標題: [Marui] P226 鋼件 [打印本頁]

作者: walther    時間: 24-10-2017 20:59     標題: P226 鋼件

Hi Capa 所有火控件包括 sear, disconnector, valve knocker, hammer 推杆等都有鋼品, 請問 P226 係咪都有齊呢 ?
作者: JBL    時間: 24-10-2017 21:07

作者: jn_jona    時間: 25-10-2017 00:42

sear都只係得wii tech有鋼
所以我都唔換鋼hammer了
作者: walther    時間: 25-10-2017 07:55

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-10-2017 00:42 發表
sear都只係得wii tech有鋼
所以我都唔換鋼hammer了
wii tech 係咪補品廠呢 ? 佢有出司牙俾 P226 ?
作者: croco399    時間: 25-10-2017 10:51     標題: 回覆 4# 的帖子

http://www.wiitech.com.hk/product-list.shtml?path=17_130
FYI

如果師兄想搵marui p226既補品火控件, 可留意:
“射手設計”有鋼Takedown leveler, 鋼valve knocker (只合p226r)
"Act__"" 有鋼回膛桿
"Cre_tion" 有鋼hammer
“吉打” 有鋼hammer 同 trigger

Marui p226R 同E2 在火控系統上有分別,採購鋼件時要留意
作者: walther    時間: 25-10-2017 10:58

引用:
原帖由 croco399 於 25-10-2017 10:51 發表
http://www.wiitech.com.hk/product-list.shtml?path=17_130
FYI

如果師兄想搵marui p226既補品火控件, 可留意:
“射手設計”有鋼Takedown leveler, 鋼valve knocker (只合p226r)
"Act__"" 有鋼回膛桿
"Cre_ ...
多謝師兄, 冇留意 P226 仲有細分 R 同 E2, 兩枝槍外表幾乎係一模一樣, 點解會內部既嘢會唔同既呢 ?
作者: jn_jona    時間: 25-10-2017 11:06

火控組都係唔好搞太多了 佢唔係好似glock咁換全鋼
壞一件都死

我諗緊如果換鋼slide lock應該用咩飛機座 因為slide lock頂飛機座
uac有6061鋁 但急打就平好多
作者: walther    時間: 25-10-2017 12:33

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-10-2017 11:06 發表
壞一件都死

我諗緊如果換鋼slide lock應該用咩飛機座 因為slide lock頂飛機座
吉打應該係鑄做,唔係 CNC, 所以平D.
作者: NCP013    時間: 25-10-2017 12:48

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-10-2017 11:06 發表
壞一件都死

我會磨斜SLIDE RELEASE 頂飛機隻角, 令SLIDE RELEASE直接鎖SLIDE
作者: jn_jona    時間: 25-10-2017 13:09

引用:
原帖由 walther 於 25-10-2017 12:33 發表

吉打應該係鑄做,唔係 CNC, 所以平D.
而且冇講明係6061
作者: jn_jona    時間: 25-10-2017 13:10

引用:
原帖由 NCP013 於 25-10-2017 12:48 發表

我會磨斜SLIDE RELEASE 頂飛機隻角, 令SLIDE RELEASE直接鎖SLIDE
我反而想佢頂飛機座 slide個坑冇得換 但飛機座可以
作者: dogjumpjump    時間: 25-10-2017 13:51

相對KSC套火控, 90%已係鋼,  我淨係換咗個TAKE DOWN搞惦,

THANKS 上面推介WII的師兄

作者: walther    時間: 25-10-2017 14:56

引用:
原帖由 jn_jona 於 25-10-2017 13:09 發表

而且冇講明係6061
剛玩既時候去 QXF 想買佢枝砌好咗既吉打身沙鷹, 試咗一夾後竟然個滑架回膛唔可以行盡, 原因係個前節既後端唔知點解拗起咗. 自此對吉打D金屬品就冇咩好感. 鋼品除外,因為差極都應該有個譜.
作者: croco399    時間: 25-10-2017 16:52     標題: 回覆 6# 的帖子

P226R 同 E2 分別在於Grip個虎口位
E2 因為要做slim grip關係所以重新設計咗valve knocker, sear 同hammer spring guide.

226R 時不時會發生於斷value knocker既問題, 反而其他火控件甚少出問題, 可以說只有valve knocker 需要換鋼, 其他部件不需理會。

至於E2有冇這個問題就不清楚了,但以市場上的補品情況睇應該沒有這個問題
作者: walther    時間: 25-10-2017 17:41

引用:
原帖由 croco399 於 25-10-2017 16:52 發表
P226R 同 E2 分別在於Grip個虎口位
E2 因為要做slim grip關係所以重新設計咗valve knocker, sear 同hammer spring guide.

