標題: M4槍系推薦? [打印本頁]

作者: ms902    時間: 3-7-2017 03:42     標題: M4槍系推薦?

入左幾把細既 想買把大既補完軍備
想問下市面上有邊幾把m4槍系既買得過
牌子上唔係咁肯定邊幾隻主打外觀

1是考慮外觀 質感等外在野
2是氣動為佳
3是筆直 2000左右 有充裕上下調空間 計一槍一夾就ok
4是內籠 雖然玩槍多過打槍 不過偶時都會跟人出去打
5是耐用 易唔易花 會唔會放幾年自己散
6是款 最好係短管 / mk18mod1 mod0
7是有marking, 如果係亂mark既話不作考慮 要無印好過

唔睇budget既覺得vfc唔錯 聽講又出新m4
不過好貴...

唔該各位師兄 如果我有要補充既地方我會儘快回post
作者: gainax    時間: 3-7-2017 07:46

2k內玩gbbM4短身+2夾應該得豬P wok kit +二手大陸kac骨=cqbr
平價亞鉛內件唔會耐玩得去邊仲要外觀靚=唔存在
都係老老實實草多一千e記9折買哂把根(VFZ)m4ris+額外2vmag
或捨棄外觀玩ksz v2 m4ris+額外2mag 都是3千左右
又要靚又打得=馬記cqbr, 啱冇耐二手全新3千2多夾係啱你之選,
不過實好快比人掃左都係諗返1同2之選算了
作者: siucut    時間: 3-7-2017 10:23

二千蚊有D窄喎,潻D得吾得呀?
作者: ms902    時間: 3-7-2017 13:40

引用:
原帖由 siucut 於 3-7-2017 10:23 發表
二千蚊有D窄喎,潻D得吾得呀?
貴d唔是問題
不過2000左右係最理想既price range
再上2900都不是問題 只是要在其他興趣上稍作收緊開支
作者: ms902    時間: 3-7-2017 13:56

引用:
原帖由 gainax 於 3-7-2017 07:46 發表
2k內玩gbbM4短身+2夾應該得豬P wok kit +二手大陸kac骨=cqbr
平價亞鉛內件唔會耐玩得去邊仲要外觀靚=唔存在
都係老老實實草多一千e記9折買哂把根(VFZ)m4ris+額外2vmag
或捨棄外觀玩ksz v2 m4ris+額外2mag 都是3千 ...
筆直不一定是2k內 可以上調

早排行開出名既槍店見到有把gp既mk18 黑dd骨 2500 馬仔mark
不過去到2500既話不如買cybergun ris好過 睇過有2400賣 可惜是14寸管
見過鬼佬拎vfc同gp比 結論大概係vfc外觀最靚 gp外觀算靚 內籠唔錯
wok kit的話一來自己無經驗砌 二來青蛙marking有d接受唔到...
馬老二的話其實一開始是我第一考慮 因為個人是幾喜歡日本野的 coating又正 可惜價錢...

耐玩不是咁重要 只要放幾年 唔係成日打都可以保養到就可以
聽朋友講佢大陸gearbox放左兩三年自己散件

彈夾方面一槍一夾最低消費就可以
因為實際筆直應該再多d 但係想買返個magpul托 + 防震紅點鏡
到時會睇下有無budget再加夾
作者: siucut    時間: 3-7-2017 14:11

靚仔行先既話就VFC啦。配VMAG效能更勁!
作者: gainax    時間: 3-7-2017 15:34

引用:
原帖由 ms902 於 3-7-2017 13:56 發表

筆直不一定是2k內 可以上調

早排行開出名既槍店見到有把gp既mk18 黑dd骨 2500 馬仔mark
不過去到2500既話不如買cybergun ris好過 睇過有2400賣 可惜是14寸管
見過鬼佬拎vfc同gp比 結論大概係vfc外觀最靚 gp外 ...
豬P亞鉛煲設計問題遲早打爆外皮中等唔算好靚,所以將來要換鋁or鋼煲筆直迫馬記不如買外皮更靚更爽既馬記cqbr。。
要dd骨現成得V記選擇外皮最好但成三千,呢個價位唔追款其實馬記最值得買,
指定要dd骨咁就v記17版啦,馬記改dd骨要4k超太多筆直唔好了

2千蚊玩gbbr長火冇又靚又耐用之選,唔簡款打得下外皮又靚性價比高=哂把根M4ris九折2千頭。。。
作者: RCman    時間: 3-7-2017 15:45

其實與其要留筆積買Magpul 件?
不如聚於一點,馬記CQB一支就咩都唔好再改外觀,直接到位。
作者: ms902    時間: 3-7-2017 17:48

引用:
原帖由 RCman 於 3-7-2017 15:45 發表
其實與其要留筆積買Magpul 件?
不如聚於一點,馬記CQB一支就咩都唔好再改外觀,直接到位。
日本野小弟曾經放在第一位考慮過 不過聽人講無其他牌子咁擬真
作者: ms902    時間: 3-7-2017 17:52

引用:
原帖由 siucut 於 3-7-2017 14:11 發表
靚仔行先既話就VFC啦。配VMAG效能更勁!
行過槍街的確覺得VFC係好好 淨係拎上手都覺得好正
夾方面小弟無咩研究
作者: ms902    時間: 3-7-2017 18:04

引用:
原帖由 gainax 於 3-7-2017 15:34 發表

豬P亞鉛煲設計問題遲早打爆外皮中等唔算好靚,所以將來要換鋁or鋼煲筆直迫馬記不如買外皮更靚更爽既馬記cqbr。。
要dd骨現成得V記選擇外皮最好但成三千,呢個價位唔追款其實馬記最值得買,
指定要dd骨咁就v記17版啦 ...
M記一步到位聽得多 不過抵買少聽...
research過好多評價都係台灣平靚正 日本貴得有價值

有諗過買完M記賣骨賣托換其他件 不過驚d色會差好多 一忽黑一忽灰咁

DD MK18骨有睇過 V記同MB隻色V記靚好多 ( 銅色 )
2015版MK18搵唔到邊度有得賣 淨係見過2015 RIS CYBERGUN版
如果搵到V記MK18既3000左右都唔會好介意
v記2017版既話其實我好有興趣 不過見價錢好似上到6000...

