標題: 二手賣槍的地方 [打印本頁]

作者: 20131324    時間: 10-7-2017 01:09     標題: 二手賣槍的地方

是咁的,我三個禮拜之前買咗一枝 vfc vp 9 asia version。第一晚攞出來玩的時候發現問題,如下

不斷跌匣(跌到凹哂)
個slide超級實
準確度超級地差(5m都可以射唔中個&#127919

所以決定賣,之後打算買噃一枝 glock 1 當 sidearm 就算,奈何無人看得上眼(本網址的二手街和 whatsapp二手 group)
所以想䦔有咩地方是會收購二手手槍的?
作者: bravohk    時間: 10-7-2017 01:12

點解唔執下佢,好過蝕讓啦
作者: 48191    時間: 10-7-2017 07:30

VP9本身問題不難解決,如果肯花點錢,其實比起Marui G17更可靠。
1)原來的內管及哭泣膠裝工求其,品質亦差。需要換91mm楓葉/ 楓力管才能改善瞄頭打身的問題。
2)Mag release 需要更換更硬的彈弓。
需要注意的是,VP9下身之軋道為鋼,而Slide為鋁合金,越用會越鬆,而且蝕得頗快。

作者: Dave    時間: 10-7-2017 10:09

引用:
原帖由 20131324 於 10-7-2017 01:09 發表
是咁的,我三個禮拜之前買X一枝 vfc vp 9 asia version。第一晚X出來玩的時候發現問題,如下

不斷跌匣(跌到凹X)
個slide超級實
準確度超級地差(5m都可以射唔中個&#127919

所以決定賣,之後 ...
呢FORUM 2 手區...或UWANT 2 手區
作者: gainax    時間: 10-7-2017 13:11

如是通天真係做得咁大鍋氣, 相信二手價未必賣到幾多,志在清貨咁其實呢度同理常用低價相信有人接手, 有diy經驗好似有師兄話,不如自己執返佢玩好過蝕左, gbb野唔係離譜太過份都有得搞,睇你仲想唔想留低件野了~~
作者: eelxilef    時間: 10-7-2017 14:45

不過DIY GBB 有時又要磨, 又要鑽, 對我地呢的新手真係唔易
作者: kornhill401    時間: 10-7-2017 14:48

樓主唔出呢個post,都唔知呢支玩具槍有呢d問題,好采我對此槍無感覺.Thx for sharing
作者: Los_r    時間: 11-7-2017 00:11

格下價睇下執一執幾錢先嘛,可能少少錢解決倒呢
作者: 48191    時間: 11-7-2017 02:46

平心而論,我中過VFC幾次伏,最甘係M40A3嗰次。真係除咗外觀件,入面差不多能夠換嘅都冇辦法唔換(氣筒拉三次包變型)
到謎版G17,又開始覺得有進步....
到咗兩支MP5,真係換嘢換到爬街先至順,尤其係嗰個金屬上彈坡,唔換就一定出事!
到咗VP9,老原都只係執支內管同哭泣膠都已經算仁慈。
但係換管換膠之後,又竟然神奇地準!
所以玩得VFC嘢,有心理準備要額外洗錢;但總好過老馬全膠,又要買金身/G17就換Slide,支管夠期又換管咁麻煩。最起碼,下身套火控/ 下身條軋係鋼先,起碼冇咁肉赤。

作者: gainax    時間: 11-7-2017 04:14

v記野平心而論好早以前d野玩過既都唔敢再入手... 不過近年產品比起以前"鍋氣"己經算大改進價錢又冇乜加雖然仍有鍋氣,
但個人覺得肯不停改進產品,肯做更多類型又唔會炒價,話做就做比大家又唔拖時間呢幾點係有誠意,
鍋氣方面未至於搞唔掂雖然仲係"鍋氣"多少仍要靠DIY修正, 如是再版肯改返好,咁其實佢既產品例如手槍係好有吸引力可能係第一水比較多甩漏,

個人覺得應該比多D時間佢,以前有玩家M4爆耳仔二話不說冇幾耐重新開模修正, 咁既廠商態度個人是支持的,
但最後都係要考慮一分錢一分貨道理, 一千幾百要包版權費,要做到平靚正包設計同開模/鋼料等等費用,唔係大量膠同亞鉛可以壓到成本最低,相信賺既唔會有好多了,做到少甩漏QC合格個人覺得可以接受其餘都係等補品好過難為佢d一千幾百產品...