226R 時不時會發生於斷value knocker既問題, 反而其他火控件甚少出問題, 可以說只 ...
valve knocker 係咪即係 fire pin 呢 ?

圖片附件: Capture.JPG (25-10-2017 17:42, 14.77 KB) / 該附件被下載次數 141

作者: JBL    時間: 25-10-2017 17:49

作者: secure12    時間: 31-10-2017 08:40

R係斷valve knocker 同hop up camber 多
作者: walther    時間: 31-10-2017 09:32

引用:
原帖由 secure12 於 31-10-2017 08:40 發表
R係斷valve knocker 同hop up camber 多
hop up chamber 都可以斷 ?
作者: croco399    時間: 31-10-2017 10:16     標題: 回覆 18# 的帖子

無錯
226個hop up 座設計係用左右兩個凸耳將hop up 座鎖緊在lower frame 上,不過嗰兩個凸耳不知為何,很容易被打爆...

Btw 前陣子陸續有廠出226用hop up 座,這個問題應該算是解決了(?)
最平的是吉打,鋁造
貴三倍價錢的有Rebxxhood Tac 同 UXC,分別是銅及鋼做
三間廠有冇公差問題就不得而知了
作者: secure12    時間: 31-10-2017 18:55

買左gm 鋼制但上maplehop up ring要執
作者: spec.ops.    時間: 31-10-2017 19:18

引用:
原帖由 croco399 於 31-10-2017 10:16 發表
無錯
226個hop up 座設計係用左右兩個凸耳將hop up 座鎖緊在lower frame 上,不過嗰兩個凸耳不知為何,很容易被打爆...

Btw 前陣子陸續有廠出226用hop up 座,這個問題應該算是解決了(?)
最平的是吉打 ...
我果把都爆左左邊耳仔好幾年,靠混合膠頂到而家,率之等到兼都換左吉打既,鋼果隻太貴唔捨得買
作者: croco399    時間: 31-10-2017 23:18     標題: 回覆 21# 的帖子

Ching 介意分享幾句用吉打既心得嗎?
因為小弟之前亦是用226, 也是左耳打爆了好幾年也沒替換
然後近期轉會玩 hi capa, 226 放一邊時吉打才出這個替換件, 真是頂佢個肺...

認同師兄唔捨得買銅/ 鋼, 但就怕吉打的有公差問題, 到時又要人手CNC了...
作者: spec.ops.    時間: 1-11-2017 22:23

引用:
原帖由 croco399 於 31-10-2017 23:18 發表
Ching 介意分享幾句用吉打既心得嗎?
因為小弟之前亦是用226, 也是左耳打爆了好幾年也沒替換
然後近期轉會玩 hi capa, 226 放一邊時吉打才出這個替換件, 真是頂佢個肺...

認同師兄唔捨得買銅/ 鋼, 但就怕吉打的 ...
快樂家中自娛,未見有問題,待落場考驗見真章
作者: 0050100    時間: 4-11-2017 10:38

玩三枝難三枝

圖片附件: 8F307E19-93A7-44B3-9A3E-DFA6CCC39DF5.jpeg (4-11-2017 10:38, 118.67 KB) / 該附件被下載次數 92

作者: matthong    時間: 7-11-2017 15:34

想問問各位,除Z part出過Steel slide比KSC 外,及Prime 出過套鋼Kit外,有冇見過其他廠出Steel slide 比馬記或我們呢?謝謝
作者: JBL    時間: 7-11-2017 15:47

作者: lhlui    時間: 7-11-2017 15:59

引用:
原帖由 matthong 於 7-11-2017 15:34 發表
想問問各位,除Z part出過Steel slide比KSC 外,及Prime 出過套鋼Kit外,有冇見過其他廠出Steel slide 比馬記或我們呢?謝謝
N年前井勝出過士拉及外管, 好似當時賣約5000左右.
作者: JBL    時間: 7-11-2017 16:04

作者: matthong    時間: 7-11-2017 17:09

JBL 兄,可否PM我兩者詳細資料?謝謝
作者: JBL    時間: 7-11-2017 17:18

作者: matthong    時間: 7-11-2017 17:21

引用:
原帖由 JBL 於 7-11-2017 17:18 發表

收工夜D比您
謝謝你
作者: JBL    時間: 7-11-2017 17:35

歡迎光臨 CGF (http://www.wargamehk.com/cgf/) Powered by Discuz! 6.0.0