 中威力,又頂到7.62,仲想點..
作者: dogjumpjump    時間: 9-6-2017 14:17

淘宝買嘢原則,永遠將性能打8折去睇, 
老外無講錯, LV4 當LV3來用, 無問題
作者: FBC1    時間: 9-6-2017 14:26

超值。
作者: loveless    時間: 9-6-2017 14:41

引用:
原帖由 Dave 於 9-6-2017 12:02 發表

本身防彈衣就係將火力分散,將一支針一般的彈頭傷害分散為面衝擊,食一粒7.62,斷下骨一d 都唔奇,唔斷都應該瘀哂。

但起碼防止左射入身體彈頭滾動帶來的撕裂性傷害。

都係果句,100 usd 頂幾十粒9mm,幾粒 ...
乜唔係John Wick 西裝o甘o架o羊?
作者: pbay    時間: 9-6-2017 16:28

好似話係正牌響大陸代工廠既次貨轉售 (or副線生產 )
美國設計, 大陸手工, 降一個level用其實都算超值
作者: loveless    時間: 9-6-2017 18:29

引用:
原帖由 pbay 於 9-6-2017 16:28 發表
好似話係正牌響大陸代工廠既次貨轉售 (or副線生產 )
美國設計, 大陸手工, 降一個level用其實都算超值
舉o個例河南濟源HJB生產氧化鋁陶瓷廿年都有了,
呢類廠講究R&D,唔係車波鞋o甘依靠勞動力,
HJB年產400噸armor用氧化鋁陶瓷,
真係唔洗等有美國既設計至有工開...
作者: nec338    時間: 9-6-2017 19:21

引用:
原帖由 loveless 於 9-6-2017 14:41 發表

乜唔係John Wick 西裝o甘o架o羊?
就算係真 你都死左
老西咁架厚度 又沒鋼板係低
9MM加衝突力都已經可以打到你斷骨
你重要唔係中一槍 早就死Q左啦
作者: loveless    時間: 10-6-2017 09:52

引用:
原帖由 nec338 於 9-6-2017 19:21 發表

就算係真 你都死左
老西咁架厚度 又沒鋼板係低
9MM加衝突力都已經可以打到你斷骨
你重要唔係中一槍 早就死Q左啦
o下..Oh no...JW..my hero..昆Q我o架?
作者: nec338    時間: 10-6-2017 22:53

引用:
原帖由 loveless 於 10-6-2017 09:52 發表

o下..Oh no...JW..my hero..昆Q我o架?
一般手槍9MM彈大約係518J
打唔穿老西 但你就要食晒呢518J 你自己諗下自己個下場會點
作者: sealsman    時間: 10-6-2017 23:16

咁厚身 買ar500唔好 仲要美國制
https://www.youtube.com/watch?v=duxeXrz6Pvg
作者: kornhill401    時間: 11-6-2017 14:27

引用:
原帖由 sealsman 於 10-6-2017 23:16 發表
咁厚身 買ar500唔好 仲要美國制
https://www.youtube.com/watch?v=duxeXrz6Pvg
睇影片,都係美國制造,有信心D. Thx for sharing
作者: yuen95    時間: 12-6-2017 14:28     標題: 回覆 22# 的帖子

中國個塊2.7kg LEVEL IV板, AR500成3.3kg LEVEL III板,原作者都話比AR500平,輕,同埋防護好
作者: pbay    時間: 12-6-2017 16:07

引用:
原帖由 yuen95 於 12-6-2017 14:28 發表
中國個塊2.7kg LEVEL IV板, AR500成3.3kg LEVEL III板,原作者都話比AR500平,輕,同埋防護好
大陸出品, 子彈的確穿唔過, 但唔包撞到爆肺
作者: yuen95    時間: 12-6-2017 16:29     標題: 回覆 25# 的帖子

人地試驗條片過到IV的標準BFS<=44mm架,好多所謂Made in USA其實都係轉個名就算,仲要賣貴幾倍
https://www.youtube.com/watch?v=PwfcOT-TWtE&feature=youtu.be
作者: loveless    時間: 12-6-2017 18:42

引用:
原帖由 pbay 於 12-6-2017 16:07 發表

大陸出品, 子彈的確穿唔過, 但唔包撞到爆肺
於是去買美國造AR500板,
擺塊實心打靶鋼響心口,
唔駛考慮最基本物理,
總之又平又勁又美國造....
作者: jn_jona    時間: 12-6-2017 18:47

引用:
原帖由 loveless 於 12-6-2017 18:42 發表

於是去買美國造AR500板,
擺塊實心打靶鋼響心口,
唔駛考慮最基本物理,
總之又平又勁又美國造....
一樣會變形
呢個價2.7kg有lv4抵到爛啦
作者: loveless    時間: 12-6-2017 18:59

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-6-2017 18:47 發表

一樣會變形
呢個價2.7kg有lv4抵到爛啦
其實當初邊個O甘醒,
將打靶鋼增值變避彈板著上身?
打唔穿就揹得上身既話,
o甘R&D駛鬼搞o甘多野去分散動能乎?
作者: 新手一隻    時間: 12-6-2017 19:38

作者: gtoray    時間: 12-6-2017 19:49

引用:
原帖由 新手一隻 於 12-6-2017 19:38 發表
其實有無人可以講下著住防護級數足夠的防彈衣比子彈擊中會點?無論係從案例定係物理角度,我對乜內力震爆內臟震到暈之類的講法十分懷疑
咁都唔洗好物理咁去理解既
用常理就得
佢有一定程度既能力吸收撞擊力
但都唔能夠完全卸去
咁剩返既力量就由塊板傳去身體
咁如果撞擊力夠大,就算唔穿都撞到重傷
輕則斷骨,重則內傷
有時d人比車撞到都有可能表面唔傷得重
但幾個鐘後死亡
作者: 新手一隻    時間: 12-6-2017 19:54