作者: RCman    時間: 11-7-2017 08:48

其實買V記的師兄中,大多都係因為只係V記有果個款,
係對果款鎗有愛,也會甘願沖頭水。
最多想盡法子改到可行也在所不惜。
至少我買V記都係甘,當年MP5得佢有GBB, 就算操作幾不濟都買了。
同樣,近期V記羅到HK版權出VP9, HK45TC
也因為愛這款鎗而再沖第一水又如何?
如果只求實用性,就買支KJ已經平靚正啦!
作者: gainax    時間: 11-7-2017 17:31

其實講鍋氣講甩漏度唔止V記第一水係有發生,其它牌子仍然有,至少試過我近年買個支新設計GBB返屋企玩第一夾已經冇煲LOCK,
未入手仲以為個煲LOCK設計係講到咁穩定... 原因隻夾有設計問題要自己爆開DIY一番先正常,不過相信呢D鍋氣換轉係第二個牌子發生實開炮... 同埋玩多一排煲LOCK有時係未必下下打完LOCK到又是要DIY提高穩定度

早代生產技術未成熟個D產品過左去都係算, 個個時期連KSZ老字號都做唔掂何況冇經驗只會參考既港台野..
點解港台野相比日本野QC唔夠穩定,其實價錢都暗示左,日本野做到港台野外觀/用料又要保持到QC係貴一大節,
開模生產膠同亞鉛既零件精度相比生產鋁同鋼係高而穩定,同時成本可以大大壓低對於QC西走未夠精度零件膠同亞鉛成本又係平
所以日本野一直唔用補品用料再標明只可以用低壓氣保障名氣,出產QC就可以保持高水平,再推個波比副廠做補品就完成責任,
等人地出完自己再出有參照下就可以設計得更穩定,
如港台野跟足呢幾點做產品,咁相信成品會比而家好唔少,但到時支支玩具等到頸長先有得玩,全膠手槍打TOPGAS要比唔少銀買補品再要DIY一番,真正流行呢種風氣好唔好見人見智...
畫圖拎數係可以做準,樣版亦可以無乜顯眼問題, 但大量生產出黎既產品就唔一定完全保證所以需要出廠品質管制
有鍋氣/甩漏問題係可以修改解決,修改=$$$$ 只係羊毛出在羊身上
作者: 48191    時間: 11-7-2017 19:32

再簡單啲講,玩槍其實係燒銀紙的玩意,一樣豐儉由人。
銀包鬆就全身真品Cosplay軍佬打口徑6mm,兼改到支槍天上有地下無。
無銀用就全身Copy,打膠槍6mm。就此而已。
不過儉極都過千。
如果只係想玩玩,一、二千銀走唔甩。如果駛一、二千銀都牙痛咁聲,咁不如及早跳番出坑,回頭是岸啊施主。
作者: Epxaiual    時間: 11-7-2017 19:43

VFC 早己列入黑名單,入面唔攪掂個樣做得再靚都不買
作者: 暈又暈    時間: 11-7-2017 21:49

既然已off topic
小弟以為VFC問題在R & D
果支MP5(好彩當時冇錢買)出到R忽loan版先至(聽講)見得人,但係冇彈都係唔識停既,真係好像真喎,打空包彈果時?