v記我覺得VR16又好似唔錯 不過貴少少就買到軍版 + MARKING
之前二手好似見到1400左右
作者: siucut    時間: 3-7-2017 18:12

VFC MK18去WGC訂
作者: gainax    時間: 3-7-2017 18:23

引用:
原帖由 ms902 於 3-7-2017 17:48 發表

日本野小弟曾經放在第一位考慮過 不過聽人講無其他牌子咁擬真
要考慮擬真咁馬記未必好選擇,佢只係基本提供真數外皮尺吋同操作既gbb系統,外觀槍身已經送你日本製造marking,防麈蓋造型同後定時一望就知係玩具仲有打開內部更。。
無乜像真要求咁馬記係首選既,對造型/質感/刻字有要求二三千價位得V記做到,要像真又質感高又打得只有用錢改裝砌支
作者: gainax    時間: 3-7-2017 18:49

引用:
原帖由 ms902 於 3-7-2017 18:04 發表

M記一步到位聽得多 不過抵買少聽...
research過好多評價都係台灣平靚正 日本貴得有價值

有諗過買完M記賣骨賣托換其他件 不過驚d色會差好多 一忽黑一忽灰咁

DD MK18骨有睇過 V記同MB隻色V記靚好多 ( 銅色 )
...
馬記改支標準mk18 mod1成本要4千以上, 3k槍,7XX㾠牛dd骨(冇v記個支copy咁靚),前後摺西(v記賣好貴),可能仲要改外管或粗用原裝cqbr管加鐵圈固定, 所以玩款mk18/mk12既玩家唔少轉左玩v記因性價比高又打得下,但台仔野好多要diY撘救用料有鋼價又唔算貴一般識改就抵玩,日本野qc穩定少鍋氣但偏貴同用料一般勝在設計穩定各有優點睇你點取捨
作者: watergap69    時間: 3-7-2017 23:14

咁想請問“我們”牌可以嗎?
作者: ms902    時間: 3-7-2017 23:38

引用:
原帖由 gainax 於 3-7-2017 18:49 發表

馬記改支標準mk18 mod1成本要4千以上, 3k槍,7XX㾠牛dd骨(冇v記個支copy咁靚),前後摺西(v記賣好貴),可能仲要改外管或粗用原裝cqbr管加鐵圈固定, 所以玩款mk18/mk12既玩家唔少轉左玩v記因性價比高又打得下,但台 ...
主要都係求返外觀 目前有支M記HI CAPA同V記G17都覺得分別好大...
DIY既野目前0經驗 如果係要買既一係完全唔使再執 一係要少執 增加下經驗又唔會太難整整爛槍咁
當然新手執唔到都可以接受 始終我main point係玩下槍 射下空氣咁 10米射到直線都好足夠
作者: ms902    時間: 3-7-2017 23:40

引用:
原帖由 siucut 於 3-7-2017 18:12 發表
VFC MK18去WGC訂
睇左田土金個網 OUT OF STOCK, 要特登另外訂?
另外睇佢價錢好似貴過出面一截...
作者: ms902    時間: 3-7-2017 23:44

引用:
原帖由 watergap69 於 3-7-2017 23:14 發表
we我聽過係好難搞 不過補品多到可以自己成槍
外觀唔太清楚 無拎過上手
不過marking方面
如果我們2000左右 搵人整marking 300左右
都買到cybergun了
作者: jn_jona    時間: 4-7-2017 00:04

引用:
原帖由 ms902 於 3-7-2017 23:44 發表

we我聽過係好難搞 不過補品多到可以自己成槍
外觀唔太清楚 無拎過上手
不過marking方面
如果我們2000左右 搵人整marking 300左右
都買到cybergun了
難搞又唔算 如果唔想搞都係馬記最快
外觀we係麻麻的 係好多野真數 (頂骨唔係 )
作者: gainax    時間: 4-7-2017 00:54

引用:
原帖由 watergap69 於 3-7-2017 23:14 發表
我們dM4最大賣點勝在平,性能中規中舉夠落場玩 TW槍價17XX~18XX 夾只係百尾平到笑,所以就算舊系統台灣都仲唔少人繼續玩,但本地賣得貴左2200槍,夾2XX就無新v記同新ksz咁有吸引力因九折槍價位一樣除左夾平d,但後兩者包鋼件硬件上我們就輸蝕好多,一般而家M4外型都係馬記,ksz,朱hk,同v記呢幾間新改版系統比較適合新玩家入手了
作者: gainax    時間: 4-7-2017 01:07     標題: 回覆 16# 的帖子

著重外觀同像真造型性能要求其次咁v記d M4係個唔錯選擇,
只係30m準度唔太理常要花多d時間搞搞, 畢竟佢外觀靚又齊marking仲包鋼內件後備件又平(2百4成支bolt)新版夾表現有力有九折標準版22XX係抵玩, 呢個價位唔係ksz就係佢要外皮靚咁得返佢冇得簡
作者: ms902    時間: 4-7-2017 02:11

引用:
原帖由 gainax 於 4-7-2017 01:07 發表
著重外觀同像真造型性能要求其次咁v記d M4係個唔錯選擇,
只係30m準度唔太理常要花多d時間搞搞, 畢竟佢外觀靚又齊marking仲包鋼內件後備件又平(2百4成支bolt)新版夾表現有力有九折標準版22XX係抵玩, 呢個價位唔係ksz ...
明白
如果v記既話邊款比較抵買?
雖則個人喜好係mk18 但係街上好易就搵到平過2500既2015 m4 ris
其他V記槍又少見 都唔知邊度有得賣
作者: ms902    時間: 4-7-2017 02:14

自己平時得閒都會同朋友落槍街window shopping
不過知識真係好局限係條街入面 樓上舖果d淨係入過magpul一間
對vfc m記有些好感
m記要睇槍唔難搵 但係v記真係唔知邊度多...
作者: gainax    時間: 4-7-2017 08:00     標題: 回覆 22# 的帖子