作者: JBL    時間: 12-6-2017 19:56

作者: gtoray    時間: 12-6-2017 19:57

引用:
原帖由 新手一隻 於 12-6-2017 19:54 發表

比車撞到可以有好多傷法,死因亦有好多種,唔同傷勢唔可以混為一談

個問題係粒子彈比防護級數合理的防彈衣卸完力之後,個人仲會受到幾大的衝擊?
講得太深我又唔識
講得淺你又話唔可以混為一談

咁你自己上 google search 下啦
作者: loveless    時間: 12-6-2017 20:08

引用:
原帖由 gtoray 於 12-6-2017 19:57 發表

講得太深我又唔識
講得淺你又話唔可以混為一談

咁你自己上 google search 下啦
我好服務周到o架
http://www.ppss-group.com/blog/u ... backface-signature/
作者: jn_jona    時間: 12-6-2017 20:12

引用:
原帖由 loveless 於 12-6-2017 18:59 發表

其實當初邊個O甘醒,
將打靶鋼增值變避彈板著上身?
打唔穿就揹得上身既話,
o甘R&D駛鬼搞o甘多野去分散動能乎?
之前斬有youtuber講過 中左鋼板有機會抄上個頭到
ceramic 硬度高唔易變到 但唔知爆果下係咪散到d力
作者: loveless    時間: 12-6-2017 20:23

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-6-2017 20:12 發表

奇連哥DIY AR500邊有事

圖片附件: preview.jpg (12-6-2017 20:23, 55.13 KB) / 該附件被下載次數 128

作者: 暴力人民    時間: 13-6-2017 00:21

中文字幕版https://www.youtube.com/watch?v=-LyB_KVftk8
作者: gtoray    時間: 13-6-2017 00:31

引用:
原帖由 暴力人民 於 13-6-2017 00:21 發表
中文字幕版https://www.youtube.com/watch?v=-LyB_KVftk8
老外係有慣性睇唔起MIC的, 但真正片主似乎無諗住拍笑片,
的確, MIC係絕對有高質產品, 只係低質copy太多咁解
作者: Hamlet    時間: 13-6-2017 00:34

記得之前有條片又係有個西人攞一把大陸山寨刀去拍條咁既片,點知⋯⋯
最後佢講佐句,點解中國人用咁靚鋼料做山寨刀,而唔做自己設計呢?

作者: sam524    時間: 13-6-2017 01:00

引用:
原帖由 jn_jona 於 12-6-2017 20:12 發表

淨打鋼板一定會有好多碎片 仲有殺傷力
ceramic主要作用係等粒子彈一撞就散 等後面塊鋼板可以薄D 輕D
ceramic plates打三四槍 碎哂就收皮 無野再去break up粒彈 直打鋼板一定穿
所以ceramic plates主要作用係減重

Catch住D碎片就要靠面果層膠
所以睇戲放塊鋼係身就得 其實唔係 無野頂住D碎片 唔死都得番半條命

散唔散到道力就要睇你同塊板o既contact area 好似魔術瞓針床咁
硬式plate普遍會比軟式無咁痛 因為金屬本身重 亦無咁易變形
道力可以平均D分佈上半身 雖然同樣9MM都打唔穿軟式防彈衣 但因為會變形接觸面細左 會更痛
不過講到尾都係睇人地用粒幾重o既彈打你
如果比粒1.5oz slug打中 除左恭喜之外我都唔知可以講咩好

作者: Hamlet    時間: 13-6-2017 01:08

用佢試下

圖片附件: 1287755261.jpg (13-6-2017 01:08, 10.9 KB) / 該附件被下載次數 150

圖片附件: 20271919_120.jpg (13-6-2017 01:08, 55.39 KB) / 該附件被下載次數 132

作者: nec338    時間: 13-6-2017 01:44

點解唔試下.338
作者: gtoray    時間: 13-6-2017 01:50

引用:
原帖由 Hamlet 於 13-6-2017 00:34 發表
記得之前有條片又係有個西人一把大陸山寨刀去拍條咁既片,點知⋯⋯
最後佢講佐句,點解中國人用咁靚鋼料做山寨刀,而唔做自己設計呢?
做到至得架,抄就叻je
作者: Hamlet    時間: 13-6-2017 01:57

引用:
原帖由 gtoray 於 13-6-2017 01:50 發表

做到至得架,抄就叻je
唔知條片仲搵唔搵到,個德國佬16美金買佐吧冒牌名廠刀要當場整爛佢證明冒牌刀係垃圾,點知佢整極都唔爛
作者: gtoray    時間: 13-6-2017 02:07

引用:
原帖由 Hamlet 於 13-6-2017 01:57 發表

唔知條片仲搵唔搵到,個德國佬16美金買佐吧冒牌名廠刀要當場整爛佢證明冒牌刀係垃圾,點知佢整極都唔爛
有d原創刀係ok的,又平,例如三刃木
不過抄果d,如果係平既,質素就真係一般
我自己有幾把高仿,質素極高,價錢都唔平
作者: JOHN2    時間: 13-6-2017 11:27     標題: 回覆 30# 的帖子

俄羅斯用最多鋼板防彈板,一般設計需要鋼板前後包覆kevlar,另外防彈衣外套貼身方向有泡綿damper

資料顯示,著6b23 士兵被大約80米外rpk子彈打中,肚位置會有瘀傷但人無事

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0