仲有UMP又係,講真我曾經好期待,出貨玩單列式匣,聲稱像真25飛載彈量,攪咩?
係呢個馬記1911已經做到雙列式既年代,真係攪咩?
先不論載彈量合唔合理(方仗AK膠皮匣40飛,KSC M11 50飛,VFC 自己支死鬼M4都35飛),之後VFC好似開心大發現咁公布話改到30飛,有代價有風險要消費者受(改完之後彈弓都唔知夠唔夠力頂彈),曲線踢爆自己塞廢金屬入隻匣入面昆人。
咁Q大隻直匣,做雙列式40飛或以上一雞清bolt lock,今時今日又咁多珠玉在前可以參考甚至抄考,對於一間做左咁多年既廠仍基本也,R&D既考思唔一定會增加成本,更可以令件貨加分加價,有時覺得呢間廠既R&D真係9流流。曰不能也,廢柴;曰不為也,連智障都不如。
作者: 48191    時間: 11-7-2017 22:08

咁請教師兄,其實係咪應該對VFC死心?
引用:
原帖由 暈又暈 於 11-7-2017 21:49 發表
果支MP5(好彩當時冇錢買)出到R忽loan版先至(聽講)見得人,但係冇彈都係唔識停既,真係好像真喎,打空包彈果時?

仲有UMP又係,講真我曾經好期待,出貨玩單列式匣,聲稱像 ...

作者: 48191    時間: 11-7-2017 23:05

題外話:
阿花朗版其實並不是VFC出品。盒面將銀色貼紙其實已經表明,支槍係「地獄」用VFC MP5做Base,再用改件改出嚟。(但Gun Heaven 串錯字)
亦即是說VFC根本係冇正式出過阿花朗版本...而「地獄」㗎角色係「槍匠」......
呢種模式,響台灣流行咗好多年。近呢十多年玩呢套玩得最出神入化㗎係「明搶」......你去睇睇飾櫃入面啲已經改好嘅M1911A1同M9你就明......
引用:
原帖由 暈又暈 於 11-7-2017 21:49 發表

仲有UMP又係,講真我曾經好期待,出貨玩單列式匣,聲稱像 ...
作者: SHESHECHOCHO    時間: 12-7-2017 10:16

Vfx,早己經唔會買佢哋D槍,佢專叫D客比錢幫佢做Q C,重要款款都係咁做。
外面裝飾零件還可以,裹面就自問冇時間冇能力應付。
作者: Ben_9413    時間: 12-7-2017 10:35

引用:
原帖由 暈又暈 於 2017-7-11 21:49 發表

仲要 NO COMPROMISE...

...對D客 no compromise
作者: Dave    時間: 12-7-2017 10:50

引用:
原帖由 SHESHECHOCHO 於 12-7-2017 10:16 發表
Vfx,早己經唔會買佢哋D槍,佢專叫D客比錢幫佢做Q C,重要款款都係咁做。
外面裝飾零件還可以,裹面就自問冇時間冇能力應付。
其實我覺得vfc 又未至於很衰,產品開發都叫有心有力,
但衰係衰係品質同設計上,係冇人會recheck 及測試的,或者是q 旦旦打得響就算既測試,
淨係講支vp 9 ,個hop 坐斜既點會唔知?對住個 5 米 target 開一匣已經知出事,
人地跳殼佢就跳匣,不知是怕狽獲定係老總都話照出貨理得班友空對地,不知道,
總之一家公司,在玩家眼中就是一個個體,理得你入面有一百個部門,我們是不需要管的,
玩家只看製成品。

雖然時至今日都仍有不少玩家買左先算執少少可接受,但人既容忍力有限,對期望落空的耐性亦有盡頭,
自己對手槍要求十分低,外觀唔錯,打得響打得直15 米就夠哂,vfc 都可以做唔到...
有朝一日大家見到vfc 出新槍第一個反應都係:又唔知有咩獲,又唔知衰咩,又唔知爆咩,又唔知錯咩外觀..
到時積錯難翻去唔到貨唔好問點解了...
想亡羊補牢的話,真是管好一些產品質素,當然這是一個很花人力物力的要求,
但起碼要達到基本水平,一支槍,打得響,打得直,唔爆野,沒有嚴重缺陷,寬大的玩家其實已經很收貨。
一支玩具連「玩得」既要求都做唔到,根本冇藉口可說。更不用提那些疑似次貨照去的行徑...