得E興趣同紅狗有9折, 哂把根M4 RIS 折左最抵玩. 22xx海軍托LMT後西VMAG
正價要2千5~6同馬記相差唔多我會買返馬記,
mk18 MOD1最新版暫時應該得WGZ有但3K上下冇折, 要折就只有等前者返貨先有
V記槍WGZ代理最齊其次E興趣, 可以上去望望實物
作者: siucut    時間: 4-7-2017 09:52

引用:
原帖由 ms902 於 3-7-2017 23:40 發表

睇左田土金個網 OUT OF STOCK, 要特登另外訂?
另外睇佢價錢好似貴過出面一截...
田土金成日都冇貨架啦,不過你可以照上網落單訂,佢地會翻貨比你,不過就要等一下羅,如果VFC都冇貨既話就全數退錢。
價錢咪同依何比差不多
作者: ms902    時間: 4-7-2017 14:51

引用:
原帖由 gainax 於 4-7-2017 08:00 發表
得E興趣同紅狗有9折, 哂把根M4 RIS 折左最抵玩. 22xx海軍托LMT後西VMAG
正價要2千5~6同馬記相差唔多我會買返馬記,
mk18 MOD1最新版暫時應該得WGZ有但3K上下冇折, 要折就只有等前者返貨先有
V記槍WGZ代理最齊其次E ...
田土金去左睇過下 ebobby未去過 好似好遠...
mk18最新只有2015版?
3K下既有得諗

如果買cybergun果支改短槍管會唔會好麻煩 當佢mod0玩都得
未見過有cybergun既cqbr賣
作者: ms902    時間: 4-7-2017 14:52

引用:
原帖由 siucut 於 4-7-2017 09:52 發表

田土金成日都冇貨架啦,不過你可以照上網落單訂,佢地會翻貨比你,不過就要等一下羅,如果VFC都冇貨既話就全數退錢。
價錢咪同依何比差不多
不過ebobby好似有九折做?
幾千蚊支九折都幾舊水
作者: gainax    時間: 4-7-2017 15:33     標題: 回覆 26# 的帖子

改短管唔煩,用錢可以解決, 拎出去比人改黎改去都幾百,不如真係加多d買返馬記cqbr唔洗執唔洗改味仲好
作者: ms902    時間: 4-7-2017 17:37

引用:
原帖由 gainax 於 4-7-2017 15:33 發表
改短管唔煩,用錢可以解決, 拎出去比人改黎改去都幾百,不如真係加多d買返馬記cqbr唔洗執唔洗改味仲好
馬記唔係話無咁像真咩
如果要捨棄像真度既話次世代會唔會係一個唔錯既選擇
買GBBR都係想試下全自動果陣果個後座力

另外就係VFC隻MOD1骨太性感...
作者: gainax    時間: 4-7-2017 23:00     標題: 回覆 29# 的帖子

馬記gbb m4係對比其它gbb冇咁像真姐,同次世袋比仍像真n倍
一支電震動bolt片肥仔身,同真數身真實操作有後坐力啪啪無得比像真方面
有錢馬記改支, 像真+性價比就v記
作者: ms902    時間: 4-7-2017 23:25

引用:
原帖由 gainax 於 4-7-2017 23:00 發表
馬記gbb m4係對比其它gbb冇咁像真姐,同次世袋比仍像真n倍
一支電震動bolt片肥仔身,同真數身真實操作有後坐力啪啪無得比像真方面
有錢馬記改支, 像真+性價比就v記
咁V記好似又唔錯
依家係糾結緊mk18 / 長管 / 短管
MK18就最貴 唔見有貨 可能要訂 偏好最高
長管就知道邊度有平平地現貸 不過唔係咁肯定有無全新 即是唔係放在出面果隻
短管就未見過 應該都係要訂 唔係上EBOBBY都唔知有CQBR
作者: gainax    時間: 5-7-2017 00:20     標題: 回覆 31# 的帖子

v記Mk18只有等Wgz同e興趣返新貨, 短管cqbr好似冇新版, 14.5吋最平味e興趣哂把根版 其實買cqbr可以將來改dd骨變Mod1, 14.5吋改就麻煩d, 印象中wgz有得試打v記M4, 可以試下先扑鎚
作者: Dave    時間: 5-7-2017 00:38

電槍2k蚊冇咩可以選擇,或者可等下次世代2 手,最好原裝無改新淨 (  可能拎來打cqb 用 ),
之前執過支416d 2000, m4 cqbr 1500
vfc 電槍都係2 千以上。2 千以下可考慮amoaba 不過唔係正宗m4 外觀。

gbbr .... marui m4 gbb cqbr ,外觀良好,內部玩具結構但性能top class,不過新品 3200 左右,2 手都唔平得幾多。
作者: ms902    時間: 5-7-2017 00:39

引用:
原帖由 gainax 於 5-7-2017 00:20 發表
v記Mk18只有等Wgz同e興趣返新貨, 短管cqbr好似冇新版, 14.5吋最平味e興趣哂把根版 其實買cqbr可以將來改dd骨變Mod1, 14.5吋改就麻煩d, 印象中wgz有得試打v記M4, 可以試下先扑鎚
真係有?
其他槍店睇完唔買都西你面先架WO
個幾月去過WGZ睇 掛左好多係度 問過一次vr16有無貨咁 除左地下有D槍玩下之外好似唔覺有得試既
如果有得試好可能會試完忍唔到手拎返屋企了
作者: siucut    時間: 5-7-2017 10:00

引用:
原帖由 ms902 於 5-7-2017 00:39 發表

真係有?
其他槍店睇完唔買都西你面先架WO
個幾月去過WGZ睇 掛左好多係度 問過一次vr16有無貨咁 除左地下有D槍玩下之外好似唔覺有得試既
如果有得試好可能會試完忍唔到手拎返屋企了
印象中有M4,HK417,UMP可試打。
作者: Dave    時間: 5-7-2017 11:25

個人建議.. 搵個手上有gbb 同次世代既朋友,試完再判斷。

同埋要睇你平時夾開咩腳去打game,如果大家玩限彈數or 全gbbr 或淨彈弓匣既game ,
gbbr 無問題,如果身邊全都係場場派3000 粒既.. 你玩gbbr 真係要好有信念。
自己做開host ,玩限彈,主要係平衡番手拉狙同gbbr 玩家在我team 的趣味性。
邊個唔知一場派幾千粒唔嬴都難輸,但唔好玩麻...
作者: Dave    時間: 5-7-2017 11:27

引用:
原帖由 ms902 於 3-7-2017 03:42 發表
入左幾把細既 想買把大既補完軍備
想問下市面上有邊幾把m4槍系既買得過
牌子上唔係咁肯定邊幾隻主打外觀

1是考慮外觀 質感等外在野
2是氣動為佳
3是筆直 2000左右 有充裕上下調空間 計一槍一夾就ok
4是內籠  ...
2000蚊玩gbr 基本上一定唔夠,買3 隻匣都成千...
電槍都只係夠買槍唔夠買叉機
作者: ms902    時間: 5-7-2017 16:05

引用:
原帖由 Dave 於 5-7-2017 11:25 發表
個人建議.. 搵個手上有gbb 同次世代既朋友,試完再判斷。

同埋要睇你平時夾開咩腳去打game,如果大家玩限彈數or 全gbbr 或淨彈弓匣既game ,
gbbr 無問題,如果身邊全都係場場派3000 粒既.. 你玩gbbr 真係要好有 ...
身邊其實無咩朋友打WARGAME...鍾意槍的也只有一兩位...
其中一位係用國產手拉散彈出去打...某程度上幾佩服佢
射長槍既經驗只限於之前dgw開放日果陣借佢支膠既g36黎玩

gbbr方面
一來是有得拆槍 二來是好鍾意拉bolt入夾既"咔勒"聲
就算唔玩都可以當買模型放係屋企 得閒射下空氣滿足下自己咁 高達買多幾隻都係差唔多價錢
如果真係要講實用打game 1500左右應該都有唔錯既aeg可以玩 ( 阿米巴, ca 之類的)
作者: ms902    時間: 5-7-2017 16:06

引用:
原帖由 siucut 於 5-7-2017 10:00 發表

印象中有M4,HK417,UMP可試打。
小弟搵日去試下
直接問佢想試打就ok?
作者: Dave    時間: 5-7-2017 20:54

引用:
原帖由 ms902 於 5-7-2017 16:06 發表

小弟搵日去試下
直接問佢想試打就ok?
有一排槍排哂係度,出聲話想試打就會幫你入氣入彈,打完唔該之後比番支槍佢地
作者: Dave    時間: 5-7-2017 21:05

引用:
原帖由 ms902 於 5-7-2017 16:05 發表

身邊其實無咩朋友打WARGAME...鍾意槍的也只有一兩位...
其中一位係用國產手拉散彈出去打...某程度上幾佩服佢
射長槍既經驗只限於之前dgw開放日果陣借佢支膠既g36黎玩

gbbr方面
一來是有得拆槍 二來是好鍾意拉 ...
攪清楚一樣野先,你是喜歡落場埋牙砌定係撚槍?
雖然當中有重疊位,但大體上係兩個獨立部門,
講落場就一定係講可靠性,
講自娛就一定係講外觀講像真。
如果你有本錢有地方買十支八支,大可以買些實用買些自HI,
但如果是第一支,或者短期內都不會買身二支,要取捨。
GBBR 不至於「冇得打」,但肯定是讓半臂,淨係講彈匣重彈量少已經是硬性分別。
一隻匣通例35 發前後,十隻匣先 350 ,等同人地一隻電槍匣,但一隻電槍匣百幾克,十隻GBBR匣起碼4 公斤。
當然有人會振臂高呼實力搭夠不是鬥裝備,但大前題係你要有實力而對家實力不如你。
冇耐前在下跟一班人對戰,我們這邊的TEAM 基本上不是狙就是彈弓匣,或是GBBR ( 每人身上200~ 300 發而已 ),對面就是派彈的,一小節打 3000 發...有說少沒說多,
雖然不是說無得打,在下也有擊殺進帳,但彈多一方只要留守陣地,又懂互相支援,基本上攻不上去。
電槍對電槍尚且有此難處,玩GBBR 者更要接受這個現實。
甚麼「打GAME 打到咁有嘜趣味」等揶揄話也沒用,人家就是覺得很有趣...吹咩...
要不你有方法對抗這等對手,要不你自己夠人腳齊齊玩純GBBR/ 限彈GAME ,要不你只參加GBBR 團,不然在下說的情況總會出現。
作者: gainax    時間: 5-7-2017 21:49

其實唔需要擔心買左GBB冇GAME玩, ,CQB九成GBB亦好多人由電已轉玩氣,所以真係唔需要擔心
唔係執著輸贏心態落場,用乜槍冇乜所為手拉槍都一堆人拎落場,最緊要落場覺得快樂玩左一日
作者: Dave    時間: 5-7-2017 21:54

引用:
原帖由 gainax 於 5-7-2017 21:49 發表
其實唔需要擔心買左GBB冇GAME玩, ,CQB九成GBB亦好多人由電已轉玩氣,所以真係唔需要擔心
唔係執著輸贏心態落場,用乜槍冇乜所為手拉槍都一堆人拎落場,最緊要落場覺得快樂玩左一日
CQB 渣嘜都得啦...講緊大場又另一回事了... CQB 我見D 人玩左輪添,六發彈殼果隻
作者: gainax    時間: 5-7-2017 22:46     標題: 回覆 43# 的帖子

以前大場pTVv/大力快頻又話屈普通aegd人都味一樣照打
而家我個人都睇化,以前軍備兢賽年代乜都玩夠,而家難得假日約到班志同度合友一齊自hi歡樂一番己滿足唔求戰績
作者: ms902    時間: 5-7-2017 23:10