作者: 48191    時間: 12-7-2017 10:59

呢個係事實,VFC真係用錢買個殼。
引用:
原帖由 Dave 於 12-7-2017 10:50 發表

其實我覺得vfc 又未至於很衰,產品開發都叫有心有力,
但衰係衰係品質同設計上,係冇人會recheck 及測試的,或者是q 旦旦打得響就算既測試,
淨係講支vp 9 ,個hop 坐斜既點會唔知?對住個 5 米 target 開一匣 ...

作者: NathanCPT    時間: 12-7-2017 13:35

引用:
原帖由 48191 於 11-7-2017 22:08 發表
咁請教師兄,其實係咪應該對VFC死心?
睇你玩乜同埋同邊間比較

如果係玩m4同井比真係唔洗諗
作者: rYaN    時間: 12-7-2017 14:02

睇完幾位師兄既回覆.......我完全相反......
我越入越多V記既槍,都唔知點解....可能係我犯賤
作者: 48191    時間: 12-7-2017 14:14

其實而家VFC都唔算好差,起碼手槍上面,moving parts肯用鋼就算係咁。如果仲係亞鉛,咁玩我們牌好過。
引用:
原帖由 rYaN 於 12-7-2017 14:02 發表
睇完幾位師兄既回覆.......我完全相反......
我越入越多V記既槍,都唔知點解....可能係我犯賤

作者: Kwind    時間: 12-7-2017 15:41

VFZ多甩漏係事實...但我自己都唔少VFZ既槍

只可以話每個人心中總有幾支超級鐘意既槍

到出到既時侯...邊間廠出都買架啦...最緊要有廠出

好似M14咁...得VVE出...鐘意都係要買...遲D支D.E 全行程...又係得VVE...都係焗買(鬼叫冇錢買FPR咩)

馬記係好...但下下等馬記等到幾時...人地GLOCK 19都出到爛...馬記仲係灰槍

始終槍算係有操作...好似D機械野咁...總會爛OR壞...DIY到自己又接受到...咪買囉
作者: Kwind    時間: 12-7-2017 16:00

引用:
原帖由 48191 於 12-7-2017 14:14 發表
其實而家VFC都唔算好差,起碼手槍上面,moving parts肯用鋼就算係咁。如果仲係亞鉛,咁玩我們牌好過。
而家買玩具槍其實同揀女冇乜分別

馬記好似賢良淑德入得廚房出得廳堂既紋身韓妹...睇得打得..有紋身(Tokyo Marui)...但D膠野唔知頂到幾耐...要整容

V記就樣靚身材正...有做開運動唔易斷骨(鋼件)...但脾氣臭...成日要TUM...執順返條氣

VVE 樣就情人眼裡出西施...脾氣睇心情...鈣質唔夠...手手腳腳易斷骨

GHK 樣就普通...但入得廚房出得廳堂

蛇...可唔可以算係靚模?
作者: Epxaiual    時間: 12-7-2017 19:33     標題: 回覆 26# 的帖子

咁ksc / kwa 點計 ?
支mp9 樣靚身材正又溫柔體貼
作者: olw0978    時間: 12-7-2017 20:05

引用:
原帖由 Kwind 於 12-7-2017 16:00 發表

馬記好似賢良淑德入得廚房出得廳堂既紋身韓妹...睇得打得..有紋身(Tokyo Marui)...但D膠野唔知頂到幾耐...要整容

V記就樣靚身材正...有做開運動唔易斷骨(鋼件)...但脾氣臭 ...
蛇可以看成高貴的怨婦,又怕熱又怕凍,(熱嗰陣超猛火氣,凍嗰陣死死氣氣),唔L受溝又而且超難服待~~