引用:
原帖由 Dave 於 5-7-2017 21:05 發表

攪清楚一樣野先,你是喜歡落場埋牙砌定係撚槍?
雖然當中有重疊位,但大體上係兩個獨立部門,
講落場就一定係講可靠性,
講自娛就一定係講外觀講像真。
如果你有本錢有地方買十支八支,大可以買些實用買些自 ...
當然是撚槍為主 打GAME只是成為槍主之後的閒暇活動
正如上面所說當買模型買figure都唔錯
假如真的落場 生死輸贏絕對是其次
作者: ms902    時間: 5-7-2017 23:14

過左依幾日搵時間上一上wgz睇下實際情況如何
抱恙在身 未有參觀的餘力
作者: gainax    時間: 6-7-2017 08:47

引用:
原帖由 ms902 於 5-7-2017 23:10 發表

落場殺敵同撚槍可同時共存,只是遊戲難度設定

假設舉例係戶外場

執好既電槍  大力快頻遠程場頭屈場尾, 落場殺敵容易度=屈 技術需求=無 撚槍趣味=低

電槍派彈射程中等(~約40m)  容易度=易 技術=低 撚槍=低

次世袋打法 射程中等 容易度=中等 技術=中等 撚槍=普通

執好既GBBR 像真打法  射程中等 容易度=中下  技術=中上 撚槍=過癮

手拉狙 像真打法 射程遠 容易度=困難  技術=很高 撚槍=過癮

GBB手槍 像真打法 射程短  容易度=困難 技術=很高 撚槍=過癮

手拉SHOTGUN(非跳殻 像真打法 射程中下  容易度=很困難 技術=很高 撚槍=過癮

手拉SHOTGUN (跳殻 像真打法 射程短  容易度=修羅 技術=十分高 撚槍=十分過癮

睇偏向鐘意撚槍定殺敵選擇用乜兵器嗱
作者: Dave    時間: 6-7-2017 11:29

引用:
原帖由 ms902 於 5-7-2017 23:10 發表

如果打game 只是次次選考慮,
買槍的條件一句到尾:看得爽就好。
作者: wing383    時間: 6-7-2017 11:37

引用:
原帖由 gainax 於 5-7-2017 22:46 發表
以前大場pTVv/大力快頻又話屈普通aegd人都味一樣照打
而家我個人都睇化,以前軍備兢賽年代乜都玩夠,而家難得假日約到班志同度合友一齊自hi歡樂一番己滿足唔求戰績
Ptvv打快頻
作者: Dave    時間: 6-7-2017 11:37

引用:
原帖由 gainax 於 6-7-2017 08:47 發表

假設舉例係戶外場

執好既電槍  大力快頻遠程場頭屈場尾, 落場殺敵容易度=屈 技術需求=無 撚槍趣味=低

電槍派彈射程中等(~約40m)  容易度=易 技術=低 撚槍 ...
工具性能既野高低係客觀的,勁就係勁,弱就係弱,同主觀情感冇咩關係。
玩具槍全部性能都可以量化,火力,射程,精準度,射頻,彈量,輕重,size,可靠性等。
至於甚麼像真乜乜乜,唔算係性能既一種,只係玩樂性而已,
叫做有得震,但唔識跳殼,實際上係前助力唔係後助力,回堂亦唔係靠回氣管而係靠bolt 自由式槍機,而力度亦遠弱於真鐵,覺得像真就像真吧,我只當玩具而已。
同次世袋假狗bolt 片前後郁,負重鐵前後震一樣,爭在次世袋唔識噴煙。

火力係香港地通常都有限力包括部份非收費場,唔明咩叫屈大力射程,即係鬼火?咁請問gbbr 鬼唔鬼火得?還是gbbr 一定鬼唔到?點設定都一定1.2j ?
敢問gbbr 加硬飛標彈弓會唔會大力左?加長管會唔會大力左?加大valve 出氣量會唔會大力左?如果會,咁就唔好成日說「某某」槍款會「大力快頻屈到尾」,
出術既從來都係人,唔係工具。

不過整體而言,樓主都話優先考慮玩樂性,撚下上手開心就得,隨便一支gbbr 外觀肆肆正正已經夠做。是啤匣都唔洗買,貴極有限。

作者: ms902    時間: 6-7-2017 13:53

引用:
原帖由 gainax 於 6-7-2017 08:47 發表

假設舉例係戶外場

電槍派彈射程中等(~約40m)  容易度=易 技術=低 撚槍 ...
殺唔殺到人真係唔介意
中彈我都覺得好開心
初時租野玩果陣無手套 中食指骨腫左個幾星期都覺得好爽好好玩
雖則事後即時去買隻手套返來

落場都係想試下射人同俾人射既姐
作者: ms902    時間: 6-7-2017 13:57

引用:
原帖由 Dave 於 6-7-2017 11:29 發表

如果打game 只是次次選考慮,
買槍的條件一句到尾:看得爽就好。
雖然是撚槍為主 不過都希望有基本功能同耐久度 拆槍都拆得爽d
有諗過agm果堆 不過最尾都係收左手
作者: gainax    時間: 6-7-2017 14:30     標題: 回覆 49# 的帖子

我特登加"/"都仲有人誤會
大力快頻咁緊係指aeg啦師兄
作者: Dave    時間: 6-7-2017 14:52

引用:
原帖由 ms902 於 6-7-2017 13:57 發表

雖然是撚槍為主 不過都希望有基本功能同耐久度 拆槍都拆得爽d
有諗過agm果堆 不過最尾都係收左手
AGM... 哇...識食
作者: gainax    時間: 6-7-2017 15:24     標題: 回覆 50# 的帖子

有對比先有高低
馬記原裝槍性能算好相信冇人反對,但面對改裝火器(一樣力)打得比你遠同準10~20米又快頻派彈被屈亦係事實 假設大家相同技術鍊車,一個拎超跑改裝賽車vs房車邊個易取勝唔洗問掛  
Gbb仿真方面遠勝電動係事實, 電動實用性遠勝gbb又係事實,真鐵性能同像真完勝玩具又係事實,唔通有真鐵存在就唔需要對玩具要求像真或者實用性。咁gbb唔會越出越實用而電動唔會越出越像真