作者: Willy222    時間: 12-7-2017 23:25

對於我一個玩槍新人來說,很有參考價值,謝謝
作者: BLSK    時間: 13-7-2017 01:07

引用:
原帖由 Kwind 於 12-7-2017 15:41 發表
VFZ多甩漏係事實...但我自己都唔少VFZ既槍

只可以話每個人心中總有幾支超級鐘意既槍

到出到既時侯...邊間廠出都買架啦...最緊要有廠出

好似M14咁...得VVE出...鐘意都係要買...遲D支D.E 全行程...又係得VVE. ...
真係無錯,有人出mpx我秒衝 我都諗緊支DE
作者: gainax    時間: 13-7-2017 02:18

引用:
原帖由 Kwind 於 12-7-2017 16:00 發表

V記就樣靚身材正...有做開運動唔易斷骨(鋼件)...但脾氣臭 ...
除左我們以上我全部有唔止一支,要大波靚女脾氣好慳家捱得識煮飯加床上功夫了得係唔存在
但有錢就可以解決大部分問題,幾多女朋友想幾正都得
樣樣唔同口味無可能一條女滿足到,最後結果通常大婆黎清場
作者: 罪與佛    時間: 23-7-2017 15:58

多次試用VFC都無法得到原裝合理正常使用效能,所以有時見到都不太敢再信
親身既有
AEG M27有用料過脆原裝打一場掃天梯
PPQ M2有火控用不過數場卡死
UMP45有hopup系統不合理,射程短過KWC左輪 (較hop果條咁長既膠條,受力係自己變型先而不會壓hopup)
仲有非親身體會而在game場見到的,各大GBB得閒又噴下氣冇彈出,得閒又打不順,VP9射落地...etc

你話要點樣大大力,點樣高準度,點樣耐用惡操幾年都唔壞,要自己改係合理,但要求連正正常常用得落場都貌似有困難就.....
而且其經商模式實在令人覺得有故意如此之感
每次第一水都是多多問題照出,然後自己廠再出補品比自己,感覺就是故意做一把求其的出來,等消費者做QC同Tester,仲要出補品賺多一水

作者: sovietarmy2012    時間: 24-7-2017 00:35

引用:
原帖由 gainax 於 13-7-2017 02:18 發表

除左我們以上我全部有唔止一支,要大波靚女脾氣好慳家捱得識煮飯加床上功夫了得係唔存在
但有錢就可以解決大部分問題,幾多女朋友想幾正都得
樣樣唔同口味無可能一條女滿足到,最後結果通常大婆黎清場
DIY係咪等於五姑娘
作者: gainax    時間: 25-7-2017 01:52     標題: 回覆 33# 的帖子

調教完大家味開心, 唔啱feel可以選擇分手下個更可愛
作者: gainax    時間: 25-7-2017 02:22

引用:
原帖由 罪與佛 於 23-7-2017 15:58 發表
多次試用VFC都無法得到原裝合理正常使用效能,所以有時見到都不太敢再信
親身既有
AEG M27有用料過脆原裝打一場掃天梯
PPQ M2有火控用不過數場卡死
UMP45有hopup系統不合理,射程短過KWC左輪 (較hop果條咁長既膠條 ...
其實。。搜尋下都大概了解咩牌字有乜優點同缺點,唔是新牌子無評論參考下,既然選擇購買,都應該有心理準備有乜問題有機會發生,如是對件產品唔太滿意或感到信唔過咁應該拒絕或暫時觀望態度等待參考先為精明消費者 ,如是比宣傳誤導咁無辦法每個人都有交學費時候,所以個人是推薦分享評論時以讚有彈態度實話實説出真實性咁先有大參考價值

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0