Gbb好玩好撚手又像真feel大家先咁辛苦出錢出力多人玩姐,  落場其實只係一班人模擬戰爭各自各自hi互射遊戲, 只要支槍有水準射中人就係好兵器,無話一定要神槍在手鬥殺得多先叫good game係味先
如果對面神槍aeg自己手上普通馬記aeg一樣比人屈,同gbb Aeg性能差距一樣,唔通自己又認為自己手上支火器實用性低又追求有對面兵器水平? 呢個心態正是以前軍備兢賽個個大力快頻派彈,冇戰術冇走位山頭互射完場 ,正因為咁厭倦好多人先轉玩gbb/像真打法,

wargame運動個個神槍屈對面好玩, 定互有輸贏唔單靠兵器要團體講策略技術好玩d  不過每個人喜好唔同無得討論, 唯有自己認為落場點設定自己有心理準備難易度, 覺得開心玩左日味0k唔洗覺得死得多/殺得少=魚驚比人笑,贏左又冇獎又唔係比賽, 自hi開心放假同班戰友玩日就得
作者: wing383    時間: 6-7-2017 15:29

引用:
原帖由 gainax 於 6-7-2017 14:30 發表
我特登加"/"都仲有人誤會
大力快頻咁緊係指aeg啦師兄
G兄既見解同道理一向都唔係普通人可以理解,原諒我吧
作者: ms902    時間: 6-7-2017 19:30

各位師兄既見解都令小弟獲益良多
雖然有盡力做過research 但係好多結果都是多年前的產物
依家有各位師兄既幫手總算更理解玩槍的這個圈子

目前確認了星期五六日的下午都應該有空 病完應該會上WGZ參觀 順便到各大槍店window shopping一下滿足自己
作者: gainax    時間: 6-7-2017 22:59

引用:
原帖由 ms902 於 6-7-2017 19:30 發表
各位師兄既見解都令小弟獲益良多
雖然有盡力做過research 但係好多結果都是多年前的產物
依家有各位師兄既幫手總算更理解玩槍的這個圈子

目前確認了星期五六日的下午都應該有空 病完應該會上WGZ參觀 順便到各大 ...
歡迎入坑 玩耐左其實好易成屋槍買邊支先無所謂啦 (玩笑)
作者: ms902    時間: 6-7-2017 23:14

引用:
原帖由 gainax 於 6-7-2017 22:59 發表

歡迎入坑 玩耐左其實好易成屋槍買邊支先無所謂啦 (玩笑)
小弟又何嘗唔係想成屋槍
始終仲係學生
作者: ms902    時間: 6-7-2017 23:31

不過如果淨係外觀同用料既話
M記其實係咪唔會輸V記好多?

另外想順便問下有無本地拍wargame片既youtuber推薦
目前淨係識dgw ivan同一個講英文既roguesystem007
想睇本地片都無咩好睇
唔計REDWOLF
作者: gainax    時間: 6-7-2017 23:45     標題: 回覆 59# 的帖子

咁不如一炮過入馬記穩陣啦, 二手價都有返咁上下第時唔玩都易賣出, 如果有二手新淨馬記MWS/cqbr都抵玩, 我見有人放2千3~4 九成九新無落場,
我之前有支收藏既放左2千4個買家讚抵玩  不過呢排好少人放馬記gbb m4, 遇到好賣家隨時執到抵玩野睇你搏唔搏了
作者: gainax    時間: 7-7-2017 00:59

引用:
原帖由 ms902 於 6-7-2017 23:31 發表
不過如果淨係外觀同用料既話
M記其實係咪唔會輸V記好多?

另外想順便問下有無本地拍wargame片既youtuber推薦
目前淨係識dgw ivan同一個講英文既roguesystem007
想睇本地片都無咩好睇
唔計REDWOLF
我有V記15版Mk18X1, 馬記M4X2
論外觀個人覺得其實兩支係同級質感,馬記槍身表面處理是真槍耐磨物料勝,但多左日本製造marking。。。v記就外表像真細節贏(防麈蓋,bolt外型,網球拍有開洞,無多餘marking)夠像真,
用料v記有鋼料而Mk18全鋼掣赢,馬記亞鉛內件,膠buffer,印象中bolt lock位有鋼片強化

個人使用感覺一切原裝

馬記。          V記
氣化:       100            70
射程與精準度:90             麻麻(遠d彈就炒上去)
RoF:       快。            一般,未夠快
質感:       95             95
刻字:       70(日本字減分)   90
像真(外表):  80(細節有減分)   98
像真(內部): (實用至上捨棄像真)  (高仿)
耐用未知未試清楚)             (一般無乜野易爛)
後備件情況多數要等向店係日本訂) (一般有除非賣哂等返貨)
補品情況: (多到一bolt幾廠出) (有鋼bolt,hopup組之類)
售價:  槍3千 彈夾360+-20蚊。 Mk18槍3千~2千8,彈夾三百中
後備件/補品價:
馬記原件未知不過睇説明書寫唔平 補品有85折算抵玩  v記原裝件較平,補品較貴  
大至係咁多可以參考下

本地d場咁細可能都係拍得唔夠過癮,不如睇下鬼佬場萄葡下
作者: stevenyu2000    時間: 7-7-2017 11:48

馬記內仔原裝好耐用,我支MWS初代新出打到而家仲好健康

我自己有拍下片自誤,可以睇下,全部用Marui MWS

https://youtu.be/vZs7uCrd4OI

https://youtu.be/VR8Wz51F1SM

https://youtu.be/Wt5Hmj0cBo4

https://youtu.be/IgEfcK4LHgI

https://youtu.be/5hucdez9AZ0

https://youtu.be/ZEvQwz-AlYM

https://youtu.be/MUbPzMrFyM8
作者: Dave    時間: 7-7-2017 11:55

引用:
原帖由 stevenyu2000 於 7-7-2017 11:48 發表

...
我自己少用gbb 落場,但team 入面有一位鐵腳打親game 都係gbbr ,
睇住佢2012 年入坑,場場整槍整半日,佢又好樂此不疲,
見佢用we,之後用 masada,最後去到marui m4 先唔洗場場整槍打全日,
完全係重振雄風

有時講野唔能太唔客氣,話吊打其他品牌又太衰,但馬記原裝直接落場仲要性能 gbbr 界別入面頂級應該冇咩人反對。
當然槍唔一定得一支,我都有一支永久漏氣匣vfc ump... 唔代表我唔愛佢。
但如果真係談性能.. 心照.. 甚麼執少少等同marui m4 gbb ... 笑而不語...

不過講「像真」,馬記m4 絕對唔像真,hammer 又短,bolt 又兩截式.. 條拉柄又短少少,全都玩具設計,
樓主玩「拆解開心」就唔好買了,買番vfc 啦,夠哂真。
作者: Dave    時間: 7-7-2017 11:57

引用:
原帖由 stevenyu2000 於 7-7-2017 11:48 發表

...
師兄好技術

想問師兄落場時用連發定單發多?各有好壞嗎?
作者: stevenyu2000    時間: 7-7-2017 12:07

引用:
原帖由 Dave 於 7-7-2017 11:57 發表

師兄好技術

想問師兄落場時用連發定單發多?各有好壞嗎?
I use Single shoot more , More easy for bullet control.
Once for strike , can reload a new Mag with brust
作者: ms902    時間: 7-7-2017 13:40

引用:
原帖由 gainax 於 6-7-2017 23:45 發表
咁不如一炮過入馬記穩陣啦, 二手價都有返咁上下第時唔玩都易賣出, 如果有二手新淨馬記MWS/cqbr都抵玩, 我見有人放2千3~4 九成九新無落場,
我之前有支收藏既放左2千4個買家讚抵玩  不過呢排好少人放馬記gbb m4, 遇 ...
新手還是不要玩二手野比較好
不過賣既話保到值好似又係真
就算入左手真係唔岩心水都可以當四五百買次經驗
作者: stevenyu2000    時間: 7-7-2017 13:46

引用:
原帖由 ms902 於 7-7-2017 13:40 發表

Right
作者: ms902    時間: 7-7-2017 13:51

引用:
原帖由 gainax 於 7-7-2017 00:59 發表

我有V記15版Mk18X1, 馬記M4X2
論外觀個人覺得其實兩支係同級質感,馬記槍身表面處理是真槍耐磨物料勝,但多左日本製造marking。。。v記就外表像真細節贏(防麈蓋,bolt外型,網球拍有開洞,無多餘marking)夠像真,
用料 ...
日本字我又無咩意見既
馬記個cerakote當初又係幾吸引我
有次拎左三千出街打算拎返屋企了 咁岩賣最平既出名槍械店舖無貨 咁就拖到依家都未買
係驚槍身COATING咁靚 改其他野上去隻色同料會好唔夾
輕度強迫症 一截灰一截黑應該接受唔到 一係全原廠 一係玩BK / TAN TWO TONE

https://www.youtube.com/watch?v=uGzUDF9NitY&t=233s
依條片就係果次令我即時起行的元兇
作者: Dave    時間: 7-7-2017 14:24

引用:
原帖由 ms902 於 7-7-2017 13:40 發表

2 千蚊預算,1/4 用來折損? 會唔會大左D ?
600 蚊夠買支全新台仔手槍了..
同埋明明做足功課可避免中招,是此時此刻可以做的事,
學費唔係呢度交的... 而係一D前人無做或不全面經驗情況下你去試,果D 先叫學費。
明知有伏仲撞... 奶野蝕錢果D 叫冤枉錢
作者: Dave    時間: 7-7-2017 14:26

引用:
原帖由 ms902 於 7-7-2017 13:51 發表

日本字我又無咩意見既
馬記個cerakote當初又係幾吸引我
有次拎左三千出街打算拎返屋企了 咁岩賣最平既出名槍械店舖無貨 咁就拖到依家都未買
係驚槍身COATING咁靚 改其他野上去隻色同料會好唔夾
輕度強迫症 一截 ...
花巧野... 想要強大後助力應該玩WE ,支支都彭彭聲
作者: ms902    時間: 7-7-2017 14:34

引用:
原帖由 Dave 於 7-7-2017 14:24 發表

2 千蚊預算,1/4 用來折損? 會唔會大左D ?
600 蚊夠買支全新台仔手槍了..
同埋明明做足功課可避免中招,是此時此刻可以做的事,
學費唔係呢度交的... 而係一D前人無做或不全面經驗情況下你去試,果D 先叫學費 ...
2000是很鬆的預算
全體預算其實可以去到3000 4000以上左右
不過電腦硬體要遲d換 / 折衷咁解
作者: Dave    時間: 7-7-2017 14:41

引用:
原帖由 ms902 於 7-7-2017 14:34 發表

2000是很鬆的預算
全體預算其實可以去到3000 4000以上左右
不過電腦硬體要遲d換 / 折衷咁解
咁即係 2 千定3 千? 定4 千?其實係唔係可以擴充到一萬?
係既話就好辦啦
作者: BLSK    時間: 7-7-2017 14:53

買左靚槍仲換咩電腦丫
作者: ms902    時間: 7-7-2017 15:01

引用:
原帖由 Dave 於 7-7-2017 14:41 發表

咁即係 2 千定3 千? 定4 千?其實係唔係可以擴充到一萬?
係既話就好辦啦
2000最理想 2500理想和現實折衷 3000係電腦度CUT BUDGET 4000食谷種
作者: gainax    時間: 7-7-2017 19:20     標題: 回覆 69# 的帖子

既然唔介意咁入馬記有保障d係貴d咁解
如真係黑仔有問題到時再上黎問,呢度好多玩開師兄幫到你
作者: gainax    時間: 7-7-2017 19:30     標題: 回覆 67# 的帖子

二手野好唔好睇賣方嗱 , 咁平一節有風險就一定,同時好處係抵玩好多, 識選擇其實係低風險高回報, 不過都係老土up句, 全新最正
作者: 小鬼182    時間: 7-7-2017 22:57

Del....
作者: 小鬼182    時間: 7-7-2017 22:57

$2500要短管款可以選擇買全v記14.5吋RIS再拆條外管拿去三X或童Xcut短佢($100左右),再上網收條250mm左右V記gbb內管(應該都係$100左右),應該剛剛好~~
作者: ms902    時間: 8-7-2017 00:24

引用:
原帖由 gainax 於 7-7-2017 19:20 發表
既然唔介意咁入馬記有保障d係貴d咁解
如真係黑仔有問題到時再上黎問,呢度好多玩開師兄幫到你
準備聽日去
睇下聽日做到咩決定
作者: ms902    時間: 8-7-2017 00:27

引用:
原帖由 小鬼182 於 7-7-2017 22:57 發表
$2500要短管款可以選擇買全v記14.5吋RIS再拆條外管拿去三X或童Xcut短佢($100左右),再上網收條250mm左右V記gbb內管(應該都係$100左右),應該剛剛好~~
小弟見識較淺
童X係指邊間?
小小提示
作者: ms902    時間: 8-7-2017 00:34

不過睇馬記係日本槍展好似有新M4 GBB款
舊款會唔會平左 / 二手多左
作者: 小鬼182    時間: 8-7-2017 00:55

引用:
原帖由 ms902 於 8-7-2017 00:27 發表

小弟見識較淺
童X係指邊間?
小小提示
X=工.....
作者: Willy222    時間: 8-7-2017 02:17

童:近音
作者: olw0978    時間: 8-7-2017 03:26     標題: 回覆 84# 的帖子

師兄,其實該字讀音是“衝”,不是“桶”,算是同韻但不是太近音
作者: Dave    時間: 8-7-2017 11:03

引用:
原帖由 ms902 於 8-7-2017 00:34 發表
不算新款,只是將M4 魚骨版改為膠前托版本,即係軍版M4A1 最原始款,應該平5000 日元即300 蚊HKD,
估計埋單2800~2900 HKD ,骨子裡都是現在那柄MARUI M4 GBB
作者: Dave    時間: 8-7-2017 11:04

引用:
原帖由 ms902 於 8-7-2017 00:24 發表

準備聽日去
睇下聽日做到咩決定
坐等到時買支狙番來
作者: Dave    時間: 8-7-2017 11:06

引用:
原帖由 ms902 於 8-7-2017 00:27 發表

小弟見識較淺
童X係指邊間?
小小提示
銃工房
名鎗店
作者: gainax    時間: 8-7-2017 12:41

引用:
原帖由 ms902 於 8-7-2017 00:34 發表
新個支膠手托都係算啦 你話416就唔同講法
馬記既熱門槍二手同全新價都幾硬,日圓升甚至升值,呢排二手mws/cqbr印象中只見過一兩次,其實以我留意2手都好少人放
如是M4gbb穩陣首選我都一般推介馬記比朋友,至少原裝外表與性能有高水準又少鍋氣一買即玩happy左先 之後要草錢買鏡個d配件嗱
作者: ms902    時間: 8-7-2017 13:50

引用:
原帖由 Dave 於 8-7-2017 11:04 發表

坐等到時買支狙番來
仲記得
支野已經放左了 三手野
作者: Willy222    時間: 8-7-2017 14:14

引用:
原帖由 olw0978 於 8-7-2017 03:26 發表
師兄,其實該字讀音是“衝”,不是“桶”,算是同韻但不是太近音
即係咁,我知道這字國語音是“充”。但係粵音我地講左咁多年“桶”
其實依家D所謂正音,有D人言言殊,我反而覺得有D講左N年o既音就唔改好過改。題外話o尼個字粵音可參考 http://www.yueyv.cn/index.asp?keyword=%E3|#
沙哩弄銃
作者: Willy222    時間: 8-7-2017 14:23

引用:
原帖由 Willy222 於 8-7-2017 14:14 發表

即係咁,我知道這字國語音是“充”。但係粵音我地講左咁多年“桶”
其實依家D所謂正音,有D人言言殊,我反而覺得有D講左N年o既音就唔改好過改。題外話o尼個字粵音可參考 http://www.yueyv.cn/index.asp?keyword=% ...
仲有,銃字來自“火銃”,早期是寫“火桶”的因為以前火藥是裝在竹桶內,後來火藥裝在銅、鐵管內,就出現了“銃”這個變種字,所以這個字的讀音可以此字參考。
作者: BLSK    時間: 8-7-2017 15:31

學埋中文粵語
作者: ms902    時間: 8-7-2017 15:58

去左某間18樓既service center
試左
幾正
問左
mk18台灣果面近期內都唔會做 就算訂都要半年左右
作者: ms902    時間: 8-7-2017 17:10

衰衝動買左支g19
得返2500左右係身
無銀行ac
作者: BLSK    時間: 8-7-2017 17:21

引用:
原帖由 Dave 於 8-7-2017 11:04 發表

坐等到時買支狙番來
果然係咁 不過手槍都好玩嫁,CQB可以打住先了
作者: Thanato.S    時間: 8-7-2017 17:27

引用:
原帖由 Dave 於 7-7-2017 14:26 發表

花巧野... 想要強大後助力應該玩WE ,支支都彭彭聲
之後就係叮叮聲
因為d 零件 pin 開始飛落地下
作者: ms902    時間: 8-7-2017 17:32

引用:
原帖由 BLSK 於 8-7-2017 17:21 發表

果然係咁 不過手槍都好玩嫁,CQB可以打住先了
手槍細細地細細地都洗左幾多錢下...
上次行過無貨 買左支謎g17
今次即刻同我返g19 仲要得返一兩支
手癢就入堆g19了
返到屋企賣咁一兩支先...特別係支17
賣完手槍筆直應該會升幾百

作者: siucut    時間: 10-7-2017 10:02

引用:
原帖由 ms902 於 8-7-2017 15:58 發表
去左某間18樓既service center
試左
幾正
問左
mk18台灣果面近期內都唔會做 就算訂都要半年左右
半年
作者: Dave    時間: 10-7-2017 10:39

引用:
原帖由 siucut 於 10-7-2017 10:02 發表

半年
佢當自己handmake?

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0